България не е уведомена официално за спирането на "Южен поток"

http://offnews.bg/news/n_1/n_425314.html

Изказваме позицията си по-скоро рано, отколкото късно, защото България не е официално уведомена за казаното от Путин вчера. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на специална пресконференция в Министерски съвет.  Дончев обясни, че това е по-скоро реакция, отколкото позиция. Той каза още, че е говорил с представители на ЕС. Еврокомисарят по енергетика Марош Шефчович е обещал, ако "Южен поток" отпадне, да прокара до България алтернативна тръба от Гърция. "Няма да стоим и да чакаме безучастно, за да видим какво ще стане с "Южен поток", категоричен е Дончев. Реализацията на проекта е важна за нас заради доставката на природен газ и осигуряване на работни места, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че има стартирана процедура, с която изграждането на потока е замразено. Очаквайте подробности!

Стойнев: "Южен поток" щеше да гарантира енергийната сигурност на страната

http://www.cross.bg/stoilov-potok-shteshe-1442151.html

София /КРОСС/ "Южен поток" е важен геостратегически проект и щеше да гарантира енергийната сигурност на страната. Това каза на пресконференция днес бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.Стойнев посочи, че „Южен поток" може да бъде важен стимул на българската икономика. Това е проект, който щеше да донесе реален икономически растеж на страната, щеше да мине през най-бедния район, щеше да осигури над 5000 работни места, подчерта той."Винаги съм задавал на европейските министри къде е европейската солидарност. Защото за богатите държави има "Северен поток", а страни като България бяха забравени. За съжаление тази солидарност се отдалечава все повече и повече", заяви Стойнев. Той подчерта, че ако този проект се реализира през Турция, се затрудняват действията на "Булгартрансгаз", ще се лишим от 120 млн. долара годишно, няма да имаме нужда от газопреносна мрежа", подчерта той.Той припомни, че е заявил в Брюксел, че не приема позицията, която бе заявена по проекта "Набуко", заради който не са се водили разговори по Южен поток. "Аз като министър съм се борил българският народ да яде бял хляб. Затова ще настояваме да се изслуша премиерът, за да каже какви действия е предприел и президентът бил ли е уведомен за писмото на Васил Щонов", подчерта Стойнев."Най-голямата опасност е, че с това, което става- България се превръща в сива зона на Европа

Стойнев: "Южен поток" щеше да гарантира енергийната сигурност на страната

http://www.cross.bg/potok-shteshe-yuzhen-1442151.html

София /КРОСС/ "Южен поток" е важен геостратегически проект и щеше да гарантира енергийната сигурност на страната. Това каза на пресконференция днес бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.Стойнев посочи, че „Южен поток" може да бъде важен стимул на българската икономика. Това е проект, който щеше да донесе реален икономически растеж на страната, щеше да мине през най-бедния район, щеше да осигури над 5000 работни места, подчерта той."Винаги съм задавал на европейските министри къде е европейската солидарност. Защото за богатите държави има "Северен поток", а страни като България бяха забравени. За съжаление тази солидарност се отдалечава все повече и повече", заяви Стойнев. Той подчерта, че ако този проект се реализира през Турция, се затрудняват действията на "Булгартрансгаз", ще се лишим от 120 млн. долара годишно, няма да имаме нужда от газопреносна мрежа", подчерта той.Той припомни, че е заявил в Брюксел, че не приема позицията, която бе заявена по проекта "Набуко", заради който не са се водили разговори по Южен поток. "Аз като министър съм се борил българският народ да яде бял хляб. Затова ще настояваме да се изслуша премиерът, за да каже какви действия е предприел и президентът бил ли е уведомен за писмото на Васил Щонов", подчерта Стойнев.Ако ни заобиколи "Южен поток", България се превръща в сива зона на Европа, коментира от своя страна Янаки Стоилов.

Шок! Откриха взриватели на снаряди в склад на ВиК

http://pik.bg/шок-откриха-взриватели-на-снаряди-в-склад-на-вик-news256556.html

Шок! Откриха взриватели на снаряди в склад на ВиК

Полицията в Девин иззе взриватели за снаряди, открити не в дом или предприятие за оръжия, а в склад на ВиК!

На 1 декември в местното районно е получен сигнал от 64-годишен жител на Девин за това, че в складово помещение на ВИК -  Девин са намерени 63 броя дънни взриватели за снаряди.

Произходът на намерените взривни материални в процес на изясняване. По случая е образувана проверка, съобщиха от полицията в Смолян.

Чухме реакцията на Путин, но не сме уведомени официално за Южен поток

http://www.bnews.bg/article-123355

България още не е уведомена официално за спиране на проекта, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в МС. България е член на ЕС, който функционира на базата на общоприети и изработени съвместно от държавите членки закони, норми и правила, каза пък по-рано министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти, по повод намеренията на Русия да прекрати проекта "Южен поток". В извънредния брифинг в Министерски съвет участваха Томислав Дончев и министрите на енергетиката и на икономиката.

Драгомир Стойнев: За богатите държави има Северен поток, а България е забравена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457051

"Южен поток" е важен геостратегически проект и щеше да гарантира енергийната сигурност на страната. Това каза на пресконференция за последствията от спирането на проекта бившият енергиен министър Драгомир Стойнев, като призова обществото да не се дели на русофили и русофоби. Ако ни заобиколи "Южен поток", България се превръща в сива зона на Европа,

Бизнесът във Варна подркепял "Южен поток"

http://www.moreto.net/novini.php?n=272667

Спирането на проекта „Южен поток“ е временно, смята председателят на Варненска търговско-индустриална камара Иван Табаков. Пред Moreto.net той изрази мнение, че въпреки че Путин е направил изявление за стопирането, проектът ще бъде продължен.

Янаки Стоилов: Ако ни заобиколи Южен поток, България се превръща в сива зона на Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457081

"Южен поток" е важен геостратегически проект и щеше да гарантира енергийната сигурност на страната. Това каза на пресконференция за последствията от спирането на проекта бившият енергиен министър Драгомир Стойнев, като призова обществото да не се дели на русофили и русофоби.
Ако ни заобиколи "Южен поток", България се превръща в сива зона на Европа, "Южен поток" е важен геостратегически проект и щеше да гарантира енергийната сигурност на страната. Това каза на пресконференция за последствията от спирането на проекта бившият енергиен министър Драгомир Стойнев, като призова обществото да не се дели на русофили и русофоби. Ако ни заобиколи "Южен поток", България се превръща в сива зона на Европа,

Мирослав Боршош вече официално е новият шеф на НДК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457063

Мирослав Боршош официално е новият шеф на Националния дворец на културата. Това стана ясно след вписването му в Търговския регистър днес, съобщиха от НДК.
Както "24 часа" първи писа, културологът, продуцент и преподавател по арт мениджмънт Мирослав Боршош ще бъде изпълнителен член на дружеството. Председател на Борда става Валентин Кръстев. Мирослав Боршош официално е новият шеф на Националния дворец на културата. Това стана ясно след вписването му в Търговския регистър днес, съобщиха от НДК. Както "24 часа" първи писа, културологът, продуцент и преподавател по арт мениджмънт Мирослав Боршош ще бъде изпълнителен член на дружеството. Председател на Борда става Валентин Кръстев.

Мирослав Боршош е новият шеф на НДК

http://www.mediapool.bg/miroslav-borshosh-e-noviyat-shef-na-ndk-news227881.html

Мирослав Боршош официално е новият шеф на Националния дворец на културата. Това стана ясно след вписването му в Търговския регистър днес, съобщиха от НДК. Културологът, продуцент и преподавател по арт мениджмънт ще изпълнява длъжността изпълнителен член на дружеството. Председател на Борда става Валентин Кръстев. В състава на ръководството влизат още Оли Груева, Людмил Веселинов и Райна Гегова. Боршош е роден през 1972 г. Завършва специалност "Културология" в Софийския университет. Занимавал се е с издателска дейност, организиране на арт събития и др. Той е и продуцент на сериала "Недадените", посветен на спасяването на българските евреи, припомнят от НДК.

Народният представител от ГЕРБ-Перник Вяра Церовска проведе приемен ден за граждани на Трън

http://www.zapernik.com/pernik/narodniyat-predstavitel-ot-gerb-pernik-vyara-cerovska-provede-priemen-den_36190/

Народният представител от ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска проведе приемен ден за граждани на Трън. Жителите на общината споделиха с депутата редица проблеми, сред които липсата на цифровизация в района и трудности, свързани с инфраструктурата. В рамките на приемния ден бяха повдигнати и редица въпроси...

Продължава

Само господстващият елит може да накара маса бизнесмени да си платят за отдавна опровергани опорни точки

http://www.cross.bg/otdavna-ttip-biznesmeni-1442152.html

/КРОСС/Организаторите на провелата се днесконференция "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции: перспективи пред малкия и средния бизнес", Американската търговска камара в България и Конфиндустрия България, изпълниха основната си задача: да покажат кой тук е силата. Само господстващият елит може да накара маса бизнесмени да платят по 110 лв., за да им повтаря от 9 до 13 ч. с общоизвестни и отдавна опровергани опорни точки. С това напомняше форум на Комсомола.  Това коментира в социалната мрежа социологът Чавдар Найденов. Ето статуса на Найденов във Фейсбук: От любопитство посетих конференцията за ТТИП и малките средни предприятия (МСП). Имаше много ТТИП и малко МСП.  Изредиха се десетина души да повтарят, как ТТИП ще донесе 120 милиарда към БВП. Без да споменат, че това е на 10-тата година, че е максимална прогноза и че представлява само 0.8% от БВП на ЕС. И че на това отгоре е оборена.  Декларираха, че трябва да отхвърлим заблудите. Например тези, че споразумението ще вкара в Европа шистов газ, ГМО, АКТА през задния вход. Но не се опитаха да ги опровергаят! Оставиха тази дребна задача на аудиторията, която явно се чудеше, какво прави там.  Петьо Ганев (ИПИ) каза, че веднъж отишъл в митницата да освобождава книги и там го бавели и му поискали подкуп

Митов: Отказът от Южен поток сочи, че Русия не се съобразява със законите на ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457070

"България е суверенна държава и законно избраните й парламент и правителство решават кое е най-добро за нея и нейните граждани. Заедно с това, България е член на ЕС, който функционира на базата на общоприети и изработени съвместно от държавите членки закони, норми и правила", заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти по

Даниел Митов: Защо Русия се отказа от Южен поток не по утвърдените двустранни дипломатически канали?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457036

"България е суверенна държава и законно избраните й парламент и правителство решават кое е най-добро за нея и нейните граждани. Заедно с това, България е член на ЕС, който функционира на базата на общоприети и изработени съвместно от държавите членки закони, норми и правила", заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти по "България е суверенна държава и законно избраните й парламент и правителство решават кое е най-добро за нея и нейните граждани. Заедно с това, България е член на ЕС, който функционира на базата на общоприети и изработени съвместно от държавите членки закони, норми и правила", заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти по

Съпругата и синът на лидера на ИД задържани на границата на Ливан със Сирия

http://www.cross.bg/livan-siriya-zadurzhani-1442150.html

/КРОСС/ Съпругата и синът на лидера на екстремистката организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади са задържани на границата на Ливан и Сирия. Те са откарани в Министерството на отбраната на Ливан в Бейрут. Близките на лидера на „Ислямска държава" са задържани на граничен пункт, при опит да влязат в Сирия с фалшиви документи.Според местните медии, операцията е извършена в сътрудничество с чужди разузнавателни агенции.

Стоян Тонев с идея за индивидуална партида на осигурените в НЗОК

http://www.mediapool.bg/stoyan-tonev-s-ideya-za-individualna-partida-na-osigurenite-v-nzok-news227880.html

Всеки, който плаща здравни вноски, да има индивидуална партида в здравната каса и да може да ползва натрупаните в нея пари за прегледи и лечение, предлага председателят на парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев (ГЕРБ). "Това означава, че всеки който плаща здравни вноски ще има конкретен договор с конкретни показатели с НЗОК. Нещо повече - ще се опитаме да използваме практики най-вече от Холандия, Германия и Швейцария, при които част от солидарния модел да стане модел със собствена, индивидуална партида. Обикновено това съотношение между разделението на парите от здравната вноска в Европа е 70% за солидарния фонд, 30% - за индивидуалната партида", заявява Тонев в интервю за в. "Труд". Здравноосигурителната вноска у нас е от 8 на сто върху заплатата, като осигуровката се поделя в съотношение 60 към 40 между работодателя и работника. Според Тонев 25% от парите от личното участие в здравната вноска ще отиват в индивидуалната партидна сметка на българина и той ще определя за какво да се харчат. "Т.е. при заплата от 500 лв. за здраве се отделят 40 лв. От тях 24 лв. внася работодателят, а 16 лв. - работникът. Т.е. 25 % от 16-те лева или 4 лева (10% от цялата здрана вноска - б.р.) ще са само за пациента и ако той не ги ползва, ще му се натрупват, докато в един момент му потрябват. А при този служител, който се осигурява върху 1500 лв., всеки месец ще му се заделят по 12 лв., които ще са само за него", обяснява Тонев. Той обяснява, че човек може да реши да ги оползотвори за преглед без да чака за направление, а останалите пари от вноската му ще отиват в националния солидарен фонд. "В Германия ефектът от натрупването от личните партиди годишно е за 20 млрд. евро, надяваме се при нас да е около 50 млн. лв. Много важна подробност е, че осигуреният ще може да използва своята част от парите за лечение на някои от членовете на семейството - примерно за болното си дете или съпруга", посочва Тонев. Според него промяната може да бъде гласувана след като мине първото тримесечие на годината, т.е. през април 2015-а и тя да влезе в сила от средата на годината. Не е ясно обаче как това ще стане при положение, че бюджетът на НЗОК за следващата година е разчетен така, че да се ползва цялата сума, събрана от здравни вноски. Преди две седмици здравният министър Петър Москов лансира различна от тази на Тонев идея, а именно всеки да има собствен лимит от услуги в доболничната помощ в рамките на солидарния осигурителен модел.

Времето затвори училища във Видинско

http://www.bnews.bg/article-123345

Усложнената пътна обстановка и авария в електропреносната мрежа принудиха кметове да обяват неочаквана ваканция в две села във Видианско и в Белоградчик.

Подобряват поетапно уличното осветление в Бургас

http://burgas.actualno.com/Podobrjavat-poetapno-ulichnoto-osvetlenie-v-Burgas--news_63707.html

Ново улично осветление се поставя на места в бургаския комплекс "Братя Миладинови", където доскоро то е липсвало. Сега прибирането нощем е по-лесно и безопасно за жителите на бл. 64, 65, 66,...

"Сигнал", Нелина, Михаела Филева, Вензи, Прея и Били Хлапето на Нова година във Велико Търново

http://velikotarnovo.actualno.com/Signal-Nelina-Mihaela-Fileva-Venzi-Preja-i-Bili-Hlapeto-na-Nova-godina-vyv-Veliko-Tyrnovo-news_63708.html

Рок група „Сигнал”, Нелина и любими рап изпълнители ще пеят в Новогодишната нощ във Велико Търново. Това каза Нелина Църова, директор Дирекция „Култура и туризъм&rdqu...

Варненският зоопарк показа трите новородени лъвчета

http://varna.actualno.com/Varnenskijat-zoopark-pokaza-trite-novorodeni-lyvcheta-news_63709.html

Трите новородени лъвчета от варненския зоопарк бяха показани днес пред медиите. Без да се срамуват, мъниците позираха пред обективите и камерите, докато изнервената мама Косара се притесняваше дали ...

Мадона: Хората взимат наркотици, за да се приближат до Бог

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457061

Певицата Мадона смята, че хората взимат наркотици в опит да се приближат до Бог и твърди, че е опитвала всички видове наркотични вещества в даден етап от живота си. Това певицата сподели в интервю за списание "Интервю". 
"Става въпрос за това, че хората взимат наркотици, за да се свържат с Господ или да достигнат по-високо ниво на съзнанието си. Певицата Мадона смята, че хората взимат наркотици в опит да се приближат до Бог и твърди, че е опитвала всички видове наркотични вещества в даден етап от живота си. Това певицата сподели в интервю за списание "Интервю".  "Става въпрос за това, че хората взимат наркотици, за да се свържат с Господ или да достигнат по-високо ниво на съзнанието си.

Мирослав Боршош е новият шеф на НДК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457041

Мирослав Боршош официално е новият шеф на Националния дворец на културата. Това стана ясно след вписването му в Търговския регистър днес, съобщиха от НДК.
Както  Мирослав Боршош официално е новият шеф на Националния дворец на културата. Това стана ясно след вписването му в Търговския регистър днес, съобщиха от НДК. Както "24 часа" първи писа, културологът, продуцент и преподавател по арт мениджмънт Мирослав Боршош ще бъде изпълнителен член на дружеството. Председател на Борда става Валентин Кръстев.

Мадона: Хората взимат наркотици, за да се приближат до Бог

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4457043

Певицата Мадона смята, че хората взимат наркотици в опит да се приближат до Бог и твърди, че е опитвала всички видове наркотични вещества в даден етап от живота си. Това певицата сподели в интервю за списание Певицата Мадона смята, че хората взимат наркотици в опит да се приближат до Бог и твърди, че е опитвала всички видове наркотични вещества в даден етап от живота си. Това певицата сподели в интервю за списание "Интервю".  "Става въпрос за това, че хората взимат наркотици, за да се свържат с Господ или да достигнат по-високо ниво на съзнанието си.

НАСА изпробва космически кораб от ново поколение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457035

За 4 декември НАСА планира изстрелване на космическия кораб от ново поколение "Орион".
Това ще е неговият първи непилотиран тестови полет.
Капсулата е проектирана да транспортира астронавти много по-далеч в дълбокия Космос, отколкото досега. Включително до някой астероид или до Марс.
Какво представлява "Орион" - разгледайте в графиката. За 4 декември НАСА планира изстрелване на космическия кораб от ново поколение "Орион". Това ще е неговият първи непилотиран тестови полет. Капсулата е проектирана да транспортира астронавти много по-далеч в дълбокия Космос, отколкото досега. Включително до някой астероид или до Марс. Какво представлява "Орион" - разгледайте в графиката.

Иракската армия отблъсна бойци на "Ислямска държава" от склад с химическо оръжие

http://www.moreto.net/novini.php?n=272622

Подразделения на иракската армия изтласкаха силите на групировката "Ислямска държава" от склад с химическо оръжие северно от Багдад, съобщава Франс прес. Химическият арсенал се намирал в два бункера в район, който през юни миналата година беше окупиран от формирования на джихадистите, съобщиха очевидци, цитирани от агенция Ройтерс.

МОН извършва проверка по сигнал за насилие

http://www.cross.bg/ychenitzite-nasilie-obshtina-1442149.html

София /КРОСС/ Министерството на образованието и науката предприе проверка във връзка с медийни публикации за насилие сред ученици от четвърти клас на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий", с. Войводиново, община Марица.Със заповед на директора на училището Марияна Симеонова е назначена комисия за проверка по случая и са предприети мерки за изясняване на фактите и обстоятелствата. Предстои и свикването на педагогически съвет, на който да се разгледат, обсъдят и набележат мерки за въздействие по „Механизма за противодействие на училищния тормоз". Осигурено е съдействие на специалисти от Отдела за закрила на детето, Дирекция „Социално подпомагане", Местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни (МКБППМН) при община Марица, Детската педогогическа стая към РПУ - с. Труд, Държавната агенция за закрила на детето. Задействани са компетентните органи по Координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция.Вече са проведени разговори с учениците и техните родители и е постигнато споразумение между социалните работници и родителите на учениците те да посещават консултации с психолог от ОЗД първоначално за период от три месеца.Предстои също така инспектор от Детска педагогическа стая към РПУ на с

Евтина оферта провали избора на одитор за Разплащателната агенция

http://www.bnews.bg/article-123349

Министерството на земеделието и храните не избра сертифициращ орган за Разплащателната агенция.

Лукашвеич: Последствията трябва да се изчисляват от тези, които зарязаха "Южен поток"

http://www.cross.bg/lykashveich-rysiya-presmyatat-1442148.html

/КРОСС/ Последиците от спирането на проекта "Южен поток" трябва да се пресмятат от тези, които се отказаха от него, а не от Русия. Това заяви говорителят на външното министерство на Русия Александър Лукашвеич. "Според мен президентът го каза много ясно, че насила мил не можеш да бъдеш. Ще намерим други форми за реализация на нашите планове за доставка на газ в други региони. По-скоро последствията трябва да се пресмятат от тези, които зарязаха този проект, не от Русия", каза Лукашвеич.

Бил ли е Хелмут Шмит убеден нацист?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4456992


БЕРЛИН - Бил ли е бившият германски канцлер (1974-1982 г.) Хелмут Шмит, смятан и досега за икона на социалдемократите, убеден нацист? Това се питат милиони германци след публикация в сп. “Шпигел”, предаде кореспондентката ни Ваня Енчева.
Списанието публикува откъси от книгата “Хелмут Шмит по време на мръсната война”, БЕРЛИН - Бил ли е бившият германски канцлер (1974-1982 г.) Хелмут Шмит, смятан и досега за икона на социалдемократите, убеден нацист? Това се питат милиони германци след публикация в сп. “Шпигел”, предаде кореспондентката ни Ваня Енчева. Списанието публикува откъси от книгата “Хелмут Шмит по време на мръсната война”,

Сингапурски фонд купува индустриални имоти от Blackstone за 8,1 млрд. долара

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/singapurski-fond-kupuva-industrialni-imoti-ot-blackstone-za-81-mlrd-dolara-184840/

Продажбата на IndCor, една от най-големите сделки с индустриални имоти в историята, се очаква да приключи през първото тримесечие на 2015 г.

ПЪЛНО ПОРНО! Няма да има компенсации за България заради Южен Поток! Значи сме щели да печелим от него?!

http://www.zapernik.com/politika/pulno-porno-nyama-da-ima-kompensacii-za-bulgariya-zaradi-yujen_36189/

Не съществува правна рамка за компенсации заради спирането на проекта за изграждането на газопровода “Южен поток”. Това заяви на пресконференция Ана Итконен, говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката.

Така тя отговори на въпрос дали България може да очаква да бъде компенсирана заради обявеното от Москва спиране на проекта. Сигурността и солидарността са основна част от европейския енергиен съюз, отбеляза говорителят. Тя не се ангажира с оценка дали с изявленията на...

Продължава

Бюджетната комисия остави 8% данък върху лихвите по депозитите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457007

Бюджетната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите отново да бъде повишен на 10%, предаде БГНЕС.
Предложението бе отхвърлено от мнозинството в бюджетната комисия, която разглежда на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност. Предложението на ГЕРБ бе включено в преходните и заключителните Бюджетната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите отново да бъде повишен на 10%, предаде БГНЕС. Предложението бе отхвърлено от мнозинството в бюджетната комисия, която разглежда на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност. Предложението на ГЕРБ бе включено в преходните и заключителните

Тодор Славков с последно предупреждение от Биг Брадър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4456990

Две седмици след началото и две седмици преди края на Big Brother All Stars на повърхността започнаха да изплуват някои от старите и добре познати от предишния сезон привички на Тодор Славков. В началото на формата Тошко даде обет да „бъде нов човек“, той помагаше в домакинството, спортуваше и участваше активно в живота в Къщата. Две седмици след началото и две седмици преди края на Big Brother All Stars на повърхността започнаха да изплуват някои от старите и добре познати от предишния сезон привички на Тодор Славков. В началото на формата Тошко даде обет да „бъде нов човек“, той помагаше в домакинството, спортуваше и участваше активно в живота в Къщата.

8% остава данъкът върху лихвите по депозитите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4456969

Бюджетната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите отново да бъде повишен на 10%, предаде БГНЕС.
Предложението бе отхвърлено от мнозинството в бюджетната комисия, която разглежда на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност. Предложението на ГЕРБ бе включено в преходните и заключителните Бюджетната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите отново да бъде повишен на 10%, предаде БГНЕС. Предложението бе отхвърлено от мнозинството в бюджетната комисия, която разглежда на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност. Предложението на ГЕРБ бе включено в преходните и заключителните

Как да защитим дома си, докато ни няма по празниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457001

Често ставаме свидетели на неочаквани случки, в които домът ни понася сериозни щети. Кражбите и влизането с взлом са висок процент, а неумишлено нанесените щети на имуществата са дори повече. Още по-неприятно е, когато инцидентът се случи, докато не сме у дома.
Макар и да не го очакваме, не е изключено да попаднем в подобна ситуация – заминаваме Често ставаме свидетели на неочаквани случки, в които домът ни понася сериозни щети. Кражбите и влизането с взлом са висок процент, а неумишлено нанесените щети на имуществата са дори повече. Още по-неприятно е, когато инцидентът се случи, докато не сме у дома. Макар и да не го очакваме, не е изключено да попаднем в подобна ситуация – заминаваме

Тодор Славков получи последно предупреждение от Биг Брадър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4457003

Две седмици след началото и две седмици преди края на Big Brother All Stars на повърхността започнаха да изплуват някои от старите и добре познати от предишния сезон привички на Тодор Славков. В началото на формата Тошко даде обет да „бъде нов човек“, той помагаше в домакинството, спортуваше и участваше активно в живота в Къщата. Две седмици след началото и две седмици преди края на Big Brother All Stars на повърхността започнаха да изплуват някои от старите и добре познати от предишния сезон привички на Тодор Славков. В началото на формата Тошко даде обет да „бъде нов човек“, той помагаше в домакинството, спортуваше и участваше активно в живота в Къщата.

Проект на Лайънс клуб подпомага диабетно болни деца със зрителни проблеми

http://dobrudjatv.net/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d1%8a%d0%bd%d1%81-%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b1-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%b0%d0%b1%d0%b5/

Глюкомери, представляващи пластмасов чип със сензор за подкожна употреба, които правят измервания на 5 минути или 288 броя на денонощие, подсигуряват от Лайънс клуб за деца и млади хора до 18 години със зрителни увреждания, съобщи президента на Лайънс Добрич нотариус Драгостин Байчев. Данните от […]

Хванаха варненец да краде ток

http://www.moreto.net/novini.php?n=272642

51-годишен варненец е уличен в кражба на ток, съобщиха от полицията за Moreto.net. Сигнал за кражбата е подаден на 1 декември, около 13:30 часа, от служител на електроразпределително дружество в гр. Варна. При рутинна проверка на частен имот, намиращ се в местност "Ракитника", собственост на С.

Вежди за избора на Бинев: Винаги съм заставал зад българските творци, но не мога да взема отношение

http://pik.bg/вежди-за-избора-на-бинев-винаги-съм-заставал-зад-българските-творци-но-не-мога-да-взема-от-news256543.html

Вежди за избора на Бинев: Винаги съм заставал зад българските творци, но не мога да взема отношение

Министърът на културата Вежди Рашидов коментира случая с назначаването на Слави Бинев за шеф на комисията по култура и медии пред БНТ.

Той подчерта, че не може да взема страна в този спор, но винаги е заставал и ще застава зад българските творци.

"Няма как да взема отношение. Всички си давате сметка, че българската държава се управлява от парламента, ние сме парламентарна република и решенията на българския парламент едва ли аз имам правото да го обсъждам, но моята мисия и работа като министър е да защитавам интересите на българските творци. Мен, освен българските творци и техните интереси, нищо друго не ме интересува", категоричен беше министърът на културата.


Над 200 000 души са загинали при войната в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4456996

Гражданската война в Сирия е отнела живота на над 200 000 души за по-малко от четири години. Това обяви директорът на Сирийската обсерватория за човешки права Рами Абдел Рахман, цитиран от АФП. Според данните на базираната в Лондон неправителствената организация повечето от загиналите са бойци от двете страни на конфликта. Гражданската война в Сирия е отнела живота на над 200 000 души за по-малко от четири години. Това обяви директорът на Сирийската обсерватория за човешки права Рами Абдел Рахман, цитиран от АФП. Според данните на базираната в Лондон неправителствената организация повечето от загиналите са бойци от двете страни на конфликта.

Данъкът върху лихвите по депозитите остава 8%

http://www.cross.bg/depozitite-myarka-byudzhetnata-1442147.html

София /КРОСС/ Лихвите по депозитите ще продължат да се облагат с 8%. Предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите отново да бъде повишен на 10% бе отхвърлено от бюджетната комисия, която разглежда на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност.Нашите банки са свръхликвидни и се чудят къде да намерят място на парите, за да работят, заяви по време на заседанието председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е автор на предложението за връщане на размера на данъка до 10%, както той бе въведен от Симеон Дянков при първия кабинет "Борисов"."Призовавам ви да гласувате за този текст в името на справедливостта на данъчната система", каза Менда Стоянова. Срещу връщането на 10% ставка се обявиха от Реформаторския блок в лицето на Мартин Димитров, както и представителите на ДПС и БСП, които бяха част от управлението, въвело промяната. Според Мартин Димитров пък РБ винаги са твърдели, че са против всички данъчни увеличения."Сигналът е много лош, а потенциалните допълнителни приходи в бюджета са минимални. Нямаме нужда от такава мярка, която да показва покачване на данъците, докато търсим растеж", каза след гласуването Димитров.Комисията отмени и въведеното от правителството на Пламен Орешарски възстановяване на внесения 10% данък на хората с най-ниски доходи. Това решение обаче не засяга кръга от лица, които ще искат да се възползват от въведената от Орешарски мярка в началото на 2015 година.

Войната в Сирия е отнела живота на над 200 000 души

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4456978

Гражданската война в Сирия е отнела живота на над 200 000 души за по-малко от четири години. Това обяви директорът на Сирийската обсерватория за човешки права Рами Абдел Рахман, цитиран от АФП. Според данните на базираната в Лондон неправителствената организация повечето от загиналите са бойци от двете страни на конфликта. Гражданската война в Сирия е отнела живота на над 200 000 души за по-малко от четири години. Това обяви директорът на Сирийската обсерватория за човешки права Рами Абдел Рахман, цитиран от АФП. Според данните на базираната в Лондон неправителствената организация повечето от загиналите са бойци от двете страни на конфликта.

Цачева: Очаквам политическата криза да приключи

http://pik.bg/цачева-очаквам-политическата-криза-да-приключи-news256542.html

Цачева: Очаквам политическата криза да приключи

Хората очакват стабилизиране на процесите в страната - политическата криза, която започна от февруари-март 2013 г. се надявам да приключи със заработилия парламент и правителство. Това заяви в Плевен Цецка Цачева - председател на 43-тото Народно събрание.

Предстоят тежки реформи - трябва да сме наясно, че реформите в съдебната система, в образованието, в енергетиката, в здравеопазването не търпят отлагане, допълни тя. Цачева съобщи, че на 10 декември в парламента ще бъдат представители на ЕК, във връзка с изготвяне новия доклад по механизма за сътрудничество и проверка в сферите на вътрешния ред и правосъдие.

Имаме пунктове, по които изоставаме, като например избор на главен съдебен инспектор към инспектората на Висшия съдебен съвет, посочи тя.

Според нея обаче е хубаво, че министърът на правосъдието има идеи за реформата, които се подкрепят от управляващото мнозинство, предаде БТА. Цачева съобщи още, че вчера, в късния следобед, в НС са постъпили трите законопроекта, относно бюджетите за 2015 г. - за Държавното обществено осигуряване, законът за Здравната каса и законът за Държавния бюджет на Република България за 2015 г. Тя уточни, че своевременно са разпределени по постоянни комисии, за да може следващата седмица на извънредни заседания НС да ги приеме на първо гласуване.

В този бюджет ще се съобразим с реалностите за икономическото и социално състояние на държавата, но и с оптимистичен поглед за онова, което се случва в ЕС като цяло, коментира тя.

Цачева представи пред журналистите новия областен управител в Плевен - Ралица Добрева, и съобщи имената на заместниците му - арх. Бойко Балтаков /досегашният/ и Красимир Иванов.

Преди пресконференцията председателят на парламента се включи в инициативата за засаждане на сто рози в памет на три плевенски деца, загинали при пътно-транспортно произшествие. Това е знак към обществото, че сме длъжни да пазим живота на децата, отбеляза Цецка Цачева.

 

Ето къде загина в пламъци 4-годишно дете (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4456981

Дете загина при пожар тази сутрин в Асеновград.
Около 8.30 часа е подаден сигнал за горяща къща на ул. Дете загина при пожар тази сутрин в Асеновград. Около 8.30 часа е подаден сигнал за горяща къща на ул. "Генерал Дандевил" в града. Незабавно на адреса са изпратени екипи на пожарната и полицията. След приключване на гасителните действия в една от стаите е намерено тялото на 4-годишното момченце. Дядото на загиналото дете - Стефан Узуновне,

Софтуерният бизнес в България очаква до 25% ръст в приходите през 2015 г.

http://econ.bg/Новини/Софтуерният-бизнес-в-България-очаква-до-25-ръст-в-приходите-през-2015-г-_l.a_i.618620_at.1.html

40% от софтуерните компании в България очакват около 25% ръст в приходите си през 2015 година, а 27% прогнозират увеличението да е с 10 на сто. 16 %...

Върнаха обратно в училище изгоненото дете с церебрална парализа

http://www.cross.bg/pasionariya-deteto-obrazovanie-1442145.html

/КРОСС/ 12-годишното незрящо дете, което беше изключено от Трето помощно училище "Едуард Сенген" в София, бе върнато обратно в школото.До казуса се стигна след участие на майката на Пасионария в телевизионен репортаж за проблемите в образователната система. В него Красимира Обретенова заяви, че няма рехабилитатор за детето, което е с церебрална парализа.Новият проектозакон за училищното образование предвижда помощните учебни заведения да бъдат закрити. Ако законопроектът бъде приет от парламента, в бъдеще за деца като Пасионария ще се грижат рехабилитатор и психолог. Идеята е за 5 години всички помощни училища ще се превърнат в центрове за личностно развитие.По-късно от Регионалния инспекторат по образование заявиха пред bTV, че изгонването на детето е незаконно. Започна проверка на учебното заведение.

САЩ и ЕС ще обсъдят нови санкции срещу Русия

http://www.mediapool.bg/sasht-i-es-shte-obsadyat-novi-sanktsii-sreshtu-rusiya-news227879.html

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще разговаря тази седмица с европейски съюзници за налагане на още санкции срещу Русия, ако проруските сепаратисти в Източна Украйна не спрат насилието. Това съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен служител на Държавния департамент. Съединените щати и Европейският съюз наложиха на Русия санкции срещу финансовия, отбранителния и енергийния й сектор във връзка с анексирането на Крим и подкрепата й за отцепниците в Източна Украйна. Според европейски дипломати обаче в рамките на блока няма особено желание за нови санкции, освен ако няма някакво ново остро влошаване на ситуацията в Украйна. Русия е основният енергиен доставчик на Европа и много страни от ЕС се опасяват, че санкциите и руските ответни мерки може да навредят на икономиките им, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. "Продължават разговорите с ЕС за още разширяване на санкциите", каза високопоставено длъжностно лице от американския Държавен департамент, придружаващо Кери на днешната среща на министрите на външните работи на страните от НАТО в Брюксел - първи етап от обиколка на държавния секретар в Европа тази седмица. "В рамките на тези разговори ще обсъдим по-нататъшните действия, в частност в отговор на продължаващите доставки на тежко въоръжение, идващи през границата (от Русия)", каза пред журналисти въпросният източник, пожелал да запази анонимност. "Разполагаме с още пространство за санкции, които можем да наложим, ако е необходимо. Не искаме да поемаме по този път, но можем да направим още, ако ни се наложи", заяви той, добавяйки, че Вашингтон също така е склонен да отслаби мерките, ако Русия изпълни ангажиментите си по споразумението за примирие от Минск. По думите му съчетанието от санкции, ниски цени на петрола и цялостно лошо управление имат силно въздействие върху руската икономика. "Това личи от милиардите, които те трябваше да похарчат, за да предпазят рублата, която продължава да се срива. Това личи от високите равнища на инфлацията в страната. Това личи от цената на храните и стоките за широко потребление в Русия", посочи той. Според въпросния служител на Държавния департамент определени съюзници са се присъединили към САЩ за осигуряването на "относително модерни несмъртоносни доставки на Украйна", а някои други се очаква да направят нови предложения на срещата на НАТО.

Никой не подкрепи ГЕРБ за увеличението на данък лихва на 10%

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/02/2430911_nikoi_ne_podkrepi_gerb_za_uvelichenieto_na_danuk_lihva/?ref=rss


Бюджетната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите да бъде повишен на 10% догодина. Срещу увеличението на налога се обявиха всички останали партии.

Предложението на ГЕРБ беше направено между първо и второ четене на поправките в закона за ДДС. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) очакванията са за 80 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета от увеличението на данъка.

Данъкът беше въведен през 2013 г. по идея на...

Премиера на последния Хобит

http://www.zapernik.com/hailaif/premiera-na-posledniya-hobit_36188/

С филма си "Хобит: Битката на петте армии" режисьорът Питър Джаксън приключи работата над трилогията си, адаптирана по книгата "Хобитът" от Дж.Р.Р. Толкин, предаде Франс прес, цитирана от БТА..

Действието във филма е представено в по-тъмни краски в сравнение с фентъзи романа, публикуван от Толкин преди 77 години. Новият филм, заснет във формат 3D, снощи бе показан премиерно в Лондон. "Хобит: Битката на петте армии" ще се появи по екраните първо във Франция на 10 декември, а два дни...

Продължава

Закопчаха в съда подкупната чиновничка от Фонд "Земеделие" -Варна

http://www.bnews.bg/article-123347

Варненският апелативен съд измени определение на Окръжен съд във Варна - ВОС от 21 ноември 2014 година и определи най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ спрямо Йорданка Георгиева - старши експерт в Регионалния технически инспекторат в Областната дирекция ДФ „Земеделие” - Варна,

Изгоненото от помощно училище незрящо дете бе върнато

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4456972

12-годишното незрящо дете, което беше изключено от Трето помощно училище "Едуард Сенген" в София, бе върнато обратно в школото, съобщава bTV.
До казуса се стигна след участие на майката на Пасионария в телевизионен репортаж за проблемите в образователната система. В него Красимира Обретенова заяви, че няма рехабилитатор за детето ? 12-годишното незрящо дете, което беше изключено от Трето помощно училище "Едуард Сенген" в София, бе върнато обратно в школото, съобщава bTV. До казуса се стигна след участие на майката на Пасионария в телевизионен репортаж за проблемите в образователната система. В него Красимира Обретенова заяви, че няма рехабилитатор за детето ?

Най-добре платената сезонна работа: До 100 евро на ден за екскурзоводи

http://www.moreto.net/novini.php?n=272609

От 60 до 100 евро на ден получават екскурзоводите с чужди езици в България, съобщи пред “Труд” Николай Миндов, шеф на Асоциацията на екскурзоводите в България (АЕБ). Тази професия се оказва с най-висока почасова ставка измежду всички сезонни дейности, свързани с туризма, показа проучване на “Труд”.

Мохамед стана най-популярното момчешко име във Великобритания

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/02/2430904_mohamed_stana_nai-populiarnoto_momcheshko_ime_vuv/?ref=rss


Мохамед оглави класацията на най-популярните имена, с които родителите във Великобритания кръщават новородените си момчета през тази година, съобщава британският сайт "Бейби център". Изданието отбелязва, че традиционно арабското име оглавява списъка, който няколко години е бил доминиран от класически английски названия.

През тази година името се изкачва с 27 позиции в класацията на стоте най-често използвани и изпреварва традиционните Оливър и Джак и библейските Ноа и Якоб, за които...

Калфин от Брюксел: Бюджетната система на ЕС трябва да се промени

http://www.cross.bg/kalfin-zasedanieto-byudzheta-1442144.html

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще вземе участие в заседание на Групата "Монти" днес. На заседанието политици и експерти от най-високо равнищеще обсъждат възможностите за стратегически промени в начините за финансиране на европейския бюджет.Групата е била създадена за проучване на действащата система на доходите в бюджета на Европейския съюз (ЕС), а целта е да се достигне до предложения за възможни подобрения, за да стане системата по-проста, по-справедлива, по-прозрачна и по-демократична.За първи път след избора на новата Европейска комисия, в заседанието ще участват нейните нови представители - Франц Тимерманс, първи зам.- председател на ЕК, Кристалина Георгиева, зам.- председател и комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси, и Пиер Московиси, комисар по въпросите на икономиката и данъчното облагане.Десетимата участници в групата на високо равнище ще приемат първия междинен доклад за състоянието на собствените приходи в европейския бюджет и възможностите за нейното подобряване. „Днешните бюджетни проблеми на ЕС и невъзможността досега да се постигне споразумение за бюджета за 2015 г. показват, че бюджетната система на ЕС трябва да се промени, за да осигури повече стабилност и независимост на европейските политики и по-малко тежести върху националните бюджети

Мароко - отвъд края на света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4456932

Нереално синьо небе, като нарисувано в дигиталната ера. Вечно заснежени върхове блестят под тропическо слънце и крият хоризонта. Остри скални зъбери приютяват в корените си райски градини и обитателите им - араби, бербери, туареги. Водата е кът, макар океанът да е близо. Жегата - в изобилие през по-голямата част от годината. За елините отвъд тези в Нереално синьо небе, като нарисувано в дигиталната ера. Вечно заснежени върхове блестят под тропическо слънце и крият хоризонта. Остри скални зъбери приютяват в корените си райски градини и обитателите им - араби, бербери, туареги. Водата е кът, макар океанът да е близо. Жегата - в изобилие през по-голямата част от годината. За елините отвъд тези в

БСП призова Борисов да се обясни за Южен поток

http://www.bnews.bg/article-123346

От БСП са готови да съдействат заедно с останалите партии, за да се осъществи този проект.

Цитат на деня: Ако Микеланджело беше меценат на Леонардо, щяха да са бояджии в Неапол

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/12/02/2430909_citat_na_denia_ako_mikelandjelo_beshe_mecenat_na/?ref=rss


"Ако Микеланджело беше покровител или меценат на Леонардо да Винчи, сигурно щяха да бъдат бояджии в Неапол. Слава Богу, те са имали зад гърба си Медичи и Борджии."

Това заяви депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев на пресконференция днес, на която над един час се опитваше да защити избора си за председател на парламентарната комисия по култура и медии. Според него, когато културни дейци заемали административни длъжности, едновременно похабявали таланта си и не се справяли с...

Изгоненото от помощно училище дете с церебрална парализа бе върнато

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4456959

12-годишното незрящо дете, което беше изключено от Трето помощно училище 12-годишното незрящо дете, което беше изключено от Трето помощно училище "Едуард Сенген" в София, бе върнато обратно в школото, съобщава bTV. До казуса се стигна след участие на майката на Пасионария в телевизионен репортаж за проблемите в образователната система. В него Красимира Обретенова заяви, че няма рехабилитатор за детето ?,

AVON е четвъртата най-обичана марка във Facebook

http://www.cross.bg/markata-avon-marki-1442143.html

София /КРОСС/ Kозметичният гигант AVON се нареди на 4-то място в традиционната класация на Hootsuite за най-обичаните марки във Facebook за месец октомври. Най-широката платформа за социални връзки ежемесечно публикува „Списък на любовта" (The Love List), в който 450 световни марки се съревновават за любовта в социалните медии.Брандовете са оценявани по 3 основни критерия, които включват общ брой на упоменаванията на марката, анализ на нагласите спрямо марката и процент на коментарите за марката, в които се включва думата „любов". Използвайки тази формула, за всеки бранд се генерира коефициент от 1 до 100.Според изследването Pew Study по-голям процент от активните потребители в социалните мрежи са жени, което обяснява високата позиция на AVON в класацията. По-значителен е приносът обаче на сериозните усилия, които марката полага в усъвършенстването на дигиталните си комуникации.

Камелия готова с новия си проект

http://www.bnews.bg/article-123234

Усмихната, откровена, красива и както винаги много гореща, фолкзвездата Камелия сподели, че в началото на новата година ще изненада своите почитатели с нов хит.

Вратарят с размах - заслужава ли Мануел Нойер да спечели "Златната топка"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/02/2430906_vratariat_s_razmah_-_zaslujava_li_manuel_noier_da/?ref=rss


Вероятно помните какво обсъждане падна, когато Фабио Канаваро спечели "Златната топка" през 2006 г. Нима един защитник заслужава най-ценната индивидуална награда във футбола?

А какво остава тогава за вратарите? Мануел Нойер е първият страж, номиниран сред тримата най-добри от 2002 г., когато сънародникът му Оливер Кан зае третото място.

Сега германецът спори за отличието с обичайните заподозрени - Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Има ли шансове вратарят на...

Пиян бургазлия си загуби колата и 5 бона в нея

http://pik.bg/пиян-бургазлия-си-загуби-колата-и-5-бона-в-нея-news256533.html

Пиян бургазлия си загуби колата и 5 бона в нея

34-годишен мъж от Бургас се оплакал в полицията, че от паркинг на улица „Дебелт” липсва неговият „Мерцедес С220”, заедно с 5 000 лева, оставени в "жабката".

Той заявил, че му липсва и ключа за колата, но не може да си спомни дали му е откраднат, изгубен или го е дал някому, тъй като предната вечер изпил солидно количество алкохол.

53 ученици от гимназия в Павликени получават топъл обяд от БЧК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4456947

53 ученици от Професионалната гимназия по аграрни технологии 53 ученици от Професионалната гимназия по аграрни технологии "Цанко Церковски" в Павликени ще получават безплатен топъл обяд през зимата от Българския червен кръст. В продължение на около 3 месеца на бедните деца ще се предлага едно основно топло ядене, а когато е възможно - и десерт. БЧК поддържа подобна форма на подпомагане в по един обект във

Двама от разследваните от фонд „Земеделие” във Варна остават за постоянно в ареста

http://www.moreto.net/novini.php?n=272656

Варненският апелативен съд измени определение на Окръжен съд във Варна (ВОС) от 21 ноември 2014 година и определи най-тежката мярка за процесуална принуда “задържане под стража“ спрямо Йорданка Георгиева - старши експерт в Регионалния технически инспекторат в Областната дирекция ДФ“Земеделие“ Варна.

Михаил Миков: Плевнелиев е от малкото, които се радват от спирането на Южен поток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4456948

Спирането на строителството на проекта "Южен поток", заобикалянето на България, е акт с много тежки социално-икономически последици за българските граждани. Това каза председателят на БСП Михаил Миков, съобщи БГНЕС.
Ние винаги сме подготвяли изграждането на "Южен поток", заяви Миков и припомни, че още на 3 септември днешният министър-председател в Спирането на строителството на проекта "Южен поток", заобикалянето на България, е акт с много тежки социално-икономически последици за българските граждани. Това каза председателят на БСП Михаил Миков, съобщи БГНЕС. Ние винаги сме подготвяли изграждането на "Южен поток", заяви Миков и припомни, че още на 3 септември днешният министър-председател в

Дончев: България 10 години нямаше да получава транзитни такси

http://politics.actualno.com/Donchev-Bylgarija-10-godini-njamashe-da-poluchava-tranzitni-taksi-news_63697.html

Не е коректно да се говори за получаване на транзитни такси от България в размер на 400 милиона евро годишно, тъй като тя ще трябва първо да изплати своя дял от строителството на газопровода. Това каз...

2 декември: Коледна детска книга и най-елегантните българи за 2014 г.

http://society.actualno.com/2-dekemvri-Koledna-detska-kniga-i-naj-elegantnite-bylgari-za-2014-g--news_63691.html

Избраният за председател на парламентарната комисия по култура и медии Слави Бинев няма да подаде сам оставка. Най-хубавата коледна книга с весели разказчета и четири коледни мелодии на издателст...

Победа на Григор попадна в топ 5 на мачовете под егидата на ATP

http://tennis.actualno.com/Pobeda-na-Grigor-popadna-v-top-5-na-machovete-pod-egidata-na-ATP-news_63699.html

През декември месец е време за оценки, а българският тенисист Григор Димитров получи поредното си представяне. Световният №11 попадна в нова престижна класация, като този път тя е за атрактивни мачов...

Трудно ще реализираме "Южен поток"

http://business.actualno.com/Trudno-shte-realizirame-Ujen-potok-news_63701.html

Загубите от спирането на „Южен поток” ще са големи. Това каза пред журналисти след извънредна пресконференция в Министерския съвет по повод отказа на Русия да реализира проекта мин...

Кадиев отговори на пет нападки срещу себе си

http://politics.actualno.com/Kadiev-otgovori-na-pet-napadki-sreshtu-sebe-si-news_63702.html

Истинска изповед направи червеният депутат Георги Кадиев в социалните мрежи и блога си. Кадиев отговори ред по ред на всички нападки и слухове, които обикалят за него в последно време. Представяме поз...

Ердоган бесен: Учениците знаят за Айнщайн, но не и за мюсюлманските учени

http://asia.actualno.com/Erdogan-besen-Uchenicite-znajat-za-Ajnshtajn-no-ne-i-za-musulmanskite-ucheni-news_63706.html

Турските ученици знаят кой е Алберт Айнщайн, но не могат да посочат нито един мюсюлмански учен или изследовател, оплака се турският президент Реджеп Ердоган и призова за нова учебна програма в учил...

Радан Кънев към Путин: Нека сме виновни, че си защитаваме интереса за "Южен поток"

http://politics.actualno.com/Radan-Kynev-kym-Putin-Neka-sme-vinovni-che-si-zashtitavame-interesa-za-Ujen-potok-news_63704.html

Снощното изказване на руския президент Владимир Путин относно края на проекта "Южен поток" предизвика вълна от изказвания в България, която няма край. Поредното беше направено от лидера на Д...

Миков: Плевнелиев е от малкото, които се радват от спирането на Южен поток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4456941

Спирането на строителството на проекта Спирането на строителството на проекта "Южен поток", заобикалянето на България, е акт с много тежки социално-икономически последици за българските граждани. Това каза председателят на БСП Михаил Миков, съобщи БГНЕС. Ние винаги сме подготвяли изграждането на "Южен поток", заяви Миков и припомни, че още на 3 септември днешният министър-председател в

Прокуратурата отново иска отстраняването на Цветан Гунев от БНБ

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-otnovo-iska-otstranyavaneto-na-tsvetan-gunev-ot-bnb-news227878.html

Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийския градски съд (СГС) ново искане подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев да бъде отстранен от длъжност, съобщиха от държавното обвинение във вторник. Гунев е един от обвиняемите по делото за източване на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) заедно с мажоритарния й собственик Цветан Василев, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова. Прокуратурата вече веднъж настояваше за това пред съда през септември. СГС, а след това и Софийският апелативен съд (САС) обаче, отхвърлиха искането, приемайки, че разследващите не разполагат с никакви данни, че е възможно Гунев да упражни натиск над свидетели или да попречи по някакъв друг начин на хода на досъдебното производство. Както Mediapool съобщи преди ден, подуправителят на БНБ отново е начело на "Банков надзор". Цветан Гунев излезе в отпуск малко преди КТБ да бъде поставена под специален надзор от БНБ. Това стана след като прокуратурата му повдигна обвинение в престъпление по служба.

Кортни Лав се включва в турнето на Лана Дел Рей

http://www.cross.bg/lana-kortni-amphitheatre-1442142.html

/КРОСС/ Лана Дел Рей и Кортни Лав ще пеят заедно на една сцена. От месец май следващата година звездите тръгват на турне. Певиците ще изнесат осем съвместни концерта в рамките на турнето Endless Summer, след което Лана ще продължи със соловите си изяви. „Очаквайте интересни новини", написа вдовицата на Кърт Кобейн в Twitter.Неотдавна Лана призна, че страшно много харесва колежката си. "Кортни винаги е била източник на вдъхновение. Обичам я и често контактувам с нея. Гледах концерта й в Лондон. Аз също харесвам хора, които са като нея", коментира изпълнителката

Рускиня ухапа полицай във Варна

http://www.bnews.bg/article-123337

Рускиня се скара с учители и ухапа полицай, тръгнал да я успокоява.

Ген. Стоян Тонев: Част от здравната вноска ще е само за пациента

http://www.moreto.net/novini.php?n=272624

Ген. Стоян Тонев е роден на 3 декември 1953 г. в Кърджали. Завършва медицина във ВМИ -Пловдив през 1979 г. Работи като началник на медицинска служ6а на авиополка в Чешнигирово (1979-1981 г.). След това е началник на кабинет по кожни болести във военна болница -Пловдив; главен асистент и началник отделение в Клиниката по кожни и венерически заболявания към ВВМИ.

Румен Петков: Със спирането на „Южен поток" България става зависима от Украйна

http://www.cross.bg/bulgariya-petkov-potok-1442141.html

/КРОСС/С вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за спиране на проекта „Южен поток" ние трябва да сме съвършено наясно, че България става зависима държава, заяви в Добрич зам.-председателят на АБВ Румен Петков. „Неизграждането на „Южен поток" ни поставя в абсолютна зависимост от Украйна. Това е катастрофа за българската икономика и за тази катастрофа трябва да се търси отговорност", каза Петков. По думите му с решението „Южен поток" да заобиколи България във всички случаи цената на газта ще стане неконтролируема, защото тя вече няма да зависи само от България и Русия, а и от трети фактори. Според Петков България днес няма полезен ход. „Аз продължавам да питам президента Плевнелиев и българското правителство има ли писмо от Газпром, в което Булгаргаз се осведомява, че се въвежда в действие клаузата за предплащане на газта, поради задлъжнялостта на Булгаргаз към Газпром. Има ли проблем, свързан с взаимоотношенията между Газпром и украинския транспортьор на газта и това може ли да повлияе по някакъв начин върху обезпечаването на енергийната сигурност на страната ни", посочи още Петков, цитиран от Дарик.  Той отбеляза, че има достатъчно основания да счита, че такова писмо съществува и че ако тази клауза бъде въведена, доставката на газ за България може да спре

Пиян загуби луксозен автомобил в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4456922

Тридесет и четири годишен мъж от Бургас се оплакал в полицията, че от паркинг на улица „Дебелт” липсва неговият „Мерцедес С220”, заедно с 5 000 лева, оставени в "жабката", съобщи Дарик.
Той заявил, че му липсва и ключа за колата, но не може да си спомни дали му е откраднат, изгубен или го е дал някому, Тридесет и четири годишен мъж от Бургас се оплакал в полицията, че от паркинг на улица „Дебелт” липсва неговият „Мерцедес С220”, заедно с 5 000 лева, оставени в "жабката", съобщи Дарик. Той заявил, че му липсва и ключа за колата, но не може да си спомни дали му е откраднат, изгубен или го е дал някому,

ГЕРБ взема инвестициите и концесиите от Лукарски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4456917


Министерството на икономиката (МИ) може да се раздели с още функции в процеса на разделяне на ресорите между него, енергетиката и туризма, научи „Труд”.
Най-пресният вариант за устройство на ведомството предвиждал агенцията за инвестиции, която бе на подчинение на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на икономиката (МИ) може да се раздели с още функции в процеса на разделяне на ресорите между него, енергетиката и туризма, научи „Труд”. Най-пресният вариант за устройство на ведомството предвиждал агенцията за инвестиции, която бе на подчинение на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма,

Коритаров: Путин даде сигнал за държавна дестабилизация на България и ЕС

http://www.cross.bg/pytin-bulgariya-potok-1442140.html

/КРОСС/Руският президент Владимир Путин си позволи такова изказване на фона на един изключително слаб и разколебан Европейски съюз. При това един ЕС, който е разколебан не толкова по темата за „Южен поток", колкото по въпроса за поведението си по кризата в Украйна. Това каза журналистът Георги Коритаров пред Фрог нюз относно намеренията на Путин да спре енергийния проект. Сблъсъкът на виждания, дали и доколко трябва да се увеличи системата за санкции срещу Москва, прави невъзможно структурирането на ясна линия на поведение на Брюксел. От тази гледна точка Путин прави изпреварващо действие, което впрочем трябваше да бъде позиция на самия ЕС. Ще поясня - ЕС отдавна официално и на висок глас трябваше да каже, че изграждането на „Южен поток" в тези условия вече ще бъде възможно не само ако проекта отговаря на европейското законодателство на т. нар Трети енергиен поток , но и ако бъде изпълнено едно ключово политическо условие - Русия да се върне към принципите на международното право, да се оттегли от окупираната територия на Украйна, полуострова Крим и да оттегли подкрепата си за сепаратистките действия в Донецк и Луганск. Това трябваше да бъде позиция на ЕС, построена върху принципите на неговата ценностна система и на неговата обща политика и политика в сферата на сигурността. Брюксел не направи това поради вътрешни колебания и двусмислицата, породена от вътрешния конфликт между икономически и политически интереси вътре в съюза

Миков: Спирането на „Южен поток" е акт с много последици за поколения български граждани

http://www.cross.bg/potok-mikov-bulgariya-1442139.html

София /КРОСС/ Спирането на строителството на „Южен поток" и заобикалянето на България е акт с много последици за поколения български граждани. Това заяви по време на пресконференция председателят БСП Михаил Миков. Президентът сигурно е един от малкото хора, които се радват след решението на Русия за "Южен поток". Това ще се отрази тежко на поколения българи, каза Миков. Става въпрос за интереси на други държави, не на България. По никакъв начин не приемам думите на президента Росен Плевнелиев, че не е ясно какви са ползите от "Южен поток" за България", добави Миков. "Настояваме за изслушването на министър-председателя за състоянието и перспективите по реализацията на „Южен поток". Готови сме да окажем всякакво съдействие по отношение на план. В тази дискусия трябва да се търсят възможно най-изгодните за България решения, смята Миков. Трябва да припомним, че в последния на 41-то Народно събрание беше блокиран проектът „Бургас-Александруполис", каза още председателят на БСП.      

Пиян си загуби колата в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4456912

Тридесет и четири годишен мъж от Бургас се оплакал в полицията, че от паркинг на улица „Дебелт” липсва неговият „Мерцедес С220”, заедно с 5 000 лева, оставени в Тридесет и четири годишен мъж от Бургас се оплакал в полицията, че от паркинг на улица „Дебелт” липсва неговият „Мерцедес С220”, заедно с 5 000 лева, оставени в "жабката", съобщи Дарик. Той заявил, че му липсва и ключа за колата, но не може да си спомни дали му е откраднат, изгубен или го е дал някому,

Московски: Спекулации по "Хемус" не трябва да има

http://www.cross.bg/hemys-moskovski-programa-1442138.html

София /КРОСС/ Изграждането на участъка на магистрала "Хемус" между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч е сред проектите, за които ще се иска финансиране по Оперативна програма "Транспорт". Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Той бе категоричен, че спекулации по "Хемус" не трябва да има. „Спекулации по "Хемус" не трябва да има. "Хемус" е приоритет и тя ще се направи. Дори да не я одобрят за финансиране, тя ще се направи или със заем от банките, или пък бюджетът ще намери някаква възможност да започне финансирането. Декларирали сме, че е приоритет и ще я започнем", посочи той. Московски каза още, че че окончателният вариант на Оперативната програма "Транспорт" ще бъде изпратена в Европейската комисия (ЕК) до края на деня. Транспортният министър откри нов тренажорен комплекс в авиационния учебен център на ДП РВД, който е за обучение на ръководители на полети. Стойността му е 5 млн. лева.

Пловдивчани са изпили 10 тона вино за 3 дни

http://pik.bg/пловдивчани-са-изпили-10-тона-вино-за-3-дни-news256519.html

Пловдивчани са изпили 10 тона вино за 3 дни

Над 10 тона вино са изпили пловдивчани и гостите на града по време на Дефиле на младото вино, което се проведе в края на миналата седмица, предаде "Дарик".

„За трите дни, дефилето е било посетено от над 13 хил. човека , което е с 30% повече от миналата година", разказа Любозар Фратев от Съвета по туризъм.

В тазгодишното издание на фестивала взеха участие 24 винопроизводители от цялата страна, заедно с 9 производители на мед.

Дефилето на младото вино бе част от програмата на ежегодната Международна среща на туроператорите в Пловдив.

Пипнаха шеф на горско, предвождал бракониери на сърни

http://www.bnews.bg/article-123343

Две убити сърни и части от благороден елен, натъпкани в раниците на бракониери, откриха горски инспектори.

Старозагорския съд спря работа заради бомбена заплаха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4456894

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата в Стара Загора във вторник сутринта. "Анонимен глас се обадил в 9.53 часа на оперативен дежурен телефон на ОДМВР", информира Красимир Георгиев, председател на Старозагорския окръжен съд.
Заради заплахата са евакуирани всички служители и задържани, чиито процес е трябвало да се състои във вторник. Сигнал за бомба затвори Съдебната палата в Стара Загора във вторник сутринта. "Анонимен глас се обадил в 9.53 часа на оперативен дежурен телефон на ОДМВР", информира Красимир Георгиев, председател на Старозагорския окръжен съд. Заради заплахата са евакуирани всички служители и задържани, чиито процес е трябвало да се състои във вторник.

Шестима свещеници от УПЦ МП са загинали в Югоизточна Украйна от началото на конфликта

http://www.cross.bg/ykraiina-sveshtenitzi-yugoiztochna-1442137.html

/КРОСС/ По последни данни, шестима православни свещеници са загинали в резултат от военните действия в Югоизточна Украйна. Това се казва в разпространения във вторник доклад-мониторинг на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), съдържащ факти за преследванията в Украинската православна църква Московски патриархат (УПЦ МП) в Украйна. По-рано Руската православна църква съобщи за смъртта на трима свещеници от началото на въоръжения конфликт в Югоизточна Украйна – протойерей Владимир Креслянски, йерей Георгий Никишов (Луганска област) и свещеникът Павел Жучанко (Донецка област). По данни на РИСИ, сред загиналите са протойерей Евгений Подгорни, Игор Сергиенко,  Сергий Пивен и съпругата му (всички от Донецка област). Не се уточнява по какъв начин са били убити свещенослужителите. Редица свещеници от УПЦ МП са станали жертви на нападения или получават заплахи от страна на националистите, обвиняващи ги за помощта и лоялното отношение към опълченците. Няколко свещеници са пострадали в резултат от обстрела на украинските военни. В изследването на РИСИ са посочени и такива случаи, когато под натиска на местните органи на реда представители на духовенството са били принуждавани да напуснат територията на Украйна. „В Запорожката епархия се осъществява системен натиск на още шестима свещеници. Службата за сигурност ги принуждава да напуснат страната или ги заплашва със затвор”, се казва още в доклада

Празничен симфоничен концерт ще се състои във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272628

В рамките на ХV Коледен музикален фестивал на 5 декември от 19 часа Симфоничният оркестър при Държавна опера Варна ще представи една интересна програма, под диригентската палка на Деян Павлов, съобщиха от Операта за Moreto.net. Ще бъдат изпълнени Увертюра към оп.

Побой и смърт след пиянски запой прати бургазлия за 12 години в затвора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4456890

Бургазлията Даниел Димитров ще лежи 6 години по-малко за убийството на съседа си Иван Господинов, защото се съгласи на съкратено съдебно производство.
Така от 18 години наказанието му падна на 12. Това стана възможно, тъй като Даниел призна вината си. Според обвинителния акт 5 ноември м.г. Той умишлено е умъртвил комшията си като му е причинил Бургазлията Даниел Димитров ще лежи 6 години по-малко за убийството на съседа си Иван Господинов, защото се съгласи на съкратено съдебно производство. Така от 18 години наказанието му падна на 12. Това стана възможно, тъй като Даниел призна вината си. Според обвинителния акт 5 ноември м.г. Той умишлено е умъртвил комшията си като му е причинил

Medtronic продаде корпоративни облигации за 17 млрд. долара

http://www.investor.bg/sasht/337/a/medtronic-prodade-korporativni-obligacii-za-17-mlrd-dolara-184858/

Пазарът на американски корпоративни облигации надмина 1,5 трлн. долара и бележи нов годишен рекорд

Мъж загина при пожар в центъра на София

http://news.ibox.bg/news/id_71933974

Инцидентът е възникнал в апартамент в стара сграда на бул. "Христо Ботев"

„Да помогнем на децата с вродени заболявания“ е темата на новото издание на „Българската Коледа“

http://www.cross.bg/vrodeni-zabolyavaniya-koleda-1442135.html

София /КРОСС/ "Да помогнем на децата с вродени заболявания" е темата на новото издание на „Българската Коледа", заяви президентът Росен Плевнелиев в Националната кардиологична болница в София при официалното обявяване на началото на кампания 2014/2015 г. на благотворителната инициатива.Държавният глава посочи, че темата на дванадесетото издание на „Българската Коледа" е избрана след консултации с водещи специалисти в областта на детското здравеопазване, неправителствени организации и родители. „Кампанията ще се фокусира върху децата с вродени заболявания, които понякога дори нямат шанс да имат живот. Само техните родители и близки знаят колко страшно звучат диагнози като сърдечна аномалия, дихателна недостатъчност, епилепсия и други", заяви държавният глава. Президентът отбеляза, че всяка година у нас се раждат около 3500 деца, засегнати от тези болести, като най-често срещаните са сърдечните малформации. Други разпространени вродени заболявания са тези на нервната система, на дихателната система, метаболитните нарушения. „Част от тези болести водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на навременна диагностика и лечение се стига до тежка инвалидност за цял живот или до смърт", посочи държавният глава и изтъкна важността на ранното и своевременно откриване на заболяванията

Януарски протести заради бюджета за 2015-а

http://www.cross.bg/zaplata-sindikatite-dohod-1442136.html

/КРОСС/Веднага след Нова година, вместо трезва преценка за отминалата 2014-а, в страната ще тече бурна организация на протестни шествия. Ако се вярва на синдикатите и работодателите, които не за първи път се провалят в преговорите по параметрите на държавния бюджет, януари ще е месецът на националното недоволство. Но не защото правителството затвори кранчето и отказа да удовлетвори исканията на която и да е от страните, а защото реверансът към едните се оказа обида за другите. И обратното. Увеличението на минималната работна заплата, което трябваше да умилостиви профсъюзите, предизвика недоволството на бизнеса, а вдигането на възрастта за пенсиониране, което обслужва работодателите, не се вписа в синдикалните представи за социална реформа. Така финансовият министър Владислав Горанов се озова между чука и наковалнята, независимо от усилията да потуши напрежението още в зародиш. Както е известно в края на всяка година по време на преговорите за държавния бюджет профсъюзите размахват единтвения си коз - националните протести, за да извоюват блага за контингента от работещи. Бизнесът от своя страна пледира за икономическа стабилност, затова и разговорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество обикновено предизвикват недоволство. Тази година финансовото ведомство реши да прояви далновидност и сравнително бързо развърза кесията, както за синдикатите, така и за работодателите

Новото издание на "Българската Коледа" ще е в помощ на деца с вродени заболявания

http://www.mediapool.bg/novoto-izdanie-na-balgarskata-koleda-shte-e-v-pomosht-na-detsa-s-vrodeni-zabolyavaniya-news227877.html

Тазгодишното 12-то издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" ще бъде насочено в помощ на децата с вродени заболявания, съобщи президентът Росен Плевнелиев във вторник.   Всяка година в България се раждат около 3500 деца с различна степен на вродени заболявания. Част от тях водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на навременна диагностика и на лечение, се стига и до тежка инвалидност за цялживот, а понякога и до смърт. Сред всички вродени заболявания, тези на сърдечносъдовата система са най-честите.   В България годишно се раждат между 600 и 700 деца с вродени сърдечни малформации. Около 45 процента от тях се нуждаят от хирургично лечение, а в голяма част от случаите такова се осъществява още при новородените или в първите една - две години.   Други често срещани вродени заболявания са тези на нервната система, на дихателната система.   "Искаме да помогнем на децата с вродени заболявания със специализирана диагностика, с медикаменти и с рехабилитация. Поставяме си за цел да заменим морално и технически остарялото оборудване с крайно необходима модерна високотехнологична апаратура за по-прецизна диагностика и съвременно лечение", заяви Плевнелиев.   "Проявената съпричастност към човешкото страдание ни прави по-силни, по-добри и пълноценни граждани", допълни той.   Детският кардиолог доц. Анна Кънева от Националната кардиологична болница в София съобщи, че имат нужда от ехокардиограф от висок клас. Тя изрази надежда в рамките на "Българската Коледа" Клиниката по педиатрия и детска кардология да получи такъв апарат.   Медиците се нуждаят също от висококачествени дихателни апарати и мониторна система за наблюдение на жизненоважни параметри. Сред трудностите на лекарите са недостатъчно финансиране от НЗОК, липсват и звена задолекуване на малките пациенти, ключови специалисти търсят реализация в чужбина или в частни медицински заведения.   В болницата президентът получи подарък във формата на сърце от деца, претърпели сърдечни операции.

Плевнелиев: За "Южен поток" решават Русия и ЕС

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/plevneliev-za-iuzhen-potok-reshavat-rusiia-i-es-6028361

Ние не знаем какво ще вземем от "Южен поток", дали ще вземем един лев или ще вземем повече, заяви държавният глава

Страшно е, че децата в Ирак рисуват оръжия срещу хора

http://www.cross.bg/yunesko-irak-hora-1442132.html

/КРОСС/Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред "Преса" - Идвате си с радостна новина за България, г-жо Бокова. Обяснете какво означава този сертификат „София - град на киното", който връчвате на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, и изобщо - що е то „Мрежа на творческите градове" към ЮНЕСКО? - Щастлива съм лично да дам сертификата на г-жа Фандъкова. Това е един от успешните проекти на ЮНЕСКО, започнал преди повече от десет години - мрежа от градове в света, не само столици, разделени в няколко категории на творчество - литературата, книгата, музиката, занаятите. Членове са Единбург, Рейкявик, Дъблин... Тази мрежа на креативните градове дава престиж на самите населени места, на кметовете... Различните служби в тях са в непрекъснат контакт под егидата на ЮНЕСКО за сътрудничество, обмяна на опит... Последната голяма тяхна среща беше в Пекин миналата година, преди това - в Монреал. - Има ли и материални бонуси? - Пряко, не. Но това помага за развитие на интереса към града, туризма. Членството в мрежата дава самочувствие, тежест, достъп за кандидатстване в различни проекти. Когато кацнете на летището в Рейкявик, вървите по една осветена пътека, на която пише „Творчески град на ЮНЕСКО за книгата". Гордеят се с това признание

Бебето на Кличко ще е истински гигант

http://www.cross.bg/bebeto-sektzio-golyamo-1442133.html

/КРОСС/ Очаква се бебето да се роди с тегло над 4 килограма!Годеницата на Владимир Кличко - Хейдън Пенетиър, ще ражда със секцио, тъй като бебето, което чака от световния шампион по бокс, е много голямо. Русокосото миньонче вече влезе в 9-ия месец на бременността и до Коледа дъщеричката им би трябвало да се появи на бял свят. Актрисата придоби внушителни размери през последните няколко седмици, след като качи 20 кг. Тя почти е удвоила теглото си, тъй като преди да забременее беше 47 кг. А за дребничкия й ръст от 157-сантиметровата това е драстична разлика. "Хейдън планира да ражда със секцио, защото бебето е много голямо, заяви близък до тях източник пред британското списание Closer. - Влад е невероятен, той е много грижовен и се чувства виновен, че бебето, което тя носи, е гигантско! Бременността ги направи много близки и сплотени. Те много се обичат и искат един ден да се оженят", опроверга слуховете източникът на списанието. Както е известно преди няколко дни се спекулираше, че двойката е пред раздяла, но явно това въобще не отговаря на истината./topsport.ibox.

Двама от разследваните за изнудване на земеделски производители влизат в ареста

http://www.cross.bg/georgieva-iiordanka-proizvoditeli-1442134.html

Варна /КРОСС/ Варненският апелативен съд измени определение на Окръжен съд във Варна (ВОС) от 21 ноември 2014 година и определи най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" спрямо Йорданка Георгиева - старши експерт в Регионалния технически инспекторат в Областната дирекция ДФ "Земеделие" Варна, разследвана с други лица за това, че като длъжностно лице е искала и приемала подкуп от земеделски производители, ползващи субсидии по „Схема единно плащане на площ, за да не извършва действия по служба. 36-годишната държавна служителка е привлечена като обвиняема по досъдебно производство на ДАНС за това, че в съучастие с друго длъжностно лице Надя Ман. като съизвършители и с Георги Герджиков като помагач, чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, отправяйки заплахи за налагане на санкции за допуснати нарушения на Закона за опазване на земеделските земи, са принуждавали земеделски производители да дават крупни суми, за да не им бъдат извършени проверки. Предметът на престъплението, за което ще бъде разследвана държавната служителка възлиза общо на 15 600 лева. Днес въззивната апелативна инстанция намери за основателен протеста на Софийска градска прокуратура против „домашния арест", който ВОС беше определил за обвиняемата. Съдът прие и нови доказателства - свидетелски показания и разпознавания, извършени от земеделски производители, разпитани в хода на разследването

Плевнелиев: ЕС не е против „Южен поток”, Русия е против законите на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=272652

Европейският съюз не възразява срещу проекта „Южен поток”, но Русия отказва да се съобрази с европейското законодателство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар на изявлението на руския му колега Владимит Путин от Анкара.

Ново село прави музей на света върху 10 дка на открито

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4452780

Музей на открито, който показва света от сътворението до наши дни, правят в пловдивското Ново село. Атракциите ще са разположени върху площ от 10 дка. Два динозавъра вече са инсталирани на терена. В момента в администрацията на селото изработват неандерталци. Долният етаж на кметството е превърнат в творческо ателие.
Музей на открито, който показва света от сътворението до наши дни, правят в пловдивското Ново село. Атракциите ще са разположени върху площ от 10 дка. Два динозавъра вече са инсталирани на терена. В момента в администрацията на селото изработват неандерталци. Долният етаж на кметството е превърнат в творческо ателие.

ЕК: Няма как България да бъде компенсирана за „Южен поток“

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/ek-niama-kak-bylgariia-da-byde-kompensirana-za-iuzhen-potok-6028360

Говорителят на Комисията по въпросите на енергетиката не се ангажира с оценка дали с изявленията на руския президент Владимир Путин проектът е „мъртъв“

Арест за чиновничка от аферата с рушвети в ДФ Земеделие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4456876



Старши експертката от регионалния инспекторат на ДФ "Земеделие" във Варна Йорданка Георгиева влиза за постоянно в ареста. Това реши Варненският апелативен съд, пред който прокуратурата обжалва решението на окръжните магистрати за домашен арест на Николова.
На 19 ноември тя, колежката й Надя Вълчева-Манчева и бившият служител в ДФ Старши експертката от регионалния инспекторат на ДФ "Земеделие" във Варна Йорданка Георгиева влиза за постоянно в ареста. Това реши Варненският апелативен съд, пред който прокуратурата обжалва решението на окръжните магистрати за домашен арест на Николова. На 19 ноември тя, колежката й Надя Вълчева-Манчева и бившият служител в ДФ

Неочаквана ваканция за учениците в Белоградчишко

http://www.cross.bg/ychenitzite-neycheben-hristo-1442131.html

София /КРОСС/ Във връзка с усложнена пътна обстановка на 2 декември 2014 година е обявен неучебен ден за учениците от Основно училище „Христо Ботев", село Раброво, община Бойница, област Видин. Взети са мерки за разчистване на пътя и за възобновянане на учебния процес.Във връзка с авария на електропреносната мрежа и с усложнената пътна обстановка 3 декември 2014 г. е обявен за неучебен ден за учениците от СОУ „Христо Ботев", гр. Белоградчик и за учениците от Основно училище „Васил Априлов, с. Рабиша, община Белоградчик, област Видин.Взети за мерки за разчистване на пътя и за отстраняване на аварията в електропреносната мрежа.Неучебните дни са обявени със заповеди на кметовете на съответните общини.

Георгиева: С решението си Путин ни показа колко е важно да сме енергийно независими

http://offnews.bg/news/n_1/n_425275.html

С решението за „Южен поток“ руският президент Владимир Путин ни показа колко са важни енергийната независимост и диверсификацията на енергийните източници в Европа. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева по повод решението на Путин да спре проекта „Южен поток“. ЕК винаги е заемала ясна позиция по отношение на "Южен поток", която е, че строителството на газопроводи в Европа трябва да се съобразява с европейското законодателство. Това законодателство е там, за да защити нашите потребители от риска от по-високи цени заради това, че има ограничения върху източника на доставките, обясни тя. Тази позиция е ясна и не се е променила, затова не може това да е причината за решението на Путин, подчерта Георгиева. Това, което се оказа неприемливо за руската страна е отказът да бъдат допуснати други доставчици до тръбите на „Южен поток“, коментира Георгиева. ЕК ще разгледа много внимателно последиците от това решение и ще обмисли как можем да ускорим работата по свързването на страните в ЕС в единна мрежа, каза Кристалина Георгиева. На въпрос дали Европа ще компенсира България за спирането на проекта Георгиева заяви, че подкрепата за страната ни се изразява съвсем конкретно във финансиране на газови връзки с Гърция и Румъния, които да увеличат възможностите ни да доставяме газ от различни източници. България очаква да получи 32 млрд. лева през следващите седем години, а от досегашния бюджетен период има още 9 млрд. лева, които страната може да усвои и се надяваме да усвои максимално. Има възможност да се обсъдят начини на финансиране, което да допринесе за енергийната независимост на България, каза още еврокомисарят. Решението да се изисква достъп до тръбата „Южен поток“ да имат и други доставчици е в интерес на България. То е взето, защото колкото по-голяма е зависимостта на която и да е страна от един определен източник, толкова по-трудно е да се преговаря и да се постигнат условия, които най-добре да защитават интересите на гражданите, коментира Кристалина Георгиева.

Мъж и дете изгоряха при пожари

http://www.cross.bg/deteto-zadyshavane-rezyltat-1442130.html

/КРОСС/4-годишно момче е загинало при пожар в дома му в Асеновград, съобщиха от областната дирекция на полицията в Пазарджик. По първоначална информация детето е било оставено само в къщата, а смъртта му е настъпила в резултат на задушаване. Пожарът е възникнал тази сутрин, като сигналът за него е подаден към 8.30 часа. На мястото са пристигнали пожарникари и полиция, като тялото на детето е намерено в една от стаите, след като огънят е бил изгасен. Според първоначалния оглед, пожарът е пламнал в резултат от неправилно използване на отоплителен уред. При пожар в жилищна сграда в центъра на София загина и мъж. Стихията е избухнала в апартамент на първия етаж на бул. „Христо Ботев" 27. Екипите на пожарната вече са потушили огъня. Мъжът, на видима възраст около 65 години, е бил в най-отдалеченото място от огнището на пожара, но това не го е спасило, тъй като температурата е била много висока. Вероятната причина за смъртта е задушаване.  

Огромно черно петно на Слънцето заплашва Земята със силни магнитни бури

http://www.cross.bg/zemyata-sluntzeto-magnitni-1442129.html

/КРОСС/ Астрофизици на НАСА изучават огромното черно петно AR 12192 на повърхността на Слънцето. Петното, чиито размери са десет пъти по-големи от тези на Земята, бе открито с помощта на специален телескоп през месец октомври. В началото на ноември то изчезна за две седмици от полезрението на специалистите, но сега отново е обърнато към Земята. През този период петното е намалило размерите си, но експерти от НАСА твърдят, че рискът от магнитни бури е нараснал.

Бивш шеф на младежкото СДС пое НДК

http://society.actualno.com/Bivsh-shef-na-mladejkoto-SDS-poe-NDK-news_63681.html

Мирослав Боршош официално е новият шеф на Националния дворец на културата. Това стана ясно след вписването му в Търговския регистър днес. Културологът, продуцент и преподавател по арт мениджмънт ще из...

Да помогнем на децата с вродени заболявания

http://society.actualno.com/Da-pomognem-na-decata-s-vrodeni-zaboljavanija-news_63685.html

"Да помогнем на децата с вродени заболявания" е темата на новото издание на "Българската Коледа", заяви държавният глава Росен Плевнелиев. Той официално обяви началото на кампания...

Жертвите на войната в Сирия - над 200 000

http://asia.actualno.com/Jertvite-na-vojnata-v-Sirija---nad-200-000-news_63689.html

Войната в Сирия е взела над 200 000 жертви за близо четири години, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, предаде БГНЕС. "Преброихме от март 2011 г. 202 354 жертви, от които ...

Ако сте сменили личната си карта по време на специалния надзор, минете през КТБ

http://business.actualno.com/Ako-ste-smenili-lichnata-si-karta-po-vreme-na-specialnija-nadzor-minete-prez-KTB-news_63690.html

Остават по-малко от 2 дни до началото на изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Преди да отидете в банката, в която се разпределен по последна цифра на ЕГН или ЕИК, про...

Няколко язовира в Шуменско и Търговищко се изпускат контролирано

http://shumen.actualno.com/Njakolko-jazovira-v-Shumensko-i-Tyrgovishtko-se-izpuskat-kontrolirano-news_63694.html

Няколко язовира на територията на областите Шумен и Търговище се изпускат за освобождаване на свободен обем. Информацията съобщи главният експерт в дирекция „Контрол” при Басейнова...

Министерството на икономиката се разделя с още функции?

http://business.actualno.com/Ministerstvoto-na-ikonomikata-se-razdelja-s-oshte-funkcii--news_63695.html

Министерството на икономиката (МИ) може да се раздели с още функции в процеса на разделяне на ресорите между него, енергетиката и туризма. Последният вариант вариант за устройство на структурата, огл...

На Марешки е повдигнато обвинение за изнудване, остава на свобода срещу 100 000 лева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/02/2430872_na_mareshki_e_povdignato_obvinenie_za_iznudvane_ostava/?ref=rss


Окръжна прокуратура – Варна е привлекла като обвиняем днес бизнесменът и политик Веселин Марешки, съобщиха от там. Той трябва да отговаря за това, че в периода 3 октомври - 16 октомври тази година в съучастие като извършител, е принудил другиго да заплаща ежемесечно 10 000 лв., като го е заплашил с увреждане на имущество и с други противозаконни действия. От деянието са били причинени щети в размер на 5 602.92 лв.

Освен това на Марешки е повдигнато обвинение и за нанесена лека...

Мъж загина в пожар в центъра на столицата!

http://www.bnews.bg/article-123342

Мъж е открит задушен след избухнал пожар в апартамент в кооперация в центъра на столицата.

Списание обяви Кърк Дъглас за покойник погрешка

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/02/2430866_spisanie_obiavi_kurk_duglas_za_pokoinik_pogreshka/?ref=rss


Списание "Пийпъл" погрешка е публикувало предварително подготвен некролог на известния холивудски ветеран Кърк Дъглас, пише БТА, цитирайки "Варайъти".

За големите издания е обичайна практика да си пишат предварително съобщенията за смъртта на известни личности. Очевидно "Пийпъл" не е имало намерение да тиражира некролога на актьора, тъй като в заглавието се чете забележката: "Да не се публикува".

Следващата седмица Кърк Дъглас, една от последните легенди от златната ера на...

Mercedes-Benz S-Class - женският автомобил на годината

http://www.cross.bg/naii-dobur-avtomobil-audi-1442128.html

/КРОСС/Новият Mercedes-Benz S-Class е победител в конкурса „Световен женски автомобил на годината", съобщиха организаторите. Той печели и приза в категорията „Най-добър луксозен автомобил". Второто място, само на 1 десета от първенеца, остава за друга лимузина - Audi A8, а третото е за Tesla Model S. Именно американският електромобил печели наградата в раздела за „Най-добър екологичен модел". В гласуването са участвали 23 дами - автомобилни журналисти от цял свят, които е трябвало да изберат победителите в 6 различни категории. При поставянето на оценките са се взимали предвид както външния вид на машината и нейното въздействие върху хората, така и съотношението „цена-качество", което е един от основните критерии при избора на кола от жените. След гласуването се е оказало, че в 3 от категориите няма категоричен производител. Близки резултати, освен S-Class и Audi A8, са показали Audi A3 и VW Golf Variant в категорията „Най-добра семейна машина", както и Audi S3 и BMW M4 в категорията „Най-добър спортен автомобил"

Строител падна от заледено скеле, издъхна в болница

http://www.bnews.bg/article-123323

Полицията в Монтана разследва трудова злополука, при която загина работник на 53-години.

Русия сви прогнозите за макроикономическите показатели за 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/02/2430865_rusiia_svi_prognozite_za_makroikonomicheskite/?ref=rss


През следващата година руската икономика ще се свие с 0.8% според нова прогноза на министерство на икономическото развитие, пише РБК. Министерството очаква спад на почти всички показатели – реални заплати, търговия и инвестиции.

Предишната макроикономическа прогноза на министерството сочеше ръст от 1.2% за 2015 г. Миналата седмица министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев заяви пред Frankfurtet Allgemeine Zeitung, че е "възможно ръстът за 2015 г. да бъде коригиран, но...

Младеж издърпа златен синджир от врата на столичанка в трамвай

http://pik.bg/младеж-издърпа-златен-синджир-от-врата-на-столичанка-в-трамвай-news256513.html

Младеж издърпа златен синджир от врата на столичанка в трамвай

23-годишен столичанин издърпа златен синджир от врата на 62-годишна столичанка, пътуваща в трамвай.

Инцидентът става на спирка „Западен парк”, а за него сигнализирала самата потърпевша, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По случая е образувано досъдебно производство, а в хода на разследването криминалистите попаднали в следите на извършителя - В.Б., регистриран в полицията за подобни прояви и го задържали с полицейска мярка за 24 часа.

След доклад на материалите в прокуратурата той е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „подписка“. Докладвано е, че по време на кражбата той не е бил сам.


ЕС няма да променя позицията си по "Южен поток"

http://www.cross.bg/potok-yuzhen-proekta-1442127.html

/КРОСС/ Позицията на Европейския съюз по проекта за строителство на газопровода "Южен поток" остава непроменена. Това заяви говорителят на Европейската комисия Анна-Каиса Итконен. "Южен поток" трябва да бъде построен и да се управлява в съответствие с европейското законодателство", - каза Итконен на пресконференция в Брюксел. Не съществува правна рамка за компенсации заради спирането на проекта за изграждането на газопровода "Южен поток", каза още Итконен. Така тя отговори на въпрос дали България може да очаква да бъде компенсирана заради обявеното от Москва спиране на проекта. Сигурността и солидарността са основна част от европейския енергиен съюз, отбеляза говорителят. В отговор на въпрос тя заяви, че в ЕС все още не могат да кажат мъртъв ли е този проект, или не. Ситуацията ще се анализира.По-рано министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че решението за спиране на проекта за газопровода "Южен поток" пое руския президент.От своя страна представителят на ЕК заяви, че "Европейската комисия никога не е била против строителството на "Южен поток ", тя е искала той да съответства с европейското законодателство".  

ЕС няма да променя позицията си по "Южен поток"

http://www.cross.bg/potok-yuzhen-komisiya-1442127.html

/КРОСС/ Позицията на Европейския съюз по проекта за строителство на газопровода "Южен поток" остава непроменена. Това заяви говорителят на Европейската комисия Анна-Каиса Итконен. "Южен поток" трябва да бъде построен и да се управлява в съответствие с европейското законодателство", - каза Итконен на пресконференция в Брюксел.В отговор на въпрос тя заяви, че в ЕС все още не могат да кажат мъртъв ли е този проект, или не. Ситуацията ще се анализира. По-рано министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че решението за спиране на проекта за газопровода "Южен поток" пое руския президент.От своя страна представителят на ЕК заяви, че "Европейската комисия никога не е била против строителството на "Южен поток ", тя е искала той да съответства с европейското законодателство".

Коледната украса по света

http://www.zapernik.com/hailaif/kolednata-ukrasa-po-sveta_36187/

КОЛЕДНА УКРАСА В БУКУРЕЩ

Близо 3 милиона лампички осветиха Букурещ като част от подготовката на румънската столица за коледните празници. В центъра на града отвори врати Коледното село, където беше издигната 16-метрова елха. Посетителите на празничния пазар могат да опитат традиционна румънска храна, греяно вино, джинджифилови сладки.

ДЖИНДЖИФИЛОВА КЪЩИЧКА В САН ФРАНЦИСКО

В американския град Сан Франциско отвори къща, изградена изцяло от джинджифилови сладки, традиционни за...

Продължава

ГЕРБ не успяха: Данък „лихва” остава 8%, няма да скача!

http://www.bnews.bg/article-123341

Данък "лихва" оства 8% и няма да се вдига на 10, както беше поискано от ГЕРБ. Решението беше взето по време на бюджетна комисия. И все пак, това решение не е окончателно. Последна дума ще имат депутатите в пленарна зала, където дебатите продължават.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване