Жак Пепен: Идеалният обяд е шампанско и хайвер със съпругата ми в леглото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175666

Той е легенда. Току-що прехвърлил 80-те, Жак Пепен все още пази живеца в себе си и невероятния си талант да пали младите си колеги. Зад гърба си има впечатляваща 60-годишна кариера: бил е персонален готвач на Шарл дьо Гол и на двама министър председатели на Франция, както и дългогодишен приятел и партньор в кухнята на Джулия Чайлд.
Той е легенда. Току-що прехвърлил 80-те, Жак Пепен все още пази живеца в себе си и невероятния си талант да пали младите си колеги. Зад гърба си има впечатляваща 60-годишна кариера: бил е персонален готвач на Шарл дьо Гол и на двама министър председатели на Франция, както и дългогодишен приятел и партньор в кухнята на Джулия Чайлд.

5 хиляди души в САЩ гледаха премиерата на "Междузвездни войни. Силата се пробужда"

http://www.mediapool.bg/5-hilyadi-dushi-v-sasht-gledaha-premierata-na-mezhduzvezdni-voini-silata-se-probuzhda-news243133.html

Повече от 5 хиляди души в САЩ гледаха новия, седми епизод от фантастическата сага "Междузвездни войни". Сред тях бяха журналисти, кинокритици, известни режисьори и актьори, изиграли главните роли в новата версия на космическата сага.   Премиерата, организирана в три кина в Лос Анджелис, бе истинско холивудско шоу - с червени килими пред киносалоните, по които можеха да минат не само знаменитостите, но и обикновените зрители. Актьорите, участвали във филма, по традиция избраха да го гледат в кино "Долби", където се връчват "Оскарите". На премиерата бе и главният създател на поредицата, режисьорът Джордж Лукас, който призна пред журналисти, че никога не си е представял, че идеята му ще се разрасне до такъв мащаб.   Веднага след Лукас в киното влезе и приятелят му, режисьорът Стивън Спилбърг, който преди време доста спечели от успеха на първите "Междузвездни войни", макар да не участваше в създаването им. Печалбата му дойде от спечелен бас с Лукас, който не вярвал в успеха на филма си.   По червения килим мина и режисьорът на сегашната серия - Джей Джей Ейбрамс. На премиерата дойдоха и актьори, играли в предишните серии, като Харисън Форд , изиграл ролята на пилота Хан Соло, Марк Хамил (Люк Скайуотър) и Кари Фишър (принцеса Леа).   Създателите на филма помолиха присъствалите на затворените прожекции в САЩ да се въздържат да споделят впечатленията си поне до утре, когато филмът ще бъде пуснат и в някои европейски кина.

На срещата с Лавров Кери демонстрира езикови познания

http://www.cross.bg/keri-ezik-ryski-1491811.html

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери приключи встъпителната си реч на срещата с руския външен министър Сергей Лавров на руски език. Кери завърши речта си, като благодари на колегата си на руски език. Американският държавен секретар отбеляза приноса на работата на Международната група за поддържане на Сирия и констатира, че въпреки разногласията, Русия и САЩ могат да намерят допирни точки по редица въпроси. По думите му двете страни продължават да търсят общ език. На масата за преговори в ляво от Кери седна неговият помощник по европейските и евроазиатските въпроси Виктория Нюланд, а до нея застана американският посланик в Москва Джон Тефт. Сред участниците в разговорите от руската страна е заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков и Генадий Гатилов, директор на департамента за Близкия изток, публикува bgnes.com.    

Божидар Димитров получи тракийски златен венец за рождения си ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_607707.html

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който на 3 декември навърши 70 години, днес е получил по повода оригинален царски златен тракийски венец от I век пр.н.е. Ценният подарък е направен от частния колекционер Добромир Петров. Съгласно Закона за културното наследство обаче Димитров няма право да притежава културно-исторически ценности, затова той е дарил артефакта на НИМ. Венците са изключителна рядкост – досега са открити не повече от 5-6 в държавни и частни колекции, отбелязват от музея, като добавят, че те самите досега са имали само един - открит преди няколко години в с. Златиница, Елховско.

Заставаме зад Москов, обявиха медиците от Русе

http://pik.bg/заставаме-зад-москов-обявиха-медиците-от-русе-news452713.html

Заставаме зад Москов, обявиха медиците от Русе

Лекарите и медицинският персонал на държавната многопрофилна болница в Русе излязоха с отворено писмо, с което изразяват подкрепата си за министър Петър Москов и застават зад решението му да остане на министерския пост.

Медиците от русенската болница настояват д-р Москов да продължи започнато от него в здравеопазването, тъй като тази система се нуждае от стабилност, постоянство и политическа воля.

"Ние знаем, че д-р Петър Москов е единственият министър на здравеопазването, който през последните години продължи започната реформа в сектора и имаше смелостта и силата да осъществи промените там", пише в писмото.

Оправдаха Масларова

http://www.bnews.bg/article-145078

Софийският градски съд (СГС), оправда бившия социален министър в правителството на Тройната коалиция Емилия Масларова за престъпления по служба и присвояване.

КЗП с масови проверки по магазините в навечерието на празниците

http://offnews.bg/news/n_1/n_607674.html

Комисията за защита на потребителите започва инспекции в търговските обекти в навечерието и по време на предстоящите презници. Една от основните проверки ще е на намалените стоки, ще се инспектира дали намаленията са реални, обяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНР. "Колкото и да е голямо намалението, потребителят не губи правото си на рекламация. Правилата са едни и същи и при стоките на редовна цена, и при тези в промоция.” Инспекторите на комисията ще проверяват и промоциите на подаръчни комплекти, като ще следят дали ако се анонсира, че те са по-изгодни за потребителя, това действително е така, защото не липсват случаи в обратна посока, коментира Маргаритов. Обект на проверки ще бъдат и кампаниите на големите вериги магазини, извършвани чрез разпространявани по домовете брошури. Там ще се търси достатъчна наличност на стоките, защото невинаги търговците осигуряват съответното количество от намалената стока, което да задоволи потребителското търсене, което са създали обясни още Маргаритов. В онлайн търговията ще се проверява дали търговците са реални, дали потребителите имат възможност да се откажат от стоката в предвидения от закона 14-дневен срок. Важно е онези, които предприемат пътувания за празниците, да сключват писмени договори и да пазят документите си за извършени плащания, за да може ако има рекламация туроператорите да понесат своята отговорност, напомни председателят на Комисията за защита на потребителите.

Лека катастрофа затруднява движението в района при кръговото на Драгичево

http://www.zapernik.com/krimi/leka-katastrofa-zatrudnyava-dvijenieto-v-raiona-pri-krugovoto-na-dragichevo_40916/

Лека катастрофа зъдръства движението в района при кръговото на Драгичево.

ПТП-то е станало в посока Перник- София. Два леки автомобила са се ударили, вероятно при неспазване на дистанция.

Шофирайте внимателно!

Християндемократите подкрепиха бежанската политика на Меркел

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/15/2670416_hristiiandemokratite_podkrepiha_bejanskata_politika_na/?ref=rss


Канцлерът на Германия Ангела Меркел си осигури подкрепата на Християндемократичния съюз (ХДС, Christlich Demokratische Union Deutschlands – CDU) за бежанската си политика, съобщи агенция ДПА.

Само двама от хилядата делегати на годишния конгрес на ХДС в Карлсруе гласуваха против резолюцията за справяне с бежанската криза, малък брой се въздържаха.

В резолюцията се твърди, че партията ще предприеме "ефективни мерки", но в нея не се споменава "горната граница" на броя търсещи...

Неизвестни тръшнаха 14 диви прасета край Свищов, разфасовали дивеча на място

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175924

Сигнал за избити диви прасета разследват свищовски криминалисти. В 14.30 ч. в понеделник в полицейското управление е получен сигнал от гражданин, който обяснил, че на път между селата Драгомирово и Овча Могила се е натъкнал на четири трупа на диви прасета. На мястото имало кожи и карантии от още 10 животни, които са били разфасовани на място.
Сигнал за избити диви прасета разследват свищовски криминалисти. В 14.30 ч. в понеделник в полицейското управление е получен сигнал от гражданин, който обяснил, че на път между селата Драгомирово и Овча Могила се е натъкнал на четири трупа на диви прасета. На мястото имало кожи и карантии от още 10 животни, които са били разфасовани на място.

Палаво мече се забавлява в снега

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536825

Животните се радват на снега не по-малко от хората - играят в него, правят снежни топки и се търкалят. Понякога ни е трудно да разберем какво точно ни гледа изпод снежната покривка. И попадат в толкова забавни ситуации, че ни е трудно да откъснем очи от тях. Вижте тази палава червена панда, която се търкаля в преспите като дете и  танцува сред тях.    ...

Във Великобритания действат десетки шериатски съдилища към джамиите

http://www.mediapool.bg/vav-velikobritaniya-deistvat-desetki-sheriatski-sadilishta-kam-dzhamiite-news243132.html

Във Великобритания действат 85 шериатски съвети или съдилища към джамиите, които според критици поощряват екстремизма и нарушават човешки права. Освен това те създават в страната паралелна правосъдна система, чиито принципи нарушават законодателството на Обединеното кралство, пише в. "Дейли мейл", цитирайки аналитичния център "Сивитас".   Представители на коалицията, обединяваща 150 правозащитни организации, призовават британското правителство да забрани на шериатските съдилища да се произнасят по семейни дела, пише вестникът.   В петиция до премиера Дейвид Камерън те заявяват, че трябва да прекрати съдопроизводството на дела за разводи и други семейни проблеми с аргумента, че подобна дейност "отрича равенството и човешките права на уязвими жени и деца".   Масло в огъня на критиците наля холандската изследователка Махтелд Зее, която е проучила дейността на ислямските шериатски съвети в Обединеното кралство. Свидетелствата, които тя е събрала в продължение на три дни през 2013 г., когато й разрешили да присъства на гледане на дела в шериатски съдилища, са изложени в книгата "Избиране на шериата", която излиза от печат във Великобритания през януари догодина.   Вътрешната министърка Тереза Мей обеща в близките дни да се направи проверка на шериатските съдилища, за да се установи дали съответстват на британските ценности, отбелязва "Дейли мейл". В комисия на Камарата на лордовете вече е разгледан законопроект, който да гарантира, че решенията на тези ислямски съвети отговарят на изискванията на британския закон за равенството. Законът също така трябва да предотврати решения, които отдават предимство на мъжете по въпроси за наследство и имуществени спорове.

Очаква се природният газ да продължи да поевтинява и през следващите 6 месеца

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/15/2670418_ochakva_se_prirodniiat_gaz_da_produlji_da_poevtiniava/?ref=rss


Цената на природния газ ще се понижи от началото на 2016 г. Това прогнозира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в отговор на въпрос, свързан с внесеното от "Булгаргаз" предложение и поевтиняването на суровия петрол на международните пазари през последната седмица, съобщи БТА.

Поевтиняването, което се предвижда за първото тримесечие на 2016 г., ще бъде малко по-голямо от предвиденото от "Булгаргаз", коментира Иванов....

Позиция на общинските съветници на БСП за едногодишното управление на ГЕРБ в Перник

http://www.zapernik.com/politika/poziciya-na-obshtinskite-suvetnici-na-bsp-za-ednogodishnoto-upravlenie-na_40915/

ПОЗИЦИЯ

На Изпълнителното бюро и Групата общински съветници на БСП- Перник

за едногодишното управление на ПП ГЕРБ на община Перник

През месец ноември 2015 г. се навърши една година от началото на управлението на ПП ГЕРБ в община Перник.

Какви са „видимите резултати” за тази една година?

Първо: Община Перник навлезе в сериозна дългова спирала. С нови десет милиона дългове- по 100 лева на всеки жител на общината, без никаква яснота за какво...

Продължава

10 тона риба измряха в язовир до Ямбол

http://yambol.actualno.com/10-tona-riba-izmrjaha-v-jazovir-do-jambol-news_513557.html

Над 10 тона различни видове риба е унищожена в язовир до ямболското село Иречеково. Причините за измирането на рибата са в процес на изясняване, съобщи националното радио. Стопанин на язовира е Таньо Козиков от Иречеково, който преди два дни вижда огромно количество измряла риба. "Язовирът беше целият побелял и плуваше мъртва риба. Нещата са такива, че до момента не мога да кажа какви ще са загубите и количествата, понеже рибата е още долу не е излязла на повърхността. Смятам, че всичката риб

САС към СГС: Не се мотайте, започвайте да гледате делото срещу Огнян Донев

http://crime.actualno.com/sas-kym-sgs-ne-se-motajte-zapochvajte-da-gledate-deloto-sreshtu-ognjan-donev-news_513556.html

Няма причина Софийският градски съд (СГС) да връща обвинението срещу Огнян Донев и е редно първата инстанция да започне да гледа случая по същество. Това постановява Софийският апелативен съд (САС), с което спира и решението на СГС да върне обвинителния акт на прокуратурата за поправка, информира "Правен свят". Определението отменя разпореждането на съдия Даниела Борисова от градския съд от 30 октомври, с което съдебното производство срещу Донев и изпълнителния директор на "Телсо" АД Борис Бори

САЩ вече работи върху свръхзвуков невидим изтребител, стрелящ с лазер

http://sciencelogy.actualno.com/sasht-veche-raboti-vyrhu-svryhzvukov-nevidim-iztrebitel-streljasht-s-lazer-news_513564.html

Една от най-големите компании в оръжейния бизнес – Northrop Grumman, разкри подробности относно разработката на изтребител от шесто поколение, който е въоръжен с лазерни оръжия, съобщава Daily Mail. Northrop Grumman спечели наскоро договор за разработка за следващо поколение бойни самолети за американската армия и вече излязоха подробности относно най-новото творение. Според слуховете, освен че ще е въоръжен с лазери, самолетът с режим „Стелт“ ще лети със свръхзвукова скорост

Само 15% успяха да решат тази логическа задача

http://curious.actualno.com/samo-15-uspjaha-da-reshat-tazi-logicheska-zadacha-news_513495.html

  Попаднахме на поредната интересна логическа задача в интернет. Само 15% от хората са успели да решат тази задача за по-малко от 5 мин. Вие успяхте ли? Верният отговор ще откриете по-долу. Верният отговор е.....       10.

Полската съдебно-конституционна драма, която изкара 50 000 души на улицата

http://analysis.actualno.com/polskata-sydebno-konstitucionna-drama-kojato-izkara-50-000-dushi-na-ulicata-news_513559.html

50 000 души протестираха в събота, 12 декември, в полската столица Варшава и в няколко града в страната срещу управляващата партия "Право и справедливост“ (PiS). Според протестиращите под управлението на PiS демокрацията ерозира. Те визират скорошните законови промени, касаещи Конституционния трибунал (Конституционния съд) в Полша. Конституционният трибунал има за цел да решава спорове относно конституциоността на дейностите от държавните институции, както и съответствието на закони с К

Радан Кънев: Реформаторският блок остава в управлението, ДСБ ще е опозиция

http://www.moreto.net/novini.php?n=308995

Колегите взеха решение, че не се променя позицията на Реформаторския блок към управлението. За това са нужни пет шести от гласовете на Изпълнителния съвет. РБ остава в управлението, ДСБ остава опозиционна партия. Това заяви председателят на ДСБ Радан Кънев пред журналисти в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Кънев: През лятото всички ще бъдем в опозиция

http://frognews.bg/news_103701/Kanev-Prez-liatoto-vsichki-shte-badem-v-opozitsiia/

Позицията на ДСБ остава непроменена, така, че ние разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на РБ Радан Кънев, предаде Фокус .

Има предпоставки цената на газа да намалява поне до средата на 2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ima-predpostavki-cenata-na-gaza-da-namaliava-pone-do-sredata-na-2016-g-207871/

Енергийният регулатор вероятно ще утвърди по-голямо намаление на цената на синьото гориво от предложеното от Булгаргаз, според председателя на КЕВР Иван Иванов

Дежурни пощенски станции ще обслужват клиенти на "Български пощи" на 24 и 31 декември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536824

Дежурни пощенски станции ще обслужват клиентите на „Български пощи" ЕАД в навечерието на Бъдни вечер и Нова година - на 24 и 31 декември 2015 година. Повече информация за работата на пощенските станции по празниците има на сайта на дружеството. На 25 и 26 декември 2015 г., както и на 1 януари 2016 г., пощенските станции в Плевен няма да работят    ...

Кънев иска Борисов да сформира ново правителство в рамките на това НС

http://offnews.bg/news/n_1/n_607687.html

ДСБ остава част от Реформаторски блок поне до март, когато ще се проведе национално събрание на партията. Това заяви съпредседателят на РБ Радан Кънев пред журналисти в парламента минути след решението на блока да остане част от управлението. Той обясни, че решението за влизането на партията в РБ е взето на национално събрание на ДСБ и пак такова трябва да реши дали да излезе от формацията. "Дотогава има много вода да изтече. Аз мисля, че всички колеги от РБ, които сега таят някакви надежди, че е възможно тази криза - нашето излизане в опозиция - да генерира реформаторски устрем с ГЕРБ, ще останат дълбоко разочаровани и още през лятото всички ще бъдем в опозиция", обясни председателят на ДСБ. Кънев обясни, че парламентарната група на РБ не се е събирала и не може да каже дали депутатите от ДСБ ще я напуснат, но на въпрос дали самият той ще стане независим депутат отговори: "Не виждам никаква причина да напускам". Въпреки това той призна, че вероятно често от ДСБ ще гласуват по различен начин от останалите партии в Блока. "Ние не сме полуопозиция, ние сме снели доверието си от правителството. Ние нямаме министри", категоричен е той, но така и не отговори как така партията му е в опозиция, но е част от формация, част от управлението. Той каза още, че по време на днешната среща на лидерите на РБ е предложил вариант, при който РБ да преговаря с ГЕРБ за създаване на ново правителство в рамките на този парламент . Това обаче било отхвърлено от колегите му от Блока. "Аз предложих на колегите да имаме обща позиция по силата на която господин Борисов да подаде оставката на това правителство и ГЕРБ да сформира нова дясна коалиция на базата на ценности, които явно досегашното управление не споделя и гаранции, които досегашното управление не можа да оправдае. С участието на РБ. Но това беше отхвърлено и няма смисъл да го коментираме", каза той. По думите му ДСБ ще бъде единствената опозиция в парламента, защото "БСП в този парламент не беше опозиция, а само правеха каквото си искат с каквито си искат мнозинства".

Съдия Райна Мартинова: Обръщаме се към хората, не към политиците

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/12/15/2670169_sudiia_raina_martinova_obrushtame_se_kum_horata_ne_kum/?ref=rss


Вече два пъти съдии излизат на стълбите пред Съдебната палата в знак на протест срещу орязването на съдебната реформа. Подкрепят ги граждани и адвокати с ръкопляскания и скандирания "Реформа". Разговаряме със съдията от Гражданското отделение на  Софийския районен съд Райна Мартинова.


Какъв знак дадоха парламентарните партии на магистратите с отказа си да приемат текста на т.нар. исторически компромис?

- Знакът, който беше даден не само на нас, магистратите, а на...

Откриха детска ясла "Синчец"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536827

С тържествен водосвет бе открита пребазираната детска ясла „Синчец" в Стара Загора. Основният ремонт на сградата, който започна през миналата година, изграждането на допълнителна пристройка към нея и пребазирането са на стойност над 1 млн. лв. Средствата са осигурени от бюджета на община Стара Загора. "Успяхме да реализираме една мечта на родители, баби, дядовци и цялата старозагорска общественост - децата от яслата да получат подходящи условия. Строителните дейности са на стойност 1 036 500 лв., а оборудването е на стойност 79 280 лв. Това ко...

Разследват изхвърлени мъртви прасета край Свищов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5175941

Полицията, прокуратурата и горските власти разследват мистериозен случай с изхвърлени в канавка край Свищов мъртви диви прасета.
Проверката по случая започнала след като около 14,30 часа в понеделник в полицейското управление в крайдунавския град бил подаден сигнал от гражданин. Мъжът алармирал, че на пътя между селата Драгомирово и Овча Могила се
Полицията, прокуратурата и горските власти разследват мистериозен случай с изхвърлени в канавка край Свищов мъртви диви прасета. Проверката по случая започнала след като около 14,30 часа в понеделник в полицейското управление в крайдунавския град бил подаден сигнал от гражданин. Мъжът алармирал, че на пътя между селата Драгомирово и Овча Могила се

САЩ - упадъкът на свръхсилата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536822

Заплаха за националната сигурност - така нарече държавният секретар Джон Кери предложението на републиканския претендент за Белия дом Доналд Тръмп да бъде забранен достъп в САЩ на мюсюлманите, защото според него те изпитват омраза към Америка. Позор за Америка - реагира саудитският милиардер и член на кралското семейство принц Уалид бин Талал. Саудитски принц нарече Доналд Тръмп позор за Америка С това изказване Тръмп се дисквалифицира за ...

БСП с предупреждение към управляващите да не работят срещу интересите на народа

http://frognews.bg/news_103700/BSP-s-preduprejdenie-kam-upravliavashtite-da-ne-rabotiat-sreshtu-interesite-na-naroda/

Народните представители от парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ поставиха цветя на паметника на Цар Освободител.

Стотици малчугани се възползват от безплатната ледена пързалка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308971

Над 150 малчугана на ден посещават безплатната ледена пързалка във Варна. Това установи репортерска проверка на Topnovini.bg. Съоръжението е изградено на площада до общината (до паметника на загиналите в Сръбско-българската война).

Давутоглу: Пускаме високоскоростен влак от Истанбул до София

http://petel.bg/Davutoglu--Puskame-visokoskorosten-vlak-ot-Istanbul-do-Sofiya__137797

Снимка: "Стандарт" Турция пуска високоскоростна жп линия между София и Истанбул. Това съобщи турският премиер Ахмед Давутоглу след като...

Ако имате някой от тези 7 симптома, веднага идете на лекар!

http://petel.bg/Ako-imate-nyakoy-ot-tezi-7-simptoma--vednaga-idete-na-lekar--__137798

Какви са първите симптоми на болестта рак?   От съществена важност за навременна диагноза и започване на лечение при болестта рак са...

Стотици протестираха пред НС! Скандираха: "Вън, Давутоглу!", "Не щем война!" (снимки)

http://petel.bg/Stotitsi-protestiraha-pred-NS--Skandiraha--Van--Davutoglu---Ne-shhem-voyna---snimki-__137799

Снимки: "Булфото" Няколкостотин души, събрани под знамената на "Атака", се събраха пред парламента, за да протестират срещу посещението...

Ясна десятката за Спортист на България

http://petel.bg/YAsna-desyatkata-za-Sportist-na-Balgariya__137800

Снимка: Булфото, архив Победителите в ежегодната анкета за спортист, отбор и спортист с увреждания на годината ще станат ясни на 22...

Квартет "Дивертименго" с Коледен концерт в Каварна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536820

Квартет „Дивертименто“ ще изнесе коледен концерт в Каварна. Тази вечер в Художествена галерия „Христо Градечлиев“ любителите на класическата музика ще чуят както български коледни песни, така и произведения на чуждестранни автори като Гершуин, Бийтълс и други. Началото на концерта е от 18.00 часа.   ...

Оставиха в ареста мъж, ограбил жена със сила

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536821

Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на Петър Станчев, разследван за грабеж. Втората съдебна инстанция потвърди като законосъобразни основанията за постоянния арест на 35-годишния обвиняем. Разследващите установили, че само два месеца преди да изтече изпитателният срок на последното му осъждане, на 5 декември тази година Станчев нахлул във вилата на жена в курортна зона край Варна. Със заплахи за живота и удари, с които сломил съпротивата й, той ограбил лични вещи – лаптоп, мобилен телефон, старинни монети, накити и др. Част о...

Започва приемът на проекти за конверсия на лозя

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/15/2670378_zapochva_priemut_na_proekti_za_konversiia_na_lozia/?ref=rss


Изпълнителната агенция по лозата и виното отвори целогодишен прием на заявления за участие по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014 – 2018 г.

Годишният бюджет по мярката е 24.6 млн. евро. Подпомага се конверсия на сортовия състав на насаждението със сортове, класифицирани за съответните лозарски райони на страната, преструктуриране на лозята и подобряване на техниките за управление.
...

Как да оценим една търговска банка?

http://www.investor.bg/drugi/128/a/kak-da-ocenim-edna-tyrgovska-banka-207861/

Трябва да имаме предвид както рентабилността на банката, така и нейната ликвидност

Пожар във "Фондови жилища", момиче е пострадало

http://pik.bg/пожар-във-фондови-жилища-момиче-е-пострадало-news452703.html

Пожар във "Фондови жилища", момиче е пострадало

Момиче си изпати при пожар в столичния квартал "Фондови жилища", съобщава Блиц, позовавайки се на очевидци.

Огънят е лумнал на ул. "Куманово". Пристигнала е линейка, която е откарала пострадалата.
Екип пожарникари угаси пожара преди минути.

Размерът на щетите се уточнява.

Работилницата на дядо Коледа отваря врати в Дупница на 16 декември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536819

На 16 декември и 17 декември от 14 часа, а на 18 декември от 11 часа в Панорамната зала на община Дупница, децата ще могат да изработват картички, албуми и коледни подаръчета от подръчни материали. След Коледа пък отваря врати зимна работилница, която ще работи от 28 декември до 30 декември, включително от 12 часа в Панорамната зала. В културният календар за декември са включени още концерт на ВС „Арт Поп" в галерия „Околийска къща" от 18.30 часа, в 19 часа започва представлението на ОбДТ „Невена Коканова" - „Г-н Балкански". На 18 декември от 1...

Варна инсталира първият терминал за безплатен достъп до Интернет

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/12/15/2670417_varna_instalira_purviiat_terminal_za_bezplaten_dostup/?ref=rss


Първият компютърен терминал, който дава безплатен достъп до информация по електронен път – т.нар. "киоск терминал" беше инсталиран във фоайето на Община Варна. Той е доставен по проект "Е-ПОДЕМ" на Националното сдружение на общините, финансиран по Оперативна програма "Техническа помощ". Това съобщи пресцентърът на местната администрация.

Пълният комплект от периферни устройства към терминала включва още   широкоформатен скенер за документи с големи размери, сървър, две компютърни...

Чип може да направи компютрите 1000 пъти по-бързи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536818

Силицият скоро може да бъде изместен, посочват изобретателите на нов материал, който е 1000 пъти по-ефективен и би могъл да замести чиповете в електронните устройства, пише The Telegraph. Това означава, че сложни данни биха могли да се обработват за съвсем малка част от времето, необходимо на компютрите в момента. Постижението има потенциала да преодолее пречки в редица области - от раковите изследвания до криптографията. Съществуващите силициеви чипове имат един главен проблем - те се подреждат подобно на отделни къщи в жилищен квартал - „пост...

Кметът на Девня запали светлините на коледната елха, девненци се радват на ледена пързалка

http://web.barometar.net/82996/

Дни преди коледните празници жителите и гостите на град Девня изпълниха централния площад пред НЧ”Просвета” в очакване на запалването на коледната елха, организирано от ръководството на общината. Кметът Свилен Шитов поздрави всички по случай настъпващите коледни и новогодишни празници и пожела здраве и късмет през новата година, а на децата да намерят мечтания подарък под […]

Радан Кънев: Предложихме да се състави ново правителство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175926


"Предложихме вариант за изход от политическа криза. Вариант, при който преговаряме с ГЕРБ те да съставят ново правителство. Да се сформира нов кабинет в рамките на предстоящия парламент. Но това беше отхвърлено, не единодушно, но отхвърлено от колегите от Реформаторския блок." Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в кулоарите на парламента,

8,6 години за трима, похитили и пребили младеж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175898

8, 6 г. лишаване от свобода общо постанови пловдивският окръжен съд за трима жители на Кричим, които отвлекли и пребили 28-годишен от с. Устина. Мустафа Ходжев и Юсуф Арабаджиев получиха съответно 4 и 2,6 г. ефективно. Съучастникът им Исмет Миланов се отърва с 2 г. условно. На 16 април т.г. тримата се напили и тръгнали да се разходят до Устина.
8, 6 г. лишаване от свобода общо постанови пловдивският окръжен съд за трима жители на Кричим, които отвлекли и пребили 28-годишен от с. Устина. Мустафа Ходжев и Юсуф Арабаджиев получиха съответно 4 и 2,6 г. ефективно. Съучастникът им Исмет Миланов се отърва с 2 г. условно. На 16 април т.г. тримата се напили и тръгнали да се разходят до Устина.

Масларова е оправдана за присвояване на 11 млн. лева

http://www.mediapool.bg/maslarova-e-opravdana-za-prisvoyavane-na-11-mln-leva-news243131.html

Бившият социален министър от тройната коалиция Емилия Масларова бе оправдана по всички обвинения на прокуратурата за твърде скъпия ремонт на социален дом в Стара Загора, извършен между 2007 и 2009 г. Социалистката бе обвинена за присвояването на над 11 млн. лева, представляващи разликата между отпуснатите за въпросните ремонтно-строителни дейности близо 19 млн. лева и реално похарчените около 9 млн. лева. Софийският градски съд (СГС) оправда във вторник и останалите подсъдими по делото – бившият заместник на Масларова – Димитър Димитров, главният секретар на министерството по онова време Иван Пенев, бизнесменът Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов. При този развой на казуса разходите в размер на над 25 000 лева остават за сметка на държавата, обяви съдия Димитрина Ангелова. Освен това тя паричните гаранции на подсъдимите в подписки и отмени обезпеченията, наложени по делото. "При цялото ми уважение към съда, тази присъда не е правилна", коментира извън съдебната залата наблюдаващият прокурор Калин Софиянски, добавяйки, че с колегите му ще коментират решението на съда и ще го протестират пред втората инстанция. Обвинителят обясни, че според него не е правилно, че СГС не е открил нито едно престъпление по случая, въпреки че страните по делото не спорят по установените факти – че ремонтът на дома в Стара Загора е струвал значително по-малко от първоначално отпуснатите средства. "Съдът очевидно не вижда проблем в липсващите 11 млн. лева. Не може да вярно, че когато едно строителство струва 9 млн. лева, а са дадени 19 млн. лева, няма нито престъпление, нито нарушение", заключи прокурор Софиянски. Добави и, че е очаквал подсъдимите да бъдат оправдани за присвояването, но поне да бъдат осъдени за по-леки престъпления заради липсващите пари. Това и била причината да използва по делото най-тежката правна квалификация, отговаряща на казуса, за да остави възможност на съда да наложи по-леко наказание, дори и да не открие доказателство, че парите са източени. Според обвинителния акт бизнесменът Венцислав Драганов и Емилия Масларова са отговорни за присвояването на парите, които след това са били инвестирани в няколко дружества, контролирани и управлявани от Михаил Методиев и Драганов. Ролята на Росен Стефанов пък била да заблуди служители в социалното министерство с неверни констатации от проверката на ремонта. Той бе обвинен, че като пълномощник е преподписвал изготвени от Методиев протоколи с невярно съдържание за извършени строително-монтажни работи на обекта. В началото на разследването от държавното обвинение се похвалиха и с показанията на анонимен свидетел, според когото през 2008 г. 4 пъти носил пари в брой на Масларова по поръчение на бизнесмена. Въпросният свидетел Тодор Павлов обаче в началото на май 2011 г. се отрече от всички свои показания пред съда. Тогава той обяви за "измислени" твърденията, записани като негови в няколко протоколи от разпити в досъдебната фаза, че лично е носил "пачки с пари" в черни пликове на Масларова, че конкурсът за избор на фирма, която да ремонтира социалния дом е бил нагласен, както и че изпълнителят е фалшифицирал документи и фактури, за да осчетоводи фиктивни дейности по проекта. Ден по-късно, прокуратурата получи нов удар, след като свидетелят Добромир Нейков, чиято фирма е участвала в ремонта на социалния дом в Стара Загора, се отказа от думите си, че подсъдимият Драганов е уговарял с изпълнителите на проекта детайли от реконструкцията на сградата. Свидетелят тогава обясни на съдия Димитрина Ангелова, че въпросните му показания от досъдебната фаза се дължали на "технически пропуски" от негова страна. По думите му към момента на разпита си пред прокурор той бил "неподготвен". В крайна сметка Нейков заяви, че не е виждал подсъдимия Драганов на подобни срещи с представители на наетите от социалното министерство фирми. Впоследствие обвинителната теза за присвояването допълнително бе дискредитирана от Петя Влайкова, главен счетоводител в няколко фирми на съпроцесника на Масларова – Михаил Методиев. През октомври 2011 г. тя категорично отрече пред съда да е давала "между 40 и 50 пачки с по 20 и 50 лева" на Павлов, както бе описано в обвинителния акт.

Масларова е оправдана по всички обвинения за скъпия ремонт в Стара Загора

http://www.mediapool.bg/maslarova-e-opravdana-po-vsichki-obvineniya-za-skapiya-remont-v-stara-zagora-news243131.html

Бившият социален министър от тройната коалиция Емилия Масларова бе оправдана по всички обвинения на прокуратурата за твърде скъпия ремонт на социален дом в Стара Загора, извършен между 2007 и 2009 г. Социалистката бе обвинена за присвояването на над 11 млн. лева, представляващи разликата между отпуснатите за въпросните ремонтно-строителни дейности близо 19 млн. лева и реално похарчените около 9 млн. лева. Софийският градски съд (СГС) оправда във вторник и останалите подсъдими по делото – бившият заместник на Масларова – Димитър Димитров, главният секретар на министерството по онова време Иван Пенев, бизнесменът Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов. При този развой на казуса разходите в размер на над 25 000 лева остават за сметка на държавата, обяви съдия Димитрина Ангелова. Освен това тя паричните гаранции на подсъдимите в подписки и отмени обезпеченията, наложени по делото. "При цялото ми уважение към съда, тази присъда не е правилна", коментира извън съдебната залата наблюдаващият прокурор Калин Софиянски, добавяйки, че с колегите му ще коментират решението на съда и ще го протестират пред втората инстанция. Обвинителят обясни, че според него не е правилно, че СГС не е открил нито едно престъпление по случая, въпреки че страните по делото не спорят по установените факти – че ремонтът на дома в Стара Загора е струвал значително по-малко от първоначално отпуснатите средства. "Съдът очевидно не вижда проблем в липсващите 11 млн. лева. Не може да вярно, че когато едно строителство струва 9 млн. лева, а са дадени 19 млн. лева, няма нито престъпление, нито нарушение", заключи прокурор Софиянски. Добави и, че е очаквал подсъдимите да бъдат оправдани за присвояването, но поне да бъдат осъдени за по-леки престъпления заради липсващите пари. Това и била причината да използва по делото най-тежката правна квалификация, отговаряща на казуса, за да остави възможност на съда да наложи по-леко наказание, дори и да не открие доказателство, че парите са източени. Според обвинителния акт бизнесменът Венцислав Драганов и Емилия Масларова са отговорни за присвояването на парите, които след това са били инвестирани в няколко дружества, контролирани и управлявани от Михаил Методиев и Драганов. Ролята на Росен Стефанов пък била да заблуди служители в социалното министерство с неверни констатации от проверката на ремонта. Той бе обвинен, че като пълномощник е преподписвал изготвени от Методиев протоколи с невярно съдържание за извършени строително-монтажни работи на обекта. В началото на разследването от държавното обвинение се похвалиха и с показанията на анонимен свидетел, според когото през 2008 г. 4 пъти носил пари в брой на Масларова по поръчение на бизнесмена. Въпросният свидетел Тодор Павлов обаче в началото на май 2011 г. се отрече от всички свои показания пред съда. Тогава той обяви за "измислени" твърденията, записани като негови в няколко протоколи от разпити в досъдебната фаза, че лично е носил "пачки с пари" в черни пликове на Масларова, че конкурсът за избор на фирма, която да ремонтира социалния дом е бил нагласен, както и че изпълнителят е фалшифицирал документи и фактури, за да осчетоводи фиктивни дейности по проекта. Ден по-късно, прокуратурата получи нов удар, след като свидетелят Добромир Нейков, чиято фирма е участвала в ремонта на социалния дом в Стара Загора, се отказа от думите си, че подсъдимият Драганов е уговарял с изпълнителите на проекта детайли от реконструкцията на сградата. Свидетелят тогава обясни на съдия Димитрина Ангелова, че въпросните му показания от досъдебната фаза се дължали на "технически пропуски" от негова страна. По думите му към момента на разпита си пред прокурор той бил "неподготвен". В крайна сметка Нейков заяви, че не е виждал подсъдимия Драганов на подобни срещи с представители на наетите от социалното министерство фирми. Впоследствие обвинителната теза за присвояването допълнително бе дискредитирана от Петя Влайкова, главен счетоводител в няколко фирми на съпроцесника на Масларова – Михаил Методиев. През октомври 2011 г. тя категорично отрече пред съда да е давала "между 40 и 50 пачки с по 20 и 50 лева" на Павлов, както бе описано в обвинителния акт.

Ансамбъл „Пирин” с извънреден концерт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536817

Концертът на Ансамбъл "Пирин" на 22 декември в зала „Яворов”, който е включен в празничната програма на Благоевград, предизвика изключителен интерес и вече всички билети за него са продадени. В знак на благодарност и реверанс към своята публика, ансамбълът организира още един концерт от 17.30 часа на 22 декември, като билети за него могат да бъдат закупени на касата на зала „Пейо Яворов”, информираха от пресцентъра на Общината. За почитателите на Ансамбъл „Пирин” са подготвени много изненади, като по време на музикалния спектакъл ще има и специ...

Колко дълго живеят президенти и министър-председатели?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536815

Да ръководиш държава носи изключителни привилегии, но явно си има цена, защото международно изследване установи, че държавните глави остаряват по-бързо от нормалното и стресът от работата отнема почти три години от живота им, съобщи Асошиейтед прес. Лекари анализираха колко живеят президенти и министър-председатели в 17 държави, включително Великобритания, Канада, Франция, Германия и САЩ, след като приключва мандата им, в сравнение с изгубилите избора кандидати, както и спрямо очакваната продължителност за живота на представителите на същия пол...

МВР чака още 4 милиона евро от ЕС за бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=308962

МВР очаква още 4 млн. евро за компенсиране разходите по прием на бежанци. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова на въпрос на депутат, предаде репортер на БГНЕС. В края на ноември месец е изготвена апликационна форма по фонд “Убежище, миграция и интеграция”.

Русия вече ще може да отхвърля "законно" решенията на международни съдилища

http://www.mediapool.bg/rusiya-veche-shte-mozhe-da-othvarlya-zakonno-resheniyata-na-mezhdunarodni-sadilishta-news243130.html

Президентът Владимир Путин подписа закон, позволяващ на Русия да отхвърля решения на международни съдилища, включително на Европейския съд за правата на човека, съобщиха световните агенции. Законът, приет този месец от парламента, дава правото на Конституционния съд на Русия да не приема решения на чужди съдилища, ако те противоречат на конституцията. Миналата година Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург нареди Русия да плати близо 2 милиарда евро като обезщетение на бившите собственици на руската петролна компания Юкос. Руското правителство ликвидира Юкос в началото на 2000-те години, след като хвърли шефа й Михаил Ходорковски в затвора по обвинения, които според негови привърженици са повдигнати, за да се пресекат политическите му амбиции. Ходорковски прекара повече от десет години в затвора. Новият закон, който според мнозина е начин Русия да не изплати компенсациите заради Юкос, може да накърни доверието към нея като страна по международни договори, отбелязва ДПА. Русия е подписала през 1998 г. Европейската конвенция за правата на човека и е длъжна да изпълнява решенията на съда в Страсбург. С новия закон по искане на президента, правителството или националните съдилища Конституционният съд може да не признава решенията на ЕСПЧ.

Реформаторите започват разговори с ГЕРБ за ново коалиционно споразумение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536813

След 3-часово заседание Реформаторският блок излезе с декларация, в която потвърждава участието си във властта. При представянето на декларацията от Найден Зеленогорски не присъства никто един представител на ДСБ. В декларацията се казва, че хората на Радан Кънев запазват позицията си. Радан Кънев иска ново правителство От блока обаче уточниха, че започват разговори с ГЕРБ за актуализиране на коалиционното споразумение. В заключение в дек...

Радан Кънев иска ново правителство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536816

Премиерът Бойко Борисов да подаде оставка и в рамките на това Народно събрание да състави ново правителство. Това е предложил на общото събрание на Реформаторския блок Радан Кънев. Предложението обаче не е било прието."ДСБ няма свои министри във властта", обясни Кънев в кулоарите на парламента. "Колегите взеха решение, че не се променя позицията на Реформаторския блок към управлението. Затова са нужни 5/6 от гласовете на председателския съвет. Така че РБ остава в управлението, но позицията на ДСБ остава непроменена. Ние разглеждаме себе си като...

Реформаторите в уникална декларация: Хем управляваме, хем една част сме в опозиция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5175911

От Реформаторския блок разпространиха до медиите официална декларация, която съдържа само три точки.
Ето какви са те:
1. Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция.
2. Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики,
От Реформаторския блок разпространиха до медиите официална декларация, която съдържа само три точки. Ето какви са те: 1. Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция. 2. Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики,

НИМ показва оригинален царски златен тракийски венец от I век пр.н.е.

http://www.cross.bg/polychi-dimitrov-prne-1491810.html

/КРОСС/ Националният исторически музей получи оригинален царски златен тракийски венец от I век пр.н.е. Тракийската царска корона директорът на НИМ Божидар Димитров получи нпо повод 70-годишния си юбилей от частния колекционер Добромир Петров. Съгласно Закона за културното наследство, Божидар Димитров няма право да притежава културно-исторически ценности, затова той дари венеца на музея. Венците са изключителна рядкост - досега са открити не повече от 5-6 в държавни и частни колекции. НИМ досега е имал само един - открит преди няколко години в с.Златиница, Елховско.    

Бежанци напускат Австрия – не оправдала надеждите им

http://europe.actualno.com/bejanci-napuskat-avstrija--ne-opravdala-nadejdite-im-news_513554.html

Бежанци от Косово, Ирак и Афганистан започнаха да напускат Австрия заради това, че очакванията им в тази страна не се оправдали. Според мигрантите те си мислели, че грижата за тях ще бъде организирана на по-високо ниво, а процесът по получаване на бежански статут ще бъде по-лесен, пише The Local. Представителят на благотворителната организация Caritas Мартин Гантнер пояснява, че се връщали у дома си заради страх от "депортиране и унижение", други тъгували за своите семейства, а трети имали разл

ДСБ ще решава през март догодина дали да напуска Реформаторския блок

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/15/2670355_dsb_shte_reshava_prez_mart_dogodina_dali_da_napuska/?ref=rss


Решението дали ДСБ да излезе от Реформаторския блок ще бъде взето на Националното събрание на партията, което се събира на 13 март догодина. Това обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред журналисти в парламента след днешното тричасово заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, който трябваше да определи бъдещето на дясната коалиция.

Разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила, снели сме доверието от правителството, нямаме министри, заяви Кънев и добави, че...

Личните лекари ще могат да бавят до два месеца издаването на направление

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/12/15/2670373_lichnite_lekari_shte_mogat_da_baviat_do_dva_meseca/?ref=rss


Личните лекари вече официално ще могат да забавят със до два месеца издаването на направления за консултации със специалисти, хоспитализация и медицинска експертиза за работоспособност.

По преценка на лекаря ще могат да бъдат забавяни и изготвянето на медицинско удостоверение за встъпване в брак, за постъпване на работа на лица от 16 до 18 години, издаването на болнични, насочването за медицинска експертиза към лекарска консултативна комисия и подготвянето на документи и насочване...

Застреляли кобила и две кончета в монтанското село Меляне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175909

Кобила и две кончета на стопанин от монтанското село Меляне са застреляни от неивестен, съобщиха от полицейската дирекция в Монтана.
Злодейството станало на 14- ти декември. Сигналът е подаден към 8 часа.
Сформирана е дежурна оперативна група на РУ Монтана, която е извършила оглед. В местността
Кобила и две кончета на стопанин от монтанското село Меляне са застреляни от неивестен, съобщиха от полицейската дирекция в Монтана. Злодейството станало на 14- ти декември. Сигналът е подаден към 8 часа. Сформирана е дежурна оперативна група на РУ Монтана, която е извършила оглед. В местността "Дрена" в землището на с.

НЕК настоява за отрицателни цени на балансиращата енергия

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nek-nastoiava-za-otricatelni-ceni-na-balansirashtata-energiia-207867/

Според компанията пазарът вече функционира нормално и пределните цени, заложени от регулатора, не са нужни, защото цената се определя от конкуренцията

Ирина Бокова благодари Владимир Путин за опазване на културното наследство

http://www.cross.bg/bokova-irina-pytin-1491809.html

/КРОСС/ Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова благодари на Русия за нейните инициативи в областта на опазването на културното наследство в света и пресичането на незаконната търговия с културни ценности, предаде ТАСС. Това стана по време на нейна среща в Санкт Петербург с руския президент Владимир Путин. Бокова и Путин се видяха в рамките на провеждащия се в Санкт Петербург Четвърти международен културен форум. Екстремистите се боят от културата, защото тя носи в себе си ценностите на търпимостта и взаимното разбирателството, подкопаващи тяхната идеология на ненавистта, отбеляза Ирина Бокова. Тя припомни на Путин за неговия ангажимент за опазване на културното наследство в зоната на конфликти и по-специално на Сирия и Ирак. По тази причина генералният секретар на ЮНЕСКО благодари на руския президент, че е спазил ангажимента и Москва е внесла в Съвета за сигурност на ООН резолюция 2199. Сътрудничеството на Русия с ЮНЕСКО по въпросите на образованието и науката също е ценно, отбеляза Ирина Бокова.   Източник: 24chasa.bg /Снимка: kremlin/putin-today.ru/.  

КАТ в Хасково възстанови регистрацията на автомобили

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536814

От днес, след близо едномесечно прекъсване, КАТ-Хасково възстанови регистрацията и пререгистрацията на пътни превозни средства. Ще бъдат извършвани услуги по първоначална регистрация, транзитна регистрация, промяна на номер, прекратяване на регистрация и други, информират от КАТ.   Предвидено е от 15 декември да се работи с максимално натоварване от 100 автомобила на ден. Приоритет ще бъдат МПС без налични регистрационни табели. От „Пътна полиция” призовават гражданите с валидни транзитни номера или с постоянни нац...

Днес е последният шанс за участие в играта "Код Кино"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/15/2670338_dnes_e_posledniiat_shans_za_uchastie_v_igrata_kod_kino/?ref=rss


Днес е последния шанс за участие в интерактивното приключение "Код Кино". Продуцентската компания "Агитпроп" покани любителите на българския филм на пътешествие из София в търсене на 100 сцени от известни български ленти.  Закодирани в QR изображения за смартфон, те бяха скрити на местата, на които са били заснети.

Картата на проекта се простира от "Младост" до затвора и от летището до Копитото. Освен историята на българското кино проекта показва и поглед към София през...

Жена обгоря от газов котлон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536812

Възрастна жена обгоря в битова злополука с газов котлон. Инцидентът стана около 12.05 часа, на булевард „Демокрация", на около 10 метра от спирката по линия 12А зад хотел „Космос". Около осемдесетгодишната Нанка И. опитала да запали котлона поради неустановени до момента причини. Уредът избухнал в пламъци, причинявайки на живеещата самотно домакиня паника. За минути на мястото пристигнаха екипи на полицията, Противопожарна защита и „Бърза помощ". Нанка е получила обгаряния по задната част на бедрата, поражения по останалите части на тялото няма...

Съдът оправда Емилия Масларова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5175908

Бившият министър на труда и социалната политика в правителството на Тройната коалиция Емилия Масларова беше призната за невинна от Софийския градски съд по обвиненията срещу нея за длъжностно присвояване, съобщи "Дневник".
Масларова беше обвинена за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери - че е присвоила близо 19
Бившият министър на труда и социалната политика в правителството на Тройната коалиция Емилия Масларова беше призната за невинна от Софийския градски съд по обвиненията срещу нея за длъжностно присвояване, съобщи "Дневник". Масларова беше обвинена за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери - че е присвоила близо 19

Осъдиха примата Монсерат Кабайе на половин година затвор

http://web.barometar.net/82994/

82-годишната оперна прима Монсерат Кабайе бе осъдена на половин година затвор заради неплатени данъци, които укрила с помощта на фиктивно жителство в Андора. В същото време певицата живеела в Барселона, съобщава РИА Новости. Според прокуратурата Кабайе е укрила данъци в размер над 500 хил. евро. Певицата е признала вината си и е уведомена чрез адвоката […]

Русия вече ще може да отхвърля решения на международни съдилища

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536809

Президентът Владимир Путин подписа закон, позволяващ на Русия да отхвърля решения на международни съдилища, включително на Европейския съд за правата на човека, предаде ДПА, цитирайки руски медии. Законът, приет този месец от парламента, дава правото на Конституционния съд на Русия да не приема решения на чужди съдилища, ако те противоречат на конституцията, съобщават медиите. Миналата година Европейският съд за правата на човека в Страсбург нареди Русия да плати близо 2 милиарда евро като обезщетение на бившите собственици...

Областният управител на Сливен от ДСБ Димитър Сяров подава оставка

http://www.mediapool.bg/oblastniyat-upravitel-na-sliven-ot-dsb-dimitar-syarov-podava-ostavka-news243129.html

Областният управител на Сливен Димитър Сяров ще подаде в сряда оставка от държавния си пост в съгласие с решението на ДСБ за излизане в опозиция заради провалената съдебна реформа. Това обяви самият той във вторник в своя Фейсбук профил. Сяров е член на Националното ръководство на ДСБ.   "Като съучредител на ДСБ, единствената партия, в която съм членувал в живота си, мога да кажа, че тя винаги ще бъде моя избор и моята надежда за България. Като член на Националното ръководство аз изразявам категоричната си подкрепа и споделям позицията на лидера на партията Радан Кънев да излезем в опозиция. Убеден съм, че в този момент е изключително важно консолидирането ни, в името на целите, които си поставихме, и ценностите, които отстояваме. И това наистина трябваше да стане преди да допуснем да бъдем въвлечени в нови неприемливи и невъзможни компромиси. Дойде този момент. Направихме този избор. Избрахме по-трудното решение", коментира Димитър Сяров.   Той допълва, че ДСБ се успели през последната година да наложат темите за съдебната реформа и правовия ред като основни за обществото.   "Ще продължим да го правим. Категоричното ни разбиране обаче е, че не можем да прекрачим очерталата се линия на разделение и попътно да се съгласим с несъгласните, да приемем ревизирането на постигнато вече съгласие. Но, както заявиха и самите съдии, и протестиращи организации и граждани, това повече не може да продължава", казва Сяров,   Той уточнява, че винаги е отстоявал и виждането си за търсене на възможности за сближаване на десните формации за общи действия.   "Постигал съм и практически резултати в това отношение. Сега обаче се намираме в разломен момент. Затова ви информирам, че утре ще подам своята оставка като областен управител, пост който заемах през последната година като представител на РБ в управлението на страната в област Сливен", допълва Сяров.   Преди това ДСБ-Варна препоръча във вторник на всички свои политически представители в изпълнителната власт да напуснат длъжностите, които заемат. В момента единственият представител на ДСБ – Варна в изпълнителната власт е зам.-областният управител на Варненската област Цветомир Петров.

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Радан Кънев призова Борисов да подаде оставка и да състави нов кабинет (обновена)

http://pik.bg/извънредно-в-пик-радан-кънев-призова-борисов-да-подаде-оставка-и-да-състави-нов-кабинет-об-news452692.html

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Радан Кънев призова Борисов да подаде оставка и да състави нов кабинет (обновена)

Радан Кънев направи обръщение към премиера Бойко Борисов с апел да подаде оставка и да състави нов кабинет в рамките на 43-ото Народно събрание -  отново с участието на Реформаторите, предаде репортер на ПИК.

Лидерът на ДСБ обсъдил тази идея на заседанието на Изпълнителния съвет на РБ, но не срещнал никаква подкрепа.

„Позицията на ДСБ остава непроменена – така, че ние разглеждаме себе си като опозиция. Ние нямаме министри. Предложих на колегите вариант за изход от тази политическа криза. Вариант, при който преговаряме с ГЕРБ те да съставят ново правителство в рамките на този парламент. Това беше отхвърлено от останалите партии в Реформаторския блок”, заяви Радан Кънев.

Очаквайте подробности!

Областният управител на Сливен Димитър Сяров подаде оставка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536810

Областният управител на Сливен Димитър Сяров подаде оставка. Това съобщи днес самият той в Сливен.По думите му това е най-логичното и нормално решение, след заседанието на Националноторъководство на ДСБ, в което членува и Сяров. Той е получил подкрепа и от ръководството на партията в Сливен.Причината за оставката ми е чисто политическа, посочи Димитър Сяров, като допълни, че очаква да последват и други оставки на представители на ДСБ в страната.Помолен да коментира решението на д-р Петър Москов да ост...

Кой ще строи поскъпналия участък на "Хемус"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/12/15/2670333_koi_shte_stroi_poskupnaliia_uchastuk_na_hemus/?ref=rss


Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" избра късно снощи изпълнителите на продължението на магистрала "Хемус" между Ябланица и разклона за Ловеч и Плевен. Ценовите оферти бяха отворени на 7 декември, а късно снощи - точно след седмица, е обявен и резултатът. 

За 23-километровия участък от Ябланица до Луковит (етап 1) е избрано обединението "АМ Хемус лот 1", в който водеща е "Джи Пи груп". Тя е предложила да построи отсечката за 277.4 млн. лв. без ДДС с възможно...

Ще срещнеш висока, тъмна, непозната българка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175662

Допреди няколко години честичко се тюхках, че щъркелът не ме е донесъл в сини пелени и че срещу пола ми не е записано мъж.
Слава Богу, дойде ми акълът за женственост. Намери ме достойнството на българката. Намери ме изконното право да стъпвам непреклонно горда в женската си обвивка по земята, заровила в себе си дедите ми,
Допреди няколко години честичко се тюхках, че щъркелът не ме е донесъл в сини пелени и че срещу пола ми не е записано мъж. Слава Богу, дойде ми акълът за женственост. Намери ме достойнството на българката. Намери ме изконното право да стъпвам непреклонно горда в женската си обвивка по земята, заровила в себе си дедите ми,

Приключи проектът “LIMEN: Културни пристанища от Егейско до Черно море”

http://www.moreto.net/novini.php?n=308984

Институцията „Културно пристанище на Черно море”, чиято цел е да промотира градовете пристанища по Черно море и техните културни дадености, да увеличи административния капацитет на местно ниво, да подкрепи малките и средни предприятия в сферите на културата и туризма, бе създадена в рамките на приключилия вече проект “LIMEN: Културни пристанища от Егейско до Черно море”, финансиран по Съвместна оперативна програма /СОП/ „Черноморски басейн 2007 – 2013”.

Ексклузивни кадри! Огнен ад в блок на ул. "Кап. Райчо" във Варна! Ето какво се случва (Видео)

http://petel.bg/Ekskluzivni-kadri--Ognen-ad-v-blok-na-ul--Kap--Raycho-vav-Varna--Eto-kakvo-se-sluchva--Video-__137791

Огнен ад се е развихрил в апартамент в блок на улица "Кап. Райчо". Наш читател ни изпрати ексклузивно видео. Няма данни за пострадали, но щетите са сериозни. Все още не е ясно как е тръгнал огънят.  

Борисов, Алексей Петров и Петко Сертов на разпит по делото срещу Станишев

http://petel.bg/Borisov--Aleksey-Petrov-i-Petko-Sertov-na-razpit-po-deloto-sreshhu-Stanishev__137794

Снимка: Булфото, архив Премиерът Бойко Борисов, бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, първият шеф на ДАНС Петко Сертов трябва да се...

Осъдиха примата Монсерат Кабайе на половин година затвор

http://petel.bg/Osadiha-primata-Monserat-Kabaye-na-polovin-godina-zatvor__137795

82-годишната оперна прима Монсерат Кабайе бе осъдена на половин година затвор заради неплатени данъци, които укрила с помощта на фиктивно...

Потушиха пожара в апартамент във Варна

http://petel.bg/Potushiha-pozhara-v-apartament-vav-Varna__137793

Кадър: "Петел" Апартамент на ул. „Свобода“ във Варна е горял преди около час, съобщи за petel.bg пресаташето на ОД МВР Варна Ивана Милева....

Инвестициите в България са се увеличили с 26% на годишна база

http://econ.bg/Новини/Инвестициите-в-България-са-се-увеличили-с-26-на-годишна-база_l.a_i.710933_at.1.html

С 26% са се увеличили инвестициите в България за периода януари-септември 2015 г. спрямо същите месеци на 2014 година. Това заяви изпълнителният...

Ненчо Балабанов или как да станете барабанист (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/nencho-balabanov-ili-kak-da-stanete-barabanist-video-6047172

Трябват ви само 2 дървени закачалки за дрехи и маса за гладене, за да започнете да изразявате музикалните си заложби

Райфайзенбанк се споразумя за нова гаранционна схема за кредити за малки и средни фирми

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/12/15/2670365_raifaizenbank_se_sporazumia_za_nova_garancionna_shema/?ref=rss


"Райфайзенбанк (България)" ЕАД и Националният гаранционен фонд, дъщерно дружество на Българската банка за развитие, подписаха ново гаранционно споразумение за поделяне на риска по кредити и банкови гаранции за малки и средни предприятия.

Целта на гаранционната схема е да подпомогне развитието на българските малки и средни предприятия със стартиращ и съществуващ бизнес, като се улесни достъпът им до финансиране, посочват от "Райфайзен".

Банката ще финансира при облекчени...

Цветан Цветанов: Новият правосъден министър няма да е от ГЕРБ, а експерт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5175903

Бъдещият министър на правосъдието няма да е член на ГЕРБ и ще е експерт. Това обяви във Велико Търново зам.-лидерът на партията и депутат от старата столица Цветан Цветанов.
"Търсим кандидат, който може да получи подкрепата на почти всички парламентарно представени групи. Реформите в съдебната система трябва да се провеждат в сериозен диалог,
Бъдещият министър на правосъдието няма да е член на ГЕРБ и ще е експерт. Това обяви във Велико Търново зам.-лидерът на партията и депутат от старата столица Цветан Цветанов. "Търсим кандидат, който може да получи подкрепата на почти всички парламентарно представени групи. Реформите в съдебната система трябва да се провеждат в сериозен диалог,

Измамиха и дядо с климатици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536808

74-годишен мъж от Разград е станал поредната жертва на телефонните измамници – съобщават от ОДМВР-Разград. Между 10 и 12 часа на 14 декември С.М. получил обаждане по телефона за закупени климатици. Мъжът предал на непознато лице пред дома сумата от 1000 лева. По случая е образувано досъдебно производство.   ...

Задигнаха 1 000 кутии цигари от павилион в Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536811

1 000 кутии цигари от различни марки са били задигнати при поредната кражба от павилион в Хасково. Неизвестен е проникнало в будката на улица „Сан Стефано” чрез натиск с твърд предмет върху алуминиевата врата и е взел цигарите, посочват от областна дирекция „Полиция”. В средата на септември от павилион на булевард "България" в Хасково, след срязване на катинар, бяха откраднало 50 стека цигари от различни марки и неустановено количество лотарийни билети. В края на месец септември двама, познати на органите на реда хасковлии, на 22 и ...

Реформаторският блок остава в управлението (обновена)

http://www.cross.bg/kunev-radan-blok-1491808.html

/КРОСС/Реформаторският блок остава в управлението. ДСБ запазва своята позиция. Това се казва в декларация на РБ, прочетена от Найден Зеленогорски след края на заседанието на ръководството. Лидерът на ДСБ Радан Кънев и Атанас Атанасов напуснаха преждевременно форума и отказаха коментари. ДСБ остава в Реформаторския блок поне до март, когато трябва да се проведе националното събрание на партията и да вземе решение за бъдещето й. Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики, като съдебната реформа и антикорупционното законодателство, посочиха реформаторите. Още днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на постигнатото от началото на управлението и за актуализация на коалиционното споразумение, с ясен времеви график за неговото изпълнение, заявиха от РБ.  Позицията на ДСБ остава непроменена, така че ние разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила, заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на РБ Радан Кънев. Ние не сме полуопозиция, ние сме снели доверие от правителството. Ние нямаме министри, допълни той. Кънев е предложил на колегите вариант за изход от политическата криза вариант: Преговаряме с ГЕРБ те да съставят ново правителство. Да се сформира нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Предложението му обаче не срещнало одобрение

Реформаторският блок, с ДСБ, остава в управлението

http://www.cross.bg/blok-ostava-kunev-1491808.html

/КРОСС/Реформаторският блок остава в управлението. ДСБ запазва своята позиция. Това се казва в декларация на РБ, прочетена от Найден Зеленогорски след края на заседанието на ръководството. Лидерът на ДСБ Радан Кънев и Атанас Атанасов напуснаха преждевременно форума и отказаха коментари. ДСБ остава в Реформаторския блок поне до март, когато трябва да се проведе националното събрание на партията и да вземе решение за бъдещето й. Лидерите на РБ се събраха тази сутрин на "Раковски% 134, за да решат бъдещето на коалицията. Партньорите се събраха за първи път след оставката на правосъдния министър Христо Иванов. В събота хората на Радан Кънев обявиха, че излизат в опозиция, а партията на Меглена Кунева реши да остане във властта. Това решение взеха и министрите, излъчени от Блока. Срещата днес започна към 9:45 ч.в присъствието на лидерите и заместник-председателите на партиите в Блока, както и всички министри на РБ.  

Кубинският треньор на нашите боксьори Жоел Еухенио Солер Арате: Бързи в хората - трябва да сте бързи и на ринга

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5174535

34-годишният Жоел Еухенио Солер Арате е първият кубинец, който застава начело на националния ни отбор по бокс за мъже. Като състезател е имал мачове с Ян Бартелеми, олимпийски шампион в Атина 2004, правил е спаринги с Гилермо Ригондо, също шампион от игрите Синди 2000 и от Атина 2004. Тренира активно до 18-годишна възраст,
34-годишният Жоел Еухенио Солер Арате е първият кубинец, който застава начело на националния ни отбор по бокс за мъже. Като състезател е имал мачове с Ян Бартелеми, олимпийски шампион в Атина 2004, правил е спаринги с Гилермо Ригондо, също шампион от игрите Синди 2000 и от Атина 2004. Тренира активно до 18-годишна възраст,

СГС оправда Емилия Масларова

http://www.cross.bg/maslarova-stara-emiliya-1491807.html

/КРОСС/ Софийският градски съд оправда бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова. Прокуратурата поиска от 15 до 20 години затвор за престъпления по службa и присвояване в особено големи размери. Делото срещу Масларова започна на 23 февруари 2010 г. Според обвинителния акт в периода 2007-2009 г. Масларова е присвоила държавни средства в размер на над 11 млн. лева от ремонта на социален дом в Стара Загора. Според прокуратурата Масларова е извършила престъплението с помощта на своя семеен приятел Венцислав Драганов. Той е собственик на фирмата, която е ремонтирала Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. В петък от държавното обвинение поискаха Масларова да лежи между 15 и 20 години в затвора. От началото на делото бившият министър на труда твърди, че то е плод на политическа поръчка. Решението може да се протестира от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.  

Коледен бал „Различни, но заедно" в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536572

Коледен бал, под наслов „Различни, но заедно", съпътстван от благотворителна изложба-базар, организира община Сливен на 22 декември от 14 часа в ресторант „Прего". Проявата се провежда под патронажа на кмета на Сливен Стефан Радев. Празникът, в който се очаква да участват близо 150 деца и младежи в неравностойно положение и техни придружители, се организира със съдействието на Младежкия дом и Инициативен комитет, съставен от фондациите „Добротолюбие" и „Регионален център за икономическо развитие", Обществен дарителски фонд, сдружение „Св. Георг...

Работник от ВМЗ-Сопот със 75% химическо изгаряне, паднал във вана с основа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5175875

Работник на ВМЗ-Сопот е пострадал тежко при трудова злополука вчера. Това съобщи директорът на Инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев пред "Фокус".
„Служители на институцията извършват проверка, за да се установи, какви са причините за случилото се. 57-годишният работник се е изгорил с основа по време на работа”, обясни Чернаев.
Работник на ВМЗ-Сопот е пострадал тежко при трудова злополука вчера. Това съобщи директорът на Инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев пред "Фокус". „Служители на институцията извършват проверка, за да се установи, какви са причините за случилото се. 57-годишният работник се е изгорил с основа по време на работа”, обясни Чернаев.

Цветанов подсказва за новия правосъден министър

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/cvetanov-podskazva-za-noviia-pravosyden-ministyr-6047166

ГЕРБ са водили разговори с трима потенциални кандидати, като двама от тях са действащи магистрати. Цветанов подчерта, че те не са членове на партия, а експерти

„Зелените” лобират за опасен мегатунел през Кресненското дефиле

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5175865

От МОСВ съобщиха пред “Труд”, че са против идеята на “природозащитниците” за строеж на съоръжение, което ще минава през два разлома, а имало и риск от радиоактивност

Опасен е 15-километровият мегатунел, за чийто строеж през Кресненското дефиле “Зелените” оказват натиск над институциите от години, съобщиха пред “Труд” от Министерството на околната
От МОСВ съобщиха пред “Труд”, че са против идеята на “природозащитниците” за строеж на съоръжение, което ще минава през два разлома, а имало и риск от радиоактивност Опасен е 15-километровият мегатунел, за чийто строеж през Кресненското дефиле “Зелените” оказват натиск над институциите от години, съобщиха пред “Труд” от Министерството на околната

Пиян шофьор катастрофира в Исперихско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536806

Пиян водач катастрофира на пътя между исперихските села Лъвино и Къпиновци – съобщават от ОДМВР-Разград. Сигнал за инцидента е получен в РУ-Исперих около 18.50 часа на 14 декември. Управлявайки „Форд Фокус”, 53-годишният Л.М. предприел маневра завиване в обратна посока, без да се съобрази с широчината на платното и паднал в крайпътна канавка. В хода на проверката пристигналите на място полицейски служители тествали водача за употреба на алкохол. Пробата отчела 2,63 промила. По случая е образувано досъдебно производство. П...

60-годишна 3 г. в затвора по издадена в Румъния присъда за трафик на хора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536807

60-годишната пловдивчанката Шинка Моллова ще лежи 3 г. в затвора за трафик на хора в Румъния. Хасковският окръжен съд отказа да я екстрадира в северната ни съседка. Жената е неграмотна, трудно говори български и днес помоли съдебния състав да изтърпи наказанието си в България. То й е наложено от магистратите в румънския град Арат на 29 септември. Там е била заловена с иракчанина Аджил Сауд, който й платил, за да го скрият в колата на нейното семейство. На 19 ноември Шинка Моллова била арестувана на ГКПП „Капитан Андреево” на влизане от Турция. ...

Първо в "24 часа": 84-годишна се подпалила в Бургас при битов инцидент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175877

Възрастна жена е пострадала при битов инцидент в Бургас преди минути. 84 годишната старица, чието първо име е Нанка, е пламнала докато е палила газов котлон, за да претопли обяда си. Жената е била облечена с дрехи от синтетична материя и огънят е обхванал бързо цялото й тяло.  Инцидентът е станал в жилищна сграда на бул.
Възрастна жена е пострадала при битов инцидент в Бургас преди минути. 84 годишната старица, чието първо име е Нанка, е пламнала докато е палила газов котлон, за да претопли обяда си. Жената е била облечена с дрехи от синтетична материя и огънят е обхванал бързо цялото й тяло. Инцидентът е станал в жилищна сграда на бул. "Демокрация" 164.

7 малко известни факта за "Междузвездни войни"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536805

Заклетите фенове на "Междузвездни войни" са запознати с множество любопитки за култовата космическа сага. В случай, че някоя интересна подробност им е убягнала и по повод предстоящото излизане на екран на седмия епизод "Междузвездни войни: Силата се пробужда", британският в. "Дейли стар" публикува седем любопитни факта: 1. Йода в познатия му вид можеше и да не съществува Учителят на джедаите Йода - един от най-знаковите персонажи на поредицата, можеше и да не съществува в познатия му за феновете вид. Първоначалната идея на създателя на "Междузв...

Варна ремонтира девет подлеза с 500 хил. лв., отпуснати от правителството

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/12/15/2670377_varna_remontira_devet_podleza_s_500_hil_lv_otpusnati/?ref=rss


Община Варна е ремонтирала 9 подлеза по бул. "Княз Борис I" в града, който отвежда автомобилния поток към курортните комплекси Св. Константин и Елена и Златни пясъци. Това съобщи Петър Гърбузов, директор на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" в местната администрация. В обновените подлези са поставени и 11 платформи за хора с увреждания.

Цитираните суми показват, че ремонтът на всеки от подлезите е струвал близо 56 хил. лв. В тази цена освен стойността на...

"24 часа" позна - РБ иска ново коалиционно споразумение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175816

Както
Както "24 часа" написа още в петък, РБ подписка преподписване на коалиционното споразумение с ГЕРБ. Целта била препотвърждаване на приоритетите, вече със срок. В започващи консултации с ГЕРБ ще се направи преглед и оценка на постигнатото от началото на мандата. 4 от петте партии в РБ, плюс БНД на Борислав Великов,

Без ДСБ Реформаторите искат актуализация на коалицията с ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/15/2670359_bez_dsb_reformatorite_iskat_aktualizaciia_na/?ref=rss


Реформаторския блок тръгва на преговори с ГЕРБ за актуализация на Коалиционното споразумение за управление, но без ДСБ, които остават в опозиция. Това гласи декларация на блока, прочетена от съпредседателя на парламентарната група Найден Зеленогорски (Движение "България на гражданите") пред журналисти след извънредния изпълнителен съвет на коалицията.

Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция, гласи първата точка от...

57-годишен работник от ВМЗ-Сопот със 75 % изгаряния след трудова злополука

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175864

Работник на ВМЗ-Сопот е пострадал тежко при трудова злополука вчера. Това съобщи директорът на Инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев пред
Работник на ВМЗ-Сопот е пострадал тежко при трудова злополука вчера. Това съобщи директорът на Инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев пред "Фокус". „Служители на институцията извършват проверка, за да се установи, какви са причините за случилото се. 57-годишният работник се е изгорил с основа по време на работа”, обясни Чернаев.

Цветанов: Водят се преговори с трима потенциални кандидата за поста на министър на правосъдието

http://www.moreto.net/novini.php?n=308986

Водят се преговори с трима потенциални кандидати за поста на министър на правосъдието. Това каза председателят на ПГ на ПП ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Цветан Цветанов посочи, че две от лицата са действащи магистрати.

В. Енчев: Ще бойкотирам Кънев, ако стане независим депутат

http://www.cross.bg/depytat-kunev-enchev-1491806.html

/КРОСС/ Независимият депутат Велизар Енчев заплаши, че ще бойкотира колегата си Радан Кънев, ако мине в опозиция и седне на последния ред, сред независимите депутати, както сам той заяви.  Ще бойкотирам с всички парламентарни средства неморалното поведение на този депутат от Демократи за силна България. Със своето присъствие на последния ред на парламента той ще компрометира независимите опозиционни депутати. Радан Кънев само ще имитира опозиционно поведение, тъй като министрите му остават в правителството на Бойко Борисов и ще провеждат политиката, срещу която той ще гласува, категоричен е Енчев.  По думите му, Радан Кънев не може да е опозиционен депутат, защото "с цялата са парламентарна дейност в последните 14 месеца в Народното събрание той прокарва или защитава всички антисоциални законопроекти, предложени от ГЕРБ и ДПС - запазване на плоския данък, замразяване на майчинските, нехуманната здравна реформа, разделяща пациентите на богати и бедни, даване на държавна помощ за частните училища, теглене на заробващия народа 16-милиарден дълг, вдигане на акциза на цигарите, бруталното повишаване на цената на винетните стикери за леките автомобили".  

Когато бебе гледа "Междузвездни войни" (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175825

Часове преди началото на предпремиерната прожекция на най-очаквания филм за годината -
Часове преди началото на предпремиерната прожекция на най-очаквания филм за годината - "Междузвездни войни: Силата се пробужда" - вълнението сред феновете на космическата сага нараства стремително. В социалните мрежи се разпространява видео с бебе, което гледа трейлъра на филма и очевидно също се нарежда сред феновете на филма!

Съдът оправда Емилия Масларова

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536804

Софийският градски съд оправда бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя е обвинена, че като министър, с още няколко човека е присвоила 11 038 405,55 лв. при отпуснати 18 805 006,76 лв. за строителна и ремонтна дейност на административната сграда на министерството в Стара Загора. Присвоената сума е в особено големи размери, тъй като надвишава повече от 45 000 пъти размера на минималната работна заплата за страната. Решението може да се протестира от прокуратурата пред Софийския апелативен съд. Източник: БТА  ...

Райфайзенбанк подписа гаранционно споразумение с Националния гаранционен фонд

http://www.cross.bg/raiifaiizenbank-malki-sredni-1491805.html

/КРОСС/ Райфайзенбанк (България) ЕАД и Националният гаранционен фонд (НГФ), дъщерно дружество на Българска банка за развитие, подписаха ново гаранционно споразумение за поделяне на риска по кредити и банкови гаранции за малки и средни предприятия (МСП). Целта на гаранционната схема е да подпомогне развитието на българските малки и средни предприятия със стартиращ и съществуващ бизнес, като се улесни достъпа им до финансиране. В съответствие с условията на Гаранционната схема 2015 г. Райфайзенбанк ще финансира при облекчени изисквания проекти на микро, малки и средни фирми, както и лица със свободни професии с максимален срок на кредитите до 10 години. В рамките на дългосрочното сътрудничество между Националния гаранционен фонд и Райфайзенбанк настоящата Гаранционна схема 2015 от 45 млн. лв. е седмото поред споразумение между двете институции от 2009 г. насам, а общият гарантиран лимит по тези споразумения е 165 млн. лева. Целта на схемата е да даде по-лесен достъп до финансиране за българските малки и средни фирми, като до този момент Райфайзенбанк е отпуснала кредити за повече от 1200 отделни проекта за обща сума над 146 млн. лв.

92-годишна с тежки изгаряния след пожар в дома й

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536803

92-годишна жена е обгоряла при пожар в дома и в тополовградското село Орлов дол, информират от областна дирекция „Полиция”. Старицата е в тежко състояние, транспортирана в Клиниката по изгаряния в Пловдив. Сигналът за горяща къща там е бил получен в районното полицейско управление на Тополовград в 19.30 ч. снощи. Пристигналите на място огнеборци извели възрастната жена, която разказала, че пламъците били предизвикани от небрежност при боравене с кибрит. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство....

Калоян Паргов: Съдебната реформа не означава само да разместим пешките

http://www.cross.bg/pargov-reforma-kaloyan-1491804.html

/КРОСС/Съдебната реформа не означава само да разместим пешките. Това каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов при гостуването си в Сутрешния блок на Bulgaria On Air. Там той коментира политическата ситуация в страната и случващото се в правителството. "Съдебната реформа не е просто да разделим 25 на две, коментира Калоян Паргов. - В нашия случай това е псевдореформа. Всяка година, откакто сме членове на Европейския съюз, четем мониторинговите доклади. В тях ни критикуват за съдебната система, фокусирайки се върху престъпността и знаковите убийства. Това обаче скрива другата истина, която интересува гражданите, бизнеса в страната и най-вече чуждестранните инвеститори, а именно защита на интересите и справедливо и бързо правораздаване. Хората чакат по 20 години, за да им бъде разрешен елементарен съдебен казус като делба или нещо подобно в рамките на техните роднински взаимоотношения. А какво остава за спор за бизнеси за милиони!". Според Калоян Паргов в България има добро законодателство, но липсва контрол за спазването му. "Цялото ни законодателство е съобразено с европейското, отбеляза той. - Нямаме пропуск в това отношение. Но трябва да спазваме законите и да има контрол. И в тази връзка, случилото се в последната седмица покрай съдебната псевдореформа показа несъстоятелността на либералния и десен модел на управление и нуждата от промяна"

Интерконектор ще ни свърже енергийно и с Турция

http://business.actualno.com/interkonektor-shte-ni-svyrje-energijno-i-s-turcija--news_513548.html

След срещата ми с уважавания мой приятел Бойко Борисов в продължение на 4 години докато сме на власт в Турция отношенията ни с България ще са сред приоритетните въпроси. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу след проведените разговори с домакина си премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Търговският ни стокообмен от 5 млрд. долара ще бъде повишен, заяви Давутоглу. Той изброи проектите, по които ще се работи, като включи и скоростен влак София – Истанбул. Предвиждаме и инте

Бивш кмет на Белоградчик на съд заради ощетяване на общината с хиляди левове

http://montana.actualno.com/bivsh-kmet-na-belogradchik-na-syd-zaradi-oshtetjavane-na-obshtinata-s-hiljadi-levove-news_513550.html

Окръжна прокуратура-Монтана внесе в Окръжен съд-Монтана обвинителен акт срещу бившия кмет на Община Белоградчик Емил Цанков. Причината - сключени от него неизгодни сделки, с които е ощетен бюджета на града. Това е престъпление по чл. 220, ал. 1, във вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София, цитирани от Агенция "Фокус". По този текст Цанков би могъл да влезе в затвора за до пет години. За периода от 19 ноември 2010 г. до 2 август 2011 годин

Скандал в Дупница - новите юристи на Общината били хора на ГЕРБ и БСП от ОИК

http://kustendil.actualno.com/skandal-v-dupnica---novite-uristi-na-obshtinata-bili-hora-na-gerb-i-bsp-ot-oik-news_513551.html

Вергил Кацов: Искаме пълна яснота за назначенията на новите юристи в Община "Дупница"! Искаме пълна яснота за назначенията на новите юристи в Община "Дупница"! Това заяви лидерът на "Народен съюз" в града и член на националното ръководство на ЗНС Вергил Кацов по повод новината, че досега заемащият длъжността Иван Бучов е освободен и на негово място на граждански договори са назначени Здравко Василев и Ирина Янакиева. И двамата бяха в ОИК на отминалите местни избори - Василев беше председател от

Изненадващ обиск в гръцкия офис на UBS

http://www.grreporter.info/iznenadvashch-obisk-v-grtskiya-ofis-na-ubs/18374

По време на извършената проверка те идентифицирали около 200 гръцки граждани с влогове от 1,5 до 12 милиона евро

прочети повече

Съдът реши: Емилия Масларова невинна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175788

Близо 6-годишната съдебна сага по делото срещу Емилия Масларова. Бившият министър на Министерството на труда и социалната политика от времето на Тройната коалиция бе обвиняема заедно с Иван Кръстев, Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов за длъжностно присвояване в особено големи размери.
Близо 6-годишната съдебна сага по делото срещу Емилия Масларова. Бившият министър на Министерството на труда и социалната политика от времето на Тройната коалиция бе обвиняема заедно с Иван Кръстев, Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов за длъжностно присвояване в особено големи размери.

„Еврофутбол": Ювентус ще спечели ще Торинското дерби

http://www.cross.bg/leva-izhod-zhitel-1491803.html

/КРОСС/ „Еврофутбол" счита, че Ювентус ще спечели торинското дерби срещу тима на Торино: Ювентус Торино - Торино Сингъл, Live „1"-1.64 „Х"-2.95 „2"-4.00 Ето още интересни срещи в следващите дни:Интер Милано - Каляри Сингъл, Live „1"-1.45 „Х"-3.35 „2"-4.70Рен - Тулуза Сингъл, Live „1"-2.15 „Х"-2.80 „2"-2.65М'Гладбах - Вердер Сингъл, Live „1"-1.70 „Х"-3.10 „2"-3.45Бордо - Монако Сингъл, Live „1"-2.45 „Х"-2.85 „2"-2.30Спортинг Брага - Спортинг Лисабон Сингъл, Live „1"-2.76 „Х"-2.72 „2"-2.00Лацио - Удинезе Сингъл, Live „1"-1.62 „Х"-3.00 „2"-4.00Сампдория - Милан Сингъл, Live „1"-2.40 „Х"-2.80 „2"-2.37 Франция е фаворит да спечели Европейското първенство през 2016 година, на което е домакин - това определи „Еврофутбол", след като бе изтеглен жребия за груповата фаза. „Петлите" са с коефициент от 3.25 за победител, следван от Германия с 4.00 и Испания с 5.25. Тук можете да видите всички ставки за финалистите. Участник от София прибра общо 12 697,12 лева в събота с предвиждане за 4 футболни срещи в права колонка

Съдът оправда Емилия Масларова, държавата ще плаща разноските по делото

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536802

Софийският градски съд оправда напълно бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова както и всички подсъдими по делото Иван Кръстев, Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов. Според прокуратурата те са извършили длъжностно присвояване в особено големи размери. Става въпрос за 11 млн. лева от общо 19 млн., предвидени за реконструкцията на административната сграда на министерството в Стара Загора.Съдът измени мерките на всички подсъдими по делото от парични гаранции в подписки и определи разноските по делото, в разм...

Двама души загинаха при престрелка в центъра на Москва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536801

Двама души са загинали, а осем са ранени при престрелка в центъра на Москва близо до сградата на правителството, предаде Франс прес, като цитира руски медии. Стрелбата започнала в понеделник около 22,00 ч. местно време. Кадри от камерите за видеонаблюдение, излъчени от руската телевизия "Лайфнюз", показват две групи - общо десетина души, които стрелят един срещу друг на ул. "Рочделска", където се намира корейски ресторант. Стрелбата е свързана с финансов конфликт между собствениците на ресторанта и ръководството на строителна фирма, ремонтирала...

Софийският градски съд оправда Емилия Масларова

http://offnews.bg/news/n_1/n_607663.html

Софийският градски съд оправда бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова. Прокуратурата поиска от 15 до 20 години затвор за престъпления по службa и присвояване в особено големи размери. Делото срещу Масларова започна на 23 февруари 2010 г. Според обвинителния акт в периода 2007-2009 г. Масларова е присвоила държавни средства в размер на над 11 млн. лева от ремонта на социален дом в Стара Загора. Според прокуратурата Масларова е извършила престъплението с помощта на своя семеен приятел Венцислав Драганов. Той е собственик на фирмата, която е ремонтирала Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. В петък от държавното обвинение поискаха Масларова да лежи между 15 и 20 години в затвора. От началото на делото бившият министър на труда твърди, че то е плод на политическа поръчка. Решението може да се протестира от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.

Ирина Бокова благодари на Путин за опазване на културното наследство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175850

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова благодари на Русия за нейните инициативи в областта на опазването на културното наследство в света и пресичането на незаконната търговия с културни ценности, предаде ТАСС.
Това стана по време на нейна среща в Санкт Петербург с руския президент Владимир Путин.
Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова благодари на Русия за нейните инициативи в областта на опазването на културното наследство в света и пресичането на незаконната търговия с културни ценности, предаде ТАСС. Това стана по време на нейна среща в Санкт Петербург с руския президент Владимир Путин.

Кичка Бодурова: Здравко крещи, а Катя търпи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5175851

 Брадърът мълча за издирения от "Жълт Труд" афиш за концерта ми в "Сизър палас", за да не нарани "Ритон", смята певицата
Преди дни родната попзвезда Кичка Бодурова отпразнува своя 60-годишен юбилей със семейството и най-близките си приятели в Лас Вегас. 
"Жълт Труд" поговори с нея за празника й и участието й във "ВИП Брадър":
- Кичка,
 Брадърът мълча за издирения от "Жълт Труд" афиш за концерта ми в "Сизър палас", за да не нарани "Ритон", смята певицата Преди дни родната попзвезда Кичка Бодурова отпразнува своя 60-годишен юбилей със семейството и най-близките си приятели в Лас Вегас.  "Жълт Труд" поговори с нея за празника й и участието й във "ВИП Брадър": - Кичка,

Само във Фрог: Пламнаха колите на двама експолицейски шефове в Перник

http://frognews.bg/news_103696/Samo-vav-Frog-Plamnaha-kolite-na-dvama-ekspolitseiski-shefove-v-Pernik/

Пламнаха колите на двама експолицейски шефове в Перник, научи Фрог нюз от високопоставен източник в МВР. Става дума за возилата на Владимир Васев и Владимир Босев. Това се случва по времето, когато неизвестни подпалиха дома на настоящият началник на ОДМВР-Перник Валентин Бучински в София.

Над 450 души преминали през Общностния център за деца и семейства във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308990

Над 450 потребители са преминали през Общностния център за деца и семейства(ОЦДС) във Варна. Това съобщи на пресконференция Любомира Комитска, шеф на общинската дирекция „Социални дейности и жилищна политика“. Здравни консултации са получили 255 малчугани в риск, които нямат семеен лекар или педиатър.

ГЕРБ води разговори с трима кандидати за правосъден министър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536800

ГЕРБ води разговори с трима кандидати за правосъден министър, коментира във Велико Търново председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Двама от тях са действащи магистрати, обясни той. “Търсим кандидат, който може да получи подкрепата на почти всички парламентарно представени групи, защото знаете, че реформите в съдебната система трябва да се провеждат в един сериозен диалог както с министерството на правосъдието, така и от всички парламентарно представени групи”, посочи Цветанов, който информира, че заместник на Христо ...

Варненка: Беше ли нужно да се разруши съществуваща алея, за да се изгради нова? (Снимки)

http://petel.bg/Varnenka--Beshe-li-nuzhno-da-se-razrushi-sashhestvuvashha-aleya--za-da-se-izgradi-nova---Snimki-__137772

Пешеходната алея на бул. "Вл. Варненчик" между училище Иван Рилски и спирката до Автогарата е разрушена, за да се изгради нова, сигнализира...

Ексклузивни кадри! Огнен ад в блок на ул. "Кап. Райчо" във Варна! Ето какво се случва

http://petel.bg/Ekskluzivni-kadri--Ognen-ad-v-blok-na-ul--Kap--Raycho-vav-Varna--Eto-kakvo-se-sluchva__137791

Огнен ад се е развихрил в апартамент в блок на улица "Кап. Райчо". Наш читател ни изпрати ексклузивно видео. Няма данни за пострадали, но щетите са огромни. Все още не е ясно как е тръгнал огънят.  

Кичка Бодурова: Здравко крещи, а Катя търпи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5175813

 Брадърът мълча за издирения от
 Брадърът мълча за издирения от "Жълт Труд" афиш за концерта ми в "Сизър палас", за да не нарани "Ритон", смята певицата Преди дни родната попзвезда Кичка Бодурова отпразнува своя 60-годишен юбилей със семейството и най-близките си приятели в Лас Вегас.  "Жълт Труд" поговори с нея за празника й и участието й във "ВИП Брадър": - Кичка,

Пак засякоха нелегална автоцистерна за кораби в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5175829

Митничари засякоха 160 л маркирано гориво без документи в автоцистерна за бункероване на кораби по Дунава в Русе, съобщиха от Агенция "Митници". Специализираният камион имал GPS-система за проследяване и бил спрян за проверка минути, след като заредил в пристанището плавателен съд.
В товарния отсек на автоцистерната митничарите открили 160 литра
Митничари засякоха 160 л маркирано гориво без документи в автоцистерна за бункероване на кораби по Дунава в Русе, съобщиха от Агенция "Митници". Специализираният камион имал GPS-система за проследяване и бил спрян за проверка минути, след като заредил в пристанището плавателен съд. В товарния отсек на автоцистерната митничарите открили 160 литра

Станаха ясни топ 10 в анкетата за най-добър български спортист

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/15/2670330_stanaha_iasni_top_10_v_anketata_za_nai-dobur_bulgarski/?ref=rss


Представители на девет различни спорта попаднаха в челната десетка на традиционната анкетата "Спортист на годината" в изданието ѝ за 2015 г. 

В годината, в която България няма световен шампион в олимпийска дисциплина, палитрата от спортисти е много шарена.
  Спортист на годината (по азбучен ред)
Антоанета Бонева, спортна стрелба
Боян Петров, алпинизъм
Владимир Николов, волейбол
Габриела Петрова, лека атлетика
Габриела и Стефани Стоеви, бадминтон...

25 млрд. долара са изтекли незаконно от България между 2004 и 2013 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/25-mlrd-dolara-sa-iztekli-nezakonno-ot-bylgariia-mejdu-2004-i-2013-g-207859/

Страната е на 4-то място сред развиващите се страни в Европейския съюз по размер на нелегални изходящи финансови потоци

Топ 3 на секторите с най-много инвестиции у нас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536799

„Инвестициите в България не намаляват". Това коментира Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. За периода януари-септември 2015 г. спрямо същия период на 2014 г. инвестициите са нараснали с 26%. „Ако наложим цифрите от януари до септември, това са 1,1 млрд. евро. За цялата изминала година имаме инвестиции в размер на 1.3 млрд. евро. Със сигурност тази година резултатите ще бъдат и по-добри", посочи Янев. Според него това се дължи на политическата и икономическата стабилност на страната ни на фона на страстите в съ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване