Ж. Коен: Държавата помогна за предотвратяването на една криза

http://www.cross.bg/overgaz-koen-durzhavata-1493282.html

/КРОСС/ Държавата помогна да бъде предотвратена една - не зная дали търсена, или не, криза. Всякакви оправдания смятам за некоректни, каза изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен в интервю за „Неделя 150". Той коментира кризата с доставките на природен газ от Русия за „Овергаз", която захранва хиляди български домакинства. „Не мога да разбера защо в ситуация, в която държавата помага, започва да се говори, че държавата изнудва, че мачка някого. Спекулацията е, че „Булгаргаз" е длъжен. Не, „Булгаргаз" не е длъжен. Той е длъжен да осигури газ на собствените си клиенти. „Овергаз" не клиент. „Овергаз" има собствена лицензия за доставка на газ. Направете едно проучване какво съдържат лицензите на „Булгаргаз" и „Овергаз". Има опит да се тиражира една заблуда - че държавата е длъжна на някой, който се е заел с търговска дейност от значим обществен интерес и изпитва проблеми, и накрая той да каже „Държавата ме мачка", посочи Коен. „Има преговори за въпроси, които са се натрупвали през годините, не през последните 24 часа

Григор Димитров започна сезона с победа на двойки

http://offnews.bg/news/n_1/n_615146.html

Григор Димитров започна новия сезон с победа на двойки, предаде "Фокус". Най-добрият български тенисист и неговият партньор от Япония Кей Нишикори преодоляха първия кръг на тенис турнира в Бризбейн. Двамата надделяха над Лукаш Длуи (Чехия) и Доминик Тийм (Австрия) в два сета – 7:6(5), 6:2. Двубоят продължи час и 15 минути. Самостоятелно Димитров ще играе в първия кръг срещу франзузина Жил Симон. От четири мача между двамата първата ни ракета все още няма нито една победа.

Полша може да загуби гласа си в Евросъюза заради медиен закон

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/01/03/2678697_polsha_moje_da_zagubi_glasa_si_v_evrosujuza_zaradi/?ref=rss


Европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Гюнтер Йотингер предупреди властите в Полша, че ще задейства процедура, която може да доведе отнемане на правото им на глас за общите решения в Евросъюза, съобщи "Франкфуртер алгемайне цайтунг", предаде на сайта си Българското национално радио.

Санкцията може да бъде наложена заради новоприетия закон, позволяващ на полското правителство да назначава без конкурс ръководителите на обществените медии.

Според...

Полицията: Пътищата в Хасковско са мокри, карайте внимателно

http://pik.bg/полицията-пътищата-в-хасковско-са-мокри-карайте-внимателно-news461333.html

Полицията: Пътищата в Хасковско са мокри, карайте внимателно

Навсякъде в Хасковска област заваля сняг. За днес е обявен жълт код. Очакванията са снежната покривка да достигне около 10 см.

Тя обаче няма да се задържи дълго, защото температурите ще се повишат и ще се стопи.

Пътищата са хлъзгави и от полицията предупреждават шофьорите да карат внимателно.

Али Хаменей плаши Саудитска Арабия с божие възмездие

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/ali-hamenej-plashi-sauditska-arabiia-s-bozhie-vyzmezdie-6047921

Несправедливо пролятата кръв на този мъченик скоро ще роди своите плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските политици, заяви Хаменей

Шефът на БЕХ поиска "Овергаз" да поеме разходите за допълнителния газ

http://business.actualno.com/shefyt-na-beh-poiska-overgaz-da-poeme-razhodite-za-dopylnitelnija-gaz-news_516159.html

Държавата помогна да се предотврати една криза, която не знам дали се търсеше или не целенасочено. Всякакви оправдания смятам за некоректни. Това каза в интервю за „Неделя 150“ на БНР Жаклен Коен, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който коментира ситуацията с клиентите на "Овергаз". Не мога да разбера защо в ситуация, в която държавата помага, започва да се говори, че държавата изнудва някого, че държавата мачка някого. Спекулацията е, че „Булгаргаз&l

АПИ не можа да отвори две ленти по пътя за София откъм Владая

http://sofia.actualno.com/api-ne-moja-da-otvori-dve-lenti-po-pytja-za-sofija-otkym-vladaja-news_516163.html

Часове след като Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщи, че има две ленти на път І-1 /Е79/ в посока Перник – София от км 278+910 до км 282+038 – след бензиностанция „Лукойл“ до пункта на „Пътна полиция“ при Владая, стана ясно, че всъщност две ленти няма да има. Причина за промяната е лошото време и силният вятър, който заедно със снеговалежа пречел на поставянето на временни знаци. Заради това и АПИ, и МРРБ препоръчват на шофьорите да минават по АМ "Трак

Девет машини почистиха и опесъчиха улиците в Благоевград

http://pik.bg/девет-машини-почистиха-и-опесъчиха-улиците-в-благоевград-news461385.html

Девет машини почистиха и опесъчиха улиците в Благоевград

Девет машини почистиха и опесъчиха улиците в Благоевград. Това каза Васил Бачев, директор на Общинска фирма „Биострой“, предаде "Фокус".

Той поясни, че машините са започнали снегопочистването около 06.30 часа тази сутрин, като междувременно са хвърлили сол и луга по пътната настилка.

Бачев допълни, че около 07.00 часа сутринта над 70 човека са започнали да почистват спирките и тротоарите в града.

Той добави още, че техниката на Общинска фирма „Биострой“, отново е подготвена и заредена със сол и пясък, така че ако завали отново сняг или дъжд, да могат да реагират веднага с почистването.

Борисов: Камерън, Меркел и Оланд ни подкрепят за газовия хъб „Балкан“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208429


"Чудесните ни отношения с канцлера на Германия Ангела Меркел се дължат на това, че сме дисциплинирана държава. Прогнозируема, стабилна". Това обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за в. "Труд". "Експертите ни работят добре в много сфери. Аз от нейно име не мога да давам оценка, но фактът, че беше в България и винаги правим срещи на четири очи

Григор Димитров започна годината с победа на двойки

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/03/2678693_grigor_dimitrov_zapochna_godinata_s_pobeda_na_dvoiki/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров в партньорство с японеца Кей Нишикори се класира за втория кръг на двойки в тенис турнира в Бризбейн. Двамата се наложиха със 7:6 (5), 6:2 над австриеца Доминик Тийм и чеха Лукаш Длоухи.

В следващия кръг на турнира с награден фонд 461330 долара Димитров и Нишикори чакат победителя от мача Никола Маю/Пиер-Юг Ербер (Франция)- Томас Белучи (Бразилия)/Стив Джонсън (САЩ).

Мачът започна добре за българо-японския тандем, който успя да вземе...

Болничните и обезщетенията вече се подават по електронен път в НОИ

http://www.cross.bg/elektronen-podavane-litze-1493281.html

/КРОСС/ От началото на тази година работодателите ще подават документите за болничните и други обезщетения от Националния осигурителен институт по електронен път. Всеки задължен по закон, който подава повече от 10 документа, трябва да го прави задължително с електронен подпис или да упълномощи друго лице да подава информацията също по електронен път. Това ще направи възможно съкращаване на срока за изплащане до десет дни, съобщи БНР. Електронното подаване на документи за изплащане на обезщетения ще спести досегашното задължение осигурителите да посещават офисите на НОИ. Все пак, ако документите са до два на брой, те могат да се подадат на хартия, а от 3 до 10 да се занесат на електронен носител. Регистрацията на електронен подпис за подаване на декларациите или упълномощаването на друго лице, което да го прави, може да се извърши през сайта на осигурителния институт по всяко време и отнема няколко минути. НОИ уточнява, че електронното подаване вече е задължително за болничните и другите декларации, които ще постъпят при работодателите след 1 януари. За тези до 31 декември отчитането все още е по стария ред, коментира Даниела Асенова, директор "Обезщетения": Ако болничният лист за бременност и раждане - 45 дни преди раждане е представен при работодателя до 31 декември, е по стария ред. Ако той е представен след 1 януари - по новия ред. Не датата на самия болничен лист, а датата на представяне при работодателя

Доган пусна речта си във Фейбук

http://www.bnews.bg/article-145758

Официалната страница на Ахмед Доган във Фейсбук е обновена.

Може да забранят на Полша да гласува решения на ЕС заради нов медиен закон

http://offnews.bg/news/n_1/n_615138.html

Комисарят на ЕС по цифрова икономика и цифрово общество Гюнтер Йотингер заплаши Полша, че може да задейства процедура, която да забрани на страната да гласува за общите решения в съюза, предаде БНР, позовавайки се на „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. До там може да се стигне заради новоприетия от Варшава закон, който позволи на правителството в страната да назначава директори в обществени медии без конкурс, а мандатът на настоящите ръководства бе прекратен. Предстои Еврокомисията да заседава по въпроса на 13 януари. Според Брюксел действията на Полша поставят под риск основни ценности на ЕС и на правовата държава. Действията на управляващата партия "Право и справедливост" предизвикаха протести в Полша и остри реакции от международни неправителствени организации.

Баварският премиер иска най-много 200 хиляди нови бежанци в Германия тази година

http://www.cross.bg/zeehofer-germaniya-bavarskiyat-1493280.html

/КРОСС/ Баварският премиер Хорст Зеехофер поиска от федералното правителство да допусне в Германия най-много 200 хиляди бежанци през тази година. Зеехофер се обяви за „таван" на бежанците още преди месеци, но за пръв път назова точна цифра в интервю за днешния брой на Bild am Sonntag. Призивът му е в разрез с политиката на канцлера Ангела Меркел, която обещава да намали имигрантите, но упорито отхвърля идеята за горна граница. През миналата година в Германия бяха регистрирани около 1 милион пришълци, голяма част от които сирийци, иракчани и афганистанци, дошли през Егейско море и Западните Балкани. Зеехофер предрече, че с темповете от декември през 2016 г. броят на новодошлите може да достигне 1,5 милиона.

11 катастрофи станали във Варна за денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=310189

11 пътни произшествия са станали във Варна през последното денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При всички инциденти са нанесени само материални щети и няма пострадали граждани. Сравнително спокойно е към този час движението по варненските улици.

Автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ са проходими при зимни условия

http://petel.bg/Avtomagistralite----Trakiya----i----Hemus----sa-prohodimi-pri-zimni-usloviya__139837

снимка: Булфото, архив   Автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ са проходими при зимни условия в участъците, поддържани от...

В класните стаи е топло. Учениците във Варна и областта подновяват занятия утре

http://petel.bg/V-klasnite-stai-e-toplo--Uchenitsite-vav-Varna-i-oblastta-podnovyavat-zanyatiya-utre----__139838

Учебните занятия ще бъдат подновени от утре с нормална продължителност във всички училища във Варна и областта. След дългата ваканция...

Хотелиер в Паничище отърва 1000 лева глоба за 3 камили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208417

Собственикът на хотел
Собственикът на хотел "Панорама" в Паничище Валентин Шивергев атакува в съда глоба от 1000 лв., наложена му за отглеждане на 3 камили и 2 коня край хотела си, на 1400 м надморска височина над Сапарева баня, съобщи struma.bg. Директорът на ОДБХ - Кюстендил Стоян Саев е издал наказателно постановление с глоба в размер на 1000 лв.

ЕС заплашва Полша с безпрецедентна процедура за нарушаване на основни ценности

http://www.mediapool.bg/es-zaplashva-polsha-s-bezpretsedentna-protsedura-za-narushavane-na-osnovni-tsennosti-news243738.html

Европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество - германецът Гюнтер Йотингер, заплаши в неделя Полша с откриването на нечувана процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС, след като полският парламент прие закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, съобщи Франс прес. Има много причини за активиране на механизма на правовата държава и поставянето на Варшава под наблюдение, заяви Йотингер пред неделното издание на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". В сряда и четвъртък полските депутати и сенатори одобриха предизвикал противоречия закон. Според него мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно. Въпросът за назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии преминава в компетенциите на министъра на държавното съкровище. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е включил въпроса за Полша в дневния ред на следващото заседание на ЕК на 13 януари, съобщава в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според вестника Юнкер има намерение да използва създадена през 2014 г. процедура, засягаща страни, в които са забелязани "системни рискове за правовата държава". Ако въпросната страна не реагира на предложенията за промени на ЕК, тя може да започне процедура за посегателство срещу основните европейски ценности. Това още не се е случвало, но санкциите срещу засегнатата страна може да включват дори отнемането на правото й на глас в Европейския съвет, посочва вестникът. Йотингер смята да подкрепи прилагането на процедурата спрямо Варшава на заседанието на 13 януари. Приемането на закона предизвика международен скандал. Организации като Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), Асоциацията на европейските журналисти и "Репортери без граници" изразиха възмущение от разпоредбите му, а заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс поиска обяснения от полското правителство, припомня Франс прес. 

През нощта в София 175 снегорина са чистили улиците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/03/2678691_prez_noshtta_v_sofiia_175_snegorina_sa_chistili_ulicite/?ref=rss


В София 175 снегорина са чистили улиците от снега, който започна да вали над града през нощта на събота срещу неделя. До момента покривката е 1-2 см. Някои от централните булеварди са хлъзгави, градският транспорт се движи без закъснения и няма проблеми с автомобилното движение до 10 ч. в неделя.

"Направени са обработки във всички 24 столични райони", съобщават от пресцентъра на Столичната община, цитирани от "Фокус". Фирмите, ангажирани с почистването, са изпълнили обработки със...

Обработката на данъчни декларации по интернет може да се забави

http://pik.bg/обработката-на-данъчни-декларации-по-интернет-може-да-се-забави-news461331.html

Обработката на данъчни декларации по интернет може да се забави

Възможно е забавяне при обработката на данъчни декларации по интернет, предупреждават от Националната агенция за приходите.

На сайта на агенцията е публикувано съобщение, че от началото на годината до 6 януари електронните услуги, предоставящи данъчно-осигурителна информация, ще работят с данни, които са актуални към края на миналата година.

От 4 януари в офисите на НАП ще бъдат приемани данъчни декларации, както и други искания и заявления.

Документи обаче ще бъдат издавани от 7 януари. Всяка година данъчната кампания започва в началото на януари и приключва в края на април. Тази година краят ѝ е на 2 май поради великденските празници.

 

Д. Тръмп: Обама и Хилари Клинтън създадоха „Ислямска държава” (видео)

http://www.cross.bg/trump-obama-klintun-1493279.html

/КРОСС/ Водещият кандидат на Републиканската партия за номинация за надпреварата за Белия дом през 2016 г. Доналд Тръмп обвини американския президент Барак Обама и основния си опонент от Демократическата партия Хилари Клинтън, че са създали терористичната групировка „Ислямска държава". Тръмп го направи по време на реч пред свои симпатизанти, съобщават американски медии. video:https://www.youtube.com/watch?v=GCx3tSWtyFI Припомняйки призивите си към администрацията на Обама да удари петролните обекти в контролираните от терористите територии, Тръмп обяви, че е предвидил възхода на ИД в Близкия Изток. „Те създадоха ИД. Хилари Клинтън създаде ИД заедно с Обама", обяви Тръмп пред симпатизанти в Билокси, щата Мисисипи. Тръмп обвини Иран, че се е прицелил в петрола на Саудитска Арабия след дирижирана атака срещу посолството на Саудитска Арабия в Техеран. Тълпа от разгневени протестиращи шиити щурмува саудитската дипломатическа мисия в иранската столица след екзекуцията на видния шиитски проповедник Нимр ал Нимр от сунитските саудитски власти.

Гришо стартира сезона с победа в Австралия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208410

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започна 2016 година с победа на двойки на турнира в Бризбейн, Австралия. Хасковлията, заедно с партньора си, японеца Кей Нишикори, се справиха със съпротивата на чешко-австрийския тандем Лукас Длоухи/Доминик Тим със 7:6(5), 6:2 за час и 18 минути.
Гришо и японецът започнаха добре двубоя и стигнаха до пробив
Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започна 2016 година с победа на двойки на турнира в Бризбейн, Австралия. Хасковлията, заедно с партньора си, японеца Кей Нишикори, се справиха със съпротивата на чешко-австрийския тандем Лукас Длоухи/Доминик Тим със 7:6(5), 6:2 за час и 18 минути. Гришо и японецът започнаха добре двубоя и стигнаха до пробив

Пиронкова и Каратанчева отпаднаха рано в Бризбейн

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540673

Новата 2016 година не започна по най-добрия начин за най-силните тенисистки на България. Цветана Пиронкова и Сесил Каратанчева отпаднаха в първия кръг на квалификациите на турнира в Бризбейн.Цвети, която беше водачка в схемата, отстъпи на 20-годишната американка Саманта Крауфорд с 6:7(1), 4:6 след час и 26 минути игра.Пиронкова стигна след разменени пробиви до тайбрек, в който обаче допусна 188-сантиметровата съперничка да постигне 5 поредни точки и да вземе първия сет, пише tennis24.bg.Във втория пловдивчанката стартира с брейк, но след това К...

Засилени мерки за сигурност в Израел след терористичния акт в Тел Авив

http://www.cross.bg/izvursheno-premier-atakata-1493278.html

/КРОСС/ Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че мерките за сигурност ще бъдат значително засилени, след като на 1 януари беше извършено нападение срещу бар в Тел Авив, в посещаван от туристи район, предаде ВВС.  При атаката бяха застреляни двама души, седем бяха ранени.Нетаняху запали свещ на мястото, където беше извършено нападението.Новите мерки предвиждат увеличаване на числеността на полицията и откриване на повече полицейски управления.Израелският премиер беше впечатлен от реакцията на редица арабски духовни водачи, които осъдиха убийствата.Заподозреният за атаката, който се опита да избяга, беше разпознат от полицаи. Това е 29-годишният етнически арабин Нашаат Мелхем, от северното израелско селище Арара.Камерите в нападнатото кафене са заснели как той изважда автомат от раницата си и започва да стреля срещу посетителите и минувачите на оживената улица, по която са разположени десетки заведения.

Али Хаменей: Божествено възмездие очаква Саудитска Арабия

http://www.cross.bg/hameneii-sayditska-arabiya-1493276.html

/КРОСС/ „Божествено възмездие очаква Саудитска Арабия заради извършената наскоро екзекуция на върховен шиитски проповедник", заяви иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей, след като протестиращи нападнаха саудитското посолство в Техеран, предава AFP. „Несправедливо пролятата кръв на този светец много скоро ще има своите последствия", каза Хаменей пред духовници в иранската столица. В събота Саудитска Арабия екзекутира 47 души, сред които и иранският проповедник Нимр ал Нимр. „Този духовник не е призовавал хората към въоръжена борба, нито е организирал тайно заговори. Единственото нещо, което е направил, е остра публична критика, идваща от религиозното му усърдие", заяви Хаменей.

Задържани са 40 демонстранти след палежа на посолството на Саудитска Арабия в Иран

http://www.cross.bg/ekzekytziyata-demonstranti-hameneii-1493277.html

/КРОСС/ Саудитското посолство в Техеран бе нападнато тази нощ от демонстранти, протестиращи срещу екзекуцията на шиитски духовник в Саудитска Арабия. Демонстрантите успяха да проникнат в сградата и да я подпалят, преди да бъдат прогонени от полицията. Малко по-късно иранските власти призоваха за спокойствие. Задържани са 40 демонстранти заради атаката срещу саудитското посолство, заяви прокурорът на иранската столица пред иранската агенция Исна. До момента 40 лица, които са проникнали във вътрешността на посолството, са идентифицирани и задържани. Продължава разследването, за да бъдат идентифицирани виновниците за този акт, заяви Абас Джафари Долатабади, цитиран от AFP. Нимр ан-Нимр, който бе екзекутиран вчера, е смятан от саудитските власти за подбудител към размирици, а от шиитите в страната и региона - за борец за равноправие със сунитското мнозинство в кралството. Реакцията на официален Иран бе остра - Революционната гвардия обеща да отмъсти за смъртта на ан-Нимр, а духовният лидер Али Хаменей сравни саудитските екзекутори с убийците от групировката „Ислямска държава". В реч пред духовници, публикувана на официалния му сайт, той нарече екзекуцията „политическа грешка" на саудитския режим. Божията ръка ще отмъсти за екзекуцията на саудитския шиитски духовник, заяви в неделя Хаменей, цитиран от AFP

774 се качиха на Царевец за ЧНГ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208394

774 туристи разгледаха крепостта на българските царе Царевец във Велико Търново в първия ден на 2016-та година, съобщиха от Регионалния исторически музей. Първият посетител за новата година бе 79-годишната Стефка Дамянова, спортист ветеран от Стара Загора. Точно в 12 ч. тя бе официално посрещната с подаръци и шампанско от директора на музея Иван
774 туристи разгледаха крепостта на българските царе Царевец във Велико Търново в първия ден на 2016-та година, съобщиха от Регионалния исторически музей. Първият посетител за новата година бе 79-годишната Стефка Дамянова, спортист ветеран от Стара Загора. Точно в 12 ч. тя бе официално посрещната с подаръци и шампанско от директора на музея Иван

Йотингер задейства процедура, която може отнеме правото на глас на Полша за общите решения в ЕС

http://www.cross.bg/polsha-protzedyra-pravoto-1493275.html

/КРОСС/ Европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Гюнтер Йотингер предупреди властите в Полша, че ще задейства процедура, която може да доведе отнемане на правото им на глас за общите решения в Евросъюза, съобщи Frankfurter Allgemeine Zeitung.  Санкцията може да бъде наложена заради новоприетия закон, позволяващ на полското правителство да назначава без конкурс ръководителите на обществените медии. Действията на управляващата партия „Право и справедливост" предизвикаха протести в Полша и остри реакции от международни неправителствени организации. Спорад FAZ Еврокомисията ще разгледа въпроса още на следващото си заседание, насрочено за 13 януари.

Ограничават движението на тежкотоварните камиони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540606

Днес поради очаквания интензивен трафик, в последния от четирите почивни дни за Нова година, от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Очаква се интензивно движение на автомагистрала „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобр...

Първи сняг в Сливен

http://pik.bg/първи-сняг-в-сливен-news461330.html

Първи сняг в Сливен

Утрото на третия ден на януари изненада Сливен с първия сняг. Снежна покривка има по улици, къщи, дворове и паркове. В ранните часове автомобилите се движат със снежни "калпаци".

Първият сняг е желан най-вече от малчуганите, които още в ранните часове на неделния ден побързаха да извадят шейните.

От Сливенска община обявиха в края на 2015 година, че са в готовност за зимата и снегът няма да поднесе изненади.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) обявяват е жълт код за обилни снеговалежи в цялата страна за днес.

Днес е и последният ден от почивните дни за Нова година и се очаква засилен трафик. От 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Пътна полиция" съветва да се внимава с натовареното движение и лошото време..

Побеля цяла България

http://frognews.bg/news_104656/Pobelia-tsiala-Balgariia/

Сняг заваля в цяла България, валежите започнаха първо в западната част, но постепенно обхванаха и източните райони. Образува се снежна покривка, съобщиха от НИМХ.

Кражби на електрически съоръжения оставиха над 50 хиляди домакинства без ток през 2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540672

Кражби на електрически съоръжения оставиха над 50 хиляди домакинства, обслужвани от ЕНЕРГО-ПРО, без ток през 2015 г., съобщават от дружеството. Регистрирани са 33 изключвания на електропроводи средно напрежение, вследствие на посегателства на обекти от мрежата в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград. Общата продължителност на времето, през което хората са останали без ток в резултат на кражбите, е над 116 часа. Съоръженията, които стават обект на набези, са най-често медни и алуминиеви проводници от въздушната мрежа, електром...

Спорен закон за медиите в Полша изправи на нокти ЕК

http://europe.actualno.com/sporen-zakon-za-mediite-v-polsha-izpravi-na-nokti-ek-news_516155.html

Eврокомисарят Гюнтер Йотингер заплаши Полша с наблюдение за нарушаване общите европейски ценности заради приемане на законодателство, което дава на държавата контрол върху държавните медии. Този ход може да постави началото на поредица от действия, които, ако законът остане в сила, биха могли евентуално да доведат до оставането на Варшава без право на глас в Европейския съвет. В интервю за в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитирано от БГНЕС, Йотингер, който е еврокомисар по цифров

С две големи липси България ще воюва за олимпийска волейболна квота

http://volleyball.actualno.com/s-dve-golemi-lipsi-bylgarija-shte-vouva-za-olimpijska-volejbolna-kvota-news_516160.html

Мъжкият национален отбор по волейбол на България заминава днес за участие в олимпийската квалификация в Берлин (Германия), която ще се проведе от 5 до 10 януари. Националите се събират на летище София в 12:15 часа, предаде БГНЕС. От състава за турнира отпаднаха посрещачът Тодор Алексиев, който има травма в глезена и диагоналът Цветан Соколов, който все още не е възстановен. Ето избраниците на треньора Пламен Константинов: Разпределители: Георги Братоев, Любомир Агонцев Посрещачи: Тодор Скрим

НАП: Обработката на данъчните декларации по интернет ще се забави

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208404

Възможно е забавяне при обработката на данъчни декларации по интернет, предупреждават от Националната агенция за приходите. На сайта на агенцията е публикувано съобщение, че от началото на годината до 6 януари електронните услуги, предоставящи данъчно-осигурителна информация, ще работят с данни, които са актуални към края на миналата година.
Възможно е забавяне при обработката на данъчни декларации по интернет, предупреждават от Националната агенция за приходите. На сайта на агенцията е публикувано съобщение, че от началото на годината до 6 януари електронните услуги, предоставящи данъчно-осигурителна информация, ще работят с данни, които са актуални към края на миналата година.

Иранският аятолах Али Хаменей заплаши Саудитска Арабия с божие възмездие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540671

Божията ръка ще отмъсти за екзекуцията на саудитския шиитски духовник Нимр Бакер ан Нимр, заяви днес иранският върховен водач аятолах Али Хаменей, предаде Франс прес. Вчера Саудитска Арабия екзекутира 47 души, осъдени за тероризъм, включително шиитския религиозен водач Нимр Бакер ан Нимр, видна фигура на протестите срещу режима. Това предизвика възмущение в шиитския свят и особено в Иран. Саудитска Арабия екзекутира виден шиитски духовник, предизвика бурни реакции Няма съмнение, че несправедливо пролятата кръв на този мъченик скор...

Голямото прибиране. Златни правила, когато тръгнете на път след празниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=310180

Засилен трафик се очаква днес по пътищата в страната в последния ден на новогодишните празници. Тръгнете по светло, утрото е по-мъдро от вечерта, призоват от КАТ. Огромен ще е трафикът към София, Варна, Пловдив и другите големи градове.

Григор Димитров започна годината с победа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5208403

Първата ракета на България Григор Димитров започна 2016 г. с победа на двойки на турнира в Бризбейн, Австралия.
Българинът и японецът Кей Нишикори (№8 в световната ранглиста на сингъл) се наложиха над Лукас Длоухи (Чехия)/Доминик Тийм (Австрия) със 7:6(5), 6:2 само за час и 18 минути.
В мача за място на полуфиналите Гришо и Нишикори ще се изправят
Първата ракета на България Григор Димитров започна 2016 г. с победа на двойки на турнира в Бризбейн, Австралия. Българинът и японецът Кей Нишикори (№8 в световната ранглиста на сингъл) се наложиха над Лукас Длоухи (Чехия)/Доминик Тийм (Австрия) със 7:6(5), 6:2 само за час и 18 минути. В мача за място на полуфиналите Гришо и Нишикори ще се изправят

На 5 януари Меркурий става ретрограден (вижте какво да правите)

http://petel.bg/Na-5-yanuari-Merkuriy-stava-retrograden--vizhte-kakvo-da-pravite-__139836

Вярвате ли, че планетите имат влияние върху живота ни? Ако е така със сигурност се тревожите, че от 5 януари навлизаме в период на...

Ограничава се движението на камиони над 12 т. по натоваренитe пътищот 14 до 20 ч.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540669

Днес от 10:00 ч. до 16:30 ч., в светлата част от денонощието, ще има две ленти в посока Перник – София на път І-1 /Е79/ от км 278+910 до км 282+038 – след бензиностанция „Лукойл“ до пункта на „Пътна полиция“ при Владая. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“. Днес от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на...

Сняг вали в Сливенско, движението е без проблеми

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540668

Сняг вали в цялата Сливенска област. Снежната покривка в планинската част е 4 см, в равнинната част - 2см. Всички пътища са почистени и опесъчени, казаха за Дарик от Областно-пътно управление. 26 мшини почистват пътищата в областта. Няма затворени участъци и няма постъпили сигнали за закъсали автомобили. Температурата на въздуха е от -3 до -9 градуса.  ...

2016 г. дойде с втори опит на Петко Стрелеца да свали превръзката на Темида

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185790


"Напълно съм невинен и ще го докажа. Сега започва голямата битка. Аз ще сваля превръзката на Темида". С тази заявка за дълга съдебна сага и през 2016 г. приключи на първа инстанция мегаделото за провалената акция на СОБТ в Лясковец. През ноември окръжният съд даде на 54-годишния Петко Петков доживотен затвор без замяна при специален режим.

Предстоящи събития за днес, 3 януари

http://www.cross.bg/predstoyashti-subitiya-za-dnes--yanyari-1493274.html

/КРОСС/ *** Барселона. Лявата каталонска партия „Кандидати за народно единство" ще проведе конгрес за вземане на решение по въпроса дали да подкрепи формирането на ново правителство, водено от оттеглящия се регионален лидер Артур Мас.***Бангу. Очаква се оповестяването на частичните резултати от провелите се в Централноафриканската република президентски и парламентарни избори.***Киев. Украйна въвежда допълнителни мита върху вноса на автомобили руско производство.***Сукре. Стартира рали „Дакар 2016".***Монтана. В 9.30 ч. Малтийският орден ще направи коледно дарение в Дневния център за деца с увреждания. **София. От 16 ч. екипът на „Музейко" ще представя увлекателни истории за най-малките.  

Неделя преди Богоявление. Св. прор. Малахия. Св. мчк Гордий

http://www.cross.bg/gordiii-hrista-boga-1493272.html

/КРОСС/ И тъй, заклевам те пред Бога и Господа нашего Иисуса Христа, Който ще съди живи и мъртви, кога се яви Той и настъпи царството Му: проповядвай словото, настоявай на време и не на време, изобличавай, запретявай, увещавай с голямо дълготърпение и поука. Защото ще дойде време, когато човеците не ще търпят здравото учение, но, водени от своите похоти, ще си насъберат учители да им гъделичкат слуха; те ще отвърнат слуха си от истината и към басни ще се обърнат. Но ти във всичко бодърствувай, скърби претърпи, дело на благовестник извърши, службата си добре изпълни. Защото аз вече ставам жертва, и времето на моето отхождане настъпи. С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих; прочее, очаква ме венецът на правдата, който ще ми даде в оня ден Господ, Праведният Съдия; и не само на мене, но и на всички, които са възлюбили Неговото явяване. (2Тим. 4:1-8) Начало на Евангелието на Иисуса Христа, Сина Божий, както е писано у пророците: „ето, Аз изпращам пред лицето Ти Моя Ангел, който ще приготви Твоя път пред Тебе". „Гласът на викащия в пустинята говори: пригответе пътя на Господа, прави правете пътеките Му". Иоан кръщаваше в пустинята и проповядваше покайно кръщение за опрощаване грехове. И излизаха при него цялата Иудейска страна и иерусалимци, и всички се кръщаваха от него в река Иордан, като изповядваха греховете си. А Иоан носеше дреха от камилска вълна, и кожен пояс на кръста си, и ядеше акриди и див мед

Жълт код за опасност от поледици в цялата страна

http://www.cross.bg/politziya-putya-sofiya-1493273.html

/КРОСС/ Националният институт по метеорология и хидрология издаде жълт код за опасност от поледици в цялата страна и силен вятър по Черноморието.  Очаква се засилен трафик по магистралите заради края на почивните дни. От пътната полиция съветват всички, които ще пътуват след празниците, да тръгнат в сутрешните часове. По пътя от Перник за София през Владая движението ще бъде в две ленти - от бензиностанцията на „Лукойл" до пункта на „Пътна полиция" при Владая. От 14 до 20 ч. ще бъде ограничено движението на моторните превозни средства с тегло над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Очаква се интензивно движение на входовете на София по автомагистралите „Тракия", „Хемус" и „Струма", и по пътя София-Кулата. Пътна полиция напомня на шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия. Шест тежки катастрофи са станали в страната през изминалото денонощие. Няма жертви, ранени са осем души, съобщи МВР. Във всички райони в столицата е извършена обработка със смеси срещу заледяването на улици и булеварди, по които се движи общественият транспорт. Обработени са и стръмни участъци и основни улици в част от районите „Средец", „Възраждане", „Оборище", „Нови Искър", „Кремиковци". Извършва се опесъчаване на пътя Драгалевци-„Алеко" и Бояна-Златни мостове

3 януари в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-purviyat-otluchva-1493270.html

/КРОСС/ 1431 г. - Бургундският херцог предава за 10 хил. франка Жана д'Арк на англичаните. 1496 г. - Леонардо да Винчи извършва неуспешен опит с конструиран от него летателен апарат.1521 г. - Папа Лъв X издава папска була, с която отлъчва Мартин Лутер от църквата.1793 г. - В Канада е забранено робството.1833 г. - Великобритания завладява Фолкландските острови.1863 г. - В Халифакс (Канада) е открита първата в страната закрита ледена пързалка.1868 г. - С превземането на двореца на шогуна в Япония е възстановена монархията с държавен глава император Мейджи.1870 г. - Започва строежът на Бруклинския мост.1871 г. - В САЩ е патентован маргаринът.1880 г. - Утвърден е първият градоустройствен план на София, изработен от чешкият строителен инженер Иржи Прошек.1899 г. - Думата „автомобил" е използвана за пръв път в редакторски материал в New York Times.1902 г. - Съставено е двадесет и третото правителство на България, начело със Стоян Данев.1907 г. - Официално е открита сградата на Народния театър в София.1921 г. - Български бежански въпрос: XIX Обикновено народно събрание на България отпуска кредит от 1 млн. лв. за настаняване на бежанците от Беломорска Тракия.1925 г. - Бенито Мусолини обявява, че ще упражнява диктаторска власт в Италия.1956 г. - Пожар опустошава върха на Айфеловата кула.1958 г. - Създадена е Западноиндийската федерация.1959 г. - Аляска става 49-тият щат на САЩ и първият без граница с никой от останалите.1961 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1493271.html

/КРОСС/ Ваня Иванова, световна шампионка по самбо Димитър Кърнев, музикант и композиторЖивко Мартинов, депутатИво Тонев, бизнесмен, председател на УС на ФК „Левски"Илия Пехливанов, журналист и писателПроф. д-р Любен Корнезов, юрист, бивш депутатРумяна Монова, зам.-председател на ВАСХристо Кьосев, журналист

Русия отделя стотици милиони рубли за патриотично възпитание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540667

Ръководителят на руското правителство Дмитрий Медведев утвърди държавната програма за патриотично възпитание на гражданите на Руската федерация за периода 2016-2020 г. Общият обем на финансирането на програмата за срок от пет години надхвърля 1,66 млрд. рубли, в това число 1,574 млрд. от държавния бюджет, предаде Интерфакс. Путин подари на дете снимката си в рамка и руското знаме Парите са предназначени за създаване на система за патриотично възпитание на гражданите, отговаряща на съвременните предизвикателства и з...

8 души са ранени в катастрофи през изминалото денонощие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5208387

Осем души са ранени при станалите шест катастрофи през изминалото денонощие в страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
В София са станали 29 леки произшествия без пострадали.
Републиканските пътища са проходими, съобщават още от вътрешното министерство.
Сняг вали в областите: София, Благоевград, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Ямбол,
Осем души са ранени при станалите шест катастрофи през изминалото денонощие в страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали 29 леки произшествия без пострадали. Републиканските пътища са проходими, съобщават още от вътрешното министерство. Сняг вали в областите: София, Благоевград, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Ямбол,

Близнаци от Сан Диего се родиха в...различни години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208385

Те са близнаци, но... са родени в различни години. Такава е историята на Джелин Салгадо и брат ѝ Луис от Сан Диего, които се появяват на бял свят само с три минути разлика, съобщи bTV.
Момиченцето се роди в 11:59 ч. на 31 декември 2015 г., а момченцето на 00:02 минути на 1 януари 2016 г.
Според медицинската сестра, асистирала при раждането,
Те са близнаци, но... са родени в различни години. Такава е историята на Джелин Салгадо и брат ѝ Луис от Сан Диего, които се появяват на бял свят само с три минути разлика, съобщи bTV. Момиченцето се роди в 11:59 ч. на 31 декември 2015 г., а момченцето на 00:02 минути на 1 януари 2016 г. Според медицинската сестра, асистирала при раждането,

Нелегални мигранти се бунтуват в Гърция

http://www.bnews.bg/article-145756

Причината е задържането им в бежанския лагер и възможността да бъдат репатрирани.

ЕС замисля безпрецедентна процедура срещу Варшава

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/es-zamislia-bezprecedentna-procedura-sreshtu-varshava-6047920

Причината е скандален закон, според който мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно, а въпросът за назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии преминава в компетенциите на министъра на държавното съкровище

ЕС заплашва с безпрецедентна процедура срещу Варшава

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/es-zaplashva-s-bezprecedentna-procedura-sreshtu-varshava-6047920

Причината е скандален закон, според който мандатът на сегашните членове на управителните и надзорните съвети на обществените медии изтича незабавно, а въпросът за назначаването и уволняването на ръководители на обществените медии преминава в компетенциите на министъра на държавното съкровище

Малко сирийче е първата мигрантска жертва в Средиземно море за 2016

http://frognews.bg/news_104655/Malko-siriiche-e-parvata-migrantska-jertva-v-Sredizemno-more-za-2016/

Двегодишно момченце от Сирия стана първата жертва по морския мигрантски маршрут за 2016 година, предаде ДПА.Малкият Халид пътувал към Гърция с майка си и загинал, когато гумената им лодка се ударила в скалите на егейския остров Нера.

Рекорд по отпадъци в Рио де Жанейро заради Нова година

http://curious.actualno.com/rekord-po-otpadyci-v-rio-de-janejro-zaradi-nova-godina-news_516153.html

Служителите на компанията по поддържане на чистотата в бразилския град Рио де Жанейро (Comlurb) са събрали 694 тона боклук, оставени по улиците и плажовете след новогодишните празненства, предаде БГНЕС. Според местните медии, този път е поставен нов рекорд, засенчил този от 2015 година, когато след новогодишната нощ от градската зона са прибрани 680 тона отпадъци. Най-замърсеният участък на Рио де Жанейро по традиция е крайбрежната алея Копакабана, която се намира точно в сърцето на града, кой

И утре връщаме книги във варненската библиотека без глоба

http://www.moreto.net/novini.php?n=310187

Всеки, който има да връща книги на варненската библиотека може да го направи утре без глоба, научи Moreto.net. Кампанията, която стартира на 14 декември миналата година, ще продължи до 15 януари. Традиционно за това време от годината от културната институция приканват посетителите, които по някаква причина са задържали материали за по-дълго време да ги върнат в удобно за тях време.

Тръмп с ново скандално изказване: Клинтън и Обама създадоха Ислямска държава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540666

Доналд Тръмп, който е начело в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през 2016 г., заяви, че Хилъри Клинтън и Барак Обама са създали терористичната групировка "Ислямска държава". Изписаха в небето "Тръмп е отвратителен" (ВИДЕО) Агенция Асошиейтед прес качи в Youtube видео, на което Тръмп говори пред свои поддръжници в Мисисипи. Ексцентричният политик говори за погрома в посолството на Саудитска Арабия от жители на Техеран след новината за екзекуцията на 47 души, сред които и известния шиитски...

През целия ден ще вали сняг, очаква се снежна покривка до 15 см.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540665

  Жълт код за сняг и поледици е обявен за цялата страна за 3 януари, съобщават от НИМХ при БАН. В област Габрово през целия ден ще има превалявания от сняг, ще се образува снежна покривка предимно между 10 и 15 см. Вятърът ще достигне 2.1 м/s. Снегът идва, очакват се валежи цяла седмица През нощта над цялата страната се заоблачи. В Западна България заваля сняг, като валежите постепенно вече обхванахя и източните райони. След...

Тръмп: Обама и Хилъри Клинтън създадоха "Ислямска държава"

http://offnews.bg/news/n_1/n_615107.html

Милиардерът и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Хилари Клинтън и Барак Обама са отговорни за създаването на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи "Гардиън". Той изрича обвиненията си пред свои поддръжници в Билокси, Мисисипи. Там той отбелязва още, че администрацията на Обама е трябвало да се вслуша в съвета му и да вземе контрол над петролните находища, контролирани от ИД, вместо да позволи на групировката да се развива. "Предвещавал съм много неща, включително и планът - "Стигни до петрола, вземи петрола, запази петрола", нали? Повтарям го от 3 години и всеки ми вика: "О, не мога да го направя. Ама това е независима държава". Там няма държава. Те създадоха ИД - Хилъри Клинтън заедно с Обама", каза Тръмп. Той също така обвини Иран, че се опитва да превземе Саудитска Арабия и да заграби петрола им, като даде за пример подпалването на посолството на СА в Техеран от вчера, след като кралството екзекутира 47 шиитски затворници, включителни и влиятелния айтолах Нимр Ал-Нимр.

Кола от Рали Дакар се вряза в публиката, 8 зрители са ранени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208379

Зрелищният пролог от Рали Дакар 2016 край Буенос Айрес беше прекъснат, след като автомобил на китайския състезател Го Мейлин се вряза в зрителите, предаде АФП.
Най-очакваното и пълно с всякакви сериозни изпитания състезание в света на ралито започна в събота в Буенос Айрес със своеобразен пролог – неголям специален участък с дължина от 11
Зрелищният пролог от Рали Дакар 2016 край Буенос Айрес беше прекъснат, след като автомобил на китайския състезател Го Мейлин се вряза в зрителите, предаде АФП. Най-очакваното и пълно с всякакви сериозни изпитания състезание в света на ралито започна в събота в Буенос Айрес със своеобразен пролог – неголям специален участък с дължина от 11

Иранци нападнаха посолството на Саудитска Арабия в Техеран (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540664

Саудитското посолство в Техеран беше нападнато вчера от протестиращи иранци, предадоха световните агенции. Части от сградата са подпалени, а други части от комплекса са били разрушени, съобщава агенция Тасним, цитирана от ДПА. Според агенцията посолството е било нападнато от група гневни иранци в знак на протест срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр Бакер ан Нимр в Саудитска Арабия. Протестиращите хвърлили коктейли "Молотов" и успели да проникнат на територията на посолството на Рияд, съобщава Франс прес, като се позовава на агенция "Исна...

Сняг заваля и във Варна (снимки)

http://petel.bg/Snyag-zavalya-i-vav-Varna--snimki-__139833

снимки: "Петел"   Сняг заваля и във Варна. Малко след 10 се появиха първите снежинки, а в момента те се усилват. Температурата в морската...

Седма творческа среща "Заедно в 21 в." "Зимна приказка в Камчия"

http://petel.bg/Sedma-tvorcheska-sreshha-Zaedno-v-21-v--Zimna-prikazka-v-Kamchiya-__139834

Седмата творческа среща „Вместе в 21 веке“ „Зимняя сказка в Камчии“ се провежда в „Радуга“ на Санаторно-оздравителния комплекс...

Заради снега и очаквания трафик: Внимавайте на пътя (актуална обстановка за цялата страна)

http://petel.bg/Zaradi-snega-i-ochakvaniya-trafik--Vnimavayte-na-patya--aktualna-obstanovka-za-tsyalata-strana--__139835

Би Ти Ви снимка: Булфото Снегът и очаквания засилен трафик по пътищата след празниците могат да вгорчат живота на мнозина шофьори....

140 души са пренощували в центъра за бездомници в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5208378

140 души са пренощували в Центъра за кризисно настаняване за бездомни хора в София през изминалата нощ, съобщи директорът на центъра Божанка Латева пред "Фокус".
Предната нощ са били приети 127 души.
Капацитетът на двата кризисни центъра в столицата е общо 170 души.
Центровете се намират в ж.к. „Красна поляна”, ул. „Ришки проход” № 2 и в ж.к.
140 души са пренощували в Центъра за кризисно настаняване за бездомни хора в София през изминалата нощ, съобщи директорът на центъра Божанка Латева пред "Фокус". Предната нощ са били приети 127 души. Капацитетът на двата кризисни центъра в столицата е общо 170 души. Центровете се намират в ж.к. „Красна поляна”, ул. „Ришки проход” № 2 и в ж.к.

Доган публикува във фейсбук словото си, катурнало Местан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208371

Официалната фен страница на Ахмед Доган във фейсбук беше обновена вчера.
На нея беше публикувано словото на почетния председател на ДПС от тържеството на движението на 17 декември, след което беше изключен от партията председателят Лютви Местан.
За снимка на корицата на профила е поставен кадър от среща на Доган със симпатизанти.
Официалната фен страница на Ахмед Доган във фейсбук беше обновена вчера. На нея беше публикувано словото на почетния председател на ДПС от тържеството на движението на 17 декември, след което беше изключен от партията председателят Лютви Местан. За снимка на корицата на профила е поставен кадър от среща на Доган със симпатизанти.

Ограничава се движението на камиони над 12 т. по натоваренитe пътищот 14 до 20 ч.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540663

Днес от 10:00 ч. до 16:30 ч., в светлата част от денонощието, ще има две ленти в посока Перник – София на път І-1 /Е79/ от км 278+910 до км 282+038 – след бензиностанция „Лукойл“ до пункта на „Пътна полиция“ при Владая. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“. Днес от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на безопа...

Клинцевич: Русия е задействала далеч не цялата си мощ в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-rysiya-klintzevich-1493269.html

/КРОСС/ През 2016 година може да се извърши прелом в борбата с тероризма в Сирия в резултат на съвместна операция на сирийската армии и Русия. Това заяви първият зам-.председател на Комитета на Руската федерация по отбрана и безопасност Франц Клинцевич, цитиран от tvzvezda.ru. Според него много западни и руски експерти недооценяват това, което прави Русия в Сирия. Като възможна причина за това той посочва недостатъчната информация, която се предоставя. „Руското военно министерство по известни причини не казва всичко. В момента никой точно не може да каже колко още ще продължи тази военна кампания. Но е ясно, че Русия все още не задействала всички военни мощности, с които разполага. Според мен до края на 2016 година има реална възможност да се стигне до преломен момент в Сирия”, казва Клинцевич. Той отбелязва още, след като съвсем скоро се е върнал от Сирия, че дори добре въоръжени терористи не са в състояние да се борят с високотехнологичните удари на Русия. „Терористите понасят колосални загуби. Ежедневно сред тях има десетки, дори стотици убити. Мнозина се предават в плен или заедно със семейства си бягат в Ирак”, казва още Клинцевич. Той е уверен, че терористите от ДАЕШ оцеляват благодарение на Турция, към която върви организиран поток. „Но този поток също търпи спад

Понижи се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката

http://pik.bg/понижи-се-нивото-на-дунав-в-началото-на-българския-участък-на-реката-news461324.html

Понижи се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката

Понижи се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката за последните 24 часа. При Ново село нивото на Дунав се е понижи с 3 см и днес водният стоеж там е 40 см, съобщиха от местната Хидрометеорологична станция.

При Видин има спад с 9 см и днес водният стълб показва 95 см. При Лом нивото на реката се е понижи с 12 см и водният стоеж е 105 см.

При Оряхово речното ниво се е понижило с 12 см и водният стоеж там е 21 см. В останалите хидрометеорологични станции от българския участък на реката нивото варира със стойности от -8 до 5 см.

Температурата на водата край Ново село е 2.6 градуса.

Голямото прибиране продължава - жълт код за сняг и поледици в страната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540662

След празнуването на Коледа и посрещането на новата 2016 година в неделя се очаква трафикът по основните пътища да се засили заради голямото прибиране, при което около десетки хиляди автомобили ще се насочат към столицата. Голямото прибиране започна още в събота, предизвика опиашки От 14.00 ч. до 20.00 ч. днес ще бъде ограничено движението на моторните превозни средства с тегло над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Очаква се интензивно движение на входовете на София по автомагистралите "Тракия", "Х...

Жълт код в цялата страна за валежи от дъжд и сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540631

Жълт код е обявен за днес, 3 януари, за цялата страна, съобщават от НИМХ. Предупрежденията са за валежи от дъжд, сняг и за възможност от образуване на поледици. В неделя, с приближаването към Балканите на средиземноморски циклон, ще започнат валежи от сняг, които постепенно ще обхванат цялата страна. Ще се образува снежна покривка. Възможно е в крайните южни и югоизточни райони валежите да са от дъжд и сняг. Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg  ...

140 бездомници пренощуваха в столичния център за кризисно настаняване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208362

140 души са пренощували в столичния център за кризисно настаняване за бездомни хора през изминалата нощ. Това съобщи Божанка Латева, директор на центъра, за
140 души са пренощували в столичния център за кризисно настаняване за бездомни хора през изминалата нощ. Това съобщи Божанка Латева, директор на центъра, за "Фокус". Предишната нощ са били приети 127 души. Капацитетът на двата кризисни центъра е общо 170

Похарчили сме 2 млрд. лева за празниците

http://www.bnews.bg/article-145755

За една пета от хората тази Коледа и Нова година бяха "назаем".

Извънредно положение в Мисури заради наводненията

http://america.actualno.com/izvynredno-polojenie-v-misuri-zaradi-navodnenijata-news_516145.html

Президентът на САЩ Барак Обама въведе извънредно положение в щата Мисури във връзка с наводненията, отнели живота на повече от 10 души, предаде БГНЕС. "Президентът обяви извънредно положение в Мисури и нареди да се изпрати федерална помощ в подкрепа на усилията на местните власти в борбата с последиците от наводненията в районите, пострадали от ураганни ветрове, торнадо и наводнения", съобщават от Белия дом. Сега Министерството на вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление на изв

Турски журналист: Анкара работи с подривна дейност в България от 65 години

http://analysis.actualno.com/turski-jurnalist-ankara-raboti-s-podrivna-dejnost-v-bylgarija-ot-65-godini-news_516151.html

Турция не спира тайните си операции в съседните страни. Държавата отдавна провежда тайни операции в съседните си страни, но ако по времето на студената война Анкара имаше поддръжката на НАТО, то сега тя не координира действията си със своите традиционни западни партньори. Изводът е на анализаторът Егемен Бесчи, който наблюдава взаимодействието на Турция и Запада по въпросите на разузнаването, чието мнение е публикувано в сайта War on the Rocks. "Турските тайни операции могат да доведат до дипло

Закъде без символа на годината!

http://ikea.actualno.com/zakyde-bez-simvola-na-godinata-news_515835.html

Както споменахме неведнъж, 2016 е година на Огнената маймуна, и най-оригиналният подарък не може да мине без Господарката. Предлагаме ви една много лесна, бърза и уникална опаковка със символа на годината, с която можете да поднесете за подарък дори един банан, без да се изложите. Очертайте и изрежете от кафява хартия маймуната, както е посочено (опашката се изрязва по спирала). Увийте опашката около банана (или продълговата опаковка с бонбони) и прикрепете краката със скоч. По подобен н

В Германия искат ислямските радикалисти да носят електронни гривни

http://www.moreto.net/novini.php?n=310184

Германската партия „Християнсоциален съюз“ (ХСС) иска да задължи ислямските радикалисти, представляващи, според службите за сигурност, потенциална заплаха за обществената безопасност, да носят електронни гривни с чипове. Това се посочва във вътрешнопартиен документ, наречена „Една ефективна борба срещу тероризма“, пише вестник Die Welt.

Болничните вече електронно в НОИ

http://petel.bg/Bolnichnite-veche-elektronno-v-NOI--__139831

От началото на тази година работодателите ще подават документите за болничните и други обезщетения от Националния осигурителен...

Истинският грип ще се появи в края на януари

http://petel.bg/Istinskiyat-grip-shhe-se-poyavi-v-kraya-na-yanuari-__139832

"Истинският грип още не се е появил, очакваме го към края на януари", обяви д-р Христо Димитров, зам.-председател на Регионалната колегия на...

Сняг заваля и във Варна

http://petel.bg/Snyag-zavalya-i-vav-Varna-__139833

снимка: Булфото, архив   Сняг заваля и във Варна. Малко след 10 се появиха първите снежинки, а в момента те се усилват. Температурата в...

Четири деца загинаха при пожар в руската Ярославска област

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208354

Телата на петима загинали, сред които четири деца, са открити след пожар в жилищна сграда в село Песочное, Рибински район на руската Ярославска област, предаде РИА Новости, позовавайки се на източник от регионалната спасителна служба.
Пожарът в двуетажната дървена сграда е станал в събота вечерта. Единадесет екипа на пожарната от само 35 души са
Телата на петима загинали, сред които четири деца, са открити след пожар в жилищна сграда в село Песочное, Рибински район на руската Ярославска област, предаде РИА Новости, позовавайки се на източник от регионалната спасителна служба. Пожарът в двуетажната дървена сграда е станал в събота вечерта. Единадесет екипа на пожарната от само 35 души са

Сняг вали в цяла България, вижте ситуацията по области

http://www.vesti.bg/bulgaria/sniag-vali-v-ciala-bylgariia-vizhte-situaciiata-po-oblasti-6047919

Направени са обработки във всички 24 столични райони. На терен са работили 175 снегопочистващи машини. Каква е обстановката в различните области и какво време ни очаква днес, вижте:

Малко сирийче е първата мигрантска жертва в Средиземно море тази година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540661

Двегодишно момченце от Сирия стана първата жертва по морския мигрантски маршрут за 2016 година, предаде ДПА. Малкият Халид пътувал към Гърция с майка си и загинал, когато гумената им лодка се ударила в скалите на егейския остров Нера. Тялото на 4-годишно момиченце изплува край турски курорт Тялото на момчето било извадено от водата от рибари. Останалите 35 души, пътували с лодката, са оцелели, като 10 от тях са ранени. Мигрантите са пътували пет часа в бурното море преди да се разбият в крайбрежните скали. ...

ЕС поставя Полша под наблюдение

http://www.bnews.bg/article-145754

Жан-Клод Юнкер е включил въпроса за Полша в дневния ред на следващото заседание на ЕК.

Най-четеното в "Дневник": Доган - Местан и агентите на Москва в ДПС

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2016/01/03/2678597_nai-chetenoto_v_dnevnik_dogan_-_mestan_i_agentite_na/?ref=rss


Коментар на доц. Кристиан Таков за Доган-Местан и Анкара-Москва, текст на Иво Инджев за за Москва и агентите й в ДПС, както и панорамна снимка на София в секундите след настъпването на Новата година, направена от Витоша, са сред статиите, които са събрали най-голям читателски интерес през изминалата седмица.

Ето и традиционната класация на "Дневник" за десетте най-четени материала (справката е направена в 19 часа на 2 януари):

1. Не си ти, когато си прост (или още за Доган...

Най-четеното: Доган - Местан и агентите на Москва в ДПС

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2016/01/03/2678597_nai-chetenoto_dogan_-_mestan_i_agentite_na_moskva_v_dps/?ref=rss


Коментар на доц. Кристиан Таков за Доган-Местан и Анкара-Москва, текст на Иво Инджев за за Москва и агентите й в ДПС, както и панорамна снимка на София в секундите след настъпването на Новата година, направена от Витоша, са сред статиите, които са събрали най-голям читателски интерес през изминалата седмица.

Ето и традиционната класация на "Дневник" за десетте най-четени материала (справката е направена в 19 часа на 2 януари):

1. Не си ти, когато си прост (или още за Доган...

Най-четеното: Доган - Местан и Москва и агентите й в ДПС

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2016/01/03/2678597_nai-chetenoto_dogan_-_mestan_i_moskva_i_agentite_i_v/?ref=rss


Коментар на доц. Кристиан Таков за Доган-Местан и Анкара-Москва, текст на Иво Инджев за за Москва и агентите й в ДПС, както и панорамна снимка на София в секундите след настъпването на Новата година, направена от Витоша, са сред статиите, които са събрали най-голям читателски интерес през изминалата седмица.

Ето и традиционната класация на "Дневник" за десетте най-четени материала (справката е направена в 19 часа на 2 януари):

1. Не си ти, когато си прост (или още за Доган...

Премиерът на Бавария поиска до 200 хил. бежанци в Германия през 2016 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_615103.html

Хорст Зеехофер, премиерът на Бавария, призова федералното правителство на Германия да допусне в страната най-много до 200 000 бежанци през тази година, предаде БНР. Той говори от много време за "таван" на мигрантите, които да влизат в Германия, но едва сега се нае да посочи точна бройка. В това си мнение той се разминава с Ангела Меркел, която е съгласна да намали бройката на бежанците, но не и да сложи горна граница. През миналата година в Германия бяха регистрирани около 1 милион пришълци, голяма част от които сирийци, иракчани и афганистанци, дошли през Егейско море и Западните Балкани. Зеехофер предрече, че с темповете от декември през 2016-та броят на новодошлите може да достигне милион и половина.

Сняг преваля в цяла Кюстендилска област, няма проблеми с движението

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540659

Снежна покривка се образува в цяла Кюстендилска област. Пътищата са проходими, десетки автомобили са почиствали и са разхвърляни сол и пясък. Настилките са заскрежени и мокри.Няма ограничения в движението и пътни инциденти, каза за Дарик дежурният в Областно пътно управление в Кюстендил. Обработва се и трасето на АМ „Струма", от Долна Диканя до Дупница. Снеговалежът е бил слаб и към този час почти е спрял.Снежната покривка в Кюстендил е около 1- 2 см., повече сняг има в планините. Температурата в Кюстендил и Дупница е -2 градуса.Информация от А...

Пътищата в областта са почистени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540660

Сняг вали в цялата Старозагорска област. Всички пътища са почистени и опесъчени, казаха за Дарик от Областно-пътно управление. Почистени са и проходите Шипка и Хаинбоаз, както и АМ "Тракия".  ...

Баварският премиер: Най-много 200 000 нови бежанци в Германия тази година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208341

Баварският премиер Хорст Зеехофер поиска от федералното правителство да допусне в Германия най-много 200 000 бежанци през тази година.
Зеехофер се обяви за „таван“ на бежанците още преди месеци, но за пръв път назова точна цифра в интервю за днешния брой на „Билд ам Зонтаг“. Призивът му е в разрез с политиката на канцлера Ангела Меркел,
Баварският премиер Хорст Зеехофер поиска от федералното правителство да допусне в Германия най-много 200 000 бежанци през тази година. Зеехофер се обяви за „таван“ на бежанците още преди месеци, но за пръв път назова точна цифра в интервю за днешния брой на „Билд ам Зонтаг“. Призивът му е в разрез с политиката на канцлера Ангела Меркел,

Чудо - телевизиите спряха за малко да търсят маймуни

http://actualno.actualno.com/chudo---televiziite-sprjaha-za-malko-da-tyrsjat-majmuni-news_516150.html

По-хубава, по-добра, по-здрава, по-щастлива – това са само част от пожеланията, които се изсипват с торби на Нова година. И поне в началото на 2016-та година мога смело да погледна с лек оптимизъм – големите телевизии не пуснаха сутрешни блокове в неделя, 3 януари! Направо невероятно – някои дори се сетиха да дадат филми с животни. Такива, които гледаш с усмивка и денят ти започва положително. Такива усмивки, които извират от места като ТОВА! Имаме нужда! Имаме нужда да видим

Подпалиха посолството на Саудитска Арабия в Иран

http://offnews.bg/news/n_1/n_615099.html

Демонстранти запалиха посолството на Саудитска Арабия в Техеран в знак на протест срещу екзекуцията на шиитски духовник в Саудитска Арабия, предаде БНР. Мъжете са нахлули в сградата и са я подпалили, преди да бъдат прогонени от полицията. Малко по-късно иранските власти призоваха за спокойствие. Аятолах Нимр ан-Нимр, който бе екзекутиран вчера, е смятан от саудитските власти за подбудител към размирици, а от шиитите в страната и региона - за борец за равноправие със сунитското мнозинство в кралството. Революционната гвардия на Иран обеща да отмъсти за смъртта на ан-Нимр, а духовният лидер Али Хаменей сравни саудитските екзекутори с убийците от групировката ИД. Влиятелни политици от шиитското мнозинство в Ирак настояха за прекъсване на дипломатическите връзки с Рияд, а САЩ и ЕС изразиха опасения, че екзекуцията ще увеличи напрежението в Близкия изток.

Ахмед Доган обнови профила си във Фейсбук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5208342

Официалната фен страница на Ахмед Доган във Фейсбук беше обновена вчера.
На нея беше публикувано словото на почетния председател на ДПС от тържеството на движението на 17 декември, след което беше изключен председателят Лютви Местан. На снимката на корицата на профила е поставен кадър от среща на Доган със симпатизанти.
Официалната фен страница на Ахмед Доган във Фейсбук беше обновена вчера. На нея беше публикувано словото на почетния председател на ДПС от тържеството на движението на 17 декември, след което беше изключен председателят Лютви Местан. На снимката на корицата на профила е поставен кадър от среща на Доган със симпатизанти.

Незаконни сметища на мафията около Неапол повишили смъртността от рак

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540658

Здравно проучване, поръчано от италианския парламент, потвърди, че сред хората, живеещи в и около Неапол, има повишена смъртност и повече от нормалното случаи на рак заради дългогодишната практика на местната мафия - Камората - да изхвърля токсични отпадъци. Проучването на Националния институт за здравето показва, че "критичен" брой бебета в провинциите Неапол и Казерта се налага да бъдат хоспитализирани през първата година от живота им заради твърде много случаи на тумори, засягащи най-вече централната нервна система. Докладът на института всъ...

Похарчили сме близо 2 милиарда лв. за празниците

http://offnews.bg/news/n_1/n_615095.html

Българите са похарчили близо 2 милиарда лева по време на коледните и новогодишни празници тази година, предаде "Нова телевизия". 450 млн. лв. е сумата, изхарчена от началото на миналия месец за подаръци, храна и пътувания, но заедно с останалите харчове тя става близо 2 милиарда лв. Статистиката сочи, че един на всеки петима българи е взел заем, с който да закупи подаръци и храна за празниците. Бързите кредити са на средна стойност от 336 лв. Според психолозите, януари е особен месец за ума, тъй като харченето на пари през декември е било особено голямо, а през януари трябва да "стягаме коланите". На всичкото отгоре половината щастие е изчезнало, защото е вложено в краткотрайно удоволствие. Експертите изчисляват, че една трета от хората си спестяват месеца на съжалението с добро планиране на декември.

Турци хакнаха акаунта на руския министър на съобщенията

http://frognews.bg/news_104654/Turtsi-haknaha-akaunta-na-ruskiia-ministar-na-saobshteniiata/

Турски хакери са ударили акаунта (профил) в Instagram на министъра на съобщенията и комуникациите на Руската федерация Николай Никифоров. Това е станало миналата нощ.

Пожар уби петима в Русия, между загиналите има деца

http://www.bnews.bg/article-145753

Пожарът в двуетажната дървена сграда е избухнал в събота вечерта.

Студът създава опасност от блокиране на банкоматите

http://petel.bg/Studat-sazdava-opasnost-ot-blokirane-na-bankomatite__139830

илюстрация: Булфото Отрицателните температури създават опасност от замръзване на банкоматите.   При температури от минус 10 градуса...

България похарчи 2 милиарда лева по Коледа и Нова година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208328

Коледа и Нова година са стрували на българите близо 2 милиарда лева. От началото на декември около 450 млн. лв. от парите на българите са отишли за подаръци, храна и пътувания. Това обаче не включва всички харчове по празниците, с които сумата пораства до 2 млрд. лв., съобщава Нова телевизия.
За една пета от хората тази Коледа и Нова година бяха
Коледа и Нова година са стрували на българите близо 2 милиарда лева. От началото на декември около 450 млн. лв. от парите на българите са отишли за подаръци, храна и пътувания. Това обаче не включва всички харчове по празниците, с които сумата пораства до 2 млрд. лв., съобщава Нова телевизия. За една пета от хората тази Коледа и Нова година бяха

Болничните и обезщетенията вече се подават по електронен път в НОИ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uP6sp0qZAl0/

От началото на тази година работодателите ще подават документите за болничните и други обезщетения от Националния осигурителен институт по електронен път. Всеки задължен по закон, който подава повече от 10 документа, трябва да го прави задължително с електронен подпис или да упълномощи друго лице да подава информацията също по електронен път. Това ще направи възможно съкращаване на срока за изплащане до десет дни, съобщи БНР.

Електронното подаване на документи за изплащане на обезщетения ще спести досегашното задължение осигурителите да посещават офисите на НОИ. Все пак, ако документите са до два на брой, те могат да се подадат на хартия, а от 3 до 10 да се занесат на електронен носител.

Регистрацията на електронен подпис за подаване на декларациите или упълномощаването на друго лице, което да го прави, може да се извърши през сайта на осигурителния институт по всяко време и отнема няколко минути.

НОИ уточнява, че електронното подаване вече е задължително за болничните и другите декларации, които ще постъпят при работодателите след 1 януари. За тези до 31 декември отчитането все още е по стария ред, коментира Даниела Асенова, директор “Обезщетения”: “Ако болничният лист за бременност и раждане – 45 дни преди раждане е представен при работодателя до 31 декември, е по стария ред. Ако той е представен след 1 януари – по новия ред. Не датата на самия болничен лист, а датата на представяне при работодателя.”, цитира Кросс. Новата система ще позволи поне 900 хиляди души да получават по-бързо обезщетенията от НОИ.

Жълт код за Варненско. Ще вали сняг и дъжд

http://www.moreto.net/novini.php?n=310186

Жълт код е обявен за днес - 3 януари, за област Варна и цялата страна, съобщават от НИМХ, научи Moreto.net. За област Варна предупреждението е за валежи от сняг и дъжд и условия за образуване на поледици. По Черноморието облачността от запад ще увеличи и още преди обяд на много места ще завали сняг.

Жълт код за опасност от поледици

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/n64eEe2BAEw/

Националният институт по метеорология и хидрология издаде жълт код за опасност от поледици в цялата страна и силен вятър по Черноморието.
Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и през деня ще се задържи почти без промяна.
Облачността над цялата страна ще се увеличи и ще има превалявания от сняг.
Над Черноморието ще бъде слънчево с до умерен северен вятър. Максимални температури от минус 2° до 2°.

Вижте кое е първото бебе на Перник за 2016

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vijte-koe-e-purvoto-bebe-na-pernik-za-2016_41036/

Първото бебе на Перник за 2016 се казва Анабел. Родена е на 01,01,2016г в 15,55 в града ни. Висока е 49см. и тежи 2,900 кг. Малката радва много майка си - Рамона (20г. от гр. Батановци) и баща си Александър (20г. от Даскалово).

Първото бебе на Перник за 2016

http://www.zapernik.com/pernik/purvoto-bebe-na-pernik-za-2016_41036/

Анабел

Първото бебе на Перник за 2016 се казва Анабел. Родена е на 01,01,2016г в 15,55 в града ни. Висока е 49см. и тежи 2,900 кг. Малката радва много майка си - Рамона (20г. от гр. Батановци) и баща си Александър (20г. от Даскалово).

Обучение за лични асистент са преминали общо 254 безработни от Силистра и общината

http://pik.bg/обучение-за-лични-асистент-са-преминали-общо-254-безработни-от-силистра-и-общината-news461312.html

Обучение за лични асистент са преминали общо 254 безработни от Силистра и общината

Общо 254 безработни от Силистра и общината са преминали обучение за лични асистенти. Повечето от тях вече работят като помощници на възрастни и тежкоболни хора, предаде БНР.

Близо 500 са нуждаещите се от личен асистент жители на Силистра и общината. Това са хора с увреждания, които не могат да се обслужват сами и самотно живеещи пенсионери с различни заболявания и деца с увреждания. Поради ограничения във финансирането на програмата за личен асистент едва 1/3 от тях разполагат с обучени помощници, които полагат всекидневни грижи за тях.

Общо 370 безработни са пожелали да се включат в програмата за обучение на лични асистенти през 2015 година. Около 2/3 от тях са назначени на работа като лични асистенти. Те се грижат за 146 нуждаещи се, от които 17 са деца. И през следващата година общината в Силистра ще бъде партньор на Агенцията за социално подпомагане по проекта "Нови възможности за грижа". Целта му е подобряване качеството на живот на възрастни хора и хора с увреждания.

Кога ще се радваме на четири последователни почивни дни през 2016-а?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540656

В последния почивен ден около Нова година вероятно вече се питате кога отново ще се радваме на четири последователни неработни дни. В края на декември Министерският съвет прие свое решение, според което се очертава през тази година да се радваме на четири такива "ваканции". По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите. През септември 2016 г. дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни. Министерски съвет мотивира решението с аргумента, да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигур...

Три месеца мотаят на втора инстация делото за убийцата на Алекс

http://frognews.bg/news_104653/Tri-mesetsa-motaiat-na-vtora-instatsiia-deloto-za-ubiitsata-na-Aleks/

Вече тече трети месец от разглеждането на втора инстанция на делото за убийството на малката Александра Тодорова от Поморие, а Апелативен съд – Бургас все още не е оповестил решението си. Това се случва твърде рядко, обичайната практика на съда е произнасяне в рамките на регламентирания едномесечен срок.

От Военноморския музей във Варна се надяват на постоянен интерес и през 2016 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=310181

За 2016 година се надяваме да поддържаме тенденция за постоянен интерес, от страна на всички поколения. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Мариана Кръстева, директор на Военноморски музей – Варна. „Като културна институция, отворена към обществеността нямаме амбицията да гоним големи количествени измерения, в която и да е област, но се стараем въпреки всичко да поддържаме интереса на варненци”, допълни още директорът.

Гневни иранци опожариха посолството на Саудитска Арабия в Техеран (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208319

Саудитското посолство в Техеран беше нападнато вчера от протестиращи иранци. Части от сградата бяха подпалени, а други части от комплекса са били разрушени, съобщава агенция
Саудитското посолство в Техеран беше нападнато вчера от протестиращи иранци. Части от сградата бяха подпалени, а други части от комплекса са били разрушени, съобщава агенция "Тасним", цитирана от ДПА. Според агенцията посолството е било нападнато от група гневни иранци в знак на протест срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр Бакер ан Нимр в

Отварят 2 ленти в посока Перник - София, без ТИР-ове по магистралите днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_615090.html

Днес от 14:00 до 20:00 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътища, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Днес от 10:00 часа до 16:30 часа, в светлата част от денонощието, ще има две ленти в посока Перник – София на път І-1 /Е79/ от км 278+910 до км 282+038 – след бензиностанция „Лукойл“ до пункта на „Пътна полиция“ при Владая. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“. Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението. Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа: • Автомагистралите; • път I-1 Видин – Ботевград; • път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“; • път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен; • път I-5 Русе - Велико Търново; • път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“; • път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас; • път II-18 Околовръстен път София; • път II-19 Симитли - Гоце Делчев; • път II-86 Пловдив - Смолян; • път II-99 Бургас - Царево. Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR). Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - път II-18 от км 0+780 до км 6+308,17, е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни може да намерите тук .

Общината внесе за одобрение обектите за ремонт по ОП "Региони в растеж"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540657

Община град Добрич входира проектно предложение на своята Инвестиционна програма по ОП „Региони в растеж" 2014-2020. Програмата включва списък с индикативни основни и резервни обекти за реконструкция и ремонт. Предстои Управляващият орган да направи оценка и да одобри проекта, след което да сключи споразумение за изпълнение. Обектите следва да имат технически паспорти и енергийно обследване, технически работни проекти за реконструкцията. В основния списък са заложени проекти за реконструкция и енергийна ефективност на 6 детски градини и училища...

Григор Димитров отпразнува с победа 2016 година

http://tennis.actualno.com/grigor-dimitrov-otpraznuva-s-pobeda-2016-godina-news_516147.html

Първата ракета на България в мъжкия тенис Григор Димитров стартира с победа 2016 година. В тандем с японеца Кеи Нишикори, българинът постигна успех в първия кръг от надпреварата на двойки в Бризбън, Австралия. Двамата се справиха със съпротивата на Доминик Тийм (Австрия) и Лукаш Длоухи (Чехия), побеждавайки ги със 7:6 (5), 6:2 за час и 15 минути. Димитров и Нишикори започнаха силно мача, поведоха с 2:1 и 15:40, като се възползваха от шанса си и пробиха, но още в следващия гейм австрийско-чешки

Иван Нейков: Трябва да се възползваме и от практическите умения на необразованите

http://business.actualno.com/ivan-nejkov-trjabva-da-se-vyzpolzvame-i-ot-prakticheskite-umenija-na-neobrazovanite-news_516144.html

Социалната сфера в много голяма степен зависи от бюджета, а той за 2016 г. сочи, че най-доброто, което може да стане, е да не се влоши положението. От гледна точка на доходи и на пенсии и на социални помощи, всъщност нивото на 2016 г. ще бъде като на 2015 г. Ще бъдем свидетели на това, че много хора няма да усетят положителна разлика. Това заяви в интервю за БГНЕС Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър. С две думи - 2016 г.

Посолството на Саудитска Арабия в Техеран беше подпалено от протестиращи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5208321

Разгневена тълпа, протестираща срещу екзекуцията в Саудитска Арабия на висш шиитски духовник, хвърли запалителни бомби и щурмува посолството на кралството в Техеран в събота вечерта, след което беше разпръсната от полицията, предаде Фокус.
Инцидентът стана часове след оповестяването на смъртта на 56-годишния духовник Нимр ал Нимр,
Разгневена тълпа, протестираща срещу екзекуцията в Саудитска Арабия на висш шиитски духовник, хвърли запалителни бомби и щурмува посолството на кралството в Техеран в събота вечерта, след което беше разпръсната от полицията, предаде Фокус. Инцидентът стана часове след оповестяването на смъртта на 56-годишния духовник Нимр ал Нимр,

Проверки на КАТ на възлови кръстовища в Пловдив

http://pik.bg/проверки-на-кат-на-възлови-кръстовища-в-пловдив-news461306.html

Проверки на КАТ на възлови кръстовища в Пловдив

Служители на сектор "Пътна полиция" в Пловдив излизат довечера на специализирана полицейска операция, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Масираните проверки по метода "широкообхватен контрол" ще се проведат от 20.30 ч. до полунощ на кръстовищата на бул. "Пещерско шосе" с ул. "Белица" на изхода към Прослав и с ул."Елин Пелин" до Коматевския транспортен възел.

Целта на полицейската акция е намаляване на пътнотранспортния травматизъм.

Униформените ще проверяват за употреба на алкохол и упойващи вещества, правоспособност, техническа изправност на автомобилите, използване на предпазни колани и каски от водачите и пътниците, наличие на сключена застраховка "Гражданска отговорност".

Същата нощ от 00.00 ч. до 2.30 ч. патрулите ще бъдат на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и ул. "Авксентий Велешки" на Сточна гара, след което от 3.00 ч. до 5.00 ч. ще спират коли на кръговото кръстовище до SPS в ЖР "Тракия". Проверките ще са за употреба на алкохол и неправоспособност на водачите на МПС.

Тръмп посочи Хилари Клинтън и Обама: Те създадоха на „Ислямска държава“ (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208311

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че Хилари Клинтън и Барак Обама са създали групировката „Ислямска държава“. Агенция Асошиейтед прес, публикува в канала си в „Ютуб“ видеозапис, в който Тръмп прави изказване пред свои поддръжници в Мисисипи.
Ексцентричният политик се изказва по повод на погрома в посолството на Саудитска Арабия,
Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че Хилари Клинтън и Барак Обама са създали групировката „Ислямска държава“. Агенция Асошиейтед прес, публикува в канала си в „Ютуб“ видеозапис, в който Тръмп прави изказване пред свои поддръжници в Мисисипи. Ексцентричният политик се изказва по повод на погрома в посолството на Саудитска Арабия,

Д. Тръмп: Х. Клинтън и Обама създадоха "Ислямска държава"!

http://frognews.bg/news_104652/D-Tramp-H-Klintan-i-Obama-sazdadoha-Isliamska-darjava-!/

Президентът Барак Обама и бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън са съучастници в създаването на терористичната организация "Ислямска държава". Това заяви кандидатът за президент милиардерът Доналд Тръмп пред събрание на негови съмишленици, съобщи Associated Press.

Жълт код за сняг и поледици в цяла България

http://offnews.bg/news/n_1/n_615086.html

В България днес е обявен жълт код заради снеговалежите и поледиците, обявиха от НИМХ към БАН, цитирани от "Фокус". Очаква се на повечето места в страната да натрупа сняг от около 10-15 сантиметра, като в областите Добрич, Бургас и Варна валежите ще са от дъжд и сняг, като ще има условия за заледявания и поледици. През деня се очаква валежите от сняг да се засилят, като след обяд по морския бряг, а привечер и в югозападните райони снегът ще премине в дъжд и там ще има условия за заледявания и поледици. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и по Черноморието до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са в широки граници: от минус 7° в Северна България до плюс 3° по морския бряг и в югозападните райони. Температурата на морската вода е 6°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен предимно южен вятър, по най-високите части силен от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

Драматични обрати на мача между футболните съдии в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540616

Футболните съдии от Кюстендил спазиха традицията и закриха полусезона с мач и тежки наздравици. Драмата в залата на стадион „Осогово" беше пълна. Младите надежди на футболното съдийство поведоха с 5 бързи гола. Любопитното- головата серия откри един от най- верните привърженици на „Левски" Васил Байрактарски, на който му се наложи в този мач да носи червения екип! Последва пълен обрат в резултата, като отборът в жълто, съставен от делегати и по- опитните съдии първо изравни, а по- късно и ...

Голямото прибиране след празниците продължава, сняг и дъжд в страната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540655

След празнуването на Коледа и посрещането на новата 2016 година в неделя се очаква трафикът по основните пътища да се засили заради голямото прибиране, при което около десетки хиляди автомобили ще се насочат към столицата. Голямото прибиране започна още в събота, предизвика опиашки От 14.00 ч. до 20.00 ч. днес ще бъде ограничено движението на моторните превозни средства с тегло над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Очаква се интензивно движение на входовете на София по автомагистралите "Тракия",...

Доган публикува във фейсбук словото си, катурнало Местан

http://petel.bg/Dogan-publikuva-vav-feysbuk-slovoto-si--katurnalo-Mestan__139827

Официалната фен страница на Ахмед Доган във фейсбук беше обновена вчера, видя 24 часа. На нея беше публикувано словото на почетния...

Гришо стартира сезона с победа в Австралия

http://petel.bg/Grisho-startira-sezona-s-pobeda-v-Avstraliya__139828

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров започна 2016 година с победа на двойки на турнира в Бризбейн, Австралия. Хасковлията, заедно с...

Русия ще похарчи 1,7 млрд. рубли за патриотично възпитание на гражданите

http://petel.bg/Rusiya-shhe-poharchi-1-7-mlrd--rubli-za-patriotichno-vazpitanie-na-grazhdanite__139829

Руският премиер Дмитрий Медведев утвърди държавната програма за патриотично възпитание на гражданите на Руската федерация за периода...

София се събуди със снежна покривка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5208305

През нощта в София във връзка с валежите от сняг са започнали обработки със смеси срещу заледяване по улици и булеварди, по които се движи обществен градски транспорт, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Направени са обработки във всички 24 столични райони. На терен са работили 175 снегопочистващи машини.
През нощта в София във връзка с валежите от сняг са започнали обработки със смеси срещу заледяване по улици и булеварди, по които се движи обществен градски транспорт, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Направени са обработки във всички 24 столични райони. На терен са работили 175 снегопочистващи машини.

157 терористи са убити в Алжир през 2015 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=310183

Правителствената армията и силите за сигурност на Алжир през 2015 година са елиминирали 157 терористи, включително 10 лидери на групировки. Данните бяха оповестени от Министерството на отбраната на северноафриканската страна, предаде ТАСС.

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5204055

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Тръм събира подкрепа с лозунга "Обама и Клинтън създадоха ИД"

http://america.actualno.com/trym-sybira-podkrepa-s-lozunga-obama-i-klintyn-syzdadoha-id-news_516140.html

Американският милиардер Доналд Тръмп, който е начело в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през 2016 г., заяви, че Хилари Клинтън и Барак Обама са създали терористичната групировка "Ислямска държава". Агенция Асошиейтед прес качи в Youtube видео, на което Тръмп говори пред свои поддръжници в Мисисипи. Ексцентричният политик говори за погрома в посолството на Саудитска Арабия от жители на Техеран след новината за екзекуцията на 47 души, сред които

Крис Браун пак се замеси в юмручен скандал

http://showbusiness.actualno.com/kris-braun-pak-se-zamesi-v-umruchen-skandal-news_516142.html

Американският певец Крис Браун е набил жена, която го снимала по време на парти в Лас Вегас, щата Невада, съобщава сайтът TMZ. Според медията, която се рови в живота на известни личности, полицейски служители вече са започнали разследване на случая. Ако получената информация се потвърди, 26-годишният певец ще бъде обвинен в нанасяне на побой, посочва БГНЕС. Журналистите на TMZ твърдят, че са се свързали с пострадалата жена. Нейното име е Лизен Гутиерес. Тя успяла да пренесе тайно мобилен телеф

Жълт код за сняг и поледици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540654

Жълт код за сняг и поледици е обявен за цялата страна за 3 януари, съобщават от НИМХ при БАН. Ще вали сняг, като почти навсякъде ще се образува снежна покривка предимно между 10 и 15 см. В областите Добрич, Бургас и Варна валежите ще са от дъжд и сняг, като ще има условия за заледявания и поледици. След обяд по Черноморието и в крайните югоизточни райони, а привечер - и по поречието на Струма, снегът ще премине в дъжд и там ще има условия за заледявания и поледици. Ще духа до умерен североизточен вятър. По Черноморието вятърът ще се ориентира о...

Подозират Северна Корея в подготовка за изпитания на водородна бомба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5208301

КНДР може да провежда подготовка за изпитания на водородна бомба на своя полигон в окръг Пунге-ри, съобщава Yonhap, цитирана от "Фокус".
В доклад на военната Служба за химическа, биологична и радиационна защита на Република Корея се съдържат данни, че Пхенян вече извършва подготовка за създаването на термоядрени оръжия и може вече да произвежда
КНДР може да провежда подготовка за изпитания на водородна бомба на своя полигон в окръг Пунге-ри, съобщава Yonhap, цитирана от "Фокус". В доклад на военната Служба за химическа, биологична и радиационна защита на Република Корея се съдържат данни, че Пхенян вече извършва подготовка за създаването на термоядрени оръжия и може вече да произвежда

Европейският съюз вдига червен картон на Полша за медиите

http://frognews.bg/news_104643/Evropeiskiiat-saiuz-vdiga-cherven-karton-na-Polsha-za-mediite/

Европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество - германецът Гюнтер Йотингер, заплаши днес Варшава с откриването на нечувана процедура за нарушаване на основни ценности на ЕС, след като полският парламент прие закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, предаде Франс прес.

Зелено смути

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/01/03/2677779_zeleno_smuti/?ref=rss

След обилното и вкусно хапване по време на празничните дни, най-вероятно всички ние имаме нужда от известно разтоварване и освежаване. Време е децата отново да обърнат внимание на по-полезните храни, различни от сладкишите, а и за възрастните това също е добре дошло. 

Смутитата представляват напитки от пасирани плодови и зеленчуци, които могат да бъдат обогатени с прясно или кисело мляко, или други напитки на растителна основа. Пълни са с полезни вещества и са много вкусни, идеални...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване