Държавните фирми със сметки в КТБ ще плащат заплатите навреме, обеща принципалът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2328119_durjavnite_firmi_sus_smetki_v_ktb_shte_plashtat/?ref=rss


Работниците от държавните дружества, които имат сметки в поставената под специалния надзор на БНБ  Корпоративна търговска банка, ще си получават заплатите навреме, уверява Министерството на икономиката и енергетиката. 

Ведомството подчертава, че дружествата, за които то отговаря, функционират стабилно и в нормален порядък.

Няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на министерството и тези дружества, както и за изпълнение на текущите им финансови задължения към...

Русия може да приеме всички бежанци от Украйна

http://www.cross.bg/rysiya-tzentura-bezhantzi-1416757.html

/КРОСС/ "Русия може да приеме всички бежанци от югоизточните региони на Украйна, на които ще бъде необходима помощ." Това е заявил председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко след посещение на центъра за временно разполагане на преселниците във Владимир. „Ние ще направим всичко необходимо за да могат бежанците да се почувстват в Русия като у дома си", добавила тя. В центъра за временно живеене на преселниците, оборудван в сграда на детски санаториум в центъра на Владимир, от 18 юни живеят повече от 50 бежанци, в това число деца. Матвиенко се срещнала с тях, а също посетила пункт за събиране на хуманитарна помощ, предава Гласът на Русия.  

Минчо Празников: Дъждът спира във вторник и се връща в четвъртък

http://pik.bg/минчо-празников-дъждът-спира-във-вторник-и-се-връща-в-четвъртък-news193481.html

Минчо Празников: Дъждът спира във вторник и се връща в четвъртък

Атмосферата се успокоява и утре ще превали, но по-малко. Окончателно понеделник-вторник ще спрат валежите, но в сряда и четвъртък отново ще има превалявания. Това прогнозира в предаването "Дневен ред" по Tв7 топ-синоптикът Минчо Празников. Той продели климатът в страната като тропически. 

Другият гост в студиото - историкът проф. Божидар Димитров, пък бе категоричен, че ще имаме лято тази година.

"И тези туристи, които сега са в Албена, ще се върнат в страната си и ще разказват как са преживели природно бедствие в България", коментира още проф. Димитров.

 

Ли: Пристанището в Пирея може да стане едно от най-конкурентните в света

http://www.vesti.bg/novini/li-pristanishteto-v-pireia-mozhe-da-stane-edno-ot-naj-konkurentnite-v-sveta-6015318

Китайският премиер Ли Къцян заяви, че Пирея може да се превърне в едно от най-конкурентните пристанища в света, ако китайската компания COSCO успее да изпълни инвестиционния си план в района.

Сериозен спад на индексите на БФБ

http://econ.bg/Новини/Сериозен-спад-на-индексите-на-БФБ_l.a_i.551476_at.1.html

След днешния борсов ден всички индекси на Българска фондова борса (БФБ) завършиха в червената зона. Най-голямо понижение отбеляза BGBX40, който...

Възстановиха напълно електрозахранването в „Аспарухово“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150020

В 16 часа бе възстановено захранването и на последният аварирал извод средно напрежение в най-силно пострадалия от вчерашната буря варненски квартал „Аспарухово", съобщиха от пресцентъра на ЕНЕРГО-ПРО.

Към 9.00 часа тази сутрин, в резултат на стихията извън строя бяха 14 извода средно напрежение, захранващи над 16 000 клиента в кв. „Аспарухово", В 16 часа бе възстановено захранването и на последният аварирал извод средно напрежение в най-силно пострадалия от вчерашната буря варненски квартал „Аспарухово", съобщиха от пресцентъра на ЕНЕРГО-ПРО. Към 9.00 часа тази сутрин, в резултат на стихията извън строя бяха 14 извода средно напрежение, захранващи над 16 000 клиента в кв. „Аспарухово",

АБВ с пресконференция за актуалните политически въпроси

http://www.cross.bg/otnosno-informatziya-politicheski-1416756.html

/КРОСС/ Във вторник, 21.06.2014 г., в регионалния пресклуб на БТА в Плевен от 13:00 часа ще се проведе пресконференция на АБВ по следните теми: - Информация относно новосъздадените клубове на АБВ на територията на Обл. Плевен; - Информация относно скандални действия на прокуратурата; - Актуални политически въпроси; Участници в пресконференцията ще бъдат Румен Петков - член на националното ръководство на АБВ, Цветан Антов - регионален координатор на АБВ в Плевен.  

Пуснаха тока в „Аспарухово“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4150012

В 16 часа бе възстановено захранването и на последният аварирал извод средно напрежение в най-силно пострадалия от вчерашната буря варненски квартал „Аспарухово В 16 часа бе възстановено захранването и на последният аварирал извод средно напрежение в най-силно пострадалия от вчерашната буря варненски квартал „Аспарухово", съобщиха от пресцентъра на ЕНЕРГО-ПРО. Към 9.00 часа тази сутрин, в резултат на стихията извън строя бяха 14 извода средно напрежение, захранващи над 16 000 клиента в кв. „Аспарухово",

Наводнени села в Добричко бедстват от 3 дни, властта не реагира (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_352892.html

Наводнения в област Добрич има поне от три дни. В резултат от тях са залети добричките села Батово и съседното му Прилеп. Водата, която слиза от Добрич към Батова река причини и наводненията в курорта Албена днес, където имаше и евакуация. В същото време властта продължава да не помага на тези бедстващи села. Преди около час от Министерството на отбраната днес съобщиха, че е извършена евакуация в село Прилеп. Един от хората, откъснати от света в едно от двете села, разказа пред OFFNews, че всъщност евакуация в Прилеп и Батово няма. Военните хеликоптери "Кугър" на МО просто докарвали евакуирани туристи от Албена в етнографския комплекс "Чифлика Чукурово", който се намира в село Прилеп и с който местните жители се гордеят, защото именно там стъпи кракът на принц Чарлз при посещението му в България. Нашият читател подкрепи думите си за наводнения в селата с видео, направено преди три дни, което показва превърнатия в река път между Батово и Прилеп. Имаше три подобни реки, с широчина 30-40 метра и дълбочина 60-70 см, разказва нашият читател. "Това движение на води е от около седмица, така че не би трябвало институциите да се изненадват от обстановката в района ", коментира той. Възможно е наводненията в Добрич вероятно да са причинени, защото двата големи канала в града, където е най-тежко положението, са стеснени от строежи - блокове, бензоностанция и други постройки, смятат местни жители. Видео от евакуацията

Възстановяването на Аспарухово продължава утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=255401

Дейностите по разчистване и възстановяване на варненския район Аспарухово продължават с пълна сила утре. След тежката обстановка днес, ситуацията вече се нормализира. Издирвателните и спасителни мероприятия приключиха и започнаха аварийно-възстановителните работи, съобщиха от Общината за Moreto.

Близките на жертвите ще получат по 10 хил. лв.

http://www.bnews.bg/article-108970

Близките на загиналите във Варна и Добрич ще получат помощ от държавата в размер на 10 хил. обяви, обяви социалният министър Хасан Адемов. 300 социално слаби и пострадали от потопа ще вземат по 325 лв. еднократно подпомагане.

Възстановиха елзахранването в Аспарухово

http://pik.bg/възстановиха-елзахранването-в-аспарухово-news193480.html

Възстановиха елзахранването в Аспарухово

 В 16.00 часа бе възстановено захранването и на последният аварирал извод средно напрежение в най-силно пострадалия от вчерашната буря варненския квартал „Аспарухово“, съобщихе от пресцентъра на ЕНЕРГО-ПРО. Към 9.00 часа тази сутрин, в резултат на стихията извън строя бяха 14 извода средно напрежение, захранващи над 16 000 клиента в кв. „Аспарухово“, кв. „Галата“, в.з. „Боровец“, в.з. „Ракитника“, с. Долище. В резултат на непрестанните усилия на специалистите на компанията само няколко часа по-късно захранването по всички електропроводи средно напрежение в района е възстановено. Отделни трафопостове продължават да са без захранване, тъй като все още са наводнени. Работи се за осигуряване на захранване по алтернативни схеми от съседни трафопостове на клиентите, които са получавали електроенергия от трафопост 595, който стихията буквално отнесе и унищожи до основи. 

Изводите средно напрежение са „гръбнакът“ на електроразпределителната мрежа. След неговото възстановяване усилията на десетките екипи на ЕНЕРГО-ПРО в района са насочени към отстраняване на авариите на ниско напрежение. Повредите са стотици, тъй като вода, кал и отломките са заляли и повредили разпределителни касети и електромерни табла, сред които има деформирани и сериозно увредени, а други продължават да са под вода, което прави невъзможно тяхното поставяне под напрежение до пълното оттегляне на водата и изсушаване. 

Представители на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи взеха участие в работата на кризисния щаб при общината и през цялата нощ работиха за координиране дейността на екипите на компанията в най-засегнатия район – кв. Аспарухово. Още в първите часове след пика на бурята около 21 часа вчера, екипите на ЕНЕРГО-ПРО бяха сред първите, които успяха да влязат в квартала и веднага започнаха работа по разчистване на отломките, проправяне на достъп до съоръженията и оценка на нанесените върху целостта на мрежата поражения. Работата не спря през цялата нощ. От развиделяване днес в Аспарухово са съсредоточени допълнителни екипи и голямо количество високопроходима и специализирана техника, като във всеки един момент там работят над 30 специалиста на компанията, които не само отстраняват с максимални темпове авариите по съоръженията, но и помагат на Гражданска защита и жителите от квартала в разчистването и отстраняването на препятствията по улиците в района. 
ЕНЕРГО-ПРО предложи своята помощ на институциите и заяви готовността си да съдейства с техника и хора за по- бързото възстановяване на засегнатите райони

11-та жертва във Варна! Тяло на жена изплува от морето!

http://www.bnews.bg/article-108971

11-та жертва откриха рибари от Варна. Тялото е на жена, плувало е по лице в морето, съобщи БНТ.

Ефектът за бизнеса неясен, пораженията в енергетиката - минимални

http://www.mediapool.bg/efektat-za-biznesa-neyasen-porazheniyata-v-energetikata---minimalni-news221742.html

Неясно остава като цяло какъв ще е ефектът за бизнеса от поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под надзора на Българската народна банка (БНБ), с което достъпът до сметките на фирми и граждани се блокира поне за три месеца, освен ако назначените квестори не предприемат бързи мерки за оздравяване. Сред тях са и изкупуването на дела на дружеството "Бромак" на досегашния мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, каквото предложение вече е отправила руската "Внешторгбанк" (ВТБ), която има широк спектър от съвместен бизнес с Василев, включително собствеността в "Булгартабак" и във "Виваком".   Единствено от Министерството на икономиката и енергетиката, което е собственик на редица големи държавни компании, от които с най-голяма капитализация е "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), заявиха, че "няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на министерството и тези дружества, както и за изпълнение на текущите им финансови задължения към партньори и контрагенти". "Изплащането на трудовите възнаграждения на служителите в системата на МИЕ и държавните дружества няма да бъде нарушено", се посочва в позиция на ведомството.   "Пораженията в енергетиката са минимални", коментира източник на Mediapool от БЕХ. Според неговите думи и без това в последните дни заради скандалите около КТБ държавните енергийни дружества предпочитали да не държат пари в сметките си в Корпоративна банка и да насочват средствата си към другите си сметки, които държавните фирми бяха задължени да разкрият с цел дидверсификация на средствата им. Според сегашните изисквания на Министерския съвет държавните дружества трябва да държат парите си в минимум четири банки и нямат право да слагат в една финансова институция повече от 24 на сто от ликвидните си средства.   Тази информация съвпада с думите на управителя на БНБ Иван Искров, че след сряда се е засилило тегленето на пари от банката и тя вече не е ликвидна, а само два дни преди това централният трезор излезе с позиция, че КТБ е стабилна банка и разполага с пари.   Mediapool не успя да получи официална информация дали държавните дружества и по-специално тези от групата на БЕХ са започнали да изтеглят ударно парите си от КТБ. Ако бе продължила практиката от преди година за концентрация на пари на държавната енергетика в банката на Василев, секторът, който и без това изпитва недостиг на свежи средства, щеше напълно да колабира.   От икономическото министерство посочиха единствено, че то не разполага със сметки в КТБ и заено с дружествата, за които отговаря, "функционират стабилно и в нормален порядък". В съобщението се казва още, че "търговските дружества в системата на МИЕ спазват правилата за деконцентриране на парични средства във финансови институции на дружества с държавно участие, указани в Постановление на Министерски съвет 127/27.05.2013 г.". "Така се гарантира ликвидността на държавните дружества и тяхната стабилност", отбелязват от ведомството.   Само ден по-рано обаче от БЕХ съобщиха, че холдингът е предприел "допълнителни мерки за продължаване стриктно спазването на правилата за предотвратяване на концентрирането на парични средства във финансови институции". "Мерките предвиждат засилване на ежемесечния контрол върху разпределението на финансовите наличности на БЕХ", допълва прессъобщението.   От КТБ отказаха да дадат коментар на колко възлизат сметките на фирми, чиито оборотни средства остават блокирани, и на практика дружествата няма да разполагат със средства нито да извършват дейността си, нито да плащат на служителите си заплати дори и да им открият сметки за превод на възнагражденията в други банки.   Реално действията на централната банка затварят изтичането на всякакви средства от Корпоративна търговска банка, но погасяването на раздадените кредити трябва да продължи. По неофициална информация към 30 май 2014 г. КТБ е раздала кредити за 5.5 млрд. лв., от които 1.4 млрд. лв. са за големи кредити.

Кафява вода потече от чешмите във варненския квартал "Чайка" (видео)

http://pik.bg/кафява-вода-потече-от-чешмите-във-варненския-квартал-чайка-видео-news193479.html

 Кафява вода потече от чешмите във варненския квартал "Чайка" (видео)

Кафява вода потече от чешмите във варненския квартал "Чайка", пише petel, като се позовава на информация на свой читател. Тепърва предстои да бъдат описани всички щети след пороя, който отнесе Варна вчера. Специалисти съветват хората от най-засегнатите района на морската столица да пият бутилирана вода.  

Цв. Йовчев: Възможни са свлачища

http://frognews.bg/news_71935/

Към момента все още остава усложнена обстановката в района на град Добрич, въпреки че след последните часове има подобрение. Във Варна след разчистване на автомобилите и улиците ситуацията се нормализира. Има опасения обаче, че могат да се активират свлачища.

Световните медии: Наводнения с библейски размери в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149964

Най-малко 10 души загинаха при наводнения с библейски размери, които застигнаха България, пише "Дейли мейл".  Наводненията нанесоха щети на най-малко 200 къщи в най-пострадалия град Варна. Българският премиер Пламен Орешарски описа наводненията като „голяма трагедия” и обяви понеделник за ден на национален траур. Най-малко 10 души загинаха при наводнения с библейски размери, които застигнаха България, пише "Дейли мейл". Наводненията нанесоха щети на най-малко 200 къщи в най-пострадалия град Варна. Българският премиер Пламен Орешарски описа наводненията като „голяма трагедия” и обяви понеделник за ден на национален траур.

К. Георгиева: Имаме нужда от силна държава и обединено общество

http://www.cross.bg/pomosht-tragediya-georgieva-1416755.html

/КРОСС/ "В момента следим дали трябва да се наложи европейска помощ. След като мине и се оценят щетите ще направим две неща", това заяви в ефира на бТВ Кристалина Георгиева - еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи. "Първо - да се ориентираме към пренасочване на средства по европейски програми и второ, ако размерът на бедствието е много голям, има фонд за солидарност в Европа. В една голяма трагедия може да има и нещо добро. Вместо да търсим кой е бил виновен и кой не, заедно да се противопоставим на тази трагедия. Трябва да имаме план за действие, да познаваме рисковете и по-бързи в реакциите. Да се постави системата на гражданска защита директно на министър-председателя и да има хоризонтално много повече правомощия. Имаме нужда от силна държава, от обединено общество", категорична е тя.  

БАБХ: Удавените животни да се изгарят в екарисаж, за да няма зарази

http://pik.bg/бабх-удавените-животни-да-се-изгарят-в-екарисаж-за-да-няма-зарази-news193478.html

БАБХ: Удавените животни да се изгарят в екарисаж, за да няма зарази

Агенцията по безопасност на храните предприема спешни мерки, за да предотврати поява на зарази заради многото удавени животни в районите на наводненията, съобщи "Хоризонт".

"Труповете на животните да бъдат извозени до площадката, която е определена от кметството, след което да бъдат закарани до екарисажа и там да бъдат обезвредени.След като се открие животното, би трябвало да се обадят веднага, за да се организира веднага извозването им за сметка на общината", уточнява доктор Марин Маринов от Агенцията.

Демби не смята, че Баретата стои зад взрива в дома му, не бил толкова глупав

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149947

Димитър Вучев-Демби заяви пред bTV, че не свърза взрива на дома си със Златомир Иванов-Баретата. Той за първи път допусна телевизионен екип в дома си.

Взривното устройство попада в двора през оградата. За атентата Златко Баретата беше викнат на разпит в СДВР. „Едва ли е той. Даже не съм казвал, че е той. И не казвам, че е той. Нито са мои съучен Димитър Вучев-Демби заяви пред bTV, че не свърза взрива на дома си със Златомир Иванов-Баретата. Той за първи път допусна телевизионен екип в дома си. Взривното устройство попада в двора през оградата. За атентата Златко Баретата беше викнат на разпит в СДВР. „Едва ли е той. Даже не съм казвал, че е той. И не казвам, че е той. Нито са мои съучен

233 058 дарени SMS-а, над 55 хил. лева в сметката за наводнените региони

http://offnews.bg/news/n_1/n_352891.html

233 058 дарителски SMS-а са били изпратени на тел 17 777 с текст DMS VARNA от началото на спешната акция днес до 17 ч., съобщиха от Българския дарителски форум. До 16 ч. днес по банковата сметка в помощ на пострадалите са постъпили 55 455. Набирането на средства за бедстващите Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихиите населени места продължава. Как ще бъдат разпределени дарените средства ще стане ясно след изясняването на щетите. Спешната дарителска кампания e на Българския дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България“. За абонати по договор с GLOBUL, VIVACOM и Mtel цената на 1 sms е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на трите мобилни оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС. За реален акт на дарение се счита плащането на дарителските sms към мобилните оператори, а не тяхното изпращане. Кампания получава минимум 90% от всички финансови постъпления, а останалата сума покрива административни разходи по проекта DMS и невзетите плащания от страна на операторите. В системата на DMS могат да се пращат SMS-и само от абонати на българските оператори, и от територията на страната. За дарения от чужбина: Дарителска банкова сметка: IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89 BIC: UNCRBGSF Банка: Уникредит Булбанк Адрес: София, пл. "Св. Неделя" № 7 Име: ФПББ Основание: наводнение 2014 В банковата сметка може да се получават дарения и от чужбина, като те няма да бъдат таксувани с входящи такси. Може да се дари онлайн чрез сайта на фондация „Помощ за благотворителността в България“.

Доц. Г. Рачев: България е подгизнала - щастие е, че не са тръгнали свлачища

http://www.moreto.net/novini.php?n=255398

България в момента е подгизнала - на места от март насам валежите са 300 процента над нормата и е цяло щастие, че не са активизирани свлачища. Това коментира в интервю за Дарик климатологът доц. Георги Рачев. Преподавателят в СУ „Св.

Мариана Георгиева поздрави "спортната грация" Стефка Костадинова и родните олимпийци

http://www.cross.bg/olimpiiiski-mezhdynarodniya-georgieva-1416754.html

/КРОСС/ Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева поздрави българските олимпийци по повод Международния олимпийски ден и Денят на българския олимпиец. "Полагам почит по повод на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец и ви поздравявам за това, че сте звезди на олимпийската слава на България", пише в обръщението на Георгиева. Според нея спортистите са въплъщение на ценностите на олимпийската идея в предизвикателствата на съвременния свят. "Вашето спортно майсторство, воля за победа и спортсменски дух са достоен пример за най-младите и прохождащите в спорта, които уверено искат да вървят по пътя Ви. Заради Вас и Вашия ореол българският спорт ще пребъде като част от авторитета на България!", категорична е тя. "От сърце поздравявам Българския олимпийски комитет и неговия председател спортната грация г-жа Стефка Костадинова за това, че ни правят съучастници в Международния олимпийски ден. Убедена съм, че това ще популяризира още повече масовия спорт и ще привлече много млади хора към активни спортни занимания. Този ден е усет, че Българският олимпийски комитет е градивна част от Международния олимпийски комитет и фактор в развитието на спорта в световен мащаб", допълва министърът. Георгиева завършва с пожелание към олимпийците да са здрави и да носят победи, "достойни за традициите на българския спорт и за бъднините на олимпийската идея в името на живота".  

"Дейли мейл": Библейски наводнения взеха жертви в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149930

Най-малко 10 души загинаха при наводнения с библейски размери, които застигнаха България, пише Най-малко 10 души загинаха при наводнения с библейски размери, които застигнаха България, пише "Дейли мейл". Наводненията нанесоха щети на най-малко 200 къщи в най-пострадалия град Варна. Българският премиер Пламен Орешарски описа наводненията като „голяма трагедия” и обяви понеделник за ден на национален траур.

Риск от локални наводнения все още има, предупредиха синоптиците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2328113_risk_ot_lokalni_navodneniia_vse_oshte_ima_preduprediha/?ref=rss


Риск от поройни, локални наводнения в България все още съществува, каза пред БНТ от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. От там допълниха, че реките влачат наноси, боклуци, дървета, което пречи на теченията и създава условия за приливни вълни.

Риск от преливане на реки има особено в долните им течения. Най-опасни са Янтра, Камчия, черноморските реки, Батова, каято днес заля Албена.

Синоптиците отчитат, че валежите в Източна България са отслабнали,...

"Мирният план" на украинския президент включва децентрализация и откриване на нови работни места

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/20/2328100_mirniiat_plan_na_ukrainskiia_prezident_vkljuchva/?ref=rss


Украински медии са публикували "плана за мир" на президента Петро Порошенко, съобщава бизнеспорталът "РБК". Планът включва 14 точки и предполага инвестиране на 1.5 милиона евро в Източна Украйна за създаване на нови работни места и за възстановяване на разрушените сгради.

Планът гарантира безопасността на всички участници в преговорите (армията и сепаратистите  - бел. ред.) и освобождава от отговорност всички, които се разоръжат и не са извършвали "тежки престъпления". Изкисква се...

Демби: Едва ли Баретата стои зад взрива в дома ми, не е толкова глупав

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149928

Димитър Вучев-Демби заяви пред bTV, че не свърза взрива на дома си със Златомир Иванов-Баретата. Той за първи път допусна телевизионен екип в дома си.

Взривното устройство попада в двора през оградата. За атентата Златко Баретата беше викнат на разпит в СДВР. „Едва ли е той. Даже не съм казвал, че е той. И не казвам, че е той. Нито са мои съучен Димитър Вучев-Демби заяви пред bTV, че не свърза взрива на дома си със Златомир Иванов-Баретата. Той за първи път допусна телевизионен екип в дома си. Взривното устройство попада в двора през оградата. За атентата Златко Баретата беше викнат на разпит в СДВР. „Едва ли е той. Даже не съм казвал, че е той. И не казвам, че е той. Нито са мои съучен

Национален регистър ще улеснява бизнеса на малките и средните предприятия

http://www.bnews.bg/article-108825

С европейски пари ще се създаде национален регистър, който ще обхване всички малки и средни предприятия. Идеята е той да ги класифицира и да им предоставя услуги по електронен път след като ги анализира, за да им даде възможност да участват в различни инициативи, необходими за бизнеса им.

Българската BH Air се сдоби с "Ербъс" A330-200 за полети на далечни радстояния

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/06/20/2328112_bulgarskata_bh_air_se_sdobi_s_erbus_a330-200_za_poleti/?ref=rss


Българската чартърна BH Air (Balkan Holidays Air) включи към флотата си първия си Ербъс  A330-200, използван досега от Jordan Aviation, съобщи сайтът ch-aviation.com.

Българският оператор сега работи с две машини A319-100 и три A320 като се очаква новият A330 да се използва на далечни дестинации като Съединените щати, ако превозвачът получи права. 

Авиокомпанията беше подала искане до въздушната администрация на САЩ още преди две години с намерението да лети три пъти...

Българската BH Air се сдоби с "Ербъс" за полети на далечни дестинации

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/06/20/2328112_bulgarskata_bh_air_se_sdobi_s_erbus_za_poleti_na/?ref=rss


Българската чартърна BH Air (Balkan Holidays Air) включи към флотата си първия си Ербъс  A330-200, използван досега от Jordan Aviation, съобщи сайтът ch-aviation.com.

Българският оператор сега работи с две машини A319-100 и три A320 като се очаква новият A330 да се използва на далечни дестинации като Съединените щати, ако превозвачът получи права. 

Авиокомпанията беше подала искане до въздушната администрация на САЩ още преди две години с намерението да лети три пъти...

В Ботево чакат втора приливна вълна!

http://www.bnews.bg/article-108969

В село Ботево чакат втора приливна вълна, след като първата наводни ниската част на селото.

Евакуират бедстващи от село Прилеп с хеликоптери

http://pik.bg/евакуират-бедстващи-от-село-прилеп-с-хеликоптери-news193473.html

Евакуират бедстващи от село Прилеп с хеликоптери

Екипажите на двата хеликоптера „Кугър“ започнаха евакуация по въздуха на пострадали от водното бедствие в района на село Прилеп, област Добрич. Това съобщават от Министерството на отбраната.

До момента са евакуирани 20 души, които са транспортирани в безопасен район.

Спасителните действия продължават и в момента.


Мъжете и жените имат различни симптоми за инфаркт

http://www.vesti.bg/novini/myzhete-i-zhenite-imat-razlichni-simptomi-za-infarkt-6015316

Най-честият симптом за инфаркт са болките в гърдите, въпреки това жените могат да изпитат и болки в гърба, челюстта и шията.

Украинският президент обяви едностранно прекратяване на огъня

http://europe.actualno.com/Ukrainskijat-prezident-objavi-ednostranno-prekratjavane-na-ogynja-news_35179.html

Украинският президент Петро Порошенко обяви едностранно прекратяване на бойните действия в югоизточната част на страната до 27 юни, предадоха световните агенции. Съобщението е поместено на сайта на ук...

Коста Рика не прощава! Италия е на колене!

http://worldcup2014.actualno.com/Kosta-Rika-ne-proshtava-Italija-e-na-kolene-news_35180.html

Коста Рика шокира Италия! Смятаният за абсолютен аутсайдер в група "D" отбор победи четирикратния световен шампион с 1:0. Попадението отбеляза Брайън Руис в 45-та минута на двубоя. Този резу...

Мариана Георгиева поздрави българските олимпийци и "спортната грация" Стефка Костадинова

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/20/2328094_mariana_georgieva_pozdravi_bulgarskite_olimpiici_i/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева поздрави българските олимпийци по случай празника им. Тя отправи пожелания от сърце и към "спортната грация" Стефка Костадинова, която е председател на БОК.

"Полагам почит по повод на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец и ви поздравявам за това, че сте звезди на олимпийската слава на България", пише в обръщението на Георгиева.

Според нея спортистите са "въплъщение на ценностите на олимпийската идея в...

ФИФА отстрани съдията, отменил два гола на Мексико

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/20/2328090_fifa_otstrani_sudiiata_otmenil_dva_gola_na_meksiko/?ref=rss


ФИФА отстрани колумбийски асистент рефер Умберто Клавихо, който отмени два гола на Мексико в мача срещу Камерун от група A на световното първенство.

Двубоят бе втори в програмата на мондиала в Бразилия, а съдията бе помощник на своя сънародник Вилмар Ролдан.

Клавихо отмени неправилно заради засади две попадения на Джовани дос Сантос през първото полувреме при резултат 0:0. В крайна сметка мексиканците спечелиха срещата с 1:0 с гол на Орибе Пералта след почивката.
...

Йовчев: Обстановката се подобрява, но има опасения за активизиране на свлачища

http://www.cross.bg/yslozhnena-dobrich-vutreshniyat-1416753.html

/КРОСС/ "Към момента все още остава усложнена обстановката в района на град Добрич. Във Варна след разчистване на автомобилите и улиците ситуацията се нормализира", каза вътрешният министър Цветлин Йовчев в ефира на БНТ. Единствено има опасения, че могат да се активират свлачища. В Добрич през последните няколко часа има подобрение на обстановката. Все още има участъци, в които ситуацията е усложнена. Има усложнена обстановка и в курортния комплекс Албена, където няколко хотела бяха наводнени. Институциите и всички, които бяха пряко ангажирани със спасяването на хората, действаха много добре. Министерството на отбраната има значителен принос в овладяването на кризата, както и Министерството на транспорта, Агенция „Пътна инфраструктура". "От първия момент, в който бяха подадени сигналите, екипите на всички служби, отговорни по случая, бяха на място и действаха синхронизирано", обясни вътрешният министър. Снимка: Булфото, всички права запазени  

Kак глухо и незрящо момче усети духа на Световното (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_352915.html

Незрящият и глух фен на Бразилия Карлос вече също преживява мачовете от Световното първенство, благодарение на помощта на приятелите си. Хелио Фонсека де Араухо и Региане Перейра споделиха видео в Youtube на приятеля си Карлос, който е незрящ и глух, но въпреки това е фен на "селесао" и иска да ги подкрепи в мачовете на отбора на Мондиал 2014.  Тежката съдба на Карлос не му позволява да изрази подкрепата си по друг начин освен с движения. Хелио и Региане са сглобили за него релефен макет на футболен терен, за да могат заедно с Карлос да преживеят тръпката от домакинството на най-големия футболен форум. Във видеото е проследен процесът по сглобяването на макета за Карлос, а след това и неговата реакция от церемонията по откриването на Мондиала, както и от възможността до някаква степен заедно с приятелите си да преживее емоцията от първия мач на Бразилия на Световното първенство срещу Хърватия, завършил 3:1 за южноамериканците.

Балотели поиска целувка от кралицата, ако Италия класира Англия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149905

Италия остана единствената надежда на Англия да продължи на световното. Необходим е обаче Пирло и компания да победят Коста Рика.
Италия остана единствената надежда на Англия да продължи на световното. Необходим е обаче Пирло и компания да победят Коста Рика. "24 часа Бразилия 2014" - новият сайт и ваш най-добър приятел по време на световното   От ситуацията се възползва Марио Балотели. "Ако бием Коста Рика, искам целувка, по бузата, естествено, от английската кралица",

Бургас помага на Варна с 80 000 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=255396

Кметът на Бургас Димитър Николов нареди да се подготви спешна докладна записка, с която на местния парламент в Бургас се предлага да вземе решение за отпускане на 80 000 лв. финансова помощ за възстановяване на щетите от наводнението във Варна.

САЩ санкционират и лидери на самопровъзгласилите се републики в Украйна

http://www.mediapool.bg/sasht-sanktsionirat-i-lideri-na-samoprovazglasilite-se-republiki-v-ukraina-news221741.html

Съединените щати наложиха санкции срещу представители на самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) в Източна Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС. В списъка на лицата, срещу които са въведени санкции, влизат ръководителят на ЛНР Валерий Болотов, председателят на президиума на Върховния съвет на ДНР Денис Пушилин, т.нар. народен кмет на град Славянск Вячеслав Пономарьов и вицепремиерът на ДНР Андрей Пургин. "Черният списък включва също Игор Гиркин, известен още като Игор Стрелков, командващ т. нар. опълчение на ДНР.

Борис Акунин: Путин ще свърши зле

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/06/20/2327537_boris_akunin_putin_shte_svurshi_zle/?ref=rss


 
Известният и в България руски писател Борис Акунин смята, че сегашната ситуация в Русия е сравнима с тази преди сто години. И - че страната я чакат катаклизми. В Потсдам Борис Акунин даде специално интервю за "Дойче веле" пред Н. Жолквер и Александър Андреев. Акунин подкрепяше протестите в Русия.

"Това, което се случва в момента в моята страна, изключително напомня на ситуацията преди сто години. Това е период между две революции: реакционните сили настъпват, архаизмът се...

Наводненията ще стават все по-често срещани явления

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/navodneniiata-shte-stavat-vse-po-chesto-sreshtani-iavleniia-6015313

Според канадски учени сезоните, за които са характерни валежите, ще стават по-продължителни, а дъждовете - по-чести и по-обилни

Той диктува на Путин

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/06/20/2328015_toi_diktuva_na_putin/?ref=rss


 
Той е впечатляващо начетен и харизматичен човек, консервативен революционер, който мечтае за силна Русия в обединена Евразия и не приема универсалните претенции на САЩ и Европа. Путин често говори по неговия сценарий. Така "Дойче веле" представя политолога Александър Дугин.

Философът и политолог Александър Дугин работи като професор в Социологическия факултет на Московския държавен университет и е официален съветник на председателя на руската Дума Сергей Наришкин. И...

Лесовъдските мероприятия в Аспарухово са в рамките на горско-стопанския план

http://www.cross.bg/gorite-narysheniya-gorsko-1416752.html

/КРОСС/ По данни на Изпълнителна агенция по горите на територията на Териториално поделение Държавно горско стопанство (ТП ДГС) Варна и по-конкретно в местността „Джанавара", землище на кв. Аспарухово, гр. Варна, за периода 2010-2014 г. от 186 дка държавни горски територии са отсечени 1468 кубически метра дървесина, което представлява 2% от дървостоя (запасите от дървесина) и 3% от площта, което е в рамките на предвижданията на горско-стопанския план. Проведените лесовъдски мероприятия (сечи) са постепенно-котловинни и прореждане, информират от агенцията. За същия период служителите на ТП ДГС Варна са съставили 260 акта за незаконни сечи за 520 кубически метра дървесина. Освен парични санкции, има и ефективни присъди, влезли в сила. В териториалния обхват на Териториално поделение Държавно горско стопанство Шумен за периода 2010-2014 г. са съставени 252 бр. акта за нарушения на горското законодателство и са издадени 155 наказателни постановления. С актове са задържани 107 м3 дървесина. В Териториално поделение Държавно горско стопанство Болярка за периода 2010-2014 г. са съставени 922 бр. акта за нарушения на горското законодателство и са издадени 585 наказателни постановления. С актове са задържани 226 м3 дървесина. Изпълнителна агенция по горите информира и за мерките, свързани с подобряване нивото на контрола и опазване на горските територии от нарушения

Спряха акциите на КТБ от борсова търговия за периода от 23 до 25 юни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149902

По повод решението на Управителния съвет на Българска народна банка от 20.06.2014 г., с което „Корпоративна търговска банка" АД бе поставена под специален надзор съгласно закона за кредитните институции, Комисията за финансов надзор съобщи, че е издадена принудителна административна мярка спрямо „Българска фондова борса София" АД за спиране от търг По повод решението на Управителния съвет на Българска народна банка от 20.06.2014 г., с което „Корпоративна търговска банка" АД бе поставена под специален надзор съгласно закона за кредитните институции, Комисията за финансов надзор съобщи, че е издадена принудителна административна мярка спрямо „Българска фондова борса София" АД за спиране от търг

За момента България няма нужда от техническа помощ от Европа за наводненията, коментира Кристалина Георгиева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2328091_za_momenta_bulgariia_niama_nujda_ot_tehnicheska/?ref=rss


Европейският център за реакции по кризи има готовност да окаже помощ с екипи и помпи за засегнатите райони, но за момента това не се налага, коментира пред БНР еврокомисар по бедствията, авариите и реакциите при кризи Кристалина Георгиева. Според нея засега това не се налага, а системата на Гражданска защита в България се справя.

Аз разговарях и с президента, и с премиера, и с министъра на вътрешните работи, за да сме сигурни, че ако има нужда България, можем веднага да се отзовем....

БСП с дарение за пострадалите от наводненията

http://www.cross.bg/bsp-s-darenie-za-postradalite-ot-navodneniyata-1416751.html

/КРОСС/ НС на БСП и ПГ на Коалиция за България даряват 30 000 лева за пострадалите от природното бедствие. "Обръщаме се към всички наши членове и симпатизанти да се включат като лични дарители и като доброволци в помощ на пострадалите от наводненията", призовават от партията.  

БСП очаква от Централната банка до дни анализ за състоянието на КТБ и план за действие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2328087_bsp_ochakva_ot_centralnata_banka_do_dni_analiz_za/?ref=rss


БСП със загриженост следи ситуацията с КТБ, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Ние подкрепяме предприетите днес действия на БНБ, като институция, която по Конституция носи отговорност за стабилността на банковата система, и които дават възможност за оздравяване на КТБ", се допълва в съобщението.

От левицата очакват от ръководството на Централната банка да представи анализ за състоянието на банката и конкретен план за действие до дни.

По-рано днес централната...

Експерт към украинския съвет за сигурност: Разбираме интереса на България, но "Южен поток" е удар по нас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2328083_ekspert_kum_ukrainskiia_suvet_za_sigurnost_razbirame/?ref=rss


Разбираме, че България има собствен интерес в икономиката. Но за нас строежът на газопровода "Южен поток" е удар върху нашата национална сигурност и отбрана, заяви на конференция в София Игор Смешко, съветник на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна и президент на Центъра за стратегически изследвания и анализ.

Преминаването на газопровода през България би работило срещу Украйна, предупреди Смешко.

Пред журналисти той определи проекта като "политическо оръжие...

ВМС помагат в курорта "Албена", има бедстващи туристи

http://pik.bg/вмс-помагат-в-курорта-албена-има-бедстващи-туристи-news193466.html

ВМС помагат в курорта "Албена", има бедстващи туристи

Военноморските сили оказват помощ в курортен комплекс „Албена”, където има бедстващи туристи и е наложена евакуация. Това каза вицеадмирал Румен Николов, командир на ВМС на Българската армия, цитиран от "Фокус".

В района на курортния комплекс има територии с вода над 1 м – 1,30 м. В тази дейност са включени шест тежкотоварни машини от Военноморските сили и Военновъздушните сили, три екипа на ВМС с възможности за оказване на съдействие със спасителни лодки и леководолази. От техника на ВМС са извадени от водата четири автобуса с туристи, които успешно са продължили пътя си, посочи вицеадмирал Николов. Той допълни, че засега не е необходимо да бъдат използвани допълнителни средства и сили от Българската армия, които бяха насочени от районите на Русе и Стара Загора към к.к „Албена”. Мисля, че природата също ще бъде благосклонна към нас, за да може да се извършат допълнителните дейности за осигуряване на спасителната работа, посочи командирът на ВМС. Във Варна след трагедията обстановката постепенно се нормализира, каза още вицеадмирал Николов.

Бившият външен министър на Германия болен от левкемия

http://www.cross.bg/vestervele-bivshiyat-levkemiya-1416750.html

/КРОСС/ Бившият външен министър на Германия Гидо Вестервеле е диагностициран с болестта левкемия и е започнал лечение, предава ДПА. Припомняме, че Вестервеле той напусна поста си през декември месец, след като Партията на свободните демократи, на която той е лидер, претърпя крах на парламентарните избори миналата есен.    

КФН спира акциите на КТБ от борсова търговия за периода 23-25 юни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149875

По повод решението на Управителния съвет на Българска народна банка от 20.06.2014 г., с което „Корпоративна търговска банка По повод решението на Управителния съвет на Българска народна банка от 20.06.2014 г., с което „Корпоративна търговска банка" АД бе поставена под специален надзор съгласно закона за кредитните институции, Комисията за финансов надзор съобщи, че е издадена принудителна административна мярка спрямо „Българска фондова борса София" АД за спиране от търг

Условна присъда за грабителя, нахлул в дома на Костов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149880

Софийският районен съд (СРС) призна за виновен Виктор Градинаров, опитал да ограби Иван и Елена Костови. Той е осъден на 2 години условно, с 4 години изпитателен срок, съобщи Нова телевизия.
Според обвинението на 11 май рано сутринта Градинаров влязъл в къщата на семейство Костови. Той отмъкнал златни накити и пари за 2830 лева. Софийският районен съд (СРС) призна за виновен Виктор Градинаров, опитал да ограби Иван и Елена Костови. Той е осъден на 2 години условно, с 4 години изпитателен срок, съобщи Нова телевизия. Според обвинението на 11 май рано сутринта Градинаров влязъл в къщата на семейство Костови. Той отмъкнал златни накити и пари за 2830 лева.

„Гръбнакът“ на електроразпределителната мрежа, захранваща района на квартал Аспарухово е възстановен

http://www.moreto.net/novini.php?n=255397

Днес в 16 часа бе възстановено захранването и на последният аварирал извод средно напрежение в най-силно пострадалия от вчерашната буря варненски квартал Аспарухово, съобщиха от Енеро-про за Moreto.net. Към 9 часа тази сутрин, в резултат на стихията извън строя бяха 14 извода средно напрежение, захранващи над 16 000 клиента в кв.

КЗП отрече обвиненията за нарушения

http://www.bnews.bg/article-108954

Веселин Златев, председател на Комисия за защита на потребителите, отрече обвиненията, изказани от зам. министър Красин Димитров за нарушения при проверки на КЗП.

Ванга предрекла потопа във Варна и катаклизмите на политическата сцена

http://www.zapernik.com/bulgariya/vanga-predrekla-potopa-vuv-varna-i-kataklizmite-na-politicheskata-scena_32596/

Порои ще ни давят през късна пролет, ще има реки от трупове. Това е едно от трите предсказания, направени от пророчицата Ванга пред руснака Анатолий Любченко приживее, пише struma.com.

Пророчеството е направено за 2014 година и случилото се във Варна, Добрич и Търновско е точно такова. Другото й твърдение също е в процес на сбъдване – „Държавата ще преживее катаклизми, управляващите ще имат проблеми”. Има и такива, които за щастие не са станали реалност : „Кръв, много кръв виждам в...

Продължава

Условна присъда за Виктор Градинаров, опитал да ограби Иван и Елена Костови

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149867

Софийският районен съд (СРС) призна за виновен Виктор Градинаров, опитал да ограби Иван и Елена Костови. Той е осъден на 2 години условно, с 4 години изпитателен срок, съобщи Нова телевизия.
Според обвинението на 11 май рано сутринта Градинаров влязъл в къщата на семейство Костови. Той отмъкнал златни накити и пари за 2830 лева. Софийският районен съд (СРС) призна за виновен Виктор Градинаров, опитал да ограби Иван и Елена Костови. Той е осъден на 2 години условно, с 4 години изпитателен срок, съобщи Нова телевизия. Според обвинението на 11 май рано сутринта Градинаров влязъл в къщата на семейство Костови. Той отмъкнал златни накити и пари за 2830 лева.

В София започна събиране на помощи за пострадалите във Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/20/2328062_v_sofiia_zapochna_subirane_na_pomoshti_za_postradalite/?ref=rss


Започваме да събираме помощи за пострадалите от наводненията във Варна, такова съобщение се появи в социалните мрежи днес. Сборният пункт за събиране на помощите в София е ул. "Искър" 11А (на ъгъла с ул. Бачо Киро).

Те ще се приемат днес до полунощ, утре от 10:00 до 24:00 и в неделя от 10:00 до 16:00. След това събраните вещи ще бъдат изпратени с бърз влак за Варна, където ще пристигнат в понеделник в 6:20 сутринта. Там ще ги приемат доброволци и ще ги откарат до кризисните...

МИЕ: Нямаме сметки в КТБ АД

http://econ.bg/Новини/МИЕ-Нямаме-сметки-в-КТБ-АД_l.a_i.551474_at.1.html

Няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на министерството и тези дружества, за които ведомството отговаря, както и за изпълнение на...

БСП: Очакваме от БНБ анализ и план за действие за КТБ - до дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149853

БСП със загриженост следи ситуацията с КТБ, съобщиха от пресцентъра на партията.
Ние подкрепяме предприетите днес действия на БНБ, като институция, която по Конституция носи отговорност за стабилността на банковата система, и които дават възможност за оздравяване на КТБ.
Очакваме от ръководството на Централната банка да представи анализ за БСП със загриженост следи ситуацията с КТБ, съобщиха от пресцентъра на партията. Ние подкрепяме предприетите днес действия на БНБ, като институция, която по Конституция носи отговорност за стабилността на банковата система, и които дават възможност за оздравяване на КТБ. Очакваме от ръководството на Централната банка да представи анализ за

САЩ въвеждат санкции срещу лидери на Донецк и Луганск

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/sasht-vyvezhdat-sankcii-sreshtu-lideri-na-doneck-i-lugansk-6015314

В списъка влизат председателят на президиума на Върховния съвет на ДНР Денис Пушилин и т.нар. народен кмет на град Славянск Вячеслав Пономарьов

Орешарски подкрепя БНБ по казуса "КТБ", готов е да отдели ресурси

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/06/20/2328051_oresharski_podkrepia_bnb_po_kazusa_ktb_gotov_e_da/?ref=rss


Българското правителство в лицето на министър-председателя Пламен Орешарски  и министъра на финансите Петър Чобанов категорично подкрепят действията на БНБ по стабилизиране и оздравяване на Корпоративна търговска банка. Това се казва в съобщение на правителствената  пресслужба "по повод високия обществен интерес свързан със състоянието на "Корпоративна търговска банка" АД и предприетите в тази посока действия от отговорните институции.
 
Правителството и лично премиерът бяха и остават...

Буря и градушка вилнее в София, в Перник засега само силен вятър

http://www.zapernik.com/bulgariya/burya-i-gradushka-vilnee-v-sofiya-v-pernik-zasega_32595/

Страхотна буря се изви над София. За пореден ден в следобедните часове небето се отваря, за да излее гнева си по столицата. Този път обаче стихията е много по-силна от предишните няколко дни, съобщи БЛИЦ.

Под тътена на мощни гръмотевици се излива огромно количество дъжд, придружен с едра градушка. Улиците се изпразниха за секунди. Специалистите от "Гражданска защита" съветват при подобни стихии хората, дори и да са вкъщи, да стоят далеч от прозорците, които могат да се...

Продължава

Пернишката група Instinct ще свири за Джулай морнинг на крепостта Кракра Пернишки

http://www.zapernik.com/hailaif/pernishkata-grupa-instinct-shte-sviri-za-djulai-morning-na-krepostta_32597/

Пернишката група Instinct ще свири за Джулай морнинг на 30 юни на крепостта "Кракра Пернишки", научи ZaPernik.com.

"Здравейте приятели! Ще свирим на Крепостта Кракра на 30 юни (около 7 и 30-8 ч. вечерта). Елате да се позабавляваме заедно с другите групи и да си направим един страхотен Джулай!", споделиха момчетата от бандата на официалната си Фейсбук...

Продължава

Правителството твърдо зад БНБ за стабилизирането на КТБ

http://www.bnews.bg/article-108968

Българското правителство твърдо подкрепя действията на БНБ в посока на стабилизирането на КТБ, заявиха от правителствената пресслужба. БСП и ГЕРБ също подкрепиха решението на Централната банка.

БСП: Очакваме от БНБ анализ и план за действие за КТБ - до дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149843

БСП със загриженост следи ситуацията с КТБ, съобщиха от пресцентъра на партията.
Ние подкрепяме предприетите днес действия на БНБ, като институция, която по Конституция носи отговорност за стабилността на банковата система, и които дават възможност за оздравяване на КТБ.
Очакваме от ръководството на Централната банка да представи анализ за БСП със загриженост следи ситуацията с КТБ, съобщиха от пресцентъра на партията. Ние подкрепяме предприетите днес действия на БНБ, като институция, която по Конституция носи отговорност за стабилността на банковата система, и които дават възможност за оздравяване на КТБ. Очакваме от ръководството на Централната банка да представи анализ за

Всички структури на МОСВ работят в 24-часов режим

http://www.cross.bg/ministur-sreda-anastasov-1416749.html

/КРОСС/ "Всички басейнови дирекции и регионални инспекции по околна среда и води работят в 24-часов режим." Това съобщи ресорният министър Станислав Анастасов. Той подчерта, че има добро взаимодействие и с местните власти, най-вече в Община Велико Търново, като допълни, че всички регионални структури на министерството ще останат дежурни. "Наши инспектори са на място, за да изследват риска от замърсяване на питейните води, евентуалното нарушаване на отводнителната канализация и други рискове. Ще бъдат извършени лабораторни изследвания, за да се установи дали няма пряка заплаха за гражданите в региона и за околната среда", обясни министър Анастасов. Той посочи, че в квартал "Аспарухово" единственият воден басейн в близост е Черно море и заливане отгоре надолу категорично няма. Снимка: Булфото, всички права запазени

Отложиха гей парада заради труповете във Варна

http://www.bnews.bg/article-108966

Трагедията във Варна отложи планирания за утре София прайд. Очаква се идната седмица да бъде определена нова дата.

Орешарски и Чобанов подкрепиха действията на БНБ

http://frognews.bg/news_71933/

По повод на високия обществен интерес, свързан със състоянието на "Корпоративна търговска банка" АД и предприетите в тази посока действия от отговорните институции, българското правителство в лицето на министър-председателя Пламен Орешарски и министъра на финансите Петър Чобанов категорично подкрепят действията на БНБ за стабилизиране и оздравяване на Корпоративна търговска банка /КТБ/.

В Добрич над 100 души са евакуирани в спортна зала

http://www.cross.bg/dobrich-horata-grada-1416748.html

/КРОСС/ "Обстановката в Добрич беше динамична. Приливната вълна, която донесе голямото бедствие, дойде от съседното село Богдан", каза за „Още от деня" кметът на града Детелина Николова. Хората са евакуирани в спортна зала „Добротица". В момента там има над 100 души. Осигурява се храна, медикаменти и вода. Вода в града няма. По поречието на река Добричка беше изключено ел. захранването, за да се осигури безопасност на всички сгради. Хората са паникьосани. Дъждът в Добрич почти спря. Ако оттичането продължава с тази скорост, се очаква до 4-5 часа нивото на водата в най-утежнените участъци да спадне.  

Росен Плевнелиев и Кристалина Георгиева ще посетят Варна и Добрич във връзка с наводненията

http://www.moreto.net/novini.php?n=255391

Президентът Росен Плевнелиев и европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева ще посетят в събота, 21 юни, най-тежко засегнатите от наводненията райони на Варна и Добрич.

Изборният закон да въведе задължителна преференция и регионални преброителни центрове

http://www.mediapool.bg/izborniyat-zakon-da-vavede-zadalzhitelna-preferentsiya-i-regionalni-prebroitelni-tsentrove-news221740.html

В Изборния кодекс да се запише задължително преференциално гласуване и въвеждане на регионални преброителни центрове. Това са някои от препоръките на Института за развитие на публичната среда (ИРПС), представени в петък и направени на базата на изводите от наблюденията на института върху евроизборите.   Задължителната преференция ще даде възможност на хората да пренареждат листите - на сегашните избори определено имаше интерес към преференциалния вот, 26 на сто от гласоподавателите са я използвали, каза Антоанета Цонева от ИРПС.   Резултатът е размествания в листите на 11 партии и коалиции и 34 кандидати са преминали петпроцентовата бариера, независимо дали това се отнася за партията като цяло, допълни тя.   По думите й въвеждането на регионалните преброителни центрове (РПЦ), за което настояват много неправителствени организации, освен института, ще ограничи броя на наблюдателите, тъй като ще лиши от аргументи гласовете, които твърдят, че всяка партия трябва да бъде представена във всяка секция. С РПЦ също ще бъде прецезирано и броенето на изборните книжа.   На евроизборите те са били над 60 000 и са регистрирани от 36 организации, 19 от които нямат сайтове. А сайтовете са възможност да се проследят опитът и капацитетът им, коментира Цонева. Тя смята, че наблюдателите трябва да обявяват публично обученията си и резултатите от наблюденията.   Не е необходима и фигурата на представител на политическа партия, защото не се различава от застъпника, смятат от организацията. От ИРПС предлагат още ЦИК да бъде от 9-11 професионалисти и да отпаднат партийните квоти.   Злоупотреба с лични данни в подписките за партии и кандидати, непрозрачност в дейността на ЦИК и липса на диалог с Обществения съвет към нея, са сред изводите на института.   Друг негов извод е, че има интерес към машинното гласуване - 32 на сто от явилите се в стоте секции с такава възможност са я използвали.   Цонева обясни, че е улеснено разкриването на изборни секции в чужбина. Това е добра възможност за българите там да гласуват, но същевременно и за злоупотреби, което показва необходимостта от по-активна роля на представителите на държавата на място, коментираха от института.   Според наблюденията им медиите са продължили да не отбелязват категорично платените предизборни материали.

Лазаров: Трябва да си извадим поуките и да вървим напред

http://www.cross.bg/lazarov-varna-dobrich-1416747.html

/КРОСС/ „Имаме 10 жертви до този момент в област Варна и една жертва в Добрич. Искам да изразя дълбоките си съболезнования на близките на загиналите. Най-засегнатите райони са Варна, Добрич и Велико Търново. Има загинали хора в къщите и такива, които са отнесени в леките си автомобили", това заяви в ефира на „Лице в лице" по бТВ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той благодари на доброволците, които са се включили, както и на лишените от свобода, които също са помогнали при справянето със ситуацията. „Доколко МВР се е справило със ситуацията, оставам да се реши от обществото. Всички колеги обаче работиха със сърце и душа", каза още той. „Основата причина според мен е природната стихия, но винаги трябва да си даваме сметка, че като хора допускаме грешки. Трябва да си извадим поуките и да ги изпълним. Трябва да се направят съответните изводи и да се върви напред", добави Лазаров.  

Торнадо нанесе поражения на няколко вили край Истанбул (видео)

http://www.bnews.bg/article-108950

Торнадо се е завихрило над Мраморно море в четвъртък край истанбулската община Тузла, след което се е отправило към съседния на Истанбул окръг Коджаели.

Порой и градушка в София

http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2014/06/20/2328020_poroi_i_gradushka_v_sofiia/?ref=rss


В късния следобед в центъра на София се изля порой с градушка с размер на малък лешник. Валежът продължи няколко минути, след което изгря слънце.


Отпускат по 10 000 лв. на близките на загиналите във Варна и Добрич

http://econ.bg/Новини/Отпускат-по-10-000-лв-на-близките-на-загиналите-във-Варна-и-Добрич_l.a_i.551469_at.1.html

По 10 000 лв. еднократна финансова помощ ще бъде отпусната на близките на загиналите от наводненията във Варна и Добрич. Това съобщи министърът...

Отпускат по 10 000 лв. на близките на газиналите във Варна и Добрич

http://econ.bg/Новини/Отпускат-по-10-000-лв-на-близките-на-газиналите-във-Варна-и-Добрич_l.a_i.551469_at.1.html

По 10 000 лв. еднократна финансова помощ ще бъде отпусната на близките на загиналите от наводненията във Варна и Добрич. Това съобщи министърът...

Спасителите не намериха хора в разрушените къщи в „Аспарухово”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149833

Не са намерени хора в разрушените къщи на ул. „Горна студена" в квартал „Аспарухово". Това каза на заседание на Кризисния щаб във Варна директорът на ОД на МВР Варна инспектор Николай Калчев.

Въпреки това, издирването продължава, тъй като по информация на полицията в къщите живеещите по постоянен адрес са повече. Установява се дали лицата са при Не са намерени хора в разрушените къщи на ул. „Горна студена" в квартал „Аспарухово". Това каза на заседание на Кризисния щаб във Варна директорът на ОД на МВР Варна инспектор Николай Калчев. Въпреки това, издирването продължава, тъй като по информация на полицията в къщите живеещите по постоянен адрес са повече. Установява се дали лицата са при

Бургас изпраща 80 хил. лв. на Варна

http://pik.bg/бургас-изпраща-80-хил-лв-на-варна-news193461.html

Бургас изпраща 80 хил. лв. на Варна

Кметът на община Бургас Димитър Николов нареди да се подготви спешна докладна записка, с която на местния парламент в Бургас се предлага да вземе решение за отпускане на 80 000 лв. финансова помощ за възстановяване на щетите от наводнението въвВарна, съобщават от пресцентъра на местната администрация. 

Редовно заседание на общинските съветници има във вторник следващата седмица. "На Варна ще й трябват десетки милиони, за да се съвземе след този ужас, пише burgasnovinite.bg.  
Бургас се чувства длъжен да помогне в трудния момент и да се присъедини към общобългарската солидарност, чиито прояви виждам в момента", каза Димитър Николов. 

Според него обединени действия, като след наводнението в Бисер, ще доведат до по-бърза и успешна развръзка. Община Бургас и тогава се включи в помощта, като възстанови със свои средства една от къщите в селото.  

Остава в сила поетият от бургаския кмет ангажимент, след спасителната акция да изпрати във Варна тежка техника, която да се включи в почистването. 

 

Не са намерени хора в разрушените къщи в „Аспарухово”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149831

Не са намерени хора в разрушените къщи на ул. „Горна студена Не са намерени хора в разрушените къщи на ул. „Горна студена" в квартал „Аспарухово". Това каза на заседание на Кризисния щаб във Варна директорът на ОД на МВР Варна инспектор Николай Калчев. Въпреки това, издирването продължава, тъй като по информация на полицията в къщите живеещите по постоянен адрес са повече. Установява се дали лицата са при

Мощна буря и градушка отново удариха столицата!

http://pik.bg/мощна-буря-и-градушка-отново-удариха-столицата-news193465.html

Мощна буря и градушка отново удариха столицата!

Проливен дъжд, придружен с гръмотевици и градушка, отново удари столицата в следобедните часове. 

Пътните настилки са мокри.

Полицията съветва водачите да се съобразяват с метеорологичната обстановка и да шофират внимателно.

Асандж бил подлаган на жестоки изтезания в британски затвор

http://www.cross.bg/asandzh-britanski-zatvor-1416746.html

/КРОСС/ Основателят на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асандж заяви, че е бил незаконно задържан и подлаган на изтезания в британски затвор, преди да се укрие в посолството на Еквадор, предава ИТАР-ТАСС. Според Асандж той е бил държан пет денонощия в британски затвор, по време на които е бил изтезаван, включително и с ток, без да му се повдига обвинение. Той разказа, че майка му и децата му са започнали да получават анонимни заплахи. Някои от роднините му са били принудени да сменят имената и местожителството си. Британски полицаи денонощно дежурят край сградата вече от две години, готови да арестуват основателя на "Уикилийкс", за да го пратят в Швеция, където е заподозрян в сексуални престъпления. Еквадорският външен министър Рикардо Патиньо обаче увери, че Асандж може да живее в посолството, докогато пожелае.  

Златко Баретата е бил освободен от полицията

http://crime.actualno.com/Zlatko-Baretata-e-bil-osvoboden-ot-policijata-news_35177.html

В ранния следобед днес Златомир Иванов - Баретата е бил освободен от полицията. Информацията съобщиха за БГНЕС от МВР. През цялата изминала нощ в сградата на Столичната дирекцията на вътрешните работ...

Откриха още едно тяло във варненския квартал "Аспарухово"

http://varna.actualno.com/Otkriha-oshte-edno-tjalo-vyv-varnenskija-kvartal-Asparuhovo-news_35178.html

Забелязано е мъртво тяло във водите на канала море-езеро в квартал "Аспарухово". Информацията съобщи за Moreto.net говорителката ОД на МВР – Ивана Милева. В момента екипи на полиц...

„Южен поток транспорт“ дарява 50 000 лева в помощ на пострадалите от наводненията във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255380

Ръководството и служителите на Южен поток транспорт с тревожност проследиха новината, че Варна и околностите за претърпели смъртоносни наводения през нощта. "Със загриженост научихме, че квартал Аспарухово, който се намира в непосредствена близост до планирания газопровод Южен поток, е бил особено силно засегнат.

Варненската прокуратура започна разследване за трагедията в "Аспарухово"

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/06/20/2328019_varnenskata_prokuratura_zapochna_razsledvane_za/?ref=rss


Екип от разледващи полицаи, под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Варна, са започнала разследване на трагедията в квартал "Аспарухово", съобщи заместник-окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров. Той допълни, че целта е да се установят всички обстоятелства и причините за инцидента.

Позовавайки се на началният етап на разследването, Лазаров не даде повече подробности. Той се ангажира да бъдат проверени всички хипотези за причината - незаконното...

Хиляди гръцки пенсионери излязоха на протест в Атина

http://www.moreto.net/novini.php?n=255329

Над 5 хиляди гръцки пенсионери излязоха на протест в Атина. Възрастните хора, пристигнали от всички краища на страната изразиха гласно опасенията си от допълнително орязване на парите им за старост, съобщава "Асошиейтед прес".

Джон Бон Джоуви купува футболен отбор

http://www.cross.bg/sobstvenik-dzhoyvi-buffalo-1416745.html

/КРОСС/ Певецът Джон Бон Джоуви предизвика слухове, че ще купува отбор по американски футбол. Смята се, че рок певецът води преговори за придобиването на Buffalo Bills от няколко седмици. Въпреки подписките на футболните фенове срещу участието на Джоуви в наддаването за отбора, вестник "Ню Йорк Поуст" съобщава, че преговорите продължават. Певецът дори е имал двучасова среща на обяд с високопоставен представител на Националната футболна лига на САЩ. Това няма да бъде първият път, в който певецът иска да стане собственик на футболен клуб. Той е основател и предишен собственик на отборите Philadelphia Soul и Arena Football League. "Страстта му към футбола не е тайна, затова не е изненадващо, че иска да бъде собственик на отбора", твърдят запознати. След смъртта на предишния си собственик отборът Buffalo Bills бе обявен за продажба, пише tvevropa.  

Язовир Смолница прелива към язовир Козлодуйци заради пробойна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149828

Вследствие на падналите валежи през последното денонощие се очаква рязко повишаване на нивата на реките Янтра, Русенски Лом, Камчия, Велека, Резовска и Ропотамо - там има вероятност за локални наводнения, предупреди Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите, цитиран от Дарик. Вследствие на падналите валежи през последното денонощие се очаква рязко повишаване на нивата на реките Янтра, Русенски Лом, Камчия, Велека, Резовска и Ропотамо - там има вероятност за локални наводнения, предупреди Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите, цитиран от Дарик.

Язовир Смолница прелива към язовир Козлодуйци заради пробойна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149823

Вследствие на падналите валежи през последното денонощие се очаква рязко повишаване на нивата на реките Янтра, Русенски Лом, Камчия, Велека, Резовска и Ропотамо - там има вероятност за локални наводнения, предупреди Асен Личев, директор на дирекция Вследствие на падналите валежи през последното денонощие се очаква рязко повишаване на нивата на реките Янтра, Русенски Лом, Камчия, Велека, Резовска и Ропотамо - там има вероятност за локални наводнения, предупреди Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите, цитиран от Дарик.

Общинар пред Фрог: Предупреждавах за потопа във Варна, ще има и втори

http://frognews.bg/news_71932/

Многократно предупреждавах, че ще има потоп в „Аспарухово”, но никой не ме чу. Сега искам да кажа, че същото очаква хората от северната страна на Варна. Пускал са сигнали и за двете части на Варна, заяви пред Фрог нюз общинският съветник от морската столица Костадин Костадинов.

Правителството подкрепи действията на БНБ за стабилизирането на КТБ АД

http://econ.bg/Новини/Правителството-подкрепи-действията-на-БНБ-за-стабилизирането-на-КТБ-АД_l.a_i.551471_at.1.html

По повод високия обществен интерес свързан със състоянието на „Корпоративна търговска банка“ АД и предприетите в тази посока действия от отговорните...

БСП подкрепя действията на БНБ относно КТБ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bb6330c/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cbsp0Epodkrepia0Edeistviiata0Ena0Ebnb0Eotnosno0Ektb0H1747420C/story01.htm

Лидерът на опозицията Бойко Борисов обяви, че подкрепя усилията на централната банка за внасяне на спокойствие в банковата система


Отложиха "София Прайд"

http://frognews.bg/news_71931/

Във връзка с трагедията във Варна и региона, причинена от силни дъждове и бурен вятър, която през последното денонощие отне живота на поне 12 души, организационният комитет на „София Прайд" взе решение да отложи провеждането на планираното за 21 юни шествие.

Смъртоносна зараза се завръща в Петрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149812

Петричани са в паника след като и тази година бяха регистрирани случаи на опасното и тежко заболяване висцерална лайшманиоза. Четири са случаите в общината, от тях три са в града, стана ясно днес след заседание на епизоотичната комисия, пише struma.bg. Предприети са мерки срещу бездомните кучета, собствениците на домашни лиюбимци трябва да Петричани са в паника след като и тази година бяха регистрирани случаи на опасното и тежко заболяване висцерална лайшманиоза. Четири са случаите в общината, от тях три са в града, стана ясно днес след заседание на епизоотичната комисия, пише struma.bg. Предприети са мерки срещу бездомните кучета, собствениците на домашни лиюбимци трябва да

Локо Пд се мести в Благоевград

http://www.bnews.bg/article-108960

Заради започващият ремонт на стадион Лаута в Пловдив, Локомотив ще играе домакинските си мачове в Благоевград.Основната причина, ръководството на "смърфовете" да избере Благоевград, е осветлението на стадиона.

Кабинетът: Подкрепяме БНБ по действията за стабилизиране на КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149810

По повод високия обществен интерес свързан със състоянието на „Корпоративна търговска банка“ АД и предприетите в тази посока действия от отговорните институции, българското правителство в лицето на министър-председателя г-н Пламен Орешарски и министъра на финансите г-н Петър Чобанов категорично подкрепят действията на БНБ по стабилизиране и По повод високия обществен интерес свързан със състоянието на „Корпоративна търговска банка“ АД и предприетите в тази посока действия от отговорните институции, българското правителство в лицето на министър-председателя г-н Пламен Орешарски и министъра на финансите г-н Петър Чобанов категорично подкрепят действията на БНБ по стабилизиране и

Парадът "София Прайд" се отлага заради трагедията във Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/20/2328006_paradut_sofiia_praid_se_otlaga_zaradi_tragediiata_vuv/?ref=rss


Във връзка с трагедията във Варна и региона, причинена от силни дъждове и бурен вятър, която през последното денонощие отне живота на поне 12 души, организационният комитет на "София Прайд 2014" взе решение да отложи провеждането на планираното за 21 юни шествие, се казва в съобщение до медиите.

Организаторите призоваваме българската общественост към солидарност и участие в дарителските инициативи в помощ на бедстващите хора там. Очаква се новата дата на "София Прайд 2014" да бъде...

Люис Хамилтън доминира в първия ден в Австрия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/20/2328004_ljuis_hamiltun_dominira_v_purviia_den_v_avstriia/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън доминира в първия ден от състезателния уикенд за Гран при на Австрия, която се завръща в календара на Формула 1 след 11-годишно отсъствие.

Британецът спечели и двете свободни тренировки, като във втората изпревари своя съотборник Нико Розберг с почти четири десети от секундата.

Хамилтън записа най-доброто време в първата част на сесията, когато всички пилоти бяха с по-бавните меки гуми. Тогава тандемът на "Мерцедес" използва супермеките...

Арестуваха брата на румънския президент за подкуп от 250 000 евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149814

Изявлението на Бъсеску дойде ден след като телевизия Антена 3 излъчи части от видео, в което брат му Мирча Бъсеску признава, че е взел 250 000 евро, за да се намеси в полза на подсъдимия за убийство Санду Ангел. Часове след изявлението на президента брат му бе вкаран в следствения арест. Премиерът Виктор Понта призова президента да връчи оставка. Изявлението на Бъсеску дойде ден след като телевизия Антена 3 излъчи части от видео, в което брат му Мирча Бъсеску признава, че е взел 250 000 евро, за да се намеси в полза на подсъдимия за убийство Санду Ангел. Часове след изявлението на президента брат му бе вкаран в следствения арест. Премиерът Виктор Понта призова президента да връчи оставка.

Смъртоносна болест се завръща в Петрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149795

Петричани са в паника след като и тази година бяха регистрирани случаи на опасното и тежко заболяване висцерална лайшманиоза. Четири са случаите в общината, от тях три са в града, стана ясно днес след заседание на епизоотичната комисия, пише struma.bg. Предприети са мерки срещу бездомните кучета, собствениците на домашни лиюбимци трябва да Петричани са в паника след като и тази година бяха регистрирани случаи на опасното и тежко заболяване висцерална лайшманиоза. Четири са случаите в общината, от тях три са в града, стана ясно днес след заседание на епизоотичната комисия, пише struma.bg. Предприети са мерки срещу бездомните кучета, собствениците на домашни лиюбимци трябва да

Кабинетът: Подкрепяме БНБ по действията за стабилизиране на КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149803

По повод високия обществен интерес свързан със състоянието на „Корпоративна търговска банка“ АД и предприетите в тази посока действия от отговорните институции, българското правителство в лицето на министър-председателя г-н Пламен Орешарски и министъра на финансите г-н Петър Чобанов категорично подкрепят действията на БНБ по стабилизиране и По повод високия обществен интерес свързан със състоянието на „Корпоративна търговска банка“ АД и предприетите в тази посока действия от отговорните институции, българското правителство в лицето на министър-председателя г-н Пламен Орешарски и министъра на финансите г-н Петър Чобанов категорично подкрепят действията на БНБ по стабилизиране и

Бургас помага на Варна с 80 000 лева

http://www.cross.bg/byrgas-varna-vklyuchi-1416744.html

/КРОСС/ Кметът Димитър Николов нареди да се подготви спешна докладна записка, с която на местния парламент в Бургас се предлага да вземе решение за отпускане на 80 000 лв. финансова помощ за възстановяване на щетите от наводнението във Варна. Редовно заседание на общинските съветници има във вторник следващата седмица, съобщават от общината. "На Варна ще й трябват десетки милиони, за да се съвземе след този ужас. Бургас се чувства длъжен да помогне в трудния момент и да се присъедини към общобългарската солидарност, чиито прояви виждам в момента", каза Димитър Николов. Според него обединени действия, като след наводнението в Бисер, ще доведат до по-бърза и успешна развръзка. Община Бургас и тогава се включи в помощта, като възстанови със свои средства една от къщите в селото. Остава в сила поетият от бургаския кмет ангажимент, след спасителната акция да изпрати във Варна тежка техника, която да се включи в почистването.  

Стотици туристи във воден капан в "Албена" (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=255394

Туристи бедстват в курорта „Албена”. 600 души са във воден капан. Курортът е наводнен и извеждането на хората може да стане единствено с хеликоптери. Пътят Кранево-„Албена” е под вода. Шест от хотелите са изолирани под дълбока вода.

Взломаджията у Костов няма да лежи в затвора!

http://www.bnews.bg/article-108962

В обвинението беше записано, че на 11 май м.г. от 07.30 до около 08.10 часа в къщата на Елена и Иван Костови Градинаров опитал да отнеме от тях златни верижка, кръстче и обеци, венчална халка, мъжки часовник и парична сума в размер на 350 лева, всичко на обща стойност 2830 лева.

Бареков: Държавата да предпази хората от трагедията в КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149798

Това, което се случва с една от най-големите български банки у нас, е ужасяваща, неописуема трагедия. Държавата трябва да направи всичко възможно, цената да не се плати от джоба на обикновения българин. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков пред Фокус във връзка с въведения надзор от БНБ над Корпоративна търговска банка. Това, което се случва с една от най-големите български банки у нас, е ужасяваща, неописуема трагедия. Държавата трябва да направи всичко възможно, цената да не се плати от джоба на обикновения българин. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков пред Фокус във връзка с въведения надзор от БНБ над Корпоративна търговска банка.

Лекари ще дежурят в “ДКЦ “Св. Иван Рилски”-Аспарухово-Варна”

http://www.moreto.net/novini.php?n=255390

Общинската поликлиника “ДКЦ “Св. Иван Рилски”-Аспарухово-Варна” информират че в лечебното заведение през нощта и в почивните дни ще продължава да функционира дежурния неотложен кабинет. Това се налага поради бедственото положение в кв.

Бареков: Държавата да предпази хората от трагедията в КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149790

Това, което се случва с една от най-големите български банки у нас, е ужасяваща, неописуема трагедия. Държавата трябва да направи всичко възможно, цената да не се плати от джоба на обикновения българин. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков пред Фокус във връзка с въведения надзор от БНБ над Корпоративна търговска банка. Това, което се случва с една от най-големите български банки у нас, е ужасяваща, неописуема трагедия. Държавата трябва да направи всичко възможно, цената да не се плати от джоба на обикновения българин. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков пред Фокус във връзка с въведения надзор от БНБ над Корпоративна търговска банка.

ЕК готова да помогне за справянето с бедственото положение

http://econ.bg/Новини/ЕК-готова-да-помогне-за-справянето-с-бедственото-положение_l.a_i.551468_at.1.html

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу потвърди, че институцията има готовност да окаже помощ на българската страна и населението й...

Специална група към МИЕ наблюдава туристическите курорти след пороите

http://www.cross.bg/detza-tyristicheskite-bulgariya-1416743.html

/КРОСС/ Към Министерството на икономиката и енергетика (МИЕ) бе създадена постоянна група за контрол, координация за наблюдение и незабавна реакция в туристическите курорти след падналите проливни дъждове. На първо място е обърнато внимание на туристическите бази и места за почивка на деца и младежи. Групата се ръководи от ресорния заместник-министър Бранимир Ботев. Той съобщи, че през целия ден периодично се прозвъняват туристическите оператори, които работят с младежки и детски групи, както и самите курорти, в които са настанени деца и младежи. Почивката на българските и чуждестранните туристи във всички детски и младежки бази за отдих в България протича нормално. Особено внимание се обръща на непрекъснатата връзка и засиления контрол по сигурността на децата и младежите. Деца и младежи, почиващи у нас, има най-вече от Русия, Беларус, Румъния, Украйна, Молдова, Германия и други страни. На спешно заседание при зам.-министър Ботев днес са поканени и ръководствата на големите браншови организации, туроператори и турагенти в страната. „Нормална и спокойна е обстановката в СОК „Камчия", където почиват най-много руски деца. В момента в този комплекс се намират над 1400 деца, още около 200 малки деца на възраст от 3 до 7 години, придружени от техните родители. В комплекса са настанени и руски ветерани по специализирана програма. Гости на комплекса тази вечер са и представители на Правителството на Москва

Отлага се шествието на "София Прайд" заради бедствията

http://www.mediapool.bg/otlaga-se-shestvieto-na-sofiya-praid-zaradi-bedstviyata-news221739.html

Планираното за 21 юни – събота, шествие на "София Прайд 2014" няма да се проведе заради трагедията във Варна и региона, причинена от силни дъждове и бурен вятър, която взе жертви.   Това съобщиха от организационния комитет на събитието, който призова българската общественост към солидарност и участие в дарителските инициативи в помощ на бедстващите хора в засегнатите региона.   Очаква се новата дата на "София Прайд 2014" да бъде обявена през идната седмица.

Гидо Вестервеле страда от левкемия

http://europe.actualno.com/Gido-Vestervele-strada-ot-levkemija-news_35176.html

Бившият германски външен министър Гидо Вестервеле страда от левкемия. Информацията съобщи фондацията, която той председателства. Бившият председател на Свободната демократическа партия и министър в п...

Полицията пое контрол над "кралството на канабиса"

http://www.vesti.bg/novini/policiiata-poe-kontrol-nad-kralstvoto-na-kanabisa-6015312

Полицията завзе контрола над албанското село Лазарат, известно като "кралството на канабиса" след петдневна обсада.

Видеоклип показва възможна причина за трагедията във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4149767

Незаконно строителство и неграмотни технически решения - това може да е довело до трагедията във Варна. Това е тезата във видеоклип, озаглавен "Една от възможните причини за наводнението във Варна". Негов автор е Христо Топчиев. Ето какво е написал той в обяснението си към клипа, направен днес: Направих набързо едно клипче за проблем,

Фондовата борса е принудена да спре от търговия акциите на КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4149783

Издадена е принудителна административна мярка спрямо „Българска фондова борса София” за спиране от търговия на акциите на КТБ. Това съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН).
Това действие е наложено от КФН по повод решението на Управителния съвет на Българска народна банка от 20.06.2014г., с което „Корпоративна търговска банка” АД бе Издадена е принудителна административна мярка спрямо „Българска фондова борса София” за спиране от търговия на акциите на КТБ. Това съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН). Това действие е наложено от КФН по повод решението на Управителния съвет на Българска народна банка от 20.06.2014г., с което „Корпоративна търговска банка” АД бе

Две години и половина след трагедията в с. Бисер – виновни няма

http://offnews.bg/news/n_1/n_352907.html

Близо две години и половина след потопа в село Бисер, при който загинаха 11 души, виновни за трагедията няма. На 6 февруари 2012 г. рано сутринта стената на язовир „Иваново“ се скъса, а вълната заля цялото село . Разследването по инцидента се води от Военно-окръжната прокуратура, а делото все още е в досъдебна фаза и се води срещу неизвестен извършител. Според известните по случая факти към момента на скъсването на стената на язовира собственик на съоръжението е било Министерството на отбраната. Това е и причината делото да бъде прехвърлено по компетентност от Районната прокуратура в Харманли на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. На 19 февруари 2013 година от прокуратурата съобщиха, че според анализираните документи язовирът попада в границите на корпусен учебен център „Корен”, установени с постановление на Министерски съвет от 1961 г. Тогава в управление на Министерството на отбраната са предоставени отчуждени 43418 дка. земи за изграждането на полигона. Именно оттогава хидросъоръжението се ползва от МО за провеждане на обучения по подводно кормуване и десантиране. За това е бил съставен и Акт за публична държавна собственост от април 2003 г. Според прокуратурата от 1961 г. до момента на скъсването на язовирната стена на язовир „Иваново”, задължение на МО е било да поддържат стената и другите съоръженията в изправност. Въпреки това обаче към днешна дата виновни длъжностни лица не са посочени. Досъдебното производство се води по чл. 335 от Наказателния кодекс, който се отнася за причиняването на наводнение по непредпазливост. Ако от това е последвала смърт или значителни вреди, предвиденото наказание е затвор до пет години. „На МО никога не е предоставян за стопанисване и ползване язовир “Иваново”, реагираха светкавично от Военното министерство, позовавайки се на наличната документация в архивите му. “МО оказва и ще продължи да оказва пълно съдействие на компетентните органи за окончателното изясняване на случая. Считаме, че до окончателния резултат от проверката и официално становище на прокуратурата е недопустимо отделни лица, работещи по случая, да лансират публично собствени предположения и прогнози, основавани на частични материали, които могат да повлияят на безпристрастността и на окончателния изход от разследването”, заявиха още през 2012 година от пресцентъра на отбраната. Пак според данни на министерството земята под язовира е собственост на военните, но ведомството не е притежавало самото хидротехническо съоръжение, нито пък го е стопанисвало. Язовирът е строен през 60-те години на миналия век. По документи от архива на “Напоителни системи” в началото на 70-те язовирът е бил притежание на ТКЗС – с. Иваново, а по-късно на АПК – Харманли – юг. В началото на 90-те след промените собственикът на сградите и съоръженията в района на язовира вече се нарича “ТКЗС 3 март”. През 1994 г. ликвидационна комисия продала водоема на частния собственик Димо Стоев за 1,885 милиона неденоминирани лева. Оттогава пълномощници на язовира станали две земеделски кооперации, в една от които Стоев има участие – “Земеделска кооперация Земя” и “Тракия прима”. В момента собствеността обаче е неизяснена, защото със Закона за водите, приет през 1998 г., вече не е можело да има частен язовир. Той би могъл да е държавен и отдаден за стопанисване на държавно дружество, общински, управляван от общинско дружество или на ВиК дружество В началото на 2013 година разследването беше удължено заради назначената комплексна експертиза, която трябва да даде отговор на въпроса как се е стигнало до скъсването на стената на язовир „Иваново“. „Наистина скъсването е на здраво място, а не където е имало пробойни. Налягането е било огромно“, обясни още през март 2012 година пред OFFNews прокурор Светла Гергинова, която осъществява надзора от страна на ВКП. Тя е категорична, че преди експертите да се произнесат със заключение, е рано да се говори за причините за инцидента. Повече от три милиона лева надхвърлиха щетите само от разрушените 55 къщи в харманлийските села Бисер и Лешниково . По данни на Областната управа разрушената жилищна площ в с. Бисер е 4 765 кв. м. Унищожени са мебели за 320 хиляди лева и селскостопански постройки за 60 хиляди лева.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване