Първо в ZaPernik.com! "България без цензура" прие оставката на доктор Драганов и обяви война на ДПС

Политическа партия "България без цензура" прие оставката на областния координатор в Перник доктор Георги Богданов. Това обяви пред ZaPernik.com Ангел Славчев - зам. председател на ББЦ. "Приемаме оставката, оставаме с добри чувства към доктор Драганов.", каза Ангел Славчев.

"Понякога трябва да си сложиш егото в задния джоб и партията да е над личното.", каза Ангел Славчев.

"Говорих с доктор Драганов вчера и днес. Няма драма...

Продължава

Конкурсите за финансиране на проекти на програми за превенция на домашното насилие ще се обявяват до 31 март

По искане на неправителствените организации, които работят в сферата на превенцията на домашното насилие, кабинетът намали с две седмици срока, в който министърът на правосъдието или упълномощено от него длъжностно лице обявява конкурса за финансиране на проекти на програми и обучения в областта на превенцията на домашното насилие и преодоляване По искане на неправителствените организации, които работят в сферата на превенцията на домашното насилие, кабинетът намали с две седмици срока, в който министърът на правосъдието или упълномощено от него длъжностно лице обявява конкурса за финансиране на проекти на програми и обучения в областта на превенцията на домашното насилие и преодоляване

Една година условно за бившия шеф на БОП в Търново Орлин Тодоров

Една година условно получи бившият шеф на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Присъдата бе произнесена преди минути от окръжния съдия Пламен Борисов. Тодоров трябва да плати и глоба от 2000 лева, както и разноските по делото в размер на 2032, 65 лв. Една година условно получи бившият шеф на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. Присъдата бе произнесена преди минути от окръжния съдия Пламен Борисов. Тодоров трябва да плати и глоба от 2000 лева, както и разноските по делото в размер на 2032, 65 лв.

Кабинетът предлага по-малко политически назначения в задгранични представителства


От 20 на 10 на сто да падне броят на ръководителите на задгранични представителства, назначавани на тази длъжност без да са дипломати от кариерата. Това предвижда предлагана от правителството промяна в Закона за дипломатическата служба, която ще бъде предложена на Народното събрание за одобрение, съобщи правителствената пресслужба след днешното редовно заседание на Министерския съвет.

Това ограничение трябва да бъде постигнато в тригодишен срок от влизането в сила на закона. Приетият...

Издирват 33-годишен мъж, изчезнал преди две седмици

ОДМВР – Бургас издирва 33-годишния Петко Николов Казаков, с последен известен адрес в с. Кирово, общ. Средец. За последно Казаков е видян на 30 май т.г. Около 15:30 ч в района на местността “Аязмото” в землището на с. Белеврен, общ. Средец, и оттогава е в неизвестност.
Описание на лицето:
Мъж на видима възраст 30-35 години, ръст - 180 см, ОДМВР – Бургас издирва 33-годишния Петко Николов Казаков, с последен известен адрес в с. Кирово, общ. Средец. За последно Казаков е видян на 30 май т.г. Около 15:30 ч в района на местността “Аязмото” в землището на с. Белеврен, общ. Средец, и оттогава е в неизвестност. Описание на лицето: Мъж на видима възраст 30-35 години, ръст - 180 см,

Издирват 33-годишен мъж, изчезнал преди две седмици

ОДМВР – Бургас издирва 33-годишния Петко Николов Казаков, с последен известен адрес в с. Кирово, общ. Средец. За последно Казаков е видян на 30 май т.г. Около 15:30 ч в района на местността “Аязмото” в землището на с. Белеврен, общ. Средец, и оттогава е в неизвестност.
Описание на лицето:
Мъж на видима възраст 30-35 години, ръст - 180 см, ОДМВР – Бургас издирва 33-годишния Петко Николов Казаков, с последен известен адрес в с. Кирово, общ. Средец. За последно Казаков е видян на 30 май т.г. Около 15:30 ч в района на местността “Аязмото” в землището на с. Белеврен, общ. Средец, и оттогава е в неизвестност. Описание на лицето: Мъж на видима възраст 30-35 години, ръст - 180 см,

10 неща, които не знаете за тетриса

Създателят на играта разкрива тайни за творението си


Йовчев: Ще работим, няма да оставим разграден двор

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев се надява приемникът му, който и да е той, да довърши започналите реформи във ведомството. Йовчев заяви, че действията на правителството в следващите дни до подаване на оставката ще са концентрирани в посока да се изпълняват задълженията. Няма да е разграден двор, именно заради това ние трябва до положим всички усилия това нещо да не се случи. Разбира се, една такава ситуация не може по никакъв начин да не се отрази на администрацията, тя ще се отрази. Негативно се отразява, това сме го гледали много пъти досега, но полагаме всички усилия и аз мисля, че в момента цялото министерство на вътрешните работи сме в добра кондиция, коментира министърът.  Не е ясно дали времето ще стигне, да бъде преодоляно наложеното от президента вето  върху текстовете от новия закон на МВР. Този въпрос трябва да бъде отнесен към парламента, смята вътрешният министър. Според него в момента не е необходимо допълнително да се внася нестабилност в системата. Силовият вицепремиер не смята, че промяната, с която главният секретар на МВР няма да се назначава с президентски указ, е изземване на правомощия. Това, че винаги е било нещо досега така, това значи ли, че трябва да продължи и за в бъдеще. Извинявайте, но когато е взето това решение, МВР е била военизирана структура. Сега е девоенизирана

Кадиев официално напусна парламента и ръководството на БСП

Кадиев официално напусна парламента и ръководството на БСП

Червеният депутат Георги Кадиев подаде официално оставка като член на ръководството на БСП и като депутат в 42-ото Народно събрание. Това се случи преди минути, след като още снощи стана ясно, че неформално Кадиев, който е един от най-остро критикуващите партията си отвътре, е обявил оттеглянето си пред ръководителите й.

"Подадох оставка като член на НС на БСП и като народен представител. Това е опит да дам сигнал на ръководството на БСП какво трябва да направят те. За проблемите в партията и за изборните резултати не са отговорни изпълнителното бюро, нито правителството, а председателят Сергей Станишев и хората около него", написа в личния си профил във "Фейсбук" Кадиев.

 

ББЦ предлага глоби от 10 до 100 лева за негласуване

Независимият депутат Румен Йончев внесе от името на "България без цензура" промени в Изборния кодекс, които да регламентират задължително гласуване, съобщиха от пресцентъра на партията.
Измененията в текста могат да бъдат направени преди предсрочните избори и не нарушават Конституцията, мотивира се народният представител. Независимият депутат Румен Йончев внесе от името на "България без цензура" промени в Изборния кодекс, които да регламентират задължително гласуване, съобщиха от пресцентъра на партията. Измененията в текста могат да бъдат направени преди предсрочните избори и не нарушават Конституцията, мотивира се народният представител.

Бургас издирва 33 годишния Петко Казаков

/КРОСС/ ОДМВР - Бургас издирва 33 годишния ПЕТКО НИКОЛОВ КАЗАКОВ, с последен известен адрес в с. Кирово, общ. Средец. За последно Казаков е видян на 30.05.т.г. около 15.30 ч. в района на местността "Аязмото" в землището на с. Белеврен, общ. Средец и от тогава е в неизвестност. Описание на лицето: Мъж на видима възраст 30-35 години, ръст - 180 см, нормално телосложение, коса - руса късо подстригана, лице - бяло овално, очи - сини. В деня на изчезването Казаков е бил облечен в тъмно син работен гащеризон и джапанки. ОДМВР - Бургас призовава гражданите, разполагащи с накаква информация относно местонахождението на ПЕТКО НИКОЛОВ КАЗАКОВ, да съобщят незабавно на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР!  

Фермерите в Ловешко залагат на черешите

Фермерите в Ловешко залагат на черешите

В Ловешка област се е повишил интересът към отглеждане на овощни насаждения, съобщи за БТА директорът на областната дирекция "Земеделие" в Ловеч Тони Паричев. По думите му все повече хора в региона желаят да отглеждат например череши, орехи, лешници и други овошки. Общинският съвет в Ловеч е гласувал и отдаването на места за създаване няколко овощни градини поради проявен инвеститорски интерес.

Такива са отдадени в селата Смочан и Стефаново. Според Паричев климатът в района е благоприятен, но трябва да се намери най-подходящото място за тези насаждения. Той добави, че поройните дъждове през тази пролет са оказали неблагоприятно влияние на реколтата от череши, като плодът е окапал, наранен, нацепен. В дирекцията е подадено заявление за обезщетение за унищожени череши на шест декара в Троянско. Това е второто заявление, след това за 3500 декара "пропаднали" площи със слънчоглед в село Деветаки.

В Областната дирекция "Земеделие" в Ловеч 1466 бенефициенти са подали заявления за подпомагане от европейските програми и национални доплащания. Срокът за приемане на заявления е изтекъл на 9 юни. В сравнение с миналата годината се е увеличил броят на желаещите да бъдат подпомогнати, като е бил 1352.

Земетресение с магнитуд 5 стана в Егейско море

Засега няма данни за пострадали и разрушения

Депутатите избраха новите членове на Сметната палата

/КРОСС/Депутатите избраха анблок новите членове на Сметната палата на Република България след близо тричасов дебат. В институцията влизат Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова, Тома Дончев. „За" гласуваха 111 народни представители, „против" - 80, един се въздържа. След като бяха избрани, членовете положиха клетва. Преди избора от ГЕРБ призоваха да не се прави избор в условия на предстоящата оставка на кабинета "Орешарски" и предсрочни парламентарни избори. След като избрахте от БСП председател на Сметната палата, сега ще изберете и посочените от него членове по списък, който му е спуснат от партийните централи и ще ги гласувате. Уважаеми колеги, днес вие ще назначите за следващите седем години хора, избрани от партийната ви върхушка. Основната цел на промяната на закона днес ще бъде изпълнена и мога да ви го честитя, заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Бих искал да призова колегите от групата на Коалиция за България да не подкрепят това гласуване, каза Георги Кадиев, който обяви, че подава оставка като народен представител. Вчера на пленума на Националния съвет изказах достатъчно ясно позицията си и считам, че наистина не е добре за една институция да се гласува за седемгодишен мандат при това състояние, което сме на парламента и тази политическа криза, в която сме изпаднали

Съкращават се срокове за издаване на лични документи на бежанци и чужденци с хуманитарен статут



С промени в Правилника за издаване на българските лични документи правителството създаде възможност в съкратени срокове да бъдат издавани удостоверения за пътуване зад граница на бежанец, на чужденец с хуманитарен статут и на чужденец, получил убежище. В тези случаи услугата ще се извършва за 10, а не за 30 дни, С промени в Правилника за издаване на българските лични документи правителството създаде възможност в съкратени срокове да бъдат издавани удостоверения за пътуване зад граница на бежанец, на чужденец с хуманитарен статут и на чужденец, получил убежище. В тези случаи услугата ще се извършва за 10, а не за 30 дни,

Цитат на деня: При нас е винаги шумно, жизнено, весело


Така е при нас - винаги шумно, жизнено. Весело е, емоции има -  такъв е характерът на народното представителство в 42-то Народно събрание.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков към влизащия в пленарната зала министър-председател Пламен Орешарски, посрещнат от дясната страна на залата със скандирания "Оставка" и с ръкопляскания от лявата.

Членовете на правителството присъстват на заседанието на парламента, на което се обсъжда внесеният от ГЕРБ вот на недоверие...

ББЦ внесе промени в Изборния кодекс за задължителното гласуване

Независимият депутат Румен Йончев внесе от името на Независимият депутат Румен Йончев внесе от името на "България без цензура" промени в Изборния кодекс, които да регламентират задължително гласуване, съобщиха от пресцентъра на партията. Измененията в текста могат да бъдат направени преди предсрочните избори и не нарушават Конституцията, мотивира се народният представител.

БСП се самосвали с алчност и некомпетентност


Анализът на Ивайло Калфин е публикуван в блога му и беше разпространен от офиса му в Европейския парламент. Калфин не успя да спечели нов мандат като водач на листата на АБВ на Георги Първанов, конкурентна на БСП. Той беше външен министър в кабинета "Станишев" на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ, както и кандидат-президент на левицата и познава добре както социалистическата партия, така и отношенията й с формацията на Ахмед Доган и Лютви Местан.
 
През следващите месеци много хора...

Amazon подготвя онлайн портал за локални обяви


Amazon планира да навлезе в още един пазар, като предложи онлайн портал за локални обяви. В него ще могат да се публикуват оферти от най-различно естество, съобщава агенция Reuters.

Първоначално порталът ще стартира пробно в няколко града в САЩ. В него потребителите ще могат да намерят обяви за бавачки, майстори, занаятчии и най-различни други услуги като клоуни за детски партита например и други.

Идеята е новото предложение на Amazon да бъде конкурент на Yelp и останалите...

Може ли да има избори през юли?

Практически няма как предсрочните парламентарни избори да се състоят през юли, според бившият председател на НС и бивш вътрешен министър Йордан Соколов. Според него до подобен сценарий би се стигнало единствено ако премиерът Пламен Орешарски подаде оставка още днес и останалите парламентарни партии се откажат веднага от мандатите за съставяне на ново правителство.

Избраха членове на Сметната палата

Депутатите избраха членове на Сметната палата на Република България след близо тричасов дебат. В състава на институцията влизат Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова, Тома Дончев. „За” гласуваха 111 народни представители, „против” – 80, Депутатите избраха членове на Сметната палата на Република България след близо тричасов дебат. В състава на институцията влизат Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова, Тома Дончев. „За” гласуваха 111 народни представители, „против” – 80,

Конкурсите за финансиране на проекти на програми за превенция на домашното насилие ще се обявяват до 31 март


По искане на неправителствените организации, които работят в сферата на превенцията на домашното насилие, кабинетът намали с две седмици срока, в който министърът на правосъдието или упълномощено от него длъжностно лице обявява конкурса за финансиране на проекти на програми и обучения в областта на превенцията на домашното насилие и преодоляване По искане на неправителствените организации, които работят в сферата на превенцията на домашното насилие, кабинетът намали с две седмици срока, в който министърът на правосъдието или упълномощено от него длъжностно лице обявява конкурса за финансиране на проекти на програми и обучения в областта на превенцията на домашното насилие и преодоляване

Украйна отказа предложението на Русия да намали цената на газа

Украйна отказа предложението на Русия за намаление в цената на синьото гориво. Офертата на Москва била за намаление от 100 долара на хиляда кубически...

Англичанин уби 18-годишен в кв. "Горубляне"

18-годишен младеж беше убит при сбиване от 25-годишен английски гражданин в столичния кв. "Горубляне". Сигналът е подаден в полицията около 23:10 часа. По първоначална информация са се сби...

Роналдо: Ще поздравя Клозе ако подобри рекорда ми

Легендата на Бразилия Роналдо заяви, че няма проблем да поздрави Мирослав Клозе, ако германецът подобри "вечния" му рекорд от 15 отбелязанаи гола на световни финали. До момента германецът с...

Подкрепата за задължителното гласуване расте

„От 2007 г. насам регистрираме постоянен ръст на подкрепата за задължителното гласуване“, каза пред БНР директорът на социологическа агенция „Екзакта Рисърч Груп&ldqu...

Прандели: Буфон е истински капитан и пример за подражание - излъчва спокойствие и мотивира

Капитанът на италианския национален отбор по футбол Джанлуиджи Буфон се подготвя да участва в пето поредно световно първенство. Въпреки, че е на 36-години, Буфон е един от най-старателните в трениров...

Задължително гласуване - за или против?

Предвид бурната политическа обстановка и непрекъснато изникващите нови и нови въпроси, поводите за дискусии вече са много. Actualno.com постави на Вашето внимание, уважаеми читатели, темата "задъ...

Български производители призоваха за държавна регулация на отношенията им с търговските вериги

Браншови организации на български производители призоваха за държавна регулация на отношенията им с големите търговски вериги. Според производителите това няма да доведе до поскъпване на храните, за к...

Избраха членове на Сметната палата

Депутатите избраха членове на Сметната палата на Република България след близо тричасов дебат. В състава на институцията влизат Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова, Тома Дончев. „За” гласуваха 111 народни представители, „против” – 80, Депутатите избраха членове на Сметната палата на Република България след близо тричасов дебат. В състава на институцията влизат Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова, Тома Дончев. „За” гласуваха 111 народни представители, „против” – 80,

България праща хуманитарна помощ за Афганистан

/КРОСС/ Правителството ще предостави на бедстващото население в провинция Бадахшан в Афганистан хуманитарна помощ под формата на палатки и одеала. За целта по бюджета на МВР бяха одобрени допълнителни разходи в размер на 38 200 лв., като 4000 лв. от тях са за Българския червен кръст. В началото на м. май афганистанската провинция беше засегната от разрушителни свлачища, при които загинаха над 350 души, над 2500 все още не са открити, а повече от 3000 са останали без подслон. Решението на правителството е жест на съпричастност към останалите без подслон и отговорност предвид ангажимента на България като държава-членка на ЕС и НАТО.  

Британската безработица спадна до 6,6%

Достигнатото 5,5-годишно дъно през април засилва натиска върху АЦБ за корекция на монетарната политика


Боян Биолчев: Образование, което произвежда висок ум - това е спасението

отказахте да станете министър, за да се спасите като писател?
- Амбицията ми като човек е била свързана с писателството. Аз съм човек на изкуството преди всичко. Заточението в някакъв друг свят може да се отрази пагубно на всеки, който има по-цветни претенции към живота. А и гледам да съм там, където съм най-полезен. Не само заради перото - това, отказахте да станете министър, за да се спасите като писател? - Амбицията ми като човек е била свързана с писателството. Аз съм човек на изкуството преди всичко. Заточението в някакъв друг свят може да се отрази пагубно на всеки, който има по-цветни претенции към живота. А и гледам да съм там, където съм най-полезен. Не само заради перото - това,

НСИ има нов постоянен председател


Временно изпълняващият длъжността председател на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски е определен за председател на структурата, съобщи правителствената пресслужба след днешното заседание на Министерския съвет.

Той беше един от заместниците на предишния председател Ренета Инджова и влезе в конфликт с нея. Инджова напусна поста на 25 април тази година, след като изтече мандатът на Мариана Коцева, който бившият служебен премиер довърши. Коцева се оттегли в началото...

Корнелия Нинова и Георги Кадиев са подали оставки

 Сергей Станишев да започне преговори с президента, ДПС и останалите политически партии за възможно най-ранна дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Това реши националният съвет на БСП преди минути след 8-часово инфарктно заседание. Червеният пленум обаче не определи коя е най-подходящата дата за вот, въпреки че в доклада си по-рано през деня лидерът поиска това да се случи до края на юли. По-вероятно е изборите да са в началото на септември, коментираха членове на соцръководството, след като пленумът масово се обяви срещу избързването и изтеглянето но вота след месец.

Според члена на изпълнителното бюро Антон Кутев оставката на правителството зависи от това коя дата ще бъде договорена за изборите.

Станишев получи мандат и за промени в изпълнителоното бюро и предизборния щаб на партитята, които той трбява да предложи на следващ пленум

Конгрес на партията ще се реши кога ще има, след като се насрочи датата за изборите, обясни Антон Кутев.

От изказването на Кутев стана ясно, че Корнелия Нинова е подала оставка като заместник-председател на ПГ на Коалиция за България, но тя остава депутат. Георги Кадиев също е подал оставка и като народен представител, и като член на ИБ на БСП.

"Смятам, че не само лидерът на БСП трябва да носи отговорност и когато искаш носене на отговорност, трябва да дадеш личен пример. Това каза Нинова пред журналисти, цитирана от Фокус.

„Аз казах – поемам своята и подавам оставка от поста, който заемам. Не сме решили дали ще има конгрес преди срещата на Бузлуджа”, добави Нинова.

Увеличиха с 3 лева социалната пенсия за старост

/КРОСС/ Правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. От 1 юли т. г. тя се увеличава с 2,7% - от 110 лв. на 113 лв. месечно. Това ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност - пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите. Увеличението на социалната пенсия за старост е със същия процент, с който от 1 юли 2014 г. се осъвременяват всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2013 г.  

Още има опасност за живота на мъжете, които пострадаха при сблъсъка на пикапа им с влак

Все още не е преминала опасността за живота на двамата мъже, които пострадаха при тежка катастрофа на жп прелеза край село Куртово Конаре, съобщи Фокус.
Те са настанени в университетската болница в Пловдив в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. 23-годшиният младеж е с тежки гръдни травми, Все още не е преминала опасността за живота на двамата мъже, които пострадаха при тежка катастрофа на жп прелеза край село Куртово Конаре, съобщи Фокус. Те са настанени в университетската болница в Пловдив в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. 23-годшиният младеж е с тежки гръдни травми,

Отново пометоха дете! Във Варна шофьор блъсна момче и го потроши

Отново пометоха дете! Във Варна шофьор блъсна момче и го потроши

Кола отнесе дете в центъра на Варна, съобщава petel.bg. Инцидентът е станал вчера около 14,30 ч. на бул. “Княз Борис І".

Лек автомобил Тойота с водач С.С. на 44 г. от Варна блъснал малолетно момче от с. Езерово. Пешеходецът е пресичал на необозначено за подобни действия място.

Вследствие на инцидента момчето получава фрактура на лява ръка, прегледано е и е освободено, без опасност за живота.

По случая има образувано досъдебно производство.

 

Най-сетне влизаме в Европейската космическа агенция

След седем години членство в ЕС България най-накрая става член на Европейската космическа агенция (ЕКА) - междуправителствена организация, която реализира космическата политика на съюза. Решението бе одобрено днес от правителството. В дейността на агенцията участват всички членки на ЕС без България и Хърватия. Членове са още Швейцария, Норвегия, Канада, а редица страни водят преговори за бъдещо участие.  Присъединяването на страната ни към дейността на агенцията ще осигури достъп на българските предприятия и научни организации до проекти за разработване и внедряване на високотехнологични продукти и услуги. Поради липса на споразумение с агенцията, до този момент български предприятия и изследователски организации нямаха право да участват в проекти, финансирани от нея, дори и като подизпълнители. Споразумението ще стимулира развитието на иновативните малки и средни предприятия и тяхната конкурентоспособност. То ще насърчи създаването на нови работни места във високотехнологични сектори на индустрията и услугите, посочват от правителствения пресцентър. От години научната общност призовава държавата да й осигури представителство ЕКА, като отпусне средства за членския внос (около 1 млн. евро годишно). Заради високата вноска досега правителството така и не успяваше да задели пари за членство.  Всяка година ЕКА обявява програми за около 3 милиарда евро, до които обаче българските фирми и учени досега не бяха допускани.  Позицията на специалистите е, че членският внос се възвръща под формата на поръчки, инвестиции и развитие на сектора.

Защо Лондон предпочита датския премиер за председател на ЕК

Датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит е един от предпочитаните от британското правителство кандидати за поста председател на Европейската комисия, пише британският в. "Телеграф" в сряда.   Торнинг-Шмит, която е на 47 години, е омъжена за Стивън Кинок, син на британския лорд Нийл Кинок. Двойката има две деца.   Хеле Торнинг-Шмит оглавява датската умерена левоцентристка коалиция и е смятана за потенциално обединяваща фигура в Европа. Британски правителствен източник посочи, че Торнинг-Шмит е възприемана в Лондон като един от няколкото високо квалифицирани кандидати за поста, които са млади и смели и които имат желание да поведат ЕК по различен път.   Датската министър-председателка бе критикувана миналата година от международната общност, когато позира за селфи с президента на САЩ Барак Обама и с британския премиер Дейвид Камерън по време на погребението на Нелсън Мандела.   Ако Торнинг-Шмит стане председател на ЕК, това ще е голямо постижение за британската фамилия Кинок, която дълго време е имала свои представители в европейските институции. Лорд Кинок, след като се оттегли от лидерския пост на британските лейбъристи, беше европейски комисар в продължение на 10 години до 2004 г. Във Великобритания той беше критикуван за високата заплата, която получаваше в Брюксел, а после и заради му високата пенсия като бивш еврокомисар. Съпругата на лорда - Гленис пък беше европейски депутат от редиците на лейбъристите от 1994 г. до 2009 г.   Синът им Стивън е работил като сътрудник в ЕП, а дъщеря им Рейчъл е била асистент на майка си, когато тя е била евродепутат.   Датската премиерка Торнинг-Шмит се запознала със Стивън Кинок, когато и двамата учели в Европейския колеж в Белгия. Тя беше европейски депутат от 1999 г. до 2004 г., преди да оглави социалдемократите в Дания и после да стане премиер.   Източникът от британското правителство посочва, че освен датската премиерка, Лондон смята за висококвалифициран кандидат и Кристин Лагард, шефката на МВФ.   Дейвид Камерън е убеден, че ако кандидатът на ЕНП Жан-Клод Юнкер стане председател на ЕК, това ще подкопае опитите на британския премиер да убеди сънародниците си, че Великобритания трябва да остане в ЕС.   Самият Лорд Кинок обаче нарече неразумно решението на Камерън да обяви, че е против кандидатурата на Юнкер. Лордът заяви в парламента, че по този начин Камерън сам се е лишил от възможността да упражнява влияние върху този, който заема председателския пост на ЕК.

Още има опасност за мъжете, които пострадаха при сблъсъка на пикапа им с влак

Все още не е преминала опасността за живота на двамата мъже, които пострадаха при тежка катастрофа на жп прелеза край село Куртово Конаре, съобщи Фокус.
Те са настанени в университетската болница в Пловдив в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. 23-годшиният младеж е с тежки гръдни травми, Все още не е преминала опасността за живота на двамата мъже, които пострадаха при тежка катастрофа на жп прелеза край село Куртово Конаре, съобщи Фокус. Те са настанени в университетската болница в Пловдив в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. 23-годшиният младеж е с тежки гръдни травми,

Гробница на над 4000 години откриха в Египет (ВИДЕО)

Гробница на фараон на повече от 4000 години е била открита в Египет, съобщава The Guardian. Находката е направена от испански археолози...

Съкратиха сроковете за издаване на документи на бежанци и чужденци с хуманитарен статут

/КРОСС/ С промени в Правилника за издаване на българските лични документи правителството създаде възможност в съкратени срокове да бъдат издавани удостоверения за пътуване зад граница на бежанец, на чужденец с хуманитарен статут и на чужденец, получил убежище. В тези случаи услугата ще се извършва за 10, а не за 30 дни, и ще се заплаща в двоен размер. Изменението отстранява съществуваща непълнота в нормативната уредба. В практиката са установени редица хипотези, при които се налага издаването на такива документи в кратки срокове - например, при необходимост от лечение в чужбина, спешно уреждане на битови въпроси и др. Снимка: Булфото, всички права запазени

40-годишна варненка шофира пияна по крайбрежната алея

На 10 юни, около 01:40 часа е извършена полицейска проверка на лек автомобил "Ауди" на Крайбрежната алея във Варна. При проверката е установено, че водачката - Р.С. на 40 г. от гр. Варна управлява автомобила след употреба на алкохол с концентрация от 1,61 промила в издишания въздух.

Жан-Клод Трише: Прилив на увереност движи еврозоната

Бившият президент на ЕЦБ подкрепя кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия


"Газпром" предложи 100 долара отстъпка от цената на газа, Украйна отказа


На последния кръг от преговорите между Русия, Украйна и ЕС за газовите доставки между Русия и Украйна, проведени в Брюксел, руската "Газпром" е предложила отстъпка от 100 долара на 1000 кубически метра природен газ, съобщава "РИА Новости". Украйна обаче е отказала да приеме предложението. 

На заседание на украинското правителство премиерът Арсений Яценюк заяви, че Киев продължава да настоява за преразглеждане на договора и няма да се съгласи с предложението на Москва за намаляване на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване