И Велико Търново ще се бори с незаконните гонки

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/i-veliko-tyrnovo-shte-se-bori-s-nezakonnite-gonki-6041349

Мерките са част от кампания за намаляване на зачестилите случаи на катастрофи в региона

ПИК TV: Борисов: Ние сме най-големите демократи - крадците ги пращаме да си почиват вкъщи

http://pik.bg/пик-tv-борисов-ние-сме-най-големите-демократи---крадците-ги-пращаме-да-си-почиват-вкъщи-news384993.html

ПИК TV: Борисов: Ние сме най-големите демократи - крадците ги пращаме да си почиват вкъщи

Под домашен арест 32-годишен крадец с общо три европейски заповеди за арест е откраднал два автомобила. Това стана ясно от коментар на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и премиера Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет.

"Става дума за въпросния крадец, където човекът го е заснел как му обира двете коли", обясни Борисов. Той има заповеди за арест от Словения и две от Италия. 2013 е извършил кражба от жилище, а през 2014 - кражба на два мотора. В момента отнема противозаконно два автомобила при условие на домашен арест, обясни Румяна Бъчварова.

"Хората питат министъра за битовата престъпност, парламента питат за битовата престъпност. Крадец, ама голям крадец, доказан крадец, защото и колите ги намериха вчера, търсен от няколко държави и домашен арест", включи се с коментар и Бойко Борисов. "Интересува ме Министерство на правосъдието какво мисли по този въпрос", попита Борисов присъстващата на заседанието зам.-министър Вергиния Мичева-Русева.

"И аз като вас съм възмутена, но това е въпрос до съдебната власт, вие знаете много добре", коментира тя, а Борисов попита "Какво трябва да направи съдебната власт". "Съдът явно не е взел правилната мярка за неотклонение, явно домашният арест не е подходяща мярка", отвърна зам.-министърът, а Борисов добави: "Това не съм го казал аз, това го казвате вие".

"Въпросът е, като е домашен арест, кой го пази? Трябва ли на всеки домашен арестант да сложа патрул отпред пред къщата му, да си го пази и да си има охрана без пари от държавата. Кой пази този човек, като стане сутринта и гледа в гаража, че му ги няма колите", попита премиерът, а Мичева-Русева отвърна, че в този смисъл се започва дебат с МВР, който няма да достигне доникъде.

"Добре, нали говорихме, че поне гривни, такива неща, които да могат да се... разбирам демокрация, демокрация, ама дай да има малко демокрация и за хората. Този човек не е ли демократ, където се събужда и му няма колите", намеси се отново Бойко Борисов и каза, че е гледал как човекът се е оплакал по телевизия и е бил много коректен. "Аз щях да фуча много повече", призна Борисов, а зам.-министърът на правосъдието каза, че гривните предстоят и ще проучи въпроса.

"Предай на министъра и вие самите, доколкото знам всичките сте юристи - това не може да продължава. Ако хората очакват реформа в съдебната система, то е това да не се случва. Това очакват хората - когато е хванат крадецът, да отиде в затвора, а не да го пуснат да си гледа телевизия вкъщи и през нощта да отива да събира пари", каза Борисов.

"Искам доклад как се пазят хората под домашен арест - гривни имат ли, полиция ли ги пази и кой гарантира, че като е домашен арест, той не извършва престъпление? Това ни е кристален образ на това, което много пъти съм говорил - МВР го хваща, че обира жилище, той е обрал сигурно 100 преди това. Хваща го, че открадва моторите, сигурно е откраднал 100 преди това. Със скининг устройства източва пари от банкоматите на хората в Италия, Словения и къде ли не, а докато го хванат колко ли е източил още. Ние сме много демократи, най-големите в Европа най-вероятно и му даваме да си почива вкъщи. По какъв начин под домашен арест той разбира, че е сгрешил дори", коментира още Бойко Борисов.

"Няма ги колите, защото има хора с по 30-40 пъти задържани и са на свобода. Отиват след всяко залавяне, крадат, за да платят, да ги извадят. Това ако не го променим, няма реформа. Това е същинската реформа - всичко друго са боричкания. Да накараме крадците да са в затвора - това е важното за хората - като стане и колата, колелото, моторът или къщата да са му цели. Това иска народът", обобщи той.

Данък “вредни” храни - добре, ама как?

http://www.cross.bg/hrani-danuk-vuvezhdaneto-1477640.html

ЕДНА идея на здравното министерство, без да е облечена още в конкретика, има вече насреща си сериозен отпор. Досега всички изказали се по темата за данък "вредни" храни дават аргументи, че мярката е противоречива, а дори и невъзможна за прилагане. И посочват примери за държави, които са се опитали да я въведат, но или са се отказали, или резултатите не са очакваните. Добре, критиците може и да имат своите основания. Безспорно по-лесно е да се каже, че нещо не може да стане. Но именно тук пък е и предизвикателството да се помисли и намери начинът как да се въведе, че доволните да са повече от недоволните. Защото говорим за здравна реформа, затягане на финансовата дисциплина на болници и ред други мерки в името на по-доброто ни здравеопазване. Но какъв е смисълът от тях, ако продължаваме да оглавяваме всякакви класации за заболеваемост в Европа? И причините освен в незавидната демографска картина, лошото здравеопазване, мръсния въздух, може да търсим и в храната. Трябва да признаем, че на пазара ни не са най-качествените продукти. И едва ли трябва да се задоволяваме само с обяснението, че е заради ниската покупателна способност на българския потребител. Много хора радушно приеха дори връщането към социалистически модел, какъвто са БДС-та за млечните и месни продукти, въпреки немалкото пиар във въвеждането им. Проблем при тях обаче е слабият контрол, който бързо доведе до компрометирането им

След Холандия Русия заплашва и вноса на цветя от Чехия и Словакия

http://www.mediapool.bg/sled-holandiya-rusiya-zaplashva-i-vnosa-na-tsvetya-ot-chehiya-i-slovakiya-news238170.html

След затягането на условията за внос за внос на цветя от Холандия през европейски страни, в сила от 10 август, руската санитарна служба Росселхознадзор заплашва да въведе ембарго за вноса от Чехия и Словакия, ако двете страни не престанат да сертифицират холандска продукция, съдържаща пестициди, съобщава чешкият сайт 420on.cz. През юли цветя от Холандия са станали причина за възникване на алергии в Русия, отбелязва в. "Ведомости". В края на юли Росселхознадзор се свърза с фитосанитарните служби на Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България, за да обсъди проблемите с вноса на цветя от Холандия. Предложено беше на страните, сертифициращи холандски цветя за руския пазар, да престанат да издават такива документи. Чехия не отвърна на молбата на руската ветеринарна и фитосанитарна инспекция и продължи да сертифицира холандски цветя, поради което Русия я заплаши с пълно ембарго за внос на цветя. От 10 август вносът на холандски цветя в Русия е позволен, само след като цветята преминат лабораторни тестове. Според местни търговци заради ограниченията цветята на руския пазар ще поскъпнат 2-3 пъти.

Френският писател Давид Фоенкинос идва в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_548134.html

Един от най-награждаваните и обичани френски писатели и киносценаристи – Давид Фоенкинос идва в България. Авторът на „Деликатност” и биографичния роман „Шарлот”, който спечели награда „Рьонодо” 2014, пристига за среща с читатели в София и Варна и за участие в 23-то издание на Международния кинофестивал „Любовта е лудост” във Варна. На 40-годишна възраст той е един от най-успешните и разпознаваеми творци на Франция има в актива си над 10 литературни награди, а книгите му са преведени на 40 езика. В програмата на най-романтичния кинофестивал у нас Давид Фоенкинос ще представи филма „Деликатност” (2011), създаден въз основа на едноименното му произведение, под режисурата на брат му Стефан Фоенкинос. Одре Тоту изпълнява ролята на главната героиня Натали. Програма на гостуването: 20 август - 19:00 часа - Среща с публиката във Френски институт в София; 21 август - 18:00 часа - Церемония по откриване на 23-ти филмов фестивал „Любовта е лудост” във ФКЦ- Варна; 22 август - 17:00 часа - Прожекция на филма „Деликатност“; 23 август - 18:00 часа - Среща с публиката в книжарница „Сиела“ – Варна.

Носят се бури, дъждове и градушки от утре

http://frognews.bg/news_96446/Nosiat-se-buri-dajdove-i-gradushki-ot-utre/

През нощта над страната ще е облачно, а с преминаването на студен атмосферен фронт, от северозапад ще започнат валежи, които ще продължат и през деня. Около и след обяд и в останалата част от страната ще има валежи, на места интензивни и значителни по количество. Възможни са и градушки, информира Дарик радио.

Децата се приспиват с шамари

http://www.cross.bg/klas-pesnichka-detzata-1477639.html

Учебник по литература за трети клас на издателство "Булвест 2000". Стихотворение от поета Янаки Ретров, известен още като Чичо Чичопей със заглавие   „Приспивна песничка"   - Тръгнала една плесничка... - Татко мили, откъде и дали е с ръкавичка таз плесничка или - не?   - Откъде и как, не зная, синко, миличък, не знам - обикаля, обикаля и ще дойде тя насам!   - И какво ще търси тука? Непослушковците ли, дето майките ядосват и бащите си - нали?   - Тези дето не заспиват и разпитват до среднощ, през главица се завивай! И заспивай - лека нощ!   - Значи ходи таз плесничка? И потропва - тропа-троп? - Щом си умен, разбери, че тя е в татковия джоб.     В стила на строгия стил на писане от социалистическите времена да направим опит за отговор на литературен въпрос със заглавие:   „Какво е искал да каже авторът с въвеждащата строфа „Тръгнала една плесничка" и как лирическият герой възприема шамаросването преди сън?"   Ето го и домашното:   Авторът на стихотворението „Приспивна песничка" Янаки Петров е роден на 28.02.1947 г. в с. Голямо Буково, Бургаско. Завършва българска филология в СУ "Св. Кл. Охридски" (1978). Той произлиза от недрата на народа и затова избира попрището на миньор, което го доближава до трудовия човек на родината

МЗХ: Започват теренни проверки на физическите блокове за кампания 2015 г.

http://pik.bg/мзх-започват-теренни-проверки-на-физическите-блокове-за-кампания-2015-г-news384997.html

МЗХ: Започват теренни проверки на физическите блокове за кампания 2015 г.

Министерство на земеделието и храните стартира проверки на място на физическите блокове (ФБл) във връзка с обновяване на данните в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП).

Теренните проверки ще се осъществяват до 10 октомври 2015 г. В резултат на данните от тях, както и на предстоящото ново самолетно заснемане, ще бъде определен обхватът на специализирания слой "Площи, допустими за подпомагане" за кампания 2015 г., съобщиха от МЗХ.


Директорите на Областните дирекции "Земеделие" ще изготвят предварителен график за провеждане на проверките с конкретен ФБл. Всяка ОДЗ ще информира кметовете на съответните населени места, както и земеделските стопани в даденото землище, заявили площи за подпомагане в ФБл, попадащи в графика за проверка.


Стопаните, определени за проверка, както и индикативните графици ще бъдат публикувани на интернет страниците на съответната ОД "Земеделие", както и на информационните табла в ОД "Земеделие" и всички ОСЗ в областта.


Основана цел на проверките е да установи дали съответните площи във ФБл, включително всички площи, заявени извън обхвата на слоя "Площи, допустими за подпомагане" за кампания 2015 г., отговарят на условията за подпомагане съгласно Наредба № 2 от 17 февруари 2015 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ.


Ще бъде направена проверка и за определяне и/или актуализиране на границите на физическите блокове, както и начинът на трайно ползване на стопанствата.

Кометите донесли живота на Земята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932326

Кометите може да са донесли живота на Земята и помагат на извънземни организми да се развият на други планети, съoбщи в.
Кометите може да са донесли живота на Земята и помагат на извънземни организми да се развият на други планети, съoбщи в. "Дейли мейл". Ново проучване установи, че органични молекули от космическите скали са спусъците, които стоят зад създаването на живота. Учените имитирали условията на сблъсъци между комети и Земята отпреди 4 млрд.

"Виваком" с нови директори с ключови функции

http://pik.bg/виваком-с-нови-директори-с-ключови-функции-news384996.html

"Виваком" с нови директори с ключови функции

Трима нови директори поемат ключовите отдели във VIVACOM този месец, съобщиха от компанията.

След повече от десет години натрупан опит в компанията и общо 15 години в сферата на телекомуникациите на българския и международен пазар, Мирослав Петров заема поста Главен директор продажби.


Той се присъединява към екипа на БТК през 2004 г. като Регионален мениджър Корпоративни продажби, след което заема различни ръководни позиции в Търговска дирекция. На новата си позиция Мирослав Петров ще отговаря за цялостната търговска политика на VIVACOM и ще ръководи дейността на следните дирекции: Корпоративни продажби, Продажби магазинна мрежа, Дилъри, Продажби на едро. Мирослав Петров има две магистърски степени от Техническия университет в София – Енергетика и Бизнес администрация.


Начело на Дирекция Корпоративни продажби застава Никола Гечев. Професионалният му път в телекомуникациите стартира преди 10 години като търговски представител в компанията. През следващите години преминава последователно през позициите на старши търговски представител, регионален мениджър и старши мениджър в дирекция Корпоративни продажби. Никола Гечев е завършил висшето си образование по Международни икономически отношения в УНСС и преминава допълнителни квалификации в сферата на продажбите, управлението на екипи, финансите и маркетинга.


Петя Златева е новият Директор Продукти и услуги във VIVACOM. Тя има дългогодишен опит в сферата на телекомуникациите и на бързооборотните стоки. Сред най-силните ѝ професионални страни са разработването на иновативни продукти и позиционирането им на пазара. Основната ѝ отговорност във VIVACOM ще бъде стратегическото управление на портфолиото от продукти и услуги на компанията. Петя Златева е оглавявала дирекцията "Продукти и услуги" в Globul и е била Маркетинг мениджър в DIAGEO България. Завършила е Химикотехнологичен и металургичен университет, София.

Делчев: РБ ще се бори докрай за съдебна реформа

http://www.cross.bg/delchev-chetene-dimitur-1477638.html

/КРОСС/ Реформаторският блок показа, че ще се бори до край за съдебна реформа. Лично не съм удовлетворен от последния вариант на конституционните промени - отпаднаха важни неща като явния вот във ВСС, които щяха да доведат до реална промяна във функционирането на съдебната система. Това заяви народният представител от Реформаторския блок и ръководител на предизборния щаб на „Движение България на гражданите" Димитър Делчев, в интервю за Радио Пловдив.Той припомни, че конституционната процедура е в начален етап и между първо и второ четене ще се внасят изменения в основните текстове.Амбицирани сме да внесем допълнения, които да върнат това, което отпадна и ще продължим да се борим за пълна съдебна реформа, която да има реален ефект, подчерта Делчев и обърна внимание на отлагането на първото четене на Закона за борба с корупцията по високите етажи на властта.Нямаше воля преди ваканцията този закон да бъде приет на първо четене и да дадем сигнала и на обществото, и на чуждестранните ни партньори, че България иска да се бори с корупцията. Затова и предложихме да се изготви една пътна карта на управлението, която да дава ясни срокове кога и какво влиза в Народното събрание, за да не настъпват повече такива ситуации, настоя Димитър Делчев.Народният представител припомни решението, взето от Изпълнителния съвет на ДБГ вчера, да даде срок до 1 септември да бъде подписано коалиционното споразумение между партиите в Реформаторския блок

Квартал аплодира кучешка площадка под Альоша в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932302



Цял квартал в Пловдив приветства построяването на площадка за разходка на домашни любимци в Пловдив. Кметът на район
Цял квартал в Пловдив приветства построяването на площадка за разходка на домашни любимци в Пловдив. Кметът на район "Централен" Георги Титюков направи първа копка, а Ана Маркова нетърпеливо грабна кирката и се нареди до него. "С нетърпение чакам да я построите, за да има къде да си разхождаме кучетата", каза тя на управника.

Лекоатлетическата писта във Велико Търново е единствената в България с девети коридор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932301

Откритата лекоатлетическа писта на стадион
Откритата лекоатлетическа писта на стадион "Ивайло" във Влеико Търново е единствената в България, която разполага с обособен девети коридор, съобщи директорът на Общинско предприятие "Спортни имоти и прояви" Петко Павлов. Във вторник вечерта екипът на немската компания, която изпълнява дейностите по изграждането на лекоатлетическото трасе,

Министерството на културата отрича да дължи половин милион на Музикалния театър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932317

По повод публикуваните изявления на директора на Държавния музикален и балетен център Марио Николов, че Министерството на културата дължи на културния институт 553 хиляди лева, Пресцентърът на Министерството на културата заявява, че това категорично не отговаря на истината, пише в съобщение до медиите.
По повод публикуваните изявления на директора на Държавния музикален и балетен център Марио Николов, че Министерството на културата дължи на културния институт 553 хиляди лева, Пресцентърът на Министерството на културата заявява, че това категорично не отговаря на истината, пише в съобщение до медиите.

В скалъпен процес Русия осъди естонски офицер на 15 години за шпионаж

http://www.mediapool.bg/v-skalapen-protses-rusiya-osadi-estonski-ofitser-na-15-godini-za-shpionazh-news238169.html

Руски съд осъди на 15 години затвор офицер от естонските служби за сигурност за шпионаж, предаде Асошиейтед прес в сряда.   Естония твърди, че офицерът, Естон Кохвер, е бил отвлечен от неизвестни въоръжени лица и отведен през границата в Русия. Според Русия той е бил задържан на нейна територия, след като пресякъл нелегално границата между двете държави.   Областният съд в Псков призна Кохвер за виновен в шпионаж, контрабанда на оръжие и незаконно пресичане на държавната граница. Руски агенции цитираха съдия Юлия Улянова, според която съдът ще предаде на руската Федерална служба за сигурност намерените у Кохвер пари в брой, огнестрелно оръжие и записващо устройство.   Според естонските власти Кохвер разследвал контрабандистка операция, в която били замесени агенти на руската разузнавателна служба.   Европейският съюз настоя Кохвер незабавно да бъде освободен и Москва да гарантира безопасното му завръщане в Естония, съобщи агенция Ройтерс.   "Отвличането на Кохвер и незаконното му задържане в Русия след това е явно нарушение на международното право. Той бе лишен от правото на справедлив съд: по делото нямаше публични слушания, на естонския консул не бе разрешено да присъства и Кохвер бе лишен от адекватна правна помощ", се казва в декларацията по този повод на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.   Премиерът на Естония Таави Рийвас заклейми присъдата и писа в Туитър, че неговото "незаконно задържане е грубо нарушение на международното право" от страна на Русия. Естония ще се бори за освобождаването на своя гражданин, подчерта той, цитиран от Асошиейтед прес.

Социална работничка на съд заради облага за варненска НПО

http://www.moreto.net/novini.php?n=299055

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт в Софийския градски съд обвинителен акт срещу бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева във връзка с облаги за варненска и бургаска неправителствени организации.

Петков: Кампанията на АБВ няма да е скъпа и показна

http://www.cross.bg/petkov-obshtini-rymen-1477637.html

/КРОСС/ В ход e подготовката на ПП АБВ за участие в местните избори на 25 октомври, а през август тя се отличава с голяма интензивност. Това заяви на пресконференция Румен Петков, заместник-председател на ПП АБВ. „В 215 общини сме определили кандидатите ни за членове на ОИК. Упълномощените от председателя на партията вече имат своя мандат за водене на преговори с кметовете за участие на ПП АБВ в СИК и за отстояване на нашите позиции в ЦИК. В 18 от областните центрове ПП АБВ има свои номинации за кметове на общините. Надяваме се този процес да приключи към 30 август". Петков каза, че с днешно решение на Изпълнителния съвет на партията налице са 87 кандидати за кметове на общини. Днес допълнително са били разгледани още 48 кандидатури - в Кюстендил Аню Ангелов и Петър Първанов в Перник. С това общо кандидатите към днешна дата са 135. От тях кандидати, които са обсъдени и приети като независими, са 30. Заедно с БСП, АБВ участва в четири общини и в четири общини подкрепя кандидатури, които са излъчени от БСП, в които има договорка за съвместно участие в изборния процес. „В голяма част, в повече от 85 от общините, играем с кандидатури на АБВ, което говори за самочувствие на нашите структури и енергия, за способност да се формира политика, която да бъде отстоявана пред обществото. От областните центрове единствено в Благоевград излизаме с широк коалиционен формат

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/08/19/2593635_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите в новините в 17 часа:
Премиерът Бойко Борисов поиска до събота всички бензиноколонки по бензиностанциите в страната да са препломбирани.

Лидерът на АБВ Георги Първанов предположи, че БСП е свързана с атаките срещу семейството му през последните седмици.

Автокрадецът, който в нощта на 14 август задигна два луксозни автомобила...

8 дъновистки ранени при катастрофа под Паничище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932299

8 жени, участвали в празника Паневретмия на Бялото братство на Седемте рилски езера, са ранени при катастрофа на пътя Паничище за Сапарева баня, съобщиха от полицията в Кюстендил.
Пътният инцидент станал към 15 ч. в сряда. Микробус "Рено" при спускане по стръмния път излязъл от платното и се обърнал. След подаден сигнал на тел.
8 жени, участвали в празника Паневретмия на Бялото братство на Седемте рилски езера, са ранени при катастрофа на пътя Паничище за Сапарева баня, съобщиха от полицията в Кюстендил. Пътният инцидент станал към 15 ч. в сряда. Микробус "Рено" при спускане по стръмния път излязъл от платното и се обърнал. След подаден сигнал на тел.

Руската прокуратура иска 23 г. затвор за режисьорa Сенцов

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ruskata-prokuratura-iska-23-g.-zatvor-za-rezhisiora-sencov-6041346

По време на заседанието беше излъчен видеозапис на предполагаемо нападение срещу офис на проруска партия, извършено от групата.

Дядо предизвика пожар, като едва не изгоря в него

http://society.actualno.com/Djado-predizvika-pojar-kato-edva-ne-izgorja-v-nego-news_490884.html

Възрастен благоевградчанин предизвика пожар в сухи треви, изварявайки зимнина, опита се сам да гаси огъня, пристигна и пожарна, предаде  БГНЕС. Инцидентът стана в най-голямата горещина днес към 16 ч. в ж к "Еленово". Възрастен мъж решил да извари буркани със зимнина, запалвайки огън под казана, без да се съобрази, че пали огъня директно върху сухата трева. Запалил огъня и сухата трева лумна като барут. Човекът се опита сам да гаси пожара, което се оказа "мисия невъзможна". А можеше от горе

Масово заразяване в саудитска болница с вируса БИРС

http://asia.actualno.com/Masovo-zarazjavane-v-sauditska-bolnica-s-virusa-BIRS-news_490881.html

В Саудитска Арабия бе затворено спешното отделение на една от най-големите болници в страната, след като най-малко 46 души, включително болничен персонал, се заразиха с потенциално смъртоносния вирус на БИРС (Близкоизточен респираторен синдром), предаде Асошиейтед прес. От 46-те заразени в болничния комплекс "Крал Абдулазиз" в Рияд 15 са медицински работници. Правят се тестове на проби от още 20 души, които показват симптомите на заболяването, информира Дарик нюз. Спешното отделение ще бъде за

БАБХ гони продавачите на домашно мляко от улиците

http://offnews.bg/news/n_1/n_548131.html

Агенцията по храните започва засилени проверки за нерегламентирана търговия с мляко и млечни продукти, съобщи БАБХ. Така ще бъдат гонени хората, които продават мляко от собствените си ферми. Проверките ще са в цялата страна, те ще са за "предлагане на продукти на нерегламентирани места". Хванатите ще бъдат глобявани, а продукцията им - унищожавана. От агенцията предупреждават, че консумирането на мляко и млечни продукти от нерегистрирани обекти крие риск от заразяване с болести.

Задържаха французин за атентата в Банкок

http://www.cross.bg/zadurzhan-atentata-muzhut-1477636.html

/КРОСС/ Френски гражданин е задържан на международното летище Суванапхум в Бангкок по подозрения в съпричастност към атентата в центъра на тайландската столица, съобщава телевизионният канал Thai PBS. Мъжът е задържан от представители на Туристическа полиция, след като не успял да хване полета си за Лондон, защото паспортът му бил повреден. Чужденецът страшно много приличал на мъжа, извършил атентата, при който в понеделник загинаха 20 души. Освен това ръцете му били покрити с рани, което също се сторило подозрително на полицаите. Мъжът е задържан до изясняване на всички обстоятелства. Разпитва го специална следствена група, създадена за разследване на взривовете в Банкок.

Руската полиция разби "мрежа за контрабанда на сирене"

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ruskata-policiia-razbi-mrezha-za-kontrabanda-na-sirene-6041348

В района на Москва са арестувани шест души. Те са заподозрени, че са произвели сирене за 30 милиона долара, използвайки 470 килограма сирище, внесено от западни държави

С 5 кръга от над 1000 души Бялото братство посрещна Нова година (Снимки + видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932271

Над 1000 души посрещнаха Слънчевата Нова година на петото от Седемте Рилските езера тази година. Участниците са повече от друг път – те направиха 5 кръга и се наложи символичната ограда за отделянето на мястото за ритуала да бъде разширена . Десетина млади семейства бяха дошли до езерото Бъбрека с бебета на по няколко месеца , имаше и такива деца,
Над 1000 души посрещнаха Слънчевата Нова година на петото от Седемте Рилските езера тази година. Участниците са повече от друг път – те направиха 5 кръга и се наложи символичната ограда за отделянето на мястото за ритуала да бъде разширена . Десетина млади семейства бяха дошли до езерото Бъбрека с бебета на по няколко месеца , имаше и такива деца,

Ген. Шивиков потвърди: Пуска се в битката за кмет на Карлово

http://www.bnews.bg/article-140335

Законът ми позволява да участвам в предизборната кампания като независим кандидат, каза ген. Шивиков.

Сърбия насочва към България и Хърватия вълна от мигранти

http://www.mediapool.bg/sarbiya-nasochva-kam-bulgaria-i-harvatiya-valna-ot-migranti-news238168.html

Имигрантите от Близкия Изток, които пристигат в Сърбия, ще бъдат пренасочвани към България и Хърватия, обяви в сряда сръбският министър на външните работи Ивица Дачич, цитиран от БГНЕС. "Сърбия няма да изгражда нито стени по границата с Македония, нито пък временни лагери. Но поради изграждането на унгарската стена, бежанците от Близкия изток ще бъдат пренасочвани към България и Хърватия. Имигрантите знаят от къде да минат, за да достигнат желаната цел", каза министърът. Според официалните данни на властите в Белград от началото на годината в Сърбия са влезли около 80 000 души. Тяхната цел е Западна Европа, но Унгария построи стена по границата си със Сърбия и това е наложило на правителството в Белград да промени подхода си. "Това (пренасочването на имигрантите) означава, че на Сърбия няма да й се наложи изграждането на лагери за бежанци, защото след окончателното затваряне на границата с Унгария не очакваме увеличаване на броя на имигрантите", каза още Дачич, който дълги години бе близък до сръбския диктатор Слободан Милошевич и говорител на неговата партия. Властите в Унгария в началото на юли взеха решение за изграждане на стена по 175 км. граница със Сърбия. Строителството трябва да приключи в края на този месец. В началото на септември унгарската полиция ще изпрати няколко хиляди полицаи по границата със Сърбия. През тази година България на свой ред започна да строи стена по цялата си граница с Турция. Сега се оказва, че основният миграционен натиск върху страната може да дойде от запад. По-рано същия ден сръбския премиер Александър Вучич дръпна реч, с която приветства имигрантите в Сърбия "по пътя им към Европа". "Добре дошли в Сърбия, имигранти! Ще направим всичко възможно тук да се чувствате сигурни, така както сте били у дома", каза Вучич по време среща с бежанци от Сирия и Афганистан, състояла се на централната гара в Белград. Министър-председателят каза, че скоро предстои да бъде изграден приемен център за бежанци в Белград. "Сърбия е посрещнала бежанците от Сирия и Афганистан с такава топлина, каквато никой не им е дал никъде. Горд съм, че Сърбия се превърна в най-сигурното място за тях по пътя им към Европа. Пожелавам им да намерят своето щастие", каза още премиерът. Той ги попита дали всичко им е наред в Сърбия и те отговориха утвърдително. Огромната част от бежанците идват в Сърбия от Гърция, като преминават през Македония. "За един ден в Сърбия се приемат и обработват повече имигранти, отколкото в целия ЕС", каза още Александър Вучич, като твърдението му е много силно преувеличено.

Британският премиер лети с евтин самолет на почивка (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932192

17-годишно момиче успя да заснеме британския премиер Дейвид Камерън, който пътува с нискотарифна авиокомпания на път за почивката си в Португалия, съобщиха британски медии. "Премиерът седи през три седалки от мен в икономичната класа и яде снакс", написа момичето в туитър. Камерън е бил заедно със своите охранители. Цената на снакса е 1,80 лири.
17-годишно момиче успя да заснеме британския премиер Дейвид Камерън, който пътува с нискотарифна авиокомпания на път за почивката си в Португалия, съобщиха британски медии. "Премиерът седи през три седалки от мен в икономичната класа и яде снакс", написа момичето в туитър. Камерън е бил заедно със своите охранители. Цената на снакса е 1,80 лири.

Световни шампиони и бургазлии спортуват в Mорската градина на Бургас на 30 август

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932291

Тереза Маринова, Йордан Йовчев, Тити Папазов и Евгени Иванов-Пушката идват в града с десетото издание на ЖИВЕЙ АКТИВНО!
На 30 август 2015 г. Морската градина на Бургас ще се превърне в огромна спортна площадка за някои от най-големите атлети на България. Нестле България и Община Бургас с подкрепата на Министерството на младежта и спорта,
Тереза Маринова, Йордан Йовчев, Тити Папазов и Евгени Иванов-Пушката идват в града с десетото издание на ЖИВЕЙ АКТИВНО! На 30 август 2015 г. Морската градина на Бургас ще се превърне в огромна спортна площадка за някои от най-големите атлети на България. Нестле България и Община Бургас с подкрепата на Министерството на младежта и спорта,

Световни шампиони и бургазлии спортуват в Mорската градина на Бургас на 30 август

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932336

Тереза Маринова, Йордан Йовчев, Тити Папазов и Евгени Иванов-Пушката идват в града с десетото издание на ЖИВЕЙ АКТИВНО!
На 30 август 2015 г. Морската градина на Бургас ще се превърне в огромна спортна площадка за някои от най-големите атлети на България. Нестле България и Община Бургас с подкрепата на Министерството на младежта и спорта,
Тереза Маринова, Йордан Йовчев, Тити Папазов и Евгени Иванов-Пушката идват в града с десетото издание на ЖИВЕЙ АКТИВНО! На 30 август 2015 г. Морската градина на Бургас ще се превърне в огромна спортна площадка за някои от най-големите атлети на България. Нестле България и Община Бургас с подкрепата на Министерството на младежта и спорта,

Цветанов: Мобилизирани сме ГЕРБ да спечели в Кърджалийска област

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932255

Областният управител Илия Илиев ще се бори за кметския стол в Кърджали - той вече има една кампания за гърба си, а позицията, която заема в момента е гаранция, че ще влезе много бързо в управлението на местната власт. Илиев е изключително отзивчив към проблемите на хората и пряко ангажиран с решаването им.
Областният управител Илия Илиев ще се бори за кметския стол в Кърджали - той вече има една кампания за гърба си, а позицията, която заема в момента е гаранция, че ще влезе много бързо в управлението на местната власт. Илиев е изключително отзивчив към проблемите на хората и пряко ангажиран с решаването им.

Община Бургас глобява фирми за замърсяване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932254

Община Бургас ще глоби фирмите, изграждащи модерната спортна зала „Арена Бургас“ в комплекс „Изгрев“.
Причината са многобройните сигнали от граждани за замърсяване при транспортиране на строителните материали. Актовете според наредбата за такова нарушение ще бъдат в размер от 100 до 50 000 лева и ще бъдат връчени на фирмите до края на седмицата.
Община Бургас ще глоби фирмите, изграждащи модерната спортна зала „Арена Бургас“ в комплекс „Изгрев“. Причината са многобройните сигнали от граждани за замърсяване при транспортиране на строителните материали. Актовете според наредбата за такова нарушение ще бъдат в размер от 100 до 50 000 лева и ще бъдат връчени на фирмите до края на седмицата.

Сърбия ще изпраща бежанците в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=299053

Имигрантите от Близкия Изток, които пристигат в Сърбия ще бъдат пренасочвани към България. Това каза сръбският министър на външните работи Ивица Дачич. "Сърбия няма да изгражда нито стени по границата с Македония, нито пък временни лагери.

Цветанов: Мобилизирани сме ГЕРБ да спечели в Кърджалийска област

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932261

Областният управител Илия Илиев ще се бори за кметския стол в Кърджали - той вече има една кампания за гърба си, а позицията, която заема в момента е гаранция, че ще влезе много бързо в управлението на местната власт. Илиев е изключително отзивчив към проблемите на хората и пряко ангажиран с решаването им.
Областният управител Илия Илиев ще се бори за кметския стол в Кърджали - той вече има една кампания за гърба си, а позицията, която заема в момента е гаранция, че ще влезе много бързо в управлението на местната власт. Илиев е изключително отзивчив към проблемите на хората и пряко ангажиран с решаването им.

Кинофестивалът "Любовта е лудост" започва този петък (програма)

http://offnews.bg/news/n_1/n_548112.html

На 21 август от 19:00 часа във Варна ще започне 23-тото издание на кинофестивала "Любовта е лудост", който ще продължи 10 дни. Началото ще бъде дадено с българския филм "Каръци", а малко по-рано през деня жителите и гостите на града ще може да гледат руската класика на Сергей Бондарчук "Съдбата на човека" от 1959 г. Фестивалът ще представи 90 филма, 12 от които ще са част от конкурсната програма, като на събитията ще присъстват и много чуждестранни гости. Фокусът на "Любовта е лудост" тази година ще бъдат португалската, полската и френската кинематография, а специалната програма ще бъде посветена на 100-годишния юбилей на българското кино Тази година освен на червената пътека за официалното откриване и в зрителната зала, всички посетители на фестивала ще могат да видят родните актьори и на сцената – в специалния концерт-спектакъл „100 години българско кино“. Той ще съчетава кино, музика и участие на живо на десетки любими български актьори и филмови творци. Засега завесата за спектакъла се открехва с новината, че Искра Радева ще го открие с емблематичната песен на Недялко Йорданов и Хагашод Агасян „Не остарявай, любов“. Ще видим и панорама на съвременното френско кино с 4 от най-новите му заглавия с многобройни международни награди и участието на звезди като Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Шарлот Гинзбург, Луи Гарел, Гейбриъл Бърн, както и гостуване на известния писател и режисьор Давид Фоенкинос, който ще представи в конкурсната програма на „Любовта е лудост“ филма си „Деликатност“ по собствения си едноименен роман. Останалите филми в конкурса ще бъдат от Испания, Португалия, Полша, Русия, Украйна, Иран, Китай и Тайланд. За първи път в конкурсната програма и в България, ще бъде показан филм от Уругвай. Всички филми ще бъдат оценявани от петчленно международно жури начело с проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ. В панорамната секция ще могат да се видят „Златната палма“ на току-що приключилия фестивал в Кан–„Дийпан“ на френския режисьор Жак Одиар, както и още филми, получили най-престижни награди през последната година в Берлин, Венеция и Сан Себастиан; силна представителна подборка на балканското кино; панорама, посветена на 100-годишнината от арменския геноцид, организирана съвместно с Министерството на културата на Армения и Международния кинофестивал „Златна кайсия“ – Ереван; панорама на съвременното полско кино, организирана съвместно с Полския институт. Както и през последните две години, любими на зрителите заглавия от „златния фонд“ на българското кино, представени в три раздела – „Филми-легенди“ и панорами, посветени на творчеството на двама от най-забележителните български сценаристи, Валери Петров (In memoriam) и Георги Мишев (80 години), ще бъдат прожектирани с вход свободен в Пленарна зала на Община Варна. Преди 7 от тях зрителите ще могат да се срещнат и разговарят и с част от техните автори. За първа година прожекции се предвиждат и в хотел „Интернационал“ на „Златни пясъци“. Конкурсна програма на „Любовта е лудост“: - „Деликатност“ , Франция - 22.08 - зала 1 - 17:00 часа; - „Русалке моя, моя Лорелай“ , Украйна, Русия - 23.08 - зала 1 - 16:00 часа; - „Последният екзекутор“ , Тайланд - 23.08 - 18:00 часа; - „Бартер“ България, - 23.08 - 20:00 часа; - „Изпитание“ , Русия - 24.08 - 18:00 часа; - „Обещание за вечна любов“ , Китай - 24.08 - 20:00 часа; - „23 секунди“ , Уругвай - 25.08 - 16:00 часа; - „Любовна история, Линденфелд“ , Румъния, Германия - 25.08 - 18:00 часа; - „316“ , Иран – 26.08 - 18:00 часа; - „Семейство Майа“ , Португалия - 26.08 - 19:45 часа; - „Младоженци“ , Франция, Грузия - 27.08 - 16:00 часа; - „Какво и стана на Тими“ , Унгария - 27.08 - 18:00 часа. Извън конкурса: - „Каръци“ , България - 21.08 - 19:00 часа; - „Испанска афера“ , Испания - 28.08 - 19:00 часа.

Фенове потрошиха автобуса на "Локомотив" (София)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/19/2593619_fenove_potroshiha_avtobusa_na_lokomotiv_sofiia/?ref=rss


Фенове потрошиха автобуса на "Локомотив" (София) днес.

Рейсът е със счупено предно стъкло и надраскан с надписи срещу собствениците на "железничарите" Кирил Льосков и Петър Касев.

Автобусът е бил паркиран на пистата на стадиона в столичния квартал "Надежда", когато се е случил инцидентът.

Той е открит с пукнато предно стъкло и надписи: "Вън от нашия дом. Смърт! Мрете, мърши".

На мястото на събитието веднага са пристигнали Петър Касев, полиция и...

Бундестагът одобри с голямо мнозинство третия помощен пакет за Гърция

http://petel.bg/Bundestagat-odobri-s-golyamo-mnozinstvo-tretiya-pomoshhen-paket-za-Gartsiya__123813

Германският Бундестаг одобри с голямо мнозинство третия помощен пакет за Гърция. На свое извънредно заседание депутатите дадоха зелена...

Голяма базилика или голям бъзик?

http://www.cross.bg/izklyuchenoto-vtoro-izglezhdala-1477635.html

Преди няколко години историкът Румен Даскалов издаде една великолепна книга - "Чудният свят на древните българи" - в която с тънка ирония разнищи несъстоятелността на наукообразните теории от последните десетилетия за произхода на "прабългарите", числеността им, езика им и т. н. Според Даскалов, тези теории се основават на непознат (и абсурден) "логически" принцип: Закон за изключеното второ: ако нещо е могло да бъде А, то най-вероятно е било А. Книгата за съжаление остана неразбрана както в иронията си, така и в сериозното си послание. Сега берем плодовете на това неразбиране, когато законът за изключеното второ е на път да стане държавна политика в областта на културно-историческото наследство. Да речем, понеже крепостта в село Голям Бъзик може да е изглеждала така, значи е изглеждала така и само така, и ще я вдигнем по този начин "до керемида". Голямата базилика в Плиска може да е изглеждала като познатите ни римски базилики, значи е изглеждала така и ще я построим като гледаме от тях (и по спомени). Че какво му е лошото на този закон, биха казали мнозина. Чрез него попълваме празноти в историческото си познание, къде по аналогия, къде по въображение. Чрез този закон пред нас ще се възправи миналото ни в една чудесна светлина. Защото от всички варианти, които са били възможни, този закон ни дава право да изберем най-патриотичния и най-патетичния от национална гледна точка

Превъзпитават пиян шофьор с принудителен труд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932251

Пиян шофьор ще се превъзпитава с принудителен труд в Русе. Районният съд одобри сключеното споразумение с прокуратурата, според което И.В. ще трябва да отработва по 200 часа годишно за срок от 2 г. и да се среща два пъти седмично с пробационен инспектор.
Отявленият рецидивист, който вече е осъждан административно за шофиране в нетрезво състояние,
Пиян шофьор ще се превъзпитава с принудителен труд в Русе. Районният съд одобри сключеното споразумение с прокуратурата, според което И.В. ще трябва да отработва по 200 часа годишно за срок от 2 г. и да се среща два пъти седмично с пробационен инспектор. Отявленият рецидивист, който вече е осъждан административно за шофиране в нетрезво състояние,

Борисов: Реформа е, когато крадците са в затвора

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-reforma-e-kogato-kradcite-sa-v-zatvora-6041347

Премиерът се възмути от случая от миналата седмица на крадец с три международни заповеди за арест, който продължава да краде коли в София, въпреки че по документи е под домашен арест

Проектът "5 и 1|2 скандинавски визии за култура" представя норвежкото кино във Варна

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/19/2593630_proektut_5_i_12_skandinavski_vizii_za_kultura/?ref=rss


Лектория, посветена на норвежкото съвременно кино, ще се състои в рамките на фестивала FUNCITY във Варна. Тя ще бъде част от проекта "5 и 1|2 скандинавски визии за култура", а негов автор е театралният критик Елица Матеева.

Лекторията, която ще се състои на 29 август от 11 ч. в Градската художествена галерия във Варна, ще представи норвежкия филм "Момчето, което заобича Ингве" на режисьора Стиан Кристиансен.

Действието във филма се развива през ноември 1989. Берлинската...

Джигит с бял нисан рекордьор по актове и глоби за гонки в Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932231

Във Велико Търново незаконни автогонки се организират на пет места, сочи анализът на Областната дирекция на МВР. За да се пресече демонстративното високоскоростно шофиране, в тези райони е въведен непрекъснат полицейски контрол. Това стана ясно на среща между кметовете на 36 населени места в община Велико Търново и ръководството на областната
Във Велико Търново незаконни автогонки се организират на пет места, сочи анализът на Областната дирекция на МВР. За да се пресече демонстративното високоскоростно шофиране, в тези райони е въведен непрекъснат полицейски контрол. Това стана ясно на среща между кметовете на 36 населени места в община Велико Търново и ръководството на областната

Кметът на Перник: Площадът ще е готов до 15 септември

http://pik.bg/кметът-на-перник-площадът-ще-е-готов-до-15-септември-news384985.html

Кметът на Перник: Площадът ще е готов до 15 септември

„Строително-монтажните работи по площада в Перник ще приключат до 15 септември, пише Мироглед.

До 20 октомври обаче трябва да има вече и акт 16. Заради неспазване на срокове съм наложил неустойка в размер на 136 000 лв. на фирмата строител „Главчев инженеринг“. Това съобщи кметът на Перник Иван Иванов. Той уточни, че ако площада не е готов до 20 октомври, общината ще трябва да връща пари на ЕС.

Допълнителните пари, които иска Перник чрез договаряне без обявление пък били за допълнителни строително-монтажни дейности, които не били включени в проекта. На площада щели да влизат и тежки машини, защото щяло да има сцени, а това носело допълнително натоварване върху плочките. Затова било възложено да бъде поставен като основа бетон в определени участъци.  Стойността на допълнителните дейности е 715 000 лв. без ДДС.

„Това е прогнозна стойност, която вероятно няма да бъде достигната. За да не ме упрекват социалистите, ще има извънредна сесия, на която ще предложа промяна в поименния списък. Там имаме парични резерви от икономии, направени от определени обекти“, каза Иванов.

Площадът в Перник се обновява по програмата „Зелена и достъпна градска среда“. Стойността на проекта е 5 млн. лв.

Ято щъркели приземи аварийно самолет в Истанбул (видео и снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932225

Полет на сингапурските авиолинии  се приземи аварийно в Истанбул заради атака на ято щъркели, съобщиха световните агенции. Час след излитането си машината е била принудена да обърне, след като ято птици връхлетяло самолета. Това причинило много щети по бронята на машината, както и по радара. Самолетът Боинг 777-200, летящ от Истанбул за Сингапур,
Полет на сингапурските авиолинии  се приземи аварийно в Истанбул заради атака на ято щъркели, съобщиха световните агенции. Час след излитането си машината е била принудена да обърне, след като ято птици връхлетяло самолета. Това причинило много щети по бронята на машината, както и по радара. Самолетът Боинг 777-200, летящ от Истанбул за Сингапур,

Турция е изпратила предложение за „Турски поток“, в Москва не знаят

http://svetoven.pogled.info/news/66946/Turtsiya-e-izpratila-predlozhenie-za-Turski-potok-v-Moskva-ne-znayat

/Поглед.инфо/ Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз заяви, че е изпратил на руската страна проект за споразумение за газопровода "Турски поток" и в момента чака отговор, предаде РИА "Новости".

Украинска IT компания премести офиса и служителите си в Пловдив

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ukrainska-it-kompaniia-premesti-ofisa-i-slujitelite-si-v-plovdiv-200826/

Дружеството планира да наеме и 50 български служители, като се очаква заплащането да е в рамките на между 1000 - 3000 лева

Подготвя се среща на източните страни от НАТО в Букурещ, потвърди Външно министерство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/19/2593606_podgotvia_se_sreshta_na_iztochnite_strani_ot_nato_v/?ref=rss


Срещата на върха на източните държави от НАТО, включително и България, през ноември тази година е в процес на подготовка и ще се проведе в Букурещ, потвърди Министерството на външните работи в отговор на запитване на "Дневник".

В началото на тази седмица американският вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че лидерите на тези страни (трите прибалтийски държави, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България) ще заседават извънредно на 3 и 4 ноември в румънската столица. Изданието...

ПИК TV: Първанов: Приемам с удовлетворение казаното от президента Путин

http://pik.bg/пик-tv-първанов-приемам-с-удовлетворение-казаното-от-президента-путин-news384965.html

ПИК TV: Първанов: Приемам с удовлетворение казаното от президента Путин

Приемам с удовлетворение казаното от президента Путин. Това каза Георги Първанов в отговор на въпрос за това какво е посланието на президента Владимир Путин за Южен поток.

Да ви кажа откровено не ме изненадва особено, защото аз добре помня, поне новата и по-далечната история на българо-руските отношения, каза Първанов и припомни статия от 2003г. в навечерието на посещението му в България. "Там г-н Путин е казал горе долу това, което тези дни прозвуча, което идва да покаже, че отношенията между България и Русия не би трябвало да са зависими от конюнктурата. Да, емоции ще има вероятно. Вероятно допускаме и ние грешки, руската страна също, но погледнато в дългосрочен план ние трябва да сме заедно. Не само заради традицията, но и заради актуалните задачи", заяви Първанов и добави, че енергетиката без съмнение е една такава задача.

"Аз мисля, че в казаното от президента Путин могат да се открият възможности не само за рестартиране на отношенията между България и Русия по енергийните проекти, но и за едно затопляне, едно сваляне на напрежението във всеки случай – между Европа и Русия. Ето една тема, по която могат да водят конкретни разговори Брюксел и Москва и вече да ги водят от други позиции", каза той. Според него българската страна може да бъде активен фактор и в едната, и в другата посока. "Аз бих се радвал ако правителството, така както преди време Ивайло Калфин беше в Москва, може да е друг и сигурно ще бъде друг, може да бъде енергийният министър, може да бъде вицепремиер, а защо в един момент не и самият премиер да отидат в Москва, да направят един преглед на целия дневен ред на отношенията, защото наистина ние имаме доста нерешени или затлачени въпроси, по които министрите трябва да работят, за да може наистина това да повлияе на усилията ни за изхода от кризата като цяло", заяви той.

Морето изхвърли повече от 220 мъртви делфини

http://offnews.bg/news/n_1/n_548118.html

От началото на годината, досега има събрани данни за над 220 трупа на делфини, изхвърлени от морето по родните плажове. Черната статистика е на Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал“ и група съмишленици, които се организираха във Фейсбук групата „За делфините – Save dolphins”. Тези числа коренно се разминават с обявените от екоинспекциите официални данни. Последното съобщение на РИОСВ – Бургас от 4 август посочва 22 случая на намерени трупове по южното Черноморие. Провокирани от все по-често откритите мъртви малки делфинчета, спонтанно се създава цяла мрежа от доброволци, които да подават, събират и обобщават резултатите. Оказва се, че за седмица, на един плаж, излизат труповете средно на 20 делфина. Картината е почти една и съща на Корал, на Лозенец, Силистар, редовно се получават сигнали и от север – Крапец, Шабла. Много от тях са в силно разложено състояние и е невъзможно да се определи причината за смъртта. Аутопсии на делфини у нас не се правят. От сдружението вече са се свързали с румънска организация, специализирана в това, която притежава и подвижна лаборатория за тази цел и ще работят заедно. Масовите случаи започват от началото на август. Причината за смъртността е неясна, институциите нехаят, затова ние започнахме едно мащабно разследване за причините, пояснява Атанас Русев. Хипотезите са няколко, Русев ги изброява и анализира възможностите и ефектът от тях в страницата на „Да запазим Корал“ . Сред тях са сеизмични проучвания за нефт и газ, геофизични проучвания и използване на сонари от военни. Възможно е и замърсяване на морето, епидемия сред делфините. Която и да е от причините, няма информация откъде може да е дошла и кога се е случила. От сдружението продължават със своето проучване, като ще се анализира и движението на кораби в Черно море, за да се стигне до евентуалната причина за високата смъртност на делфини през тази година.

РЗИ-Варна: Август е месецът с най-много жалби за шум

http://www.moreto.net/novini.php?n=299052

Традиционно август месец е периодът с най-много постъпващи жалби и сигнали за прекомерен шум от заведения и други обекти. Това коментира за Moreto.net шефката на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова. От началото на месеца инспекторите са направили 8 проверки по повод оплаквания на граждани за нива на шум над допустимите норми.

ГЕРБ хвърля губернатора на Кърджали в кметската надпревара

http://www.cross.bg/gerb-kurdzhali-tzvetanov-1477634.html

Кърджали /КРОСС/ Областният управител Илия Илиев ще се бори за кметския стол в Кърджали - той вече има една кампания за гърба си, а позицията, която заема в момента е гаранция, че ще влезе много бързо в управлението на местната власт. Илиев е изключително отзивчив към проблемите на хората и пряко ангажиран с решаването им. Това каза в Кърджали председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който представи кандидатите на ГЕРБ за кметове на общини в Кърджалийска област. „Досега в Кърджалийско нямаме общински кметове, но това ще се промени. Мобилизирани сме да спечелим. ДПС доминира в местната власт, защото останалите политически партии през годините са абдикирали от този регион и така са осигурили служебна победа на Движението за права и свободи. Опоненти сме, но няма да вървим към конфронтация, а ще излезем на вота с реални идеи за управлението", категоричен бе Цветанов. Председателят на Националния предизборен щаб подчерта, че ГЕРБ е национално отговорна партия и държи на своята идентичност. „Не сме привърженици на колективната безотговорност, ще приемем подкрепа от други формации, стига да застанат зад нашите кандидатури. Работата ни се отличава с последователност и системност и благодарение на това сме спечелили 9 национални победи. Единствените сме, които правим национална кампания, имаме доверието на общинските структури и тръгваме на избори с открито лице

Бундестагът одобри новата спасителна програма за Гърция

http://frognews.bg/news_96444/Bundestagat-odobri-novata-spasitelna-programa-za-Gartsiia/

Германският парламент одобри новата спасителна програма за Гърция с огромно мнозинство. В подкрепа на програмата на стойност 86 млрд. евро гласуваха 454 депутати, 113 гласуваха "против", а 18 - "въздържал се", информира БНР. В реч пред Бундестага преди вота германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че ще бъде "безотговорно", ако депутатите не одобрят тригодишния спасителен план.

Дачич: Сърбия ще пренасочва бежанците към България

http://frognews.bg/news_96445/Dachich-Sarbiia-shte-prenasochva-bejantsite-kam-Balgariia/

"Имигрантите от Близкия Изток, които пристигат в Сърбия, ще бъдат пренасочвани към България". Това каза сръбският министър на външните работи Ивица Дачич.

Осъдени на пробация предизвикали масовия ромски бой в Габарево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932227


Трима мъже са арестувани след масовия бой между роми в павелбанското село Габарево. Инцидентът възникнал сутринта, когато роми от две враждуващи фамилии отишли до кметството, където петима трябвало да се разпишат, защото са осъдени на пробация.
Между враждуващите родове възникнал конфликт, след като 30-годишния Яшко Н.
Трима мъже са арестувани след масовия бой между роми в павелбанското село Габарево. Инцидентът възникнал сутринта, когато роми от две враждуващи фамилии отишли до кметството, където петима трябвало да се разпишат, защото са осъдени на пробация. Между враждуващите родове възникнал конфликт, след като 30-годишния Яшко Н.

Може ли плъх да пропълзи по канализацията в тоалетната чиния (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2015/08/19/2593613_moje_li_pluh_da_propulzi_po_kanalizaciiata_v/?ref=rss




Разбиването (или потвърждаването) на градски легенди е успешен телевизионен формат от години и американският телевизионен канал National Geograpic го използва, за да провери истина ли са твърденията, че плъх от канализацията може да попадне в тоалетна чиния в сградата.

Краткият отговор от теста е "Да".

Преди 4 години изданието Gothamist публикува разказ на служител за борба с гризачи и вредители, според когото често го викат за подобни случаи в Бруклин,...

Дали Тръмп е американският Путин?

http://www.mediapool.bg/dali-tramp-e-amerikanskiyat-putin-news238167.html

Той обещава да върне величието на страната си, без да предлага конкретен план за това. Използва груби и вулгарни изрази, които го правят да изглежда като обикновен човек, макар да е милиардер. Той е нарцисист, копнеещ за медийно внимание. И въпреки всичките си очевидни недостатъци е много популярен. Кого имам предвид? Руския президент Владимир Путин разбира се. Но паралелите с определен американски политик, известен като "Доналд-ът" /"The Donald"/, са очевидни. В някои отношения Доналд Тръмп е американска версия на Путин. Подобно на руския лидер той се стреми да сложи край на несполуките на страната си и да й върне някогашната слава. Обещава да възстанови могъществото и престижа й, без да придава особено значение на детайлите. "Нямаме никакви победи", оплака се Тръмп пред Чък Тод, водещия на неделното предаване на Ен Би Си "Среща с пресата". "Като страна вече нямаме победи. А това е много печално". Официалният слоган на Тръмп гласи: "Да върнем величието на Америка!" Тази реплика е взаимствана от речта на Роналд Рейгън, когато той приема президентската номинация на Републиканската партия на конгреса й през 1980 г. Тогава някогашният държавен глава на САЩ обещава "кръстоносен поход за връщане на величието на Америка". В действителност този тип говорене е едно от основните средства на политиците по света, които агитират с платформа за национално възраждане. Посланието им е повече психологическо, отколкото политическо. "Чък, нещата ще се получат много добре", каза Тръмп ентусиазирано на Тод. "Ще се зарадваш много. След четири години ще ме интервюираш и ще ми кажеш: Каква чудесна работа свършихте, господин президент. Ще кажеш: Вие сте един от тези, които свършиха чудесна работа. Ще стане". Привлекателността на такива политици се дължи донякъде на нахаканото им поведение, чрез което излъчват самоувереност. Те не разясняват досадните детайли на националното възраждане, те просто го изтъкват. Спомнете си за Харолд Хил, героя от мюзикъла "Музикалният човек". Той обещаваше да даде на Ривър Сити музикален оркестър, въпреки че самият той не умееше да свири. Подобно на Тръмп Путин изглежда разбира, че властта и театралниченето са неразделни, особено в страна, травмирана от военни и икономически загуби. Това е игра на доверие. "В рамките на системата Путин е изградил своя идеализирана представа за себе си като за генерален директор на компанията Русия. В действителност неговият стил на ръководене прилича повече на този на някой дон на мафиотска фамилия", пишат Фиона Хил и Клифърд Джи. Гади в книгата си "Господин Путин: таен агент в Кремъл". Глеб Павловски, ключов съветник на руския президент при изкачването му към властта, сподели пред "Гардиън" през 2012 г., че Путин е част от "незабележима, непредставена обществена прослойка" в Русия, мечтаеща за реванш, който да върне някогашната слава. "Под реванш имам предвид възкресяването на великата държава, в която живеехме, с която бяхме свикнали", обясни Павловски. Путин изложи своето виждане за възраждането в реч през декември 1999 г., станала известна като "Посланието на хилядолетието". В нея той подчерта колко важно е да се изгради силна държава, която да е в състояние да върне увереността на нацията в себе си: "Русия /току-що/ премина през един от най-трудните периоди в многовековната си история. ... Тя е изправена пред реалната опасност да се превърне не само във второразрядна, но и в треторазрядна страна. За да попречим на това да се случи, имаме нужда от огромно усилие, в което да бъдат впрегнати всичките интелектуални, физически и духовни сили на нацията". Тръмп е по-открито самоизтъкващ се от Путин, със суета и самохвалство, които биха накарали един руснак /или който и да е другиго/ да се почувства неловко. Уебсайтът на кандидата от Републиканската партия го хвали като "олицетворение на американската история на успеха", без да отдава особено значение на четирите му корпоративни банкрута. Изглежда на него му харесва коментаторите да го осмиват като недодялан грубиян и демагог, като подценяват силата на посланието му. Безцеремонните му коментари се харесват на страна, на която й е омръзнало от двусмислено говорене в политиката. Тирадите на Тръмп за нелегалната имиграция - предизвикалата най-много шум тема от кампанията му, са част от отдавнашна и грозна история в САЩ. Само 70 години след основаването на републиката, една политическа партия, сполучливо кръстена "Нищо незнаещите", ожесточено критикува имигрантите, особено католиците. През следващите десетилетия нативистите нападали всяка нова етническа група, която се присъединявала като ново парче към мозайката от народности, живеещи в САЩ - ирландци, италианци, германци, славяни, евреи, китайци и африканци, както обяснява Джон Хигам в своето епохално произведение "Пришълци в земята". Изненадващото при Тръмп е големият брой последователи, които привлече. Той е Рейгън без рейгънизъм, водещ предизборна кампания, която почти изцяло е лишена от идеи. Американците са имали флиртове с демагози, като се започне от отец Чарлс Кофлин през 30-те години на 20 век и се стигне до сенатор Джоузеф Маккарти през 50-те. Но грубиянският, авторитарен тип личност - стилът на Путин - обикновено не намира почва тук. Това лято бе изключение, но историята показва, че няма да е за дълго. По БТА

Поляците искат бази на НАТО в Източна Европа

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/66945/Polyatsite-iskat-bazi-na-NATO-v-Iztochna-Evropa

/Поглед.инфо/ Членовете на НАТО от Източна Европа смятат да излязат с общо искане към ръководството на Алианса да бъдат разположени на тяхна територия постоянни военни бази. Източна Европа смята Русия за заплаха и иска защита от Запада, пише в коментар руското издание „Експерт”.

Audi разбулва предвестника на електрическия Q6

http://cars.actualno.com/Audi-razbulva-predvestnika-na-elektricheskija-Q6-news_490886.html

Audi продължава с подгряващата си кампания преди официалната премиера на e-tron quattro concept, който ще дебютира на 15 септември във Франкфурт. Концепцията ще ни даде представа за първия Q6 кросоувър купе на марката, който първоначално ще се предлага единствено с електрическо задвижване. Очакваме го към 2018 г. Що касае дизайна, на око се набива скосената линия на покрива, което е повече от очаквано и разбираемо. Отпред виждаме чифт футуристични фарове, разчитащи на матрична лазерна OLED техно

Бивш секретар на комисията за борба с трафика отива на съд

http://offnews.bg/news/n_1/n_548115.html

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика Антоанета Василева. Тя ще отговаря за престъпления по служба. Обвиненията са свързани с това, че Василева не е провела обществени поръчки, а директно е сключвала договори с фондация "SOS - семейства в риск" и сдружение "Равновесие" за временно настаняване на жертви на трафик на хора във Варна и Бургас. Така държавният бюджет бил ощетен с 200 940 лв. Второто обвинение е превишаване на правата чрез сключването на анекс към рамково споразумение, с което е набавила за себе и облага в размер на 3607 лв. Сключването е било в правомощията на вицепремиер и на председател на комисията.

ПИК TV: Прекратява се концесията за плажовете "Къмпинг "Делфин", "Корал" и "Иканталъка 2"

http://pik.bg/пик-tv-прекратява-се-концесията-за-плажовете-къмпинг-делфин-корал-и-иканталъка-2-news384964.html

ПИК TV: Прекратява се концесията за плажовете "Къмпинг "Делфин", "Корал" и "Иканталъка 2"

Правителството прие решение за прекратяване на процедурата за предоставяне на концесия на плажовете "Къмпинг "Делфин" и "Корал" в община Царево и "Иканталъка 2" в община Каварна.

За "Къмпинг Делфин" и "Корал" процедурите са прекратени поради несъответствие на офертите с обявените в документацията условия и поради наличие на обстоятелства, които не са предвидени при приемане на решенията за провеждането им. Участниците са предложили финансови модели, които не могат да обосноват предложения размер на ставка роялти и не мотивират предлаганото концесионно възнаграждение, което създава риск за изпълнение на поетите от страна на кандидатите ангажименти.

Като природни ресурси, представляващи екологично чисти райони, двата плажа са от особено висок обществен интерес. Това поражда очаквания, свързани с тяхното обезопасяване, поддържане на пясъчната ивица и качеството на водите във високи екологични норми. Исканията на обществото за липса на застрояване – дори с временни обекти, пораждат необходимостта да се предвиди допълнителен критерий за оценяване на екологични функционални решения, а в нито една от представените оферти не са предвидени щадящи за околната среда условия.

За двата плажа ще бъде обявена нова процедура за предоставяне на концесия за услуга.

Поради липса на подадени и регистрирани заявления за участие в конкурса за определяне на концесионер, се прекратява процедурата за плажа "Иканталъка 2". Задължителните дейности на плажа са обезпечени с договор за отдаване под наем.

Арестуваха папагал за обида на възрастна жена

http://www.cross.bg/pernatoto-zhena-papagal-1477633.html

/КРОСС/ Служители на индийската полиция арестуваха невъзпитан папагал, съобщава The Telegraph. До задържането на пернатото се стигнало, след като 85-годишна жена се оплакала, че птицата я обижда.В продължение на две години папагалът бил дресиран от собственика си да сипе обиди по адрес на приемната му майка. И птичето обиждало старицата всеки път, когато минела покрай дома на сина си. По данни на полицията, жената и приемния й син не могат да разделят недвижим имот и земя. "Ние внимателно следихме папагала, но в участъка той не пророни нито думичка", съобщават полицаите. Обвинения срещу пернатото не са повдигнати. То е предадено в местния отдел на горското стопанство.

Медицинският център в Радомир с нов шеф

http://pik.bg/медицинският-център-в-радомир-с-нов-шеф-news384972.html

Медицинският център в Радомир с нов шеф

„Медицински център- Радомир“ е с нов шеф, съобщи „Мироглед“.

Д-р Димитър Николов от София спечели конкурса за управител на Медицинския център в града. 52-годишният медик е неврохирург, работил е във Военно-медицинска академия. Завършил е и специализация по здравен мениджмънт.

Д-р Николов  е спечелил  конкурса, обявен от Общинския съвет с обща оценка 5,19. Той е защитил пред комисията Програма за развитието и дейността на лечебното заведение за тригодишен период.

До обявяване на конкурса се стигна след като през април досегашният управител д-р Искра Гьошева подаде оставка преди изтичане на втория й 3-годишен мандат. В предизвестието си до Общинския съвет за предсрочно прекратяване на договора й за управление тя не бе посочила мотиви, но обасни, че е по лични причини.

През май Общинският съвет обяви конкурс за управител, но кандидати не се явиха, едва на повторно насрочване на конкурса се стигна до избор на ръководител на Медицинския център. Той е 100% общинско дружество и до момента е печеливш, въпреки че има спад на резултатите в сравнение с предходни години.

Спечелилият конкурса д-р Николов трябва да получи одобрение и от общинските съветници на заседание на минипарламента. То ще се проведе в началото на септември и едва след това ще бъде сключен договор за управление с кмета на общината. До тогава д-р Гьошева ще изпълнява задълженията си на управител.

Двама са задържани след престрелка до двореца "Долмабахче" в Истанбул

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/19/2593611_dvama_sa_zadurjani_sled_prestrelka_do_dvoreca/?ref=rss


Турската полиция съобщи, че е задържала двама души след престрелка с автоматично оръжие близо до истанбулския дворец "Долмабахче". Дворецът на брега на Босфора е популярен туристически обект и в него се намират част от офисите в града на турския премиер.

Според агенция "Доган" няма пострадали, а в. "Хюриет" твърди, че има ранен полицай и преди това са се чували изстрели и експлозии – вероятно от ръчни гранати. Вестникът допълва, че двама мъже са нападнали полицаите, охраняващи входа,...

Путин на дъното на Черно море (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-na-dynoto-na-cherno-more-video-6041345

Руският президент отбеляза юбилея на Руското географско дружество, което днес навършва 170 години

Не кюфтета, а летен вирус тръшал четиримата македонци в Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932213

Македонските туристи от Банско, които бяха настанени в инфекциозно отделение в Благоевград нямат хранително натравяне, а са заболели от летен вирус. Това сочат резултатите от миробиологичните изследвания на четиримата македонци.
Македонските туристи от Банско, които бяха настанени в инфекциозно отделение в Благоевград нямат хранително натравяне, а са заболели от летен вирус. Това сочат резултатите от миробиологичните изследвания на четиримата македонци. "Става въпрос за вирусна чревна инфекция", каза д-р Весела Мончева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести"

Пике бе наказан за четири мача за избухването си срещу съдията

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/19/2593608_pike_be_nakazan_za_chetiri_macha_za_izbuhvaneto_si/?ref=rss


Защитникът на "Барселона" Жерар Пике бе наказан за четири срещи заради невъздържаното си поведение по време на реванша за Суперкупата на Испания срещу "Атлетик" (Билбао).

Испанският национал бе изгонен в 55-ата минута на двубоя заради реплики по адрес на страничния съдия.

Дисциплинарната комисия можеше да санкционира футболиста и за 12 срещи, но все пак смекчи наказанието до минимума, заложен в правилниците при обида на длъжностно лице.

Наставникът на...

Административен секретар ще следи за корупция в МВР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/19/2593607_administrativen_sekretar_shte_sledi_za_korupciia_v_mvr/?ref=rss


С одобрените от правителството днес промени в устройствения правилник на МВР се създава длъжността на административен секретар, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Той ще подпомага министъра на вътрешните работи, като организира и контролира изпълнението на спомагателните дейности на МВР, разработването и прилагането на мерки за недопускане на конфликт на интереси и условия на корупция, както и взаимодействието с други държавни органи, неправителствени организации и...

ИД обезглави един от най-известните сирийски археолози

http://offnews.bg/news/n_1/n_548093.html

"Ислямска държава" екзекутира един от най-известните сирийски археолози и главен археолог на разкопките в древния град Палмира - Халед Асаад, съобщи "Ройтерс". 82-годишният Асаад бе заложник на терористите откакто те превзеха града през май месец тази година. След обезглавяването тялото му е било окачено на една от колоните в центъра на древното селище. Повече от месец преди смъртта си той е бил измъчван от джихадистите, за да разкрие местонахождението на древните съкровища на града. Асаад се пенсионира през 2003 г. след 40 години работа като главен археолог на разкопките, но продължава да е съветник на министерството на културата на Сирия. Градът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и един от най-важните исторически обекти в Близкия изток, е наричана Невестата на пустинята. Джихадистите обещаха да не го разрушават обаче както направиха по-рано с Нимруд, Хатра и Дур Шарукин и със стотици музейни експонати от времето. Халед Асаад. „Само си представете, че такъв изследовател, дал толкова много на града и и историята, може да бъде обезглавен... а тялото му още да виси от една от колоните в града. Продължаващото присъствие на тези престъпници в града е проклятие и зло за Палмира, за всяка колона там и за всеки археологически артефакт", заяви Мамун Абдулкарим, директор на отдела за антиките в Министерството на културата в страната. 

Фенове счупиха и надраскаха автобуса на Локомотив София

http://offnews.bg/news/n_1/n_548076.html

Клубният автобус на Локомотив София е със счупено предно стъкло и е надраскан с надписи срещу собствениците Льосков и Касев. Белият "Неоплан", който стоеше паркиран на пистата на стадиона в "Надежда" е бил открит с пукнато предно стъкло и със следните надписи: "Вън от нашия дом. Смърт! Мрете мърши", съобщиха очевидци пред gong.bg На мястото на събитието веднага е пристигнал Петър Касев, полиция и няколко от най-запалените привърженици на тима. Предполага се, че вандалският акт се дължи на напрежението между новите собственици на "железничари" с феновете и част от футболистите на столичния отбор. Локомотив София от тази година се състезава в Югозападната "В" група, заради финансови задължения. "Червено-черните" спечелиха бронзовите медали през миналия сезон на "А" група.

Ведомости: "Газпром" ще получи нов вход в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=298991

Балканските страни през есента на тази година ще се договорят за удължаването на "Турски поток" в Европа. Но те се опасяват, че проектът няма да се състои или ще има нов маршрут. Външните министри на Унгария, Сърбия, Македония и Гърция могат да подпишат през есента меморандум за строителството на газопровод от Турция до Австрия, съобщи за "Ведомости" един от участниците в проекта.

Германската космическа агенция планира суборбитални граждански полети

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/19/2593271_germanskata_kosmicheska_agenciia_planira_suborbitalni/?ref=rss


Германската космическа агенция DLR възстановява работата по стар проект за разработка на свръхзвукови самолети, които да извършват суборбитални граждански полети, съобщава онлайн изданието Ars technica.

Идеята на DLR е самолетите, които наподобяват старите совалки и се наричат SpaceLiner, да могат да превозват хора от Европа до Австралия за по-малко от 90 минути. За сравнение, в момента полет от Франкфурт до Сидни отнема поне 21 часа и е с минимум едно прекачване.
...

Target повиши прогнозата си за годишна печалба

http://www.investor.bg/sasht/337/a/target-povishi-prognozata-si-za-godishna-pechalba-200818/

Втората най-голяма верига търговски магазини в САЩ представи по-добри от очакванията резултати за тримесечието

Докато Борисов брани МВР, Цацаров го изобличи за изпуснат заподозрян

http://www.mediapool.bg/dokato-borisov-brani-mvr-tsatsarov-go-izoblichi-za-izpusnat-zapodozryan-news238166.html

Премиерът Бойко Борисов пак държа лекция на тема "ние (от МВР) ги хващаме, а те (съдиите) ги пускат", като нарочи правосъдното министерство като отговорно за пазенето на крадците, въпреки че това е задължение на МВР. Негодуванието му бе предизвикано от случай със задържан под домашен арест 32-годишен крадец, сниман в момент на кражбата на два автомобила. Виновни, според Борисов, са правосъдното министерство и съдиите, но не и МВР, начело на което е членът на ръководството на ГЕРБ Румяна Бъчварова. За негов лош късмет по същото време главният прокурор Сотир Цацаров направи публично достояние проява на брутална безотговорност от страна на полицията в Пловдив. Прокуратурата се е сезирала от телевизионен репортаж за убит при пътен инцидент пешеходец. От МВР не са уведомили нито дежурния прокурор, нито ръководството на прокуратурата за тежкия инцидент. Шофьорът е бил 24-годишният Милан Дивеков, а полицията е направила всичко по силите си, за да няма дело срещу него. Бойко Борисов: "Правосъдието – направете нещо" "Хората питат министъра (на вътрешните работи- бел.ред) за битовата престъпност, парламента питат за битовата престъпност. Крадец, ама голям крадец, доказан крадец, защото и колите ги намериха вчера, търсен от няколко държави и... домашен арест. Интересува ме Министерство на правосъдието какво мисли по този въпрос?", попита Борисов присъстващата на заседанието зам.-министър Вергиния Мичева-Русева, която е бивш съдия от Софийския градски съд. "И аз като вас съм възмутена, но това е въпрос до съдебната власт, вие знаете много добре", отговори тя. Борисов обаче контраатакува: "Какво трябва да направи съдебната власт?". Зам.-министърът отговаря, че явно съдът не е взел правилна мярка за неотклонение по този случай. Борисов я допълва: "Това не съм го казал аз, това го казвате вие". Въпреки всичките му уговорки как не се меси в работата на независимата съдебна система, министър-председателят, доста често вменява такива задачи на правосъдния министър. Преди месец и половина дори обяви публично, че лично ще направи какво може, за да помогне на обвинения армейски генерал Димитър Шивиков. Това предизвика възмущението на главния прокурор Сотир Цацаров, който нарочи за виновен правосъдния министър Христо Иванов. "Въпросът е, като е домашен арест, кой го пази", пита се премиерът В сегашното изказване на премиера правосъдният министър бе ясно очертан като отговорен за бягството на хората от домашния им арест. Макар че като бивш главен секретар на МВР би трябвало да е напълно наясно с процедурите, Борисов не отвори дума, че отговорността за налагането на мярката е на съда, а задължението за охрана – на МВР. "Въпросът е, като е домашен арест, кой го пази (крадеца-бел.ред.)? Трябва ли на всеки домашен арестант да сложа патрул отпред пред къщата му, да си го пази и да си има охрана без пари от държавата. Кой пази този човек, като стане сутринта и гледа в гаража, че му ги няма колите", попита премиерът, а Мичева-Русева отвърна, че по тази тема започва дебат с МВР. Борисов се прави, че не чува и продължава: "Предай на министъра (на правосъдието) и вие самите, доколкото знам всичките сте юристи - това не може да продължава. Ако хората очакват реформа в съдебната система, то е това да не се случва. Това очакват хората - когато е хванат крадецът, да отиде в затвора, а не да го пуснат да си гледа телевизия вкъщи и през нощта да отива да събира пари". По закон МВР събира доказателства срещу заподозрените за престъпления и въз основа на разследването съдиите преценяват дали да уважат исканията на прокуратурата за задържане. Министерството на правосъдието е част от изпълнителната власт и няма никаква власт върху съдиите, за да им разпорежда каква мярка за неотклонение да наложи на заподозрян. Съвсем наскоро парламентът прие, че на всяко лице под домашен арест ще се слага електронна гривна. МВР е длъжно да охранява задържаните под домашен арест. Премиерът обаче насочи въпроса изцяло към Министерството на правосъдието, очевидно разчитайки на недостатъчната информираност на обществото и папагалското препредаване на думите му от страна на повечето медии, които са впрегнати в кампания срещу Христо Иванов. "Искам доклад как се пазят хората под домашен арест - гривни имат ли, полиция ли ги пази и кой гарантира, че като е домашен арест, той не извършва престъпление?", поиска премиерът от зам.-министъра на правосъдието. "Този случай ни е кристален образ на това, което много пъти съм говорил - МВР го хваща, че обира жилище, той е обрал сигурно 100 преди това. Хваща го, че открадва моторите, сигурно е откраднал 100 преди това. Ние сме много демократи, най-големите в Европа най-вероятно и му даваме да си почива вкъщи. По какъв начин под домашен арест той разбира, че е сгрешил дори. Няма ги колите, защото има хора с по 30-40 пъти задържани и са на свобода. Отиват след всяко залавяне, крадат, за да платят, да ги извадят. Това ако не го променим, няма реформа. Това е същинската реформа - всичко друго са боричкания. Да накараме крадците да са в затвора - това е важното за хората - като стане и колата, колелото, моторът или къщата да са му цели. Това иска народът", обобщи Бойко Борисов. Цацаров: И МВР ги пуска Случаят с убития в Пловдив пешеходец е емблемативен пример за това как бездействието на полицията може да убие всяко дело в зародиш. Задържаният шофьор Милан Дивеков не е задържан за 24 часа по реда на Закона за МВР, въпреки че самоличността му е била установена. Това става ясно от писмото, с което главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал вътрешния министър Румяна Бъчварова. Полицаите са тествали Дивеков с дрегер за алокохол и пробата му е била отрицателна, но това не е станало на място, а по-късно. Не му е направен тест за упойващи вещества в кръвта. Той единствено е бил призован устно от разследващия полицай да се яви като свидетел на следващия ден. Тогава е разпитан като свидетел, въпреки дадените указания от прокурор. Едва след намесата на прокуратурата му е повдигнато обвинение и е задържан за три дни с прокурорска заповед. При започването на делото е установено, че Милан Дивеков е санкциониран общо осем пъти по Закона за движение по пътищата и има пет влезли в сила наказателни постановления и три наложени глоби с фиш. Полицията обаче не е предприели никакви действия за установяване на самоличността на очевидците на катастрофата. Не е била назначена автотехническа експертиза, въпреки че началникът пътната полиция в града е заявил друго пред медиите. Посочените действия са довели до отстраняването на разследващия полицай от случая по искане на наблюдаващия прокурор. Сотир Цацаров е предложил на вътрешния министър Румяна Бъчварова да предприеме необходимите действия спрямо виновните полицаи в Пловдив.

Печене на чушки коства живота на пенсионерка

http://frognews.bg/news_96443/Pechene-na-chushki-kostva-jivota-na-pensionerka/

Възрастна жена загина при пожар в пловдивското село Цалапица. Огънят e тръгнал от навеса, под който пенсионерката приготвяла зимнина.

Пенсионерка загина заради печени чушки

http://frognews.bg/news_96443/Pensionerka-zagina-zaradi-pecheni-chushki/

Възрастна жена загина при пожар в пловдивското село Цалапица. Огънят e тръгнал от навеса, под който пенсионерката приготвяла зимнина.

Нова агенция ще брани правата на потребителите

http://www.cross.bg/potrebitelite-otnoshenie-pravata-1477632.html

София /КРОСС/ Национална асоциация „Защита на потребителите" е името на поредната организация, която се ангажира с отстояване на потребителските права."Считаме, че има доста големи пробойни по отношение на работата на държавните контролни органи, че съществуващите потребителни организации не запълват всички празноти по отношение на защита на потребителите. Поради тази причина екип от съмишленици решихме да създадем сдружение, което да защитава именно правата на потребителите", каза Добромир Ганев, учредител на НАЗП, цитиран от "Стандарт".

Активите на инвестиционните фондове са над 2,400 млрд. лв.

http://econ.bg/Новини/Активите-на-инвестиционните-фондове-у-нас-са-надхвърлили-2-400-млрд-лв-_l.a_i.691932_at.1.html

Активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, са нараснали до 2,410 млрд. лв. В края на първото...

Активите на инвестиционните фондове са над 2,400 млрд. лв.

http://econ.bg/Новини/Активите-на-инвестиционните-фондове-са-над-2-400-млрд-лв-_l.a_i.691932_at.1.html

Активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, са нараснали до 2,410 млрд. лв. В края на първото...

Хванаха 178 пияни шофьори само за два дни

http://petel.bg/Hvanaha-178-piyani-shofori-samo-za-dva-dni__123812

Само за два дни Пътна полиция е заловила 178 пияни шофьори. 76 от тях са карали с алкохол в кръвта над 1,2 промила. Най-много водачи в нетрезво...

На север не се шегуват! Запор върху жилището на румънския премиер Понта

http://petel.bg/Na-sever-ne-se-sheguvat--Zapor-varhu-zhilishheto-na-rumanskiya-premier-Ponta__123811

Румънски прокурори наложиха запор върху жилището на премиера Виктор Понта, заподозрян в пране на пари и укриване на данъци, предаде Нова...

България е единствената страна с готовност за изграждането на „Южен поток"

http://bulgarski.pogled.info/news/66944/Balgariya-e-edinstvenata-strana-s-gotovnost-za-izgrazhdaneto-na-YUzhen-potok

/Поглед.инфо/ „България може да започне изграждането на Южен поток буквално от утре. Никоя друга държава в региона по трасето от Русия към Централна Европа няма такава техническа и организационна готовност да стартира строителството веднага. Другият голям плюс на България е, че има договорена рамка за финансиране и е въпрос само на процедура тя да влезе в сила при това без никаква тежест върху бюджета”.

ПИК TV: Борисов: Разпореждам в събота всичко да е препломбирано по бензиностанциите

http://pik.bg/пик-tv-борисов-разпореждам-в-събота-всичко-да-е-препломбирано-по-бензиностанциите-news384963.html

ПИК TV: Борисов: Разпореждам в събота всичко да е препломбирано по бензиностанциите

"Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Да не говорим за наличието на сяра. Проверките ще продължат във всички посоки и навсякъде". С тези думи премиерът Бойко Борисов започна днешното заседание на Министерския съвет.

По време на традиционните протоколни кадри преди началото на заседанието Борисов използва присъствието на медиите, за да коментира ситуацията с проверките по бензиностанциите от миналата седмица.

През изминалата седмица беше извършена проверка в периода 14 - 17 август, констатирани са доста нарушения по отношение на търговията с горива, каза министърът на финансите Владислав Горанов, на когото Борисов даде думата в началото на заседанието. Горанов обясни, че знаците от оловните пломби на сондите, които са част от измервателните системи, се поставят по начин, по който пломбата може да се освободи и сондата може да се освободи без да се наруши целостта на знака.

"Необходимо е значително завишаване на контрола и може да се наложи да препоръчаме на Министерството на икономиката да възложи монтирането отново на всички контролни пломби, по отношение на бензиноколонките на територията на страната. Сегашният начин, по който са поставени, допуска много възможности за нарушения при продажбата на дребно, от които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фискът с разминаване във физическия обем на горивата и обемът, отчетен от бензиноколоконките и този, който се предава към НАП", обясни Горанов.

На база на същите проверки са установени и много нарушения, свързани с горива на територията на цяла страна. Има запорирани количества в петролните бази - около 100 хил. литра дизел и около 60 хил. литра бензин, съобщи още Горанов. Проблеми се откриват не само в малките бензиностанции, но и в големите вериги, посочи той и предложи мерките в тази посока да продължат върху всички.

Веднага след Горанов думата взе и самият Борисов, че вече е договорено с прокуратурата проверките да продължат "във всички посоки и навсякъде". "Агенцията е при вас – искам доклад от този началник затова ли плащаме, така ли се пломбира? Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те си се вадят и слагат, без изобщо да се нарушава пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба. Затова се отчита в най-големия пик на разход на горива, в падовете, които дават Агенция "Митници", се оказва, че харчим по-малко гориво", заяви Бойко Борисов.

Премиерът посочи още, че кабинетът няма право да им разпорежда, но е помолена Комисията за защита на конкуренцията да даде становище дали има картелно споразумение. "Не могат да повярвам, че най-големите вериги и западни включително, всички са на една стотинка – две разлика", каза Борисов.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че е препоръчал да бъде направен секторен анализ и такъв вече се прави. "Да го ускорят и да ме запознаят до петък с този секторен анализ. Затова ще си направим и извод как работят", каза Бойко Борисов.

"До петък искам доклад за всяка от тези агенции численост, заплати и каква им е функционалната ангажираност", настоя още той по отношение на Агенцията по метрология и Българския институт по метрология. "Защо едната проверява, а другата поставя или каква е логиката на това нещо и да са в този вид", каза той.

"Разпореждам денонощно да препломбират, в събота всичко да е препломбирано. Там, където докопам, че някой е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката", посочи Борисов. 

 

Дезинфекцираха плажа край Черноморец заради разложен труп на теле

http://www.cross.bg/moreto-tele-kraii-1477631.html

/КРОСС/ Плажът край Черноморец е дезинфекциран, след като с тежка техника е бил изнесен трупа на телето, което изплува вчера на брега, съобщава „Флагман.бг". „В 19,05 часа часа получихме сигнала от тел 112 и в 19,20 наши представители бяха на ивицата. Реагирахме бързо. Трупът е на мъжко теле, в напреднал стадий на разложение, като част от кожата на черепа е паднала. Предполага се, че е носен от морето повече от седмица. Няма данни животното да е било убито или причината за смъртта да е болест. Установява се мястото, откъдето се давят в морето животните", каза пред д-р Георги Митев - началник на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас.Организацията по изнасянето на трупа от плажа е била ръководена от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, за да бъде максимално бързо и всички отговорни институции да предприемат действия навреме.Лично д-р Георги Митев е бил на мястото в 19,30 часа. Лекарите от Агенцията по храните са категорични, че няма опасност от зарази. Предстои да бъдат взети и проби от водата от страна на РИОСВ.Преди седмица друго мъртво теле, но женско, изплува край къмпинг „Нестинарка". Тялото е било навътре в морето, като е било извадено бързо от водата.

Словакия ще приема само бежанци християни

http://news.ibox.bg/news/id_1442059482

Мотив е, че мюсюлманите не могат да се интегрират в обществото

Сливат центровете за спешна помощ на София град и София област

http://www.cross.bg/sofiya-pomosht-slivaneto-1477630.html

София /КРОСС/ Мотивите за сливането на Центровете за спешна медицинска помощ на Софийска област и на София-град са логични, човешки и са от гледна точка на по-доброто функциониране на спешната помощ. Това каза министър Петър Москов пред журналисти във връзка с идеята за сливането на двата центъра, предаде БГНЕС.Предложението на здравния министър е да се слеят двата центъра. Дейността, имуществото, архивът, правата и задълженията на Центъра за спешна медицинска помощ - София област ще преминат към този на София град.Според здравния министър центровете на спешната помощ на териториален принцип могат да обслужват само територията на административния район, към който се числят. „Единствено за София заради характеристиките и спазването на формалното право има разлика и има един център за София и един за София-област, като и двата се намират на територията на града", каза още Москов.Предложението за обединяване на двата центъра е свързано с оптимизация на спешната помощ. Според здравния министър сливането ще доведе до минимум пет нови допълнителни екипа. Те ще могат да се възползват от автопарка линейки на София-град, които са модерни, а също така и от възможността да ползват логистично структурите и реанимационните екипи на софийската спешна помощ.„С увеличението, което ще се извърши след сливането, ще има 30 процента увеличение на работещите във всеки един момент линейки, които обслужват гражданите в София-област", допълни още здравният министър

Щъркели приземиха аварийно самолет

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/shtyrkeli-prizemiha-avarijno-samolet-6041344

Самолетът Боинг 777-200, летящ от Истанбул за Сингапур, е имал 255 пътници и 14 души екипаж на борда.

Бареков издигна Лечков за кмет на Сливен

http://www.cross.bg/sliven-lechkov-gerb-1477629.html

Сливен /КРОСС/ „България без цензура" издигна Йордан Лечков за кмет на Сливен. Държавата има нужда от промяна, от различен модел на управление, Лечков е такъв модел, обясни решението лидерът на ББЦ Николай Бареков. Той е категоричен, че т. нар. статукво продължава с пълна сила да управлява страната по един и същи сценарий. Трите основни партии само се сменят. Сега Сливен се управлява от БСП, държавата от ГЕРБ и ДПС, но нищо не се е променило. Нужно е ново лице. Трябва да се спре това, което се случва в момента, тези коалиции в София, ГЕРБ и ДПС, които унищожиха партии - реформатори и т.н. и ги превърнаха в парцал, който прикрива срамните истории в държавата. Българският избирател е проумял и ще го покаже на вота наесен, че този стар модел трябва да се разбие и да се заложи на нов модел на управление, посочи Бареков.Той изтъкна, че както бившият градоначалник на Сливен, така и ББЦ се борят за финансова децентрализация, но старите партии няма да направят тази промяна. Те си имат своите схеми - като спреш да слушкаш като кмет, спираш да получаваш за общината си. От това страдат хората и няма да се промени, докато ГЕРБ, ДПС и БСП управляват, каза лидерът на ББЦ. Той обясни, че самата демокрация с този изборен кодекс и правила опорочават изборите. „Който извади повече пари, той ще управлява. Който има повече кметове, министри и съветници, вечно ще е на власт. Навсякъде ГЕРБ и ДПС играят заедно

Засилват проверките на ловците в Русе

http://pik.bg/засилват-проверките-на-ловците-в-русе-news384967.html

Засилват проверките на ловците в Русе

Засилени проверки за превенция на нарушения и инциденти очакват ловците в района на Регионална дирекция по горите – Русе.

Това решиха на проведената вчера експертна среща между представители на дирекцията по горите, горското и ловното стопанство в района, Национално сдружение на ловците и риболовците, МВР и БГ Лов, съобщиха от агенцията по горите.

Съвместните акции се провеждат от откриването на ловния сезон на 8 август при добро взаимодействие между институциите. "Досега няма установени нарушения, но ловният сезон едва започна", коментират участниците в срещата.

Ердоган: Турция се движи бързо към предсрочни избори

http://www.cross.bg/erdogan-tyrtziya-pravitelstvo-1477628.html

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната се движи бързо към провеждането на предсрочни избори на фона на неуспешните опити за съставяне на коалиционно правителство, съобщава „Ройтерс". Ердоган отбеляза, че сегашната безизходна ситуация в политическия живот на страната може да бъде решен само с въвличането на „волята на народа" в този процес. "Заради провала на опитите за сформиране на правителство, ние сме длъжни да търсим решение с помощта на народната воля", каза президентът в реч, излъчена от местен телевизионен канал.В понеделник управляващата в Турция партия не успя да постигне споразумение за формиране на коалиция с Партията на националистическото движение.

ФАНТАСТИКО открива два нови супермаркета до края на годината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932181

Общият брой на обектите достигна 38
Създадена преди 24 години – през 1991г. търговска верига «Фантастико» е сред водещите компании за продажба на бързооборотни стоки, която притежава търговски обекти – супермаркети под едноименната марка, в гр.София и гр.Кюстендил и в която работят над 2800 служители.
Общият брой на обектите достигна 38 Създадена преди 24 години – през 1991г. търговска верига «Фантастико» е сред водещите компании за продажба на бързооборотни стоки, която притежава търговски обекти – супермаркети под едноименната марка, в гр.София и гр.Кюстендил и в която работят над 2800 служители.

Спират водата в някои части на София на 21 август

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/spirat-vodata-v-niakoi-chasti-na-sofiia-na-21-avgust-6041343

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата

Стрелба и експлозии пред двореца Долмабахче в Истанбул

http://frognews.bg/news_96442/Strelba-i-eksplozii-pred-dvoretsa-Dolmabahche-v-Istanbul/

Задържани са двама души, които са открили стрелба по полицейски служители пред двореца Долмабахче в Истанбул, предаде ТАСС. Имало е и експлозии. По предварителни данни, няма загинали или пострадали.

Дачич: Сърбия ще изпраща бежанците в България

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/66943/Dachich-Sarbiya-shte-izprashta-bezhantsite-v-Balgariya

/Поглед.инфо/ Имигрантите от Близкия Изток, които пристигат в Сърбия ще бъдат пренасочвани към България.

За оставката на един министър

http://frognews.bg/news_96441/Za-ostavkata-na-edin-ministar/

В средата на юли месец министър-председателят Бойко Борисов предупреди своите министри, че който иска пари да си носи оставката в джоба.

Приведоха ПРО и ПВО в Подмосковието във висша степен на бойна готовност в рамките на учения

http://www.cross.bg/boiina-sili-sistema-1477627.html

/КРОСС/ Подразделенията за противовъздушна и противоракетна отбрана в Подмосковието са приведени във висша степен на бойна готовност в рамките на Съвместното учение на обединената система за ПВО на ОНД „Бойно обединение-2015”, съобщи пред ТАСС официалният представител на Въздушно-космическите сили на Русия полковник Игор Климов. „Съвместното учение на обединената система за ПВО на ОНД „Бойно обединение-2015“ започна с привеждането във висша степен на бойна готовност на войсковите части и подразделенията от войските за ПВО и ПРО от Въздушно-космическите сили, дислоцирани в Московска област“, каза Климов. Той уточни, че през първия ден от ученията във висша степен на бойна готовност са приведени около 20 войскови части от въоръжените сили на държавите, влизащи в обединената система за ПВО на ОНД. „Първият етап ще приключи с предислоцирането на личния състав и бойната техника  на страните, участващи в съвместното учение, на полигона „Ашулук“ в Астраханска област, където ще се проведе активната фаза от „Бойно обединение-2015“, добави офицерът. Ученията ще се проведат на три етапа и ще продължат до 11 септември. Освен Русия, в маневрите ще приемат участие и Беларус, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Армения. Останалите участници в обединената система за ПВО ще участват като наблюдатели

Служители на КАТ-Варна ще следят утре за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=299044

Служители на пътната полиция във Варна ще следят утре за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00-12:00 гр.Варна кв.Аспарухово ул.Първи май до автомивкаAMG 14:10-15:00 гр.

ФАНТАСТИКО открива два нови супермаркета до края на годината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932163

Общият брой на обектите достигна 38
Създадена преди 24 години – през 1991г. търговска верига «Фантастико» е сред водещите компании за продажба на бързооборотни стоки, която притежава търговски обекти – супермаркети под едноименната марка, в гр.София и гр.Кюстендил и в която работят над 2800 служители.
Общият брой на обектите достигна 38 Създадена преди 24 години – през 1991г. търговска верига «Фантастико» е сред водещите компании за продажба на бързооборотни стоки, която притежава търговски обекти – супермаркети под едноименната марка, в гр.София и гр.Кюстендил и в която работят над 2800 служители.

Росен Цветков от Би Ти Ви със самостоятелна изложба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932166

Репортерът на Би Ти Ви Росен Цветков ще представи първата си самостоятелна фотоизложба утре, 20 август, от 11.00 часа в рамките на фестивала „Младостта на Балканите” в Сандански.
В изложбата са включени негови снимки, направени както покрай работата му за bTV Новините и bTV Репортерите, така и по време на лични пътувания.
Репортерът на Би Ти Ви Росен Цветков ще представи първата си самостоятелна фотоизложба утре, 20 август, от 11.00 часа в рамките на фестивала „Младостта на Балканите” в Сандански. В изложбата са включени негови снимки, направени както покрай работата му за bTV Новините и bTV Репортерите, така и по време на лични пътувания.

Дачич: Сърбия ще праща бежанците в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_548094.html

Имигрантите от Близкия Изток, които пристигат в Сърбия, ще бъдат изпращани към България.  Това заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич. Сърбия няма да изгражда нито стени по границата с Македония, нито пък временни лагери. Но, поради изграждането на унгарската стена, бежанците от Близкия изток ще бъдат пренасочвани към България и Хърватия", уточнява Дачич, цитиран от БГНЕС.  Ако се стигне до по-дълъг престой на бежанците в Сърбия поради унгарската стена Ивица Дачич каза следното: Ще потеглят към България и Хърватия. "Имигрантите знаят от къде да минат, за да достигнат желаната цел. В крайна сметка това означава, че на Сърбия няма да й се наложи изграждането на лагери за бежанци, защото след окончателното затваряне на границата с Унгария не очакваме увеличаване на броя на имигрантите", каза още Дачич, който бе дълги години дясната ръка на сръбския диктатор Слободан Милошевич и говорител на неговата партия.  От началото на годината, според официалните данни на властите в Белград, в Сърбия са влезли около 80 000 души. Днес преди обяд сръбският премиер Александър Вучич каза, че "всички бежанци са добре дошли в Сърбия". Той дори съобщи, че в "Белград ще бъде построен временен лагер за бежанци". Властите в Унгария в началото на юли взеха решение за изграждане на стена по 175 км. граница със Сърбия. Строителството трябва да приключи в края на този месец. В началото на месец септември унгарската полиция ще изпрати няколко хиляди полицаи по границата със Сърбия.

Сменят пломби на 11 000 бензинови колонки в страната

http://society.actualno.com/Smenjat-plombi-na-11-000-benzinovi-kolonki-v-stranata-news_490879.html

Проверката на пломбите по бензоколонките започна в Пловдив с участието на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева на една от най-малките бензиностанции в центъра, информира БГНЕС. Инспектори от Института по метрология проверяваха пломбите - това е рутинна по принцип проверка, която се прави винаги, след като от някоя бензиностанция са свалили държавната пломба, за да ремонтират бензоколонката, а после са дали известие за край на ремонта. В случая обаче всички пломби на всички бензино

Дачич: Сърбия ще изпраща бежанците в България

http://balkani.actualno.com/Dachich-Syrbija-shte-izprashta-bejancite-v-Bylgarija-news_490880.html

Имигрантите от Близкия изток, които пристигат в Сърбия, ще бъдат пренасочвани към България. Това каза сръбският министър на външните работи Ивица Дачич. Сърбия няма да изгражда нито стени по границата с Македония, нито пък временни лагери. Но поради изграждането на унгарската стена, бежанците от Близкия изток ще бъдат пренасочвани към България и Хърватия", подчерта Дачич. „Имигрантите знаят откъде да минат, за да достигнат желаната цел. В крайна сметка това означава, че на Сърбия няма да

И прокуратурата не намери виновни за потопа в Мизия

http://www.cross.bg/miziya-potopa-vinovni-1477626.html

София /КРОСС/ Година след потопа, унищожил голяма част от Мизия, врачанската окръжна прокуратура приключи окончателно разследването си и прати доклада си до главния прокурор Сотир Цацаров. Заведеното най-напред от районната прокуратура в Оряхово дело през август м.г. по чл. 335 от НК трябваше да установи и дали има виновни длъжностни лица за водната трагедия.В хода на съдебното разследване са били разпитани над 170 души, сред тях шефове от различни държавни институции и министри. Според магистратите няма установена пряка вина на длъжностни лица, който с действията или бездействието си да са станали причина за потопа, помел над 100 къщи в Мизия и взел 2 жертви.Преди месец бе огласена и комплексната екпертиза на специалисти от БАН и други институции, според която за водното бедствие от началото на август м.г. са виновни единствено природните катаклизми и неподходящото географско разположение на град Мизия. Подобно заключение се прави и в доклада на прокуратурата.В него все пак е отбелязано лошото стопанисване на голяма част от язовирите по поречието на минаващата през Мизия река Скът. Разследването обаче не установило масово изпускане на водоеми или скъсване на стените им непосредствено преди високата 4 м водна вълна да удари малкия град, съобщава "24 часа".

Не се очаква скок в цените на дървата за огрев

http://pik.bg/не-се-очаква-скок-в-цените-на-дървата-за-огрев-news384961.html

Не се очаква скок в цените на дървата за огрев

Между 30 и 40 лв. за кубик  струват дървата за огрев и това лято – съобщават от Югозападното държавно горско предприятие. За новия отоплителен сезон предприятието е готово да предостави на домакинствата 200 000 кубически метра дърва. Не се очаква скок в цените на дървата за огрев и те остават на миналогодишните нива – от 30 до 40 лева без ДДС за твърдите широколистни видове – бук, дъб и габър, информира БНР.

При меките широколистни видове – върба, бреза, топола и при иглолистните видове цените са в границите между 16 и 25 лева за кубичен метър. Отделно купувачите заплащат разходите за транспорт, товарене и разтоварване на дървесината. 

От горското предприятие уверяват, че е създадена добра организация и ще бъдат удовлетворени нуждите на всички желаещи да си купят дърва за огрев за зимата. Освен закупуване от склад и тази година ще има възможност хората сами да си добият дърва. 

Продажбата на корен се осъществява по списъци, изготвени от кметовете на общини Това е най-изгодният начин, при който цената в отделните стопанства е между 10 и 18 лева за кубик. Има обаче ограничение, наложено от закона – тези дърва са само за собствени нужди и хората нямат право да ги продават.

Предсрочно пуснат затворник пак тръгна да граби

http://www.bnews.bg/article-140332

Преди няколко дни арестуваният издърпал със сила златна верижка от жена на пазар „Чаталджа“ във Варна.

С голямо мнозинство Бундестагът одобри спасителния план за Гърция

http://www.mediapool.bg/s-golyamo-mnozinstvo-bundestagat-odobri-spasitelniya-plan-za-gartsiya-news238165.html

Германският Бундестаг (долната камара на парламента) одобри с огромно мнозинство третата спасителна програма за Гърция за последните пет години, предаде Ройтерс. От 585 депутати, присъствали на извънредното заседание на Бундестага (при общо 630), 454 са гласували "за", 113 "против" и 18 "въздържал се", сочат официалните резултати от вота. Броят на противопоставилите се е по-нисък, отколкото през юли, когато 191 депутати бяха против започването на преговори с Гърция, отбелязва ДПА. С по-голям интерес обаче се очакваше колко ще са този път противниците на новата помощ за Гърция от управляващата коалиция на Християндемократическия съюз (ХДС), който се председателства от канцлера Ангела Меркел, и неговия баварски клон - Християнсоциалния съюз (ХСС). Общо двете политически сили разполагат с 311 депутати в 630-местния Бундестаг. Когато долната камара на германския парламент гласува на 17 юли дали да въобще да бъдат започнати преговори с Гърция за нова спасителна програма, 60 от представителите на ХДС и ХСС гласуваха "против", а петима се въздържаха. Този брой бе по-голям от очаквания и бе оценен като удар за популярния канцлер. Първите данни от днешното гласуване, публикувани от вестник "Ди Велт", показват, че Меркел е успяла да предотврати очакваното разрастване на съпротивата срещу своята политика, като тя не е била подкрепена от общо 66 парламентаристи – 63-ма са гласували "против", трима – "въздържал се". 228 депутати са гласували "за", а 17 членове на групата на консерваторите са отсъствали по време на специалното заседание на Бундестага. Спасителният план получи подкрепа от коалиционния партньор на Меркел - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) (със 193 места в камарата), и от опозиционната партия "Зелени", допълва Асошиейтед прес. Във вторник планът бе одобрен и от парламентаристите в Австрия, Естония и Испания. По-късно в сряда и холандският парламент трябва да се произнесе по помощния пакет, който ще възлезе на максимум 86 милиарда евро за три години. Очаква се още днес Европейският стабилизационен механизъм да разгледа въпроса за отпускане на първия транш. Утре е поредният падеж за покриване на гръцки дълг към Европейската централна банка.

В новата зала "Арена Асарел" в Панагюрище започна международният турнир по тенис на маса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4931995

В новата многофункционална спортна зала
В новата многофункционална спортна зала "Арена Асарел" в Панагюрище днес започнаха първите срещи от международен турнир по тенис на маса "GAC Group 2015 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open". Турнирът е част от календара на Международната федерация по тенис на маса (ITTF). Това е първото състезание по тенис на маса в България с награден фонд 35

АБВ издига кандидати за кмет в над 85 общини, в четири подкрепя БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/19/2593599_abv_izdiga_kandidati_za_kmet_v_nad_85_obshtini_v/?ref=rss


АБВ има засега 135 кандидати за кметове, от които 30 са независими. Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от БТА. В четири общини формацията на бившия президент Георги Първанов ще подкрепи кандидатури, излъчени от БСП, в други ще участва в коалиционни формати с БСП, посочи Петков и даде пример с Козлодуй и Сухиндол.

В повече от 85 общини играем с кандидати на АБВ, което говори за самочувствие на нашите структури и за енергия и способност...

Валежите в Централните Анди ще намалеят сериозно през следващите 20 години

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/08/19/2593545_valejite_v_centralnite_andi_shte_namaleiat_seriozno/?ref=rss


До 30% ще спадне количеството на валежите до края на века в Централните Анди, в районите на Перу и Боливия, където местните жители вече се сблъскват с недостиг на вода. Такива са прогнозите от ново швейцарско проучване, цитирано от агенция "Ройтерс".

Очакванията на експертите са още през следващите 20 години да има драстичен спад на валежите в тези райони. Това засушаване ще има "потенциално опасни последици за земеделските производители и бедните потребители", като питейната вода...

Рекорден брой мигранти са влезли в ЕС през юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=298986

Броят на мигрантите, влезли в Европейския съюз през юли, е достигнал нов рекорд - 107 хиляди за един месец. По-голямата част от новопристигналите са сирийци и афганистанци, преминали в Гърция от Турция. Това показват данните на Европейската агенция за управление на външните граници - Фронтекс.

12 препоръки как да се предпазим от рак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932096

Специалисти по ракови заболявания от Световната здравна организация (СЗО) публикуваха 12 стъпки, чиято цел е да предотвратят възникването на ракови заболявания.
Д-р Йоаким Шуез, който е ръководил проучването, обяснява, че списъкът съдържа препоръки, които всеки може приложи във всекидневието си, съобщи британският вестник „Индипендънт”.
Специалисти по ракови заболявания от Световната здравна организация (СЗО) публикуваха 12 стъпки, чиято цел е да предотвратят възникването на ракови заболявания. Д-р Йоаким Шуез, който е ръководил проучването, обяснява, че списъкът съдържа препоръки, които всеки може приложи във всекидневието си, съобщи британският вестник „Индипендънт”.

12 препоръки как да се предпазим от рак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932103

Специалисти по ракови заболявания от Световната здравна организация (СЗО) публикуваха 12 стъпки, чиято цел е да предотвратят възникването на ракови заболявания.
Д-р Йоаким Шуез, който е ръководил проучването, обяснява, че списъкът съдържа препоръки, които всеки може приложи във всекидневието си, съобщи британският вестник „Индипендънт”.
Специалисти по ракови заболявания от Световната здравна организация (СЗО) публикуваха 12 стъпки, чиято цел е да предотвратят възникването на ракови заболявания. Д-р Йоаким Шуез, който е ръководил проучването, обяснява, че списъкът съдържа препоръки, които всеки може приложи във всекидневието си, съобщи британският вестник „Индипендънт”.

Горчева за Фрог: България става Европа, чезне грубият соц-типаж

http://frognews.bg/news_96440/Gorcheva-za-Frog-Balgariia-stava-Evropa-chezne-grubiiat-sots-tipaj/

България става все по-европейска страна. Хората са по-учтиви едни с други, констатира за Фрогнюз журналистката Даниела Горчева. Това се усеща особено в София, където продавачите в магазините и сервитьорите в ресторантите вече се държат любезно, съвсем като западните.

Горчева за Фрог: В България изчезва грубият соц-типаж

http://frognews.bg/news_96440/Gorcheva-za-Frog-V-Balgariia-izchezva-grubiiat-sots-tipaj/

България става все по-европейска страна. Хората са по-учтиви едни с други, констатира за Фрогнюз журналистката Даниела Горчева. Това се усеща особено в София, където продавачите в магазините и сервитьорите в ресторантите вече се държат любезно, съвсем като западните.

Ще има ли избори в кметствата Изток, Църква, Калкас и Бела вода, питат социалистите в Перник

http://www.zapernik.com/politika/shte-ima-li-izbori-v-kmetstvata-iztok-curkva-kalkas_39656/

От централата на БСП –Перник свикаха пресконференция по повод заповедта на кмета Иван Иванов за изборите, в която са опоменати само четирите нови кметства Лесковец, Витановци, Черна гора и Селищен дол.

Притеснението в червения лагер е, че в тази заповед не са включени всички населени места,чийто брой е общо 21, както са направили кметове на други...

Продължава

Трафопост пламна на метри от Цветанов

http://petel.bg/Trafopost-plamna-na-metri-ot-TSvetanov__123810

снимка: БулФото, архив Трафопост в задния двор на офиса на ГЕРБ в Кърджали пламна преди час докато вътре шефът на предизбония щаб и...

"Булгартабак" разпределя 31 млн. лв. дивидент

http://www.mediapool.bg/bulgartabak-razpredelya-31-mln-lv-divident-news238164.html

Около 31 млн. лв. дивидент от печалбата си за 2014 г. започна да разпределя "Булгартабак", съобщиха от дружеството в сряда. Всеки притежател на акции от тютюневата компания ще получи по 4.20 лв. за дял. Общо ще бъдат разпределени 30 942 332.40 лв. Дивидент ще вземат всички лица, вписани до 30 юли 2015 г. включително в Книгата на акционерите на дружеството, издадена от Централен депозитар. Дивидентите на акционерите, които са клиенти на инвестиционен посредник, ще се изплащат чрез инвестиционния посредник, при който имат открити подсметки. Сумите на дивидента ще бъдат разпределени на инвестиционните посредници от “Централен депозитар” АД, съгласно договор между “Булгартабак - холдинг” АД и “Централен депозитар” АД. Дивидентите на акционерите, които не са клиенти на инвестиционен посредник, ще се изплащат във всички филиали и офиси на “УниКредит Булбанк” от 20 август 2015 г.

Външният министър Ивица Дачич: Сърбия ще изпраща бежанците в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932079

Имигрантите от Близкия Изток, които пристигат в Сърбия ще бъдат пренасочвани към България. Това каза сръбският министър на външните работи Ивица Дачич. Сърбия няма да изгражда нито стени по границата с Македония, нито пък временни лагери. Но, поради изграждането на унгарската стена, бежанците от Близкия изток ще бъдат пренасочвани към България и
Имигрантите от Близкия Изток, които пристигат в Сърбия ще бъдат пренасочвани към България. Това каза сръбският министър на външните работи Ивица Дачич. Сърбия няма да изгражда нито стени по границата с Македония, нито пък временни лагери. Но, поради изграждането на унгарската стена, бежанците от Близкия изток ще бъдат пренасочвани към България и

1500 души гледат "Бартер" с Татяна Лолова в Сандански

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932088

1500 души публика събра в Сандански Пътуващото лятно кино на БНТ 1 във вторник вечерта. Хората изпълниха трибуните на Летния театър в града часове преди прожекцията, за да видят филма „Бартер“ и да се насладят на играта на звездите Татяна Лолова, Филип Аврамов, Владо Пенев, Койна Русева и Михаил Мутафов.
1500 души публика събра в Сандански Пътуващото лятно кино на БНТ 1 във вторник вечерта. Хората изпълниха трибуните на Летния театър в града часове преди прожекцията, за да видят филма „Бартер“ и да се насладят на играта на звездите Татяна Лолова, Филип Аврамов, Владо Пенев, Койна Русева и Михаил Мутафов.

Дачич: Сърбия ще изпраща бежанците в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932091

Имигрантите от Близкия Изток, които пристигат в Сърбия ще бъдат пренасочвани към България. Това каза сръбският министър на външните работи Ивица Дачич. Сърбия няма да изгражда нито стени по границата с Македония, нито пък временни лагери. Но, поради изграждането на унгарската стена, бежанците от Близкия изток ще бъдат пренасочвани към България и
Имигрантите от Близкия Изток, които пристигат в Сърбия ще бъдат пренасочвани към България. Това каза сръбският министър на външните работи Ивица Дачич. Сърбия няма да изгражда нито стени по границата с Македония, нито пък временни лагери. Но, поради изграждането на унгарската стена, бежанците от Близкия изток ще бъдат пренасочвани към България и

Пълен потрес! Труповете на телета по нашите брегове били изхвърлени от кораб

http://pik.bg/пълен-потрес-труповете-на-телета-по-нашите-брегове-били-изхвърлени-от-кораб-news384954.html

Пълен потрес! Труповете на телета по нашите брегове били изхвърлени от кораб

Труповете на телета, които достигат бреговете на нашите морски курорти, идват от чужди кораби. Това съобщи ексклузивно за Флагман.бг източник от Гранична полиция, който е включен в разследването на двата инцидента. Първият е отпреди седем дни, когато на около 100 метра в морето срещу къмпинг Нестинарка бе видян да се носи от вълните едър рогат добитък, идентифициран по-късно като пораснало месодайно теле. След направената аутопсия бе установено, че е престояло повече от седем дни във водата. Аналогичен е случаят от тази сутрин, когато на брега в Черноморец бе видян труп на ново теле, също в напреднал стадий на разлагане.

Нямаме съмнение, че иде реч за саботаж на туризма ни като някой организирано удавя или влачи умрели животни до морето и ги изхвърля навътре. Това е твърде рисков и безумен ход, каза източникът на Флагман. И за диверсия от страна на вражеска държава, конкурираща ни в туризма, също било несъстоятелно да се говори.

Засега вероятната версия за появата на умрелите животни по нашите брегове е претоварването на чужди кораби, превозващи месодайни телета и юници в северната част на Черно море – между бреговете на Румъния и бившите съветски републики. За превозвача най-безопасно било да изхвърли умрялото животно в открито море. Съгласно международните норми било скъпо „удоволствие“ да се съхрани животинският труп в хладилник и да се докладва на санитарните гранични власти в държавата-вносител. В такива случаи започвали проверки и анализи, които излизали твърде скъпо за транспортната фирма. Затова най-лесно и безотговорно било труповете да се разкарат веднага зад борда.

В Черно море основното течение се движи в обратна на часовниковата стрелка посока – от север към юг, когато става въпрос за западното крайбрежие. Логично било корабите, които са изхвърлили умрелите телета да са плавали именно в северната част.

ЕК: Продължението на "Турски поток" не ни е приоритет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4932076

Проектът за газопровода Tesla, който трябва да стане продължение на газопровода
Проектът за газопровода Tesla, който трябва да стане продължение на газопровода "Турски поток" на Балканите, не е приоритет за страните от Югоизточна Европа. Това съобщи официален представител на Европейската комисия. "По отношение на сигурността на доставките на газ за Югоизточна Европа, в средата на юли заинтересованите страни определиха

"Изкусителят" Давид Фоенкинос ще гостува в София и Варна

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/19/2593597_izkusiteliat_david_foenkinos_shte_gostuva_v_sofiia_i/?ref=rss


Авторът на романите "Деликатност" и "Шарлот" Давид Фоенкинос, който спечели престижната литературна награда "Рьонодо" през 2014г., пристига за среща с читатели в София и Варна Това съобщиха от Френския институт у нас.

Фоенкинос ще бъде във Варна от 21 до 23 август, а неговият филм "Деликатност", адаптация на едноименната му творба, ще бъде част от конкурсната програма на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост". Той ще бъде прожектиран на 22 август, от 17ч. във Фестивалния и...

ЕК: Продължението на "Турски поток" не ни е приоритет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4932089

Проектът за газопровода Tesla, който трябва да стане продължение на газопровода "Турски поток" на Балканите, не е приоритет за страните от Югоизточна Европа. Това съобщи официален представител на Европейската комисия.  "По отношение на сигурността на доставките на газ за Югоизточна Европа, в средата на юли заинтересованите страни определиха
Проектът за газопровода Tesla, който трябва да стане продължение на газопровода "Турски поток" на Балканите, не е приоритет за страните от Югоизточна Европа. Това съобщи официален представител на Европейската комисия. "По отношение на сигурността на доставките на газ за Югоизточна Европа, в средата на юли заинтересованите страни определиха

Пожар избухна в дом за сираци в Пловдив

http://www.cross.bg/pozhar-detza-izbyhna-1477625.html

Пловдив /КРОСС/ Пожар избухна в Дом за деца лишени от родителски грижи „Рада Киркович", съобщиха за Дарик от ОД на МВР-Пловдив. Сигналът е подаден в 13,40 часа днес. Огнени пламъци са обхванали втория и третия етаж на дома. При инцидента няма пострадали деца, а пожарът е бил потушен бързо, уточниха от полицията.По първоначални данни, причините за инцидента са запалени дюшеци на един от етажите. В момента на място тече оглед.

Стрелба на входа на двореца Долмабахче в Истанбул

http://www.vesti.bg/sviat/strelba-na-vhoda-na-dvoreca-dolmabahche-v-istanbul-6041342

След инцидента двама души с автомати са били задържани близо до генералното консулство на Германия

Нова организация ще защитава правата на потребителите

http://pik.bg/нова-организация-ще-защитава-правата-на-потребителите-news384950.html

Нова организация ще защитава правата на потребителите

Национална асоциация „Защита на потребителите“ е името на поредната организация, която се ангажира с отстояване на потребителските права, съобщава БНР.

"Считаме, че има доста големи пробойни по отношение на работата на държавните контролни органи, че съществуващите потребителни организации не запълват всички празноти по отношение на защита на потребителите. Поради тази причина екип от съмишленици решихме да създадем сдружение, което да защитава именно правата на потребителите", каза Добромир Ганев - учредител на НАЗП.

"Обещанието "Корал" да стане "еко" беше обречено от самото начало"

http://offnews.bg/news/n_1/n_548024.html

След решение на Министерски съвет днес "Корал" и "Делфин" останаха без концесионер . Така обещанията на МРРБ и Лиляна Павлова, че двата плажа ще станат еко не се осъществиха, поне към момента. Още през април, след натиск от активисти и множество сигнали за строежи на плаж "Корал", от МРРБ излязоха с идеята да превърнат плажната ивица и тази на къмпинг "Делфин" в еко, което значи, например, че преместваемите обекти там ще могат да заемат до 1% от пространството за плажуване, а водните атракциони ще са безмоторни. Днес Павлова не обясни по същество какъв точно е проблемът с подадените оферти, само каза, че в тях имало несъответствия с важни изисквания в условията в документацията. Дали обаче превръщането на плажовете в еко не е осуетено именно от министерството и то именно чрез условията, заложени в документацията? В това е убеден бившият концесионер на "Корал" Атанас Русев, който разясни пред OFFNews защо процедурата и документацията са обрекли предварително тази концесия. Една от грубите грешки на МРРБ в документацията например е разчертаването на плажа - точките, които очертават границите на "Корал", навлизали в морето до 15 метра . "Сигурно от министерството ще кажат, че когато са мерили, водата се е била дръпнала, но няма как да има такова объркване", сподели Русев. Регионалното министерство е поставило и висока сума за концесия на плажа "Корал", от който всъщност няма как да се печели. От МРРБ обявиха концесионна цена за "Корал" от 53 838 лв. без ДДС - сума, която трудно би била възвръщаема за плаж, на който трябва да има максимум 1% преместваеми обекти, от които пък идват и приходите. Въпреки думата "еко" в критериите на МРРБ, те не се различавали особено от отдадените концесии за другите плажове, констатира Русев. В конкурса за концесия на "Корал" са участвали 2 фирми и едно физическо лице. По думите на активиста кандидатите имат възможност да съдят МРРБ за обявеното днес решение. Чрез страницата "Да запазим Корал" във Фейсбук Русев се обърна към министерството и Павлова с думите: "Имате ли нужда от съвет в това министерство??? Или в тази клета държавица? Искате ли някой да Ви каже как да направите така, че хората да са доволни и щастливи? Толкова ли сте примрели за тези 50-100 хиляди лева, а не може да ги жертвате в името на гражданите на тази страна?"

17 души са загинали в Донецка област за една седмица от обстрела на украинската армия

http://www.cross.bg/donetzkata-basyrin-obstrela-1477624.html

/КРОСС/ Жертви на обстрела от страна на украинската армия за една седмица са станали 17 мирни жители на Донецката народна република (ДНР), а 45 души са били ранени. Това заяви представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин. „Общият брой пострадали в резултат от кървавите обстрели през последната седмица достигна: 17 мирни жители са загинали, а 45 са ранени“, заяви Басурин, цитиран от Донецката информационна агенция. По-рано от управлението на упълномощения по правата на човека в ДНР заявиха, че жертви на обстрела на украинските военни в Донецката народна република от началото на 2015 г. са станали близо 1300 души. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през изминалата седмица са изстреляли срещу територията на ДНР над седем хиляди реактивни ракети, артилерийски и танкови снаряди, както и минометни мини, заяви още Басурин. „Миналата седмица по мирните градове и села в ДНР са били изстреляни 2260 снаряда от РСЗО, 22442 от артилерийски установки, 772 изстрела от танкове и 1714 от миномети“, каза той, цитиран от Донецката информационна агенция.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване