Бойко Борисов проговори за отношенията му с големите европейски лидери! Вижте какво каза премиерът за Камерън, Оланд и Меркел!

http://pik.bg/бойко-борисов-проговори-за-отношенията-му-с-големите-европейски-лидери-вижте-какво-каза-пр-news461105.html

Бойко Борисов проговори за отношенията му с големите европейски лидери! Вижте какво каза премиерът за Камерън, Оланд и Меркел!

Премиерът Бойко Борисов даде първото си новогодишно интервю пред в. "Труд" (Виж в Още по темата). Вчера публикувахме първата част от него. Днес ви предлагаме отговорите на Борисов за отношенията му с големите европейски лидери – британския премиер Дейвид Камерън, френския президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел.

Ето какво каза премиерът:

– Камерън за какво дойде? Каза ли си за какво дойде? И това, за каквото дойде, ли видя, или нещо, което не очакваше?

– Великобритания не се е славила с топли чувства към България и затова някак си британските премиери са ни заобикаляли. Преди 15-­16 г. Тони Блеър е бил за няколко часа, да ни убеди тогава да приемаме бежанци от Албания, доколкото знам. Дали е така, или не, не съм бил свидетел на ситуацията. С Дейвид толкова години работим в Брюксел и сме си говорили много пъти за нашия регион, за Изтока, за бившите социалистически държави, и винаги сме стигали до извода, че те не ни познават добре. Или пропагандата, пресата...

– А, журналистите винаги са виновни.

– Не. Всяка една държава се представя в различни светлини. Аз съм споделял и друг път, когато започнаха да идват колеги в София, и да ги водя на Ларгото, на катакомбите пред „Света София“, всички казваха: Бойко, ние не ви познаваме достатъчно. Перперикон, Плиска, каква история имаме. Така че и с Дейвид Камерън много пъти сме говорили, че не се познаваме добре, сприятелихме се. С идването си в България имаше възможност да види не само нашите традиции, защото много се радваше на нестинарите. В същото време на българо-­турската и българо-­гръцката граница, така го направих, че да прелетим над Черно море, видя, че и нашето море и топло и през нашето могат да карат лодки с бежанци, и нашата граница е същата като с Турция и Гърция. Но просто ние сме положили усилия, поставили сме си заграждения, така че бежанците да отиват на КПП-тата. Видя при какви трудни условия и в пек, и в зима, българските граничари, полицаи, жандармеристи изпълняват тази си функция да пазят шенгенската граница. Видя колко средства държавата е вложила за това. Аз разбира се благодарих в Брюксел пред колегите – той разказа на всички, беше си направил и клипчета в телефона си от посещението, от това, което вижда, и беше действително една голяма реклама за свършеното от България.

– Много свойски се държахме. В един момент напусна тежката британска официалност. Облече якенцето, дънките. На какво се дължеше това?

– Само като се качихме да го повозя в джипката, да огледаме границата... Аз карах, той на предната седалка до мене.

– Премиер вози премиера.

– Точно така. И тогава британските служби се отказаха да се занимават с нашата сигурност.

– Гарантирана на най-­високо равнище...

– Не, в смисъл като дадохме газ горе в планината, част от моята охрана си знаеше какво ще стане, че караме по-­бързо и гората, и те тръгнаха втора джипка, ама докато се усетят... От София до Бургас ходихме с българския правителствен самолет, след това летяхме с българския правителствен хеликоптер. Той можеше да си лети с неговия.

– Казвате, че империята се е държала чистокръвно, с добро отношение, с уважение. Как дойде и как си отиде?

– Аз му благодаря за това, че се съгласи да станем в 4 ч през нощта, да отидем до Бургас и Елхово, на няколко пъти да кацаме и да излитаме от бивши казарми, където са дислоцирани нашите центрове. Българинът казва: ръка да пипне, око да види. Ами след като видя и усети колко е трудно това, разказа в Брюксел на колегите, че се справяме прекрасно, нямаше иначе да може да го произнесе на глас. Винаги имат резерви към Изтока, към бившия соцлагер. Но мисля, че с подобни визити на място те се убеждават в това, че се справяме добре.

– Каква е температурата на заседанията на Европейския съвет, когато се обсъждат енергийните въпроси?

– В Европа са два лагера – едните против Северен поток 2, и други, които искат да им се случи като частен проект. Аз защитих тезата, че трябва едновременно да ни се случи и Северен поток 2, и газовият хъб „Балкан“. Точка. Дадох на колегите ясно да разберат, че това трябва да стане и бързо, защото газовите тръби за бившия Южен поток стоят в Бургас и Варна и корозират, защото са направени да стоят под вода.

– Приеха ли го колегите ви?

– Ами... На този етап мога да кажа, че има пълното съдействие на Европейската комисия. В самолета дори Камерън, понеже пита какво си говорихме, бях взел всички скици и чертежи, така че на него самия му обясних. На следващия ден той направи връзка с неговия газов специалист на Томислав Дончев, за да огледа всеки детайл. Говорили сме го това и с Франсоа Оланд – имам пълната му подкрепа. С канцлера Меркел – тя и декларира на Европейския съвет, че подкрепя България. Ние не сме като Орешарски – подпише договор с Южен поток и да отиде в Брюксел да каже: Не съм подписвал.

– Вдигни малко завесата на тия чудесни отношения с Меркел.

– Те се дължат на това, че сме дисциплинарана държава. Прогнозируема, стабилна. Експертите ни работят добре в много сфери. Аз от нейно име не мога да давам оценка, но фактът, че беше в България и винаги правим срещи на четири очи преди или след Съвет, което е 30 минути, все едно си на държавно посещение. Последният път бяхме в библиотеката в Брюксел. Имаш възможност да те изслушат по всички теми, които те интересуват. Това не се прави за всеки. Затова сме на второ място по усвояемост на еврофондовете, затова успяхме да намалим реално безработицата, да се увеличат спестяванията, а и потреблението се вдигна доста в последните дни и месеци. 3% ръст на икономиката. 2,854 млрд. лв. сме събрали повече от 2014 г. Това са огромни неща.

Кюстендилци подкрепиха с дарение баща, който гледа сам 11 деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540610

11 деца, останали без майка, карат на сух хляб и компот .. ходят боси, без връхни дрехи. Това заглавие трогва кюстендилката Наташа Симеонова и тя заедно с други добри хора се постараха тези деца да имат една по щастлива Коледа и Нова година.48-годишният Ставри Георгиев от монтанското село Вирове отглежда 11- те си деца сам, майката е починала при раждането на последното им дете. Доходите му се формират от социални помощи и надбавките.„Много са неволите човешки, но 11 чифта очички, 11 детски душички без майчина ласка в една къща....Думите не сти...

Закачиха свинска глава пред офис на ДПС в София (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_615017.html

Отрязана свинска глава е била закачена на входа на офис на ДПС в София. Провокацията на улица Козлодуй в столицата е забелязана от случайни минувачи тази сутрин. Пред OFFNews от полицията съобщиха, че нямат подаден сигнал за хулиганска проява.  До момента липсва коментар от ДПС.

За първи път: Путин нареди САЩ сред заплахите за националната сигурност

http://petel.bg/Za-parvi-pat--Putin-naredi-SASHH-sred-zaplahite-za-natsionalnata-sigurnost__139775

Снимка: Уикипедия САЩ се нарежда сред заплахите за националната сигурност на Русия за първи път, което е ясен знак за това как...

Журналисти от цял свят определиха Меркел за личност на годината, на второ място класираха Путин

http://petel.bg/ZHurnalisti-ot-tsyal-svyat-opredeliha-Merkel-za-lichnost-na-godinata--na-vtoro-myasto-klasiraha-Putin__139776

Ангела Меркел е определена за линост на година, след допиставане до журналисти от цял свят. Ведна след нея е Владимир Путин. На трето място...

Бургазлия на сух режим заради кражба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540608

Тридесет и седем годишен мъж от Бургас остана на сух режим по пранзика, заради кражба. Той съобщил в Първо РПУ, че неизвестни проникнали в избеното му помещение, на улица „Странджа”. Оттам отмъкнали 17 бутилки с марково вино, две бутилки водка, две бутилки коняк и 18 литра домашна ракия. Обирджиите отнесли и четири телескопични рибарски пръта. Общата стойност на щетата е около 1000 лева.   ...

Семействата с отпуснати детски добавки трябва да получат нова преценка преди 28 юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/02/2678548_semeistvata_s_otpusnati_detski_dobavki_triabva_da/?ref=rss


Всички семейства с получени месечни помощи за отглеждане на дете в периода 1 март - 28 юли 2015 година трябва по график да посетят службите за социално подпомагане тази година и да декларират дали отговарят на новите условия за изплащане на средствата. До края на януари социалните служители трябва посетят тези, на които е отпусната помощ от 1 март, съобщи БНР.

От 28 юли миналата година са в сила промените в закона за социалното подпомагане, с които се затегна режимът за получаване на месечните детски добавки. Затова и всички семейства с отпуснати детски добавки преди тази дата трябва да получат нова преценка, обясни Зоя Попова, главен експерт към Агенцията за социално подпомагане. Те трябва да декларират дали има промяна в обстоятелствата, при които тези помощи са отпуснати.

"По-конкретно това е дали семейството живее постоянно в страната, както и с промяната в дефиницията за семейство. Според промените родителите, които живеят на един и същ адрес и са без сключен граждански брак, също се разглеждат като семейство", обясни тя.

След като посетят социалните служби и декларират наново обстоятелствата, ще се направи преценката дали средствата да продължат да се получават. "Първо трябва да посетят дирекцията за социално подпомагане, за да декларират има ли промяна или няма в обстоятелствата. При тези, при които промяната е свързана с родители, съвместно живеещи на един адрес, само те подават ново заявление-декларация с нова преценка, с всички необходими документи", разясни Попова.

Детските добавки за бедни родители се отпускат за срок от 12 месеца. Пои думите на Зоя Попова за януари са около 54 хил. тези семейства, които трябва по принцип да си подновят заявленията-декларации. За да няма струпване и преценката да се направи в срок по график до края на февруари, дирекциите за социално подпомагане трябва да посетят родителите с отпуснати семейни помощи от 1 април и 1 май миналата година. А до 31 март – тези, на които парите са отпуснати след 1 юни и 1 юли.

Информация и декларации няма да подават само семействата на деца с увреждания и приемните родители.

С. Дончев: Държавата като фирма за законен грабеж

http://www.cross.bg/prava-chast-zakonen-1493259.html

/КРОСС/ Най-лошата от всички възможни форми на съществуване на държавата е демокрацията От незапомнени времена хората се делят на две групи. В едната група са тези, които за да осигурят съществуването на своето семейство, ежедневно се трудят, произвеждат и разменят продукти. Точно те са очевидното доказателство за превъзходството на човека над другите животински видове в природата. Те са създателите и пазителите на обичаите. Обичаи, изградени на основата на отговорността на един към друг - отговорност, възникнала от обещанието, което са дали, обещание, което е породило очакване в другите членове на общността. Обичаите са се предавали от поколение на поколение и спазването им се е считало за въпрос на чест и достойнство. Затова постепенно те са се превърнали в институции, които са били призвани да защитават морала на всяка човешка общност. За съжаление, обаче, има и друга група хора, които не желаят да живеят по тези правила. За тях трудът е досадно и неинтересно занимание. Те искат да получават, без да дават. Нещо повече - те най-много се дразнят, че производителите, които се грижат за тях и ги изхранват, непрекъснато ги укоряват и видимо ги недолюбват. Не искам да гадая как, но най-вероятно поради факта, че моралът на хората от първата група не предполага измама, в един ден те от великодушни благодетели са се оказали длъжници на търтеите. Не знам какво им е обещано в замяна - сигурност, правосъдие, ред, справедливост..

България през 2015 година: Икономически неволи

http://business.actualno.com/bylgarija-prez-2015-godina-ikonomicheski-nevoli-news_515833.html

Цената на тока, цената на горивата и вечният сериал „Южен поток” – това бяха големите икономически теми в България и през тази година, ако не броим грабежът „КТБ”. Разбира се, в края на годината дойде време и за макроикономиката – държавният бюджет за догодина, но за разлика от 2014 година този път нямаше големи драми. Тихомълком мина актуализацията на тазгодишния бюджет, макар че това стана по скандален начин – за пръв път със Закона за бюджета за следв

Путин посочи за първи път САЩ като заплаха за националната сигурност

http://asia.actualno.com/putin-posochi-za-pyrvi-pyt-sasht-kato-zaplaha-za-nacionalnata-sigurnost-news_516119.html

САЩ се нарежда сред заплахите за националната сигурност на Русия за първи път, което е ясен знак за това как отношенията със Запада са се влошили през последните години, пише Asia Times. Документът „За стратегията за национална сигурност на Руската федерация“ беше подписан от президента на страната Владимир Путин в навечерието на Нова година. Той замества версията от 2009 година, одобрена от предишния президент Дмитрий Медведев, в която не се споменаваше нито САЩ, нито НАТО. &bdqu

Шест апартамента унищожени при газовия взрив във Враца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5207792

Вчерашният взрив на газова инсталация във Враца, е съсипал 6 апартамента, съобщава tribali.info.
Днес от пресцентъра на областната полицейска дирекция официално съобщиха за инцидента и щетите от него.
Взривът възникна вчера преди обяд при ремонтни дейности по отстраняване на авария в инсталацията за газоподаване на сградата.
Вчерашният взрив на газова инсталация във Враца, е съсипал 6 апартамента, съобщава tribali.info. Днес от пресцентъра на областната полицейска дирекция официално съобщиха за инцидента и щетите от него. Взривът възникна вчера преди обяд при ремонтни дейности по отстраняване на авария в инсталацията за газоподаване на сградата.

Големи задръствания на Е-79 заради трафика от Банско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5207791

Изключително натоварен е трафикът на Главен път Е-79. Задръствания има както на входа на Симитли, така и на тунела при село Железница. От „Областно пътно управление“ - Благоевград съобщиха за Фокус, че затрудняването на движението се дължи на големия брой автомобили, идващи от курортния град Банско.
Изключително натоварен е трафикът на Главен път Е-79. Задръствания има както на входа на Симитли, така и на тунела при село Железница. От „Областно пътно управление“ - Благоевград съобщиха за Фокус, че затрудняването на движението се дължи на големия брой автомобили, идващи от курортния град Банско.

От зоопарка в Добрич канят добричлии да занесат елхите си след празниците

http://pik.bg/от-зоопарка-в-добрич-канят-добричлии-да-занесат-елхите-си-след-празниците-news460977.html

От зоопарка в Добрич канят добричлии да занесат елхите си след празниците

От Центъра за защита на природата и животните в Добрич и тази година призовават жителите на града да не изхвърлят коледните елхи, а да ги предоставят за храна на животните в зоопарка.

Елховите клонки са деликатес за част от животните в зоопарка – цакели, кози, бизони, коне, с тях ще бъде разнообразено тяхното меню след празниците.

Идеята елхите да влязат в менюто на животните е заимствана от берлинския зоопарк. На Коледа и Нова година почти във всеки дом в Добрич има елха. След празниците обаче коледните дръвчета се изхвърлят. Затова, за поредна година от зоопарка предлагат алтернативно решение.

Всъщност, Мартин изплака пръв

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540607

Момченце е първото бебе, родено в Бургас през тази година. Мартин е изплакал точно в 6.57 минути на 1 януари, ъобщиха от пресцентъра на МБАЛ „Дева Мария”. Младежът тежи 2.930 килограма и е в перфектно здраве. За появяването му на бял свят е помогнал екип, ръководен от акушер-гинеколога д-р Сияна Драгнева. Честито на семейството! ...

Цените на горивата ще продължат да бъдат ниски

http://www.bnews.bg/article-145736

Въпреки поевтиняването на горивата, цените за прибирането след празниците на столичната автогара остават непроменени.

Според Ванга ИДИЛ удря Европа през 2016 с химическо оръжие

http://frognews.bg/news_104627/Spored-Vanga-IDIL-udria-Evropa-prez-2016-s-himichesko-orajie/

Ислямистите ще ударят Европа с химическо оръжие през 2016 г. това ще е началото на тухното военно настъпление срещу Стария континет. Това предрекла Ванга още през 1950 г., според днешна информация на руската ren.tv, която пък се позовава на The Daily Star.

Мургав Бай Ганьо се перчи със злато и оръжие, а полицията спи

http://frognews.bg/news_104628/Murgav-Bai-Ganjo-se-perchi-sas-zlato-i-orajie-a-politsiiata-spi/

Видеоклип, който се разпространява в социалните мрежи и платформи за видеосподеляне като "Ютюб", скандализира мнозина.

2015-та: Година за пренареждане на старата нова власт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=310166

Поради големия читателски интерес към обзорните материали за изминалата 2015 година и най-важните събития във Варна, публикуваме отново поредицата от статии. Варна изпрати 2015 година със стар кмет и нов Общински съвет. Годината беляза края на едно управление и началото на нов четиригодишен мандат и този път, доминиран от мнозинството на ГЕРБ.

Грипът ни удря в края на януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540585

"В над 90% от случаите грипът идва точно към края на януари". Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред Фокус по отношение на грипната епидемия и новите щамове. „Началото на февруари се достига пик на епидемията средно за страната. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици грипът успява да обхване цялата страна", заяви той, като поясни, че много внимателно следят обстановката, защото има промяна в сравнение с предишн...

Голямото прибиране започна! Задръствания по Е–79 и тунела при село Железница

http://pik.bg/голямото-прибиране-започна-задръствания-по-е–79-и-тунела-при-село-железница-news461108.html

Голямото прибиране започна! Задръствания по Е–79 и тунела при село Железница

Изключително натоварен е трафикът на Е–79. Задръствания има както на входа на Симитли, така и на тунела при село Железница.

От „Областно пътно управление“ - Благоевград съобщиха, че затрудняването на движението се дължи на изключително многото МПС – та, идващи от курортния град Банско, уточнява "Фокус".

Ученически проект от Юпер – финалист в национален конкурс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540605

Проект на тийнейджъри от кубратското село Юпер е единственият от Разградско, одобрен за участие в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“. Това става ясно от публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването информация във връзка с провеждането на конкурса. Конкурсът „Посланици на здравето“ е продължение на традиционния конкурс „Проектът на нашия клас за живот без тютюн“. Организира се от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министер...

Русия назова САЩ като заплаха в документ за националната си сигурност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/02/2678545_rusiia_nazova_sasht_kato_zaplaha_v_dokument_za/?ref=rss


Русия назова Съединените щати като една от заплахите за националната си сигурност в своя стратегическа атестация за първи път – показателна стъпка за влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон през последните години.

Провеждането на независима политика от Русия, "както международна, така и вътрешна", е предизвикало "ответна реакция от Съединените щати и техните съюзници, които се опитват да възвърнат доминацията  си в глобалната политика", посочва стратегията.

Документът, озаглавен "За стратегията за национална сигурност на Руската федерация" е подписан от президента Владимир Путин в навечерието на 2016 г. Той заменя своя версия от 2009 г., тогава одобрена от Дмитрий Медведев. В нея не се споменават нито Съединените щати, нито НАТО.

В документа пише, че Русия е засилила ролята си в разрешаването на глобалните проблеми и международните конфликти и че тази засилена роля е предизвикала реакция от запада.

"Засилването на Русия става на фона на нови заплахи за националната сигурност, които са от сложна и взаимосвързана природа", пише още в документа.

Според Кремъл в момента върху Русия се упражнява "политически, икономически, военен и информационен натиск".

Документът още казва, че Съединените щати и Европейският съюз са подкрепили "антикоституционен преврат в Украйна", който е довел до дълбоко разделение в украинското общество и до военен конфликт.

Атестацията е категорична, че разширяването на НАТО е заплаха за националната сигурност на Русия и твърди, че САЩ са разширили мрежата си от военно-биологични лаборатории в съседните на федерацията държави.

Този документ е основа за планирането на стратегията за националната сигурност за различните държавни институции на Русия. В него не се споменава Сирия.

 

Астрофизиката потвърждава Омир

http://www.grreporter.info/astrofizikata-potvrzhdava-omir/18451

Интердисциплинарен екип сравнява природните феномени, описани в епоса, с астрономическите феномени и проверява историческата истина на повествованието

прочети повече

Синоптици: Сняг затрупва цяла България! Ето къде ще е най-обилно

http://petel.bg/Sinoptitsi--Snyag-zatrupva-tsyala-Balgariya--Eto-kade-shhe-e-nay-obilno__139774

Кадър Нова тв Жълт код за сняг и поледици е обявен за цялата страна за 3 януари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по...

Заради прогноза за 10-15 см сняг е обявен жълт код в цялата страна за неделя

http://www.mediapool.bg/zaradi-prognoza-za-10-15-sm-snyag-e-obyaven-zhalt-kod-v-tsyalata-strana-za-nedelya-news243733.html

Обявен е жълт код за обилни снеговалежи в цялата страна за неделя (3 януари), показа справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). В Сандански и по Черноморието през деня снегът ще бъде примесен и с дъжд, възможни са поледици. Очаква се валежите да започнат вечерта събота срещу неделя. Първо ще завали в Западна България, а после и в Източната част, уточняват синоптиците. Минималните температури ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, а в Югозападната част на страната - между минус 5 и минус 2. Максималната температура в Северна България няма да превиши минус 7 градуса, а по Черноморието - до 3 градуса. В София се очаква минималната температура да бъде минус 9, а максималната минус 1. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно - може да се очаква затваряне на летища или забавяне на полетите, трудни условия за шофиране и удължаване на времето за пътуване.  

Русия ограничи до 20% участието на чужди капитали в медии

http://www.cross.bg/medii-pritezhavat-rysiya-1493258.html

/КРОСС/ В Русия влиза в сила нов закон, ограничаващ до 20 на сто дяловете на чуждестранни акционери в уставния капитал на руски медии.Законопроектът, приет през септември 2014 г. от Държавната дума, бе одобрен от Горната камара на парламента през октомври и подписан от президента Владимир Путин през декември 2015 г., съобщи ТАСС.Текстът, който влиза в сила от днес, забранява на лицата с чуждестранно или двойно гражданство да учредяват медии в Русия и разрешава акционери от чужбина да притежават най-много 20 на сто от уставния им капитал.До 1 февруари собствениците на медии трябва да изпълнят законовите изисквания и до 15 февруари да внесат новите документи в държавната агенция „Роскомнадзор", която при нарушения ще сезира съда, за да бъде спряна съответната медия.Всички големи медии в Русия ще изпълнят исканията на закона за чуждестранния дял от капитала, коментира шефът на „Роскомнадзор" Александър Жаров пред ТАСС.Агенцията е регистрирала в Русия близо 1000 медии с чуждестранен капитал, от които чака информация и след 15 февруари ще прави проверки, заявява той.В САЩ чуждестранни компании или граждани могат да притежават до 25 на сто от капитала на ефирни радиа и телевизии; ограничения за печатните издания няма.Канада разрешава до 20 на сто чужд капитал във всички радиа и телевизии, а в медийните холдинги - до 33,3 процента. В страната тече дискусия за смекчаване на тази норма с цел привличане на инвестиции от чужбина

Един мераклия засега да вади кръста от Марица в Димитровград

http://pik.bg/един-мераклия-засега-да-вади-кръста-от-марица-в-димитровград-news460975.html

Един мераклия засега да вади кръста от Марица в Димитровград

Един мъж до момента е изразил желание да влезе в ледените води на р. Марица край Димитровград на Йордановден, за да извади кръста. Други трима души пък са поискали на 6 януари да бъдат кръстени.

И тази година Христовото разпятие ще бъде хвърлено в реката. Преди това ще има и литийно шествие.

Желаещите да се включят в надпреварата за изваждане на кръста, могат да се запишат в църквата "Св. Димитър".

Миналата година кръста бе изваден от 22 годишно момче, курсант в Академията на МВР.

Новият видеоклип на Тейлър Суифт събра почти 7 милиона гледания за два дни (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5207777

Новият видеоклип на Тейлър Суифт -
Новият видеоклип на Тейлър Суифт - "Out Of The Woods" събра почти 7 милиона гледания за броени часове. Парчето е качено в официалния профил на звездата в YouTube на 31 декември 2015 г и само за два дни прикова интереса на

Заради прогноза за 10-15 см сняг е обявен жълт код в цялата страна утре

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/02/2678540_zaradi_prognoza_za_10-15_sm_sniag_e_obiaven_jult_kod_v/?ref=rss


Обявен е жълт код за обилни снеговалежи в цялата страна за неделя (3 януари), показа справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). В Сандански и по Черноморието през деня снегът ще бъде примесен и с дъжд, възможни са поледици.

Очаква се валежите да започнат вечерта събота срещу неделя. Първо ще завали в Западна България, а после и в Източната част, уточняват синоптиците.

Минималните температури ще бъдат...

Тригодишно дете се изгуби в гора в новогодишната нощ, но бе открито невредимо

http://www.mediapool.bg/trigodishno-dete-se-izgubi-v-gora-v-novogodishnata-nosht-no-be-otkrito-nevredimo-news243732.html

Тригодишно дете, изгубило се в гората в новогодишната нощ, беше открито след 19-часово издирване в Каталуния, съобщава испанският вестник ”Ел Паис”. Тригодишният Жорди е прекарало нощта в гората,но не е пострадало. Семейството на Жорди пристигнало в туристически комплекс в района Сан Серайонга, за да посреща Нова година. Още докато родителите изваждали багажа от колата, момченцето се заиграло с други деца, а после избягапо към дърветата в околната гора. Веднага било организирано издирване, в което освен спасителните екипи се включили и много местни доброволци. Детето било открито 19 часа по-късно от двама местни жители - баща и син. Те чули плача му и го намерили сред храсти, където вероятно е прекарало и нощта. Малкият Жорди бил без обувки и чорапи, бил премръзнал, а лицето му било издрано от бодли, но нямал никакви сериозни наранявания.  

По-евтини ли ще са горивата през 2016-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=310163

По-евтини горива се очакват и през тази година. Поне до края на 2016-а шофьорите ще зареждат бензин и дизел на цените, около които са в момента, прогнозират експерти пред Нова телевизия. Само за няколко седмици, заради поевтиняването на суровия петрол, цените на най-масовите горива паднаха под 2 лева.

Възобновява се изкупуването на тютюн в Североизточна България

http://www.cross.bg/bulgariya-severoiztochna-tyutyun-1493257.html

/КРОСС/ Изкупуването на тютюн в Североизточна България ще бъде възобновено в следващите дни, съобщи Фикрет Бекир от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. До края на декември са изкупени близо 70% от сортовата група „Каба Кулак" и около 50 на сто от сорт „Бърлей". В сравнение с предходната година цените са по-ниски с около 60-70 стотинки. По думите на Фикрет Бекир ако не бъде увеличена цената на суровината, 20-30% от производителите ще се откажат да отглеждат тютюн. Пет фирми изкупуват продукцията на стопаните в Североизточна България. Кампанията се очаква да приключи в края на януари, началото на февруари.

Звезда на "Реал Мадрид" в гонка с полицията с 200 км/ч

http://frognews.bg/news_104626/Zvezda-na-Real-Madrid-v-gonka-s-politsiiata-s-200-km/ch/

Една от звездите на "Реал Мадрид" Хамес Родригес се забърка в сериозен скандал с полицията. Според испанския „Ас“ Родригес се е оказал в центъра на сцена като от екшън филм, след като е бил преследван от полицията, шофирайки със скорост от 200 км/ч в първия ден от 2016.

Клип със стрелба в Пазарджик скандализира социалните мрежи (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5207770

Видеоклип със стрелба, който се разпространява в интернет скандализира мнозина. От заглавието на видеото става ясно, че действието се развива в Пазарджик. На него се вижда как мъж позира в "геройска" поза до бял мерцедес, в багажника на който сякаш има миниарсенал, отбелязва БиТиВи. От автомобила се носи и характерна музика.

Проблем с VIP NET

http://www.zapernik.com/obshtestvo/problem-s-vip-net_41035/

Някой знае ли какво става с VIP NET ? Нямам интернет от 24 часа . Не вдигат никакви телефони . Някой друг има ли проблеми ?

"Овергаз" обяви, че няма забавени плащания към "Газпром"

http://offnews.bg/news/n_1/n_615014.html

„Овергаз Инк.” няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. Това обявиха в фициално становище от дружеството, след като от „Газпром” спряха да им доставят директно природен газ за нуждите на техните клиенти. Преди дни директорът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен обяви, че Русия е решила да не спре доставките за "Овергаз" на количествата по търговския им договор заради просрочени задължения. От "Овергаз" пък обявиха още тогава, че не са получавали такова предупреждение и нямат дългове. Малко след това руското външно министерство изпрати съобщение, в което увери, че "няма да остави България без синьо гориво" и е готово да увеличи доставките към държавната "Булгаргаз", но в същото време се споменаваше и за търговски въпроси с "Овергаз", които предстояло да бъдат уредени. На извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов и шефът на БЕХ Жаклен Коен пък обявиха, че "Булгаргаз" и "Овергаз" са подписали договор, по силата на който ще бъде гарантирано снабдяването с природен газ на клиентите на "Овергаз". "За да избегне каквито и да са рискове за клиентите, без да дочака отговора на „Газпром Експорт”, ръководството на„Овергаз Инк” се свърза с представител на „Булгаргаз”, като го запозна с възникналата неочаквана ситуация и заяви, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик", посочиха от дружетсвото. Ето и цялото становище на "Овергаз": В съответствие с клаузите на договора между „Овергаз Инк.” и „Газпром Експорт” в предвидения срок са изпратени: - Годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ (по тримесечия); - Открита е банкова гаранция в съответствие със заявените за доставка количества. • Всеки ден до Балканския диспечерски център се изпраща заявка за предстоящите три дни. Тази заявка е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора и не представлява договорно задължение. Затова „Овергаз Инк.” не приема за официален изпратения от Центъра отговор с посочени нули за 1-ви януари 2016. • След получаването на този отговор от Балканския диспечерски център на 29 декември 2015 година „Овергаз Инк.” незабавно изпрати писмо (факс) до генералния директор на „Газпром Експорт” с искане за потвърждение на заявените за доставка количества природен газ. • За да избегне каквито и да са рискове за клиентите, без да дочака отговора на „Газпром Експорт”, ръководството на„Овергаз Инк” се свърза с представител на „Булгаргаз”, като го запозна с възникналата неочаквана ситуация и заяви, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик. • Фигурата на обществения доставчик съществува в Закона за енергетиката точно поради хипотезата за възникване на подобни ситуации. Това лицензионно задължение на „Булгаргаз” не предполага предварително известяване, тъй като газът в тръбите на „Булгартрансгаз” е повече от достатъчно. Известяването има за цел да предупреди всички участници по веригата, че заявителят от определен момент ще започне да консумира газ, който се явява собственост на обществения доставчик. • На 31 декември 2015 година след 17:00 часа, докато вървеше пресконференцията на министър-председателя и шефовете на държавните енергийни дружества, „Овергаз Инк.” получи отговор на писменото си запитване, с който служител на „Газпром Експорт” информира, че заявката не може да бъде изпълнена. • С това писмо „Овергаз Инк.” бе информирана, че „Газпром Експорт” е предприел действия за осигуряване на необходимите за нашите клиенти количества природен газ, но през „Булгаргаз”. • По повод подмятанията от страна на изпълнителните директори на БЕХ и „Булгартрансгаз” за очаквана коректност в плащанията, „Овергаз Инк.” подчертава, че няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. Още повече – нито една банка в цялата история на компанията не й е отказвала кредит, което е независима оценка за кредибилитета на дружеството.

"Овергаз": Нямаме задължения с настъпил падеж към нито една институция

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/overgaz-niamame-zadyljeniia-s-nastypil-padej-kym-nito-edna-instituciia-208760/

Дружеството е изпратило на „Газпром Експорт” годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ по тримесечия в предвидения срок

Симеон Венциславов, сценарист: Ще е добре да се създаде национална лотария за кино

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/01/02/2673102_simeon_vencislavov_scenarist_shte_e_dobre_da_se/?ref=rss


В края на годината неизбежно идва времето за осмисляне на постигнатото и набелязване на целите за бъдещето. По традиция "Дневник" се обърна към няколко режисьори, продуценти, сценаристи и организатори на фестивали с въпроси за тяхната лична класация на 2015 г., в която българското кино навърши век, и за очакванията им към новата година. Отговорите им може да четете в специалната тема "Годината".

Симеон Венциславов е сценарист, половината от успешния тандем зад "Нанук" (заедно с...

Взривът във Враца съсипал 6 апартамента

http://pik.bg/взривът-във-враца-съсипал-6-апартамента-news461096.html

Взривът във Враца съсипал 6 апартамента

6 апартамента са съсипани от вчерашния взрив на газова инсталация във Враца. Информацията за щетите е от пресцентъра на областната полицейска дирекция в града, съобщава Tribali.info.

Взривът стана вчера по обяд при ремонтни дейности по отстраняване на авария в инсталацията за газоподаване на сградата. Пожарът, вследствие на взрива, е нанесъл само материални щети. Няма пострадали лица. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство.

Спират големите камиони по магистралите и натоварените пътища утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5207767

Ограничението е от 14 до 20 ч. 
Утре – 3 януари, последният от четирите почивни дни за Нова година от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления, информират от ресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Ограничението е от 14 до 20 ч.  Утре – 3 януари, последният от четирите почивни дни за Нова година от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления, информират от ресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ограничават движението на камиони над 12 тона по пътя Бургас–Царево

http://pik.bg/ограничават-движението-на-камиони-над-12-тона-по-пътя-бургас–царево-news460971.html

Ограничават движението на камиони над 12 тона по пътя Бургас–Царево

Движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления ще бъде ограничено в неделя, 3 януари, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Заповедта се отнася за времето от 14 ч. до 20 часа.

В участъците с ограничения попада и път II-99 Бургас – Царево, както и път I-9 Дуранкулак – Варна – Бургас.

Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура, тъй като в последния почивен ден след новогодишните празници се очаква движението по автомагистралите и пътищата да бъде много интензивно. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

”Овергаз” отхвърли обвиненията, че е поставила държавата на изпитание

http://www.mediapool.bg/overgaz-othvarli-obvineniyata-che-e-postavila-darzhavata-na-izpitanie-news243731.html

”Овергаз” отхвърли в събота обвиненията на шефовете на държавните енергийни дружества, че компанията не е информирала своевременно за ситуацията със спрените руски доставки и по този начин е поставила държавата на изпитание. Преди ден шефовете на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и ”Булгартрансгаз” докладваха, че доставките от газ до всички потребители в България се изпълняват нормално след като държавната ”Булгаргаз” пое снабдяването със синьо гориво на клиентите на ”Овергаз”, която беше заплашена със спиране на руските доставки. Те разкритикуваха ”Овергаз”, че е сигнализирала късно за проблема и директорът на БЕХ Жаклен Коен дори заподозря опит да се постави на изпитание способността на държавата да реагира. От ”Овергаз” излязоха в събота с позиция, в която отхвърлят тези обвинения. ”Фигурата на обществения доставчик съществува в Закона за енергетиката точно поради хипотезата за възникване на подобни ситуации. Това лицензионно задължение на ”Булгаргаз" не предполага предварително известяване, тъй като газът в тръбите на ”Булгартрансгаз" е повече от достатъчно. Известяването има за цел да предупреди всички участници по веригата, че заявителят от определен момент ще започне да консумира газ, който се явява собственост на обществения доставчик”, коментираха от ”Овергаз”. Въпреки това от компанията твърдят, че са известили своевременно ”Булгаргаз”, дори без да имат официален отговор за спиране на доставките от руска страна. От компанията обясниха, че всеки ден до Балканския диспечерски център се изпраща заявка за предстоящите три дни. Тази заявка е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора с ”Газпром Експорт” и не представлява договорно задължение. Затова ”Овергаз Инк." не приема за официален изпратения от центъра отговор с посочени нули за 1-ви януари 2016. След получаването на този отговор от Балканския диспечерски център на 29 декември 2015 година ”Овергаз Инк." Незабавно е изпратила писмо (факс) до генералния директор на ”Газпром Експорт" с искане за потвърждение на заявените за доставка количества природен газ. За да избегне каквито и да са рискове за клиентите, без да дочака отговора на ”Газпром Експорт", ръководството на ”Овергаз Инк" се е свързало с представител на ”Булгаргаз", като го запознала с възникналата неочаквана ситуация и заяви, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик. ”На 31 декември 2015 година след 17 часа, докато вървеше пресконференцията на министър-председателя и шефовете на държавните енергийни дружества, „Овергаз Инк." получи отговор на писменото си запитване, с който служител на „Газпром Експорт" информира, че заявката не може да бъде изпълнена”, информираха от компанията. С това писмо „Овергаз Инк." е била информирана, че ”Газпром Експорт" е предприел действия за осигуряване на необходимите за нейните клиенти количества природен газ, но през ”Булгаргаз". По повод подмятанията от страна на изпълнителните директори на БЕХ и ”Булгартрансгаз" за очаквана коректност в плащанията, ”Овергаз" коментира че няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към ”Газпром Експорт". ”Още повече – нито една банка в цялата история на компанията не й е отказвала кредит, което е независима оценка за кредибилитета на дружеството”, коментираха от компанията.  

Откриха опасни бактерии в кафемашините, може да предизвикат менингит!

http://petel.bg/Otkriha-opasni-bakterii-v-kafemashinite--mozhe-da-predizvikat-meningit-__139772

Голямо количество изключително опасни бактерии се съдържат в утайката на кафето, откриха учени от университета на Валенсия, съобщи...

Никой от Крим не иска ток от Украйна, ако ще стават пак част от нея

http://www.bnews.bg/article-145734

Проучването е възложено лично от президента Владимир Путин на министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

Китай се доближи до мечтата си за могъща армия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540604

Китай обяви днес структурни промени в своите въоръжени сили, които президентът Си Цзинпин определи като „важно стратегическо решение за реализиране на китайската мечта за могъща армия". Неотдавна президентът заяви, че иска да направи китайската армия по-ефикасна, като намали числеността й с 300 000 души - до 2 милиона, и засили контрола на комунистическата партия върху нея. Обявените днес промени се отнасят до създаването на три нови подразделения: едно, отговарящо за контрола над арсенала стратегически ракети, генерално командване на сухопътни...

Започва голямото прибиране след празниците

http://offnews.bg/news/n_1/n_615008.html

Голямото прибиране след празниците започва в следващите часове, като се очаква трафикът да е най-интензивен утре. По магистралите ще има повече служители на "Пътна полиция".  "Основната дейност на служителите ще бъде насочена основно към подпомагане движението и регулиране, където се налага, а не толкова към контролна дейност. Но все тези, които с поведението си показват неуважение и неспазване на правилата - да не се успокояват, че към тях няма да се вземе отношение", обясни началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски, цитиран от bTV. На 3 януари от 10 до 16:30 ч. на пътя Е-79 през Владая ще бъдат отворени две ленти в посока София. От 14 до 20 ч. пък се забранява движението на моторните превозни средства над 12 тона по магистралите и натоварените пътища. Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението, обявиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - път II-18 от км 0+780 до км 6+308,17, е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация, допълват оттам. 

Грипът ни удря в края на януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=310162

В грипните вируси, които очакваме тази зима, няма да има изненади. Щамовете, които ще циркулират по територията на нашата страна, са ни добре познати от последните години, каза в интервю за Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.

Взривът във Враца съсипал 6 апартамента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5207755

6 апартамента са съсипани от вчерашния взрив на газова инсталация във Враца. Информацията за щетите е от пресцентъра на областната полицейска дирекция в града, съобщава Tribali.info.
Взривът стана вчера по обяд при ремонтни дейности по отстраняване на авария в инсталацията за газоподаване на сградата.
6 апартамента са съсипани от вчерашния взрив на газова инсталация във Враца. Информацията за щетите е от пресцентъра на областната полицейска дирекция в града, съобщава Tribali.info. Взривът стана вчера по обяд при ремонтни дейности по отстраняване на авария в инсталацията за газоподаване на сградата.

"Атлетико" (Мадрид) привлече капитана на "Селта"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/02/2678533_atletiko_madrid_privleche_kapitana_na_selta/?ref=rss


"Атлетико" (Мадрид) приключи формалностите по привличането на Аугусто Фернандес от "Селта" с договор за 3.5 години.
29-годишният аржентинец отива в Мадрид, за да запълни празнината от отсъствието на Тиаго Мендеш, след като в последната година игра предимно като вътрешен халф. Той веднага попадна в състава за мача с "Леванте" днес.

Фернандес дебютира в първенството на Аржентина с "Ривър плейт" през 2005 г., а през 2008 г. спечели "Клаусура" под ръководството на Диего Симеоне....

Обявиха край на примирието в Йемен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5207743

Водената от Саудитска Арабия коалиция, която воюва с подкрепените от Иран бунтовници в Йемен, обяви в събота край на прекратяването на огъня. То беше беше нарушавано ежедневно, след като беше обявено през миналия месец, пише вестник Daily Sabah.
„Ръководството на коалицията обявява края на примирието в Йемен,
Водената от Саудитска Арабия коалиция, която воюва с подкрепените от Иран бунтовници в Йемен, обяви в събота край на прекратяването на огъня. То беше беше нарушавано ежедневно, след като беше обявено през миналия месец, пише вестник Daily Sabah. „Ръководството на коалицията обявява края на примирието в Йемен,

Народният театър остава без директор след провал на конкурса

http://pik.bg/народният-театър-остава-без-директор-след-провал-на-конкурса-news460968.html

Народният театър остава без директор след провал на конкурса

Народният театър остава без директор след като на проведения на 16 декември миналата година конкурс никой не можа да набере необходимия минимум от точки.

Участвалите в конкурса за заемане на длъжността директор на Народен театър „Иван Вазов” кандидати - Камен Сотиров Костов и Филип Иванов Трифонов, не са набрали необходимия минимум от точки и така конкурсът приключва без класиране, става ясно от съобщение на МК.

До обявяване на конкурс за ръководител на театъра се стигна след като предишният директор Александър Морфов подаде оставка на 4 септември миналата година. Министерството на културата обяви на 7 септември конкурс за длъжността директор на Народния театър „Иван Вазов. Големият Александър Морфов заяви пред БГНЕС, че този път не е избухнал, защото вижда, че няма никакъв смисъл.

„Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра”, подчерта режисьорът. „Не е тайна за никого, че аз не съм обичан от управляващите, както и, че и аз не ги обичам и ги презирам. Моят жест да поема поста беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен”, каза Морфов.

„Много е тежко чувството за вина, което изпитвах всеки ден, защото когато дойдох в качеството си на директор, много от хората в театъра, с които се обичаме, имаха големи надежди, че нещо ще променя. А аз нищо не мога да променя. Чувството за вина – да ги срещаш всеки ден тези хора, да ги гледаш в очите и да знаеш, че нищо не можеш да направиш за тях. Да ги оставиш да съществуват в сегашното мизерно положение – това е ужасно”, подчерта големият български режисьор.

Десетина кафяви мечки бродят из Витоша, избягват срещите с хора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5207736

Освен диви котки, кози и златки, в южната част на Витоша живеят и десетина кафяви мечки. Местообитанията им вече са описани по проекта „Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на ПП “Витоша“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“, съобщават от екоминистерството.
Освен диви котки, кози и златки, в южната част на Витоша живеят и десетина кафяви мечки. Местообитанията им вече са описани по проекта „Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на ПП “Витоша“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“, съобщават от екоминистерството.

„Овергаз” : Нямаме забавени плащания към "Газпром"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5207740

„Овергаз Инк.” няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. Това се посочва в позиция на компанията, изпратена до медиите във връзка пресконференции на изпълнителните директори на държавните енергийни дружества, съобщи
„Овергаз Инк.” няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. Това се посочва в позиция на компанията, изпратена до медиите във връзка пресконференции на изпълнителните директори на държавните енергийни дружества, съобщи "Фокус". В позицията изтъкват хронологията на следните факти: „В съответствие

Реформата и партиите - политическата ни класа фалира

http://frognews.bg/news_104625/Reformata-i-partiite---politicheskata-ni-klasa-falira/

Питам ДБГ, СДС и другите от РБ, питам Патриотите, питам редовите депутати и членове на ГЕРБ, които твърдят, че са център-десни - и те ли не виждат олигархия в България, както господин Цветанов?!

Ислямисти набират бойци с клип на Доналд Тръмп

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540603

Сомалийската ислямистка организация Аш Шабаб разпространи филм за вербуване на бойци под формата на документална лента за расовата несправедливост в САЩ с главен герой претендентът за президентския пост Доналд Тръмп, съобщи порталът за мониторинг, цитиран от Ройтерс. Републиканецът Тръмп е показан в 51-минутния филм как през декември призовавава да се забрани на мюсюлманите да влизат в САЩ, докато привържениците му го аплодират. Той е включен между два клипа с екстремисткия лидер Ануар ал Аулаки, убит при въздушен удар с дрон в Йемен през 2011 ...

Хороскоп: Какви са астротенденциите пред зодиите през 2016-та?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540548

2016 година е под влияние на числото 9, което е под влиянието на Марс. Приема се, че 9 носи голяма активност, битки, конфликти, както и важна тенденция към привършване и финализиране на планове, проекти и задачи, които са започнати преди месеци или години и сега е добре да приключат. Това каза пред БГНЕС астрологът Татяна Янковска. Теоретично числото девет се характеризира с голямо напрежение и проява на крайности в ситуациите. Девет засилва стремежите към просперитет и по-голяма финансова стабилност. Нещо повече - през 2016 година ще с...

Полицията откри стрелеца от Пазарджик и прибра газовите му оръжия

http://petel.bg/Politsiyata-otkri-streletsa-ot-Pazardzhik-i-pribra-gazovite-mu-orazhiya__139770

Мъжът, скандализирал социалните мрежи с кадри със стрелба с пистолет и автоматично оръжие е 38-годишният Ахмед Баши от пазарджишкия...

Противници на "Ислямска държава" хакнаха сайта на BBC

http://petel.bg/Protivnitsi-na-Islyamska-darzhava-haknaha-sayta-na-BBC__139771

Снимка Булфото Хакерите от американската група New World Hacking, бореща се с поддръжниците на терористичната групировка „Ислямска държава“...

Новият клип на Тейлър Суифт с милиони гледания в YouTube от началото на годината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5207742

Новата песен на американската поп звезда Тейлър Суифт "Out of the woods" моментално стана хит в интернет. Клипът беше пуснат в YouTube часове преди Нова година и за по-малко от два дни беше гледан близо 7 милиона пъти и коментиран 56 хиляди пъти. 
Парчето е част от последния ѝ албум
Новата песен на американската поп звезда Тейлър Суифт "Out of the woods" моментално стана хит в интернет. Клипът беше пуснат в YouTube часове преди Нова година и за по-малко от два дни беше гледан близо 7 милиона пъти и коментиран 56 хиляди пъти.  Парчето е част от последния ѝ албум

Голямото прибиране след празниците започва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540602

Очаква се всички празнуващи да започнат да се прибират през следващите часове. Трафикът ще е най-интензивен утре. На 3 януари, неделя, от 10 до 16:30 ч. на пътя Е-79 през Владая ще бъдат отворени две ленти в посока София, допълва бТВ. В последния от почивните дни от 14 до 20 ч. се забранява движението на моторните превозни средства над 12 тона по магистралите и натоварените пътища. "Основната дейност на служителите ще бъде насочена основно към подпомагане движението и регулиране, където се налага, а не толкова към контролна дейност. Но все тези...

„Овергаз”: Нямаме забавени плащания към "Газпром"

http://frognews.bg/news_104624/Overgaz-Niamame-zabaveni-plashtaniia-kam-Gazprom/

"Овергаз Инк.” няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. От дружеството излязоха с официално становище след като от „Газпром” спряха да им доставят директно природен газ за нуждите на техните клиенти.

Ползвали сме по-малко ток по празниците

http://society.actualno.com/polzvali-sme-po-malko-tok-po-praznicite-news_516111.html

В дните по празниците сме ползвали по-малко електроенергия в сравнение с предишни години, става ясно от данните на Енергийния системен оператор. В почивните дни около Нова година сме използвали по-малко ток, а това важи и за дните около Коледа, пише още Нова телевизия. Въпреки минусовите температури в първия ден от 2016-а година използваният ток отново е по-малко спрямо 1 януари 2015-а. В 19 часа, когато е пикът на потреблението, е регистриран спад от близо 5%.

Талибаните се обединиха

http://www.vesti.bg/sviat/azia/talibanite-se-obediniha-6047903

Те водят въоръжена борба с афганистанските власти и в същото време остро с „Ислямска държава”

Ако не ни бяха спретнали пуча, „Южен поток” вече щеше да се строи

http://www.cross.bg/potok-rysiya-bulgariya-1493256.html

/КРОСС/ „Да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток". Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток" щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия. Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора", казва министър-председателят Бойко Борисов в интервю за главния редактор на вестник „Труд" Петьо Блъсков. - Г-н Борисов, големият проблем на България сега е Русия. Путин пусна календар с вашето куче, това какъв жест е?- То има и текст от няколко реда. Хубаво. Там нищо не правят случайно. И когато ни се карат и ни размахват пръст, както направиха от Анкара, или в интервюта на руския президент и външния министър Лавров, това е един вид поведение. Но има и случаи, в които разбират, че имат партньори от другата страна, които могат да казват и да, и не, когато не е в техен интерес. Които не се влияят от конюнктурата, а си спазват традиционните политики. Винаги съм казвал, че България и Русия в културно-исторически план са изключително свързани. Религията ни... В същото време ние сме в ЕС и НАТО, имаме ангажименти там, те са в Евразийския съюз, имат други ангажименти

Ако не ни бяха спретнали пуча, „Южен поток” вече щеше да се строи

http://www.cross.bg/potok-bulgariya-rysiya-1493256.html

/КРОСС/ „Да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток". Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток" щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия. Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора", казва министър-председателят Бойко Борисов в интервю за главния редактор на вестник „Труд" Петьо Блъсков. - Г-н Борисов, големият проблем на България сега е Русия. Путин пусна календар с вашето куче, това какъв жест е?- То има и текст от няколко реда. Хубаво. Там нищо не правят случайно. И когато ни се карат и ни размахват пръст, както направиха от Анкара, или в интервюта на руския президент и външния министър Лавров, това е един вид поведение. Но има и случаи, в които разбират, че имат партньори от другата страна, които могат да казват и да, и не, когато не е в техен интерес. Които не се влияят от конюнктурата, а си спазват традиционните политики. Винаги съм казвал, че България и Русия в културно-исторически план са изключително свързани. Религията ни... В същото време ние сме в ЕС и НАТО, имаме ангажименти там, те са в Евразийския съюз, имат други ангажименти

Ако не ни бяха спретнали пуча, „Южен поток” вече щеше да се строи

http://www.cross.bg/rysiya-potok-yuzhen-1493256.html

/КРОСС/ „Да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток". Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток" щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия. Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора", казва министър-председателят Бойко Борисов в интервю за главния редактор на вестник „Труд" Петьо Блъсков. - Г-н Борисов, големият проблем на България сега е Русия. Путин пусна календар с вашето куче, това какъв жест е?- То има и текст от няколко реда. Хубаво. Там нищо не правят случайно. И когато ни се карат и ни размахват пръст, както направиха от Анкара, или в интервюта на руския президент и външния министър Лавров, това е един вид поведение. Но има и случаи, в които разбират, че имат партньори от другата страна, които могат да казват и да, и не, когато не е в техен интерес. Които не се влияят от конюнктурата, а си спазват традиционните политики. Винаги съм казвал, че България и Русия в културно-исторически план са изключително свързани. Религията ни... В същото време ние сме в ЕС и НАТО, имаме ангажименти там, те са в Евразийския съюз, имат други ангажименти

Жълт код утре във Варна за валежи от сняг, дъжд и образуване на поледици

http://www.moreto.net/novini.php?n=310161

Жълт код е обявен за утре, 3 януари, за област Варна и цялата страна, съобщават от НИМХ. За област Варна предупреждението е за валежи от сняг и дъжд и условия за образуване на поледици. По Черноморието облачността от запад ще увеличи и още преди обяд на много места ще завали сняг.

Бойко Борисов в интервю пред „Труд“: Имаме пълната подкрепа на Камерън, Меркел и Оланд за газовия разпределител „Балкан“ (втора част)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5207718

Вчера публикувахме първата част от новогодишното интервю, което министър­-председателят Бойко Борисов даде на главния редактор на „Труд“ Петьо Блъсков в първите часове на 2016 г. Днес ви предлагаме отговорите на Борисов за отношенията му с големите европейски лидери – британския премиер Дейвид Камерън,
Вчера публикувахме първата част от новогодишното интервю, което министър­-председателят Бойко Борисов даде на главния редактор на „Труд“ Петьо Блъсков в първите часове на 2016 г. Днес ви предлагаме отговорите на Борисов за отношенията му с големите европейски лидери – британския премиер Дейвид Камерън,

САЩ изнасят петрол за пръв път от 40 години

http://www.cross.bg/petrol-pruv-iznosa-1493255.html

/КРОСС/ САЩ отново са износител на петрол. За пръв път от 40 години насам американска компания започна експорт на петрол, добит в страната. Това се случва броени дни, след като на 19 декември президентът Барак Обама одобри промяната в търговския режим. Бахамският танкер „Тео Т" вече замина от Корпус Кристи за италианско пристанище. Суровината е за холандската Vitol Group.Досега в САЩ имаше забрана за износа на петрол. Тя е въведена още през `70-те години на миналия век, когато се разрази първата сериозна световна криза със суровината и цената на горивото скочи многократно. После, въпреки нормализацията на пазарите, САЩ не премахнаха ограниченията. Едва през последните няколко години, след разработването на нови технологии за извличане на петрол от дълбочинни шисти, запасите на страната достигнаха рекордни нива и забраната се превърна в проблем.През следващите дни се очаква да потеглят още няколко танкера от САЩ за Европа. Въпреки това новината за разрешаването на износа сама по себе си не е революционна. Търсенето американския петрол се очаква да бъде слабо. Основната причина затова е огромният излишък от „черно злато" на световните пазари.

Ройтерс: Зетят на Путин стана милиардер за нула време

http://frognews.bg/news_104623/Roiters-Zetiat-na-Putin-stana-miliarder-za-nula-vreme/

Сватбата бе организирана с голям замах в ски курорт в борова гора на час път северно от Санкт Петербург. Пари за нея не се пестяха и всички участници дадоха обет за мълчание. Младоженците бяха Катерина, по-малката дъщеря на Владимир Путин, и Кирил Шамалов, който е син на стар приятел на руския президент. Бракосъчетанието се състоя през февруари 2013 година в „Игор“, неголям ски курорт, който съчетава красота и уединение, казаха за Ройтерс петима души, присъствали на церемонията.

Саудитска Арабия екзекутира 47 души, сред които и виден шиитски духовник

http://offnews.bg/news/n_1/n_615004.html

Саудитска Арабия екзекутира 47 души, осъдени на смърт за терористични прояви, сред които и видният шиитски духовник Шейх Нимр Ал-Нимр, съобщи Би Би Си, позовавайки се на вътрешното министерство на страната. Шейх Нирм беше поддръжник на масовите антиправителствени протести, които избухнаха в източната провинция на страната през 2011 г. Смъртната му присъда беше потвърдена през октомври 2014 г. Нирм беше упорит критик на сунитското кралско семейство. Според поддръжниците му той е подкрепял само мирни демонстрации и се е въздържал от агресивна опозиция срещу правителството. Екзекуциите бяха проведени едновременно на 12 места в цялата страна. Сред екзекутираните са и сунити, обвинени във връзки с терористични атаки от 2003 г., свързани с Ал Кайда. Екзекутирани са основно саудитци, както и граждани на Чад и Египет.  Управляваният от шиити Иран обяви, че Саудитска Арабия ще си плати за екзекуцията, а говорителят на външното министерство на страната допълни, че Риад подкрепя терористи, докато екзекутира своите критици в страната. Само през последната година Риад извърши над 150 екзекуции. 

Без тирове по време на “голямото прибиране”

http://pik.bg/без-тирове-по-време-на-“голямото-прибиране”-news460964.html

Без тирове по време на “голямото прибиране”

Утре – 3 януари, последният от четирите почивни дни за Нова година от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.

Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

  • Автомагистралите;
  • път I-1 Видин – Ботевград;
  •  път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;
  • път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
  • път I-5 Русе - Велико Търново;
  • път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;
  • път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;
  • път II-18 Околовръстен път София;
  • път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
  • път II-86 Пловдив - Смолян;
  • път II-99 Бургас - Царево.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

На 3 януари 2016 г., от 10:00 ч. до 16:30 ч., в светлата част от денонощието, ще има две ленти в посока Перник – София на път І-1 /Е79/ от км 278+910 до км 282+038 – след бензиностанция „Лукойл“ до пункта на „Пътна полиция“ при Владая. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - път II-18 от км 0+780 до км 6+308,17, е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

 

Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни и Заповед № РД-11-1542 от 21.12.2015 г. в приложения линк - http://www.api.bg/index.php/bg/karti

http://www.api.bg/files/5014/5077/8824/Zapoved_12_t_22-12-2015.pdf

"Овергаз" обяви, че няма просрочени задължения към нито една институция

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/01/02/2678530_overgaz_obiavi_che_niama_prosrocheni_zaduljeniia_kum/?ref=rss


Българската компания "Овергаз" подчертава, че няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към "Газпром Експорт".

Това се посочва в позиция на компанията, изпратена до медиите във връзка пресконференции на изпълнителните директори на държавните енергийни дружества. На извънредния брифинг на 31 декември премиерът Бойко Борисов и шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен обявиха, че държавната компания "Булгаргаз" и частната "Овергаз" са подписали договор, по силата на който ще бъде гарантирано снабдяването с природен газ на клиентите на "Овергаз".

Три съвещания по енергийни въпроси се проведоха в празничните дни при премиера Бойко Борисов в сградата на Министерския съвет, след като в държавното дружество "Булгартрансгаз" беше получено копие от кореспонденцията между частната "Овергаз" и руския газов доставчик "Газпром експорт".

Според документа, представен пред медиите от Жаклен Коен на 30 декември, Русия е обявила, че няма да доставя на "Овергаз" количествата по търговския им договор заради просрочени задължения. В самия "Овергаз" пък твърдяха, че не са получавали такова предупреждение и нямат дългове. Последва съобщение на руското външно министерство, което увери, че "няма да остави България без синьо гориво" и е готово да увеличи доставките към държавната "Булгаргаз", но в същото време се споменаваше и за търговски въпроси с "Овергаз", които предстояло да бъдат уредени.

В крайна сметка  "Овергаз" и "Булгаргаз" подписаха споразумение, по силата на което клиентите ще получат нужните им количества, а "Овергаз" ще ги компенсира при евентуални щети.

В позицията на "Овергаз" се изтъкват следните факти, подредени хронологично:

1. В съответствие с клаузите на договора между "Овергаз Инк." и "Газпром Експорт" в предвидения срок са изпратени годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ (по тримесечия). Открита е банкова гаранция в съответствие със заявените за доставка количества.

2. Всеки ден до Балканския диспечерски център се изпраща заявка за предстоящите три дни. Тази заявка е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора и не представлява договорно задължение. Затова "Овергаз Инк." не приема за официален изпратения от Центъра отговор с посочени нули за 1 януари 2016. 

3. След получаването на този отговор от Балканския диспечерски център на 29 декември 2015 година "Овергаз Инк." незабавно изпрати писмо (факс) до генералния директор на "Газпром Експорт" с искане за потвърждение на заявените за доставка количества природен газ.

4. За да избегне каквито и да са рискове за клиентите, без да дочака отговора на "Газпром Експорт", ръководството на"Овергаз Инк" се свърза с представител на "Булгаргаз", като го запозна с възникналата неочаквана ситуация и заяви, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик.

5. Фигурата на обществения доставчик съществува в Закона за енергетиката точно поради хипотезата за възникване на подобни ситуации. Това лицензионно задължение на "Булгаргаз" не предполага предварително известяване, тъй като газът в тръбите на "Булгартрансгаз" е повече от достатъчно. Известяването има за цел да предупреди всички участници по веригата, че заявителят от определен момент ще започне да консумира газ, който се явява собственост на обществения доставчик.

6. На 31 декември 2015 година след 17 часа, докато вървеше пресконференцията на министър-председателя и шефовете на държавните енергийни дружества, "Овергаз Инк." получи отговор на писменото си запитване, с който служител на "Газпром Експорт" информира, че заявката не може да бъде изпълнена.

7. С това писмо "Овергаз Инк." бе информирана, че "Газпром Експорт" е предприел действия за осигуряване на необходимите за нашите клиенти количества природен газ, но през "Булгаргаз".

8. По повод подмятанията от страна на изпълнителните директори на БЕХ и "Булгартрансгаз" за очаквана коректност в плащанията, "Овергаз Инк." подчертава, че няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към "Газпром Експорт". Още повече – нито една банка в цялата история на компанията не й е отказвала кредит, което е независима оценка за кредибилитета на дружеството.

"Овергаз" подчертава, че няма просрочени задължения към нито една институция

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/01/02/2678530_overgaz_podchertava_che_niama_prosrocheni_zaduljeniia/?ref=rss


Българската компания "Овергаз" подчертава, че няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към "Газпром Експорт".

Това се посочва в позиция на компанията, изпратена до медиите във връзка пресконференции на изпълнителните директори на държавните енергийни дружества. На извънредния брифинг на 31 декември премиерът Бойко Борисов и шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен обявиха, че държавната компания "Булгаргаз" и частната "Овергаз" са...

Земетресение с магнитуд 5,2 разлюля Афганистан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5207728

Земетресение с магнитуд 5,2 е регистрирано в Афганистан, близо до границата с Таджикистан, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център EMSC, цитиран от
Земетресение с магнитуд 5,2 е регистрирано в Афганистан, близо до границата с Таджикистан, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център EMSC, цитиран от "Фокус". По негови данни, епицентърът на труса е бил разположен на 71 км югоизточно от град Файзабад и на 294 км югоизточно от Душанбе, на дълбочина от 192 км.

Полското обществено радио протестира с химна на Европа срещу спорен медиен закон

http://www.mediapool.bg/polskoto-obshtestveno-radio-protestira-s-himna-na-evropa-sreshtu-sporen-medien-zakon-news243730.html

Полското обществено радио "Йединка" днес излъчва на всеки кръгъл час последователно националния химн и химна на Европа, в знак на протест срещу новия закон за медиите, предаде Франс прес. "Ние искаме да привлечем вниманието на нашите слушатели и на обществеността върху заплахата, която новият закон за медиите представлява за плурализма и свободата на словото в обществените медии", заяви в комюнике главният редактор на "Йединка", Камил Дамброва. Вчера полският Сенат, доминиран от консерваторите от партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински, одобри набързо спорния закон за медиите въпреки протестите на международни организации, припомня агенцията. Съгласно закона мандатът на настоящите членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Според документа отсега нататък назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии ще е в компетенциите на министъра на държавното съкровище. Досега това ставаше с конкурс, организиран от Националния съвет за радио и телевизия. Организации като Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), Асоциацията на европейските журналисти и "Репортери без граници" изразиха възмущение от разпоредбите, "внесени набързо и без всякакви консултации", се посочва на уебсайта на ЕСРТ. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е поискал от полското правителство информация за законопроекта, съобщи в Туитър неговата говорителка.

Старият бряст в Сливен загива?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540600

Символът на Сливен - Старият бряст, който бе обявен за Европейско дърво на 2014 година, загива. За това предупреждават различни екологични организации и сдружения от града, съобщава "24 часа". Смята се, че брястът е на около 1100 година. Неотдавна композиторът Хайгашот Агасян и певицата Тони Димитрова го възпяха в специално написана за него песен, а общината предложи на Българския туристически съюз да го включи в списъка на 100-те национални туристически обекти. Дървото на Европа в С...

Съдът в Бургас остави в ареста българка, осъдена за търговия с деца в Гърция

http://www.mediapool.bg/sadat-v-burgas-ostavi-v-aresta-balgarka-osadena-za-targoviya-s-detsa-v-gartsiya-news243729.html

Бургаският Апелативен съд остави в ареста 31 - годишната Ивелина Желева, осъдена за търговия с деца в Гърция. Подсъдимата е задържана на 22 декември в България, след като близо две години е била издирвана от властите в чуждата държава. За издирването й съдът в Солун е издал Европейска заповед за арест. В събота Желева обжалва наложената й от Апелативния съд в Бургас постоянна мярка "задържане под стража". Съдът не прие молбата й за по-лека мярка. Съдебният акт е окончателен и не подлежи на обжалване. Желева има влязла в сила осъдителна присъда от общо 14 години "лишаване от свобода", която е за извършени от нея три престъпления. Желева е осъдена за продажба на дете, участие в престъпна организация и опит за предаване на дете за осиновяване с цел печалба. 

Какво става?! Турски танкове в Диарбекир готови да стрелят срещу своите

http://petel.bg/Kakvo-stava---Turski-tankove-v-Diarbekir-gotovi-da-strelyat-sreshhu-svoite__139769

Снимка Булфото Турските военни вкараха тежка военна техника в Диарбекир, разположен в югоизточната част на страната, на границата със...

Ванеса Мей може да съди Международната ски федерация

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/02/2678522_vanesa_mei_moje_da_sudi_mejdunarodnata_ski_federaciia/?ref=rss


Цигуларката Ванеса Мей обяви, че не отхвърля възможността да заведе дело срещу Международната ски федерация, след като четиригодишното ѝ изхвърляне от ските беше отменено. 

37-годишната тайландка, която участва на олимпийските игри в Сочи през 2014 г. с бащината фамилия Ванакорн, беше отстранена от ски спорта заради предполагаеми фалшифицирани резултати на състезание в Словения.

FIS обяви, че Мей е помогнала за манипулирането на резултатите, тъй като състезанията са били...

Потреблението на ток на Нова година е с близо 6% под миналогодишното

http://www.mediapool.bg/potreblenieto-na-tok-na-nova-godina-e-s-blizo-6-pod-minalogodishnoto-news243728.html

Електропотреблението през новогодишната нощ достигна малко над 127 хил. мегаватчаса, а товарът в системата - 6767 мегавата при среднодневни температури от -5 градуса, съобщиха от пресцентъра на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Потреблението е с близо 6% по-ниско от това на 31 декември 2014 г., когато е било 135 хил. мегаватчаса при същите температурни стойности. По-ниско от година по-рано е и потреблението на електроенергия през първия ден от 2016 г. То достигна близо 115 хил. мегаватчаса при товар на системата от 5656 мегавата при среднодневни температури от -7 градуса. На 1 януари 2015 г. електропотреблението е било малко над 120 хил. мегаватчаса, а товарът - 5816 мегавата при среднодневни температури близки до тазгодишните. Така вчера в 19 часа, когато е пикът на потреблението, е регистриран спад от близо 5% в сравнение с 2015 г.

Повече гранични полицаи и митничари днес и утре на Кулата

http://society.actualno.com/poveche-granichni-policai-i-mitnichari-dnes-i-utre-na-kulata-news_516107.html

Повече служители на Гранична полиция и на Агенция „Митници" ще има днес и утре на ГКПП – Кулата - Промахон на българо - гръцката граница. Очаква се хиляди българи да се върнат от ваканция в южната ни съседка. Поне това сочат данните от туроператорските фирми в страната ни. Хубавото време и липсата на сняг допълнително увеличиха броя на желаещите да посрещнат в Гърция Нова година, предаде Стандарт нюз. Допълнително са извикани служители заради засиления трафик през граничния пункт. Р

Проучване: Крим не иска ток от Украйна, ако ще се смята за част от нея

http://offnews.bg/news/n_1/n_615001.html

94% от жителите на Крим и Севастопол предпочитат да имат режим на тока няколко месеца, отколкото да признаят, че са част от Украйна.  Това показва проучване, проведено сред 3000 жители на Крим.  Проучването е възложено на министъра на енергетиката на Русия Александър Новак от президента Владимир Путин.  Според експерти от Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) в сравнение с преди близо две години днес се е увеличил броят на жителите на полуострова, които иската да бъдат част от Русия. Известният руски опозиционен политолог Глеб Павловски пък коментира пред радио „Ехото на Москва“, че това „проучване представлява крачка към демонтирането на политическата система, и че то е било извършено под дулото на пистолета“.  В края на ноември доставката на електричество в Крим от Украйна беше прекратено след взривове, причинени от група украински националисти. Това доведе до режим на тока в Крим в продължение на дни.  Русия вече пусна в действие два електропровода за Крим, с което полуостровът премина в енергийната система на Москва, но за пълната независимост от Украйна ще бъдат необходими поне още 500 МВт, за да може района да се върне към нормалното си функциониране. Спирането на подаването на електроенергия към Крим предизвика проблеми и за Украйна, защото загубата на такъв огромен потребител, какъвто е Крим, доведе до аварийно претоварване на две атомни централи в тази част на страната. 

Горивата няма да поскъпват тази година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5207719

По-евтини горива и през тази година. Поне до края на 2016-а шофьорите ще зареждат бензин и дизел на цените, каквито са в момента, прогнозират експерти. Само за няколко седмици заради поевтиняването на суровия петрол – цените на най-масовите горива паднаха под 2 лева, съобщава
По-евтини горива и през тази година. Поне до края на 2016-а шофьорите ще зареждат бензин и дизел на цените, каквито са в момента, прогнозират експерти. Само за няколко седмици заради поевтиняването на суровия петрол – цените на най-масовите горива паднаха под 2 лева, съобщава "Нова телевизия". Горивата са поевтинели само с 2-3 стотинки за

Нарушихме ли вече новогодишните си обещания?

http://www.moreto.net/novini.php?n=310159

Точно на 2 януари хората, които са се зарекли да променят нещо в живота си през новата година, най-често нарушават обетите си. Еуфорията от празника е отминала и ежедневните грижи се връщат с пълна сила. Според оскъдната статистика под 10% от обещанията, дадени в последните минути на отминаващата година, се изпълняват.

„Овергаз Инк.”: Нямаме просрочени задължения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5207725

Ръководството на "Овергаз Инк." публикува съобщение "във връзка с информация от последните дни, изнесена на пресконференции на изпълнителните директори на държавните енергийни дружества". В него дружеството обяви, че "няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт".
Ръководството на "Овергаз Инк." публикува съобщение "във връзка с информация от последните дни, изнесена на пресконференции на изпълнителните директори на държавните енергийни дружества". В него дружеството обяви, че "няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт".

Какво да правим с нежеланите подаръци

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kakvo-da-pravim-s-nezhelanite-podaryci-6047902

Съгласно закона единственият вариант, при който може да се върне нещо е при установяване на дефект или повреда

Русия ограничи до 20% участието на чужди капитали в медии

http://www.mediapool.bg/rusiya-ogranichi-do-20-uchastieto-na-chuzhdi-kapitali-v-medii-news243727.html

В Русия влиза в сила нов закон, ограничаващ до 20 на сто дяловете на чуждестранни акционери в уставния капитал на руски медии. Законопроектът, приет през септември 2014 г. от Държавната дума, бе одобрен от горната камара на парламента през октомври и подписан от президента Владимир Путин през декември 2015 г., съобщи ТАСС. Текстът, който влиза в сила от събота, забранява на лицата с чуждестранно или двойно гражданство да учредяват медии в Русия и разрешава акционери от чужбина да притежават най-много 20 на сто от уставния им капитал. До 1 февруари собствениците на медии трябва да изпълнят законовите изисквания и до 15 февруари да внесат новите документи в държавната агенция "Роскомнадзор", която при нарушения ще сезира съда, за да бъде спряна съответната медия. Всички големи медии в Русия ще изпълнят исканията на закона за чуждестранния дял от капитала, коментира шефът на "Роскомнадзор" Александър Жаров пред ТАСС, съобщи БТА. Агенцията е регистрирала в Русия близо 1000 медии с чуждестранен капитал, от които чака информация и след 15 февруари ще прави проверки, заявява той. В САЩ чуждестранни компании или граждани могат да притежават до 25 на сто от капитала на ефирни радиа и телевизии; ограничения за печатните издания няма, напомня агенцията. Канада разрешава до 20 на сто чужд капитал във всички радиа и телевизии, а в медийните холдинги - до 33,3 процента. В страната тече дискусия за смекчаване на тази норма с цел привличане на инвестиции от чужбина. Великобритания не допуска чуждо участие в обществените електронни медии, по-специално Би Би Си. В случая "обществени" означава специална форма на собственост - нито държавна, нито частна, уточнява агенцията. Дялове от британски частни ефирни телевизии могат да притежават граждани на държави от ЕС и компании от кралството. За печатни медии ограничения няма. Във Франция чужденците от страни членки на ЕС могат да притежават до 49 на сто от уставния капитал на телевизии и радиа, излъчващи в ефира на цялата страна, и 33 процента в капитала на местни електронни медии. За граждани на други държави процентът е 20 на сто. При сателитните и кабелните медии няма ограничения за чужди капитали. Фирми и граждани на държави извън ЕС не могат да притежават над 20 на сто от акциите на националните всекидневници, но правилото не важи за списания и местни печатни издания, допълва ТАСС. 

Цигарите започват да поскъпват

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540505

Започва поетапно поскъпване на цигарите тази година, заради увеличението на акциза. Цената на евтините кутии ще нарасне с 20 до 30 стотинки, а на най-скъпите - с почти два лева. Промените в цените на цигарите се дължат на измененията в Закона за акцизите и данъчните складове и се налагат заради синхронизирането с европейска директива. Предвиденото поетапно поскъпване на цигарите от тази година се налага заради изискванията на европейска директива, според която общият акциз върху цигарите трябва да представлява най-малко 60 на сто от средно прет...

Започна голямото завръщане - адски трафик край Благоевград

http://frognews.bg/news_104622/Zapochna-goliamoto-zavrashtane---adski-trafik-krai-Blagoevgrad/

Трафикът край Благоевград по посока София е много натоварен, като се е образувала колона от автомобили при прохода „Предел”, съобщава агенция „Фокус”.

Започва голямото завръщане

http://frognews.bg/news_104622/Zapochva-goliamoto-zavrashtane/

Очаква се всички празнуващи да започнат да се прибират. Трафикът ще е най-интензивен утре.

"Овергаз" с официална позиция за скандалите с "Газпром"

http://pik.bg/овергаз-с-официална-позиция-за-скандалите-с-газпром-news461037.html

"Овергаз" с официална позиция за скандалите с "Газпром"

От фирмата "Овергаз" изпратиха официална позиция до медиите, свързана със скандалите за списрането на газта от Русия и "Газпром".

Вижте текста, публикуван без редакторска намеса:

Уважаеми колеги,

Обръщаме Ви внимание на следните факти*, във връзка с информация от последните дни, изнесена на пресконференции на изпълнителните директори на държавните енергийни дружества:

· В съответствие с клаузите на договора между „Овергаз Инк.” и „Газпром Експорт” в предвидения срок са изпратени:

- Годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ (по тримесечия);
- Открита е банкова гаранция в съответствие със заявените за доставка количества.

· Всеки ден до Балканския диспечерски център се изпраща заявка за предстоящите три дни. Тази заявка е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора и не представлява договорно задължение. Затова „Овергаз Инк.” не приема за официален изпратения от Центъра отговор с посочени нули за 1-ви януари 2016.

· След получаването на този отговор от Балканския диспечерски център на 29 декември 2015 година „Овергаз Инк.” незабавно изпрати писмо (факс) до генералния директор на „Газпром Експорт” с искане за потвърждение на заявените за доставка количества природен газ.

· За да избегне каквито и да са рискове за клиентите, без да дочака отговора на „Газпром Експорт”, ръководството на„Овергаз Инк” се свърза с представител на „Булгаргаз”, като го запозна с възникналата неочаквана ситуация и заяви, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик.

· Фигурата на обществения доставчик съществува в Закона за енергетиката точно поради хипотезата за възникване на подобни ситуации. Това лицензионно задължение на „Булгаргаз” не предполага предварително известяване, тъй като газът в тръбите на „Булгартрансгаз” е повече от достатъчно. Известяването има за цел да предупреди всички участници по веригата, че заявителят от определен момент ще започне да консумира газ, който се явява собственост на обществения доставчик.

· На 31 декември 2015 година след 17:00 часа, докато вървеше пресконференцията на министър-председателя и шефовете на държавните енергийни дружества, „Овергаз Инк.” получи отговор на писменото си запитване, с който служител на „Газпром Експорт” информира, че заявката не може да бъде изпълнена.

· С това писмо „Овергаз Инк.” бе информирана, че „Газпром Експорт” е предприел действия за осигуряване на необходимите за нашите клиенти количества природен газ, но през „Булгаргаз”.

· По повод подмятанията от страна на изпълнителните директори на БЕХ и „Булгартрансгаз” за очаквана коректност в плащанията, „Овергаз Инк.” подчертава, че няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. Още повече – нито една банка в цялата история на компанията не й е отказвала кредит, което е независима оценка за кредибилитета на дружеството.

* Фактите са подредени хронологично.

„Газпром” гарантира доставките за клиентите на „Овергаз”, но през „Булгаргаз”

http://www.cross.bg/overgaz-eksport-gazprom-1493254.html

/КРОСС/ „Овергаз Инк." няма задължения с настъпил падеж към „Газпром Експорт". Лицензионното задължение на „Булгаргаз" не предполага предварително известяване В съответствие с клаузите на договора между „Овергаз Инк." и „Газпром Експорт", в предвидения срок са изпратени: годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ (по тримесечия). Открита е банкова гаранция в съответствие със заявените за доставка количества, заявява пресцентърът на „Овергаз" в коментар на информацията, изнесена на пресконференции на изпълнителните директори на държавните енергийни дружества. Всеки ден до Балканския диспечерски център се изпраща заявка за предстоящите три дни. Тази заявка е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора и не представлява договорно задължение. Затова „Овергаз Инк." не приема за официален изпратения от Центъра отговор с посочени нули за 1 януари 2016. След получаването на този отговор от Балканския диспечерски център на 29 декември 2015 г. „Овергаз Инк." незабавно изпрати писмо (факс) до генералния директор на „Газпром Експорт" с искане за потвърждение на заявените за доставка количества природен газ

„Газпром” гарантира доставките за клиентите на „Овергаз”, но през „Булгаргаз”

http://www.cross.bg/overgaz-gazprom-eksport-1493254.html

/КРОСС/ „Овергаз Инк." няма задължения с настъпил падеж към „Газпром Експорт". Лицензионното задължение на „Булгаргаз" не предполага предварително известяване В съответствие с клаузите на договора между „Овергаз Инк." и „Газпром Експорт", в предвидения срок са изпратени: годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ (по тримесечия). Открита е банкова гаранция в съответствие със заявените за доставка количества, заявява пресцентърът на „Овергаз" в коментар на информацията, изнесена на пресконференции на изпълнителните директори на държавните енергийни дружества. Всеки ден до Балканския диспечерски център се изпраща заявка за предстоящите три дни. Тази заявка е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора и не представлява договорно задължение. Затова „Овергаз Инк." не приема за официален изпратения от Центъра отговор с посочени нули за 1 януари 2016. След получаването на този отговор от Балканския диспечерски център на 29 декември 2015 г. „Овергаз Инк." незабавно изпрати писмо (факс) до генералния директор на „Газпром Експорт" с искане за потвърждение на заявените за доставка количества природен газ

Самолети изписаха в небето "Тръмп е отвратителен"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5207707

Обиден надпис за включилия се в надпреварата за президент Доналд Тръмп се появи в небето край Пасадина, Калифорния. Шест самолета изписаха "Америка е страхотна, Тръмп е отвратителен. Всеки друг, не и Тръмп". Надписът се виждаше в район от около 15

В Сливен притеснени за Стария бряст - Европейското дърво на 2014 година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5182819

Ветеранът на 1100 година загива, нямало пари за лечение
Символът на Сливен Старият бряст, които бе обявен за Европейско дърво на 2014 година, загива - за това предупреждават различни екологични организации и сдружения от града. Смята се, че брястът е на около 1100 година. Неотдавна композиторът Хайгашот Агасян и певицата Тони Димитрова го възпяха
Ветеранът на 1100 година загива, нямало пари за лечение Символът на Сливен Старият бряст, които бе обявен за Европейско дърво на 2014 година, загива - за това предупреждават различни екологични организации и сдружения от града. Смята се, че брястът е на около 1100 година. Неотдавна композиторът Хайгашот Агасян и певицата Тони Димитрова го възпяха

Вижте какво остана след зверския пожар в дубайския хотел навръх Нова година (видео)

http://petel.bg/Vizhte-kakvo-ostana-sled-zverskiya-pozhar-v-dubayskiya-hotel-navrah-Nova-godina--video-__139767

Пресслужбата на правителството в Дубай разпространи видео, което показва последиците от огромния пожар, пламнал в 63-етажен хотел навръх...

В очакване на утрешния кошмар! 3000 снегорина чакат големия сняг по основните пътни артерии (Видео)

http://petel.bg/V-ochakvane-na-utreshniya-koshmar--3000-snegorina-chakat-golemiya-snyag-po-osnovnite-patni-arterii--Video-__139768

Кадър Нова тв Голямо пътуване тази неделя ще се случи при тежки метеорологични условия. Около 400 000 автомобила се очаква да се завърнат...

Скандални разкрития за жените в леглото

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540599

Мъжете имат репутацията на женкари, но резултатите от ново проучване показват, че жените вече са по-палавият в сексуално отношение пол, пише в. "Дейли стар". Анкетата, направена във Великобритания сред 2000 представителки на нежния пол, разкрива, че съвременните жени са по-големи авантюристки в секса от мъжете, при това не само по отношение на броя партньори, които са имали. Топ 10 на храните афродизиаци Резултатите от проучването показват, че до навършване на 21 години през леглото на много млади жени вече са пре...

Откриха телата на мъж и жена в кола в Търговище

http://www.mediapool.bg/otkriha-telata-na-mazh-i-zhena-v-kola-v-targovishte-news243726.html

Мъж и жена бяха открити мъртви в гараж в Търговище. По първоначална информация те са на 20 и 23 години и най-вероятно са се задушили от отровните газове на автомобила, съобщи БНР. Двамата са намерени от техен приятел, часове след като празнували заедно. По случая е образувано досъдебно производство. 

Десетина мечки живеят на Витоша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5207708

Освен диви котки, кози и златки, в южната част на Витоша живеят и десетина кафяви мечки, съобщава
Освен диви котки, кози и златки, в южната част на Витоша живеят и десетина кафяви мечки, съобщава "Нова телевизия". Те обитават главно южната част на планината в рамките на ловно стопанство „Витошко-Студена“, съобщи специалистът по фауната в парка Никола Дойкин. Най-големият риск за популацията е бракониерството и откъснатостта на територията от

Ердоган даде хитлеристка Германия като пример за държавно управление

http://www.moreto.net/novini.php?n=310160

Системата на управление на нацистка Германия е пример за унитарна държава с президентска система на управление. Това скандално изявление на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, след официалното си посещение в Саудитска Арабия, предизвика смут в турските и световни медии.

Не се очаква поскъпване на горивата тази година

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ne-se-ochakva-poskypvane-na-gorivata-tazi-godina-208758/

Ако поевтиняването на петрола продължи, това ще се отрази и на цените на бензиноколонките у нас, прогнозира експерт

САЩ изнесоха петрол за пръв път след 40-годишно ембарго

http://america.actualno.com/sasht-iznesoha-petrol-za-pryv-pyt-sled-40-godishno-embargo-news_516105.html

САЩ извършиха своята първа доставка на нефт след отмяната на ембаргото за износ на „черно злато”, действащо в страната от 40 години, съобщава „Блумбърг”, предаде БГНЕС. Нефтеният танкер е на американската „КонокоФилипс”, а пратката е предназначена за швейцарско-холандската компания „Витол” - един от най-големите петролни търговци в света. Както вече беше съобщено от вестник „Уолстрийт джърнъл”, през първата седмица на януари САЩ възна

„Незабравимата” Натали Кол си отиде на 65 години

http://www.cross.bg/natali-grami-shest-1493253.html

/КРОСС/ Джаз звездата Натали Коул - дъщеря на великия Нат Кинг Коул и носителка на шест награди „Грами" за албума Unforgettable: With Love, е починала на 65-годишна възраст от от усложнения на хронични здравословни проблеми на 31 декември, съобщи семейството й. „Натали води яростна, смела битка, умирайки, както живя – с достойнство, сила и чест. Нашата майка и сестра ще ни липсва много и ще остане незабравима в сърцата ни”, гласи изявлението, на сина й Робърт Янси и сестрите й Тимолин и Кейси Кол. Натали Кол трябваше да се бори с с наркотична зависимост и с хепатит, което наложи бъбречна трансплантация през май 2009 година. Албумът й от 1991 г. Unforgettable With Love е разпродаден в около 14 милиона копия и печели шест награди „Грами". Той включва преработени версии на някои от най-известните песни на баща й.  

„Незабравимата” Натали Кол си отиде на 65 години

http://www.cross.bg/shest-unforgettable-grami-1493253.html

/КРОСС/ Джаз звездата Натали Коул - дъщеря на великия Нат Кинг Коул и носителка на шест награди „Грами" за албума Unforgettable: With Love, е починала на 65-годишна възраст от от усложнения на хронични здравословни проблеми на 31 декември, съобщи семейството й. „Натали води яростна, смела битка, умирайки, както живя – с достойнство, сила и чест. Нашата майка и сестра ще ни липсва много и ще остане незабравима в сърцата ни”, гласи изявлението, на сина й Робърт Янси и сестрите и Тимолин и Кейси Кол. Кол трябваше да се бори с проблеми с наркотиците, както и със заболяване от хепатит, което наложи бъбречна трансплантация през май 2009 година. Албумът й от 1991 г. Unforgettable With Love е разпродаден в около 14 милиона копия и печели шест награди „Грами". Той включва преработени версии на някои от най-известните песни на баща й.  

Натали Кол си отиде на 65 години

http://www.cross.bg/grami-nagradi-unforgettable-1493253.html

/КРОСС/ Джаз звездата Натали Коул - дъщеря на великия Нат Кинг Коул и носителка на шест награди „Грами" за албума Unforgettable: With Love, е починала на 65-годишна възраст от от усложнения на хронични здравословни проблеми на 31 декември, съобщи семейството й. „Натали води яростна, смела битка, умирайки, както живя – с достойнство, сила и чест. Нашата майка и сестра ще ни липсва много и ще остане незабравима в сърцата ни”, гласи изявлението, на сина й Робърт Янси и сестрите и Тимолин и Кейси Кол. Кол трябваше да се бори с проблеми с наркотиците, както и със заболяване от хепатит, което наложи бъбречна трансплантация през май 2009 година. Албумът й от 1991 г. Unforgettable With Love е разпродаден в около 14 милиона копия и печели шест награди „Грами". Той включва преработени версии на някои от най-известните песни на баща й.  

Десетина мечки живеят на Витоша далеч от хората

http://pik.bg/десетина-мечки-живеят-на-витоша-далеч-от-хората-news461034.html

Десетина мечки живеят на Витоша далеч от хората

Освен диви котки, кози и златки, в южната част на Витоша живеят и десетина кафяви мечки. Местообитанията им вече са описани по проекта „Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на ПП “Витоша“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“, съобщиха от МОСВ.

Проектът включва освен картиране на местообитанията на кафявата мечка, поставяне на предупредителни табели за туристите. Както и засаждане на над 200 плодни дръвчета, основно диви круши и ябълки, за да се осигури храна за популацията. Мечките обитават главно южната част на планината в рамките на ловно стопанство „Витошко-Студена“, съобщи специалистът по фауната в парка Никола Дойкин.

Проучването показва, че най-големият риск за популацията е бракониерството и откъснатостта на територията от останалите планини, което пречи на разселването на вида. Мечките избягват срещите с човека, затова обитават по-диви и непристъпни места, които са отдалечени от туристическия поток, обясни Дойкин. Кафявата мечка е включена в Червената книга на България. Обитава главно Рила, Пирин, Родопите и Централен Балкан. В страната има около 530 индивида, но популацията намалява поради липсата на достатъчно храна и местообитания. Има и мигриращи мечки.

За свободното им преминаване в Гърция например беше направен тунел край ГКПП Илинден. Мечките харесват и прохода Траянови врата над магистрала „Тракия“, по който се придвижват от Родопите към Стара планина. След затварянето на бившия вивариум в ловното стопанство „Кормисош“ в Родопите, 14 мечки оттам вече са настанени в различни зоопаркове и спасителни центрове в Белгия, Холандия, Великобритания и Германия. Тези животни бяха изпратени в чужбина, тъй като в зоопарковете в България няма подходящи места за тях. А не може да върнати в природата, тъй като са родени в плен и на свобода няма да оцелеят.

Саудитска Арабия екзекутира 46 души и виден шиитски духовник

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/02/2678524_sauditska_arabiia_ekzekutira_46_dushi_i_viden_shiitski/?ref=rss


Саудитска Арабия екзекутира видния шиитски духовник Шейх Нимр Ал-Нимр, съобщи вътрешното министерство на страната, цитирано от BBC.

Той беше измежду 47 души, осъдени на смърт, след като бяха обвинени в терористични прояви. Шейх Нирм беше поддръжник на масовите антиправителствени протести, които избухнаха в източната провинция на страната през 2011 г., където шиитското малцинство от дълго време се оплаква, че е маргинализирано.

Управляваният от шиити Иран заяви, че...

Народният театър остава без директор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5207706

Участвалите в конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов” кандидати - Камен Сотиров Костов и Филип Иванов Трифонов, не са набрали необходимия минимум от точки, съобщиха от Министерството на културата. Въз основа на получените резултати конкурсът приключва без класиране.
До есента длъжността се изпълняваше от режисьора Александър Морфов,
Участвалите в конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов” кандидати - Камен Сотиров Костов и Филип Иванов Трифонов, не са набрали необходимия минимум от точки, съобщиха от Министерството на културата. Въз основа на получените резултати конкурсът приключва без класиране. До есента длъжността се изпълняваше от режисьора Александър Морфов,

Частица от мощите на Саровския светец са в патриаршеската катедрала

http://pik.bg/частица-от-мощите-на-саровския-светец-са-в-патриаршеската-катедрала-news461032.html

Частица от мощите на Саровския светец са в патриаршеската катедрала

С празнично биене на камбани частица от мощите на св. Серафим Саровски вече е в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където по решение на Светия Синод на БПЦ мощите ще останат изложени за поклонение. Те бяха пренесени до там от руския храм-подворие „Св. Николай” с литийно шествие, начело с духова музика и гвардейци.

Днес църквата чества един от най-обичаните подвижници – св. Серафим Саровски. Той е роден през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство. Бил е най-малкият от трите деца в семейството. Съвременниците му отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: "Радост моя!". Предал Богу дух на 15 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител. Канонизиран е за светец през 1903 г.

На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство. Още приживе наричали св. Серафим утешител на скърбящите, защото никой обърнал се с молитва към него, и приживе, и след неговата кончина, не си тръгвал без да е получил благодатна помощ. И днес пред мощите му дойдоха да се поклонят много хора. Злата го нарече дори приятел и каза, преди често е ходела да му се моли в църквата, и скоро го сънувала.

Казал й, че отдавна не е идвала, затова днес бе в храма. „Дядо ми е бил поп и аз съм християнка и винаги неделя ходя на църква. И после започнах да ходя и той вика: Благодаря ти, че дойде”, разказа тя. А иначе Злата се моли за България, за всички, да са добре българските деца – да са здрави. Но всеки от хората, които дойдоха днес тук, дойдоха със своята си болка и молитва.

Розина дошла, за да измоли здраве, за спасение, за радости и успехи във всяко добро дело. Българският патриарх Неофит посрещна мощите в катедралата, като ги получи символично от ръцете на представителя на Руската православна църква в България архимандрит Филип. Негово Светейшество отслужи благодарствен молебен по този случай и произнесе две молитви към св. Серафим Саровски. В словото си пред събралите се патриарх Неофит отбеляза, че почитайки светите мощи, ние почитаме храмове на Светия Дух, на Живия Бог, който обитава в тях приживе и след земната им кончина и върши чудеса чрез тях. Тези чудеса свидетелстват, че почитта, която хората отдават на светите мощи е угодна на Бога. „Светиите божии и техните честни мощи са седалище на силата, затова и ги наричаме така.

Такъв Божи угодник е и св. Серафим Саровски, пред чиито чудотворни мощи стоим сега”, каза патриархът и отбеляза, че в сърцето на св. Серафим нямало злоба, ненавист, завист, осъждане, а било преизпълнено с любов към всеки човек, търсещ при него утеха. „ За изминалите повече от 100 години от неговата земна прослава почитта към този носител на пасхалната радост и Божия мир все повече нараства и се разпространява.

Той е сред най-почитаните светии в православния свят, обичан и почитан и от християните в нашата страна”, посочи Негово Светейшество. Той припомни, че по време на мирното си посещение в Русия през 2014 г. патриарх Неофит отправя към Русия патриарх Кирил молба да бъде дарена на Българската православна църква частица от мощите на великия Божи угодник. Молба, на която патриарх Кирил откликва. Затова и днес българският патриарх отправи чрез отец Филип сърдечна благодарност към Светейшия патриарх Кирил за този драгоценен дар.

„Изразяваме своята вяра и надежда, че все повече ще укрепват добрите отношения между нашите сестри православни църкви, Руската и Българската, по молитвите на прославените Божии угодници почитани от благочестивите народи на двете страни. А ние, скъпи в Господа братя и сестри, нека се стремим да бъдем достойни приемници на този драгоценен дар и да подражаваме в благочестието на Саровския светец!

Да очистим сърцата си от гордост, тщеславие, завист – от всичко скверно и да пазим себе си в чистота, както пазил себе си Дивеевският подвижник!”, каза той. Очаква се руският патриарх Кирил да посети България през февруари 2016 г. Той ще участва в тържествата по канонизацията на Серафим Соболев, който е служил в руската църква "Свети Николай" в София. 

Народният театър остава без директор

http://offnews.bg/news/n_1/n_614996.html

Конкурсът за избор на нов директор на Народния театър "Иван Вазов" в София завърши без избор на нито един от двамата кандидати, съобщиха от Министерството на културата. "Участвалите в конкурса за заемане на длъжността "Директор" на Народен театър "Иван Вазов" – София кандидати - Камен Сотиров Костов и Филип Иванов Трифонов, не са набрали необходимия минимум от точки", уточниха от ведомството. "Въз основа на получените резултати от кандидатите конкурсът за заемане длъжността "Директор" на Народен театър "Иван Вазов" – София приключва без класиране", допълват оттам. Конкурсът за нов директор на Народния театър беше обявен през септември, след като тогавашният директор Александър Морфов подаде оставка.  Морфов подаде оставка първоначално в края на 2014 г. в знак на протест срещу избирането на депутата от Патриотичния фронт Слави Бинев за председател на комисията по култура в парламента. В началото на 2015 г. Морфов се върна на поста си като временно изпълняващ длъжността директор.  От министерството не обясняват дали ще бъде проведен нов конкурс и кога.

Проблемът с американските централи си има български адрес - да помислим - съд или преговори?

http://www.mediapool.bg/problemat-s-amerikanskite-tsentrali-si-ima-balgarski-adres---da-pomislim---sad-ili-pregovori-news243725.html

Новината, че на последното си заседание МС е приел МФ да наеме двете известни адвокатски фирми за защита на интересите ни във възможни съдебни разбирателства и преговори, като че ли остана незабелязана. Чакахме тълкуване на ЕК за държавната помощ. Оценката от това решение на МС е, че подобна помощ е имало. Перспективата за съдебно разбирателство във Вашингтон е очевидна без да е задължителна - може да се предоговорят нещата. Но това не променя много проблема със заема за 630 милиона евро, който . Вероятно и там нещата не са безоблачни и в енергетиката предстоят размествания. Който и да бе министър - при тази схема и ограниченията върху него - реформа в енергетиката е невъзможна. Ще изгоните американските инвеститори - ще дадете хляб на политзапалянковците антиамериканци и изобщо няма да се разбере, че от А до Я проблемът си е български - модела. Това, че има много паразити по схемата, които не добавят, а отнемат стойност - особено при износа на електроенергия. Както посочих прокуратурата разследва двете сделки. Встрани остава реалната дълбочина на проблема - по-голямата част от тези пари не остават в двете централи, а отиват до покрият задължения към поддоставчици, включително и основната част трябва да отидат към мините - не могат вечно да работят "на мускули". Разследването за неправомерна държавна помощ от ЕК - може да дава аргументи в дело срещу частни компании /спорно е/, но ответник по него е държавата - т.е. ако има присъдена сума на помощта - ще плащаме ние - солидарно като данъкоплатци. И за съжаление не пречи - американските компании във Вашингтон да си спечелят - защото там разминаването между европейското и международното право по никакъв начин няма да помогне. Изобщо Восток - это дело тонкое. Не искам да влизам в подробности, особено защото предстоят съдебни разбирателства - но те не са най-добрия вариант, поне преди да бъдат изчерпани задължителните стъпки - преговори. Защото най-накрая можем да платим двойно - и на американските компании за пропуснати ползи и щети и на ЕК за недопустима държавна помощ.   *Коментарът на Илиян Василев е публикуван в неговия блог.

Откриха труповете на момиче и момче в кола в Търговище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540598

Двама младежи бяха открити мъртви в кола в търговищки гараж. По първоначална информация момичето и момчето са на 20 и 23 години и най-вероятно са се задушили от отровните газове на автомобила. Двамата са намерени от техен приятел, часове след като празнували заедно, съобщи националното радио. По случая е образувано досъдебно производство. Източник: БГНЕС...

Аладжа манастир се руши, 400 хил.лв необходими за консервация

http://pik.bg/аладжа-манастир-се-руши-400-хиллв-необходими-за-консервация-news460957.html

Аладжа манастир се руши, 400 хил.лв необходими за консервация

Около 400 000 лева са необходими за цялостна консервация на двата паметника - катакомбите и Аладжа манастир край Варна. Това заяви за Радио „Фокус” Валери Кинов, уредник на Аладжа манастир.
Той припомни, че през миналата година е имало няколко срутвания и за възстановяването на щетите са необходими около 40 000 лева. Оказва се обаче, че писмата, отправени към Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, областния управител и кмета остават без отговор. 

При трите инцидента, поразили културните обекти, няма пострадали, но щетите изискват не малка сума за консервация на двата паметника, а към този момент няма яснота откъде ще дойдат така необходимите средства, коментира Валери Кинов.

Франция с нови мерки за стимулиране на жилищния пазар

http://www.cross.bg/frantziya-pazar-dohodi-1493252.html

/КРОСС/ Франция въвежда нови мерки за стимулиране на жилищния пазар. Предоставят се 2 млрд. евро данъчни облекчения на банките, ако предлагат ипотечни кредити с нулева лихва.  Купувачите на първо жилище с доходи под определен праг ще получават финансиране до 40% от цената на недвижимия имот спрямо досегашните 18 до 26 на сто. От френското правителство подчертават, че тази мярка е в помощ на много домакинства с ниски и средни доходи и очакват да се отворят десетки хиляди работни места в строителството.

Цигарите започват да поскъпват

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540577

Започва поетапно поскъпване на цигарите тази година, заради увеличението на акциза. Цената на евтините кутии ще нарасне с 20 до 30 стотинки, а на най-скъпите - с почти два лева. Промените в цените на цигарите се дължат на измененията в Закона за акцизите и данъчните складове и се налагат заради синхронизирането с европейска директива. Предвиденото поетапно поскъпване на цигарите от тази година се налага заради изискванията на европейска директива, според която общият акциз върху цигарите трябва да представлява най-малко 60 на сто от средно прет...

Опасност! Задава се нов грип, срещу който нямаме защита

http://www.bnews.bg/article-145732

Хората нямат изграден имунитет, не са изградили нужните антитела срещу този грип, обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Атака пред джамията във Валанс - точно след молитва (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5207687

Атака пред джамията във френския град Валанс е била извършена точно след молитва, когато много хора излизали от джамията, съобщи
Атака пред джамията във френския град Валанс е била извършена точно след молитва, когато много хора излизали от джамията, съобщи "Нова телевизия". Все още не е ясен мотивът. На първи януари войници откриха огън по мъж, който се опита да ги прегази с колата си. Един от четиримата военни е леко ранен.

Светломир от Топчии е първото бебе за 2016-та

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540596

Момче е първото бебе, родено в Разград през 2016 г. – съобщиха от Родилно отделение на МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград. Светломир е второ дете за 19-годишната си майка Иваничка Иванова от село Топчии. Роден е със секцио в 4,05 ч. на 2 януари с мерки 2,700 кг. и 47 см. Последното за миналата година бебе, проплакало в разградската болница, е момиченце. То се казва Елиф, майката е от поповското село Еленово. Момичето е родено с тегло 3,600 кг. и дължина 49 см. Според Информационната система за ражданията, публикувана в сайта на Министерството ...

Най-важното от 2015 година във Варна: Какво НЕ се случи

http://www.moreto.net/novini.php?n=310158

Поради големия читателски интерес към обзорните материали за изминалата 2015 година и най-важните събития във Варна, публикуваме отново поредицата от статии. Макар и с реализирани инвестиции за милиони в инфраструктура и ремонти, Варна ще изпрати 2015 година и с поредица от разочароващи резултати.

Кашата с газа: Нямаме забавени плащания към "Газпром", твърдят от нашата фирма

http://petel.bg/Kashata-s-gaza--Nyamame-zabaveni-plashhaniya-kam-Gazprom--tvardyat-ot-nashata-firma__139761

Снимка Булфото „Овергаз Инк.” няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. Това се...

Внимание! Жълт код утре в цяла България! Дъжд, сняг и поледици! Ето колко пада температурата в твоя град

http://petel.bg/Vnimanie--ZHalt-kod-utre-v-tsyala-Balgariya--Dazhd--snyag-i-poleditsi--Eto-kolko-pada-temperaturata-v-tvoya-grad__139764

Кадър Булфото Жълт код за валежи от сняг и дъжд е обявен за всички области в страната за утрешния ден. В в повечето райони се очаква да се...

Голямото прибиране започна! Задръствания по Е–79 и тунела при село Железница

http://petel.bg/Golyamoto-pribirane-zapochna--Zadrastvaniya-po-E---79-i-tunela-pri-selo-ZHeleznitsa__139766

Снимка Булфото Изключително натоварен е трафикът на Е–79. Задръствания има както на входа на Симитли, така и на тунела при село...

Жълт код в цялата страна за валежи от дъжд и сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540595

Жълт код е обявен за утре, 3 януари, за цялата страна, съобщават от НИМХ. Предупрежденията са за валежи от дъжд, сняг и за възможност от образуване на поледици. Снегът идва, очакват се валежи цяла седмица В неделя, с приближаването към Балканите на средиземноморски циклон, ще започнат валежи от сняг, които постепенно ще обхванат цялата страна. Ще се образува снежна покривка. Възможно е в крайните южни и югоизточни райони валежите да са от дъжд и сняг. Подробна информация за времето днес и прогнозата за ...

Конкурсът за директор на Народния театър завърши без победител

http://www.cross.bg/vazov-sofiya-teaturivan-1493251.html

/КРОСС/ Конкурсът за избор на нов директор на Народния театър „Иван Вазов" в София завърши без да е избран нито един от двамата участвали. „Участвалите в конкурса за заемане на длъжността „Директор" на Народен театър „Иван Вазов" - София кандидати - Камен Сотиров Костов и Филип Иванов Трифонов, не са набрали необходимия минимум от точки. Въз основа на получените резултати от кандидатите конкурсът за заемане длъжността "Директор" на Народен театър „Иван Вазов" - София приключва без класиране", съобщава Министерството на културата. До есента длъжността се изпълняваше от Александър Морфов, който бе назначен за временен директор в началото на 2015 г., след като преди това го напусна в знак на протест срещу избирането на депутата от „Патриотичен фронт" Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по културата и медиите. Сайтът на министерството не уточнява дали и кога ще бъде проведен нов конкурс.  

Между 12 и 17 милиона годишно дава държавата за ин витро

http://pik.bg/между-12-и-17-милиона-годишно-дава-държавата-за-ин-витро-news460953.html

Между 12 и 17 милиона годишно дава държавата за ин витро

След като през 2015-а отчетохме пореден спад на раждаемостта, по все още неофициални данни новородените са с около 6 хиляди по-малко в сравнение с предходната година.

Прогнозите за започналата вече 2016-а не са оптимистични, но Радина Велчева от Фондация "Искам бебе" отчете пред БНР със сто повече или около хиляда нови бебета за 2015-а в сравнение с 2014 г. "Искам бебе" работи с фонд "Ин витро" вече седма година и през това време сме стигнали до едно от първите места в Европа по отношение помощта на държавата за бездетните двойки, обядсни Велчева.

"За три опита ин витро по 5000 лева – това са до 15 000 лева на лечение на безплодието, които отпуска държавата и към днешна дата. Мога да кажа, че между 12 и 17 милиона годишно държавата дава за ин витро процедури, като вече това е една установена добра практика. Около 1000 бебета очакваме да се родят за изминалата година", допълни тя.

"Овергаз": Нямаме задължения с настъпил падеж към нито една институция, включително "Газпром"

http://society.actualno.com/overgaz-njamame-zadyljenija-s-nastypil-padej-kym-nito-edna-institucija-vkluchitelno-gazprom-news_516104.html

„Овергаз Инк.” няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. Това се посочва в позиция на компанията, изпратена до медиите във връзка пресконференции на изпълнителните директори на държавните енергийни дружества. В позицията изтъкват хронологията на следните факти: „В съответствие с клаузите на договора между „Овергаз Инк.” и „Газпром Експорт” в предвидения срок са изпратени: Годишна програ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване