Порошенко подписва споразумението за асоцииране с ЕС на 15 септември

http://www.cross.bg/teksta-ykraiina-poroshenko-1430053.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Украйна няма да въвежда промени в текста на споразумението за асоцииране с ЕС и документът ще бъде подписан на 15 септември."В текста от 28 юли няма да се внасят никакви изменения. Споразумението е готово. В понеделник ще го подпиша и изпратя до парламента. На 1 ноември то ще влезе в сила", каза той по време на среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Стрелецът от Лясковец и майка му съдят държавата в Страсбург

http://www.bnews.bg/article-116261

Дело срещу България завеждат в Евросъда в Страсбург стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка.

Цветан Цветанов: ГЕРБ е единствената алтернатива на ДПС в смесените райони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301579

ПП ГЕРБ е единствената алтернатива на ДПС в смесените райони. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и водач на листата на партията в Благоевград Цветан Цветанов, който се срещна с жителите на гърменското село Рибново.
Цветанов благодари на всички, които преди една година са имали куража да подкрепят кандидата за кмет на ГЕРБ Верхат Ислямов в ПП ГЕРБ е единствената алтернатива на ДПС в смесените райони. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и водач на листата на партията в Благоевград Цветан Цветанов, който се срещна с жителите на гърменското село Рибново. Цветанов благодари на всички, които преди една година са имали куража да подкрепят кандидата за кмет на ГЕРБ Верхат Ислямов в

Съдят четирима българи за кражби в Германия

http://pik.bg/съдят-четирима-българи-за-кражби-в-германия-news224754.html

Съдят четирима българи за кражби в Германия

Четирима български граждани ще бъдат изправени пред окръжен съд в Хоф, Германия, заради кражби, съобщи Фокус, позовавайки се на информационният портал Frankenpost.

Двамата мъже и две жени, които са на възраст между 30 и 51 години, са извършили общо 36 кражби в търговски центрове в Саксония и Бавария. Обвиняемите са крали чанти и портмонета от количките за пазаруване на клиентите, като с кредитните карти, които са намирали вътре, са теглили пари от различни банкомати. Германските власти смятат, че българите са успели да си присвоят общо около 8400 евро. След като са били арестувани на 28 януари тази година, четиримата обвиняеми се намират в ареста.

Женският пазар става мегдан на народните обичаи за седмица

http://www.mediapool.bg/zhenskiyat-pazar-stava-megdan-na-narodnite-obichai-za-sedmitsa-news224799.html

Седмица на българските занаяти ще има на обновения Женски пазар от 17 до 21 септември. Инициативата ще започне в по стар български обичай с питка и музикален фолклорен поздрав към всички участници от 14 часа. Гражданите ще могат да се запознаят с изработването и да си купят дървени и медни сувенири, битови кукли, плетива, везба, народни инструменти. Ще има демонстрации на грънчарство и предене. Обновеният Женски пазар беше открит официално на 1 септември. В реконструкцията му бяха инвестирани 8.4 млн. лв. Средствата дойдоха по европейската инициатива "Джесика".

Читателка: Докога ще трябва да търпим и да се примиряваме с отношението на служителите в "Градски транспорт"

http://www.moreto.net/novini.php?n=263957

Читателка на Moreto.net изпрати Отворено писмо до Кмета на община Варна г-н Иван Портних и Управителя на "Градски транспорт" АД във връзка с неколкократни проблеми при използването на масовия градски транспорт. Публикуваме текста на писмото без редакторска намеса: В последните няколко дена с учудване и огорчение разбирам за наличието на “правила” при слизането и качването на пътници в градския транспорт и по-специално в някои от тролеите по линии №82 и №88 (за другите линии не мога да коментирам, тъй като не ги използвам).

Бареков: Ще съдя Бахри Юмер за това, че ме нарече фашист

http://pik.bg/бареков-ще-съдя-бахри-юмер-за-това-че-ме-нарече-фашист-news224751.html

Бареков: Ще съдя Бахри Юмер за това, че ме нарече фашист

Ще потърся правата си в съда за думите, казани от представилия се като областен лидер на ДПС в Кърджали. Това съобщи по време на пресконференция във Варна кандидатът за министър-председател и лидер на "България без цензура" Николай Бареков. По-рано днес Бахри Юмер нарече лидера на ББЦ "фашист" и "популист". "С този статут, който имам, даден ми от българските граждани, няма как да не поискам дело заради тези квалификации“, обяви Бареков. Той уточни, че ще заведе своя иск персонално срещу Юмер, който си е позволил да отправи квалификациите към него. Това по думите му е недопустимо изказване по адрес на политик от неговия ранг, който е и зам.-председател на парламентарна група в ЕП. "Ще заведа иска, за да може ДПС да си научи мястото", категоричен беше лидерът на ББЦ. Според него от Движението са най-разтревожени от факта, че ББЦ ги слага на мястото им.

„Изпратих писмо до ЕК, до комисаря по миграционните въпроси и до служебния премиер Близнашки. В него изразявам своите притеснения, заради сигналите, които идват от ЦИК - за 4000 фалшиви IP-адреса за гласуване от Турция, както и че над 150 хиляди души ще дойдат заради Байрама у нас, което ще промени вота", каза още Бареков.

По думите му само допреди 2 месеца формацията е била трета политическа сила, според социологическите проучвания, а след това се оказа, че заради купените цигани ДПС изпревари ББЦ.  "Сега искат пак да ни изпреварят, което вече е от компетенциите на други институции, отговарящи за националната сигурност. Ето защо искам от 1 до 6 октомври да се затвори границата с Турция", обясни лидерът на ББЦ.

Според него тези близо 200 хиляди души, които се очаква да дойдат у нас, за да гласуват, ще променят вота не само за ДПС, но и РБ, защото там е  Касим Дал. Бареков каза още, че ще настоява в Турция да няма нито една секция, защото е недопустимо хора, неживеещи в страната и незнаещи дори езика, да определят вътрешния живот на България. Той каза още, че ще настоява всички хора, живеещи с български паспорти, да полагат изпит по български език в консулствата. Само, който го издържи, ще има право да гласува. Той добави, че се чувства дискриминиран, защото голяма част от тези 200 хиляди души в Турция не владеят български език и така посланията, които отправя, остават неразбрани за тях.

"Притеснително е също, че в Македония, където живеят наши братя, има само 50 хиляди души с български паспорти, а за Турция не се знае и броят им. Говори се, че са 200 хиляди, но никой не знае точния им брой", посочи Бареков.

Бареков разказа пред журналистите, че датата 5 октомври е била предложена от ДПС и Борисов по време на първите консултации в парламента. След това, при президента е имало уговорка със Станишев и Радан Кънев да бъде променена. Искането е трябвало да бъде огласено от Кънев, но той си е замълчал. "Сега, когато имам срещу себе си Касим Дал,  разбирам какво е имал предвид", обобщи кандидат-премиерът.

По време на пресконференцията лидерът на ББЦ подписа споразумение за сътрудничество със Сдружение „Събрание за защита на демокрацията“ – варненска неправителствена организация, която работи по различни граждански инициативи за развитието на града. Председателят на сдружението Кирил Киров каза, че в коалицията, представлявана от Бареков, вижда свеж полъх, който ще донесе нови отношения и лица в политиката. Той добави, че вижданията, които Бареков представи за развитието на Варна, съвпадат с тези на сдружението – развитието на малкият и среден бизнес, както и изграждането на магистралата „Русе-Варна“.

Българи в Германия крадат чанти от колички в молове, теглят пари с кредитните карти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301577

Четирима български граждани ще бъдат изправени пред окръжен съд в Хоф, Германия, заради кражби, съобщи информационният портал Frankenpost.
Двамата мъже и две жени, които са на възраст между 30 и 51 години, са извършили общо 36 кражби в търговски центрове в Саксония и Бавария. Обвиняемите са крали чанти и портмонета от количките за пазаруване на Четирима български граждани ще бъдат изправени пред окръжен съд в Хоф, Германия, заради кражби, съобщи информационният портал Frankenpost. Двамата мъже и две жени, които са на възраст между 30 и 51 години, са извършили общо 36 кражби в търговски центрове в Саксония и Бавария. Обвиняемите са крали чанти и портмонета от количките за пазаруване на

Съдят четирима българи в Германия, крали чанти от колички в молове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301548

Четирима български граждани ще бъдат изправени пред окръжен съд в Хоф, Германия, заради кражби, съобщи информационният портал Frankenpost.
Двамата мъже и две жени, които са на възраст между 30 и 51 години, са извършили общо 36 кражби в търговски центрове в Саксония и Бавария. Обвиняемите са крали чанти и портмонета от количките за пазаруване на Четирима български граждани ще бъдат изправени пред окръжен съд в Хоф, Германия, заради кражби, съобщи информационният портал Frankenpost. Двамата мъже и две жени, които са на възраст между 30 и 51 години, са извършили общо 36 кражби в търговски центрове в Саксония и Бавария. Обвиняемите са крали чанти и портмонета от количките за пазаруване на

А. Първанова: Равнопоставеност на половете при обучението в Българското училище за политика

http://www.cross.bg/zheni-purvanova-ndsv-1430054.html

/КРОСС/ Създаване на база данни за жени, които искат да се занимават с политика предложи д-р Антония Първанова, водач на листата НДСВ във Варна и 23 МИР София, по време на среща с участнички в Програмата за обучение и подкрепа по проекта „Повече жени в политиката, повече жени през 2014г.", осъществен от Сдружение „Болкан Асист". Д-р Първанова допълни предложението си с квотен принцип и равнопоставеност на половете при обучението в Българското училище за политика. НДСВ е политическата сила, която последователно се е доверявала на жените, затова и на тези избори в листите на партията, която участва самостоятелно в изборите са намерили място жени с изключителни биографии. Олимпийската шампионка от Монреал Здравка Йорданова, известното сопрано Татяна Спиридонова, психологът Катерина Павурджиева, адвокат Петя Хантова и баскетболистката Красимира Банова са само малка част от успелите жени, включени в листите на НДСВ. Изпълнителен директор на Сдружение „Болкан Асист" Славея Христова благодари на д-р Първанова за участието й като обучител в международни семинари и ѝ пожела успех.  

КГБ или Клубът на готините баби (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_387385.html

През 2010 година за пръв път у нас се организира конкурсът "Мисис баба" - един от многото конкурси за красота. Няколко години по-късно обаче носителките на тази титла решават да не бъдат поредните, които просто се окичват с някаква корона. И създават "Клуб на готините баби". През миналата година Готините баби започват да събират средства, с които да подкрепят студенти с физически увреждания. През учебната 2013/2014 г. чрез кампанията „колкото повече – толкова повече“ са подпомогнати общо 12 студенти - деветима с увредено зрение и един с увреден слух. Със събраните пари от кампанията готините баби набавят специфичните пособия, които са нужни за обучението на студентите. Проблемът е, че например една нова и модерна брайлова машина струва над 2000 лв. Цена, която е непосилна за студентите. На старо тя може да се намери за около 500-600 лв., но самата машина е толкова амортизирана, че създава шум, непоносим за останалите студенти, присъстващи на лекциите. "Клубът на готините баби" организира концерти, като всички средства, събрани от тях, отиват за нуждаещите се деца. По този начин те искат да ги подкрепят в желанието им да учат, но не само. Бабите искат да затворят целия цикъл - не само да подкрепят тяхното учение, но след това да им намерят работа. Това разказва пред OFFNews.bg Ваня Георгиева - председател на клуба и носител на титлата "Мисис баба" за 2012 година. Тя допълва, че тези студенти имат нужда и от повече учебни материали и адаптирани учебници. Държавата поема сканирането на едва 15% от учебниците за незрящи студенти. Бабите имат амбиция чрез да изградят виртуална библиотека, в която да бъдат сканирани учебници и научна литература. Заедно с Ваня Георгиева са Магдален Цветанов и Александър Андреев - студенти по социална педагогика. Магдален е с увреден слух, а Александър е глухоням. Александър има артистичен талант и мечтае един ден да стане пантомим. Магдален с усмивка споделя, че от втори клас се занимава с волейбол. Сега вече е национал на мъжкия волейболен отбор за хора с увреден слух. Направил си е дори две татуировки в чест на любимия спорт. Казва, че в университета не винаги среща разбиране към специалните му потребности. Разказа за лектор, който, когато разбрал, че е с увреден слух, му заявил да не идва на лекции, а директно да се яви на изпит. Магдален мечтае да е учител. Да учи малките деца, които като него са със специални потребности. "Хората, които не чуват, трябва да излязат на свобода, защото има хора, които се крият. Да бъдат по-смели, защото някои от тях по-лесно се предават, а не трябва да го правят". Това би искал да каже Магдален, ако целият свят го слушаше само за малко. Тази година Клубът на готините баби отново ще организира благотворителен концерт, за да продължи да подкрепя студентите, които вече са 16. Концертът е на 25 септември от 19 часа в залата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) - улица "Гусла"1, София. Тези, които не могат да присъстват на концерта, но биха искали да помогнат, могат да го направят, като дарят сума: Райфайзен банк EAД, Клон Цариградско шосе IBAN BG30RZBB91551003320099, SWIFT : RZBBBGSF, Фондация "КГБ-Клуб на Готините Баби

Глас народен: Непоклатима система да гарантира правата

http://www.vesti.bg/izbori2014/kampanii/glas-naroden-nepoklatima-sistema-da-garantira-pravata-6022234

“Единственото, което прави държавата сега е да поеме разноските по погребението на полицаите, един венец и после да ходят да правят снимки със сирачетата и да пускаме есемеси”, каза Младен Георгиев, бивш главен секретар на ДАНС

Прокуратурата поиска от 3 до 10 г. затвор за граничаря убиец

http://frognews.bg/news_76120/

Окръжна прокуратура в Бургас се самосезира по повод вчерашния трагичен инцидент, в който граничен полицай прегази 11-месечно бебе в созополското село Крушевец. Наказанието може да достигне до 10 години затвор.

Над 500 района са заплашени от наводнения

http://society.actualno.com/Nad-500-rajona-sa-zaplasheni-ot-navodnenija-news_49725.html

535 участъка у нас са застрашени от наводнения. Това става ясно от доклада за екологичната оценка на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. Близо половината от застрашен...

В Шумен организират подписка срещу добива на шистов газ

http://society.actualno.com/V-Shumen-organizirat-podpiska-sreshtu-dobiva-na-shistov-gaz--news_49726.html

Нов протест и подписка срещу проучването и добива на шистов газ в България ще бъдат организирани в Шумен, съобщиха на пресконференция в пресклуба на БТА в областния град представители на група, органи...

2191 първокласници ще посрещнат училищата в Бургас

http://education.actualno.com/2191-pyrvoklasnici-shte-posreshtnat-uchilishtata-v-Burgas-news_49727.html

Децата, които ще бъдат първокласници в Бургас през учебната 2014/2015 г., са 2191, съобщиха от общината. По нейно предписание са извършени огледи в дворовете и районите около учебните бази. Особено в...

Стрелецът от Лясковец и майка му съдят държавата в Страсбург

http://www.moreto.net/novini.php?n=263952

Стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка Савова съдят държавата в Страсбург заради нарушено право на живот и унизително и нечовешко третиране. Това съобщи адвокатът им Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Радан Кънев: В бг условия съм по-скоро вляво от центъра по убеждения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301528

"В българските условия съм май по-скоро вляво от центъра по убежденията си". Това казва лидерът на ДСБ и един от ръководителите на Реформаторския блок Радан Кънев на среща в София с НПО, пише БГНЕС. Пред представителите на неправителствената организация Кънев представя себе си и действията си като лидер на ДСБ.

Стрелецът от Лясковец се жалва в Страсбург

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/strelecyt-ot-liaskovec-se-zhalva-v-strasburg-6022233

Петко Петков и майка му Стефанка Савова съдят България в Страсбург заради нарушено право на живот и унизително и нечовешко третиране

Ето как Никол Кидман се поддържа млада!

http://www.bnews.bg/article-116248

Не пластичната хирургия, а децата пазели Никол Кидман млада.

Високи такси убиха круизния туризъм в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301399

"Държавата уби пасажерския туризъм в България, като повиши с 2 до 10 пъти  пристанищните такси". Това заяви вчера Владимир Караджов, шеф на "Ренесанс тур" на дискусия за круизния туризъм във Варна.
Караджов, чиято фирма е представител на няколко от най-големите круизни компании в света, заяви че заради повишението, догодина пасажерските кораби, "Държавата уби пасажерския туризъм в България, като повиши с 2 до 10 пъти  пристанищните такси". Това заяви вчера Владимир Караджов, шеф на "Ренесанс тур" на дискусия за круизния туризъм във Варна. Караджов, чиято фирма е представител на няколко от най-големите круизни компании в света, заяви че заради повишението, догодина пасажерските кораби,

За пръв път присадиха препрограмирани клетки

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/za-pryv-pyt-prisadiha-preprogramirani-kletki-6022232

Целта на тази първа хирургична интервенция върху пациент е да се установи, че е безвредна за здравето му

Кредиторите на БДЖ ще получат нов вариант на споразумение

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/12/2379672_kreditorite_na_bdj_shte_poluchat_nov_variant_na/?ref=rss


През следващата седмица експертите на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и БДЖ ще представят на кредиторите нов вариант на предварително споразумение между двете страни, с конкретен план за действие, срокове и мерки. То ще послужи за основа при следващите преговори, които се очаква да се проведат в началото на месец октомври.

Това съобщиха от транспортното ведомство след като там се състоя среща с представители на кредиторите от KFW, както и от...

Цветан Цветанов: ГЕРБ е единствената алтернатива на ДПС в смесените райони

http://pik.bg/цветан-цветанов-герб-е-единствената-алтернатива-на-дпс-в-смесените-райони-news224742.html

Цветан Цветанов: ГЕРБ е единствената алтернатива на ДПС в смесените райони

ПП ГЕРБ е единствената алтернатива на ДПС в смесените райони. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и водач на листата на партията в Благоевград Цветан Цветанов, който се срещна с жителите на гърменското село Рибново. Цветанов благодари на всички, които преди една година са имали куража да подкрепят кандидата за кмет на ГЕРБ Верхат Ислямов в частичните избори. „При управление на ГЕРБ няма да има реваншизъм както правеха преди една година. Няма да уволняваме, няма да унижаваме, както се отнасяше ДПС към хората в този край, само защото мислеха по-различно от тях. Дошло е времето, когато трябва да гласуваме по съвест за този, който може да постигне стабилност и просперитет“, подчерта той. По думите му, последните 14 месеца са загубено време за България. „Посоката е загубена и сега отново ГЕРБ трябва да върне доверието на Европа у нас“, категоричен беше Цветан Цветанов.

На срещата бяха представени кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Благоевград Даниела Савеклиева, Асим Адемов, Георги Андонов и Костадинка Богданова. „Един политик Ви заплашваше, уволняваше, притискаше до стената. Ние искаме да заменим страха със спокойствие, заплахите със сигурност“, обърна се към жителите на Рибното Асим Адемов.

Знам, че най-голямата Ви болка е тютюна. По време на управлението на ГЕРБ създадохме условия, така че Вашият труд да бъде достойно заплатен, да сте сигурни, че тютюневата Ви реколта ще се изкупи на най-добра цена, че ще имате средства да изпратите спокойно децата си на училище. За да се случи това отново, единственото решение е да изберете номер 9 в интегралната бюлетина“, каза Даниела Савеклиева. 

НДК вдига постоянна театрална сцена

http://www.bnews.bg/article-116204

Очаква се съвсем скоро НДК да има и собствена и постоянна театрална сцена по идея на театър „Корсар”.

Би Ти Ви: Очаквахме цивилизован сблъсък на мнения в предизборите си дебати

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/12/2379584_bi_ti_vi_ochakvahme_civilizovan_sblusuk_na_mneniia_v/?ref=rss


През тази седмица сутрешният блок на Би Ти Ви организира предизборни дебати в пет града от понеделник до петък - Варна, Пловдив, Плевен и Кърджали и Мизия. В разговора от една страна участваха политици, а от друга - агитки на политическите сили.

През повечето време зрителите чуваха тъпани, свирки и дори сирени, които заглушаваха изказванията на политиците. Въпреки опитите на водещия Антон Хекимян да въведе ред, зрителите основно чуваха викове и шум. Например днес в Пловдив...

Оманският фонд, „Бромак” и ВТБ с писмо до правителството и БНБ

http://www.cross.bg/epic-bankata-interes-1430051.html

/КРОСС/ На 10 септември 2014 г. EPIC, от името на най-големите акционери в КТБ АД - Главният резервен държавен фонд на Оман, Бромак ЕООД и ВТБ Капитал - изпрати официално писмо, адресирано до премиера Георги Близнашки, министъра на финансите Румен Порожанов и управителя на БНБ Иван Искров относно Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД) и текущите събития около нея. В писмото си EPIC информира за съвместната инициатива на гореспоменатите акционери на КТБ АД, както и на потенциални инвеститори, да рекапитализират КТБ АД, и изразява от името на клиентите си интерес от съвместна работа с българското правителство, с Българската народна банка, с други български институции, както и с други акционери на банката, с цел да представят съвместен план за рекапитализация и преструктуриране на КТБ АД. Това предложение за устойчиво решение е от най-голям интерес за КТБ АД, клиентите на банката, партньорите и акционерите й, както и в интерес на стабилността на целия банков сектор в България. EPIC предлага да се проведе среща в София през следващата седмица и да се сключи споразумение за конфиденциалност, за да се обмени поверителна информация с цел провеждане на пълен „дю дилиджънс" в КТБ АД, за да се изготви детайлен план за преструктуриране и рекапитализация на банката.   EPIC е основана през 1989 г

Уейн Рууни най-скъпоплатен играч във Висшата лига

http://www.bnews.bg/article-116210

Втори и трети в класацията са отново играчи на Юнайтед – Радамел Фалкао (330 000 евро) и Робин ван Перси (310 000 евро).

Голяма трагедия застигна Никол Кидман

http://www.cross.bg/kidman-golyama-antuni-1430052.html

/КРОСС/ Голяма трагедия застигна холивудската актриса Никол Кидман. Бащата на звездата е починал внезапно в Сингапур. Антъни Кидман получил сериозно нараняване при падане в хотелската си стая, докато бил на гости на по-малката си дъщеря Антония.Той незабавно е бил закаран в местната болница Tan Tock Seng Hospital, но след известно време лекарите са успели само да констатират смъртта му. Антъни Кидман е известен в Австралия психолог. Той оглавяваше психологическото отделение към болницата "Роял Норт Шор" в Сидни. През 2005 година бе удостоен с национална награда за принос в развитието на клиничната психология. Самата актриса го определяше като "отличен баща и велик човек, на ойто винаги може да се разчита". Роднини на Кидман заявиха, че са шокирани от случилото се.

Шефът на ЕЦБ призова за държавно гарантирани заеми за малките фирми

http://www.mediapool.bg/shefat-na-etsb-prizova-za-darzhavno-garantirani-zaemi-za-malkite-firmi-news224798.html

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги подкрепи идеята за "съюз на капиталовите пазари" с цел да се дадат на компаниите "по-разнообразни източници на финансиране" и призова за държавни гаранции в подкрепа на заемите за малки и средни предприятия. Европейският съюз се нуждае от сериозно засилване на инвестициите, за да се вдигне от почти нулевия растеж, заяви шефът на ЕЦБ в петък по време на финансовия форум "Еврофи" в навечерието на неофициалните разговори в Милано между финансовите министри от еврозоната, които се очаква да се съсредоточат върху възможните стъпки за съживяване на европейската икономика. "От съществено значение е да има решително увеличаване на инвестициите, за да доведем инфлацията там, където искаме да я виждаме, да дадем тласък на икономиката и да намалим безработицата", каза Драги, цитиран от ДПА. "Инвестициите са една от големите жертви на кризата", заяви той, като изтъкна, че те са спаднали с 20 процента от 2008 г., което е доста повече от 15-процентовото намаляване непосредствено след последната голяма рецесия в Европа през 1992 г. "Няма да видим устойчиво възстановяване, докато това не се промени", смята Драги.

Кандидат-депутат отказа да плати 50 ст. за паркинг, вдига скандал в метрото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301531

Кандидат-депутатът от партията "Общество за нова България" Николай Апостолов вдигнал скандал тази сутрин в столичното метро. Причина за недоразумението са станали 50 стотинки – толкова струва билетът за буферния паркинг към метрото, информира Нова тв.
Апостолов отказал да плати билета и вдигнал скандал. Кандидат-депутатът от партията "Общество за нова България" Николай Апостолов вдигнал скандал тази сутрин в столичното метро. Причина за недоразумението са станали 50 стотинки – толкова струва билетът за буферния паркинг към метрото, информира Нова тв. Апостолов отказал да плати билета и вдигнал скандал.

Арестуваха нападателите на Маляля Юсуфзай

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/arestuvaha-napadatelite-na-malialia-iusufzaj-6022231

Талибани я простреляха през 2012 г. в главата заради пламенната ѝ защита на правото на жените да получават образование

Прокуратурата обвини пияния полицай, прегазил бебе в Крушевец

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-obvini-piyaniya-politsai-pregazil-bebe-v-krushevets-news224797.html

Граничният полицай Костадин Стоянов, който прегази и уби 11-месечно бебе в созополското село Крушевец, вече е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост, съобщиха от Бургаската окръжна прокуратура в петък.   Ако вината му бъде призната от съда, служителят на МВР може да получи от 3 до 10 години зад решетките. В момента той е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. Предстои Окръжният съд в града да се произнесе по искането на разследващите Стоянов да остане за постоянно в ареста.   Трагичният инцидент стана преди ден, когато униформеният загуби управление над автомобила се, завъртя се на пътя и удари оставената на тротоара пред близкия магазин количка с детето, докато майка му пазарувала вътре.   Междувременно от Агенцията "Пътна инфраструктура" съобщиха в петък, че на 17 септември техни служители, съвместно с полицията и общината ще направят оглед на мястото на инцидента, за да направят предложения за обезопасителни мерки.   От съобщението на агенцията не става ясно защо е необходимо да се чака почти седмица след катастрофата, за да се дават тепърва предложения за въвеждане на мерки за сигурност на въпросния участък от пътя.   От АПИ уточняват, че досега не е правено искане за обезопасителни мерки, включително и по време на ремонта на път I-9. Кметът на Крушевец е искал единствено подмяна на стари плочки и довършване на ремонта около местната бензиностанция, които са били направени.

Кандидат-депутат вдигна скандал в метрото, не иска да плати 50 стотинки за паркинг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301510

Кандидат-депутатът от партията Кандидат-депутатът от партията "Общество за нова България" Николай Апостолов вдигнал скандал тази сутрин в столичното метро. Причина за недоразумението са станали 50 стотинки – толкова струва билетът за буферния паркинг към метрото, информира Нова тв. Апостолов отказал да плати билета и вдигнал скандал.

Стрелецът от Лясковец и майка му съдят държавата в Страсбург

http://www.cross.bg/petkov-maiika-lyaskovetz-1430050.html

/КРОСС/ Дело срещу България завеждат в Евросъда в Страсбург стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка. Жалбата им беше подадена днес от пловдивската асоциация за европейска интеграция и права на човека. Според шефа й адвокат Михаил Екимджиев при щурма на баретите са били нарушени член 2 и 3 от Европейската конвенция, касаещи правото на живот и забраната за нечовешко и унизително третиране на личността."Операцията на спецподразделенията на МВР е била "силовашка" и неадекватно подготвена. По тази причина е убит командос, други трима негови колеги са ранени, а Петков и майка му са можели да загубят живота си", коментира пред "24 часа" адвокат Екимджиев. Той посочи, че още през 2012 г. е имало данни за агресивно поведение от страна на 53-годишния мъж и за притежаваното от него оръжие, чието разрешително е изтекло. Същата година полицията е планирала акция срещу Петков, но тогавашният главен секретар на МВР Калин Георгиев я е отменил заради съществуващ висок риск."Защо след това в продължение на 2 г. не е направено нищо? Не са иззети пушките на Петко Петков, нито пък е извършен опит той да бъде неутрализиран и изведен от дома си по много по-щадящ и безопасен начин", пита правистът. По думите му МВР се е задействало едва след сигнали на директора на местното училище и на деца, че Петков заплашва с оръжие. На 12 март т.г е образувано досъдебно производство срещу него, а два дни по-късно е атакуван от спецподразделения

Марио Драги подкрепи създаването на съюз на капиталовите пазари

http://econ.bg/Новини/Марио-Драги-подкрепи-създаването-на-съюз-на-капиталовите-пазари_l.a_i.567076_at.1.html

ЕС се нуждае от сериозно засилване на инвестициите, за да се вдигне почти нулевия растеж през последните години. Това заяви президентът на...

Стрелецът от Лясковец съди България в Страсбург

http://frognews.bg/news_76119/

Стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка Савова съдят държавата в Страсбург заради нарушено право на живот и унизително и нечовешко третиране. Това съобщи адвокатът им Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Миков във Варна: Служебният кабинет да се въздържа от действия извън своя мандат

http://www.moreto.net/novini.php?n=263951

Апелирам служебния кабинет да се въздържа от действия извън своя мандат и времеви хоризонт. Те ще бъдат коментирани в следващия парламент като част от подготовката за едно влизане на ГЕРБ във властта. За тях трябва да се носи отговорност.

Значителна част от ръководството на СДС иска бойкот на конгреса на РБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_387888.html

Засега настояването на по-голямата част от членовете на Националния изпълнителен съвет  на СДС е да не участваме на конгреса на Реформаторския блок в неделя, но утре заседанието на НИС ще продължи и ще излезе с окончателно решение. Това заяви пред OFFNews.bg лидерът на СДС Божидар Лукарски. Все още нямаме списък с делегатите на нито една от партиите в РБ за конгреса в неделя, което определено е проблем, коментира Лукарски. Аз мисля, че СДС трябва да участва на конгреса, но ако колегите утре решат да не участваме, ще се съобразя с решението на НИС, добави той. От партията на Меглена Кунева вчера вечерта обявиха, че ще присъстват на конгреса на Реформаторския блок. Същевременно в доста от структурите на ДБГ има настроения да не се ходи на форума в неделя, защото го смятат за ненавременен. Обясненията са варирали от отказ да се участва в предрешения избор на Радан Кънев, през ангажименти около предизборната кампания до лични мотиви, свързани с празника Кръстовден, който е на същата дата. В надпреварата за председател на Реформаторския блок ще участва и Божидар Лукарски, но само ако НИС вземе решение СДС да изпрати свои представители на конгреса.

Стигмата "специални образователни потребности"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/09/12/2373706_stigmata_specialni_obrazovatelni_potrebnosti/?ref=rss


Новите принципи на образователното министерство и на всички модерни социални политики са хората с увреждания да бъдат интегрирани в "нормална" среда от съвсем рано. Първо - за да може те да са активна част от обществото, а не да стоят скрити и изолирани в домовете си или в специализирани институции, защото това не е хуманно. И второ, за да бъдат част от икономиката и да допринасят както могат, вместо те да разчитат изцяло на държавата и никой никога да не разчита на тях. 

Разбира се,...

Номинираните еврокомисари ще се явят на изпит между 29 септември и 7 октомври

http://www.mediapool.bg/nominiranite-evrokomisari-shte-se-yavyat-na-izpit-mezhdu-29-septemvri-i-7-oktomvri-news224796.html

Номинираните за еврокомисари ще се явят на изпити пред съответните комисии на Европейския парламент, съобразно определените им ресори, между 29 септември и 7 октомври, съобщи пресслужбата на ЕП. Изслушванията ще се състоят от 29 септември до 2 октомври и на 6 и 7 октомври, се уточнява в съобщението. Точният график ще бъде изяснен следващата седмица. Ако някой от номинираните за еврокомисар не издържи изпита, ще бъдат насрочени допълнителни интервюта.   На 9 октомври ръководството на ЕП ще се събере, за да обсъди резултатите от приключилите изпити. На 22 октомври се предвижда евродепутатите да приемат или отхвърлят състава на комисията на председателя Жан-Клод Юнкер.   Ако гласуването премине успешно, новата ЕК ще встъпи в длъжност на 1 ноември. На 18 септември кандидатите за еврокомисари ще получат въпросите на парламентарните комисии в писмен вид.   Писмените отговори ще бъдат очаквани до 26 септември. Изслушванията на номинираните ще траят поне три часа, а след тях евродепутатите от различните комисии ще обсъдят оценката си при закрити врата и ще я съобщят на председателя на ЕП.

Ники глези Валерко за ЧРД, нарича го братле

http://www.bnews.bg/article-116256

Синът на Алисия вече не живее с баща си, но пък за сметка на това получава цялата любов на Ники Михайлов – гаджето на певицата.

Пияници пребиха дете в селска кръчма заради удар по кола

http://www.bnews.bg/article-116257

Вчера в полицията в Симеоновград е получено съобщение за малтретирането на 12-годишното момче от селото. Докато пиели в селската кръчма, стопанисвана от жената, тримата го привикали там, за да им даде обяснение защо той и 31-годишният му приятел, предната вечер ударили с юмрук колата им.

Спецсъдът върна за доразследване делото за "Малкия октопод"

http://www.cross.bg/mitrov-dimitur-deloto-1430049.html

София /КРОСС/ Специализираният наказателен съд прекрати съдебното производство и върна за доразследване в прокуратурата делото срещу Димитър Митров, известен като Митко Полицая. Процесът беше наречен "Малкият Октопод" заради шумната полицейска операция преди две години. Тогава Димитър Митров беше свързван с Алексей Петров и Антон Петров-Хамстера.Тричленен състав на съда днес прие, че са налице съществени процесуални нарушения, които правят невъзможно старта на делото. Заедно с Димитър Митров обвиняеми бяха още 42-ма души. Така това се превърна в най-голямата организирана престъпна група, изправяна пред съда.Председателят на съдебния състав Аделина Иванова изтъкна, че някои от обвиняемите са били нередовно призовани. Освен това в обвинителния акт не били посочени конкретни престъпления, в които са обвинени някои от участниците в групата.Прокуратурата пропуснала да направи и експертиза за вида на наркотиците, открити при обиска в една от обвиняемите жени.Разследването срещу Митко Полицая се води от 2010 г. Според прокуратурата той е ръководил стройна организация от 15 публични домове и три стриптийз бара, съобщи ТВ7.

"Отборът на надеждата" се прицели в осмицата на световното за бездомни в Чили

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/12/2379603_otborut_na_nadejdata_se_priceli_v_osmicata_na/?ref=rss


"Отборът на надеждата" се прицели във влизане сред осемте най-добри на световното първенство за бездомни, което ще се проведе в Чили. Селекционерът Младен Христов и водените от него състезателит са уверени във възможностите си.

"Тази година разполагаме с изключително качествени състезатели, които притежават необходимите футболни и човешки качества да попаднат сред осемте най-добри отбора на мондиала. Вече два месеца се подготвяме за големия футболен форум, тренирайки всеки ден по 90...

Парите за инфраструктура в София четворно по-малко догодина

http://www.mediapool.bg/parite-za-infrastruktura-v-sofiya-chetvorno-po-malko-dogodina-news224795.html

След две поредни години на голяма капиталова програма от над 720 млн. лв. през следващата година за първи път инвестициите в инфраструктурата на София се свиват до скромните 155 млн. лв. Причината е, че и 2015 г. ще е нулева за общините за усвояването на европейски средства от новия програмен период. Това става ясно от Стратегията за управление на дълга на Столичната община за периода 2014- 2018 г., която беше одобрена от Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък. През следващите четири години дългът на София ще расте, но поне през 2015 г. не се предвижда увеличаване на данъците, каза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов пред Mediapool. В същото време ГЕРБ обяви в програмата си, че ако спечели парламентарните избори, ще разреши на общините да увеличават десетпроцентната ставка на данъка върху доходите до 2 процентни пункта, като горницата над ставката ще остава в местния бюджет. От БСП обявиха, че растящите дългове на София ще бъдат за сметка на увеличението на местните данъци на столичани. София е първенец сред 264-те общини по абсолютна стойност на дълга, каза Калоян Паргов, лидер на столичната организация на БСП и общински съветник. Към края на 2013 г. дългът на София възлиза на 442.3 млн. лв., като в края на тази се предвижда да нарасне на 526 млн. лв., като пикът ще е през 2015 г. - 576 млн. лв., докато през 2018 г. ще падне на 517 млн. лв. Това е посочено в стратегията за управление на дълга на Столична община. На практика дългът се покрива изцяло от собствените приходи на общината, които се очаква да нарастват плавно с около един процент годишно. За тази година планираните приходи са 538 млн. лв. и по думите на Барбалов се очаква те да бъдат изпълнени. В края на периода през 2018 г. е заложено собствените приходи на Столичната община да нараснат до 558 млн. лв. Инвестиции за близо 2.4 млрд. лв. до 2018 г. Столичната община планира да направи инвестиции за над 1.76 млрд. лв. до 2018 г. Отделно ще бъдат вложени още 633.5 млн. лв. от изпълнението на европейски проекти в периода 2015 – 2017 г., е посочено в стратегията. Най-голямата инвестиционна програма е заложена за тази година за близо 716 млн. лв., но тя няма да бъде изпълнена изцяло. На полугодието изпълнението е около една трета (31.6%). Това е в рамките на обичайното, защото обикновено активният строителен сезон е през летните месеци и приключва в края на октомври, затова най-рано през ноември ще може да се каже какво ще е неизпълнението на амбициозната капиталова програма за тази година. Проектите, които няма да се реализират, са свързани с обжалване на тръжни процедури, коментира Дончо Барбалов. За следващата година обаче капиталовата програма на общината рязко се свива на близо 156 млн. лв., а през следващите две години пада на около 100 млн. лв., е посочено в стратегията за дълга. Причината за това е, че следващата година ударно ще се завършват проектите от стария програмен период 2007-2013 г., а тези от новия тепърва ще стартират, което е свързано с провеждането на обществени поръчки, обясни Барбалов. През 2015 г. трябва да приключи епопеята с изграждането на завода за отпадъци, проекта за интегрирания градски транспорт за 100 млн. лв., канализацията на Банкя, както и по-голямата част от ремонтите на големите булеварди, за които беше теглен заем от 100 млн. лв. от Европейска инвестиционна банка. За 2016 и 2017 г. посочените инвестиции в документа падат под 100 млн. лв., защото не са заложени европроектите. Причината е, че все още не са одобрени оперативните програми и няма яснота кои проекти ще получат финансиране, допълни зам.-кметът по финансите. В търсене на 50 млн. лв. за съфинансиране по "Региони в растеж" Все пак в стратегията по управление на дълга е посочено, че ако Столичната община спечели европроекти за 633.5 млн. лв. в периода 2015-2017 г., ще е необходимо да бъде осигурено съфинансиране от 49.5 млн. лв. Именно съфинансирането към момента не е осигурено по проектите, стана ясно от отговора на Барбалов на въпрос на зам.-председателя на СОС от ДСБ Вили Лилков. Става въпрос за изпълнението на интегрирания план за градско възстановяване и развитие, по който София има запазен бюджет от 140 млн. евро до 2020 г. Акцентът в този план е възстановяване на историческия център на града като зона с висока обществена значимост. Другите две зони в плана са икономическата и социалната. Добрата новина е, че има резерв Столичната община да тегли нов заем в периода 2016-2018 г., за да осигури тези средства, каза Барбалов. В стратегията за управление на дълга е посочено, че София може да изтегли 10-годишен заем от 280 млн. лв. при 5% лихва или 20-годишен заем от 450 млн. лв. при 5% лихва. Бюджетът на София е в хроничен дефицит През последните години бюджетът на София страда от хроничен дефицит заради капиталовите разходи, които промениха облика на столицата. Засега той се покрива с тегленето на нови заеми, но в дългосрочен план – след 2020 г., София е изправена пред вдигане на данъците, коментира пред Mediapool Любомир Дацов, общински съветник от НДСВ. Калоян Паргов от БСП пък прогнозира по-скорошно увеличение на данъците на столичани. . За последните четири години не са променяни данъците на софиянци, ще ги запазим същите и през 2015 г., каза Барбалов, без да се ангажира с по-дългосрочна прогноза. Средногодишно София ще заделя по около 80 млн. лв. от бюджета си, за да плаща натрупаните до момента дългове. В периода 2014-2018 г. това е между 6.2 и 8.2% от собствените приходи на Столичната община. В дългосрочен план София ще има нужда поне от 100-150 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета, за да може да поддържа и изгражда инфраструктурата си, смята Дацов. Причината е, че в един момент безвъзмездното европейско финансиране ще спре. Затова, според общинския съветник, един от начините за решаване на проблема с допълнителни приходи в местния бюджет е въвеждането на ограничен местен данък, т.нар. "градски данък", който съществува в редица европейски страни като Белгия, Германия и Англия. Този данък засяга само крайното потребление и се събира от магазини, кафенета, ресторанти и туристи. Около една трета от дълга на София е в йени по заема, теглен от Японската банка за международно сътрудничество през 2002 г. за строежа на метрото. Близо две трети е в евро по заемите от Европейската инвестиционна банка за ремонт на улиците и съфинансиране на европроектите. Незначителна част е в долари по кредит от фонда за социално развитие към Съвета на Европа. Дългът на София към 31 декември 2013 г. Японска банка за международно сътрудничество 156.2 млн. лв. Фонд за Социално развитие към Съвета на Европа 0.9 млн. лв. Европейска инвестиционна банка 285.2 млн. лв. Източник: Столична община

Бандити обраха човека-гума във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301501

Бандити във Варна обраха човека-гума, докато той е на сцената. Тъмнокожият гумен гуру Джордж намерил караваната си разбита във Варна, съобщи varnautre.bg. Жертва на обира стана човекът-гума, който участва в представленията на цирк "Балкански" в морската столица.
Соловият акробат Джордж Фенинг открил караваната си разбита. Бандити във Варна обраха човека-гума, докато той е на сцената. Тъмнокожият гумен гуру Джордж намерил караваната си разбита във Варна, съобщи varnautre.bg. Жертва на обира стана човекът-гума, който участва в представленията на цирк "Балкански" в морската столица. Соловият акробат Джордж Фенинг открил караваната си разбита.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/12/2379633_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 18 часа:

Софийски градски съд обяви жалбата, внесена от адвокатите на банкера Цветан Василев за неоснователна.

Няма рецепта която да върне 100 % от влоговете в КТБ,  заяви шефът на Българската стопанска камара Сашо Дончев.

Граничния полицай, който блъсна с колата си 11-месечно бебе в созополското село...

Валяците (Перник) ще се изправят срещу ръгби отбора на Варна

http://www.zapernik.com/sport/valyacite-pernik-shte-se-izpravyat-sreshtu-rugbi-otbora-na-varna_34219/

Започва новото елитно първенство на България по ръгби при мъжете. Отборът на “Варна“ приема състава на “Валяците“ (Перник) на старта на шампионата. Мачът ще се играе на стадион “Спартак“ в събота от 17 часа.

За да си спестят пътуване до Перник в ІV кръг на надпреварата, двата отбора се съгласиха да играят и дербито отново във Варна. Затова в неделя (14 септември) във Варна от 10 ч. предстои нов сблъсък на момчетата на Пламен Киров...

Продължава

Военен се самоуби по време на служба в поделение край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263953

Старши сержант в поделение край Варна се е самоубил по време на пост, научи Varnautre.bg. Трагедията се е разиграла в поделение "Родни Балкани". Военният се е прострелял. Преди това написал писмо, в което се извинява на близките си.

Обраха човека-гума във Варна (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301472

Бандити във Варна обраха човека-гума, докато той е на сцената. Тъмнокожият гумен гуру Джордж намерил караваната си разбита във Варна, съобщи varnautre.bg. Жертва на обира стана човекът-гума, който участва в представленията на цирк Бандити във Варна обраха човека-гума, докато той е на сцената. Тъмнокожият гумен гуру Джордж намерил караваната си разбита във Варна, съобщи varnautre.bg. Жертва на обира стана човекът-гума, който участва в представленията на цирк "Балкански" в морската столица. Соловият акробат Джордж Фенинг открил караваната си разбита.

И НСО се оплака от недостиг на средства

http://www.cross.bg/slyzhbata-antonov-gen-leiit-1430048.html

София /КРОСС/ Очаква се недостигът в бюджета на Националната служба за охрана да достигне 1-1,3 милиона лева. Това съобщи ген.-лейт. д-р Ангел Антонов. По думите му е налице финансов дисбаланс.Това обаче по всяка вероятност няма да окаже влияние върху заплатите на служителите, тъй като възнагражденията им са подсигурени, увери Антонов. За да бъдат осигурени средствата НСО ще преструктурира бюджета си.От думите му стана ясно още, че постепенно в службата ще бъде наложена нова структура, за да може службата да отговаря на съвременните изисквания. Той подчерта, че там се използва една от добрите техники и всичко, с което се снабдява и въоръжава службата, е съобразено със спецификата на работа. Началникът на НСО подчерта и важността на човешкия ресурс. Към момента в службата работят 1150 души. По случай 135-годишнината от основаването на институцията ген.-лейт. д-р Ангел Антонов се включи в ритуала по полагане на венци пред Паметника на Незнайния воин.

0,3 промила е кръвната проба на полицая, прегазил бебето в Крушевец

http://crime.actualno.com/03-promila-e-kryvnata-proba-na-policaja-pregazil-bebeto-v-Krushevec-news_49724.html

Костадин Стоянов, причинил смъртта на 11-месечно бебе в село Крушевец, е дал обяснения пред разследващите. В тях той твърди, че както си карал усетил, че изведнъж колата завлича настрани, в едната пос...

Очакват ни повече валежи до края на септември

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ochakvat-ni-poveche-valezhi-do-kraia-na-septemvri-6022229

Още в неделя, главно в западните райони ще започнат превалявания, които в понеделник и вторник ще обхванат и други райони от страната

Стрелецът от Лясковец и майка му съдят държавата в Страсбург

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301479

Животът им бил застрашен при операцията на командосите
Дело срещу България завеждат в Евросъда в Страсбург стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка. Жалбата им беше подадена днес от пловдивската асоциация за европейска интеграция и права на човека. Според шефа й адвокат Михаил Екимджиев при щурма на баретите са били нарушени член 2 и Животът им бил застрашен при операцията на командосите Дело срещу България завеждат в Евросъда в Страсбург стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка. Жалбата им беше подадена днес от пловдивската асоциация за европейска интеграция и права на човека. Според шефа й адвокат Михаил Екимджиев при щурма на баретите са били нарушени член 2 и

Букурещ: "Газпром" намали с 5% доставките на газ за Румъния

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301483

"Газпром" е намалил днес с 5% износа на природен газ за Румъния спрямо планираното ниво, без властите в Букурещ да са били информирани официално, заяви румънският министър на енергетиката Ръзван Николеску, цитиран от "Медиафакс".
"Потокът природен газ, прогнозиран да бъде доставен от Русия на Румъния, е намалял днес с 5% спрямо планираното. "Газпром" е намалил днес с 5% износа на природен газ за Румъния спрямо планираното ниво, без властите в Букурещ да са били информирани официално, заяви румънският министър на енергетиката Ръзван Николеску, цитиран от "Медиафакс". "Потокът природен газ, прогнозиран да бъде доставен от Русия на Румъния, е намалял днес с 5% спрямо планираното.

Видео: Единственият мъж в българската политика, или първите изборни клипове

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/12/2379574_video_edinstveniiat_muj_v_bulgarskata_politika_ili/?ref=rss


"Гласувайте за Татяна Дончева - единственият мъж в българската политика" - това е посланието, с което "Движение 21" влиза в предизборната кампания. 

Седмица след официалното начало на кампанията част от участниците в надпреварата пуснаха видеоклиповете, с които агитират в интернет и от екрана на телевизиите. 

Във втория клип на "Движение 21" лидерът на партията Дончева (водач на листите в 23-ти район в София и във Варна) продължава линията от встъпителното обръщение, в...

Румъния: "Газпром" намали с 5% доставките на газ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301475

"Газпром" е намалил днес с 5% износа на природен газ за Румъния спрямо планираното ниво, без властите в Букурещ да са били информирани официално, заяви румънският министър на енергетиката Ръзван Николеску, цитиран от "Медиафакс". "Потокът природен газ, прогнозиран да бъде доставен от Русия на Румъния, е намалял днес с 5% спрямо планираното.

Мадуро заплашва професор от Харвард

http://www.cross.bg/venetzyela-madyro-haysman-1430047.html

/КРОСС/ Президентът на Венецуела Николас Мадуро поиска от главния прокурор да "предприеме действия" срещу Рикардо Хаусман, професор по икономика в Харвардския университет, съобщава от Bloomberg. Държавният глава обвинява учения в опит да дестабилизира икономиката в страната.Според него професорът е „финансов убиец" и участник в кампанията, насочена срещу Венецуела. Рикардо Хаусман, заедно с колегата си, написа материал, в който предложи на Венецуела да разгледа възможността за обявяване на дефолт, заради натрупания многомилиарден дълг към вносителите.    

Американски изтребители излетяха от самолетоносач и паднаха в Тихия океан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301470

Два американски изтребителя Ф/A-18 Хорнет са паднали в петък в западната част на Тихия океан, като засега причината за инцидента не е известна, съобщи Франс прес.
Двата самолета, които са излетели от самолетоносача „Карл Винсън”, са били изпратени да изпълнят операция, когато се е случил инцидентът. Два американски изтребителя Ф/A-18 Хорнет са паднали в петък в западната част на Тихия океан, като засега причината за инцидента не е известна, съобщи Франс прес. Двата самолета, които са излетели от самолетоносача „Карл Винсън”, са били изпратени да изпълнят операция, когато се е случил инцидентът.

Най-високите пристанищни такси за круизните кораби са във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263950

Във Варна са най-високите пристанищни такси за круизни кораби спрямо останалите портове в Черно море. Това заплашва да убие круизния туризъм, алармира Владимир Караджов, които е шеф на туристическа фирма, работеща с круизни туристи.

Вижте лодката, с която бежанци стигнаха от Турция до Каварна, платили по $2500

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301443

26-ма бежанци - сирийци, афганистанци и пакистанци, акостираха по принуда с рибарска лодка край брега на каварненското село Свети Никола. 19 се движели в група, а останалите се пръснали из гората на селото. По-късно били открити и останалите седем, казаха от Гранична полиция - Дуранкулак.
Сред тях са две деца - на 6 и на 10 години, четири жени, 26-ма бежанци - сирийци, афганистанци и пакистанци, акостираха по принуда с рибарска лодка край брега на каварненското село Свети Никола. 19 се движели в група, а останалите се пръснали из гората на селото. По-късно били открити и останалите седем, казаха от Гранична полиция - Дуранкулак. Сред тях са две деца - на 6 и на 10 години, четири жени,

"Форбс" класира най-богатите писатели за 2014 г.

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/forbs-klasira-naj-bogatite-pisateli-za-2014-g-6022228

Първи в класацията за най-богатите писатели е Джеймс Патерсън. Втори е Дан Браун, а на трета е авторката на криминални и любовни романи Нора Робъртс

ЕК: Няма конфликт на интереси при избора на Пловдив за Европейска столица на културата 2019

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/12/2379543_ek_niama_konflikt_na_interesi_pri_izbora_na_plovdiv_za/?ref=rss


Твърдението, че в конкурса за избор на Европейска столица на културата 2019 за България, който бе спечелен от Пловдив, има конфликт на интереси, бе опровергано от представител на Европейската комисия след запитване на "Дневник".

На пресконференция преди ден Варна обяви избора на Пловдив за политически и насочи вниманието към директорката на отдела за международно сътрудничество в Министерството на културата и основен координатор на конкурса за Европейска столица в България Деяна...

500 хил. българи засегнати пряко или косвено от проблемите в КТБ

http://frognews.bg/news_76117/

Проблемът с КТБ е системен и значим за цялата нация и затова с него трябва да се занимае Консултативният съвет по финансова стабилност, включващ ръководителите на БНБ, КФН и МФ. Това е предложил председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев на заседанието на Експертния консултативен съвет за КТБ с участието на омбудсмана Константин Пенчев.

Куюмджиев: Европа трябва да разбере, че не може винаги България да е губеща

http://frognews.bg/news_76116/

Водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за Търговищки избирателен район Явор Куюмджиев се завърна от Лондон, където взе участие във форума "Енергийна сигурност на ЕС и България". Домакин беше организацията на БСП в столицата на Великобритания и представители на Лейбъристката партия. Събитието се проведе в Британския парламент. На нея присъстваха повече от 70 участници от ЕК във Великобритания, Кралския институт по международни отношения, посолството на Руската Федерация в Обединеното кралство, Демократическата партия на Италия, Партията на европейските социалисти, полит

Децата от Академия ВИП-ЧЕ закриха Лятната академия с арт занимание на открито. Академията продължава да работи като Занималня за отличници

http://www.zapernik.com/obshtestvo/decata-ot-akademiya-vip-che-zakriha-lyatnata-akademiya-s-art-zanimanie_34217/

 

Днес децата от Детска Академия „Възможност за интелектуални постижения и чужд език” закриха Лятната академия с арт-занимание на открито в „Зелената класна стая” пред кметство Изток. Заниманието „Приказките оживяват” се проведе от художничката Йоана Николова и предостави на децата възможност да нарисуват любим приказен герой, който да превърнат в кукла.

ВИП-децата на Перник прекараха едно незабравимо лято в Детската Академия,...

Продължава

Писториус признат за виновен, грозят го 15 г. затвор за убийството на приятелката му

http://offnews.bg/news/n_1/n_387854.html

Лекоатлетът Оскар Писториус бе признат за виновен по обвинението за убийство на приятелката му Рийва Стийнкамп, извършено на Свети Валентин през 2013 г. На днешното си заседание, излъчвано на живо по Би Би Си, съдът оправда южноафриканския лекоатлет по обвинението в предумишлено убийство, но го призна за виновен за непредумишлено убийство и за небрежно боравене с огнестрелно оръжие, довело до друг инцидент, преди убийството на Стийнкамп. За първото той може да получи присъда от до 15 г. затвор, а за второто - още до 5 г. затвор. Присъдата трябва да бъде произнесена до две седмици. Наблюдатели на процеса коментират, че Писториус няма да получи максималната присъда от 15 г., а между 7 и 10 г. затвор за убийството. Според съдия Токозиле Масипа спортистът е проявил небрежност и е действал прибързано, но с убеждението, че се цели в човек, проникнал незаконно в жилището му. Първият спринтьор с увреждания - и двата крака на Оскар Писториус са ампутирани, допуснат да се състезава на летни олимпийски игри, застреля приятелката си Рийва Стийнкамп на Св. Валентин през 2013 г. Двамата са излизали заедно 3 месеца преди фаталния изстрел.                                     Снимка от вечерта на инцидента, направена от полицаи  Според показанията му за фаталната нощ той помислил, че в дома му влиза натрапник, и стрелял иззад вратата на тоалетната, без да има видимост. По-рано през деня между двамата обаче е имало кавга, се изясни в хода на разследването. В Лондон 2012 Писториус, който тича със специални протези на краката си, стана първият параолимпиец, който се състезава наравно с колегите си без увреждания. Южноафриканецът стигна до полуфинал на 400 м и финал с щафетата на 4х400 м, а на параолимпийските игри беше знаменосец на делегацията от ЮАР.                  Писториус в реклама на Nike отпреди няколко години, гласяща: "Аз съм куршумът в цевта"

Два американски изтребителя паднаха в Тихия океан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301461

Два американски изтребителя Ф/A-18 Хорнет са паднали в петък в западната част на Тихия океан, като засега причината за инцидента не е известна, съобщи Франс прес.
Двата самолета, които са излетели от самолетоносача „Карл Винсън”, са били изпратени да изпълнят операция, когато се е случил инцидентът. Два американски изтребителя Ф/A-18 Хорнет са паднали в петък в западната част на Тихия океан, като засега причината за инцидента не е известна, съобщи Франс прес. Двата самолета, които са излетели от самолетоносача „Карл Винсън”, са били изпратени да изпълнят операция, когато се е случил инцидентът.

За второто тримесечие на годината 224 млн. души са намерили нова работа в ЕС

http://econ.bg/Новини/За-второто-тримесечие-на-годината-224-млн-души-са-намерили-нова-работа-в-ЕС_l.a_i.567066_at.1.html

Броят на наетите лица през второто тримесечие на 2014 г. в рамките на Европейския съюз (ЕС) е нараснал с 0,3%. За страните от еврозоната увеличението...

Пернишката танцова формация DA Clique ще взриви сцената с концерт за рождения си ден

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernishkata-tancova-formaciya-da-clique-shte-vzrivi-scenata-s-koncert_34218/

Пернишката танцова формация DA Clique ще отбележи втория си рожден ден с концерт, научи ZaPernik.com.

Концертът ще се състои на 16 септември на сцената на ОДК - Перник от 18:30 часа. Събитието е под надслов "DA Clique & Приятели" и на него ще бъде представен новия проект на формацията "Това е нашият начин".

В концерта ще вземат участие: КСТ "Надежда", Salsa la Tormenta, Masters of the dance, балет "Авангард",...

Продължава

Мартин Карбовски част от кампанията на "Глас Народен"

http://offnews.bg/news/n_1/n_387887.html

Журналистът Мартин Карбовски ще участва в предизборната кампания на "Глас народен". След като напусна ТВ7 и докато е в търсене на нов проект, Карбовски застава зад партията на Светльо Витков без да се ангажира политически. Ролята на телевизионера ще бъде да представя "Глас народен" по време на предизборните срещи със симпатизанти. Първата съвместна изява на Карбовски и Витков ще е на публичната среща в Пловдив на 16 септември 2014, от 19 ч. и ще се проведе в голямата конферентна зала на Дом на културата “Борис Христов”.

Стрелецът от Лясковец съди България в Страсбург

http://pik.bg/стрелецът-от-лясковец-съди-българия-в-страсбург-news224731.html

Стрелецът от Лясковец съди България в Страсбург

Заради нарушено право на живот и унизително и нечовешко третиране стрелецът от Лясковец Петко Петков и майка му Стефанка Савова съдят България в Страсбург. Това съобщи адвокатът им Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Те са подали жалбата днес, информира „Труд".

На 14 март тази година 53-годишният Петко Петков стреля по командоси, които отишли да го обезвредят в дома му заради серия от сигнали на хора от Лясковец, че е опасен. Къщата му се намира близо до училище. При престрелката загина Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма, а трима негови колеги бяха ранени.

Причината за делото в Страсбург не е акцията през март, а невзетите мерки от страна на полицията за по-щадящо неутрализиране на Петков от март 2012 г. Тогава е планирана операция, но е преценено, че е опасен, и е отменена.

"Имало е информация, че Петков разполага с ловно оръжие с изтекъл срок, държи се агресивно и е с неадекватно поведение. Защо ръководството на МВР не е изготвило стратегия и тактика за нова операция за по-меко и незастрашаващо живота неутрализиране. Това щеше да предотврати трагедията в Лясковец и пощади живота на Емил Шарков, както и да се избегне нараняването на полицаите. Защото полицията и специалните части, ако не могат да се справят с един ловец по-безболезнен начин, то за какво ни е тази полиция", коментира адвокат Екимджиев.

По думите му "непрофесионалното отношение на ръководството на МВР към казуса засяга не само Петко и майка му, а и загиналия полицаи и ранените му колеги". "Затова ако не бъде проведено ефикасно разследване на инцидента, което да установи длъжностните лица, отговорни за лошо планираната и проведена операция, сме готови да подадем жалба и от тяхно име", заяви адвокат Екимджиев.

Настояваме да не се разкриват изборни секции в Турция

http://www.bnews.bg/article-116251

Лидерът на ББЦ и зам.-председател на ЕКР ще съди висши ДПС-функционери, нарекли го фашист и популист, стана ясно на пресконференция на Николай Бареков във Варна. България без цензура настоява да не се разкриват изборни секции в Турция заради съмненията за изборни манипулации, които се засилиха от разкритие на ЦИК, че 4000 заявления са подадени от едно IP от Турция.

САЩ обещаха $500 млн. хуманитарна помощ за пострадалите от войната в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/12/2379451_sasht_obeshtaha_500_mln_humanitarna_pomosht_za/?ref=rss


Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви в петък, че Вашингтин ще предостави 500 млн. долара хуманитарна помощ за хора и държави, пострадали от войната в Сирия, съобщи агенция "Ройтерс".

В хуманитарния пакет ще бъдат включени 250 млн. долара "в помощ на бежанци и приемащи ги общности в съседните страни, засегнати от войната", каза Кери в изявление.

Близо 3 млн. сирийски бежанци са потърсили убежище в съседни на Сирия държави. По данни на ООН най-високата концентрация на...

Хорър! Бесен питбул разкъса жена във Враца, търси нови жертви!

http://www.bnews.bg/article-116253

Черен питбул разкъса жена във Враца - и вече 24 часа не може да бъде намерен, предизвиквайки истински ужас в града.

За нивото на политиката и на медиите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/09/12/2379223_za_nivoto_na_politikata_i_na_mediite/?ref=rss


Предизборният дебат, излъчен тази сутрин от Би Ти Ви между водачите на партийни листи в Пловдив, беше напуснат от представителите на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт. Това стана, след като привърженици на ДПС и на "България без цензура" заглушаваха изказванията на опонентите на техните избранници. Подобно беше развитието на дискусиите във Варна и в Кърджали.
Политологът Даниел Смилов коментира темата във "Фейсбук". "Дневник" очаква мнение от Би Ти Ви за дебатите.
...

Няма проблеми с доставките на руски газ у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=263921

Няма промяна в доставките на природен газ от Русия към България, заявиха от обществения доставчик "Булгаргаз" пред NEWS7. Компанията работи при нормални условия и захранва своите клиенти ритмично. Продължава и нагнетяването на синьо гориво в газохранилището в Чирен.

Утре - облаци, ще превали и прегърми след обяд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301423

През нощта над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В сутрешните часове на отделни места в низините видимостта ще е намалена. В североизточните райони ще има временни увеличения на облачността. След обяд по-значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над западната половина от страната, През нощта над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В сутрешните часове на отделни места в низините видимостта ще е намалена. В североизточните райони ще има временни увеличения на облачността. След обяд по-значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над западната половина от страната,

КНСБ: Химическата индустрия задоволява 20% от потреблението

http://www.cross.bg/knsb-bulgariya-indystriya-1430046.html

София /КРОСС/ Химическата индустрия в България произвежда 20% от това, което се потребява в страната. Всичко останало е внос. Това каза председателят на Националната федерация на труда „Химия и индустрия" - КНСБ Красимир Кръстев по време на кръгла маса за възраждането на индустрията, която се проведе днес, 12 семтември 2014 г. (петък), в централата на КНСБ. На кръглата маса бе представен секторният анализ на тема „Пътят за възраждане и устойчиво развитие на химическата индустрия", който бе изготвен в рамките на мащабния проект на КНСБ „Възраждане на индустрията в България".Според анализа съживяването и развитието на химическата индустрия биха довели до формиране на висока добавена стойност в икономиката, както и до по-висока производителност на труда в страната. Проф. д-р Йончо Пеловски от Химико-технологичния и металургичен университет в София, който е един от авторите на секторния анализ, даде пример с производството на торове. Той подчерта, че спрямо 1989 г. производството на минерални торове и амоняк в България е намаляло три пъти. В същото време земеделието има по-голяма потребност от торове, което принуждава страната ни да разчита на внос. „От един от най-големите износители на минерални торове, България вече е вносител", изрази съжалението си проф. Пеловски. Той добави, че в резултат на дебалансираното торене се влошава и качеството на земеделската продукция

Лекари: Държавата да даде пари за здравеопазването

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/lekari-dyrzhavata-da-dade-pari-za-zdraveopazvaneto-6022226

"Увеличаването на здравната вноска няма да повиши качеството на здравната помощ у нас, нито ще оптимизира здравната система", заяви председателят на БЛС

И НСО поиска пари, не й достигат над 1 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/i-nso-poiska-pari-ne-y-dostigat-nad-1-mln-lv-news224794.html

Очаква се около 1 млн. - 1,3 млн. да е недостигът в бюджета на Националната служба "Охрана" (НСО), съобщи началникът на службата ген.-лейт. д-р Ангел Антонов "Налице е финансов дисбаланс", каза Антонов, цитиран от news. bg. Това обаче по всяка вероятност няма да окаже влияние върху заплатите на служителите, тъй като възнагражденията им са подсигурени, каза Антонов Поради финансовите проблеми НСО ще преструктурира бюджета си. По случай 135-годишнината от основаването на институцията началникът на НСО се включи в ритуала по полагане на венци пред Паметника на Незнайния воин. Постепенно в НСО ще бъде наложена нова структура, за да може службата да отговаря на съвременните изисквания, каза Антонов. Той подчерта, че там се използва една от добрите техники и всичко, с което се снабдява и въоръжава службата, е съобразено със спецификата на работа. Към момента в НСО работят 1150 души.

Jeep Renegade: Италианската кампания (тест-драйв)

http://cars.actualno.com/Jeep-Renegade-Italianskata-kampanija-test-drajv-news_49718.html

Дебаркирането на италианска земя се случи в Балоко, Италия, където се проведоха големите тестови маневри, изпреварващи разгръщането на американския десантчик в сегмента на малкитя SUV на 100 пазара по...

САЩ включи и Сбербанк в санкциите срещу Русия

http://europe.actualno.com/SASht-vkluchi-i-Sberbank-v-sankciite-sreshtu-Rusija-news_49722.html

САЩ налагат нови санкции срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна, обяви американското министерство на финансите."Мерките засягат големи руски банки и се прибавят към на съществуващите сан...

Почина бащата на Никол Кидман

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301419

Бащата на Никол Кидман почина в Сингапур в петък след падане, съобщи "Дейли мейл".
Психологът Антъни Кидман получил сериозно нараняване при падане в хотелската си стая, докато бил на гости на дъщеря си Антония, сестра на Никол.
Съпругата на учения, Жанел, била в дома си в Сидни по време на инцидента. Бащата на Никол Кидман почина в Сингапур в петък след падане, съобщи "Дейли мейл". Психологът Антъни Кидман получил сериозно нараняване при падане в хотелската си стая, докато бил на гости на дъщеря си Антония, сестра на Никол. Съпругата на учения, Жанел, била в дома си в Сидни по време на инцидента.

Кметът на Крушовец не бил искал обезопасяване на пътя, твърдят от АПИ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/12/2379573_kmetut_na_krushovec_ne_bil_iskal_obezopasiavane_na/?ref=rss


Кметът на бургаското село Крушовец, където вчера служител на Гранична полиция уби с колата си 11 месечно бебе, не е искал официално обезопасяване на международния път за Турция, който минава през населеното място, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Искане за изграждането на четири изкуствени неравности е внесено в областното управление на полицията в Бургас едва след инцидентът на 11 септември.

От пътната агенция посочват, че се вслушват в исканията на...

Семействата на близо 36 000 първолаци получиха подкрепа преди първия учебен ден

http://www.cross.bg/detza-molbi-ychebnata-1430045.html

София /КРОСС/ Семействата на 35 956 първокласници получиха помощ в размер на 250 лв. преди първия учебен ден. До днес, 12 септември, изплатената общо за страната сума е 8 989 000 лв., за подадените и одобрени към 31 август 2014 г. молби, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.Помощта е еднократна и се отпуска целево за покриване на част от разходите в началото на учебната година по реда на Закона за семейни помощи за деца. Изплаща се през месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускането й. Право на нея имат семействата, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище за учебната 2014/2015 г. Необходимо условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията да е по-нисък или равен на 350 лв. Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.Молбите за отпускане на целевата помощ се подават след записване на детето в първи клас. Крайният срок е 30 септември 2014 г. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище.Към днешна дата в цялата страна са подадени 38 031 молби, издадени са 35 722 заповеди за отпускане на помощта за 36 326 деца, в процес на обработка са 2 028 молби, отказите са 281. За миналата учебна година помощта бе отпусната за 48 845 деца-първокласници.

Влак изхвърли мъж на няколко метра надолу по скат, с тежки травми е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301400

Въздушна струя на бърз влак изхвърли 60-годишен мъж на няколко метра, но за щастие човекът оцеля и е в болница с наранявания.
Инидентът станал в четвъртък вечерта в района на Кресна. Стефан Димитров се връщал след погребение на брат си. Слязъл на гарата в Кресна и тръгнал пеша край жп линията, за да се прибере в родното си с. Ощава. Въздушна струя на бърз влак изхвърли 60-годишен мъж на няколко метра, но за щастие човекът оцеля и е в болница с наранявания. Инидентът станал в четвъртък вечерта в района на Кресна. Стефан Димитров се връщал след погребение на брат си. Слязъл на гарата в Кресна и тръгнал пеша край жп линията, за да се прибере в родното си с. Ощава.

Миков: Служебният кабинет да се въздържа от действия извън своя мандат

http://www.cross.bg/mikov-bulgariya-kabinet-1430044.html

/КРОСС/ Служебния кабинет да се въздържа от действия извън своя мандат и времеви хоризонт, апелира председателят на НС на БСП и водач на листите на Коалиция „БСП лява България" в 25 МИР София и във Видин Михаил Миков и допълни: „Те ще бъдат коментирани в следващия парламент като част от подготовката за влизане на ГЕРБ във властта. За тях трябва да се носи отговорност. Говори се за теглене на заеми. Кой ще ги ратифицира?"  По думите му държавата трябва да насочи по-сериозни средства и внимание към изграждане на интелектуален капацитет на програмисти, тъй като в момента има много сериозно търсене и същевременно недостиг на такива специалисти, а този недостиг може да се компенсира само със специална държавна намеса и подпомагане. Коментарът му беше направен пред медиите часове след посещението на Миков и кандидати за народни представители във варненския завод „Черно море". „Предприятието би могло да има съществен принос, произвеждайки радарни системи за охрана на морската граница. То обаче не успява да пробие, заради редица ограничения, свързани със Закона за обществените поръчки", обясни водачът на листата на социалистите за Варна Ангел Найденов. Той припомни, че по инициатива на БСП в предишния парламент са били инициирани промени в закона, които дават възможност за пряко възлагане на поръчки за нуждите на отбраната

Роналдо е възстановен за дербито с "Атлетико"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/12/2379578_ronaldo_e_vuzstanoven_za_derbito_s_atletiko/?ref=rss


Нападателят и голмайстор на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо ще може да играе в дербито с "Атлетико" в събота. Треньорът на белите Карло Анчелоти обяви, че португалецът е възстановен.

"Кристиано е напълно здрав, няма никакви проблеми и е във върхова форма", каза италианският специалист.

Анчелоти очаква напрегнат двубой. Според него "Атлетико" играе по-силов футбол. "Атлетико не е груб отбор, те играят агресивно. Футболът е спорт за мъже, а не игра за момиченца", каза...

Младо семейство от София издигна къща от слама в село Кладница

http://www.zapernik.com/obshtestvo/mlado-semeistvo-ot-sofiya-izdigna-kushta-ot-slama-v-selo_34216/

Нов прочит на приказката за „Трите прасенца" е на път да направят собствениците на къща от слама в пернишкото село Кладница. Младо семейство от София вече е вдигнало покрива на една от малкото „пасивни къщи" в България, изградени от бали със слама. Един ТИР с 450 бали слама са били нужни за дома на Веселин Москов, който вече е изграден до замазката с глина за десет седмици. Пред Дарик той разказа, че това строителство е с 30-40 процента по-евтино от монолитното,...

Продължава

СЗО ще прави анализ на пренаталната диагностика у нас

http://www.vesti.bg/novini/szo-shte-pravi-analiz-na-prenatalnata-diagnostika-u-nas-6022227

Световната здравна организация ще подготив анализ и оценката по пренаталната диагностика и неонаталните грижи, които ще представят актуалната ситуация в страната и послужат за основа на разработване на насоки за кандидатстване по съответните мерки от програмата.

Причината за убийството на 28-годишения мъж в Садово е незаконен строеж

http://pik.bg/причината-за-убийството-на-28-годишения-мъж-в-садово-е-незаконен-строеж-news224728.html

Причината за убийството на 28-годишения мъж в Садово е незаконен строеж

Причината за убийството на 28-годишния мъж в Садово е незаконен строеж, информира Дарик.

Във фаталния ден бил подновен строеж на сграда, която преграждала улица „Рожен" и ограничавала достъпа до близките къщи. Това предизвикало напрежение и междусъседската свада ескалирала в масов бой.

Според запознати, убитият в ромската махала се опитал да разтърве разярените съседи. Тогава собственичката на постройката го намушкала.

Срещу нея предстои да бъде повдигнато обвинение.

Преди време от общината направили проверка и издали предписание да се бутне незаконната постройка. Собствениците обаче пренебрегнали разпореждането.

В деня на инцидента е било осигурено засилено полицейско присъствие, като са изпратени служители на реда от Пловдив. На мястото продължава да дежури патрул от местния участък.

МТИТС и БДЖ ще представят нов вариант на споразумение с кредиторите

http://www.cross.bg/kreditorite-sporazymenie-angelkova-1430043.html

/КРОСС/ Писмото за подкрепа от ЕК, изпратено до министър Ангелкова тази седмица, в което се казва, че държавната помощ за преструктуриране на БДЖ е допустима, е изключително важна стъпка напред в преговорния процес, заявиха финансовите кредитори на БДЖ на работна среща, на която присъстваха вицепремиерът Екатерина Захариева и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, представители на Българска банка за развитие и на „Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщава пресцентърът на МТИТС. Кредиторите бяха представени от KFW, както и от представители на облигационерите. От своя страна министър Ангелкова подчерта, че за стабилизирането и финансовото оздравяване на БДЖ от съществено значение е постигането на споразумение с кредиторите на компанията. И двете страни се обединиха зад това становище и ще работят активно в посока финализиране на взаимно приемливо споразумение, което да урежда отношенията на държавните железници с кредиторите и облигационерите. За целта през следващата седмица, експертите на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и държавния железопътен превозвач ще представят на кредиторите нов вариант на предварително споразумение между двете страни, с конкретен план за действие, срокове и мерки. То ще послужи за основа при следващите преговори, които се очаква да се проведат в началото на октомври.

"Ню Йорк таймс": Какво ни е страх да кажем за ебола

http://www.vesti.bg/sviat/niu-iork-tajms-kakvo-ni-e-strah-da-kazhem-za-ebola-6022222

Според нови данни на Световната здравна организация (СЗО) вече са регистрирани 4784 случая на ебола - 2400 от тях са смъртни

Лорчето обидена на баща си, пропуска раждането ѝ

http://www.bnews.bg/article-116244

Бъдещото мамче се засегна от новината, че Данчо Караджов ще пропусне раждането на малката си внучка и няма да държи ръката на щерка си в родилното отделение.

Бащата на Никол Кидман почина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301382

Бащата на Никол Кидман почина в Сингапур в петък след падане, съобщи Бащата на Никол Кидман почина в Сингапур в петък след падане, съобщи "Дейли мейл". Психологът Антъни Кидман получил сериозно нараняване при падане в хотелската си стая, докато бил на гости на дъщеря си Антония, сестра на Никол. Съпругата на учения, Жанел, била в дома си в Сидни по време на инцидента.

Мистерия около изплувалия до Калиакра труп - няма изчезнали туристи в областта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301383

Трупът на мъж , изплувал вчера край местността Зеленка, край Каварна е бил по бански и в напреднал стадий на разложение Той първо е бил забелязан на около миля от нос Калиакра, казаха от пресцентъра на ОД на МВР в Добрич. Оттам добавиха, че все още не е известна самоличността и причините за смъртта. Трупът на мъж , изплувал вчера край местността Зеленка, край Каварна е бил по бански и в напреднал стадий на разложение Той първо е бил забелязан на около миля от нос Калиакра, казаха от пресцентъра на ОД на МВР в Добрич. Оттам добавиха, че все още не е известна самоличността и причините за смъртта.

1 581 деца са приети в детските ясли на Варна за последните шест месеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=263947

1 581 деца са приети в детските ясли в община Варна за последните шест месеца на тази година, отчитат от дирекция „Здравеопазване”. От март досега са извършени пет класирания за целодневен прием: 5 март – 65 деца, 24 юни – 78 деца, 23 юли – 390 деца, 20 август – 630 деца, 10 септември – 418 деца.

Явор Куюмджиев: Не може България да е винаги губеща

http://www.cross.bg/kyyumdzhiev-bulgariya-yavor-1430042.html

/КРОСС/ „Южен поток" е изключително важен за България, защото осигурява различно трасе за газ и заобикаля размирните територии, които може да доведат до спиране на доставките. Освен това проектът ще носи 1 млрд. долара приходи за страната ни от транзитни такси в продължение на много години. Категорично отстояваме нашата ориентация към ЕС и НАТО и ще бъдем техни лоялни партньори и занапред, но не можем повече да плащаме тази лоялност с цената на обедняването на българските граждани", заяви Явор Куюмджиев пред участниците във форума „Енергийна сигурност на ЕС и България", проведен в Британския парламент, съобщава пресцентърът на БСП. Основните теми, по които дискутираха участниците във форума, бяха общоевропейската енергийна политика и проектът „Южен поток". След дебатите, в които се включиха аргументи „за" и „против" „Южен поток", се наложи мнението, че проектът е важен и необходим за енергийната сигурност на европейските страни, през които ще минава газопроводът. Куюмджиев припомни загубените от България заради спирането на газа от Русия за Украйна през 2009 г. 250 млн. евро. „Никой не ни възстанови тези загуби", отбеляза Куюмджиев. „Не може България винаги да е губещата страна", каза Явор Куюмджиев

Подозрения за манипулирано доказателство по влаковата катастрофа край Калояновец

http://www.mediapool.bg/podozreniya-za-manipulirano-dokazatelstvo-po-vlakovata-katastrofa-krai-kaloyanovets-news224793.html

Има вероятност да е манипулирано основното доказателство по делото за влаковата катастрофа край Калояновец, при която в началото на юли единият от машинистите на влака загина, а 13 души от пътническия влак от София за Варна бяха ранени. Това сочи разследване на екип от Нова телевизия, част от което бе представено в петък. Според официалната версия на железниците причината за тежкия жп инцидент е превишена скорост и неспазване на сигнализацията за отклоняване при навлизането в гара Калояновец от управлявалия локомотива помощник машинист Христо Тиляшев, който бе тежко ранен при катастрофата. Тиляшев обаче твърди, че първият семафор на гарата му е показвал зелено, което означава, че може да продължи да кара със 100 км в час. Километър по-късно обаче вторият сигнал нарежда отклоняване, за което всъщност е трябвало да предупреди предишният семафор, за да имат време машинистите да намалят скоростта. От БДЖ и железопътната инфраструктура твърдят, че е възможно водачите на локомотива да са били заслепени и затова да не са разчели правилно първия сигнал, но Тиляшев отрича това. Така влаковата композиция спира рязко и дерайлира. Разследващите тежкия инцидент от Националната следствена служба разчитат на лентата от тахографа на локомотива, който отчита по минути скоростта на движение на влака и евентуални спирания, да покаже по безспорен начин какво се се случила. От Нова телевизия обявиха, че техен екип е успял да получи достъп до иззетата от вещите лица лента, както и да вземе отрязък от останалата в дерайлиралия локомотив лента. Това е станало с помощта на вътрешни лица, уточнява телевизията. Сравнение между краищата на двата отрязъка сочи драстично разминаване в показанията. Според намиращата се у разследващите част скоростта при спиране на влака е била 0 км, другият отрязък – от машината, сочи 60 км в час. Разликата между показаните отрязъци е две минути. Прави впечатление и появата на парчето лента, иззето нерегламентирано от локомотива, на две черни линии, които по принцип предупреждават машинистите, че специалната хартия в тахографа трябва да се смени. На лентата, намираща се в разследващите органи, тези черни линии липсват. Освен това тв екипът снима и самия скоростомер на обърналата се машина, който сочи 60 км/час и се предполага, че е застинал в това положение при дерайлирането. Това също противоречи на отрязъка с лентата, сочещ 0 км, и провокира въпроси дали не се манипулират доказателствата така, че вината за тежкия инцидент да бъде хвърлена на машиниста, а всъщност катастрофата да е заради недобре извършен ремонт в участъка, какъвто бе извършен с еврофинансиране. Дерайлиралият локомотив се намира в района на гара Калояновец, където е преместен след инцидента и по принцип му е назначена охрана, заявиха от БДЖ пред Mediapool. Според компанията достъпът до машината няма как да стане без за това да са помогнали вътрешни хора. От Националната следствена служба пък коментираха, че няма фалшифициране на доказателствата по случая с дерайлиралия влак край Калояновец и това ще бъде доказано с експертизи, които ще бъдат оповестени, когато са готови. Машинисти коментираха пред Mediapool, че е възможно локомотивът да дерайлира и със скорост 0 км и с 60 км/час. Логично е скоростомерът и иззетата от журналистите лента от тахографа да имат едни и същи показания от 60 км/час. Лентата да показва 0 км, както е на вещественото доказателство у разследващите, а скоростомерът в локомотива – 60 км, може да стане само ако машината се е обърнала по таван и колелетата са продължили да се въртят във въздуха, тъй като скоростомерът вътре отчита оборотите на колелетата. Случаят с катастрофата край Калояновец обаче не е такъв, допълват експертите. Все още не е ясно кога ще приключи разследването на тежкия инцидент на гарата, което да подкрепи или отхвърли тезата на железниците за вината на машиниста.

Кр. Янков: Увеличение на цената на тока не трябва да се допуска

http://frognews.bg/news_76113/

Увеличение на цената на електрическата енергия не трябва да се допуска, особено в кризата, в която се намира почти всяко българско домакинство. Това заяви във Варна Красимир Янков, кандидат за народен представител от Коалиция „БСП лява България” в 3-ти Варненски МИР.

Разярен питбул нахапа жестоко врачанка

http://pik.bg/разярен-питбул-нахапа-жестоко-врачанка-news224726.html

Разярен питбул нахапа жестоко врачанка

Разярено куче пазач в автосервиз е нападнало и нахапало жена. За 59-годишната Пенка Трифонова, която излизала от работа в шивашката фирма край Враца, четвъртък вечерта се оказала злополучна.

Докато жената пресичала булеварда, малко кученце тръгнало след нея, но тя се спряла и не му обърнала внимание. В същия момент голямото женско куче изхвърчало от колибата си в близкия автосервиз, прескочило оградата и се нахвърлило върху жената.

Огромното разярено куче съборило Пенка и започнало да я ръфа по краката и ръцете. Чул виковете на жената, персоналът на близкото заведение се притекъл на помощ, а минаващ шофьор спрял колата си и хвърлил празна туба по кучето и то избягало.

Пострадалата жена веднага била приета в спешна помощ във Враца с рани на бедрото и по ръцете. При падането си обаче, Пенка ударила лошо единия си крак и счупила коляно. След бързата операция хирурзите казаха, че няма опасност за живота на пострадалата, но тя все още е в шок от преживяното.

 От полицията пък започнаха разследване защо кучето е било отвързано и дали е било регистрирано по надлежния ред. Ще бъде потърсена и отговорност от шефа на автосервиза, но още не е ясно каква ще бъде съдбата на нахвърлилото се върху жената куче.

Съботата идва с облаци, след обяд ще превали и прегърми в Западна България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301395

През нощта над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В сутрешните часове на отделни места в низините видимостта ще е намалена. В североизточните райони ще има временни увеличения на облачността. След обяд по-значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над западната половина от страната, През нощта над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В сутрешните часове на отделни места в низините видимостта ще е намалена. В североизточните райони ще има временни увеличения на облачността. След обяд по-значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над западната половина от страната,

Арестуваха нападателите на Малала Юсуфзай

http://www.cross.bg/arestyvaha-napadatelite-na-malala-yusyfzaii-1430041.html

/КРОСС/ Десет бойци от движението „Техрик и талибан Пакистан", които през 2012 година нападнаха пакистанската активистка за правата на човека Малала Юсуфзай, са задържани по време на военна операция в Северен Вазиристан, съобщи в петък ръководителят на пресслужбата на армията на Ислямската република. Припомняме, че през октомври 2012 година въоръжени талибани опитаха да убият 15-годишната ученичка. Момичето се размина на косъм от смъртта, но почти загуби слуха си. Сега тя живее във Великобритания с родителите си. Миналата година Юсуфзай стана носител на наградата "Сахаров" за 2013 г., която се връчва ежегодно от Европейския парламент.

HTC подготвя пускането на умен часовник през 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/12/2379253_htc_podgotvia_puskaneto_na_umen_chasovnik_prez_2015_g/?ref=rss


HTC е поредната компания, която подготвя умен часовник. Тя планира нейното устройство да е готово в началото на следващата година, съобщава онлайн изданието CNET.

Тайванската компания има подобни намерения от известно време, но се предполагаше, че се е отказала от тях, след като нищо не се случи. Вместо това обаче HTC е решила да забави темпото, за да създаде часовник, с който да може да се открои на пазара.

За целта компанията ще заложи на атрактивния дизайн, който ще се...

Меси на линия срещу Атлетик Билбао

http://www.cross.bg/mesi-purvenstvoto-atletik-1430040.html

/КРОСС/ Нападател на Барселона Лионел Меси се възстанови напълно от контузията и е готов да играе в следващия мач от първенството на Испания срещу Атлетик Билбао. Това съобщи селекционерът на „каталунците" Луис Енрике. Меси се контузи в срещата срещу Виляреал от втория кръг на първенството и пропусна контролата на Аржентина с Германия (4:2).

Откриват учебната година в ЧСОУ „Юрий Гагарин” в СОК „Камчия”

http://www.moreto.net/novini.php?n=263937

Първият випуск на Частното средно общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще прекрачи прага на Учебно-възпитателния център в 9,30 ч. на 15 септември. В най-модерното българско частно училище ще учат осем класа.

Лекарите казаха Не на вдигането на здравната вноска, засега

http://www.bnews.bg/article-116250

Анестезията и работата на патоанатомите да се включат в основния пакет от дейности, които се покриват от Здравната каса, ще искат от Българския лекарски съюз. От съсловната организация продължават да настояват държавата да плаща пълния размер на здравната вноска за групите, които осигурява. БЛС се обяви против повишаването на здравната вноска в момента. Днес стартираха преговорите за следващия Национален рамков договор с Надзорния съвет на НЗОК.

Читател: Шофьор паркира в пешеходната зона на Севастопол

http://www.moreto.net/novini.php?n=263942

Читател на Moreto.net. сигнализира за шофьор на скъпо возило, който е преминал през пешеходната зона в района на хотел "Черно море" и е паркирал там. Ето какво ни е написал той: "На 10-ти Септември минавах през Севастопол и мъж със скъп "Мерцедес" директно зави от пътя към площада, мина през площада докато имаше хора навсякъде и отиде да си върши работата.

Побеснял питбул-майка обикаля из Враца, нападна жена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301388

Бесен питбул-майка обикаля из Враца, съобщи „Конкурент“.
Мъж е подал сигнал, тъй като съпругата му е постъпила в болница вчера, след нападение от питбула. Пенка, която работи като шивачка, излязла от работа в 17.15 часа. Тогава минала покрай гумаджийница, която се намира близо до Оряховско шосе срещу гимназия в града. Бесен питбул-майка обикаля из Враца, съобщи „Конкурент“. Мъж е подал сигнал, тъй като съпругата му е постъпила в болница вчера, след нападение от питбула. Пенка, която работи като шивачка, излязла от работа в 17.15 часа. Тогава минала покрай гумаджийница, която се намира близо до Оряховско шосе срещу гимназия в града.

Еднократна помощ е била получена от семействата на 36 000 първолаци

http://pik.bg/еднократна-помощ-е-била-получена-от-семействата-на-36-000-първолаци-news224725.html

Еднократна помощ е била получена от семействата на 36 000 първолаци

Близо 36 000 първокласници са получили  еднократна помощ в размер на 250 лв. преди първия учебен ден. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Тя  се отпуска целево за покриване на част от разходите в началото на учебната година по реда на Закона за семейни помощи за деца.

За одобрените към 31 август молби е изплатена сума в размер на почти 9 млн. лв.

Крайният срок за подаване на молби е 30 септември. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище.

Помощите се изплащат през месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускането й. Право на нея имат семействата, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище за учебната 2014/2015 г.

Необходимо условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията да е по-нисък или равен на 350 лв. Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.

Молбите за отпускане на целевата помощ се подават от 1 юли след записване на детето в първи клас.

Досега в цялата страна са подадени 38 031 молби, издадени са 35 722 заповеди за отпускане на помощта за 36 326 деца, в процес на обработка са 2028 молби, отказите са 281.

 

Промишленото производство в ЕС с ръст от 0,7% за юли

http://econ.bg/Новини/Промишленото-производство-в-ЕС-с-ръст-от-0-7-за-юли_l.a_i.567044_at.1.html

Промишленото производство в Европейския съюз (ЕС) е отбелязало ръст от 0,7% през юли месец на тази година. По отношение на страните-членки, които...

Руското ембарго излиза 10 млн. евро на България

http://frognews.bg/news_76112/

На този етап не се констатират загуби в други сектори на нашата икономика, освен в селскостопанския, от европейските санкции срещу Русия. В резултат на наложената забрана срещу вноса на селскостопански стоки обаче, преките загуби за България до този момент се изчисляват на около 10 милиона евро, каза служебният външен министър Даниел Митов.

Реверсните доставки на газ от Полша към Украйна са подновени

http://europe.actualno.com/Reversnite-dostavki-na-gaz-ot-Polsha-kym-Ukrajna-sa-podnoveni-news_49705.html

Полша днес е подновила доставките на газ за Украйна, предаде AFP, позовавайки се на оператора на полската газопреносна мрежа Gaz-System. Реверсните доставки, които възлизат на 4 милиона кубически мет...

СЗО ще анализира пренаталната диагностика у нас

http://healthy.actualno.com/SZO-shte-analizira-prenatalnata-diagnostika-u-nas-news_49716.html

Световната здравна организация ще подготви анализ и оценка за пренаталната диагностика и неонаталните грижи, които ще представят актуалната ситуация в страната и послужат за основа на разработване на ...

Близо 2 200 са първокласниците в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-detski-bazi-1430039.html

Бургас /КРОСС/ 2191 бургаски първокласници ще тръгнат на училище тази есен. По предписание на Общината са извършени огледи в дворните пространства и районите около учебните бази. Особено внимание е обърнато за наличието на сухи или счупени клони, деформирани спортни съоражения, тротоарните настилки и пешеходните зони. Пътната маркировка е обновена навсякъде, където има нужда.Всички 48 училища на територията на Бургас ще посрещнат учениците си в приветлив и ремонтиран вид. "Наш приоритет е грижата за физическото възпитание и спорта при подрастващите. Затова насочваме сериозни инвестиции в подобряване на спортната база", сподели Йорданка Ананиева, зам.-кмет образование и култура. Тази година ще бъде завършен мащабният проект за изграждане на спортна зала на три нива в Математическата гимназия. Чисто новият физкултурен салон към ОУ "Княз Борис" също ще отвори врати за своите възпитаници скоро.През последните години Община Бургас активно работи за изграждане на нови детски градини и реконструкция на наличните бази. От 34 детски градини, в края на 2014 година ще останат необновени само 2, които са включени в инвестиционната програма за 2015 година. С приключване на тези обекти ще се обнови целият сграден фонд на детски заведения в Бургас, което включва - външно саниране, подновяване на дограма, слънчеви инсталации, боядисване, обновяване на мебелировката, кътовете за игра и спортни площадки

В четири града у нас дишат мръсен въздух

http://pik.bg/в-четири-града-у-нас-дишат-мръсен-въздух-news224723.html

В четири града у нас дишат мръсен въздух

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в четири града в страната, съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по околна среда.

Фини прахови частици в повече са регистрирани във Варна, Видин, Плевен и Ловеч. Стойностите са между 1.18 и 1.42 пъти над средноденонощната норма.

 

 

 

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в четири града в страната, съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по околна среда. Фини прахови частици в повече са регистрирани във Варна,Видин, Плевен и Ловеч. Стойностите са между 1.18 и 1.42 пъти над средноденонощната норма.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/236007-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0-%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%B2-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0.html
Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в четири града в страната, съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по околна среда. Фини прахови частици в повече са регистрирани във Варна,Видин, Плевен и Ловеч. Стойностите са между 1.18 и 1.42 пъти над средноденонощната норма.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/236007-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0-%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%B2-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0.html

Бъдещ татко с диагноза сутрешно гадене

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/bydesht-tatko-s-diagnoza-sutreshno-gadene-6022221

29-годишният Хари Ашби от град Бирмингам бе първият мъж, с официално потвърдена от лекарите подобна диагноза

Куче нахапа жестоко врачанка

http://www.cross.bg/kyche-zhenata-penka-1430038.html

/КРОСС/ Врачанка пострада жестоко след като била нападната от разярено куче пазач в автосервиз. Инцидентът станал в четвъртък привечер, когато 59-годишната Пенка Трифонова излизала от работа в шивашката фирма "Текс" край Враца.Докато жената пресичала булеварда, малко кученце тръгнало след нея, но тя се спряла и не му обърнала внимание. В същия момент голямото женско куче изхвърчало от колибата си в близкия автосервиз, прескочило оградата и се нахвърлило върху жената.Огромното разярено куче съборило Пенка и започнало да я ръфа по краката и ръцете. Чул виковете на жената, персоналът на близкото заведение се притекъл на помощ, а минаващ шофьор спрял колата си и хвърлил празна туба по кучето и то избягало.Пострадалата жена веднага била приета в спешна помощ във Враца с рани на бедрото и по ръцете. При падането си обаче, Пенка ударила лошо единия си крак и счупила коляно. След бързата операция хирурзите казаха, че няма опасност за живота на пострадалата, но тя все още е в шок от преживяното.От полицията пък започнаха разследване защо кучето е било отвързано и дали е било регистрирано по надлежния ред. Ще бъде потърсена и отговорност от шефа на автосервиза, но още не е ясно каква ще бъде съдбата на нахвърлилото се върху жената куче, съобщи "24 часа".

Мюфтийството заклейми насилието на Ислямска държава

http://www.bnews.bg/article-116217

Главното муюфтийство изпрати декларация до медиите, в която заявява остро осъдителна и заклеймяваща позиция към варварските покушения на т.н. "Ислямска държава" в Близкия Изток.

САЩ заплашили Yahoo с глоба от по 250 000 долара на ден

http://econ.bg/Новини/САЩ-заплашили-Yahoo-с-глоба-от-по-250-000-долара-на-ден_l.a_i.567043_at.1.html

Правителството на САЩ е заплашило Yahoo с глоба от по 250 000 долара на ден, ако компанията откаже да предостави данни за потребителите си като част...

Слънчево време утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=263928

През нощта над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. В сутрешните часове на отделни места в низините видимостта ще е намалена. В североизточните райони ще има временни увеличения на облачността. След обяд по-значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над западната половина от страната, където на места ще превали и прегърми.

Куче нахапа жестоко врачанка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4301362

Врачанка пострада жестоко след като била нападната от разярено куче пазач в автосервиз. Инцидентът станал в четвъртък привечер, когато 59-годишната Пенка Трифонова излизала от работа в шивашката фирма Врачанка пострада жестоко след като била нападната от разярено куче пазач в автосервиз. Инцидентът станал в четвъртък привечер, когато 59-годишната Пенка Трифонова излизала от работа в шивашката фирма "Текс" край Враца. Докато жената пресичала булеварда, малко кученце тръгнало след нея, но тя се спряла и не му обърнала внимание.

Михаил Миков към служителите на НСО: Всеки ваш успех е основание за заслужена гордост и самочувствие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4301376

Председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков изпрати поздравителен адрес до служителите и началника на Национална служба за охрана генерал-лейтенант д-р Ангел Антонов по повод 135-ата годишнина на службата.
“Вашата професия съчетава изисквания за професионализъм, отговорност и доверие в едно и това я прави обект на специално внимание. Председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков изпрати поздравителен адрес до служителите и началника на Национална служба за охрана генерал-лейтенант д-р Ангел Антонов по повод 135-ата годишнина на службата. “Вашата професия съчетава изисквания за професионализъм, отговорност и доверие в едно и това я прави обект на специално внимание.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване