Мебели на Фердинанд се продават в София

http://frognews.bg/news_79853/

Мебели на Фердинанд са изложени за продан в София. Цена не се споменава, но според антиквари, независимо че сме бедни, и в България има пазар за подобни антики.

Германските активисти тръгнаха към българо-турската граница

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/09/2415775_germanskite_aktivisti_trugnaha_kum_bulgaro-turskata/?ref=rss


Сто германски активисти в момента вървят в граничната зона от село Голям Дервент към българо-турската граница, ескортирани от полиция, която заяви, че ще ги допусне и ще асистира за провеждането на мирно мероприятие.

Германците пристигнаха тази нощ в Ямбол, за да направят арт пърформънс в памет на загиналите източногерманци, опитали да избягат на Запад през българо-турската граница и така загубили живота си.

В района няма предс на националистически организации, а...

Удължаването живота на V и VI блок в АЕЦ „Колзлодуй” приоритет за новото правителство

http://www.moreto.net/novini.php?n=270166

Приоритет на правителството ще е удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от Нова телевизия . По думите й ход на новите енергийни проекти ще бъде даден само при доказана икономическа полза.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416584

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.  При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Съдът много бързо: Полицаят не е искал да убива майка си, свободен е!

http://www.bnews.bg/article-121334

Софийски градски съд пусна без мярка за неотклонение 35-годишният полицай Михаил Лазов, когото прокуратурата обвини в опит за убийство на собствената му майка.

Петър Стоянов: Преходът няма ярки защитници - след още 25 години ще оценим случващото се сега

http://pik.bg/петър-стоянов-преходът-няма-ярки-защитници---след-още-25-години-ще-оценим-случващото-се-се-news247702.html

Петър Стоянов: Преходът няма ярки защитници - след още 25 години ще оценим случващото се сега

Проблемът с прехода е, че във вида, в който преходът се разви в последните 25 години, той почти няма видими ярки и дефинирани защитници. Това заяви президентът (1997 г. – 2002 г.) Петър Стоянов на пресконференция, съобщи Би Ти Ви.

Според него тези, които са били тясно свързани с бившия комунистически режим, са недоволни от прехода, смятайки, че той е направен от "лошите" седесари, които докарали България до това дередже.

„Обратно, хората, които са били възпитани в антикомунистическо мислене, имат своите основания да са недоволни от прехода, защото смятат, че преходът се прави със същия ентусиазъм и оптимизъм от хората, които строяха комунизма преди 1989 г. Поради това този преход буди недоволство в много български граждани, основно в неговата икономическа част”, посочи президентът.

Той предупреди, че „в България, в Източна Европа, а и в света има хора, които предпочитат да имат ред, сигурност, работа и са готови да преглътнат всякакви унижения като липса на лична свобода, свобода на словото, на печата, възможност да пътуват в чужбина и т.н.”

Според Стоянов, колкото и да са противоречиви оценките за прехода и колкото и посткомунистическа носталгия да се инспирира от медиите, „след още 25 години, освободени от менгемето на днешното повърхностно и стеснено мислене, бъдещите поколения ще оценят това, което правим днес”.

Швейцарска компания ще търси виновника за фалита на КТБ

http://www.cross.bg/kolektiven-kompaniya-lyuksembyrg-1438947.html

София /КРОСС/ Недоволни вложители в КТБ ще подадат колективен иск до Съда на Европейския съюз в Люксембург и до Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това обяви Божидар Томалевски от Инициативния комитет.Ангажирал съм целия ресурс, юридически, който подготвя колективен иск с подсъдност Страсбург и Люксембург, където има зкаони и има държави, и ви уверявам, че ще осъдим България. Въпросният колективен иск до 10 дена ще бъде подписан от хиляди на брой хора.До десет дни вложителите в КТБ ще подпишат договор с разследващата швейцарска компания ССI, която трябва да установи кой е виновникът и поръчителят на фалита на Корпоративна търговска банка, каза още Томалевски. По думите му, в полунощ на 20 юни, само за 11 минути от КТБ са били извършени транзакции за 100 милиона лева в различни валути, предаде БНР.

Швейцарска компания ще разследва кой е виновникът за фалита на КТБ

http://www.cross.bg/falita-kompaniya-vinovnikut-1438947.html

София /КРОСС/ До десет дни вложителите в КТБ ще подпишат договор с разследващата швейцарска компания ССI, която трябва да установи кой е виновникът и поръчителят на фалита на Корпоративна търговска банка. Това обяви Божидар Томалевски от Инициативния комитет на пострадалите вложители в банката. Той съобщи, че в полунощ на 20 юни, само за 11 минути от КТБ са били извършени транзакции за 100 000 000 лв. в различни валути, предаде БНР.

Путин: Взаимодействието между Русия и Китай е важно за международната стабилност

http://www.cross.bg/mezhdynarodnata-kitaii-rysiya-1438946.html

/КРОСС/ Русия и Китай трябва да се придържат към избраната линия на сътрудничество, независимо от промените на световната арена. Тези мнения изразиха по време на разговора си руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин. "Каквото и промени да настъпят в международната обстановка, ние трябва да се придържаме към избраната линия, да разширяваме и задълбочаваме всестранното взаимноизгодно сътрудничество", каза китайският лидер.Руският президент от своя страна подчерта важността на сътрудничеството на двете страни на международната сцена. "Взаимодействието между Русия и Китай е изключително важно за международната стабилност", категоричен бе той.

Бирено кафене от белгийски тип в Перник

http://www.zapernik.com/pernik/bireno-kafene-ot-belgiiski-tip-v-pernik_35549/

Нов бирен клуб отвори врати в Перник

В източната част на гр. Перник, откри новото заведение, специализирано само и единствено в продажбата на бира и бирени продукти. Можете да опитате от над 100 вида - " Белгийско пиво", а също така и автентичен белгийски кашкавал.

Мястото в единственото в града и цялата област,...

Продължава

Бирено кафене от белгийски тип в Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/bireno-kafene-ot-belgiiski-tip-v-pernik_35549/

Нов бирен клуб отвори врати в Перник

В източната част на гр. Перник, откри новото заведение, специализирано само и единствено в продажбата на бира и бирени продукти. Можете да опитате от над 100 вида - " Белгийско пиво", а също така и автентичен белгийски кашкавал.

Мястото в единственото в града и цялата област, където любителите на "Жива бира"...

Продължава

Вигенин: Промените в БСП ще направят структурите по-ефективни

http://frognews.bg/news_79851/

Промените в БСП започнаха още през лятото с оставката на Сергей Станишев. В БСП този процес върви еволюционно, има нови имена в парламентарната група. Сега очевидно се върви към една не малка промяна, въпреки че тя засяга няколко имена – това са хора, които имат своето влияние в партията и мисля, че сигналът, които дава председателят с тях е, че тръгва към една постепенна промяна на поколенията в партията.

Швейцарска компания разследва кой е виновникът за фалита на КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_415116.html

До десет дни вложителите в КТБ ще подпишат договор с разследващата швейцарска компания ССI, която трябва да установи кой е виновникът и поръчителят на фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това обяви Божидар Томалевски от инициативния комитет на пострадалите вложители в банката, цитиран от БНР. Той съобщи, че в полунощ на 20 юни, само за 11 минути от КТБ са били извършени транзакции за 100 000 000 лв. в различни валути.

Бериша призова за бунт срещу увеличението на тока

http://www.vesti.bg/novini/berisha-prizova-za-bunt-sreshtu-uvelichenieto-na-toka-6026987

Бившият албански премиер и президент Сали Бериша призова за масови протести на 22-ри ноември срещу увеличаването на цената на тока.

Петър Стоянов: След още 25 години бъдещите поколения ще оценят това, което правим днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416467

Проблемът с прехода е, че във вида, в който преходът се разви в последните 25 години, той почти няма видими ярки и дефинирани защитници. Това заяви президентът (1997 г. – 2002 г.) Петър Стоянов на пресконференция, съобщи БТВ.
Според него тези, които са били тясно свързани с бившия комунистически режим, са недоволни от прехода, смятайки, Проблемът с прехода е, че във вида, в който преходът се разви в последните 25 години, той почти няма видими ярки и дефинирани защитници. Това заяви президентът (1997 г. – 2002 г.) Петър Стоянов на пресконференция, съобщи БТВ. Според него тези, които са били тясно свързани с бившия комунистически режим, са недоволни от прехода, смятайки,

Зрелищна катастрофа! Кола излетя от шосето и се заби в дърво над река Струма! Бог спаси пътниците от сигурна смърт!

http://pik.bg/зрелищна-катастрофа-кола-излетя-от-шосето-и-се-заби-в-дърво-над-река-струма-бог-спаси-пътн-news247698.html

Зрелищна катастрофа! Кола излетя от шосето и се заби в дърво над река Струма! Бог спаси пътниците от сигурна смърт!

Невероятен късмет споходи водач на лек автомобил на Oпел с кюстендилска регистрация, за да не падне във водите на река Струма.

Инцидентът стана тази сутрин на пътя Кюстендил-Невестино-Бобошево, на 2 км. преди село Пастух, съобщи БГНЕС.

Сигналът за него е подаден към 10 часа тази сутрин. На мокра пътна настилка опелът, движещ се към с. Пастух, поднася, завърта се и със задната част се блъска в мантинелата и я къса.

След това се спуска със задната си част към реката. За късмет на водача спира в дърво, на около 5 метра над водите на река Струма.

Към 11 часа движението по пътя Бобошево-Невестино бе спряно за 10-на минути, за да може специализираният автомобил на Пътна помощ да изтегли катастрофиралия автомобил. 

Хасан и Ибрахим: От Малта ще се върнем с Крисия като герои

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416469

Преди 2 г. музикалната педагожка на 10-годишните пианисти от Шумен - близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, дала идеята двамата да си пуснат дълги коси. “Вие ще бъдете музиканти, а тази професия изисква да сте артистични”, казала Маринела Маринова.
“Веднага се съгласих, а в нашата къща, щом аз се съглася, съгласни са всички”, Преди 2 г. музикалната педагожка на 10-годишните пианисти от Шумен - близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, дала идеята двамата да си пуснат дълги коси. “Вие ще бъдете музиканти, а тази професия изисква да сте артистични”, казала Маринела Маринова. “Веднага се съгласих, а в нашата къща, щом аз се съглася, съгласни са всички”,

Петър Стоянов: Преходът няма ярки защитници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416460

Проблемът с прехода е, че във вида, в който преходът се разви в последните 25 години, той почти няма видими ярки и дефинирани защитници. Това заяви президентът (1997 г. – 2002 г.) Петър Стоянов на пресконференция, съобщи БТВ.
Според него тези, които са били тясно свързани с бившия комунистически режим, са недоволни от прехода, смятайки, Проблемът с прехода е, че във вида, в който преходът се разви в последните 25 години, той почти няма видими ярки и дефинирани защитници. Това заяви президентът (1997 г. – 2002 г.) Петър Стоянов на пресконференция, съобщи БТВ. Според него тези, които са били тясно свързани с бившия комунистически режим, са недоволни от прехода, смятайки,

Готвят по трима зам.-министри в тежките министерства

http://econ.bg/Новини/Готвят-по-трима-зам-министри-в-тежките-министерства_l.a_i.602451_at.1.html

Министрите от новото правителство ще представят на премиера Бойко Борисов предложенията си за зам.-министри. Всеки министър има свободата да номинира...

Близките на загиналите в Горни Лом: Няма как 15 души да се изпарят и да няма правосъдие

http://offnews.bg/news/n_1/n_415113.html

Около 100 души се събраха днес пред в хода на завода за боеприпаси в Горни Лом, където при взривовете преди 40 дни загинаха 15 души, за да запалят свещ в памет на загиналите при инцидента. Сред присъстващите бяха и близки на жертвите, които все още не са получили отговори за причините за трагедията. Няма как 15 човека да се изпарят и да няма правосъдие, заяви пред Нова телевизия Теменужка, която е загубила съпруга си при инцидента. Близките на загиналите вече са получили смъртните актове и са решили да съдят фирмата. По случая все още тече разследване, което трябва да покаже какви са причините за инцидента и дали са спазвани изискванията за безопасност на труда при утилизацията на боеприпаси. След взрива работници в завод „Миджур“ обявиха, че боеприпасите са складирани неправилно, като не са спазвани и изискванията за безопасност на труда. Собственикът на завода пък заяви, че причината за взрива е саботаж.

Швейцарска компания ще нищи кой е виновникът за фалита на КТБ

http://frognews.bg/news_79850/

До десет дни вложителите в КТБ ще подпишат договор с разследващата швейцарска компания ССI, която трябва да установи кой е виновникът и поръчителят на фалита на Корпоративна търговска банка.

В Берлин честват годишнината от падането на стената

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/v-berlin-chestvat-godishninata-ot-padaneto-na-stenata-6026981

В небето над Берлин ще се издигнат няколко хиляди светещи балона, инсталирани по протежението на премахнатата стена, символизиращи падането ѝ и заличаването на границата между Източна и Западна Германия

Неудачният преход у нас трие паметта за комунизма и подхранва митове

http://www.mediapool.bg/neudachniyat-prehod-u-nas-trie-pametta-za-komunizma-i-podhranva-mitove-news226975.html

Родените по време на демократичните промени в България почти нищо не знаят за времето на социализма у нас, за Студената война, за политически фигури като Маргарет Тачър, Роналд Рейгън, Хелмут Кол, Михаил горбачов, Лех Валенска и дори Тодор Живков. Паметта на техните родители избледнява за онези времена, а бабите и дядовците им остават силно поляризирани в отношението си към онова "добро" или "лошо" време. Сред причините за това са неудачният преход у нас, както и липсата на медиен дебат за идеологическата и политическа същност на комунистическия режим, за неговия обхват и неговия крах.   Така постепенно социализмът бива забравян, а неуспехите на прехода го митологизират и идеологизират, сочи проучване на агенция "Алфа Рисърч", на общественото мнение за равносметката от "25 години демократични промени в България”. Изследването е проведено сред 1200 души над 16-годишна възраст.   Сред основните изводи на изследването е, че 25 години след началото на демократичните промени в България, колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява, а познанието за този период изчезва.   94% от най-младото поколение (16-30 г.) споделят, че не знаят почти нищо за този период. 40% от тях не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена… 92% не познават нито в реален, нито в метафоричен смисъл границите на комунистическия блок. Познанията за епохата на комунизма се опират преди всичко на личните впечатления и разговори. Незначителен е делът на хората, които знаят за този период от книга (10%), филм, публицистично предаване (16%), училище или университет (10%).   Битовите спомени изместват тези за диктатурата   За значителна част от българските граждани големите политически фигури и събития от края на 1990-те – Тачър, Кол, Горбачов, Валенса, рухването на Берлинската стена са изместени от битовите спомени.   В края на 2014 г. обществото се лута между идеализацията на годините на младостта, "работата за всички”, "безплатното здравеопазване”, мозаечните спомени за "манифестациите”, "дефицита на стоки”, "ограниченията за пътуване”, "липсата на свобода” и "репресиите над инакомислещите”, посочват авторите на изследването.   На отстояние 25 години от края на социализма оценката за него е силно поляризирана и детерминирана почти изцяло от идеологическите убеждения на хората.   Хората с леви политически възгледи виждат в този период преди всичко спокойствието и сигурността. Липсата на безработица, безплатното здравеопазване, доброто образование и индустриализацията на страната са най-силните аргументи за позитивните оценки на този период, чийто изразител е основно най-възрастното поколение, при което левият и поколенческият прочит съвпадат.   За разлика от левия, десният прочит на комунизма е много по-критичен, но и по-хетерогенен: ограничения, безправие, липса на свобода, диктатура, цензура са основните му носещи елементи. За хората с десни възгледи, това е строй, при който са ограничавани основни права и свободи, период на утопия и обществени заблуди.   И докато левият прочит не вижда никаква сянка върху социализма, десният "признава” наличието на някои социални постижения - достъпно здравеопазване, постижения в образованието и науката, ниска безработица, спокойствие и др., сочи проучването.   С течение на времето, равносметката за развитието на България в периода 1944 г. – 1989 г. се премества по подвижните пясъци на носталгията и преоценката. Крушението на много от надеждите за прехода "пренаписва” и оценката за социализма, допълват от "Алфа Рисърч" и сравняват дадените оценки днес и две години след падането на Берлинската стена за тодорживковото време.   Преобръщане на мнението за Тодор Живков   Две години след падането на комунизма, докато е все още жива и релефна паметта за живота в този период, 76% от анкетираните от НЦИОМ пълнолетни граждани дават отрицателна оценка на Тодор Живков, докато днес е налице рязко преобръщане и идеализация (55% позитивни оценки). Оставен на личните спомени, на носталгията по загубената сигурност и изчезващо знание за тъмните му страни, комунизмът постепенно губи политическата си оценка, продължавайки да подхранва стари и нови митове.   Реконструкцията от днешна гледна точка на въпроса "накъде след 1989-та?“ очертава ясно петте кръга на представите за свободна и просперираща България – отваряне на границите и свободно пътуване (30%), повишаване на доходите и благосъстоянието (27%), развитие на пазарна икономика и нови възможности за работа (20%), повече човешки права и свободи (19%), връщане на частната собственост (18%), избор на управляващи чрез свободни избори (15%). Въпреки че, обективно погледнато, повечето от тези очаквания са факт – България е член на ЕС и НАТО, пътуваме свободно, върната е собствеността, имаме многопартийна система и свободни избори и пр., субективните усещания са, че очаквано и реално се покриват само в три направления – присъединяване към ЕС, свобода на пътуване и връщане на частната собственост. Едва 2% смятат, че са се сбъднали очакванията за върховенство на закона, 5% - за изграждането на демократични институции, 10% - за избор на управляващи чрез действително свободни и демократични избори.   Ако отношението към комунизма е поляризирано и силно белязано от индивидуалните биографии и политическите ориентации, то равносметката за последвалия период на прехода е в големите си щрихи много по-еднозначна, хомогенна и с ясен с отрицателен знак.   За половината българи преходът е провал   Половината от населението над шестнадесетгодишна възраст намира развитието на България след 1989 г. за неуспешно, срещу 10% позитивни мнения. Същевременно, оценките в личен план са доста по-слабо песимистични – едва 29% смятат, че са загубили по време на прехода. Налице е много ясна тенденция - колкото по-конкретен и обозрим е обсегът на оценката, толкова по-умерени и нюансирани са мненията. Хората отчитат и негативните, и позитивните страни в своя живот. Обратното, колкото по-високо е нивото на обобщение, толкова по-силни са присъдите за неуспех и провал на българския преход.   Въпреки разслоеното на икономически принцип общество, у нас по-видимо е разслоението "политици – обикновени хора”, което предава усещането за формирането на "класа на летящите в бързата лента”, за които правила и закони не важат и "класа на пешеходците”, като тези две класи не могат да се срещнат помежду си. С нея общественото мнение изразява своето усещане за фундаменталния проблем на прехода – провал на върховенството на закона, неефективни и корумпирани институции, осигуряващи и покровителстващи злоупотребата с власт.   Все пак масовата негативна оценка за прехода не е отрицание на целите на прехода, смятат от социологическата агенция. Според нейното изследване, хората не биха се отказали от достиженията на изминалите 25 години. Те не обвиняват конкретен политик или правителство, лява или дясна политика, а зле функциониращата държавност, която се е усъвършенствала в изсмукването на ресурси от общността, вместо в механизмите, гарантиращи спазването на законността, професионализма и почтеността.   Така, след 25 години промени, българското общество е изправено отново пред политическо предизвикателство – изграждане на ефективни и некорумпирани институции, осигуряващо върховенство на закона и на политическото представителство, което да бъде гарант за взаимното ограничаване на злоупотребата с власт, а не за взаимното насърчаване, обобщават авторите на проучваните.

Община Варна: Отстъпка за такса смет, само при неизползваем имот и след подпис на всички съсобственици

http://www.moreto.net/novini.php?n=270165

Даден имот може да бъде обявен за неизползваем с цел плащане на по-малко такса смет, само ако всички негови собственици са подписали декларацията по чл.71, т.1 от ЗМДТ. Декларацията се подава в случаите, в които един имот няма да се използва през цялата следваща година, уточниха за Moreto.

Московски: Избрахме конфигурация за правителство, която ще нанесе по-малко щети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416450

"Избрахме конфигурация за правителство, която ще нанесе по-малко щети, както за отделните политически субекти, така и за държавата". Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред БНР.
"До вчера бях убеден, че ще бъде друго нивото на политически дебат. "Избрахме конфигурация за правителство, която ще нанесе по-малко щети, както за отделните политически субекти, така и за държавата". Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред БНР. "До вчера бях убеден, че ще бъде друго нивото на политически дебат.

Кисинджър: Западът допусна грешка, подценявайки значението на Украйна за Русия

http://www.cross.bg/rysiya-ykraiina-greshka-1438945.html

/КРОСС/ В контекста на кризата в Украйна още в самото начало бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди за нова "студена война"."Такава опасност съществува и ние не можем да я игнорираме", каза той в интервю, публикувано в германския седмичник Das Spiegel. „Ако не се отнесем към тази заплаха сериозно, това може да доведе до трагедия", каза Кисинджър."Ако Западът иска да бъде честен, трябва да се признае, че е допуснал грешка", посочи той, коментирайки украинската криза."Европа и САЩ не разбраха значението на събитията, които започнаха с преговорите за икономическите отношения между Украйна и ЕС, а след това се превърнаха в демонстрации в Киев", каза бившият държавен секретар.„Това (отношенията на Киев и ЕС) трябваше да стане предмет на диалог с Русия", добави той."Въпреки това, Украйна винаги е имала особено значение за Русия. Това подценяване бе огромна грешка", каза още той. В същото време, политикът изрази съмнения относно целесъобразността на налагането на санкции срещу Русия. "Те представляват опасност, защото големите държави в бъдеще могат да се опитат да вземат предпазни мерки, ще започнат силно да регулират собствения си пазар"."Ние публикуваме списъци с имената на хора, на които замразяваме сметките и им забраняваме да влизат в страната

Московски: Избрахме конфигурация за правителство, която ще нанесе по-малко щети

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416447

"Избрахме конфигурация за правителство, която ще нанесе по-малко щети, както за отделните политически субекти, така и за държавата". Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред БНР. "До вчера бях убеден, че ще бъде друго нивото на политически дебат.

Меглена Кунева: Кабинетът не е четворна коалиция

http://frognews.bg/news_79849/

Набива се в съзнанието на хората, че кабинетът е четворна коалиция. Не е това, беше категорична вицепремиерът Меглена Кунева в интервю за БНР.

Протестът срещу мен има опашка, обяви Вежди Рашидов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/09/2415743_protestut_sreshtu_men_ima_opashka_obiavi_vejdi_rashidov/?ref=rss


"Този протест има опашка. Аз бях три дена предупреден, заплашен по телефона, че ще има такъв протест. 12 човека, не могат да бъдат протест", така министърът на културата Вежди Рашидов описа недоволството срещу повторното му назначаване за министър на културата в ефира на БНТ. Протест срещу това се проведе през миналата седмица.

"12 интелектуалци, които вие не ги разпознавате и ще ви питам познавате ли някой от тях", попита риторично Рашидов.

"На протест, когато видя един...

Хванаха двама румънци със злато в гащите

http://frognews.bg/news_79848/

Двама румънци са били спипани да крият злато в гащите, докато са минавали през Капитан Андреево. Оказва се, че там най-редовно регистрират подобни опити за контрабанда.

Германски активисти протестират срещу оградата ни с Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416442

Германски активисти ще протестират срещу оградата по българско-турската граница. Вчера те пристигнаха в България със специална мисия - да изразят позицията си, че днес в Европа не трябва да има стени. По предварителна информация акцията ще протече само символично, съобщава БНТ.
Днес над 80 активисти, предимно млади хора, потеглиха от Ямбол, Германски активисти ще протестират срещу оградата по българско-турската граница. Вчера те пристигнаха в България със специална мисия - да изразят позицията си, че днес в Европа не трябва да има стени. По предварителна информация акцията ще протече само символично, съобщава БНТ. Днес над 80 активисти, предимно млади хора, потеглиха от Ямбол,

65-годишен се удави във вада край Гоце Делчев

http://www.vesti.bg/novini/65-godishen-se-udavi-vyv-vada-kraj-goce-delchev-6026986

65-годишен мъж бе открит удавен във вада рано тази сутрин край Гоце Делчев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Снимаха необичаен вид птица в морето край Шабла

http://www.vesti.bg/bulgaria/snimaha-neobichaen-vid-ptica-v-moreto-kraj-shabla-6026984

Плоскоклюният листоног се размножава в тундрата и мигрира по атлантическото крайбрежие на Америка и Европа

Снимаха необичаен вид птица е морето край Шабла

http://www.vesti.bg/bulgaria/snimaha-neobichaen-vid-ptica-e-moreto-kraj-shabla-6026984

Плоскоклюният листоног се размножава в тундрата и мигрира по атлантическото крайбрежие на Америка и Европа

Създадоха стволови клетки, които унищожават тумори

http://www.moreto.net/novini.php?n=270164

Откриха начин за създаване на стволови клетки, които да унищожават туморните при рак на мозъка. Те са проектирани така, че да елиминират раковите клетки, без да вредят на здравите. Към момента проучванията са провеждани в лабораторни условия, а следващият етап е да започнат тестове върху хора.

Румънци крият златни неща в панталоните си

http://www.bnews.bg/article-121332

Златни накити, контрабандно пренасяни от румънски граждани, откриха митническите служители на Капитан Андреево.

Спипаха румънци със злато в панталоните на Капитан Андреево

http://pik.bg/спипаха-румънци-със-злато-в-панталоните-на-капитан-андреево-news247696.html

Спипаха румънци със злато в панталоните на Капитан Андреево

Контрабандно пренасяни златни бижута откриха и задържаха митническите служители на пункта Капитан Андреево.

Накитите са намерени в двама пътници в лек автомобил с румънска регистрация, пътуващ от Истанбул за Букурещ.

Въпреки че пътниците не са декларирали пренасяни ценности, по метода „анализ на риска“ автомобилът е бил селектиран за проверка.

При извършения личен преглед в панталоните на двамата мъже- на 28 г. и на 27 г., румънски граждани, митническият служител открил найлонови пликове с общо 83 бижута, сред които гривни, колиета, златни медальони и обеци.

Според направената експертиза, накитите с общо тегло 245 грама са от 14-каратово злато и са на стойност 12 230 лв. Контрабандните златни бижута са задържани. На двамата мъже са съставени актове за нарушение на Валутния закон.

От началото на годината до момента митническите служители на Капитан Андреево са задържали златни и сребърни бижута на обща стойност 231 399 лв.

Германски активисти символично ще разрушат оградата ни с Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416436

Германски активисти ще протестират срещу оградата по българско-турската граница. Вчера те пристигнаха в България със специална мисия - да изразят позицията си, че днес в Европа не трябва да има стени. По предварителна информация акцията ще протече само символично, съобщава БНТ.
Днес над 80 активисти, предимно млади хора, потеглиха от Ямбол, Германски активисти ще протестират срещу оградата по българско-турската граница. Вчера те пристигнаха в България със специална мисия - да изразят позицията си, че днес в Европа не трябва да има стени. По предварителна информация акцията ще протече само символично, съобщава БНТ. Днес над 80 активисти, предимно млади хора, потеглиха от Ямбол,

Битката за 10 ноември

http://www.cross.bg/bulgariya-horata-hora-1438944.html

  "25 години свободна България - 25 години вече нищо не е същото". С подобно малоумно послание една реклама вече близо месец на оставя българите на мира. Тази реклама се върти по телевизиите и се опитва да набие в главата на случайните зрители, че едва ли не живеят в осъществения политически рай, където животът процъфтява, а просперитетът те дебне в светлото бъдеще. Инициативата за отбелязването на 25 години от 10 ноември е на трима президенти - Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Желю Желев, а натрапчивата като пералня за мозъци реклама е продукт именно на тази инициатива. Нещо повече -една след друга се заредиха някакви тежки философско-изчанчени дискусии на тема "комунизъм", че несвикналото на българската бруталност съзнание ще изпищи трагично все едно са го затворили в една клетка с тризначките от Благоевград, които му обясняват как си избират бельо. "Етосът на жертвената героичност бе идеологически първенствуващ в комунистическия режим", твърди черният богослов Калин Янакиев. "Но всеки, който твърди, че сега България е по-зле отколкото е била по комунистическо време, или умишлено лъже младите хора, или лъже себе си", опява на народа номенклатурното отрече Владимир Левчев. "Декомунизацията в България пропусна да проследи мутациите на комунистическия елит", параноясва Огнян Минчев

Арестуваха балканския наркобарон Драгослав Космаяц

http://www.vesti.bg/novini/arestuvaha-balkanskiia-narkobaron-dragoslav-kosmaiac-6026985

Рано тази сутрин в съседна Сърбия бе арестуван Драгослав Космаяц, който се смята за балканския наркобарон.

Кунева отрече, че кабинетът е четворна коалиция

http://pik.bg/кунева-отрече-че-кабинетът-е-четворна-коалиция-news247694.html

Кунева отрече, че кабинетът е четворна коалиция

Кабинетът не е четворна коалиция. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по БНР.

"Надявам се, че когато се стигне до там да убеждавам парламентът, че реформата в съдебната система трябва да се състои - да намеря широка подкрепа. Когато направим крачката да говорим за нова Конституция като едно обединяващо нацията усилие – да се намерят повече партии, които да го подкрепят", посочи бившата еврокомисарка.

"Когато говорим за здравната реформа, за образованието, това как се правят инфраструктурните проекти, при какви условия на обществените поръчки, кои са ни националните приоритети в земеделието – мисля, че трябва повече да обичаме държавата си и да не забравяме, че всички станахме на крака и чухме българския химн", допълни тя.

Петър Стоянов: Преходът ни няма ярки защитници

http://frognews.bg/news_79847/

Проблемът на прекода ни е, че той няма ярки защитници. След още 25 години бъдещите поколения със сигурност ще оценят това, което правим днес. Това каза президентът Петър Стоянов на пресконференция по повод Инициативата "25 години свободна България".

5000 прасета изгоряха при пожар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416428

Пожар опустоши голяма свинеферма в пазарджишкото село Априлци. Пламъците са убили над 5 000 прасета. Огънят възникнал рано сутринта в събота и засегнал две големи постройки с угоени свине, съобщава Дарик.
Сградите са собственост на една от големите фирми за производство на месо в региона. Късо съединение е сред възможните причини за пожара. Пожар опустоши голяма свинеферма в пазарджишкото село Априлци. Пламъците са убили над 5 000 прасета. Огънят възникнал рано сутринта в събота и засегнал две големи постройки с угоени свине, съобщава Дарик. Сградите са собственост на една от големите фирми за производство на месо в региона. Късо съединение е сред възможните причини за пожара.

Швейцарската компания търси виновника за фалита на КТБ

http://business.actualno.com/Shvejcarskata-kompanija-tyrsi-vinovnika-za-falita-na-KTB-news_59360.html

До десет дни вложителите в КТБ ще подпишат договор с разследващата швейцарска компания ССI. Тя трябва да установи кой е виновникът и поръчителят на фалита на Корпоративна търговска банка. Това заяви ...

40% от младите мислят, че края на комунизма идва с падането на Китайската стена

http://society.actualno.com/40-ot-mladite-misljat-che-kraja-na-komunizma-idva-s-padaneto-na-Kitajskata-stena-news_59364.html

Резултатите от националното представително проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България”, осъществено от „Алфа Рисърч&a...

Меглена Кунева: Набива се в съзнанието на хората, че кабинетът е четворна коалици, но не е така

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416432

Набива се в съзнанието на хората, че кабинетът е четворна коалиция. Не е това, беше категорична вицепремиерът Меглена Кунева в интервю за БНР.
Надявам се, че когато се стигне до там да убеждавам парламентът, че реформата в съдебната система трябва да се състои - да намеря широка подкрепа. Когато направим крачката да говорим за нова Конституция Набива се в съзнанието на хората, че кабинетът е четворна коалиция. Не е това, беше категорична вицепремиерът Меглена Кунева в интервю за БНР. Надявам се, че когато се стигне до там да убеждавам парламентът, че реформата в съдебната система трябва да се състои - да намеря широка подкрепа. Когато направим крачката да говорим за нова Конституция

Кабинетът на отвращението. И рекетът върху Борисов

http://www.cross.bg/borisov-moskov-ministur-1438943.html

Изобщо не му се правеше кабинет на Бойко Борисов с реформаторите, и всички станахме свидетели на това как беше притиснат да преглътне отвращанието си от хората, които най-яростно го плюеха през последните 5-6 години. Реформаторите, разбира се, първи ще предадат Борисов, когато кабинетът се поразклати, ще го нарекат недодялан, деинтелектуализиран и други подобни, и той е напълно наясно с това. Затова и не ги искаше до себе си. Борисов обаче беше демонстративно притиснат за коалиция с реформаторите от г-н Жозеф Дол, който специално долетя, за да му се скара защо не харесва реформаторите и да му обясни, че не може да изпитва отвращение къмсвоите събратя по ЕНП. Премиерът Борисов има много богат опит с т.нар. „автентична десница", той постоянно им сърба попарата с „отровните гъби" срещу него и на мен лично ми е много трудно да повярвам, че това правителство ще издържи дълго, при наличието на абсолютна непоносимост вътре в него. Аз бих го нарекла „правителство на отвращението", най-вече заради изначалната конфликтност на двата десни субекта вътре - ГЕРБ и реформаторите. Затова подгответе се, драги слушатели на „Деконструкция", за един изключително интересен, брутално конфликтен и напрегнат политически сезон в следващата една година. Още повече, че ДПС остана извън формалната власт.От това следва, че Бойко Борисов трябва да се готви за тежка битка

5000 прасета изгоряха при пожар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416426

Пожар опустоши голяма свинеферма в пазарджишкото село Априлци. Пламъците са убили над 5 000 прасета. Огънят възникнал рано сутринта в събота и засегнал две големи постройки с угоени свине, съобщава Дарик.
Сградите са собственост на една от големите фирми за производство на месо в региона. Късо съединение е сред възможните причини за пожара. Пожар опустоши голяма свинеферма в пазарджишкото село Априлци. Пламъците са убили над 5 000 прасета. Огънят възникнал рано сутринта в събота и засегнал две големи постройки с угоени свине, съобщава Дарик. Сградите са собственост на една от големите фирми за производство на месо в региона. Късо съединение е сред възможните причини за пожара.

Камион аварира на магистарала "Хемус" край Ветрино, движението е ограничено

http://pik.bg/камион-аварира-на-магистарала-хемус-край-ветрино-движението-е-ограничено-news247691.html

Камион аварира на магистарала "Хемус" край Ветрино, движението е ограничено

Временно се ограничава движението по автомагистрала "Хемус" в участъка Неофит Рилски - Ветрино в посока Шумен, поради отстраняване на аварирал камион, пише агенция "Фокус".

Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Въведен е обходен маршрут - по първокласния път І-2 Русе - Варна.

Жена заби колата си в къща, остави квартал без ток в Благоевград

http://www.bnews.bg/article-121331

Фолксваген се блъсна се в стената на къща в Благоевград, изкърти електрическо табло и остави за 12 часа района без електричество.

Меглена Кунева: Кабинетът не е четворна коалиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416430

Набива се в съзнанието на хората, че кабинетът е четворна коалиция. Не е това, беше категорична вицепремиерът Меглена Кунева в интервю за БНР.
Надявам се, че когато се стигне до там да убеждавам парламентът, че реформата в съдебната система трябва да се състои - да намеря широка подкрепа. Когато направим крачката да говорим за нова Конституция Набива се в съзнанието на хората, че кабинетът е четворна коалиция. Не е това, беше категорична вицепремиерът Меглена Кунева в интервю за БНР. Надявам се, че когато се стигне до там да убеждавам парламентът, че реформата в съдебната система трябва да се състои - да намеря широка подкрепа. Когато направим крачката да говорим за нова Конституция

Откриха труп на мъж в канал в Гоцеделчевско

http://frognews.bg/news_79846/

Труп на мъж в канал бе открит в Гоцеделчевско. Мъжът се е удавил, категорични са направилите огледа полицаи, съобщи struma.com.

Един от най-успешните турски сериали дебютира по Диема Фемили

http://www.vesti.bg/razvlechenia/edin-ot-naj-uspeshnite-turski-seriali-debiutira-po-diema-femili-6026983

Еркен Петеккая и носителката на титлата Мис Турция – Хатидже Шендил, си партнират в история за невъзможната любов

Митничари заловиха двама румънци със злато в панталоните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416422

Контрабандно пренасяни златни бижута откриха и задържаха митническите служители на пункта Капитан Андреево. Накитите са намерени в двама пътници в лек автомобил с румънска регистрация, пътуващ от Истанбул за Букурещ. Въпреки че пътниците не са декларирали пренасяни ценности, по метода „анализ на риска“ автомобилът е бил селектиран за проверка. Контрабандно пренасяни златни бижута откриха и задържаха митническите служители на пункта Капитан Андреево. Накитите са намерени в двама пътници в лек автомобил с румънска регистрация, пътуващ от Истанбул за Букурещ. Въпреки че пътниците не са декларирали пренасяни ценности, по метода „анализ на риска“ автомобилът е бил селектиран за проверка.

Кой предложи, той заложи

http://www.cross.bg/gerb-pregovorite-lykarski-1438942.html

Как името на Божидар Лукарски се появи в списъка с кандидат-министри от квотата на Реформаторския блок? Този въпрос си задават както злорадстващите противници, така и недоумяващите привърженици на Блока. И имат основания. Не толкова заради конкретната личност, а заради принципа - все пак, само преди година скандирахме под прозорците на Министерския съвет „Кой предложи, кой предложи, кой, кой, кой?" Накратко нещата изглеждат така: Бойко Борисов казва на РБ, че очаква плик с предложения за министри. Председателският съвет на Блока се събира и определя пет имена за пет министерства. Впоследствие е информирана и парламентарната група. Пликът е предаден на Борисов. Петте имена, които изтичат в медиите, са: Меглена Кунева (външни работи), Николай Ненчев (отбрана), Атанас Атанасов (МВР), Румен Христов (земеделие), Тодор Танев (образование). Сред имената не фигурира това на Божидар Лукарски, макар той да твърди в профила си във Фейсбук: „Кандидатурата ми беше издигната от г-н Радан Кънев. Това могат да потвърдят всички, присъствали на председателския съвет на Реформаторския блок." Присъствали на заседанието обаче не потвърждават това. Самият Радан Кънев също не го потвърждава. По време на преговорите на следващия ден Бойко Борисов отказва да даде МВР и земеделското министерство на РБ, като в замяна ги компенсира с министерство на здравеопазването (начело с Петър Москов) и министерството на икономиката (за Божидар Лукарски)

Откъс от "Нощем с белите коне" на Павел Вежинов

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/09/2407555_otkus_ot_noshtem_s_belite_kone_na_pavel_vejinov/?ref=rss


Тази неделя по повод навършването на 9 ноември на 100 години от рождението на Павел Вежинов в рубриката "Четиво" ви предлагаме откъс от книгата "Нощем с белите коне", която издателство "Ентусиаст" преиздава специално по случая 14 години след последното й издание.

Романът е публикуван за първи път през 1975 г. и е преиздаван многократно през годините. Книгата книгата е преведена на руски, украински, молдовски, грузински, казахски, литовски, естонски, полски, словенски, чешки,...

Митничари хванаха румънци със злато в панталоните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416417

Контрабандно пренасяни златни бижута откриха и задържаха митническите служители на пункта Капитан Андреево. Накитите са намерени в двама пътници в лек автомобил с румънска регистрация, пътуващ от Истанбул за Букурещ. Въпреки че пътниците не са декларирали пренасяни ценности, по метода „анализ на риска“ автомобилът е бил селектиран за проверка. Контрабандно пренасяни златни бижута откриха и задържаха митническите служители на пункта Капитан Андреево. Накитите са намерени в двама пътници в лек автомобил с румънска регистрация, пътуващ от Истанбул за Букурещ. Въпреки че пътниците не са декларирали пренасяни ценности, по метода „анализ на риска“ автомобилът е бил селектиран за проверка.

Рашидов: Медиите да търсят „шейха на Оман“ на „Беловодски път“

http://offnews.bg/news/n_1/n_415107.html

Малко по-добре е да си министър, отколкото депутат. Това заяви пред БНТ Вежди Рашидов, който отново пое поста министър на културата. Малко по-добре е, въпреки че и двете не са най-доброто нещо, което може да се случи на един човек, особено ако е реализиран. Аз 60 години съм бил художник. Но в крайна сметка няма пълно щастие, така че – така се случи пак, посочи Рашидов. Мишел Бонев не беше моя грешка. Аз като министър понесох тези хапки. Друго не се е случвало да е грешка в министерството, посочи Рашидов за предишното си ръководене на културното ведомство. Той заяви, че реформата в театрите по времето на неговия мандат е била успешна. На въпрос за протеста срещу него, още преди да е назначен за министър на културата, Вежди Рашидов обясни: „Този протест има опашка. Аз бях предупреден три дена по-рано, заплашен по телефона, че ще има такъв протест. 12 човека, не могат да бъдат протест. 12 интелектуалци, които вие не ги разпознавате и ще ви питам познавате ли някой от тях. Това не е честно първо. На протест когато видя един Теодоси Спасов – ще се притесня. Когато видя един Георги Господинов – ще се притесня. Когато видя един Христо Мутафчиев – ще се притесня, или Вальо Танев. Или някой голям киноактьор или кинорежисьор сериозен - ще се притесня. Аз знам за какво е този протест, по-късно ще излезе и това. Не им прави чест. Не може с рекет да се правят тези неща“. Рашидов каза още, че има свободата сам да избира екипа си. Не е въпросът до персони, а до работа. За първи път премиер казва „направете си екипите, които ще работят“. Не е номерът само да даваме заплати на някои хора, коментира той, като допълни, че за зам.-министри ще избере хора, които познават материята и могат да постигат резултати. Вежди Рашидов каза още, че не възразява срещу спирането на новините на турски език, защото не вижда смисъл новините да се повтарят на още един език, след като вече са съобщени веднъж. На въпрос за КТБ Рашидов посочи, че не иска да говори по темата, но подкани медиите да потърсят „шейха на Оман“, което няма да е трудно, тъй като той се намира на „Беловодски път“, намеквайки за връзките на ДПС с КТБ.

Красиво до степен на истинска политическа еротика

http://www.cross.bg/ypravlenie-dyasno-pravitelstvo-1438941.html

След много трудни консултации България най-сетне има правителство. Това, изглежда, е добра новина. Това означава, че има изпълнителна власт, която да носи някаква отговорност. Неслучайно казвам „някаква", тъй като ми е трудно да видя ясен ценностен профил на бъдещото управление. Ако четем внимателно предизборната платформа на ГЕРБ, ще установим, че според тях на страната е нужно дясно управление. Само десни решения са в състояние да решат проблемите на България - пише в техния документ. В същото време крайно лявата формация АБВ бе обявила, че никога не би подкрепила дясно правителство. Следователно, щом Ивайло Калфин е вицепремиер, правителството не е дясно. Но Реформаторският блок бе заявил, че не би партнирал в конфигурация с леви партии, тъй като управлението няма да е дясно. И наистина - правителството е определено като „проевропейско" и „реформаторско". Обаче реформи по принцип могат да се правят или с десни политики, или с леви, или с центристки. Това зависи от идейния облик и платформи на управляващите партии и излъченото от тях правителство. В случая ГЕРБ едва ли би приел, че е най-голямата партия в ляво-центристки профил на управление. АБВ яростно опровергават, че са част от дясно управление. Реформаторите, които сякаш не можеха да преживеят политически без комбинацията с Патриотичния фронт, не се нуждаят от идеен анализ. Достатъчно е да цитирам нещо, което се случи в ефира на Нова телевизия

Големият син на Дейвид Бекъм е подписал с "Арсенал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/09/2415742_golemiiat_sin_na_deivid_bekum_e_podpisal_s_arsenal/?ref=rss


Големият син на Дейвид Бекъм - Бруклин, подписа професионален договор с "Арсенал", съобщиха английските медии.

15-годишният младеж е впечатлил треньорите в клуба от Северен Лондон и те са го привлекли с контракт до края на сезона, като има опция за дългосрочното му продължаване от лятото.

"Бруклин е талантлив. Той се открояваше във всички тренировки и мачове, в които взе участие. Около него се въртяха и други клубове. Въпросът беше не дали, а кога ще подпише с някой голям...

Огнена стихия край Пазарджик! Късо съединение подпали 5000 угоени прасета

http://pik.bg/огнена-стихия-край-пазарджик-късо-съединение-подпали-5000-угоени-прасета-news247690.html

Огнена стихия край Пазарджик! Късо съединение подпали 5000 угоени прасета

Пожар опустоши голяма свинеферма в пазарджишкото село Априлци. Пламъците са убили над 5 000 прасета,  съобщава Дарик.

Огънят възникнал рано сутринта в събота. Сградите са собственост на една от големите фирми за производство на месо в региона. Късо съединение е сред възможните причини за пожара.

По случая се води разследване.

5000 прасета станаха на въглен

http://frognews.bg/news_79845/

Пет хиляди прасета станаха на въглен след пожар, възникнал в свинеферма в пазарджишкото село Априлци.

9.11.1989 - денят на столетието!

http://www.cross.bg/germaniya-denyat-iztoka-1438940.html

9 ноември 1989 година беше денят на столетието, денят на германците от Изтока и Запада, но и денят на всички европейци и на цяла Европа, твърди в коментара си Александър Кудашев. 9 ноември 1989 година беше магически момент в германската история. Само за няколко часа животът на германците, а и на европейците се промени. Управляваната от комунистите Източна Германия се самовзриви под натиска на демонстрантите и бегълците. Падането на Берлинската стена беше краят на ГДР, макар че Обединението на Германия беше осъществено едва година по-късно. Останала без стена и телени заграждения, които да преграждат пътя на гражданите към свободата, ГДР се оказа неспособна да съществува. Хубавото беше, че Съветският съюз под ръководството на реформатора Горбачов, както и комунистическите властници в Източен Берлин се отказаха от употребата на насилие. Не се стигна до "китайско решение", като кървавата разправа с демонстрантите на площад Тянанмън. Мирните протести в Източна Германия през 1989 не бяха брутално премазани като въстанията в ГДР от 1953, в Унгария през 1956 и в Чехия през 1968 година. Падането на стената увенча с успех мирната революция на източногерманците. 9 ноември беше ден на щастие, на сълзи от неописуема радост. Той извика на живот забравени и подтискани чувства, желанието за единство и от двете страни, мечтите за свободен живот на Изтока

Страшно! Четирима убийци излязоха от Варненския затвор за добро поведение

http://pik.bg/страшно-четирима-убийци-излязоха-от-варненския-затвор-за-добро-поведение-news247689.html

Страшно! Четирима убийци излязоха от Варненския затвор за добро поведение

Четирима убийци са напуснали предсрочно преди дни килиите си във Варненския затвор заради добро поведение. 4 години и 8 месеца преди изтичане на 16-годишното му наказанието на свобода вече е Николай Горанов Димитров, който има и две присъди за педофилия, съобщи "Дарик"-Варна.

Владко Хаджиев, осъден на 8 години и половина за убийство на съседа си във варненския квартал „Аспарухово” Яким Иванов, излиза от затвора 2 години и 3 месеца по-рано. През пролетта на 2008 г. жертвата ударила автомобила на Хаджиев при паркиране. Последвал скандал, при който Иванов бил ударен три пъти с тесла по главата и след няколко дни починал в болница.

След убийството Хаджиев напуснал страната и заминал за Полша. Завърнал се в България, след като разбрал, че е обявен за издирване.

Разградчанинът Мартин Михайлов излиза на свобода 20 месеца преди изтичане на присъдата му от 16 години и 4 месеца.

15 месеца ще бъдат спестени на Мустафа Мустафов от шуменското село Тодор Икономово. 33-годишният мъж първоначално беше осъден на 14 години затвор за убийството на съселянина си Метин Мехмед, когото намушка с нож през 2008 г. След като делото беше върнато за ново разглеждане, Мустафов получи 8 години затвор.

Осъден на 7 години затвор за опит убийство ще си спести 20 месеца престой зад решетките. Ергинч Шериф и брат му Нермин Бош бяха признати за виновни за жесток побой с бухалка и дървената греда над Тодор Асенов, извършен през 2007 г. в Добрич. Заради множеството удари по главата му пострадалият мъж получил черепно-мозъчна травма и ще има неврологични проблеми до края на дните си.

Двама затворници, осъдени първоначално на 12 и 11 години лишаване от свобода, се прибират у дома след малко повече от 3 години зад решетките си. Т.В.Х. и Р.Л.П. от Старо Оряхово са признати за виновни, че през месец октомври 2011 г. са пребили с бухалки руснак, от когото са задигнали 3600 лв., мобилен телефон и яке. Чужденецът залагал в казиното, където работел Т.В.Х., и бил нападнат пред заведението, след като си тръгнал.

Варнеският окръжен съд дава 12 години затвор на Т.В.Х. и 11 години на Р.Л.П.. Тъй като подсъдимите признават вната си и делото се гледа по съкратената процедура, присъдите им са редуцирани с 1/3. На следващата инстанция са намалени още веднъж и стават съответно 6 години и 5 години и 2 месеца. В побоя над руснака участва още един мъж от селото, чието окончателно наказание е 6 години и 4 месеца затвор.

На Капитан Андреево има 5-километрова колона от тирове

http://www.bnews.bg/article-121330

На ГКПП Капитан Андреево има около 5-километрова опашка от тежко-товарни автомобили.

Проф. Ганчо Ганчев: Политиката на БНБ по казуса „КТБ“ беше несериозна

http://www.cross.bg/ganchev-institytzii-vklyuchitelno-1438939.html

София /КРОСС/ Политиката на БНБ по казуса "КТБ" - просто да чака някой да дойде и да предложи някакво решение, включително това чакане на инвеститора, според мен, е несериозно. Според мен това е българска банка и инициативата трябваше да бъде от страна на отговорните наши институции, каза икономистът проф. Ганчо Ганчев в интервю за БНР.Проф. Ганчев заяви, че са съществували възможности за привличане на международни институции, които да участват в рекапитализацията, включително на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон и Международната финансова корпорация.Това са институции, които имат възможност да инвестират в капитала на банки, но за да стане това трябва да има ясен план за стабилизирането на КТБ. Този план можеше да се разработи само от БНБ, каза икономистът.Това изискваше една много целенасочена дейност, избягване на негативните последици свързани със закриването на една голяма банкова институция, включително загубата на депозити на фирми и държавни предприятия в тази структура, каза още той.По отношение на правителството, проф. Ганчев заяви: Не познавам добре някои фигури, особено тези, които ще имат ключова роля в областта на икономиката, енергетиката. Аз не познавам техните концепции, не знам по какъв начин те смятат да решават тези проблеми

Гуцанов: Да се удължи срокът за паспортизация, а не да се глобяват домоуправители

http://www.moreto.net/novini.php?n=270162

Да се удължи срокът за паспортизация на сградите, а не да се глобяват домоуправители, призова в ефира на Радио Варна председателят на БСП в града Борислав Гуцанов. „Нямаме разминавания с никого, че паспортизацията на сградите е необходима, но нека има логика.

Четирима убийци напуснаха предсрочно килиите си във Варненския затвор

http://frognews.bg/news_79844/

Четирима убийци са напуснали предсрочно преди дни килиите си във Варненския затвор. Бонусът им се дава за добро поведение.

Финансовият министър: Няма причина за недоверие в банковата ни система

http://econ.bg/Новини/Финансовият-министър-Няма-причина-за-недоверие-в-банковата-ни-система_l.a_i.602425_at.1.html

„Мисля, че няма абсолютно никаква причина за недоверие в банковата ни система и ще видите как в съвсем скоро време пазарът ще го оцени като...

Кола изкърти ел. табло и остави част от Благоевград без ток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416412

Лек автомобил се качи но тротоара в Благоевград, блъсна се в стената на къща и изкърти електрическо табло и остави за 12 часа района без електричество, за щастие няма пострадали, съобщи БГНЕС.
Пътният инцидент станал снощи към 21 часа на мокра пътна настилка на ул. "Полковник Дрангов". На лек десен завой идващият откъм пазара в посока жк "Еленово" Лек автомобил се качи но тротоара в Благоевград, блъсна се в стената на къща и изкърти електрическо табло и остави за 12 часа района без електричество, за щастие няма пострадали, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент станал снощи към 21 часа на мокра пътна настилка на ул. "Полковник Дрангов". На лек десен завой идващият откъм пазара в посока жк "Еленово"

Задържаха контрабандни накити на "Капитан Андреево"

http://www.cross.bg/zlatni-bizhyta-mitnicheskite-1438937.html

/КРОСС/ Контрабандно пренасяни златни бижута откриха и задържаха митническите служители на МП "Капитан Андреево". Накитите са намерени в двама пътници в лек автомобил с румънска регистрация, пътуващ от Истанбул за Букурещ. Въпреки че пътниците не са декларирали пренасяни ценности, по метода „анализ на риска" автомобилът е селектиран за проверка от митническите служители. При извършения личен преглед в панталоните на двамата мъже, Е.К на 28 г. и Е.Е. на 27 г., румънски граждани, митническият служител открива найлонови пликове с общо 83 бижута, сред които гривни, колиета, златни медальони и обеци. Според направената експертиза, накитите с общо тегло 245 гр. са от 14-каратово злато на стойност 12 230 лв. Контрабандните златни бижута са задържани. На двамата мъже са съставени актове за нарушение на Валутния закон. От началото на годината до момента митническите служители на "Капитан Андреево" са задържали златни и сребърни бижута на обща стойност 231 399 лв.

Кола се заби в стена на къща, изкърти ел. табло и остави част от Благоевград без ток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416406

Лек автомобил се качи но тротоара в Благоевград, блъсна се в стената на къща и изкърти електрическо табло и остави за 12 часа района без електричество, за щастие няма пострадали, съобщи БГНЕС.
Пътният инцидент станал снощи към 21 часа на мокра пътна настилка на ул. Лек автомобил се качи но тротоара в Благоевград, блъсна се в стената на къща и изкърти електрическо табло и остави за 12 часа района без електричество, за щастие няма пострадали, съобщи БГНЕС. Пътният инцидент станал снощи към 21 часа на мокра пътна настилка на ул. "Полковник Дрангов". На лек десен завой идващият откъм пазара в посока жк "Еленово"

Германци искат символично да прережат оградата между България и Турция

http://frognews.bg/news_79843/

Два автобуса с германски радикални групи потеглиха от Ямбол към българо-турската граница, където ще се опитат да прережат символично оградата между двете страни. По този начин те искат да отбележат годишнината от падането на Берлинската стена.

Вицеканцлерът на Австрия поздрави Борисов за избирането му за премиер

http://www.cross.bg/avstriya-miterlener-raiinhold-1438936.html

/КРОСС/ Председателят на Австрийската народна партия и вицеканцлер и министър на науката, изследванията и икономиката в Австрия Райнхолд Митерленер отправи своите сърдечни поздравления към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за сформирането на ново правителство и избирането му за министър-председател на България.В поздравителния адрес Райнхолд Митерленер изразява задоволството си от отличните двустранни отношение между страните ни в миналото. „Очаквам в бъдеще да продължим и задълбочим това добро сътрудничество в рамките на ценностите в нашето общо политическо семейство, също така и да работим по въпросите от общ интерес и важност", пише още Митерленер.Вицеканцлерът пожела на новоизбрания министър-председател ползотворен мандат и успех в бъдещите начинания. „Очаквам с нетърпение лично да Ви поздравя на следващата среща на върха на ЕНП в Брюксел на 18 декември", завършва в писмото си председателят на АНП.

Труп на млад мъж е открит в край село Долно Вършило

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/trup-na-mlad-myzh-e-otkrit-v-kraj-selo-dolno-vyrshilo-6026982

Самоличността на загиналия е установена, по първоначални данни от огледа по тялото има видими следи от насилие

Франция няма да намери нов клиент за бойните кораби „Мистрал"

http://www.cross.bg/frantziya-dogovora-klient-1438935.html

/КРОСС/ В случай на анулиране на договора за доставка на бойните кораби „Мистрал" в Русия, Франция няма да бъде в състояние да намери нов клиент, тъй като те са оборудвани в съответствие с руските изисквания и технически не отговарят на нуждите на друга армия. Това съобщи източник, близък до корабостроителната компания DGNS.По този начин, отмяната на договора за доставката на "Мистрал" може да се окаже изключително неблагоприятна за Франция.Според експерт от Фондацията за стратегически изследвания Франция възможностите на Франция за маневриране са много ограничени. Ако още няколко месеца ситуацията не се промени, ще трябва да се откаже от договора.

Най-коментираното в "Дневник": Заплахата от нова студена война и новия кабинет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/09/2415580_nai-komentiranoto_v_dnevnik_zaplahata_ot_nova_studena/?ref=rss


В седмицата, която е най-наситена откъм събития и изказвания по повод 25 години от падането на Берлинската стена, очаквано най-коментираните публикации в "Дневник" са свързани с опасностите от възникването на нова студена война.

Коментарът на Инго Мантойфел за поведението на Русия по казуса с Украйна "Кремъл провокира нова студена война" събира най-много реакции на читателите - 498 коментара.

След мъчително дългите преговори за съставяне на правителство прераснали първо в...

Английски гранд привлече сина на Бекъм

http://www.bnews.bg/article-121328

Интерес към 15-годишния син на Дейвид Бекъм - Бруклин Бекъм са имали и другите грандове в Англия - Челси и Манчестър Юнайтед, но тийнеджъра е избрал "артилеристите".

Танева: И ние сме правили грешки, но да не посипваме главата си с пепел

http://frognews.bg/news_79842/

Ако имаме дългосрочен мандат ми се иска да има синхрон, добра работа и прозрачност в сектор „Земеделие” това каза по БНР Десислава Танева, министър на земеделието и храните.

Откриха труп на мъж, удавил се в канал в Гоцеделчевско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416397

Труп на мъж в канал бе открит в Гоцеделчевско.
Мъжът се е удавил, категорични са направилите огледа полицаи, съобщи struma.com.
Дали е паднал неволно или се е самоубил, тепърва ще се Труп на мъж в канал бе открит в Гоцеделчевско. Мъжът се е удавил, категорични са направилите огледа полицаи, съобщи struma.com. Дали е паднал неволно или се е самоубил, тепърва ще се

Пърформанс

http://www.moreto.net/novini.php?n=270150

На 9 ноември 1989 падна Берлинската стена. В речта си по повод на 25-годишнината канцлерката Ангела Меркел каза, че е било „чудо, че всичко е станало по мирен път“. Всъщност падането на Берлинската стана, макар да е най-зрелищният символ на падането на комунизма в Източна Европа, беше просто епизод от разпадането на Съветската империя и трансформирането ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ В световната история тази трансформация не е прецедент.

САЩ може да загуби контрол над ядрения си комплекс

http://america.actualno.com/SASht-moje-da-zagubi-kontrol-nad-jadrenija-si-kompleks-news_59359.html

Правителството на САЩ е на път да изгуби контрол над собствения си ядрен комплекс, съобщава АП. Дисциплината на служителите в ядрената индустрия е паднала, а Вашингтон няма план как да подкрепи развит...

Откриха труп на мъж, удавил се в канал в Гоцеделчевско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416402

Труп на мъж в канал бе открит в Гоцеделчевско.
Мъжът се е удавил, категорични са направилите огледа полицаи, съобщи struma.com.
Дали е паднал неволно или се е самоубил, тепърва ще се Труп на мъж в канал бе открит в Гоцеделчевско. Мъжът се е удавил, категорични са направилите огледа полицаи, съобщи struma.com. Дали е паднал неволно или се е самоубил, тепърва ще се

Орелът рибар избяга от пушките край частните язовири

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4415492

Имаше едно семейство край моя язовир преди 5 г. Бяха свили гнездо на скалите над водоема, ей там на високото. Наблюдавах ги известно време - и мъжкият, и женският всеки ден ми вземаха по един шаран. По кило да са били, това прави загуба от 300 лв. на месец, една заплата”, казва арендатор на малък водоем край Велики Преслав. Имаше едно семейство край моя язовир преди 5 г. Бяха свили гнездо на скалите над водоема, ей там на високото. Наблюдавах ги известно време - и мъжкият, и женският всеки ден ми вземаха по един шаран. По кило да са били, това прави загуба от 300 лв. на месец, една заплата”, казва арендатор на малък водоем край Велики Преслав.

Километрична опашка от тирове на Капитан Андреево

http://pik.bg/километрична-опашка-от-тирове-на-капитан-андреево-news247685.html

Километрична опашка от тирове на Капитан Андреево

На ГКПП Капитан Андреево има около 5-километрова опашка от тежко-товарни автомобили. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР.

Пунктът работи с пълният си капацитет и от двете страни.

Създалата се опашка се дължи на силен трафик.

Жители на Горни Лом почетоха паметта на загиналите при взрива в "Миджур"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/09/2415736_jiteli_na_gorni_lom_pochetoha_pametta_na_zaginalite/?ref=rss


Около 100 души от Горни Лом са почели паметта на жертвите на взрива в Горни Лом преди 40 дни, когато животът си загубиха 15 работници във фирмата.

Сред присъстващите бяха семействата на загиналите, приятели, колеги от завода, както и много жители на село Горни Лом, разказа кметът Илиян Михайлов, цитиран от агенция "Фокус".

Наскоро беше обявено, че е приключило почистването на района на завода за невзривени боеприпаси.


55% от българите оценяват положително Тодор Живков

http://offnews.bg/news/n_1/n_415102.html

55% от българите дават положителни оценки на Тодор Живков. Това сочи проучване на Алфа рисърч, което е част от инициативата „25 години свободна България“. Проучването е проведено сред 1200 българи над 16-годишна възраст. 25% от българите оценяват негативно Живков, а 20% не могат да преценят, показват още данните от проучването. За сравнение, изследване на НЦИОМ от 1991 г. показва, че само 16% от българите са имали положителни оценки за Тодор Живков, а 76% - отрицателни. Цели 94% от българите между 16 и 30 години заявяват, че не се чувстват абсолютно запознати с този период, а 46% от пълнолетните българи казват, че са слабо запознати с него. 68% от българите между 16 и 30 години не знаят коя е Маргарет Тачър, 58% не знаят кой е Хелмут Кол, а 71% - Александър Солженицин. Оценката за периода е пренаписана. Причините за това може да са в липсата на политически дебат, в антигероите на Прехода, случилото се след Прехода и т.н., посочи Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“, която представи резултатите от проучването. На въпрос за ключовите събития през 80-те години на миналия век най-много хора са посочили аварията в Чернобил през 1986 г., а на второ място – свалянето на Тодор Живков. Ако хората помнят Чернобил, а са пренаписали оценката си за Живков, това значи, че тези две реалности живеят в два паралелни свята, без никаква връзка помежду им. Не знам кой си спомня за скритата информация за облака след аварията. Играта с човешкия живот и здраве е едно от най-жестоките неща от този период, но пренаписаната оценка говори за липсващите връзки, коментира Димитрова. Хората с леви убеждения свързват епохата на социализма с определения като „спокойствие“, „работа за всички“, „благоденствие“, „сигурност“. Това, което ги тревожи в периода е Възродителния процес. Хората с десни убеждения пък описват периода с „ограничения“, „безправие“, „деспотизъм“, „диктатура“, „утопия“. Те все пак определят като успехи на периода достъпното здравеопазване и достиженията в образованието. Участниците в проучването се обединяват в това, че сред очакванията за Прехода са се изпълнили отварянето на граници и свободното пътуване, връщането на собствеността и повече права и свободи. В същото време обаче не са се осъществили очакванията за върховенството на закона, повишаването на благосъстоянието и осигуряването на нови работни места. 50% от анкетираните посочват, че Преходът е бил неуспешен. 29% казват, че са загубили от него в личен план, а 6% - са спечелили.

Шейхът на Оман е на "Беловодски път"

http://www.bnews.bg/article-121327

Ммедиите да потърсят “шейха на Оман”, който не е далеч – намира се на “Беловодски път”, каза по БНТ Вежди Рашидов.

Възрастна жена изчезна безследно от старчески дом

http://www.cross.bg/zhena-slavyantzi-doma-1438934.html

/КРОСС/ Възрастна жена от старческия сом в сунгурларското село Славянци е безследно изчезнала от близо 24 часа, научи репортер на Флагман.бг.За последно тя е видяна в 14 часа в събота. След това следите й се губят и никой в дома не я е виждал. От снощи е организирана спешна акция по издирването й, но засега тя е безуспешна.Предполага се, че жената е прекарала вечерта на открито, може и да не е оцеляла, предвид тежкото й здравословно състояние.Специализираната институция в Славянци е за възрастни хора с деменция. Изчезналата жена е с тежка форма на алцхаймер.Директорът на дома Жеко Жеков е неоткриваем. В Славянци са категорични, че той като ръководител на социалното заведение носи основна вина за изчезналата жена, заради липсата на адекватна охрана в дома.

Меркел: Падналата Берлинска стена е пример, че нищо не устоява на мечтите

http://www.mediapool.bg/merkel-padnalata-berlinska-stena-e-primer-che-nishto-ne-ustoyava-na-mechtite-news226974.html

Падането на Берлинската стена преди 25 години показа на света, че мечтите могат да се сбъднат и нищо не може да застане пред тях.Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в неделя, след като заедно с президента Йоаким Гаук и други политици вмъкнаха рози в цепнатината на отломка от Берлинската стена в мемориалния комплекс на улица "Бернауер". "Годишнината от падането на Берлинската стена е сигнал на надежда за хората, оказали се в горещи точки. Ние можем да променим положението към по-добро - това е посланието от падането на стената. То е насочено преди всичко към жителите на Украйна, Сирия и Ирак, а също така към много други региони на нашия свят, където основните права и свободи се намират под заплаха или се потъпкват", каза още Меркел. В неделя вечерта, в столицата на Германия ще е кулминацията на тридневното честване на 25-годишнината от рухването на 9 ноември 1989 г. на символа на Студената война и разделението на Европа. Меркел изрази убеждение, че и други стени може да бъдат разрушени - "стени на диктатури, насилие, идеология, вражда". Падането на Берлинската стена показа, че "мечтите са осъществими", заяви тя, цитирана от ТАСС. Предишната вечер по време на ежегодната международна конференция "Падането на стените" Меркел определи като чудо това, че преди 25 години Берлинската стена е паднала без нито един изстрел. В този смисъл така бе увенчана с успех мирната революция на източногерманците. "Невъзможно е за дълго да бъде потискан човешкият стремеж към свобода", каза тя и добави, че е "необходимо мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, да се ползваш от свободата". Осем хиляди светещи балона, разположени по протежението на падналата преди четвърт век Берлинска стена, ще отбележат в неделя кулминацията на започналите в петък тържества по повод рухването на стената Повече от милион души се стекоха в края на седмицата в Берлин, за да се включат във фестивала под открито небе край Бранденбургската врата, в който ще участват рок звезди и икони на свободата. В празненствата ще участват германският канцлер Ангела Меркел, която е израснала в Източна Германия, немският държавен глава Йоахим Гаук, последният съветски президент Михаил Горбачов, символите на битката за свобода Лех Валенса и Миклош Немеш и др. Построената от Германската демократична република през 1961 г. Берлинска стена, за да спре хората от Източна Германия да бягат в Западна, официално никога не е съществувала. В документите на ГДР съоръжението е наречено "Антифашистка отбранителна стена", а през годините на разделението на Германия смъртта си в нейното подножие са намерили над 700 души. При опит да избягат от репресивния режим над 600 души са загинали по цялата вътрешногерманска граница  и най-малко 132-ма на самата Берлинска стена. Между 1961 и 1989 година общо над 100 хиляди граждани на ГДР са опитали бягство на Запад. 5075 са успешните бягства. Има и 70 опита за бягство през тайни тунели, изкопани под стената, от които 4/5 се провалят. В основен символ на празника се превърна инсталацията "Светеща граница“, която се простира на 15 км по протежение на някогашната стена. Тя представлява светещи балони, поставени върху стойки на височина 3.60 метра, колкото е била височината на стената. Общият им брой е 8000. На всеки 150 метра от инсталацията са поставени стендове за архивни фотографии и текстове, разказващи истински истории, случили се на същото място. Довечера балоните ще полетят над Берлин като символ за изчезването на Стената. При излитането на първите балони на сцената при Бранденбургската врата симфоничен оркестър и хор ще засвирят и запеят Одата на радостта от Бетховен, след което на сцената ще се качат известни изпълнители и артисти, а очевидци ще разкажат спомени за събитията отпреди четвърт век. Тогавашният външен министър на Федерална Република Германия Ханс-Дитрих Геншер си спомня, че с канцлера Хелмут Кол са били на официално посещение във Варшава, когато получили "невероятната новина" (за отварянето на граничните пунктове по Берлинската стена от министър-председателя на ГДР Гюнтер Шабовски). "Беше ясно, че трябва да прекъснем посещението и да заминем за Берлин", казва Геншер. 35-годишната по това време Ангела Меркел е физик в Източногерманската академия на науките и си спомня, че "както всеки четвъртък бях на сауна с една приятелка и имах предчувствие, че нещо ще се случи". "Когато излязохме, хората вече се стичаха към граничния пункт, близо до който живеех. И аз минах границата за кратко и беше невероятно4, разказва Меркел. Франц Бекенбауер, в онзи момент треньор на западногерманския национален отбор по футбол, си спомня, че е предстоял решаващ мач в Кьолн срещу Уелс, който трябвал да спечелят, за да се класират за световното в Италия. "По това време в ГДР вреше и кипеше и в решаващата седмица за подготовката ни падна Стената. По цял ден седяхме пред телевизорите и никой не се интересуваше от мача", разказва Бекенбауер. След Обединението германците плащат добавка от над 5% по данъка върху доходите, т. нар. "данък солидарност" за възстановяването на източните провинции, което е около 15 млрд. евро годишно извън държавните инвестиции. Според проучване, направено наскоро, само 13 на сто от жителите на някогашния Източен Берлин смятат, че падането на Стената и Обединението на Германия са им донесли повече негативи, отколкото ползи. Обединението на Германия са им донесли повече негативи, отколкото ползи.

Германия отбелязва четвърт век от рухването на Берлинската стена

http://www.mediapool.bg/germaniya-otbelyazva-chetvart-vek-ot-ruhvaneto-na-berlinskata-stena-news226974.html

Осем хиляди светещи балона, разположени по протежението на падналата преди четвърт век Берлинска стена, ще отбележат в неделя кулминацията на започналите в петък тържества по повод рухването на 9 ноември 1989 г. на символа на Студената война и разделението на Европа. Повече от милион души се стекоха в края на седмицата в Берлин, за да се включат във фестивала под открито небе край Бранденбургската врата, в който ще участват рок звезди и икони на свободата. В празненствата ще участват германският канцлер Ангела Меркел, която е израснала в Източна Германия, немският държавен глава Йоахим Гаук, последният съветски президент Михаил Горбачов, символите на битката за свобода Лех Валенса и Миклош Немеш и др. Построената от Германската демократична република през 1961 г. Берлинска стена, за да спре хората от Източна Германия да бягат в Западна, официално никога не е съществувала. В документите на ГДР съоръжението е наречено "Антифашистка отбранителна стена", а през годините на разделението на Германия смъртта си в нейното подножие са намерили над 700 души. При опит да избягат от репресивния режим над 600 души са загинали по цялата вътрешногерманска граница  и най-малко 132-ма на самата Берлинска стена. Между 1961 и 1989 година общо над 100 хиляди граждани на ГДР са опитали бягство на Запад. 5075 са успешните бягства. Има и 70 опита за бягство през тайни тунели, изкопани под стената, от които 4/5 се провалят. Ангела Меркел, която води тридневните възпоменания за жертвите на Берлинската стена, определи като чудо това, че преди 25 години съоръжението е паднало без нито един изстрел. В този смисъл падането на Стената увенча с успех мирната революция на източногерманците, посочи канцлерът на състояла се в  събота вечерта в Берлин ежегодна международна научна конференция "Падането на стените" канцлерът Меркел заяви, че преди 25 години хората в Берлин са сътворили история. "Невъзможно е за дълго да бъде потискан човешкият стремеж към свобода", каза тя и добави, че е "необходимо мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, да се ползваш от свободата". В основен символ на празника се превърна инсталацията "Светеща граница“, която се простира на 15 км по протежение на някогашната стена. Тя представлява светещи балони, поставени върху стойки на височина 3.60 метра, колкото е била височината на стената. Общият им брой е 8000. На всеки 150 метра от инсталацията са поставени стендове за архивни фотографии и текстове, разказващи истински истории, случили се на същото място. Довечера балоните ще полетят над Берлин като символ за изчезването на Стената. При излитането на първите балони на сцената при Бранденбургската врата симфоничен оркестър и хор ще засвирят и запеят Одата на радостта от Бетховен, след което на сцената ще се качат известни изпълнители и артисти, а очевидци ще разкажат спомени за събитията отпреди четвърт век. В неделя сутринта Меркел, Гаук, Немеш и други политици посетиха мемориалния комплекс на улица "Бернауер", където е запазен фрагмент от стената. Те вмъкнаха в циментовата цепнатина цветя в памет на загиналите. После тържествата се прехвърлят в концертната зала на площад "Жандарменмаркт", където ще има тържествено събрание с участието на президента и канцлера, по случай слагането на началото на обединението на Източна и Западна Германия. Тогавашният външен министър на Федерална Република Германия Ханс-Дитрих Геншер си спомня, че с канцлера Хелмут Кол са били на официално посещение във Варшава, когато получили "невероятната новина" (за отварянето на граничните пунктове по Берлинската стена от министър-председателя на ГДР Гюнтер Шабовски). "Беше ясно, че трябва да прекъснем посещението и да заминем за Берлин", казва Геншер. 35-годишната по това време Ангела Меркел е физик в Източногерманската академия на науките и си спомня, че "както всеки четвъртък бях на сауна с една приятелка и имах предчувствие, че нещо ще се случи". "Когато излязохме, хората вече се стичаха към граничния пункт, близо до който живеех. И аз минах границата за кратко и беше невероятно4, разказва Меркел. Франц Бекенбауер, в онзи момент треньор на западногерманския национален отбор по футбол, си спомня, че е предстоял решаващ мач в Кьолн срещу Уелс, който трябвал да спечелят, за да се класират за световното в Италия. "По това време в ГДР вреше и кипеше и в решаващата седмица за подготовката ни падна Стената. По цял ден седяхме пред телевизорите и никой не се интересуваше от мача", разказва Бекенбауер. След Обединението германците плащат добавка от над 5% по данъка върху доходите, т. нар. "данък солидарност" за възстановяването на източните провинции, което е около 15 млрд. евро годишно извън държавните инвестиции. Според проучване, направено наскоро, само 13 на сто от жителите на някогашния Източен Берлин смятат, че падането на Стената и Обединението на Германия са им донесли повече негативи, отколкото ползи.

Опел излетя от пътя и спря в дърво над р. Струма

http://www.vesti.bg/novini/opel-izletia-ot-pytia-i-spria-v-dyrvo-nad-r.-struma-6026980

Невероятен късмет споходи водач на лек автомобил на опел с кюстендилска регистрация, за да не падне във водите на река Струма. Инцидентът стана тази сутрин на пътя Кюстендил-Невестино-Бобошево, на 2 км. преди село Пастух, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Цитат на деня: Шейхът на Оман се намира на "Беловодски път"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/11/09/2415730_citat_na_denia_sheihut_na_oman_se_namira_na_belovodski/?ref=rss


"Медиите да потърсят "шейха на Оман", който не е далеч – намира се на "Беловодски път".

За това призова новият министър на културата Вежди Рашидов в ефира на БНТ като с това отказа да говори повече за ситуацията в КТБ, чиито лиценз беше отнет и където той има депозит от около 2.5 млн. лв.

Така Рашидов намекна за връзките на ДПС с КТБ. Почетният председател на движението Ахмед Доган живее на ул. "Беловодски път" в София.

Убийци излязоха предсрочно от варненския затвор заради добро поведение

http://www.moreto.net/novini.php?n=270160

Четирима убийци са напуснали предсрочно преди дни килиите си във Варненския затвор заради добро поведение. Както Дарик вече съобщи, 4 години и 8 месеца преди изтичане на 16-годишното му наказанието на свобода вече е Николай Горанов Димитров, който има и две присъди за педофилия.

Историци: Преходът в България беше договорен

http://www.cross.bg/bulgariya-reformi-ikonomika-1438933.html

София /КРОСС/ На 10-ти ноември започна дългата политическа година, която беше наречена Годината на чудесата. Тази година започна за България и завърши на 29-ти ноември 1990-а година с оставката на правителството на Луканов, последното комунистическо правителство. Това припомни историкът проф. Димитър Луджев в интервю за БНР.Годината, в която се извърши политическата революция в България, в която имаше и свободни избори, макар и загубени драматично от СДС. Това беше „пирова победа" за социалистическата партия, тъй като след тях започна тежка политическа криза в страната. Хората излязоха на улицата, свалиха президента Младенов заради изречените от него лъжи и избрахме президент на СДС и политизирахме армията, МВР, съда, МВнР и други. В края на декември беше създадено първото коалиционно некомуниситическо правителство, което беше доминирано от СДС, започна едни от най-радикалните реформи, които сложиха началото на процеса на смяна на системата. 1991-а година приключи първият етап на посткомуниситическото развитие на България с приемането на новата Конституция, с либерализацията, икономическите реформи и победата на изборите на СДС. Време на едни грандиозни промени, на един момент, в който българският народ показа уникална способност да бъде заедно, да намира съгласие, да бъде издръжлив

Проучване: 40% от младите мислят, че падането на Китайската стена бележи края на комунизма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416390

Двадесет и пет години след началото на демократичните промени в България, колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява, а познанието за този период изчезва. Това показват резултатите от националното представително проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България”, Двадесет и пет години след началото на демократичните промени в България, колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява, а познанието за този период изчезва. Това показват резултатите от националното представително проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България”,

Изследване: 40% от младите мислят, че края на комунизма идва с падането на Китайската стена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416387

Двадесет и пет години след началото на демократичните промени в България, колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява, а познанието за този период изчезва. Това показват резултатите от националното представително проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България”, Двадесет и пет години след началото на демократичните промени в България, колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява, а познанието за този период изчезва. Това показват резултатите от националното представително проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България”,

На "Капитан Андреево" днес опашката е 5 км

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/09/2415728_na_kapitan_andreevo_dnes_opashkata_e_5_km/?ref=rss


На ГКПП "Капитан Андреево" има около 5 км опашка от тежкотоварни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Според информацията пунктът работи с пълния си капацитет и от двете страни. Създалата се опашка се дължи на силен трафик.

Вчера опашката от тирове на този граничен пункт беше дълга над 20 км и достигна Одрин. Шофьори си обясняваха забавянето в преминаването на границата със засилен контрол, след като преди седмица на другия пункт с Турция - "Лесово -...

Камион се запали на пътя

http://www.cross.bg/zapali-kamion-putya-1438932.html

/КРОСС/ Камион се запали в движение. Инцидентът е станал на пътя Русе-Търново, на 10 км. от село Пейчиново. Причина за пожара е блокирало задно колело на ремаркето. Екип на противопожарната служба от Бяла е изгасил тежкотоварния автомобил. При инцидента няма пострадали.

5-километрова опашка от тирове чакат на Капитан Андреево

http://frognews.bg/news_79841/

На ГКПП Капитан Андреево има около 5-километрова опашка от тежко-товарни автомобили. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР.

Близките искат да знаят: Какво взриви "Миджур"?

http://www.bnews.bg/article-121326

Близките на загиналите след трагедията край Горни Лом още чакат възмездие за случилото се и искат да узнаят причините за смъртта на 15-те загинали в завода.

Тийнейджъри обраха мъж на улица "Освобождение"

http://velikotarnovo.actualno.com/Tijnejdjyri-obraha-myj-na--ulica-Osvobojdenie-news_59341.html

58-годишен великотърновец е бил ограбен на улицата от двама тийнейджъри. Потърпевшият е сигнализирал в полицията на 7 ноември. Той обяснил, че същият ден около 14,30 ч. на ул. "Освобождение"...

Московски: Избрахме правителство, което да нанесе най-малко щети

http://politics.actualno.com/Moskovski-Izbrahme-pravitelstvo-koeto-da-nanese-naj-malko-shteti-news_59355.html

"Избрахме конфигурация за правителство, която ще нанесе по-малко щети, както за отделните политически субекти, така и за държавата", заяви министърът на транспорта, информационните технологи...

Кунева: Кабинетът не е четворна коалиция

http://politics.actualno.com/Kuneva-Kabinetyt-ne-e-chetvorna-koalicija-news_59356.html

Набива се в съзнанието на хората, че кабинетът е четворна коалиция. Не е това, беше категорична вицепремиерът Меглена Кунева в интервю за БНР. Надявам се, че когато се стигне до там да убеждавам парл...

Преходът няма ярки защитници, заяви Стоянов

http://politics.actualno.com/Prehodyt-njama-jarki-zashtitnici-zajavi-Stojanov-news_59357.html

Проблемът с прехода е, че във вида, в който преходът се разви в последните 25 години, той почти няма видими ярки и дефинирани защитници. Това заяви бившият президент на Република България - Петър Стоя...

Зам.-главният мюфтия: Не можем да свържем тероризма с исляма

http://frognews.bg/news_79840/

Тероризмът, много често се казва, няма религия. Това е гнет. Не може да го свържем с никаква религия - това е поведение на човека - насилие, агресия и то трябва да бъде наказано от всички. Това заяви зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн в предаването „Тази неделя" по БиТиВи.

Путин ще обсъди самолетната катастрофа в Украйна с премиера на Малайзия

http://econ.bg/Новини/Путин-ще-обсъди-самолетната-катастрофа-в-Украйна-с-премиера-на-Малайзия_l.a_i.602415_at.1.html

Премиерът на Малайзия Раджиб Назак и руският президент Владимир Путин ще обсъдят катастрофата на малайзиския самолет в Източна Украйна през юли тази...

5-километрова опашка от ТИР-ове на Капитан Андреево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416383

На ГКПП Капитан Андреево има около 5-километрова опашка от тежко-товарни автомобили. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР.
Пунктът работи с пълният си капацитет и от двете страни. Създалата се опашка се дължи на силен На ГКПП Капитан Андреево има около 5-километрова опашка от тежко-товарни автомобили. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР. Пунктът работи с пълният си капацитет и от двете страни. Създалата се опашка се дължи на силен

5-километрова опашка от тежкотоварни автомобили на Капитан Андреево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416380

На ГКПП Капитан Андреево има около 5-километрова опашка от тежко-товарни автомобили. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР.
Пунктът работи с пълният си капацитет и от двете страни. Създалата се опашка се дължи на силен На ГКПП Капитан Андреево има около 5-километрова опашка от тежко-товарни автомобили. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР. Пунктът работи с пълният си капацитет и от двете страни. Създалата се опашка се дължи на силен

САЩ губят контрол над ядрения си арсенал

http://www.moreto.net/novini.php?n=270158

Правителството на САЩ губи контрол над собствения си ядрен комплекс, съобщава АП. Дисциплината на служителите в ядрената индустрия е паднала, а Вашингтон няма план как да подкрепи развитието на индустрията. Миналата седмица бяха отстранени двама офицери, които са носили отговорност за сигурността на ядрения арсенал на страната.

Близките на загиналите в Горни Лом почитат 40 дни от смъртта им

http://frognews.bg/news_79839/

Близките на загиналите след трагедията край Горни Лом се събраха, за да почетат смъртта им 40 дни след инцидента. Семействата все още чакат възмездие за случилото се.

Кметът на Варна Иван Портних: На финалната права сме за избор на изпълнител на високоскоростното трасе

http://web.barometar.net/65699/

„На финалната права сме за избор на изпълнител на високоскоростното трасе. До дни комисията ще свърши своята работа, вероятно по част от компонентите ще има обжалвания, но в първото тримесечие на следващата година ще започне реализацията на този проект“, съобщи кметът на Варна Иван Портних. Той припомни, че трасето ще обхваща бул.„Константин и Фружин”, „Трети [...]

Десислава Танева увери, че този път не е в конфликт на интереси

http://offnews.bg/news/n_1/n_415098.html

Новият земеделски министър Десислава Танева обяви, че не е в конфликт на интереси, заемайки новия пост. Танева беше спрягана за земеделски министър в първия кабинет „Борисов“, но оттегли кандидатурата си заради конфликт на интереси. Бях в конфликт на интереси при предишния кабинет на Борисов, но сама оттеглих кандидатурата си след започналите атаки, посочи тя. Не искам да коментирам откъде идваха тези атаки. За сектора те са публична тайна. Аз не съм влязла в политиката със стремеж към властта като самоцел, не съм искала върху мен да тегне отговорността, че към политическата сила мандатоносител ще има атаки. Тази тема е приключена, подчерта Танева пред БНР. За изминалия период на управление на земеделското министерство мога да кажа, че всеки прави грешки, но още в предизборната кампания на ГЕРБ си казах, че трябва да престанем да си посипваме главата с пепел, категорична е Танева. По повод проблемите във фонд „Земеделие“, докато го ръководеше Калина Илиева, за която се оказа, че няма диплома за завършено висше образование, Танева заяви, че по времето на Орешарски фондът е бил най-зле.Периодът на Калина Илиева изглежда много блед на фона на излагацията, на това, което се случи последната година, смята тя. По думите й най-добре фондът е работел, когато е бил управляван от Румен Порожанов. Земеделският министър каза още, че вече е готова с екипа си и ще го обяви следващата седмица.

94% от младите не знаят почти нищо за социалистическа България

http://www.cross.bg/period-bulgariya-horata-1438930.html

София /КРОСС/ 25 години след началото на демократичните промени в България, колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява, а познанието за този период изчезва. Това показват резултатите от националното представително проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България", осъществено от „Алфа Рисърч". Изследването е проведено сред 1 200 български граждани над 16 годишна възраст чрез пряко стандартизирано интервю по домовете. Използвана е стратифицирана по тип населено място извадка с квота по основните социално-демографски признаци - пол, възраст, образование. 94% от най-младото поколение (16-30г.) споделят, че не знаят почти нищо за този период. 40% от тях не могат да посочат, дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена... 92% не познават нито в реален, нито в метафоричен смисъл границите на комунистическия блок. Познанията за епохата на комунизма се опират преди всичко на личните впечатления и разговори. Незначителен е делът на хората, които знаят за този период от книга 10%, филм, публицистично предаване (16%), училище или университет (10%).Липсата на дебат в медиите и публичното пространство, както и абдикацията на културните и образователни институции от темите за този период лишават новите поколения от познание за идеологическата и политическа същност на комунистическия режим, за неговия обхват и неговия крах

55% от българите с положителни оценки за Тодор Живков

http://pik.bg/55-от-българите-с-положителни-оценки-за-тодор-живков-news247678.html

55% от българите с положителни оценки за Тодор Живков

Изчезва колективната памет за тоталитаризма. 94% от хората между 16 и 30 години твърдят, че се чувстват абсолютно незапознати с  този период. 46% от пълнолетните смятат, че са слабо запознати. Това сочи национално представително проучване на Алфа Рисърч, част от инициативата „25 години свободна България".

55% от анкетираните дават положителни оценки за Тодор Живков, а 25% негативни. 20% не го познават.

68% от младежите между 16 и 30 години не познават Маргарет Тачър. 58% не познават кой е Хелмут Кол. 71% не познават Александър Солженицин.

Няма единен образ на социализма, обясни Боряна Димитрова от Алфа Рисърч.

За хората с леви убеждения епохата на социализма се възприема с думи като „спокойствие", „работа за всички", „благоденствие", „сигурност". Това, което тревожи левият електорат от тази епоха, е "възродителният процес".

За десните епохата на комунизма се възприема с думи като „ограничения", „безправие", „деспотизъм", „диктатура", „утопия". Достъпно здравеопазване, достижения в образованието са признанията за успехите на соца сред десните избиратели.

За хората над 61 годин и събитията от 80-те години на 20 век, за които се сещат, са аварията в Чернобил, оставката на Тодор Живков, падането на Берлинската стена, както и "възродителният процес".

Що се отнася за прехода очаквания и реалност се покриват само по няколко показатели: отваряне на граници и свободно пътуване, връщане на собствеността и повече права и свободи.

Не са се сбъднали очакванията за върховенство на закона, повишаване на благосъстоянието, нови работни места.

50% от запитаните смятат, че преходът е бил неуспешен. В личен план едва 29% от хората смятат, че са загубили от прехода. Само 6% са спечелили в семеен план от прехода.

Според запитаните от прехода най-много са спечелили политиците и мафиотите, а загубили са хората от народа.

Хората в България вероятно ще дадат различна оценка на прехода. Това заяви президентът в периода 1997-2002 Петър Стоянов. Хората от неговото поколение и по-възрастните се делят на две групи, както обясни той. Едните мислят с носталгия за комунизма заради реда и сигурността и други, които си спомнят лагерите.

Рухването на комунизма у нас и приобщаването на страната ни към новия цивилизационен модел е огромен исторически успех на България, смята той.

Стоянов е не мнение, че проблемът с прехода е, че във вида, в който се е развил през последните 25 години, той почти няма ярки защитници.

"Тези, които бяха тясно свързани с комунистическия режим, са недоволни от прехода, защото смятат, че той е направен от лошите седесари, които са докарали България до това дередже", убеден е експрезидентът.

Хората, които са били възпитани в антикомунистическо мислене, пък имат свое основание да бъдат недоволни от прехода, защото смятат, че той е извършен от хората, които са строили комунизма преди 1989-та година.

Бъдещите поколения ще оценят със сигурност това, което правим днес, смята Петър Стоянов.

Служебният министър на образованието Румяна Коларова на свой ред обясни, че 10 ноември не е дата, която се възприема еднозначно. Целта на инициативата е да се почетат „забравените" дисиденти и антикомунисти. Младите хора не знаят нищо за 25-те години, които са минали, нито за комунизма, посочи Коларова. Според нея трябва по-активно да се говори по тези теми - безпристрастно и непартийно.

По думите й, макар темата за комунизма да е включена в учебниците, често учителите не стигат до нея и не я преподават. Те не преподават, защото се страхуват, че ще провокират реакции на нетолерантност към различните интерпретации, смята Коларова. Досега темата за комунизма и за отминалите 25 години е използвана за провокиране на нетолерантност и екзалтиране на определен електорат. С това трябва да се спре, смята Коларова.

Родителите на Бенедикт Къмбърбач пускат обява в "Таймс", за да съобщят за годежа му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4415624

“Има начин, по който да се движиш практически като сянка. Колкото по-високи са стените, колкото по-тъмни са прозорците и по-големи слънчевите очила - толкова повече хората се заглеждат в тях. Най-доброто прикритие е да се научиш как да бъдеш невидим, когато си пред очите на всички.” Така звучи един истински Шерлок Холмс – майсторът на дегизиров “Има начин, по който да се движиш практически като сянка. Колкото по-високи са стените, колкото по-тъмни са прозорците и по-големи слънчевите очила - толкова повече хората се заглеждат в тях. Най-доброто прикритие е да се научиш как да бъдеш невидим, когато си пред очите на всички.” Така звучи един истински Шерлок Холмс – майсторът на дегизиров

55% от българите още си падат по Бай Тошо

http://frognews.bg/news_79838/

Изчезва колективната памет за тоталитаризма. 94% от хората между 16 и 30 години твърдят, че се чувстват абсолютно незапознати с този период. 46% от пълнолетните смятат, че са слабо запознати.

Габрово не е готово за зимата

http://www.cross.bg/gabrovo-tehnika-prichini-1438929.html

/КРОСС/ Самo дни, след като Габрово беше в капана на зимата, се оказва, че общината няма пълна готовност за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа в региона. Една от основните причини за несправяне със зимната обстановка е недостигът на машини и техника на фирмата-изпълнител, която поддържа, разчиства и опесъчава републиканската пътна мрежа в региона."За съжаление тази фирма, техният оперативен план все още не е одобрен, причина за това е недостигът на около осем броя снегопочистваща техника," обясни за ТВ7 директорът на Областната администрация Николай Петров.Оказва се обаче, че община Габрово все още няма сключен договор с фирмата изпълнител. "В момента има предложено споразумение, което все още не е факт от областното пътно управление, отправено към община Габрово за разрешаване на този проблем, но беше докладвано, че това не е финализирано поради обективни причини. В най-кратки срокове това трябва да бъде разрешено, за да е ясно кой носи отговорност за почистване на тези пътища и съответно кой не си е свършил работата", допълни още Петров.До момента са осигурени единствено запаси от сол, луга и пясък, необходими за началото на зимния период. До десети ноември ще стане ясно дали ще се осигурят необходимите техника, средства и екипи, които да действат и при бедствени ситуации. Освен липсата им, проблем при поддържането на републиканските пътища са невъзстановените след поройните дъждове пътни участъци.

Протести и оставки в Румъния заради президентските избори

http://econ.bg/Новини/Протести-и-оставки-в-Румъния-заради-президентските-избори_l.a_i.602402_at.1.html

Румънският президент Траян Бъсеску поиска оставката на министъра на външните работи Тутис Корлъцян. Причината е лошата организация на гласуването в...

Проф. Ганчо Ганчев: Политиката на БНБ беше несериозна

http://www.vesti.bg/novini/prof.-gancho-ganchev-politikata-na-bnb-beshe-neseriozna-6026979

Политиката, която избра Българската народна банка спрямо Корпоративна търговска банка /КТБ/ да чака някой да дойде и да вземе решение, включително чакането на инвеститор, беше несериозна.

Взеха за анализ проби питейни води от селата Цар Асен и Росен

http://pik.bg/взеха-за-анализ-проби-питейни-води-от-селата-цар-асен-и-росен-news247676.html

Взеха за анализ проби питейни води от селата Цар Асен и Росен

Във връзка с възникнал проблем с изтичане на замърсени с тежки метали води от водоема край село Цар Асен в река Луда Яна, Регионалната здравна инспекция в Пазарджик предприе незабавно мерки, съобщиха от инспекцията.

Днес - 9 ноември, екип от РЗИ, съвместно със служители на ВиК Пазарджик извърши вземане на проби питейни води от централния водоизточник, снабдяващ селата Цар Асен и Росен, както и от вътрешната водопроводна мрежа (пунктове) в двете населени места.

Пробите ще бъдат анализирани в лабораторията в РЗИ Пазарджик по химични и микробиологични показатели, и в РЗИ Пловдив за съдържание на тежки метали.

Препоръката на РЗИ Пазарджик е водата да не се ползва за питейни нужди до излизане на резултатите, които, веднага след получаването им, ще бъдат оповестени.


Силен трус разлюля Западна Гърция

http://frognews.bg/news_79837/

Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер разлюля Западна Гърция тази нощ към 1:15 ч. местно време.

Затварят ТЕЦ-Варна, служителите излизат утре на протест пред Катедралата

http://www.moreto.net/novini.php?n=270156

Служителите на ТЕЦ-Варна ще излязат утре - 10 ноември на протестен митинг, заради намерението на собственика "ЧЕЗ" да преустанови дейността на ТЕЦ-Варна, считано от 1 януари 2015г. Според синдикатите това ще доведе до уволняване на над 300 работници.

Животът на печатните книги продължава

http://www.investor.bg/zoom/355/a/jivotyt-na-pechatnite-knigi-prodyljava-181821/

Панаирът на книгата във Франкфурт разкрива, че издателите не са обърнали гръб на традиционната книга

Страшно: Заради грешен кръвен резултат пациент може да умре!

http://www.bnews.bg/article-121325

Безпрецедентно дело срещу България в Страсбург заведе мъж от Пловдив, който съди държавата, че е у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите.

Регистрираха необичаен вид птица край Шабленската Тузла

http://frognews.bg/news_79836/

Изключително необичаен за България вид птица - плоскоклюн листоног, е наблюдаван в морето край Шабленската тузла, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Мароко се отказа от Купата на африканските нации

http://www.cross.bg/maroko-fytbolna-konfederatziya-1438927.html

/КРОСС/ Мароко се отказа от провеждането на Купата на африканските нации през 2015 година заради епидемията от ебола. Страната-домакин настоява шампионатът да бъде преместен от 2015-а за 2016 година, но Африканската футболна конфедерация отхвърли подобен вариант и поиска от Мароко до 8 ноември да уточни окончателната си позиция.Мароканците отхвърлиха ултиматума и няма да организират шампионата, който трябваше да се проведе на 17 януари - 8 февруари 2015 година.Изпълкомът на Африканската футболна конфедерация ще заседава другата седмица в Кайро и ще вземе решение дали да отложи шампионата или да даде домакинството на друга страна.

Нападения над Живков изчезват от снимките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416272

Опити за покушения над Тодор Живков биват запечатани на десетки ленти на фоторепортерите от онова време, но никой не посмява да публикува кадрите. Цензурата на ЦК на БКП, както и страхът от репресивните органи не позволяват истината да излезе наяве. Най-известният случай, когато е било посегнато над личността на Живков, е т.нар. врачански атентат. Опити за покушения над Тодор Живков биват запечатани на десетки ленти на фоторепортерите от онова време, но никой не посмява да публикува кадрите. Цензурата на ЦК на БКП, както и страхът от репресивните органи не позволяват истината да излезе наяве. Най-известният случай, когато е било посегнато над личността на Живков, е т.нар. врачански атентат.

"Алфа Рисърч": Спомените за социализма избледняват, доминира носталгично-идеализираният му образ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/09/2415677_alfa_risurch_spomenite_za_socializma_izbledniavat/?ref=rss


Двадесет и пет години след началото на демократичните промени в България, колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява и познанията изчезват. В същото време започва да доминира носталгично идеализираният образ на комунизма, а представите за периода 1944-1989 особено на младото поколение са битовизирани, защото идват от разказа от семейството и приятели. 

94% от най-младото поколение (16-30 г.) заявяват, че не знаят почти нищо за онзи период, 92% не могат да...

Факт на деня: 55 % от българите оценяват Тодор Живков позитивно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/09/2415706_fakt_na_denia_55_ot_bulgarite_oceniavat_todor_jivkov/?ref=rss


25 години след падане на комунистическия режим, 55 % от българите изразяват по-скоро позитивна оценка за неговия лидер Тодор Живков. През 2014 година отрицателно е отношението на 25 %, а 20% не могат да направят преценка. Това показват данни от голямо изследване на "Алфа рисърч"* за оценката на социализма и прехода, което се представя в момента като част от инициативата "25 години свободна България" (четете повече по-късно на "Дневник"). 

За сравнение, изследователите от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване