Предстои 13-та церемония на международния приз “Човек на XXI век”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mfa_yI1JuKo/

Вицепрезидентът на България г-жа Маргарита Попова ще бъде специален  гост и ще връчи награди на 13-та  церемония  на международния   приз “Човек на XXI век”, която ще се проведе на 30 октомври  2014 г. (четвъртък) в Резиденция Бояна,  зала „Триадица”, информират от ПРофайл. Специален гост на събитието  ще бъде Сливенският митрополит Йоаникий. Събитието се организира от програма “Произведено в България” с автор Адриана Цанева и Олга Ускова – президент на продуцентска къща “New World Vision Company”.

По время на церемония в резеденция Бояна ще гостува постоянна експозиция „Християнско изкуство” на художествена галерия „Димитър Добрович”, г.Сливен .Стремежът на общинска администрация Сливен е да поздрави всички достоини Българи които в деншното сложно време са намерили верния път за оцеляване. Поздрав за всички присътстващи ще бъде изпълнението на  от Сливенския фолклорен ансамъбъл.

А Казанлък и казанлъшката община ще ни направят отново горди с „Българска роза.” И ще се представи с голяма експозиция „Казанлък – долината на тракийските царе и Бългрската роза”.

За някой времето е тежко, за другите е сложно, а за хора които са намерили верния път,които работят, които създават времето е Възможност.

По време на официалната церемония  “Човек на XXI век” наградените:

Номинираните тази година в категорията за държавно управление  са  кметовете:

кмет  на град Сливен  г-н Кольо Милев ,

кмет на град Казанлък  г-жа Галина Стоянова,

кмет на град Смолян г-н  Николай Мелемов

Любопитна подробност е фактът, че носителите на наградата “Човек на XXI век” в тази категория се издигат в политическата йерархия,– пример за това е настоящият премиер Бойко Борисов, който беше удостоен с високия приз в качеството му на кмет на София, г-жа Фандъкова, г-н Найден Зеленогорски, г-н Любен Татарски.

По време на IX-та церемония “Човек на XXI век” ще бъдат връчени  награди и в следните категории:

І. „Човек на ХХІ век” – награда в сферата на:

- Производство – машиностроение

1.„РАИС” ООД - Нишан Бъздигян, Пазарджик

2.„Уриил Електра” ЕООД – Пловдив

3.„АМЕКА”-  София

- Медицина

1. Медицински Център «РЕПРОБИОМЕД» – д-р Георгий Николов, д-р Павлета Табакова, доцент Иван Николов,  София

2. Медицински Център «Свети Лазар», София

3. Медецински центр ”Св.Пантелемон „  Д-р Костов .София

- Хранителна –  вкусова

  1. „Агропродукт”ООД, Сливен
  2. „Маклер Комерс”ЕООД, г. Брестовяне
  3. „Дестан” ЕООД Силистра

ІІ„Човек на ХХІ век” – награда в сферата на – Традиция и развитие

„Металтрейд инженеринг” ЕООД – Цвете Борисова, София, България

III. „Човек на ХХІ век”- награда за авангардно и креативно мислене
- Краси Капитанов  -  Капитанов Дизайн, Бургас

Основната идея на програма “Произведено в България” е да бъде витрина на българското производство, на българската култура, на “Всичко българско и родно”, което издига националното ни самочувствие, което ни прави достойна част от Европа.

Наградата, която програма “Произведено в България” връчва, е оценка и признание за човека, който живее, работи и създава днес и сега в условията на съвременна България. Това е наградата за човека, който не държи на всяка цена да стои на първите страници на вестниците, не се ласкае да бъде канен в телевизии, това е човекът, който здраво стои на земята, това е човекът, който е поел кормилото на своя живот, защото успехите в този живот идват с много труд, упоритост и вяра.

Отличените ще получат скулптурата “Плодородие” с автор Румен Желев.

На церемонията по връчването на националния приз “Човек на ХХІ век” ще присъстват представители на деловия и бизнес елит. Поканени са и  представители на държавни институции в сферата на икономиката, труда и човешките ресурси, политически и бизнес лидери и експерти от България и страните-членки на ЕС.

Налягането в газовата тръба от Украйна леко е спаднало

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/28/2408455_naliaganeto_v_gazovata_truba_ot_ukraina_leko_e_spadnalo/?ref=rss


Има намаление на налягането в тръбата, по която България получава газ от Украйна, съообщи вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева, цитирана от БТА.

"В момента налягането по тръбата е 34 бара, нормално е то да не пада под 38 бара, но това не означава, че ние не успяваме да изтегляме колкото ни е необходимо", каза Захариева. По думите й критичният минимум е 28 бара.

Вицепремиерът каза, че към България не са били отправяни предупреждения, че ще бъдат...

Служителите от завода в Горни Лом са получили заплатите си за септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392930

Изплатени са заплатите за месец септември на служителите в завода за боеприпаси в Горни Лом. Toва съобщи пред Фокус Емил Борисов, съкратен служител на завода.
Той обясни, че това били парите, за които служителите са работили през месец септември. „В момента тече 30-дневният срок на предизвестието. Документите ще ни бъдат връчени в средата на месец Изплатени са заплатите за месец септември на служителите в завода за боеприпаси в Горни Лом. Toва съобщи пред Фокус Емил Борисов, съкратен служител на завода. Той обясни, че това били парите, за които служителите са работили през месец септември. „В момента тече 30-дневният срок на предизвестието. Документите ще ни бъдат връчени в средата на месец

Кличко тренира под вода за мача с Кобрата /снимка/

http://www.cross.bg/klichko-kobrata-voda-1437277.html

/КРОСС/ Световният шампион в свръхтежка категория по бокс за професионалисти Владимир Кличко провежда необичайни тренировки като част от подготовката си за предстоящия мач с Кубрат Пулев на 15 ноември в Хамбург (Гер). Украинският боксьор ще защитава титлите си във версиите IBF, WBO, WBA и IBO, а Кобрата е пределно мотивиран и амбициран да му ги отнеме. Кличко и треньорът му Джонатан Банкс провеждат занимания под вода в басейн. Упражненията имат за цел да помогнат на украинеца за повишаване на силата и скоростта на ударите. Заради травмата в левия бицепс Кличко почива няколко седмици, но от около месец отново води усилена подготовка за защита на титлите си, пише Sportal. Както е известно, битката между двамата трябваше да се състои на 6 септември, но 10 дни преди обявената дата украинският боксьор се контузи по време на спаринг и пренасрочи двубоя.    

България и Германия ще засилят сътрудничеството в областта на безопасността на храните

http://www.moreto.net/novini.php?n=268824

„Създаването на силна мрежа от оценители на риска от Българската агенция по безопасност на храните и Германския федерален институт за оценка на риска е важен инструмент за защита здравето на потребителите и за гарантиране на висока безопасност на храните“.

Михаил Константинов: Коалиция между ГЕРБ и РБ е най-логичната формула за съставяне на правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392932

Коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок е най-логичната формула за съставяне на правителство. Това каза математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов пред „Фокус”.
„Това е известният формат Европейска народна партия, за който толкова много се говори. В него участват три сестрински партии – голямата партия ГЕРБ и две по-малки партии ДСБ Коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок е най-логичната формула за съставяне на правителство. Това каза математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов пред „Фокус”. „Това е известният формат Европейска народна партия, за който толкова много се говори. В него участват три сестрински партии – голямата партия ГЕРБ и две по-малки партии ДСБ

Михаил Константинов: Коалиция между ГЕРБ и РБ е най-логичната формула за съставяне на правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392928

Коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок е най-логичната формула за съставяне на правителство. Това каза математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов пред „Фокус”.
„Това е известният формат Европейска народна партия, за който толкова много се говори. В него участват три сестрински партии – голямата партия ГЕРБ и две по-малки партии ДСБ Коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок е най-логичната формула за съставяне на правителство. Това каза математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов пред „Фокус”. „Това е известният формат Европейска народна партия, за който толкова много се говори. В него участват три сестрински партии – голямата партия ГЕРБ и две по-малки партии ДСБ

Трима свидетели видели как Туцов разстрелва Шмид

http://www.bnews.bg/article-120231

Трима свидетели видели как Михаил Туцов убива Красимир Гочев - Шмид на 20 май т.г.

Ноември ни посреща със сиромашко лято

http://frognews.bg/news_79099/

В началото на ноември ще започне ново затопляне. Облачността ще се разкъса и през следващите дни до средата на първото десетдневие над планинските райони ще преобладава слънчево време, а в равнините на все повече места ще има мъгла или ниска слоеста облачност и там температурите ще остават по-ниски.

Честваме 100 години от рождението на Патриарх Максим

http://www.cross.bg/maksim-mitropolit-patriarh-1437278.html

/КРОСС/Утре, 29 октомври, честваме 100 години от рождението на Патриарх Максим. Отбелязването на годишнината на бележития български духовник е едно от най-важните събития за Българската православна църква и за миряните. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи архиерейска заупокойна света Литургия в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя", която ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит.  Вечерта от 18.00 часа в салона на Софийска света митрополия ще се проведе възпоменателна вечер в чест на приснопаметния Първойерарх на родната ни Църква с прожекция на филма „Патриаршеско благословение на Акронска и Нюйоркска епархия". Патриарх Максим управлява Българската православна църква повече от 40 години.  Роден като Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, през 1941 г. приема монашески подстриг в параклиса на Богословския факултет с името Максим, а след това е ръкоположен за йеродякон. През 1947 г. е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил. По-рано духовникът е бил послушник в Троянския манастир, по-късно завършва Софийската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет и служи три години в русенския храм „Успение Богородично".  От 1947 до 1950 г

Тийнейджърка се бори за живота си след удар от влак в Русе

http://www.vesti.bg/novini/tijnejdzhyrka-se-bori-za-zhivota-si-sled-udar-ot-vlak-v-ruse-6026010

Тийнейджърка от Русе е в много тежко увредено състояние, след като бе ударена от влак днес по обед, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Ето човека, държал депото за дрога в "Меден рудник" (снимки)

http://pik.bg/ето-човека-държал-депото-за-дрога-в-меден-рудник-снимки-news243079.html

Ето човека, държал депото за дрога в "Меден рудник" (снимки)

39-годишният Слави Тодоров – Ламята, който е собственик на депото за дрога в жк. Меден рудник, се жали пред съда, че е тежко болен и иска да го пуснат под гаранция, пише Флагман.

Главатарят на разбитото наркодепото бил с болно сърце, поставен му е пейсмейкър  и чакал за трансплантация.  Преди да бъде хванат с дрогата, Тодоров има други две присъди за притежание на наркотици и в момента все още тече изпитателният му срок.

Ламята бил тежко болен, чакал трансплантация на сърце

Задържаните наркопласьори остават в ареста, чакат ги  от 2 до 8 години затвор.  Тежко болният Слави Тодоров е обвиняем по досъдебно производство за това, че в квартал „Меден рудник“ държал с цел разпространение амфетамин 122,305 гр. на стойност 3669,15 лв.и 1,202  гр. метаафетамин на стойност 300,5 лв.

На Слави Узунов е повдигнато обвинение за това, че е държал с цел разпространение в лек автомобил „Нисан“ 47,785 гр. коноп на стойност 286,71 лв., а у себе си 19,652 гр. метаамфетамин на стойност 491,30 лв.


Ето човека, държал депото за дрога в ж. к. Меден рудник в Бургас (снимки)

http://pik.bg/ето-човека-държал-депото-за-дрога-в-ж-к-меден-рудник-в-бургас-снимки-news243079.html

Ето човека, държал депото за дрога в ж. к. Меден рудник в Бургас (снимки)

39-годишният Слави Тодоров – Ламята, който е собственик на депото за дрога в ж. к. Меден рудник, се жали пред съда, че е тежко болен и иска да го пуснат под гаранция, пише Флагман.

Главатарят на разбитото наркодепото бил с болно сърце, поставен му е пейсмейкър  и чакал за трансплантация.  Преди да бъде хванат с дрогата, Тодоров има други две присъди за притежание на наркотици и в момента все още тече изпитателният му срок.

Ламята бил тежко болен, чакал трансплантация на сърце

Задържаните наркопласьори остават в ареста, чакат ги  от 2 до 8 години затвор.  Тежко болният Слави Тодоров е обвиняем по досъдебно производство за това, че в квартал „Меден рудник“ държал с цел разпространение амфетамин 122,305 гр. на стойност 3669,15 лв.и 1,202  гр. метаафетамин на стойност 300,5 лв.

На Слави Узунов е повдигнато обвинение за това, че е държал с цел разпространение в лек автомобил „Нисан“ 47,785 гр. коноп на стойност 286,71 лв., а у себе си 19,652 гр. метаамфетамин на стойност 491,30 лв.


Трима рекетьори бяха арестувани пред столичен мол

http://www.cross.bg/trima-reketyori-byaha-arestyvani-pred-stolichen-mol-1437275.html

/КРОСС/ Трима души са арестувани при операция на Столичната полиция, проведена преди минути пред столичен мол на булевард "Цариградско шосе". Тримата са задържани заради изнудване на човек, от когото са поискали 3 хиляди лева. Те са криминално проявени. По информация на "Хоризонт", единият от арестуваните е бивш полицай.    

Захариева: Заплаха от газова криза съществува, готвим се

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/zaharieva-zaplaha-ot-gazova-kriza-syshtestvuva-gotvim-se-6026007

Към България не са били отправяни предупреждения, че ще бъдат намалени доставките на газ, но властите следят информацията непрекъснато, подготвени сме за подобна ситуация, увери вицепремиерът

Пламен Димитров: Фалит на КТБ крие огромни рискове за икономиката

http://www.cross.bg/dimitrov-danukoplattzite-plamen-1437276.html

/КРОСС/Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази мнение, че КТБ трябва да бъде спасена от гледна точка на реалния живот, предаде Дарик. По думите му, ако банката бъде обявена в несъстоятелност, ще фалират редица институции, сред които болници и училища. Според синдикалиста е необходимо да се вземе решение, което да сведе до минимум удара върху данъкоплатците. Пламен Димитров припомни, че банкови експерти са представили преди време възможни решения за спасението на КТБ и то без да се харчат парите на данъкоплатците. „Сега вече се опасявам, че възможност почти няма. Трябва обаче да се вземат решения, които да минимизират удара върху данъкоплатците, до там поне, че да бъде попълнен Фондът за гарантиране на депозитите и нищо повече. Ако Централната банка не изчака офертата на двамата инвеститори, ще направи огромна грешка", твърди Димитров. Според него опитът да се вземе решение на 31 октомври за несъстоятелност на КТБ крие огромни рискове за реалната икономика. От КНСБ настояват и за спешни мерки за оздравяване на енергетиката. Според тях в новия бюджет трябва да бъдат заложени допълнителни средства като дългова емисия, които да разтоварят поне с 1,5 млрд. лева сектора, да се предоговорят договорите с американските централи и да бъдат ограничени ВЕИ-тата. „При 3,2 млрд. лева задължения в сектора, ако някой си прави илюзия, че може да оздрави енергетиката с вдигане цената на тока, значи е пълен наивник", коментира Димитров

Пожар избухна в столичния "Люлин 7"

http://pik.bg/пожар-избухна-в-столичния-люлин-7-news243076.html

Пожар избухна в столичния "Люлин 7"

В 13.38 ч. е подаден сигнал за пожар в столичния квартал "Люлин 7". Два пожарни автомобила са се отзовали на мястото на инцидента, съобщиха от МВР.

В жилището е имало мъж, който е изведен от пламъците. Екип на Бърза помощ го е прегледал.

Собственикът на жилището не е пострадал. Пожарът е потушен. Изясняват се причините за инцидента.


Експерт: Никой не може да се позовава на доклада на БНБ за КТБ

http://econ.bg/Новини/Експерт-Никой-не-може-да-се-позовава-на-доклада-на-БНБ-за-КТБ_l.a_i.588672_at.1.html

Решението за бъдещето на Корпоративна търговска банка е оставено на Народното събрание, защото Българската народна банка (БНБ) е абдикирала от...

Калфин: Сега е времето да проявим национално съгласие и да си приберем партийните претенции

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/28/2408438_kalfin_sega_e_vremeto_da_proiavim_nacionalno_suglasie/?ref=rss


Сега е моментът да се прояви национално съгласие и отговорност, да си поприберем партийните претенции. Това заяви председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин след лидерската среща в парламента.

Той посочи, че на срещата са се уточнили, че най-голяма стабилност има една конструкция, в която основа са ГЕРБ и Реформаторският блок.

Той посочи, че на срещата са се уточнили, че най-голяма стабилност има една конструкция, в която основа са ГЕРБ и Реформаторският...

Четири са смъртните случаи във Варна след злоупотреба на алкохол и опияти от началото на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=268826

От началото на годината във Варна има 4 смъртни случая след злоупотреба с алкохол. Това съобщи началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница доц. д-р Снежа Златева, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Една от жертвите е мъж на 43 г.

Форумът Empatheast събира бизнес решения "със сърце и ефективност" в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/28/2408319_forumut_empatheast_subira_biznes_resheniia_sus_surce_i/?ref=rss


Бъдещата Европейска столица на културата за 2019 г. Пловдив ще стане домакин на първия за България форум за социално предприемачество и социална промяна Empatheast от 14 до 16 ноември, съобщават създателите му от "Фабрика за идеи".

Както показва заигравката между английските думи в заглавието, това пилотно за Източна Европа събитие цели да събере лидери, бизнеси, инициативи и артисти, които адресират социални проблеми чрез устойчиви и изобретателни решения.

И за да дадат...

Момиче е блъснато от влак в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392903

Момиче е блъснато от влак в Русе. Веднага след инцидента то е откарано в русенската болница.
Сигнал за ударен човек на релситете е подаден от машиниста на влака в 13.35 часа, съобщиха от полицията.
Момичето е блъснато от пътническа композиция, пътуваща между Централна и Гара Разпределителна в Русе. Инцидентът е станал в района на жп линията в кв. Момиче е блъснато от влак в Русе. Веднага след инцидента то е откарано в русенската болница. Сигнал за ударен човек на релситете е подаден от машиниста на влака в 13.35 часа, съобщиха от полицията. Момичето е блъснато от пътническа композиция, пътуваща между Централна и Гара Разпределителна в Русе. Инцидентът е станал в района на жп линията в кв.

Местан: Не можем да сме опозиция на собствената си платформа

http://www.bnews.bg/article-120227

Ние не можем да бъдем опозиция на собствената си платформа. Това е разбирането за моделната опозиционност. Това заяяви лидерът на ДПС дали биха подкрепили коалиция между ГЕРБ, ПФ и РБ.

Ноември идва със затопляне, но след това ще вали

http://offnews.bg/news/n_1/n_409689.html

През ноември се очакват повече валежи, а температурите ще бъдат около нормата, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология, съобщи БНР. В началото на новия месец ще започне затопляне, но в равнините на все повече места ще има мъгла и там температурите ще остават по-ниски. В периода 6-10-ти ноември ще има доста валежи, но ще остане сравнително топло. Към средата на месеца валежи не се очакват, а след временно понижение, температурите относително ще се повишат. Към 17-18-ти обаче много места се очакват валежи и ниски температури. Подобно време се очаква и около 20 ноември. През последните дни на месеца температурите още се понижат, отново ще има валежи, в по-голямата част от страната вече от сняг. Най-високите температури през ноември ще достигат 15-20 градуса, а най-ниските ще бъдат между минус 7 и минус 2, по-високи по Черноморието.

Над 20 миньори са блокирани в мина в Южна Турция

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/nad-20-miniori-sa-blokirani-v-mina-v-iuzhna-turciia-6026005

Според губернатора на окръг Караман Мурат Коджа, цитиран от Анадолската агенция, причината е наводнение от подпочвени води в една от галериите

Създават кадастрална карта за нови над 20 населени места

http://www.cross.bg/karta-kartografiya-geodeziya-1437274.html

/КРОСС/ Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) откри производство по създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР) за нови над двадесет населени места в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Ловеч, Плевен, Перник, Разград, Стара Загора, Хасково, Шумен, Софийска област, както и за седем района на Столична община. Създаването на кадастрална карта и регистри се финансира от държавата и гражданите нямат финансови ангажименти към тази дейност. За да е вярно, пълно и актуално отразяването на данните в информационните масиви на АГКК, собствениците на имотите трябва да представят копие от нотариален акт или документ за собственост на недвижим имот на служител от съответната Служба по геодезия, картография и кадастър (СГКК) или на фирмата - изпълнител, която е избрана след процедура за възлагане на обществена поръчка да изработи кадастралната карта и регистри. Собствениците на апартаменти в жилищни блокове и кооперации също би следвало да предоставят копие от документ за собственост. За улеснение и за по-голяма сигурност на гражданите относно опазване на личните им данни документите могат да бъдат подавани по електронен път на електронната поща на съответната Служба по геодезия, картография и кадастър. Списък с всички електронни адреси е публикуван на интернет страницата на АГКК /www.cadastre.bg/. При непредставяне на документ за собственост не се събира глоба.  

Влак блъсна момиче в Русе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392896

Момиче е блъснато от влак в Русе. Веднага след инцидента то е откарано в русенската болница.
Сигнал за ударен човек на релситете е подаден от машиниста на влака в 13.35 часа, съобщиха от полицията.
Момичето е блъснато от пътническа композиция, пътуваща между Централна и Гара Разпределителна в Русе. Инцидентът е станал в района на жп линията в кв. Момиче е блъснато от влак в Русе. Веднага след инцидента то е откарано в русенската болница. Сигнал за ударен човек на релситете е подаден от машиниста на влака в 13.35 часа, съобщиха от полицията. Момичето е блъснато от пътническа композиция, пътуваща между Централна и Гара Разпределителна в Русе. Инцидентът е станал в района на жп линията в кв.

Любослав Пенев засега отърва уволнението

http://bgfootball.actualno.com/Luboslav-Penev-zasega-otyrva-uvolnenieto-news_57360.html

Любослав Пенев остава начело на националния отбор на България, предаде БГНЕС. Това решение бе взето на днешното заседание на Изпълнителния комитет на БФС. Задачата, която е поставена пред Пенев, е ...

Играй и спечели с Actualno.com и „Кутийковците" - 2 етап

http://cinema.actualno.com/Igraj-i-specheli-s-Actualnocom-i-Kutijkovcite---2-etap-news_57366.html

В рамките на четири седмици Actualno.com ви дава уникалния шанс да спечелите oригинални награди от филма „Кутийковците”, който тръгва в кината в България на 7 ноември. Запознайте с...

Опасните язовири в Силистренско - двуцифрено число и дадени на концесия

http://silistra.actualno.com/Opasnite-jazoviri-v-Silistrensko---dvucifreno-chislo-i-dadeni-na-koncesija-news_57370.html

Цели десет язовира в Силистренско носят потенциална опасност и могат да създадат проблеми при проливни дъждове. Това показва проверката на експертна комисия, назначена от областния управител на Силист...

Нели Крус подкрепи протестите срещу интернет таксата в Унгария

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/28/2408441_neli_krus_podkrepi_protestite_sreshtu_internet_taksata/?ref=rss


Еврокомисарят по въпросите на цифровия дневен ред Нели Крус ще продължи да подкрепя протестите в Унгария срещу въвеждането на такси за ползването на интернет. Това заяви на пресконференция Райън Хийт, говорител на Крус, цитиран от БТА.

Не става дума за това дали въвеждането на такива такси е законно или незаконно, това е част от поета от известно време (от правителството в Будапеща) посока на ограничение на свободите, без да се цели подобряването на положението на икономиката или на...

Семейните ферми царуват на Салона на вкусовете в Торино

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4388263


Селяните ще спасят планетата. Те са новите граждани на света. Това повтарят привържениците на движението “Слоу фуд” (Slow Food, или “Бавно ядене”), което се ражда в Италия през 1986 г. като противовес на глобализацията в хранителната индустрия.
Движението, чийто баща е Карло Петрини от град Бра, в област Пиемонт, Селяните ще спасят планетата. Те са новите граждани на света. Това повтарят привържениците на движението “Слоу фуд” (Slow Food, или “Бавно ядене”), което се ражда в Италия през 1986 г. като противовес на глобализацията в хранителната индустрия. Движението, чийто баща е Карло Петрини от град Бра, в област Пиемонт,

Убиецът от US-школото поканил съучениците си на обяд и ги гръмнал

http://www.bnews.bg/article-120198

14-годишният Джейлин Фрайбърг, който застреля четирима свои съученици, ги поканил в училищната столова със смс-и. Инцидентът стана на 24 октомври в гимназия в град Мерисвил, щат Вашингтон.

Реформаторите искат управление с ГЕРБ и ПФ

http://www.moreto.net/novini.php?n=268822

Реформаторският блок настоява за трипартийно управление, стана ясно от изявленията на двамата съпредседатели на блока след среща на парламетарната им група. "Стана ясно, че това, към което се стреми Реформаторският блок – дясноцентристко мнозинство, не е постигнато.

За двата нови моста на Дунав ще се търси публично-частно партньорство

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/28/2408423_za_dvata_novi_mosta_na_dunav_shte_se_tursi/?ref=rss


За строителството на два нови моста на Дунав между България и Румъния най-вероятно ще се търси публично-частно партньорство. Това съобщи министерството на транспорта след като в Букурещ ресорният министър Николина Ангелкова и министърът на администрацията и регионалното развитие на Румъния Ливиу Драгня подписаха меморандум за проучвания за двете съоръжения. 

До края на следващата седмица ще бъде определен съставът на смесената българо-румънска работна група, която трябва да започне...

Tемпературите през ноември стигат 20°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392884

В началото на ноември ще започне затопляне. Облачността ще се разкъса и през следващите дни до средата на първото десетдневие над планинските райони ще преобладава слънчево време, а в равнините на все повече места ще има мъгла или ниска слоеста облачност и там температурите ще остават по-ниски. Такава е прогнозата за месец ноември на Националния В началото на ноември ще започне затопляне. Облачността ще се разкъса и през следващите дни до средата на първото десетдневие над планинските райони ще преобладава слънчево време, а в равнините на все повече места ще има мъгла или ниска слоеста облачност и там температурите ще остават по-ниски. Такава е прогнозата за месец ноември на Националния

"Левски" отговори на ЦСКА и призова за мъжество

http://www.cross.bg/levski-tzska-litza-1437272.html

/КРОСС/ Ръководството на Левски отговори на колегите си от ЦСКА след Вечното дерби. "Армейците" поискаха наказание заради уцеления със снежна топка Стойчо Младенов. Ето какво пишат "сините": "Въпреки отправените многократни апели от страна на ПФК Левски за феърплей и еднакви стандарти, от които да се ръководят всички отбори, ръководството на най-големия и обичан клуб в България е принудено да реагира на поредната атака към клуба. От ЦСКА за кой ли път повеждат война с извънфутболни средства в опит да докарат дисциплинарно наказание на Левски, бленувайки изваждането му от елита на България. Ръководството на ПФК Левски изразява своето недоумение от поведението на управленските фактори на „Българска армия" и най-вече от тяхната къса памет. За да не сме голословни ще работим с факти, опиращи се на исканията на ПФК ЦСКА с тяхната декларация от 27.10.2014 г. „ЦСКА иска справедливост", настоявайки, че „сектор "А" на Националния стадион не е пустиня, а съоръжение, което разполага с всичко необходимо, за да бъдат установени агресорите". Същoто това съоръжение бе превърнато в бойна арена по време на предходното дерби с ЦСКА на 27 юли, домакин на което бяха червените

Е. Захариева: 2 млрд.лв. в бюджета са за гарантираните влогове в КТБ

http://frognews.bg/news_79098/

В актуализацията на бюджета са предвидени 2 млрд. лева държавни гаранции, за да могат да бъдат изплатени гарантираните депозити в КТБ, за да може всеки български гражданин да се чувства спокоен, че когато му е гарантирано по закон минимално изплащане, ще го получи.

Ново лого, луксозна книга и изложба за 90 години БОК

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408408_novo_logo_luksozna_kniga_i_izlojba_za_90_godini_bok/?ref=rss


Българският олимпийски комитет (БОК) има ново юбилейно лого по случай 90-ата си годишнина, която ще бъде отпразнувана в сряда. Комитетът представи книгата "Олимпийската слава на България" и изложба с непоказвани фотографии за историята на олимпизма у нас.

Луксозното издание е събрало с хроники, документи и фотоси всичко най-ценно и важно от историята. Отделни глави са посветени на мисията на олимпийското движение и на неговата история в България, в тях са и свидетелствата за...

В началото на ноември започва затопляне, температурите стигат 20°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392865

В началото на ноември ще започне затопляне. Облачността ще се разкъса и през следващите дни до средата на първото десетдневие над планинските райони ще преобладава слънчево време, а в равнините на все повече места ще има мъгла или ниска слоеста облачност и там температурите ще остават по-ниски. Такава е прогнозата за месец ноември на Националния В началото на ноември ще започне затопляне. Облачността ще се разкъса и през следващите дни до средата на първото десетдневие над планинските райони ще преобладава слънчево време, а в равнините на все повече места ще има мъгла или ниска слоеста облачност и там температурите ще остават по-ниски. Такава е прогнозата за месец ноември на Националния

Пророкът дядо Влайчо надминава Ванга по предсказания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392766

Ясновидецът Влайо Жечев от новозагорското село Коньово предсказвал бъдещето много по-успешно от Ванга, но пророчествата му донесли само неприятности. Това твърдят негови близки пред Ясновидецът Влайо Жечев от новозагорското село Коньово предсказвал бъдещето много по-успешно от Ванга, но пророчествата му донесли само неприятности. Това твърдят негови близки пред "168 часа". Легендарният феномен Влайчо Желев, или дядо Влайчо, е роден на 15 август 1894 година в Коньово, Новозагорско.

"Левски" обвини ЦСКА в къса памет, целенасочена атака и липса на мъжество

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408418_levski_obvini_cska_v_kusa_pamet_celenasochena_ataka_i/?ref=rss


Ръководството на "Левски" обвини колегите си от ЦСКА, че опитват целенасочени атаки с извънфутболни средства в опит да предизвикат дисциплинарно наказание на сините.

В същото време клубът заяви, че осъжда действията на част от своите фенове, но разкритикува съперника си заради "липсата на мъжество".

В понеделник червените излязоха с деклрация, в която призоваха за строги мерки срещу "бруталните актове на насилие" от привържениците на големия съперник по време на вечното...

Излезе биография на Арета Франклин

http://www.cross.bg/franklin-areta-deiivid-1437273.html

/КРОСС/Нова биография на Арета Франклин е вече на англоезичния книжен пазар, съобщи „USA Today". Творбата със заглавие „Respect: The Life of Aretha Franklin" е дело на признатия музикален критик Дейвид Риц, който помогна за написването на мемоарите на китариста на „Аеросмит" Джо Пери.  Франклин е родена през 1942 г. Тя е „златното" дете на баптистки свещеник. Още като тийнейджърка започва да пее госпъл. В тези години ражда двама сина, но ги оставя в Детройт и заминава за Ню Йорк, където търси слава. Началото е тежко, но през 1967 г. продуцент от еврейски произход я кара да се върне към госпъла с албума „Respect". Плочата е само началото на впечатляваща кариера, белязана от множество хитове и превърнала Франклин в една от най-значимите американски певици. Макар животът й да не е безметежен, Арета упорито намира път към върха отново и отново. Тя е носителка на 18 награди „Грами", а от нейни албуми са продадени над 75 милиона копия. Дейвид Риц описва в подробности живота на една легенда в американската популярна култура. Той е също така човекът, който работи с изпълнителката и при изготвянето на мемоарите й, публикувани през 1999 г.  

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в четвъртък в части на столицата

http://pik.bg/„софийска-вода”-временно-ще-прекъсне-водоснабдяването-в-четвъртък-в-части-на-столицата-news243065.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в четвъртък в части на столицата

На 30 октомври 2014 г. (четвъртък), във връзка с ремонт на сградно водопроводно отклонение по ул. „Антим" гр. Банкя , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на :

ул. „Кирил и Методий", ул. „Варна", ул. „Александър Стамболийски", ул. „Юрий Гагарин"
кв. „Вердикал"
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Христо Смирненски" ъгъла с ул. „Царибродска"; на площада в кв. „Вердикал".
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 30 октомври 2014 г. (четвъртък), във връзка с подмяна и прекъсване на сградно водопроводно отклонение по ул. „Лесновска" кв. „Челопечене" , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:
кв. „Челопечене"
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред кметството на кв. „Челопечене".
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 30 октомври 2014 г. (четвъртък), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Иван Грозев" кв. „Света Троица" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:
бул. „Вардар", ул. „Виктор Павлов", ул. „Тодор Икономов", ул. „Божурище", ул. „Иван Хаджиенев", ул. „Иван Грозев"
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Божурище" ъгъла с ул. „Тодор Икономов".
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 30 октомври 2014 г. (четвъртък), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Калофер" кв. „Банишора" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:
ул. „Калофер"
по ул. „Враня" от ул. „Каменно цвете" до ул. „Карлово"
по ул. „Охрид" от ул. „Калофер" до ул. „Сливен"
по бул. „Сливница" от ул. „Алдомировска" до ул. „Калофер"
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Калофер" ъгъла с ул. „Враня".
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
След реализацията на тези инвестиционни проекти клиентите на „Софийска вода" живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.
На 30 октомври 2014 г. (четвъртък), във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Сава Михайлов" жк. „Гевгелийски" , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района :
по ул. „Мачуково" от ул. „Сава Михайлов" до ул. „Попчево"
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Сава Михайлов" ъгъла с ул. „Попчево".
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 30 октомври 2014 г. (четвъртък), във връзка с изграждане на водопроводни връзки на бул. „Сливница" кв."Република" , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:
по бул. „Европа" от ул. „Добринова скала" до ул. „Банско шосе"
кв. „Милево ханче"
кв. „Република" І
кв. „Република" ІІ
кв. „Толева махала"
кв. „Божурище"
Трънска махала
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: кв. „Република" ІІ до хотел „Трафи Ем";кв. „Република" І ул. „Банско шосе" ъгъла с ул. 729.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
На 30 октомври 2014 г. (четвъртък), във връзка с извършване на строително-монтажни работи на ул. „Борис Найденов" с. Негован , се налага спиране на водоподаването от 12:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на:
ул. „Езерата", ул. „Васил Левски",ул. „Индустриална", ул. „Борис Найденов"
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Коцина махала" ъгъла с ул. „Стефан Павлов".
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на "Софийска вода" АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

Източник: standartnews.com

Роналдо с хеттрик от награди

http://www.bnews.bg/article-120226

Португалецът грабна приза за най-добър играч за сезон 2013/2014 в Примера дивисион, а също така и за голмайстор на първенството. Третото му отличие е за най-красив гол.

КТБ трябва да бъде спасена, настоява Пламен Димитров

http://news.ibox.bg/news/id_1009741192

Ако банката бъде обявена в несъстоятелност, ще фалират редица институции

Членове на ПКК откраднаха 400 кг експлозиви на турската армия

http://www.vesti.bg/novini/chlenove-na-pkk-otkradnaha-400-kg-eksplozivi-na-turskata-armiia-6026006

Бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) са откраднали 400 кг експлозиви от камион на частна фирма в Югоизточна Турция, съобщи Генералният щаб на турската армия.

Мародери в бедствието! Обраха британска двойка, евакуирана от потопа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392862

Британска двойка пенсионери преживя двоен удар, след като мародери ги оставиха без пари и документи по време на потопа в Бургаско събота и неделя.
Докато Джин и Браян Дейвис пренощували в бургаски приют, апаши задижнали от автомобила им чантичка с 1000 лв. и документи.
Британците били евакуирани заедно с останалите обитатели на вилна зона Британска двойка пенсионери преживя двоен удар, след като мародери ги оставиха без пари и документи по време на потопа в Бургаско събота и неделя. Докато Джин и Браян Дейвис пренощували в бургаски приют, апаши задижнали от автомобила им чантичка с 1000 лв. и документи. Британците били евакуирани заедно с останалите обитатели на вилна зона

13 слепци проглеждат в САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392859

Присадили са им стволови клетки в ретината
13 слепци прогледнаха с едното око в САЩ след присаждане на стволови клетки в ретината, съобщи сп. “Лансет”.
Терапията е приложена на 18 души и те са наблюдавани средно 22 месеца, а двама от тях - над- 3 години.
Това е най-голямото досега изследване на ефекта от присаждането на стволови клетки на хора. Присадили са им стволови клетки в ретината 13 слепци прогледнаха с едното око в САЩ след присаждане на стволови клетки в ретината, съобщи сп. “Лансет”. Терапията е приложена на 18 души и те са наблюдавани средно 22 месеца, а двама от тях - над- 3 години. Това е най-голямото досега изследване на ефекта от присаждането на стволови клетки на хора.

Снимката на Деси и полицая стигна до Холивуд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392851

Снимка, правена по време на антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски" през 2013, стигна чак до Холивуд. Фотографът и студент в НАТФИЗ Стефан Стефанов хвана с фотоапарата си символичен момент от протестите в София. Днес снимката му намира място във филма „Пазителят”, в който участват звезди като Мерил Стрийп и Кейти Холмс, Снимка, правена по време на антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски" през 2013, стигна чак до Холивуд. Фотографът и студент в НАТФИЗ Стефан Стефанов хвана с фотоапарата си символичен момент от протестите в София. Днес снимката му намира място във филма „Пазителят”, в който участват звезди като Мерил Стрийп и Кейти Холмс,

Еразъм+ търси проекти за сътрудничество с гражданското общество

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/pokani/2014/10/28/2408497_erazum_tursi_proekti_za_sutrudnichestvo_s_grajdanskoto/?ref=rss


Европейската комисия обяви покана по програма "Еразъм+" за сътрудничество с гражданското общество в областта на образованието, обучението и младежта

В тази рамка настоящата покана за представяне на предложения ще предостави финансиране по следните две партиди: 1. Сътрудничество с гражданското общество в областта на образованието и обучението ; 2 . Сътрудничество с гражданското общество в областта на младежта.

Целта на настоящата покана е да предостави структурна подкрепа...

Предвидени са 2 млрд. лв. за изплащане на гарантираните депозити в КТБ

http://www.cross.bg/mlrd-dostavkite-garantiranite-1437269.html

/КРОСС/ "Всяка формула, която води до съставяне на правителство, е по-добра от формулата липса на правителство и нови избори." Това заяви пред журналисти служебният вицепремиер Екатерина Захариева. По думите й, ако не се актуализира бюджетът, страната ще бъде изправена в края на ноември пред невъзможност да поеме част от неотложните си разходи. „В момента доставките на газ са 34 бара, но нормалното е да не пада под 38. Това обаче не означава, че не успяваме да изтегляме доставките такива, от каквито имаме необходимост. Въпросът е да не се падне под 28 бара. Към момента следим ситуацията ежедневно и успяваме на изпълняваме доставките на газ", допълни още вицепремиерът. "В актуализацията на бюджета са предвидени 2 млрд. лева държавни гаранции, за да могат да бъдат изплатени гарантираните депозити в КТБ и всеки български гражданин да се чувства спокоен, че когато му е гарантирано по закон едно минимално изплащане, ще го получи", коментира тя казуса КТБ. "Те са за гаранция на фонда, за да може той да вземе дълг, с който да изплати гарантираните фондове", коментира тя. Според вицепремиера 4-те млрд. дупка в КТБ не са се изпарили и няма как това да се е случило, нещо се е купувало с тях. На въпрос дали назначението на фирма, която да проследи парите ще е приоритет на следващия кабинет, вицепремиерът отговори, че това би трябвало да е приоритет на БНБ и Надзора

Шест язовира във Варненска област се изпускат контролирано за осигуряване на свободен обем

http://www.moreto.net/novini.php?n=268820

Шест язовира във Варненска област се изпускат контролирано за осигуряване на свободен обем. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Галина Цонева, главен експерт в дирекция „Контрол” при Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район – Варна.

Рейтингът на Путин паднал с 8% през септември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392853

Рейтингът на руския президент Владимир Путин е паднал с осем процента, става ясно от изследване на социологическия институт Левада-Център. Ако през август за Путин са били готови за гласуват 57 на сто от анкетираните, то през септември те са били 49 процента.
Допитването е извършено между 26 и 29 септември сред 1630 души в 134 населени места, Рейтингът на руския президент Владимир Путин е паднал с осем процента, става ясно от изследване на социологическия институт Левада-Център. Ако през август за Путин са били готови за гласуват 57 на сто от анкетираните, то през септември те са били 49 процента. Допитването е извършено между 26 и 29 септември сред 1630 души в 134 населени места,

Без ток са 122 села, захранвани от Енерго-Про

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392856

9 хиляди абонати в 122 села, захранвани от Енерго-Про, са без електричество към 14:00 часа днес, съобщиха от дружеството.
Без ток са 75 села в област Габрово, 40 села в област Велико Търново, 4 села в Шуменско и 3 села в Разградска област. Най-сложна е обстановката в бедстващите общини Габрово и Севлиево. 9 хиляди абонати в 122 села, захранвани от Енерго-Про, са без електричество към 14:00 часа днес, съобщиха от дружеството. Без ток са 75 села в област Габрово, 40 села в област Велико Търново, 4 села в Шуменско и 3 села в Разградска област. Най-сложна е обстановката в бедстващите общини Габрово и Севлиево.

Борисов: Правителство на малцинството е единствената възможност

http://frognews.bg/news_79097/

Единствената възможна формула за правителство е коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ. Правителството ще ползва плаващо мнозинство. Ние ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневният ред на МС да се представя на лидерска среща, за да може да се търси мнозинство.

Шест разходки в горите на измислицата

http://www.cross.bg/kalvino-chitatelya-gedeone-1437271.html

/КРОСС/ Бих искал да започна, като възкреся спомена за Итало Калвино, който преди осем години бе поканен да изнесе шест лекции в Харвард, но успя да напише само пет от тях, преди да ни напусне. Говоря за него сега не само като за свой приятел, но и като за автора на „Ако пътник в зимна нощ", тъй като този роман засяга темата за присъствието на читателя в повествованието, а моите лекции ще са до голяма степен посветени на същата тема. В същата година, в която книгата на Калвино излезе в Италия, бе публикувана и една от моите книги, а именно Lector in fabula, чието заглавие само донякъде съвпада с английската версия - The Role of the Reader. Английското заглавие е различно от италианското, защото ако италианското (или латинското) бе преведено буквално на английски, то щеше да гласи „Читателят в приказката" и нямаше да значи нищо. В Италия изразът „lupus in fabula" означава същото като „за вълка говорим" и се употребява, когато внезапно се появи лицето, за което разговарят събеседниците. Но докато италианският израз извиква асоциацията за вълка, който шества из всички приказки, то аз се занимавам с читателя. Всъщност, в ред ситуации вълкът може и да не присъства, и скоро ще видим, че на негово място може да се сложи човекоядец. Но във всяка история има читател и този читател е фундаментална съставка не само от процеса на разказване, но и от самия разказ

Рейтингът на Путин паднал с 8%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392837

Рейтингът на руския президент Владимир Путин е паднал с осем процента, става ясно от изследване на социологическия институт Левада-Център. Ако през август за Путин са били готови за гласуват 57 на сто от анкетираните, то през септември те са били 49 процента.
Допитването е извършено между 26 и 29 септември сред 1630 души в 134 населени места, Рейтингът на руския президент Владимир Путин е паднал с осем процента, става ясно от изследване на социологическия институт Левада-Център. Ако през август за Путин са били готови за гласуват 57 на сто от анкетираните, то през септември те са били 49 процента. Допитването е извършено между 26 и 29 септември сред 1630 души в 134 населени места,

Снимка от протестите стигна до Холивуд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392834

Снимка, правена по време на антиправителствените протести срещу кабинета Снимка, правена по време на антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски" през 2013, стигна чак до Холивуд. Фотографът и студент в НАТФИЗ Стефан Стефанов хвана с фотоапарата си символичен момент от протестите в София. Днес снимката му намира място във филма „Пазителят”, в който участват звезди като Мерил Стрийп и Кейти Холмс,

Италия обмисля повсеместен и безплатен Wi-Fi

http://www.cross.bg/internet-bezplaten-wi-fi-1437270.html

/КРОСС/Италианските законодатели предлагат въвеждане на повсеместен, безплатен Wi-Fi достъп до интернет, съобщава TechNews.bg. Очаква се инициативата да осигури допълнителен ръст на икономиката, да съкрати изоставането на страната от останалата част на Европа по отношение на проникването на широколентов интернет, да даде тласък на електронното правителство и други цифрови услуги. Предвижда се обществени места като търговски центрове, аерогари, съдебни зали и таксита да бъдат оборудвани с безплатен Wi-Fi. Правителството е готово да задели 5 милиона евро за покупка и инсталиране на необходимото оборудване в срок от три години. Над 100 депутати поддържат предварителната версия на законопроекта. Финалният вариант на документа ще бъде внесен за разглеждане към средата на 2015 г. Проникването на широколентов интернет със скорост над 30Mbps е под 1% в Италия, при среден показател за Европа от 6%, по данни на Политехническия университет в Милано. Анализаторите обясняват този факт с високата цена на интернет услугата и липсата на съответна инфраструктура.  

Блатер: Подкрепяме безусловно Русия за световното, вярваме на тази страна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392845

Президентът на ФИФА Сеп Блатер се обяви в подкрепа на Русия, която е избрана да бъде домакин на Мондиал 2018. Това стана по време на церемония в Москва, на която бе представено официалното лого на шампионата на планетата, който ще се проведе след 4 години.
„Вярваме на тази страна, както и на нейните власти. Президентът на ФИФА Сеп Блатер се обяви в подкрепа на Русия, която е избрана да бъде домакин на Мондиал 2018. Това стана по време на церемония в Москва, на която бе представено официалното лого на шампионата на планетата, който ще се проведе след 4 години. „Вярваме на тази страна, както и на нейните власти.

122 села, захранвани от Енерго-Про, все още са на тъмно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392835

9 хиляди абонати в 122 села, захранвани от Енерго-Про, са без електричество към 14:00 часа днес, съобщиха от дружеството.
Без ток са 75 села в област Габрово, 40 села в област Велико Търново, 4 села в Шуменско и 3 села в Разградска област. Най-сложна е обстановката в бедстващите общини Габрово и Севлиево. 9 хиляди абонати в 122 села, захранвани от Енерго-Про, са без електричество към 14:00 часа днес, съобщиха от дружеството. Без ток са 75 села в област Габрово, 40 села в област Велико Търново, 4 села в Шуменско и 3 села в Разградска област. Най-сложна е обстановката в бедстващите общини Габрово и Севлиево.

Шведската централна банка понижи лихвения си процент до 0

http://econ.bg/Новини/Шведската-централна-банка-понижи-лихвения-си-процент-до-0_l.a_i.588651_at.1.html

Шведската централна банка понижи основния си лихвен процент до 0. Анализатори посочват, че подобна стъпка е доста смела. Обикновено централните банки...

Археология и перипетии на Балканите

http://www.grreporter.info/Arheologiya_i_peripetii_na_Balkanite/16312

Професор Николай Овчаров пред GRReporter за Перперикон, светилището на Дионис, цар Самуил и мраморните скулптури на Партенона.

прочети повече

Как се случва сметосъбирането в с.Ярджиловци!?!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kak-se-sluchva-smetosubiraneto-v-s-yardjilovci_35193/

Здравейте, за пореден път искам да изкажа мнение по тази болна тема, която явно е валидна за територията на цялата община Перник, а аз конкретно искам да обърна внимание какво се случва в с.Ярджиловци, тъй като моите наблюдения като човек живееш там и плащащ данъци именно там, са плашещи. Днес 28.10.2014г. служители от...

Продължава

Отварачката станала студентка

http://www.bnews.bg/article-120213

Фолк дивата Мария споделя, че е много щастлива от приема, който получи проекта й с Азис „Чуй ме”, защото е вложила цялото си сърце и душа в него.

В дня на 70-ата годишнина от освобождението на Украйна от фашизма, Порошенко напомня за подвига на УПА

http://www.cross.bg/ykraiina-voiina-volin-1437284.html

/КРОСС/ В деня на 70-ата от освобождението на Украйна от хитлеристката окупация, украинският президент Петро Порошенко напомни за подвига на украинците в състава на УПА и Червената Армия в борбата с немските войски, предаде obozrevatel.com, позовавайки се на съобщението на президента, публикувано на сайта на президентството. «Още през март на 1939 година, половин година преди началото на Втората световна война, нашата страна е една от първите държави, която е усетила дъха на кървавата трагедия. Тогава защитниците от Карпатска Украйна геройски се сражавали в неравни битки с окупационните войски. От тогава в продължение на 6 дълги и трудни години Украйна е била арена за реализиране на игри на два тоталитарни режима, превърнали се в последствие в крайно ожесточени и мащабни военни действия», се казва в обръщението на украинския президент. Той подчертава, че в онзи период именно на украинската земя се е решавала съдбата на целия свят. «На тази земя са били разгромени над 60% от сухопътните сили на вермахта. Над 9 милиона украинци са застанали в редиците на Червената армия, за да се сражават с врага. Милиони други украинци са воювали с нацистите и техните съюзници в състава на УПА, в редиците на съветските партизани, в редиците на Войската на Полша, американската, австралийската, британската, канадската армия, както и в отрядите на френската, югославската и словашката съпротива», отбелязва Петро Порошенко

Снегът ще забави есенната сеитба на пшеницата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/snegyt-shte-zabavi-esennata-seitba-na-pshenicata-182705/

В някои региони на страната слънчогледът още не е прибран, тепърва предстои прибирането на царевицата, заяви Румяна Ангелова

Нигерийски студент в Русия със съмнение за ебола

http://www.cross.bg/nigeriiiski-stydent-v-rysiya-sus-sumnenie-za-ebola-1437268.html

/КРОСС/ Студент от Нигерия е приет в болница в руския град Пенза поради опасение от заразяване с ебола, предаде Интерфакс, позовавайки се на съобщение на прессекретаря на областното здравно министерство Татяна Манухина. Студентът се намира под постоянно наблюдение. Не се уточнява с кого е контактувал пациентът.Медицинският персонал е предприел всички необходими мерки, за да предотврати разпространяването на вируса в Пензенската област.

ПФ: Не сме се натискали за тройна коалиция

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pf-ne-sme-se-natiskali-za-trojna-koaliciia-6026000

Патриотичният фронт не променя позицията си и няма да подпише коалиционно споразумение

Блатер първи русофил: Подкрепяме безусловно Русия за световното, вярваме на тази страна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392826

Президентът на ФИФА Сеп Блатер се обяви в подкрепа на Русия, която е избрана да бъде домакин на Мондиал 2018. Това стана по време на церемония в Москва, на която бе представено официалното лого на шампионата на планетата, който ще се проведе след 4 години.
„Вярваме на тази страна, както и на нейните власти. Президентът на ФИФА Сеп Блатер се обяви в подкрепа на Русия, която е избрана да бъде домакин на Мондиал 2018. Това стана по време на церемония в Москва, на която бе представено официалното лого на шампионата на планетата, който ще се проведе след 4 години. „Вярваме на тази страна, както и на нейните власти.

България и Румъния подписаха меморандум за още два моста над Дунав

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-i-rumyniia-podpisaha-memorandum-za-oshte-dva-mosta-nad-dunav-182704/

Предварителните проучвания за мостовете ще бъдат финансирани по програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни

В Северозападна България 122 селища са без ток, 177 вече са захранени

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/28/2408404_v_severozapadna_bulgariia_122_selishta_sa_bez_tok_177/?ref=rss


Компанията "Енерго Про", която обслужва Североизточна България, съобщи, че през последното денонощие е възстановила електрозахранването на 21 000 клиенти в 177 населени места в региона. Към 14 часа без ток остават още 9 хиляди клиенти в 122 села, предимно в Габровско (75) и Великотърновско (40). 

Най-сложна е обстановката в бедстващите общини Габрово и Севлиево. Електропроводът до севлиевските села Кръвеник, Стоките, Селище и Батошево е накъсан в трудно достъпни участъци.
...

12 служители от БНБ се явиха на разпит в следствието

http://www.moreto.net/novini.php?n=268821

12 служители на БНБ бяха привикани на разпит в столичното следствие около 10.00 часа тази сутрин. По неофициална информация те дават показания във връзка с разследването за КТБ. Някои от служителите признаха, че са от банковия надзор на БНБ, но всички отказаха да коментират защо точно са извикани на разпит.

Франция и Италия клекнаха пред Брюксел за бюджетния дефицит

http://europe.actualno.com/Francija-i-Italija-kleknaha-pred-Bruksel-za-budjetnija-deficit-news_57355.html

Франция и Италия отстъпиха пред натиска на Европейската комисия и обявиха, че ще направят нови бюджетни съкращения, за да преследват границата от 3% бюджетен дефицит, която ЕС изисква. В случая на Па...

Първият частен космически телескоп ще търси полезни изкопаеми на астероиди

http://cosmos.actualno.com/Pyrvijat-chasten-kosmicheski-teleskop-shte-tyrsi-polezni-izkopaemi-na-asteroidi-news_57358.html

Частната космическа компания Planetary Resource възнамерява да добива ценни метали, минерали и вода от астероиди. Тя ще направи първата си крачка към тази цел, изпращайки в земната орбита космически т...

Община Варна ще подкрепи още 50 двойки с репродуктивни проблеми

http://varna.actualno.com/Obshtina-Varna-shte-podkrepi-oshte-50-dvojki-s-reproduktivni-problemi-news_57357.html

Бюджетът на общинския фонд „Ин витро“ с макрорамка от 100 000 лв. да бъде запазен и през 2015 г. По този начин 50 двойки ще имат шанс да имат дете. Предложението е готово и ще бъде...

Позицията на Реформаторите за съставянето на кабинет (пълният текст)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/28/2408396_poziciiata_na_reformatorite_za_sustavianeto_na_kabinet/?ref=rss


След срещата на лидерите на парламентарно представените сили тази сутрин се разбра, че ГЕРБ се насочва към създаването на правителство на малцинството заедно с Реформаторския блок. Малко по-късно обаче Реформаторите отказаха предложението с мотива, че не искат да участват в правителство, неподкрепено от мнозинството в Народното събрание. Ето и пълния текст на позицията:

Позиция на ПГ на Реформаторския блок

САЩ изместиха Саудитска Арабия в производството на течни въглеводороди

http://www.mediapool.bg/sasht-izmestiha-sauditska-arabiya-v-proizvodstvoto-na-techni-vaglevodorodi-news226511.html

САЩ вече се утвърждават като първия производител в света на течни въглеводороди, детронирайки историческия лидер Саудитска Арабия. Това сочат обявените данни на Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирани от АФП.   Тази смяна на върха на йерархията на производителите на течни въглеводороди в действителност стана от април, когато САЩ произвеждаха по 11,58 милиона барела дневно спрямо 11,31 милиона барела за Саудитска Арабия, сочат най-новите ревизирани данни на МАЕ.   През май, юни, юли, август и септември САЩ са добили съответно 11,57 милиона барела дневно, 11,85, 11,71, 11,78 и 11,97 милиона барела дневно.   Саудитска Арабия за същите месеци има производство съответно от 11,44 милиона барела дневно, 11,49, 11,75, 11,44 и 11,47 милиона барела дневно.   Така с изключение на малката разлика през юли САЩ са изпреварили Саудитска Арабия и според анализатори тази тенденция "вероятно ще продължи".   Американските залежи тепърва започват да се експлоатират и те ще произвеждат повече, коментират експерти.   Този силно впечатляващ скок в производството на САЩ се дължи на неотдавнашния бум на неконвенционалния петрол, отбелязва АФП.   Той бе подпомогнат и от високите цени на петрола, позволили рентабилна експлоатация на тези залежи. Именно това кара някои експерти да прогнозират, че при спад на цените на суровия петрол това явление може да бъде заличено.   "Ако цените спаднат с с още 10 или 15 долара", то експлоатацията на шистовите залежи няма вече да бъде рентабилна и растежът на производството ни ще спре, заяви преди дни Джеймс Уилямс, експерт на Дабъл ю Ти Ар Джи иконъмикс (WTRG Economics).   Хипотеза, в която експертът на Капджемини (Capgemini), французойката Колет Люинер не вярва. Според нея някои от находищата, в които вече са направени най-тежките инвестиции, могат да издържат на цени от 65-70 долара за барел.   И макар САЩ да се утвърждават като най-големия производител на течни въглеводороди, те остават далеч зад Русия и Саудитска Арабия по производство само на суров петрол. Тези две страни са произвеждали през септември съответно 10,6 милиона барела дневно и 9,7 милиона барела дневно спрямо 8,8 милиона барела дневно за САЩ, сочат данни на различни официални източници.

Лекарствата действат по-добре в определено време

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/lekarstvata-dejstvat-po-dobre-v-opredeleno-vreme-6025998

Учени от университета на Пенсилвания установиха в кои часове от денонощието са най-активни гените в отделните органи и тъкани

Строг затвор за дървар, искал да изяде елен

http://www.bnews.bg/article-120220

35-годишен мъж отива в затвора за убийство на елен. Той го умъртвил, за да го изяде.

20 души блокирани в мина в Турция

http://www.vesti.bg/novini/20-dushi-blokirani-v-mina-v-turciia-6026003

Повече от 20 работници са блокирани в турска въгледобивна мина в централната анадолска провинция Караман.

2,6 млн. деца под прага на бедността в богатите страни

http://news.ibox.bg/news/id_1779531100

Удвоили са се домакинствата, които не могат да купуват месо и риба на всеки два дни, в Естония, Гърция и Италия

След 6 м.: Извадиха труп от WC на ферибота „Севол“

http://www.bnews.bg/article-120223

Шест месеца след като потъна фериботът „Севол“ и загинаха над 300 души, водолази откриха още едно тяло в недрата на плавателния съд.

Великобритания отказа да подкрепи спасителните операции на мигранти в морето

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/28/2408398_velikobritaniia_otkaza_da_podkrepi_spasitelnite/?ref=rss


Великобритания няма да подкрепя планираните операции в Средиземно море за издирване и спасяване на мигранти, които се опитват да достигнат Европа, заяви британското външно министерство, предаде БТА.
Съобщението идва в момент, когато италианската морска операция "Маре нострум", при която бяха спасени над 150 000 души в Средиземно море за една година, приключва тази седмица.

Британското дипломатическо ведомство заяви, че позицията на правителството е дадена в отговор на въпрос,...

Мъжете печелят повече от жените в 30% от спортовете

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/28/2408354_mujete_pecheliat_poveche_ot_jenite_v_30_ot_sportovete/?ref=rss


Мъжете печелят повече от наградни фондове спрямо жените в 30% от спортовете, показва изследване на BBC.

Най-голяма разлика във финансовите постъпления в полза на мъжете се наблюдават в спортове като футбол, крикет, голф, дартс, снукър и скуош.

В проучването са изследвани 56 спорта. В 25 от тях заплащаното е по равно, докато в десет има разлика. В 14 от тях, включително ръгбито и хокея, няма наградни фондове изобщо. Пет от спортовете не предоставят финансова информация....

Сесилия Саркози:Никога нямаше да си тръгна без сестрите и без лекаря

http://www.cross.bg/zhivot-kniga-sarkozi-1437267.html

/КРОСС/Сесилия Саркози - бившата първа дама на Франция, написа специално обръщение към българските читатели. То е публикувано в автобиографичната й книга „Желание за истина", която ще бъде на книжния пазар от 31 октомври. Сесилия Саркози, която вече е с фамилията Атиа, е отклонила поканата на издателство „Хермес" за гостуване в България заради служебните си ангажименти. В „Желание за истина" бившата първа дама разказва за живота си и отношенията с бившия си съпруг - президента на Франция Никола Саркози. Като най-големи свои постижения тя определя раждането и възпитанието на трите си деца, участието си в освобождаването на българските медици от Либия, на които е посветена цяла глава, и учредяването на благотворителната фондация, която помага на жени, изпаднали в затруднено положение, съобщи lira.bg. Ето и обръщението до българските читатели: Един ден пред мен изникна с пълна яснота желанието да кажа истината. Желание да разкажа историята на една обикновена жена, чийто живот е изтъкан от силни моменти, от изключителни обществени събития. Тази жена съм аз, с моите силни и слаби страни, с моята увереност и противоречия, с моите колебания и ценности. Надявам се, че читателят ще ме види такава, каквато съм в действителност, а не през медийния филтър, който деформира образа на всяка публична личност. Има конкретни преживявания, които времето не може да заличи дори и след години

Грехота

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/28/2408255_grehota/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"

Късно една вечер се върнах от провинцията от среща с читатели. Пристигнах на централната автогара към полунощ и веднага взех такси за към нас. Шофьорът разговаряше по джиесема си, аз му казах адреса си, той кимна, аз седнах на предната седалка, тръгнахме, той продължаваше да говори. Телефонът му, необяснимо защо, беше включен явно на високоговорител, така че аз нямаше как да не чувам женския глас отсреща. Гласът беше тих, отчаян,...

ГЕРБ подготвя споразумение до петък

http://frognews.bg/news_79096/

На свое заседание Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ одобри възможността за подписване на споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"Левски" нападна Стойчо в декларация: Смешен плач за една снежна топка, води война с извънфутболни средства

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392814

Ръководството на „Левски” излезе с декларация след вечното дерби, което завърши при резултат 3:0 за „червените”. Срещата се запомни и с това, че старши-треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов бе ударен със снежна топка. Специалистът си изкара медицинско, а след двубоя поиска изваждане на „сините” от „А” група. Ръководството на „Левски” излезе с декларация след вечното дерби, което завърши при резултат 3:0 за „червените”. Срещата се запомни и с това, че старши-треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов бе ударен със снежна топка. Специалистът си изкара медицинско, а след двубоя поиска изваждане на „сините” от „А” група.

Трогателното писмо на екзекутираната заради убийството на насилника си иранка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392808

26-годишната иранка, която беше екзекутирана в събота, защото убила разузнавач, който се опитал да я изнасили, е оставила трогателно предсмъртно послание на майка си. Тя я помолила да се погрижи органите й да бъдат дарени, съобщава електронното издание „Слейт”. Рейхани Джабари звучи доста спокойна на аудиозаписа,

Около един килограм хероин са глътнали трафикантите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392803

В хирургично отделение на МБАЛ Благоевград започна "процедурата" по изхвърляне на капсулите, които двама трафиканти, единият от Благоевград, другият от Гоце Делчев глътнаха. Около килограм е хероинът у тях . До момента са изхвърлени около 300 грама дрога, предаде struma.com.
Не се наложи хирургична интервенция за изваждането им. В хирургично отделение на МБАЛ Благоевград започна "процедурата" по изхвърляне на капсулите, които двама трафиканти, единият от Благоевград, другият от Гоце Делчев глътнаха. Около килограм е хероинът у тях . До момента са изхвърлени около 300 грама дрога, предаде struma.com. Не се наложи хирургична интервенция за изваждането им.

Танчев: Нужно е стабилно правителство за максимално дълъг период

http://www.cross.bg/tanchev-gerb-stabilno-1437264.html

/КРОСС/ "Българският демократичен център (БДЦ) (името на парламентарната група на ББЦ в парламента бел.ред.) не е отстъпил от позицията, изказана веднага след изборите, че трябва да се направи едно адекватно, предвидимо и стабилно правителство за възможно най-дългия и позволен от Конституцията срок - 4 години." Това каза Светлин Танчев - председател на ПГ „Български демократичен център" след срещата в Народното събрание на ГЕРБ с лидерите на парламентарните групи. Според него днешната среща е знак, че ГЕРБ търси подкрепа и от БДЦ, което по думите му, е позитивният подход. „Това, което виждаме днес от позицията на ГЕРБ - търсенето на диалогичност и подкрепянето на адекватни политики, смятаме, че е нормално, и ако по този начин вървят нещата в диалог и градивност, мисля че наистина може да се получи едно стабилно управление", изрази надежда Танчев и припомни, че формацията вече е заявила, че е готова да подкрепи правителство, без да извива ръце за конкретни фигури, а чрез обединяване около конкретни политики. Лидерът на парламентарната група на БДЦ коментира и казуса КТБ, който е бил обсъден също по време на срещата с ГЕРБ. „Обсъдихме, че е належащо да се вземат някакви мерки

Задигнаха сребро за 9 000 през дупка в стена

http://www.vesti.bg/novini/zadignaha-srebro-za-9-000-prez-dupka-v-stena-6026002

Дръзки крадци задигнаха сребро за 9 хиляди лева през дупка в стената на бижутерски магазин на главната улица в Шумен, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Водещите на "Х Фактор" се превръщат във вампири

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/vodeshtite-na-h-faktor-se-prevryshtat-vyv-vampiri-6026001

След като тържествено ще обещаят да не пият кръвта на жури и участници, те ще представят 10-те финалисти, които повече от всякога ще бъдат неузнаваеми

Трогателното писмо на екзекутираната заради убийството на насилника си иранка (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392779

26-годишната иранка, която беше екзекутирана в събота, защото убила разузнавач, който се опитал да я изнасили, е оставила трогателно предсмъртно послание на майка си. Тя я помолила да се погрижи органите й да бъдат дарени, съобщава електронното издание „Слейт”. Рейхани Джабари звучи доста спокойна на аудиозаписа,

Рублата с нов рекорден спад спрямо еврото и долара

http://www.mediapool.bg/rublata-s-nov-rekorden-spad-spryamo-evroto-i-dolara-news226510.html

Рублата продължи да поевтинява, като достигна нов рекорден минимум спрямо еврото и долара на фона на кризата в Украйна, икономическите санкции срещу Москва и поевтиняването на петрола, предаде Франс прес.   Курсът на еврото спрямо рублата постави нов рекорд, превишавайки символичния праг от 54 рубли, след като в петък премина прага от 53 рубли. Към към 10:45 часа московско време (9:40 българко време) стойността на еврото бе с 33 копейки по-висока спрямо равнището на закриване на търговията вчера и достигна 54,0040 рубли.   Доларът прибави 19 копейки и достигна 42,47 рубли.   Стойността на двувалутната кошница, съставена от 0,55 долара и 0,45 евро и пресметната според официалните курсове, е нараснала с 26 копейки до 47, 66 рубли.   От началото на октомври рублата почти всеки ден поевтинява рекордно спрямо долара и еврото, което е последица от западните санкции, отблъскващи чуждестранните инвеститори от Русия.   В петък руската централна банка ще заседава, за да определи равнището на основната си лихва, което в момента е 8 процента.   Понижаването на рублата, освен че подхранва инфлацията (която вече прехвърли 8 процента) и засяга потреблението на домакинствата, струва скъпо на властите. Централната банка харчи милиарди долари при интервенции в подкрепа на руската валута. РЦБ е продала на валутния пазар близо 2,5 млрд. долара на 24 октомври, съобщи на сайта си самият регулатор, цитиран от ТАСС.   РЦБ използва двувалутната кошница, за да смекчава последиците от резките колебания на валутните курсове, уточнява ТАСС. Когато обемът на интервенциите на една от границите на валутния коридор достигне 350 млн. долара, то границите автоматично се повишават с 5 копейки.   Нито данъчните плащания, нито запазването на суверенния рейтинг на Русия не успяха да вдъхнат каквато и да е увереност на рублата, коментира главният икономист за Русия и Казахстан на Ай Ен Джи (ING) Дмитрий Полевой, цитиран от ТАСС.

Ректорът на Европейския университетски институт пристига в България по покана на МОН и СУ

http://www.cross.bg/instityt-yniversitetski-evropeiiskiya-1437266.html

/КРОСС/ „Краят на Pax Americana (1914-2014 г.): отново слепешком" е темата на публичната лекция на ректора на Европейския университетски институт във Флоренция проф. Джоузеф Уайлър в Аулата на Софийския университет от 14 ч. на 30 октомври. Проф. Джоузеф Уайлър ще бъде на посещение в България по покана на Министерството на образованието и науката и на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Визитата се осъществява в контекста на процеса по присъединяването на България към Конвенцията за основаване на Европейския университетски институт, подписана във Флоренция на 19 април 1972 г. Проф. Дж. Уайлър е изучавал право в университетите Съсекс, Кеймбридж, и в Европейския университетски институт във Флоренция, Италия, където по-късно става професор. Той е преподавал в Мичиганския университет, в юридическите факултети на Нюйоркския университет и Харвард. Изследователските интереси на проф. Уайлър са в областта на международното право, европейската интеграция и правото на ЕС, както и върху проблемите на глобализацията, демокрацията и отношението религия - право. Сред неговите най-значими книги са The Constitution of Europe и Un Europa Cristiana. След лекцията е предвидена дискусия и среща с бивши възпитаници на Европейския университетски институт.

Затвор за дървосекач, убил елен-лопатар край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268818

За незаконно убит дивеч, Варненският районен съд постанови осъдителна присъда за 35-годишен мъж от село Гроздьово, научи Moreto.net. 35-год. М. Стойков работел като дървосекач. На 16 януари тази година на път към сечище, той преминал със свои колеги покрай изградено дървено съоръжение „капан за животни“ на територията на Държавно ловно стопанство „Шерба“.

Френската културна министърка призна, че не е чела книга от 2 години

http://www.cross.bg/pelerin-knigi-kniga-1437265.html

/КРОСС/Новият министър на културата във Франция - Фльор Пелерин, стана обект на остри критики, след като не показа знания за литературата в интервю за „Canal+", съобщи „Гардиън". Тя коментира, че макар да прекарала „много приятен обяд" с новия Нобелов лауреат за литература Патрик Модиано, не знае нито една негова книга. Пелерин допълни, че не е прочела нито една книга през последните 2 години. „За мен няма проблем да призная, че не съм имала време да чета книги през последните 2 години. Прочела съм много записки, новини, статии, законодателни текстове, но не и книги", сподели тя. Амбициозната Пелерин видимо се смути, когато водещият й напомни, че за човек на нейния пост е важно да чете. Журналистът Клод Асколович пък заяви, че след като с такова самочувствие тя казва, че не чете книги, да бъде така добра да си подаде оставката. Фльор Пелерин е родена в Южна Корея, но е осиновена от френско семейство, когато е едва на 6 месеца. Тя е известна кариеристка в политическата сфера на Франция, като не криеше амбицията си да измести досегашния министър на културата Орели Филипети. От май 2012 г. Пелерин беше заместник-министър на дигиталната икономика. Миналият май Филипети я унижи, като я принуди да влезе през задния вход на филмовия фестивал в Кан, вместо да мине по червения килим

Юън Макгрегър мрази ловците на автографи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392800

Британският актьор Юън Макгрегър не можел да понася ловците на автографи и според него те не били истински фенове, а паразитиращи отрепки, търсещи изгода от подписа му, съобщава сайтът Контактмюзик.
42-годишният екранен любимец, който се превъплъти в образа на джедая Оби Уан Кеноби в три епизода на "Междузвездни войни" се оплака, Британският актьор Юън Макгрегър не можел да понася ловците на автографи и според него те не били истински фенове, а паразитиращи отрепки, търсещи изгода от подписа му, съобщава сайтът Контактмюзик. 42-годишният екранен любимец, който се превъплъти в образа на джедая Оби Уан Кеноби в три епизода на "Междузвездни войни" се оплака,

4% бюджетен дефицит и още средства за НЗОК иска правителството

http://econ.bg/Новини/4-бюджетен-дефицит-и-още-средства-за-НЗОК-иска-правителството_l.a_i.588634_at.1.html

Дефицитът в бюджета в края на годината ще бъде 4% на касова основа по консолидираната фискална програма. Допустимия размер на държавния дълг към края...

Местан: Няма как сами да сме си опозиция

http://frognews.bg/news_79095/

Съставянето на правителство е воля на мандатоносителя. ДПС не могат да бъдат опозиция на собствената си платформа. Това е разбирането за модерната опозиционност. Ако в управленската програма има теми, застъпени и в нашата платформа, няма как да бъдем опозиция на собствената си платформа.

Повече от 120 младежи взеха участие в Лятната стажантска програма на VIVACOM

http://econ.bg/Новини/Повече-от-120-младежи-взеха-участие-в-Лятната-стажантска-програма-на-VIVACOM_l.a_i.588631_at.1.html

На официална церемония в Телефонната палата VIVACOM закри своята Лятна стажантска програма 2014. Повече от 120 стажанти от различни градове на...

"Левски" скочи на Стойчо: Смешен плач за една снежна топка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392797

Ръководството на „Левски” излезе с декларация след вечното дерби, което завърши при резултат 3:0 за „червените”. Срещата се запомни и с това, че старши-треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов бе ударен със снежна топка. Специалистът си изкара медицинско, а след двубоя поиска изваждане на „сините” от „А” група. Ръководството на „Левски” излезе с декларация след вечното дерби, което завърши при резултат 3:0 за „червените”. Срещата се запомни и с това, че старши-треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов бе ударен със снежна топка. Специалистът си изкара медицинско, а след двубоя поиска изваждане на „сините” от „А” група.

БСП остава в опозиция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/28/2408377_bsp_ostava_v_opoziciia/?ref=rss

Нека първо да се формира мнозинството и тогава всякакви форми на комуникация между мнозинство и опозиция са част от нормалния европейски диалог. Така лидерът на БСП Михаил Миков отговори на въпрос дали ще участва в обещаните от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов лидерски срещи всеки вторник преди заседанията на бъдещия кабинет.

На уточнението, че Борисов предлага коалиционно правителство на малцинството и за какво мнозинство говори, Миков каза: "Нищо не е ясно, докато се не случи."...

Около килограм хероин са глътнали трафикантите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392773

В хирургично отделение на МБАЛ Благоевград започна В хирургично отделение на МБАЛ Благоевград започна "процедурата" по изхвърляне на капсулите, които двама трафиканти, единият от Благоевград, другият от Гоце Делчев глътнаха. Около килограм е хероинът у тях . До момента са изхвърлени около 300 грама дрога, предаде struma.com. Не се наложи хирургична интервенция за изваждането им.

Юън Макгрегър не понася ловците на автографи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392776

Британският актьор Юън Макгрегър не можел да понася ловците на автографи и според него те не били истински фенове, а паразитиращи отрепки, търсещи изгода от подписа му, съобщава сайтът Контактмюзик.
42-годишният екранен любимец, който се превъплъти в образа на джедая Оби Уан Кеноби в три епизода на Британският актьор Юън Макгрегър не можел да понася ловците на автографи и според него те не били истински фенове, а паразитиращи отрепки, търсещи изгода от подписа му, съобщава сайтът Контактмюзик. 42-годишният екранен любимец, който се превъплъти в образа на джедая Оби Уан Кеноби в три епизода на "Междузвездни войни" се оплака,

Патриотите не се натискали за тройна коалиция

http://www.bnews.bg/article-120221

По думите му ПФ винаги се е борил за съставяне на програма, като ще се стремят за отстояване и приемане на техните приоритети.

Резултатите от стрес тестовете на гръцките банки много по-добри от очакваните

http://www.mediapool.bg/rezultatite-ot-stres-testovete-na-gratskite-banki-mnogo-po-dobri-ot-ochakvanite-news226509.html

По-добри от очакваните са резултатите от стрес тестовете за гръцките банки, направени от Европейската централна банка (ЕЦБ), смята управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас, цитиран от в. "Етнос" във вторник.   Стурнарас отбелязва, че въпреки травмите, причинени от кризата, гръцките банки, някои по-малко, други повече, са останали на крака и са приключили успешно и това тежко изпитание.   От тук насетне банките могат да гледат в бъдещето с повече оптимизъм и да се съсредоточат върху реализацията на бизнес планове и да подпомагнат реалната икономика. Добрите резултати от стрес тестовете обаче не бива да успокояват особено що се отнася до качеството на банковите кредити. Защото ако не бъде преодоляно голямото предизивкателство с "лошите кредити", тогава те ще продължат да трупат капиталови нужди, посочва управителят на гръцката централна банка.   Управителите на четирите водещи гръцки банки изразиха задоволство от резултатите от стрес тестовете и подчертаха, че сега се заемат с финансиране на предприятията и домакинствата.   В изявления за в. "Катимерини" шефът на Националната банка Александрос Турколиас посочва, че стъпвайки здраво на краката си, местните банки сега ще наблегнат на своята основна мисия - финансирането на гръцката икономика и че възползвайки се от стабилната си капиталова адекватност, ще могат да решат по-ефикасно проблема с необслужваните заеми.   Президентът на Банка Пиреос Михалис Салас изтъква, че успешното приключване на стрес тестовете открива пътя за нови инициативи от страна на банките в посока преструктуриране и финансиране на бизнеса, подомагане на конкурентноспособността и насърчаване на икономическия растеж.   Оценката на ЕЦБ показва, че Алфа банк е най-добре рекапитализирана банка в Гърция и една от добрите в Европа, което й позволява да работи за стимулиране на икономиката и предприемчивостта в страната, смята нейният управител Димитриос Мандзунис.   От своя страна, изпълнителният директор на Юробанк Христос Мегалу пък е на мнение, че след тестовете гръцките финансово-кредитни институции ще се концентрират върху финансирането и реализацията на инвестиционни проекти.

Осман Октай: Тепърва ще се вдигне цената на Делян Пеевски

http://www.cross.bg/oktaii-peevski-delyan-1437263.html

/КРОСС/ "ДПС за пръв път се оказа в тежка изолация и конфликт с всички останали политически формации в парламента и тази изолация ги изнервя много сериозно."Това каза за предаването „12+3" по „Хоризонт" бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай "Лошото е, че те, вместо да вземат поуки, както заявиха още на предишната им Национална конференция при избирането на Лютви Местан за председател, още тогава се оплакаха от сатанизиране на образа на ДПС и че те са една партия, която ще си вземе поуки. Видно е от изявленията и от трибуната на парламента вчера на Лютви Местан, пълно с размахване на пръст, че те са, видите ли, единствената проевропейска, единствената демократична партия в България. Говорене по този начин не работи в тяхна полза", категоричен е той. "Без да е част от ръководството на ДПС, Делян Пеевски стои на първия ред и демонстрира силното си влияние върху парламентарната група. Той е точно между народните представители от ДПС и тези от БСП", сподели Октай впечатленията си от първото заседание на 43-ото НС. "Очаквам разследващите, ако действително имат сериозни намерения, да публикуват първо тези фирми, за които се говори, че са източили милиарди необезпечени кредити (от КТБ) и след това да се разгледат тези фирми на кои фирми и на кои физически лица са предоставяли парични заеми

Биологичният ни часовник определя ефективността на лекарствата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4392777

Лекарства действат по-добре, ако се пият в определено време от деня, обявиха американски учени, които откриха, че ефективността им е свързана с биологичния часовник, съобщи в. "Дейли телеграф".
Учени от университета на Пенсилвания установиха в кои часове от денонощието са най-активни гените в отделните органи и тъкани. Лекарства действат по-добре, ако се пият в определено време от деня, обявиха американски учени, които откриха, че ефективността им е свързана с биологичния часовник, съобщи в. "Дейли телеграф". Учени от университета на Пенсилвания установиха в кои часове от денонощието са най-активни гените в отделните органи и тъкани.

Осман Октай: ДПС са в тежка изолация, това ги изнервя сериозно

http://pik.bg/осман-октай-дпс-са-в-тежка-изолация-това-ги-изнервя-сериозно-news243057.html

Осман Октай: ДПС са в тежка изолация, това ги изнервя сериозно

ДПС за пръв път се оказа в тежка изолация и конфликт с всички останали политически формации в парламента и тази изолация ги изнервя много сериозно. Това каза в интервю за БНР бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай.

Лошото е, че те, вместо да вземат поуки, както заявиха още на предишната им Национална конференция при избирането на Лютви Местан за председател, още тогава се оплакаха от сатанизиране на образа на ДПС и че те са една партия, която ще си вземе поуки.

Видно е от изявленията и от трибуната на парламента вчера на Лютви Местан, пълно с размахване на пръст, че те са, видите ли, единствената проевропейска, единствената демократична партия в България. Говорене по този начин не работи в тяхна полза, заяви Октай. Без да е част от ръководството на ДПС, Делян Пеевски стои на първия ред и демонстрира силното си влияние върху парламентарната група.

Той е точно между народните представители от ДПС и тези от БСП, сподели Октай впечатленията си от първото заседание на 43-ото НС. Очаквам разследващите, ако действително имат сериозни намчерения, да публикуват първо тези фирми, за които се говори, че са източили милиарди необезпечени кредити (от КТБ) и след това да се разгледат тези фирми на кои фирми и на кои физически лица са предоставяли парични заеми.

Всичко това ще води до много мръсни, скандални финансови потоци, към партийни централи, към ангажиране с държавните власти, със службите за сигурност, с прокуратура, със съдебната власт. ДПС много добре знаят, че са в общия кюп на тази мръсотия и разчитат на това всички да се скрият и заедно с тях да се скрият и тези потоци към тях, коментира бившият депутат от ДПС.

Според Октай, няма да станат известни всички намесени в скандала политически лица, както не са станали известни и при кризата от 1996-97 г. Делян Пеевски изпълнява ключова роля в изборните резултати на ДПС и във финансовите потоци, които се организират около обръчите на Доган.

При условие че ДПС е в такава изолация, тепърва ще се вдигне цената на Делян Пеевски, за разлика от онова време, когато говорех и мислех, че те наистина ще намерят сили да се дистанцират от него, заяви още бившият заместник-председател на ДПС. Не е в стила на Бойко Борисов да работи и да разчита че ще получава подкрепа от различни посоки ден за ден.

В момента той разчита на отказ на Реформаторите да сключат коалиционно споразумение, за да хвърли бялата кърпа с оправданието, че е направил всичко възможно и да се търси вариант за предсрочни избори, коментира Октай.


Плевнелиев изпрати антарктиците и поиска повече пари за експедицията

http://www.mediapool.bg/plevneliev-izprati-antarktitsite-i-poiska-poveche-pari-za-ekspeditsiyata-news226508.html

Изследванията, реализирани на българската полярна база на Антарктида са от световна значимост. Това президентът Росен Плевнелиев, който по традиция връчи националното знаме на участниците в 23-та българската антарктическа експедиция преди заминаването им за о. Ливингстън. Освен над изследователската ни база "Св.Климент Охридски", българското знаме ще се вее и на Голям Иглен връх на Ледения континент.   Росен Плевнелиев каза, че участието на български учени във всички етапи на международния проект за изследването на климатичните промени издига авторитетана българската наука.   Държавният глава посочи необходимостта от целенасочено национално финансиране на българските експедиции.   Силната научна програма, която имаме, интересът, който България е показала на Ледения континент и който допринася за намирането на правилните решения на глобалните проблеми на човечеството, имат нужда от отговорно отношение от държавата, каза президентът. Първата група полярници се очаква да отпътува за българската база "Св. Климент Охридски" през ноември. Една от задачите им ще бъде раззимяването на базата, за което ще бъде използвана машина с висока проходимост, дарена от българска фирма. Тя ще бъде превозена до базата в края на ноември с логистичната помощ от Чилийската антарктическа програма и чилийския военен кораб "Ахилес".   23-та експедиция ще продължи работата по проекта за изследване на промените в климата и температурното състояние на замръзналите почви на континента, по който учени от Испания, България и Португалия работят от 2007 г. Експедицията ще обследва и върховете Левски и Голям Иглен връх на о. Ливингстън, като за първи път ще се измери височината им от включените в експедицията алпинисти.

Българските партии изпитват трудности при използването на социални медии

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/bylgarskite-partii-izpitvat-trudnosti-pri-izpolzvaneto-na-socialni-medii-182699/

Резултатите от актуално проучване показват липса на синергия между използваните платформи, а неуместното съдържание не се цензурира

„Еврофутбол” е партньор на Българския олимпийски комитет

http://www.cross.bg/sporta-bulgariya-dvizhenie-1437262.html

/КРОСС/ „Еврофутбол" е партньор на Българския олимпийски комитет в тържественото отбелязване на 90-та годишнина от основаването му. Поводът ще бъде официално отбелязан с представяне на юбилейна книга „Олимпийската слава на България", което ще се състои на 28.10.2014 г. от 11 ч. в хотел „Кемпински" в столицата. Луксозното издание проследява с ценни хроники и уникални снимки развитието на олимпийското движение у нас от самото му създаване до наши дни. Ще бъде открита и изложба със снимки и материали от най-славните моменти на българския спорт. Тържественото честване ще продължи и на следващия ден, 29.10.2014 г., с официална гала-вечеря, на която ще присъстват родни и международни спортни деятели, известни атлети и приятели на спорта в България. „Горди сме да бъдем част от този юбилей и да честваме заедно създаването на олимпийското движение в нашата страна. Присъединяваме се към клетвата на българските олимпийци „...за славата на спорта и за честта..." и обещаваме да продължим да бъдем посветени на спорта и неговите успехи", заяви единият от управителите на „Еврофутбол" Екатерина Михайлова.  

ЕК е против намеренията на Унгария за въвеждане на такси за достъп до интернет

http://www.mediapool.bg/ek-e-protiv-namereniyata-na-ungariya-za-vavezhdane-na-taksi-za-dostap-do-internet-news226507.html

Еврокомисарят по въпросите на цифровия дневен ред Нели Крус ще продължи да подкрепя протестите в Унгария срещу въвеждането на такси за ползването на интернет. Това заяви във вторник Райън Хийт, говорител на Крус, цитиран от БТА.   Не става дума за това дали въвеждането на такива такси е законно или незаконно, това е част от поета от известно време (от правителството в Будапеща) посока на ограничение на свободите, без да се цели подобряването на положението на икономиката или на обществото, коментира говорителят. Не е добре хората да бъдат отблъсквани от интернет, борим се за повече цифровизация, добави той.   Всяко правителство, което предприеме подобни стъпки, ще обърка нещата много, заяви Хийт. Това е грешната посока, налагането на финансова бариера е само една от пречките за достъпа до интернет. Ако Унгария създаде прецедент, ще последват други случаи в Европа и това ще се отрази зле на икономическия растеж, посочи говорителят.   Снощи близо 10 000 души участваха в Будапеща в протест срещу въвеждането на такса за ползване на интернет в Унгария.   Очаква се унгарският парламент да се произнесе по спорната мярка, предложена от правителството на Виктор Орбан. В проекта се предвижда начисляване на 150 форинта (0,50 евро) такса на прехвърлен гигабайт данни, като партията на Орбан обеща да ограничи до две евро на месец таксата за домашен интернет.

ЕК е против намеренията на Унгария за въвеждането на такси за ползването на интернет

http://www.mediapool.bg/ek-e-protiv-namereniyata-na-ungariya-za-vavezhdaneto-na-taksi-za-polzvaneto-na-internet-news226507.html

Еврокомисарят по въпросите на цифровия дневен ред Нели Крус ще продължи да подкрепя протестите в Унгария срещу въвеждането на такси за ползването на интернет. Това заяви във вторник Райън Хийт, говорител на Крус, цитиран от БТА.   Не става дума за това дали въвеждането на такива такси е законно или незаконно, това е част от поета от известно време (от правителството в Будапеща) посока на ограничение на свободите, без да се цели подобряването на положението на икономиката или на обществото, коментира говорителят. Не е добре хората да бъдат отблъсквани от интернет, борим се за повече цифровизация, добави той.   Всяко правителство, което предприеме подобни стъпки, ще обърка нещата много, заяви Хийт. Това е грешната посока, налагането на финансова бариера е само една от пречките за достъпа до интернет. Ако Унгария създаде прецедент, ще последват други случаи в Европа и това ще се отрази зле на икономическия растеж, посочи говорителят.   Снощи близо 10 000 души участваха в Будапеща в протест срещу въвеждането на такса за ползване на интернет в Унгария.   Очаква се унгарският парламент да се произнесе по спорната мярка, предложена от правителството на Виктор Орбан. В проекта се предвижда начисляване на 150 форинта (0,50 евро) такса на прехвърлен гигабайт данни, като партията на Орбан обеща да ограничи до две евро на месец таксата за домашен интернет.

Шефката на НЗОК хваната в крачка заради доставка на софтуер

http://www.bnews.bg/article-120215

Комисията за защита на конкуренцията отмени избора на изпълнител в обществена поръчка за софтуер на Националната здравноосигурителна каса.

Ефективността на лекарствата е свързана с биологичния ни часовник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4392774

Лекарства действат по-добре, ако се пият в определено време от деня, обявиха американски учени, които откриха, че ефективността им е свързана с биологичния часовник, съобщи в. Лекарства действат по-добре, ако се пият в определено време от деня, обявиха американски учени, които откриха, че ефективността им е свързана с биологичния часовник, съобщи в. "Дейли телеграф". Учени от университета на Пенсилвания установиха в кои часове от денонощието са най-активни гените в отделните органи и тъкани.

Австрийските "спасители" на КТБ имат пръст в скандални сделки на Балканите

http://business.actualno.com/Avstrijskite-spasiteli-na-KTB-imat-pryst-v-skandalni-sdelki-na-Balkanite-news_57330.html

Австрийските консултанти от EPIC (ЕПИК), които са сочени като надежда за оздравяване на Корпоративна търговска банка, имат участие в няколко знакови сделки в други балкански държави, както и в страни ...

Русия изпраща още хуманитарна помощ за Източна Украйна

http://europe.actualno.com/Rusija-izprashta-oshte-humanitarna-pomosht-za-Iztochna-Ukrajna-news_57351.html

Днес Русия изпрати нова хуманитарна помощ за Източна Украйна. Mинистерството на извънредните ситуации изпрати автомобилна колона с помощ за населението в Донецката и Луганската област. Конвоят се със...

Изумителни факти за животните и техните малки

http://curious.actualno.com/Izumitelni-fakti-za-jivotnite-i-tehnite-malki-news_57353.html

Животните са чудни същества, които често много приличат на нас хората по това как се отнасят към малките си. Природата е невероятна, а тези факти са повече от интересни:1. Малките полярни мечета остав...

Започнаха преговори за съставяне на коалиционно правителство на Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268778

Украинската партия „Народен фронт”, която печели изборите в Украйна, изрази готовност да стане център на коалиция от демократични партии, предаде "Укринформ". Ние сме готови на практика да се превърнем в основа за управленска коалиция от демократичните партии, влезли в парламента.

Италианският президент свидетелства по дело срещу мафията

http://offnews.bg/news/n_1/n_409677.html

Италианският президент Джорджо Наполитано свидетелства по дело срещу висши държавни чиновници, обвинени в това, че са водили тайни преговори със сицилианската мафия през 90-те години на миналия век, съобщиха световните агенции. Прокуратурата в Палермо е повдигнала обвинения срещу политици и висши чиновници за това, че са преговаряли с босове на мафията след убийството на висшия магистрат Джовани Фалконе, съпругата му и трима охранители през 1992 г. Сред обвиняемите по делото са бившия вътрешен министър Никола Манчино и един от най-големите мафиотски босове Салваторе Рина. Според обвинението готовността на държавните власти да преговарят с мафията е довела до бомбени атентати, в един от които е убит магистрата Паоло Борселино. По това време Джорджо Наполитано е бил председател на долната камара на парламента, а прокуратурата притежава писма, които доказват, че той е знаел за преговорите с мафията. На изслушването не са допуснати журналисти. След заседанието адвокатът на Салваторе Рина обяви, че също е изявил желание да разпита Наполитано, но засега не е ясно дали съдът ще разреши това. 89-годишният Джорджо Наполитано е давал досега писмени показания, но за първи път свидетелства в съда. Изслушването на Наполитано обаче може да навреди на имиджа му, независимо от това, че не е сред обвиняемите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване