Вижте чадъра, който остава сух и след проливен дъжд (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560368

Японски дизайнер създаде чадър, който изсъхва мигновено само с едно изтръскване, съобщи в. "Дейли мейл". Това означава, че чадърът може да бъде прибран веднага в чанта или да бъде поставен на закачалка, без да направи под нея локва. Чадър изпраща съобщение кога ще вали (ВИДЕО/СНИМКИ) Чадърът на дизайнера Кадзуа Колке отблъсква толкова ефикасно водата, защото е направен от свръхплътен плат с непромокаемо покритие. Дъждовните капки не могат да се закрепят за него и лес...

"Търновски фотоклуб" с юбилейна фотографска изложба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5373048

Пета юбилейна изложба подредиха в старата столица майсторите на фотографията от Сдружение "Търновски фотоклуб". Експозицията с фотоси е част от предшестващите събития по случай Празника на Велико Търново- 22 март.
Таблата с подбраните фотографии са изложени пред Факултета по изобразителни изкуства в старопрестолния град.
Пета юбилейна изложба подредиха в старата столица майсторите на фотографията от Сдружение "Търновски фотоклуб". Експозицията с фотоси е част от предшестващите събития по случай Празника на Велико Търново- 22 март. Таблата с подбраните фотографии са изложени пред Факултета по изобразителни изкуства в старопрестолния град.

Новият борд на „Пазари“-Варна сезира прокуратурата за самоуправство на протестиращите

http://www.moreto.net/novini.php?n=316074

Новият борд на директорите на общинското дружество „Пазари“ е сезирал прокуратурата във връзка блокирането на достъпа до административната сграда на фирмата при вчерашния протест на служители и наематели. Според ръководството извършените действия са „самоуправство“, за което се надяват компетентните органи да „издирят и установят лицата, които са го извършили“.

"Минстрой" получи концесията на две македонски мини за почти три пъти по-висока цена

http://pik.bg/минстрой-получи-концесията-на-две-македонски-мини-за-почти-три-пъти-по-висока-цена-news503758.html

"Минстрой" получи концесията на две македонски мини за почти три пъти по-висока цена

„Минстрой” предложи 2 млн. евро за концесията на минерални суровини в два македонски рудника, което е 2,5 пъти повече от първоначалната цена от 850 000 евро. 

„Българският холдинг „Минстрой” със седалище в София даде най-добрата оферта и получи право на концесия върху мините за олово и цинк "Злетово" от Пробищип и "Тораница" от Крива Паланка. В електронния търг вместо пет, както се предвиждаше, участваха само две заинтересовани фирми, българският холдинг „Минстрой” и руската „Солвей”. За концесията на двете мини „Минстрой” предложи два млн. евро, тоест 2,5 пъти повече от определената първоначална цена. 

След като Основния съд в Щип свали всички ипотеки върху имота „Индоминерали и метали”, новият инвеститор има отворен път за влизане в мините в Пробищип и в Крива Паланка. Основното правило е тази компания, която ще получи концесията, да бъде и единствената заинтересована от закупуването на имота. Съдът установи, че общите вземания възлизат на 7,5 милиона евро, но имотът ще се продава без първоначална цена.

Новият концесионер е длъжен в срок от 30 дни от получаване на концесията да подпише договор с Министерството на икономиката и да плати 2 милиона евро. В градовете очакват „Минстрой” бързо да инвестира в нов живот на мините, които половин година не функционират. 

„Добре е, че този въпрос около мините се реши в един бърз срок. Считам, че за концесията е дадена висока сума, но най-важното от всичко е новият концесионер да вдъхне живот на двете мини. Това е важно за миньорите, за Пробищип и Крива Паланка, където мините са стожер на икономическия и социалния живот, а общинските бюджети се пълнят с пари от обезщетенията на концесионерите за експлоатация на металите. Добро е за държавата като цяло”, заяви Николайчо Николов, председател на македонската асоциация на рудниците. 
За каква компания става въпрос?

На интернет страницата на холдинга „Минстрой” се съобщава, че е създадена през 1994 г., че има развита мрежа от фирми в областта на строителството и търговията, и че работи в Германия, Сирия, Тунис, Нигерия и в Македония ... Този холдинг притежава и пет мини в България, извършвал е строителни дейности в рамките на проекта "Скопие 2014", както и в строителните дейности в пътната инфраструктура в македонската държава”, заяви Тони Тоневски, кмет на Пробищип и председател на събранието на кредиторите. 

Колко време ще трябва на „Минстрой” , за да влезе в мините и да започне процеса на тяхната подготовка за производство, засега не е известно.

Константин: Буквално са му спасили живота

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/konstantin-bukvalno-sa-mu-spasili-zhivota-6051498

След тежките удари, които е нанесъл Кирил, охраната „не може да го гушне и да го гали”

Звездите, които обичат най-много себе си

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/zvezdite-koito-obichat-naj-mnogo-sebe-si-6051497

Ким Кардашиян, Майли Сайръс и други звезди открито показват любовта към себе си

"Ливърпул" изхвърли "Юнайтед" от Лига Европа, "Спарта" шокира "Лацио", а "Борусия" пак удари "Тотнъм"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5373013

"Ливърпул" се класира за четвъртфиналите на Лига Европа, след като постигна равенство 1:1 при гостуването си на "Манчестър Юнайтед" и с общ резултат 3:1 острани големия си съперник в Англия. „Червените дяволи” поведоха с гол от дузпа на Антони Марсиал, но „мърсисайдци” изравниха в самия край на първото полувреме.
"Ливърпул" се класира за четвъртфиналите на Лига Европа, след като постигна равенство 1:1 при гостуването си на "Манчестър Юнайтед" и с общ резултат 3:1 острани големия си съперник в Англия. „Червените дяволи” поведоха с гол от дузпа на Антони Марсиал, но „мърсисайдци” изравниха в самия край на първото полувреме.

Турски сапьори са обезвредили кола с експлозиви, открита край правителствена сграда в Диарбекир

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/18/2725534_turski_sapyori_sa_obezvredili_kola_s_eksplozivi/?ref=rss


Турски сапьори са обезвредили взривно устройство в превозно средство, открито посреднощ близо до правителствена сграда в югоизточната част на страната, предаде "Ройтерс", цитирайки източници от силите за сигурност.

По думите им устройството е било открито в град Хани в населения предимно с кюрди регион Диарбекир. Автомобилът е бил натоварен със 150 кг експлозив.

В неделя свързвана с Кюрдската работническа партия организация (ПКК) - "Ястреби за свободата на Кюрдистан" (ТАК)...

Александър Стоянов: Навсякъде виждаме пипалата на #КОЙ

http://www.cross.bg/partiya-horata-politicheska-1502054.html

/КРОСС/След оставката на правителството на Орешарски мина достатъчно време, което ни показа, че настоящото правителство и политическа конфигурация не желаят да се борят с модела #КОЙ. Към днешна дата, той е още по-силен, видим и неразбиваем. Парламент, съдебна система, сигурност, във всички сектори виждаме същите лица. И същите пипала на #КОЙ, и същите системни дефекти. Това каза пред Фрог нюз Александър Стоянов, учредител на най-новата партия „14 юни". Ето какво още сподели той: - Г-н Стоянов, кое провокира „раждането" на партия „14 юни"? - Ние сме група граждани, които твърде дълго очакваха настоящата политическа конфигурация да излъчи добри решения, в полза на обществото. След оставката на правителството на Орешарски мина достатъчно време, което ни показа, че настоящото правителство и политическа конфигурация не желаят да се борят с модела #КОЙ. Към днешна дата, той е още по-силен, видим и неразбиваем. Парламент, съдебна система, сигурност, във всички сектори виждаме същите лица. И същите пипала на #КОЙ, и същите системни дефекти. Целият държавен апарат, силовите структури, обръчът от зависими медии, работят в полза на статуквото, това са фактите към днешна дата. Хората, които инициирахме този проект се познаваме от протестите през 2013 година, решихме да направим тази политическа партия, защото не виждаме надежда. Избирателната активност е пряко доказателство, че хората не вярват и няма свое представителство

Лъжливата наука

http://offnews.bg/news/n_1/n_626006.html

Ние някак естествено, априорно, бяхме наясно, че науката при тоталитаризма е неискрена; тя не е нищо повече от инструмент на властта – не и обръщахме внимание и и се присмивахме – и на нея, както и на целия си социалистически живот. Ние, хората от социализма, имахме пренебрежително и почти презрително отношение както към лъжливата социалистическа наука, така и към себе си – задето сме толкова безгръбначни да я приемаме и да се примиряваме с лъжите ѝ. Типичен пример от това време е вицът: Докато в САЩ Епъл създаваха първите персонални компютри, в братска Русия Попов откри радиото. Как го откри? Ами веднъж слезе в мазето, и докато ровеше сред празните бутилки от водка, забеляза нещо много интересно и се сепна – А, радиото! – възкликна той. За огромно мое неудоволствие, се оказа, че западната, капиталистическата наука, е също толкова лъжлива. Докато при социализма тя е в ръцете на едни господари - държавници, които я ползват по свое усмотрение, но с налудничавата идея, че това е в полза на народа, то при капитализма тя се използва абсолютно безцеремонно и безпринципно за изгодата на производителя и поръчителя. Нека само си припомним как непрекъснато биват обявени за канцерогенни определени продукти. И веднага след това да си помислим за огромните търговски интереси стоящи зад тези продукти. Примерно зехтинът стана изключително популярен с това, че предпазва от почти всяко заболяване. А зехтинът е промишлен продукт, произвеждан от определена група от средиземноморски страни с голямо политическо влияние – Гърция, Испания – които имат огромна икономическа изгода именно от научно рекламиране на тяхната стока. В края на краищата след една масирана кампания по превъзнасяне на лечебните свойства на зехтина, консумацията му в европейски мащаб се увеличава десетократно и печалбите от него – също. Естествено когато кажем лъжлива наука, ние естествено си правим сметка, че не лъжат учените, а тези, които имат функцията на медиатори в обществото – журналисти и писатели, които представят науката на обществото. Но пък защо не и учените? Да помислим: колко научни публикации се издават ежедневно, подписани от големи учени, в които те подкрепят разпалено тези, зад които ясно прозират големи икономически интереси. Примерно голямото суетене около рака и неговото лечение. Милиардите, които се печелят именно от лечението, а не от излекуването на рака, са нещо, което не трябва да се пропуска. Какво прави всъщност един учен, който говори за лечение на рака с моноклонални антитела? Той прави една базисна и мощна реклама на моноклоналните антитела, които са продукт, произвеждан от фармацевтични компании. И така нататък.

Полицията залови телефонен хулиган и производител на ефедрин

http://web.barometar.net/84065/

На 16.03. т.г., е заявено от 27-годишен мъж от Варна, че е получил анонимно обаждане по телефона, съдържащо заплаха за живота му, информират от пресцентъра на ОДМВР-Варна. Незабавно са започнати процесуално – следствени действия и оперативно – издирвателни дейности, в резултат на които за часове е установен и задържан извършителят. Д.Т. (61 г.) от Варна […]

България е сред най-търсените летни дестинации на туристическото изложение в Париж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5373011

България една от най-популярните страни за летен туризъм през тази година. Това заяви Мариан Шандернагор, директор на световното туристическо изложение в Париж, на което са представени 500 туристически дестинации, предаде Le Telegramme.
Шандернагор отбелязва като „изненадващ“ засиления туристически интерес към България.
България една от най-популярните страни за летен туризъм през тази година. Това заяви Мариан Шандернагор, директор на световното туристическо изложение в Париж, на което са представени 500 туристически дестинации, предаде Le Telegramme. Шандернагор отбелязва като „изненадващ“ засиления туристически интерес към България.

Текущата сметка започва 2016 г. с излишък за 165,5 млн. евро

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tekushtata-smetka-zapochva-2016-g-s-izlishyk-za-1655-mln-evro-213359/

През януари 2015 г. имаше дефицит за 108,4 млн. евро, който сега се компенсира от положителното търговско салдо и пратените пари от българи в чужбина

Кола прегази неправилно пресичащ пешеходец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5373044

Възрастен варненец, пресичащ неправилно оживен булевард, бе прегазен и загина на място. Фаталният инцидент е станал в 7,20 ч. в петък на бул. "Цар Освободител", съобщиха от полицията, откъдето се заеха да установят самоличността на загиналия.
Той бил блъснат от лека кола "Пежо", шофирана от 23-годишен младеж.
Възрастен варненец, пресичащ неправилно оживен булевард, бе прегазен и загина на място. Фаталният инцидент е станал в 7,20 ч. в петък на бул. "Цар Освободител", съобщиха от полицията, откъдето се заеха да установят самоличността на загиналия. Той бил блъснат от лека кола "Пежо", шофирана от 23-годишен младеж.

България е сред най-популярните държави за летен туризъм през 2016 г.

http://pik.bg/българия-е-сред-най-популярните-държави-за-летен-туризъм-през-2016-г-news503760.html

България е сред най-популярните държави за летен туризъм през 2016 г.

През настоящата година България е една от най-популярните страни в света за летен туризъм. Това обяви директорът на Световното туристическо изложение в Париж Мариан Шандернагор, на което са представени 500 туристически дестинации, съобщават френски медии.

По думите на Шандернагор, почиващите в чужбина през тази година ще отделят по-голям бюджет, тъй като на пазара има малко алтернативи на евтините и слънчеви почивки, каквито предлага Тунис, към който интересът се е понижил силно след атентатите през 2015 година.

Резервациите за Тунис и Турция за 2016 г. са спаднали съответно с 80% и 76%. В същото време туристическият поток към Гърция е ограничен заради бежанската криза. Най-търсените страни за летен туризъм тази година са Испания, Португалия и Италия. За директора на Световното туристическо изложение засиленият интерес към България през това лято бил изненадващ.

 

Как се гледа черна кала

https://www.24chasa.bg/Article/5371780

Как се гледа черна калаИма огромна разлика при отглеждането на бялата и цветните кали. Цветните кали се отглеждат по следния начин: Засаждат се в саксия, в която преобладава смес от дребнозърнест пясък и торф. Грудката не бива да бъде засадена по-дълбоко от 2-3 см от повърхността на почвата. Не се полива много, докато не се покаже първият лист,

AES готови да стигнат до съд, ако не получат дължимото от НЕК

http://www.cross.bg/iztok-market-olivie-1502045.html

/КРОСС/Към момента Националната електрическа компания/НЕК/ дължи 1 милиард и 8 милиона лева на двете американски централи от комплекса "Марица Изток". От енергийното министерство съобщиха за БНР, че около 600 милиона лева е дългът на НЕК към „AES Марица Изток 1", а останалите са към "Контур Глобал Марица Изток 3". В интервю за "Хоризонт" изпълнителният директор на „ AES България" Оливие Маркет посочи, че от своя страна двата ТЕЦ-а дължат на мини „Марица Изток" общо 330 милиона лева. Същевременно срокът за влизане в сила на споразумението, което би довело до намаляване на тока, който НЕК изкупува от централите, е удължен за пореден път - сега до края на април. Поредното удължаване на срока на споразумението до края на следващия месец се налага, за да могат да приключат преговорите с консорциума от банки, който се очаква да даде заем на НЕК и тя да може да се разплати с американските централи, казва Оливие Маркет: Аз мисля, че това е един достатъчен срок, в който да бъдат завършени преговорите с финансиращите институции, парите физически да бъдат получени и физически да бъдат платени на "AES". Веднага след разплащането между енергийните фирми ще влезе в сила и договореното намаляване на цената за разполагаемост. В момента НЕК няма текущи задължения към двата американски ТЕЦ-а, но какво би станало, ако след време отново започне да трупа дългове

Лидерите на EС договориха обща позиция за Tурция и бежанците, очаква се да постигнат споразумение с Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5372987

Лидерите от Eвросъюза договориха обща позиция за Tурция в опит да постигнат споразумение за мигрантската криза. Днес в срещата на върха ще се включи и турският премиер Давутоглу. Тогава ще е ясно дали ще има споразумение с Турция.
В договорката се предвижда всички мигранти, опитали се да стигнат Гърция от Турция, да бъдат връщани обратно.
Лидерите от Eвросъюза договориха обща позиция за Tурция в опит да постигнат споразумение за мигрантската криза. Днес в срещата на върха ще се включи и турският премиер Давутоглу. Тогава ще е ясно дали ще има споразумение с Турция. В договорката се предвижда всички мигранти, опитали се да стигнат Гърция от Турция, да бъдат връщани обратно.

3160 мигранти са потърсили закрила у нас

http://pik.bg/3160-мигранти-са-потърсили-закрила-у-нас-news503756.html

3160 мигранти са потърсили закрила у нас

3160 мигранти са потърсили закрила на територията на България през месеците януари и февруари на 2016 г. Това се посочва в справка на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет.

На 137 лица е предоставен статут на бежанец, а на 73 такъв статут е отказан. Според данните на ДАБ най-голям е броят на мигрантите от Ирак - 1719, от Афганистан са 917, от Сирия 359, от Пакистан 94, а от Иран само 8. По-голямата част от тях вече са напуснали територията на страната по посока Западна Европа.

507 лица са обвиняеми за каналджийска дейност през 2015 г. Това пък посочва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на депутатски въпрос.

Общо 4 954 граждани на чужди държави са задържани при опит за незаконно превеждане през границата на страната през миналата година. Най-много - 2029 са сирийци, 1718 са иракчани, 1069 са от Афганистан, 59 са от Пакистан и др. "Гранична полиция" е регистрирала 569 случая на каналджийска дейност за 2015 г.



Шофьор уби пешеходец във Варна

https://www.24chasa.bg/Article/5373033

Шофьор уби пешеходец във Варна23-годишен шофьор блъсна възрастен пешеходец, който загина на място. Жертвата е пресичал на място, където няма зебра. Трагедията е станала около 7,20 часа на кръстовището между бул. "Цар Освободител" и улица "Вяра", съобщи пресаташето на варненската полиция Ивана Милева. "Пежо" с водач Н.Й. (23 г.) от Варна се движи в посока центъра на града.

"Ди Велт": Меркел е като пианиста на "Титаник"

http://www.cross.bg/ramzayer-merkel-politikata-1502052.html

/КРОСС/Ангела Меркел е като пианиста на "Титаник". Знае, че корабът е обречен, но свири до последно. Такава позиция пред в. "Ди Велт" изразява баварският политик Петер Рамзауер, министър на транспорта в предишния кабинет на канцлерката. Поводът е нейната неотклонна политика по бежанската криза - "Ще се справим!" Това пък наливало вода във воденицата на крайната националистическа партия Алтернатива за Германия (АзГ). На парламентарните избори в неделя в три федерални провинции тя спечели доста гласове на разочаровани от политиката на Берлин избиратели и убедително влиза в парламентите на Баден-Вюртемберг, Ренания Пфлац и Саксония-Анхалт. След вота Меркел заяви, че АзГ не е екзистенциална заплаха за нейния Християндемократически съюз (ХДС). "Това ми напомня за пианиста на «Титаник». И той свири до последно, тъй като пианото му беше в ред. Въпреки това и пианистът потъна във водните дълбини. Който по такъв начин разкрасява изборния резултат, той провокира още повече гнева на гражданите", коментира Петер Рамзауер. На въпрос какво би станало, ако сега биха се провели федерални парламентарни избори, Рамзауер заявява: "Резултатът за ХДС би бил съкрушителен. Ще потъне и ХСС (сестринската на ХДС баварска партия и съуправляваща в Берлин - б. р.). Ние сме заложници на Меркел

Верижна катастрофа в Пловдив: Три коли се нанизаха на Бетонния мост в града

http://pik.bg/верижна-катастрофа-в-пловдив-три-коли-се-нанизаха-на-бетонния-мост-в-града-news503751.html

Верижна катастрофа в Пловдив: Три коли се нанизаха на Бетонния мост в града

Верижна катастрофа стана тази сутрин под Бетонния мост, предаде Plovdiv24.bg. Сблъскали са се три автомобила. На място има представители на пловдивската полиция, а добрата новина е, че няма данни за тежко пострадали хора.

Движението в района е затруднено, както и на други места в града. От ОД МВР уточниха, че причина за това са няколко пътнотранспортни произшествия, които обаче не са тежки.

Президентът ще свика КСНС за демографската криза и киберсигурността

https://www.24chasa.bg/Article/5372999

Президентът ще свика КСНС за демографската криза и киберсигурносттаТази година съм решил да свикам КСНС по проблемите на демографската криза и киберсигурността. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към Народното събрание, в което обобщи резултатите от традиционните политически консултации с парламентарните партии. Въпросите за демографската криза бяха остро поставени от БСП и Патриотичния

Д-р Янко Станев: Реформаторският блок ще стане по-силен без ДСБ

http://web.barometar.net/84063/

Най-честната позиция е ДСБ да излезе от Реформаторския блок, който след това ще стане по-силен, смята председателят на СДС Варна Янко Станев. В предаването „Зала Пленарна” по Дарик той заяви, че не разбира поведението на лидера на партията Радан Къдев и го определи като раздвоение на личността. Станев припомни, че за сегашните проблеми в коалиция […]

Поправят АМ Струма преди Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560362

Кратковременни ремонтни работи се извършват по трасето на АМ Струма, ЛОТ 2 Дупница-Благоевград, от пътен възел "Кочериново" до пътен възел „Благоевград". Напълно се затваря пътното платно за движение посока Кулата и движението се насочва на п.в. „Кочериново" към първокласен път Е- 79 до 18.00 часа на 19.03.2016 г.В участъка „Пътен възел Дупница Север-Пътен възел Дупница юг", след тунел 1, в лявото платно се извършва почистване на окопи. Движението да се извършва с повишено внимание, информират от Агенция Пътна инфраструктура.Забранява се движен...

Каузите, накарали най-много българи да даряват всеки месец

http://www.moreto.net/novini.php?n=316070

Кампаниите за реставрация на ротондата "Свети Георги" в София и за волейболното училище на бившия капитан на националния отбор Владо Николов са успели да привлекат най-много благодетели, които всеки месец даряват през телефонната си сметка по 2 или 5 лева.

Enzo Siragusa пренася концепцията Fuse тази събота в Yalta

http://www.cross.bg/fuse-undurgraynd-siragusa-1502051.html

/КРОСС/Тази събота, 19 март, ще посрещнем легендата на лондонската клубна сцена ЕNZO SIRAGUSA. За една нощ YALTA CLUB ще се превърне във FUSE - едно от най-известните партита в английската столица. Заедно с него в събота ще чуем и диджеите от TAKEOVER - LIUBO URSINY, VALDY и PHILIP CHERNIKOV. За Enzo Siragusa може да се каже много, но едно е сигурно - ъндърграунд резюмето му е толкова добро, че само говори за себе си. Той е мозъкът зад най-посещаваното парти в Лондон под името FUSE. Следвайки примера на рейв партита от средата на 90-те години, FUSE изпъква с чист и неразреден дръм-хаус звук, присъщ за времето си. Събитията с тази концепция бързо придобиват световна популярност, събират верни почитатели и превръщат FUSE в най-добрия ъндърграунд лейбъл в световен мащаб. Тайната зад успеха на SIRAGUSA е микс от три фактора: ЗВУК, локация и създаване на чувство за общност. Самият той казва: „Винаги съм твърдял, че трябва да има равен баланс между тези три неща, за да получиш перфектното ъндърграунд настроение. Има и едно голямо НЕ за всяко парти, което правя и то, разбира се, е за лошата музика." Несъмнено SIRAGUSA е един от малкото артисти в днешно време, които влагат толкова страст и отдаденост в работата си. След 20 години в индустрията, той все още е верен на много от аспектите на рейв културата от 90-те, което прави партитата му толкова специални.Ако никога не сте били на събитие на FUSE, сега е моментът да станете част от едно истинско ъндърграунд парти

Съдът нареди да преразгледат молбата за закрила на християнката Захра, която иска да живее в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5373022

Красивата иранка Захра, която е приела християнството у нас и трогна много хора със съдбата си, има шанс да получи статут на бежанец. Съдът постанови, че молбата и за международна закрила трябва да бъде преразгледана.
Младата жена застана пред съда в Бургас, защото иска да получи статут на бежанец. В момента тя е част от Евангелската църква в
Красивата иранка Захра, която е приела християнството у нас и трогна много хора със съдбата си, има шанс да получи статут на бежанец. Съдът постанови, че молбата и за международна закрила трябва да бъде преразгледана. Младата жена застана пред съда в Бургас, защото иска да получи статут на бежанец. В момента тя е част от Евангелската църква в

България ще има първи завод за части за самолети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265768_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0

 В българския завод ще се произвеждат различни възли и компоненти, свързани с управлението на горивната система на самолетите и контрола на задвижващите механизми като задкрилките на крилата и опашния сектор [Shutterstock] България е избрана за инвестицията заради вече наличния екип от качествени специалисти, както и заради сравнително добрата бизнес среда и политическата стабилност, обясни управителят на "Уудуърд България" Емил Илиев © Велко Ангелов Производствената база на Woodward ще бъде разположена в помещения под наем в Sofia Airport Center [Woodward] В момента в предприятието работят малко над 70 души, като при приключването на проекта се очаква техният брой да достигне 160-190. Американската компания Woodward започва да изгражда предприятие в България, в което ще произвежда части за самолетите на световни производители като Airbus и Boeing. Това ще е първото дружество в страната, което ще работи за световната авиоиндустрия. Чрез регистрираната тук "Уудуърд България" през следващите три години американският инвеститор ще вложи над 9 млн. лв. в подготовката и оборудването на цех за електромеханични компоненти и възли за сектора. Това ще са различни части за управление на горивната система и задвижващите механизми.Made in Bulgaria Производствената база ще бъде разположена в помещения под наем в Sofia Airport Center. Проектът ще се изпълнява на етапи, като последният трябва да приключи след около три години. Дотогава ще се изгради инфраструктурата, ще се инсталира оборудването и ще бъдат обучени хората. В момента в предприятието работят малко над 70 души, като при приключването на проекта се очаква техният брой да достигне 160-190. По-голямата част ще са ангажирани в производството на авиационно оборудване, а около 50 човека ще се занимават с развойна и сервизна дейност. Освен за оборудване значителна част от инвестицията ще се използва за обучение на персонала и сертификация, тъй като в производството на възли и детайли, свързани с авиационната промишленост, има много строги изисквания. "Самите кадри, сградата, в която ще се произвежда, всички бизнес процеси, които ще се прилагат, трябва да бъдат проверени и сертифицирани", обясни управителят на "Уудуърд България" Емил Илиев. Това става на няколко етапа, като се започне с вътрешна подготовка и проверка от експерти на компанията, мине се през сертификация от клиентите, за които ще се произвеждат продуктите, и се стигне до сертификация от трета независима организация. "От тази гледна точка процесът на инвестиция е доста сложен и тежък", каза Илиев. В българския завод ще се произвеждат различни възли и компоненти, свързани с управлението на горивната система на самолетите и контрола на задвижващите механизми като задкрилките на крилата и опашния сектор. Те ще отиват в завода на Woodward в Найлс, щата Илинойс, където ще се влагат в по-големи продукти за клиентите. Сред тях са Airbus, Boeing, Pratt & Whitney, Bombardier и бразилският Embraer. Промяна на фокуса – и на собственика Под сегашното си име "Уудуърд България" (доскоро "Уудуърд ИДС България") съществува от началото на тази година. Компанията обаче работи на българския пазар доста по-отдавна, макар и с друг собственик. Създадена е през 2002 г. като офис за инженерингова и сервизна дейност на швейцарската IDS, която прави продукти в областта на силовата електроника. Няколко години по-късно базираната в Цюрих компания прави второ предприятие в страната - "ИДС солар", което започва да произвежда инвертори за фотоволтаични централи. След срива на соларния бизнес компанията насочва фокуса си към производство на конвертори за вятърната енергетика. По този начин IDS попада в полезрението на Woodward (освен за авиационния сектор тя работи и за енергетиката), която придобива швейцарската компания през 2011 г., и така българското дружество става част от американската група. В момента българската фирма има инженерингов екип, който се занимава с развойна дейност, както и голям сервизен екип. Той обслужва инсталираните над 13 хил. конвертора за вятърни генератори на компанията по целия свят. Допълнително в заводите на Woodward в Германия и Полша годишно се произвеждат поне 1000 конвертора, които се инсталират при клиентите. Освен пускане в експлоатация и поддръжка фирмата прави също модернизации и нови системи, които се вграждат във вече работещите устройства. По думите на Илиев изборът на България за инвестицията на Woodward се дължи на това, че в страната вече има работещ екип от качествени специалисти, както и на сравнително добрата бизнес среда и политическата стабилност през последните няколко години. По-нататъшното развитие на предприятието тук ще зависи от това дали общата среда ще се запази и подобри и дали сегашният проект ще се докаже успешен като производство, продукти и екип. Коя е Woodward Woodward Inc. е публична компания, чиито акции се търгуват на NASDAQ. Създадена е през 1870 г. в САЩ и днес работи в две основни направления – авиация и енергетика, за които произвежда различни контролни устройства. Продуктите за авиоиндустрията са две основни групи - компоненти за турбините на самолетите и компоненти, свързани с управлението на горивната система и задвижващите механизми. В енергийния сектор производството също е съсредоточено върху контролни системи и механизми, които имат различни приложения. Компанията е представена на около 30 локации в 14 държави. Производствени предприятия има в САЩ, Бразилия, Китай, Индия, Германия, Полша и България, а в останалите страни има търговски представителства. В групата работят над 7 хил. души, а годишният й оборот е над 2 млрд. долара. 
Източник: Капитал

Внушителна каскада! Жена размаза колата си в три дървета и два улични стълба

http://petel.bg/Vnushitelna-kaskada--ZHena-razmaza-kolata-si-v-tri-darveta-i-dva-ulichni-stalba__149381

Снимки: Нова Тежка катастрофа във Видин е станала снощи около 21:45 часа на ул. "Цар Симеон Велики”. 38-годишната Н.П. от град Дунавци, шофира...

Варненец засне чуден природен феномен: Дръвчета поникнаха на капака на изоставен автомобил

http://petel.bg/Varnenets-zasne-chuden-priroden-fenomen--Dravcheta-poniknaha-na-kapaka-na-izostaven-avtomobil__149375

Снимки: читател За изключително любопитен случай с паркиран от дълго време автомобил на улица във Варна, съобщи читател, който ни изпр...

"Газпром" може да поднови "Турски поток"

http://petel.bg/Gazprom-mozhe-da-podnovi-Turski-potok__149383

Срокът за реализацията на газопровода "Турски поток" ще бъде уточнен след нормализирането на отношенията между Русия и Турция. Това е зав...

Русенски бизнесмен може да влезе в затвора за укрити данъци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5373014

Русенски бизнесмен може да влезе в затвора заради 195 596 лв. укрити данъци. Окръжната прокуратура протестира условната присъда от 3 г. затвор с 5-годишен изпитателен срок на Чавдар Й. пред Великотърновския апелативен съд /ВТАС/.
Пред окръжния съд в крайдунавския град управителят на "Биомел фуражен завод се призна за виновен и поиска от делото му
Русенски бизнесмен може да влезе в затвора заради 195 596 лв. укрити данъци. Окръжната прокуратура протестира условната присъда от 3 г. затвор с 5-годишен изпитателен срок на Чавдар Й. пред Великотърновския апелативен съд /ВТАС/. Пред окръжния съд в крайдунавския град управителят на "Биомел фуражен завод се призна за виновен и поиска от делото му

Драги: Правителствата в еврозоната да си свършат работата и да прокарат реформи

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dragi-pravitelstvata-v-evrozonata-da-si-svyrshat-rabotata-i-da-prokarat-reformi-213354/

Президентът на ЕЦБ за пореден път заяви, че само паричната политика не може да даде силен старт на икономиката в еврозоната

Българин смая САЩ с теория за грешката

http://pik.bg/българин-смая-сащ-с-теория-за-грешката-news503746.html

Българин смая САЩ с теория за грешката

От какво зависи дали ще харесаме някого и дали ще му се доверим - или от раз ще ни стане неприятен? Оказва се, че и психологията е като математиката, колкото и поведението ни да изглежда непредвидимо. Установено е, че за по-малко от една десета от секундата изграждаме първите си впечатления и дори само виждайки снимка, можем да изберем за кого да гласуваме по време на избори. Създадена е цяла теорията за първото впечатление или по-скоро за грешката от него. И неин автор е българин от Кърджали. Човекът, достигнал до изумителни открития по темата, е професорът по психология от Принстънския университет в САЩ Александър Тодоров. Той от години проучва човешките реакции и нагласи. Неговите изследвания са публикувани в над 30 авторитетни издания - Science, PNAS, Trends in Cognitive Sciences и Psychological Science, пише Стандарт.

След като завършва средното си образование в родния град през 1986-а, Александър влиза в казармата - охранява границата ни с Турция и Гърция. После заминава в София да кандидатства, но не психология, а режисура във ВИТИЗ. Това е била мечтата му. Но по това време приемните бройки за тази специалност били само 5. Допълнителното изискване е кандидатите да имат висше образование, което автоматично превръща мечтата му в мисия невъзможна. Въпреки това, той не губи надежда и докато чака изпитите за следващата година, се записва да учи в Техническия университет в София.

"Бях много добър по математика, успешно се представях на изпитите, но разбрах, че това не ме влече", споделя той в интервю по Нова. Само след година се мести в Софийския университет "Свети Климент Охридски", където започва да овладява науката, която ще стане и негова съдба - психологията. В онзи момент тя все още му е безразлична - просто да мине годината, след която отново ще кандидатства в театралната академия. Все още е толкова запален по седмото изкуство, че гледа по 6-7 филма на седмица във филмотечното кино "Дружба".

Промените на 10 ноември 1989-а слагат отпечатък върху живота и на Тодоров. Почти всеки ден с приятели и състуденти Александър не пропуска събитие по улиците на София. "Присъствах на всички митинги от началото на промените. Бяхме постоянно по площадите, почти не учехме", разказва той и си спомня честото спиране на тока, инфлацията и постоянните протести. След година следване и задълбочено навлизане в тайните на психологията, младият интелектуалец печели стипендия. Тя му позволява да продължи образованието си в знаменития Оксфордски университет. През 1995-а Тодоров заминава със семейството си за Албиона. Но там разбира, че животът на емигранта не е никак лек. Парите, които му се полагат като отличник, се оказват недостатъчни за високия стандарт на кралството. По-късно ще признае, че никога не е бил толкова беден, колкото през тази една година във Великобритания. Александър обаче не се предава и точно след 12 месеца е вече отвъд Океана и учи магистратура в един от най-авторитетните институти по психология в света - "Ню скуул фор сошъл рисърч" в Ню Йорк. Докато работи по магистратурата си, е приет в Нюйоркския университет и през 2003-а защитава докторантура. Неговата разработка е приета с голям интерес сред научните среди в Голямата ябълка.

Един от най-интересните факти в живота на професор Тодоров е, че като студент кандидатства в Принстънския университет, но не го приемат. Само няколко години по-късно започва там работа като преподавател. Поканен е да ръководи Катедрата по психология. Той и талантливият му екип създават теория за първите впечатления. По време на проведените многобройни експерименти, Тодоров изследва човешки лица и усещанията, които хората изпитват, когато видят някой непознат. "Преценките на база "външност" се правят много бързо и при минимум информация. В лабораторията ми сме представяли примери, при които за хората са достатъчни по-малко от 100 милисекунди (или по-малко от 1/10 от секундата), за да решат дали могат да се доверят на непознат човек, чието лице им е било току-що показано. Няма доказателство, че тези преценки са точни, но не можем да ги избегнем", разказва Александър. Той обаче не е привърженик на твърдението, че първото впечатление никога не лъже: "То може да е много подвеждащо. Ако решението ви е важно, по-добре намерете и друга информация в негова подкрепа. Например, ако решавате дали да наемете някого, препоръките ще ви дадат много по-ценна информация, отколкото вашите първи впечатления."

Според професора тази теория е приложима навсякъде в живота ни, защото хората имат своя преценка и интуиция и влизат в социални контакти непрестанно. Първите публикации за резултатите от изследванията на родния психолог предизвикват сензация в Америка

- както сред неговите колеги, така и сред обществото. Нещо повече: теорията му излиза от чисто научната сфера и се прехвърля и на политическата арена. Тя доказва, че хората подсъзнателно, само като видят лицето на кандидата за определен пост, решават дали той е подходящ за него. Тестовете, които сънародникът ни представя на медиите по време на сенаторските избори в САЩ през 2006-а, показват със 70 процента точност как избирателите дават вота си за всеки от кандидатите.

Александър казва, че нашите предпочитания могат да се манипулират лесно в зависимост от ситуацията и контекста. Например, ако видим едно лице, то ще ни даде отговор за начина, по-който ще погледнем следващото. Оказва се, че гледната точка може да бъде много лесно манипулирана. Всъщност професор Тодоров открива силата на първото впечатление, за да я отрече. Когато го питат дали е имал случай, при който е бъркал в първата си преценка, професорът отговаря: "Опитвам се да не разчитам на първите си впечатления. В някои случаи това може да е малко или повече неуместно. Няма значение дали първото ви впечатление е точно или не, ако то се отнася за непознат на улицата, който няма да видите отново. Разбира се, ако се намирате в опасен квартал късно нощем, това променя ситуацията и вашите първи впечатления ще са най-ценната информация. Когато решавам дали да приема студент да работи с мен или да наема управител на моята лаборатория, от голямо значение са техните препоръки, както и документите, доказващи академичната им компетентност. Много изследвания доказват, че интервютата за работа почти не осигуряват полезна информация, защото впечатленията надделяват при решенията."

Ученият от "Принстън" се връща на българска земя всяка година. Със съпругата си го правят главно заради сина им, който вече е на 9. "Искаме да има трайна връзка с родината ни и затова често си идваме", разказва професорът. Впечатленията му от България са както на повечето емигранти. От една страна, се радва колко хубава е станала София, от друга - болно му е колко бавно се променят нещата и особено живота на възрастните хора. След многото години, в които Тодоров живее в Страната на неограничените възможности, той споделя, че никога няма да бъде "напълно американец"."Все още имам дори акцент на английски", казва професорът.

Каракачанов: Каква икономика ще развиваме в страна, в която демографската катастрофа е факт?

http://www.cross.bg/karakachanov-prioriteti-krasimir-1502053.html

След изказването на Президента Росен Плевнелиев в НС днес, пръв от присъстващите в залата народни представители взе думата заместник-председателят на НС и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов. Той подчерта, че след като президента изложи в словото си своите приоритети, народните представители от ПФ подкрепят неговите констатации, но към тях могат да се добавят и други важни. "Върховенството на българския интерес е над всичко, е казал още Левски. Като четем сега Левски нека си отговорим какво прави през последните 70 г. българската външна политика - те се четени, повтаряни, но и изменяни според интереса на този или онзи, каза Красимир Каракачанов и продължи: „В тази зала, когато говорим за национални интереси, няма опозиция, няма управляващи. тук трябва да сложим личните си интереси в задния джоб, тук да говорим като български политици, които работят в интерес на българските граждани." "Не научихме уроците на историята през последните 25 години, продължи в изказването си Каракачанов и добави, че трябва да имаме съгласие по основни приоритети, да знаем че българската политика се прави в София, в нашите институциите, в интерес на българските граждани, а не някъде на друго място.' Той посочи, че нито НАТО, нито ЕС могат да бъдат приоритети. 'Те са средство за постигане на националните идеали', каза лидерът на ВМРО. 'НАТО и ЕС са инструментите, чрез които осигуряваме сигурност', допълни той

Каракачанов: Каква икономика ще развиваме в страна, в която демографската катастрофа е факт?

http://www.cross.bg/karakachanov-strana-stranata-1502053.html

"Каква икономика ще развиваме в страна, в която демографската катастрофа е факт? Всеки ден стотици млади българи в работоспособна възраст напускат страната. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, четейки декларация от името на парламентарната група, във връзка с обръщението на президента Росен Плевнелиев към 43-ото Народно събрание по повод резултатите от приключилия традиционен месец на политическите консултации с парламентарно представените политически партии, предаде репортер на Агенция „Фокус" . " „Основният проблем е демографският. Не само, защото някой ден ние ще бъдем отговорни пред историята, че именно това поколение е позволило чрез безотговорната си политика след 25 години българите да бъдат малцинство. Ако говорим за икономика, кой инвеститор ще дойде да инвестира в страна, където няма необходимата квалифицирана работна сила?", попита Каракачанов. Той обърна внимание и на ширещата се битова престъпност, като посочи, че голяма част от нея се генерира именно от ширещите се дисбаланси в демографско отношение. „В основата на бъдещето на страната е ясната концепция за това как да решим демографските проблеми на страната и да спрем националната катастрофа", обясни Каракачанов. „Говорим за мерките против нелегална миграция, но върнете историята и ще видите, че няма празна територия

Археолози може да са открили тайната гробница на Нефертити

http://curious.actualno.com/arheolozi-moje-da-sa-otkrili-tajnata-grobnica-na-nefertiti-news_529509.html

Нови доказателства сочат, че зад гробницата на цар Тутанкамон, познат и като Тутанхамун, съществува тайна стая, пише Quarz. Археолози смятат, че в нея е погребана кралицата Нефертити. Предполага се, че за определен период от време Нефертити, съпруга на египетския фараон Ехнатон, е управлявала Древен Египет. Историците не са сигурни какво се е случило с нея, след като е заемала трона в продължение на над десетилетие. Мистерията завладява умовете с още по-голяма сила, когато германски археолози о

2 млн. лв. за нови униформи и кубинки на граничните полицаи

http://society.actualno.com/2-mln-lv-za-novi-uniformi-i-kubinki-na-granichnite-policai-news_529511.html

Около 5 милиона лева ще бъдат дадени за екипировка на граничните полицаи. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на днешния парламентарен контрол. Тя отговори на въпрос на депутата от БСП Иван Иванов, който попита за битовите условия при изпълнението на служебните задължения по охраната на границата. Бъчварова обясни, че условията са тежки, но осигуряването на отопление и дрехи са от първостепенно значение. „В момента се изграждат пътища и се подобряват

България и Македония провеждат съвместни действия по охрана на границата

http://balkani.actualno.com/bylgarija-i-makedonija-provejdat-syvmestni-dejstvija-po-ohrana-na-granicata-news_529514.html

България и Македония ще проведат съвместни действия за охрана и контрол по границата между двете държави. Операцията е продължение на учението „Граница 2016“, започнало преди две седмици в граничния район до Петрич. Целта на съвместните действия е координиране на силите и средствата, поддържане на готовност за реакция в условията на евентуален засилен миграционен натиск, както и за противодействие на нелегалния трафик на бежанци и мигранти. На ГКПП „Златарево“ е предви

Рашидов: Българският метох в Истанбул става музей

http://goodnews.actualno.com/rashidov-bylgarskijat-metoh-v-istanbul-stava-muzej--news_529516.html

Във възстановения със средства на държавата български Метох в Истанбул ще има представителна музейна експозиция за екзархийското дело и живота на българската общност в Истанбул. Това заяви днес министърът на културата Вежди Рашидов, който замина на кратко еднодневно посещение в Истанбул, за да инспектира заключителния етап от подготовката на новия музей, както и да направи инспекция на продължаващата реставрация на Желязната ни църква „Свети Стефан”. Това съобщиха от пресцентъра н

Спират системите на НАП поради техническа профилактика на 19 март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265767_%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%9F+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81

 Поради техническа профилактика информационните системи на Националната агенция за приходите (НАП) няма да работят от 08.00 часа до 20.00 часа на 19 март. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Няма да бъде налична услугата за проверка на здравен статус през сайта на Агенцията, както и WEB сървиса с договорните партньори на Националната здравно осигурителна каса. От НАП поднасят своите извинения за причинените неудобства на потребителите на сайта.

Мустафа Карадайъ: Надявам се да има повече енергийна ефективност в Народното събрание

http://pik.bg/мустафа-карадайъ-надявам-се-да-има-повече-енергийна-ефективност-в-народното-събрание-news503743.html

Мустафа Карадайъ: Надявам се да има повече енергийна ефективност в Народното събрание

Мустафа Карадайъ изрази своята благодарност към президента Росен Плевнелиев за проведените срещи на парламентарно представените партии. 

"На тези срещи и това, което получихме днес като обобщение, разбираме, че са нужни и са необходими тези срещи, защото виждаме, че това, което не успяваме да направим в Народното събрание, го правим при президента. Различията да получат едно обобщение и да получат правилно развитие за подема на България.

Всички ние трябва да направим усилия да има повече енергийна ефективност в работата на Народното събрание", заяви депутатът от ДПС, като отново благодари на президента, но пожела да подчертае проблемите в малките населени райони на България и безработицата там. 

Сен-Гобен: Най-добър работодател за 2016

https://www.24chasa.bg/Article/5373012

Сен-Гобен: Най-добър работодател за 2016 Една от осемте сертифицирани компании в световен мащаб Сен-Гобен получи сертификат за „Най-добър работодател за 2016“. Тя е една от осемте компании в света, на които независимата организация Top Employers Institute, оценяваща фирмените условия за труд, е присъдила сертификата. По-специално Сен-Гобен е отличена за фокусирането си върху развитието

Ловешкият театър и Йосиф Сърчаджиев гостуват на шуменска сцена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560360

Драматичен театър-Ловеч гостува на шуменска сцена с „Опечалена фамилия" от Бранислав Нушич. Режисьор на спектакъла, който ще бъде представен на 22 март от 19:00 ч., е Йосиф Сърчаджиев, а сценографията и костюмите са дело на Мартина Варийска, чийто сценографски дебют публиката имаше възможност да види в спектакъла на шуменския театър „Балканска" от Деян Дуковски. В главните роли ще се превъплътят актьорите: Цвятко Стоилов, Ленко Гурков, Петър Стойчев, Ивайло Спасимиров, Александър Цветков, Слава Георгиева, Катя Йочева, Нина Суванджиева, Лили С...

Споразумението ЕС-Турция е факт, влиза в сила от неделя

http://www.mediapool.bg/sporazumenieto-es-turtsiya-e-fakt-vliza-v-sila-ot-nedelya-news246880.html

Европейският съюз и Турция приеха споразумението за миграцията, съъбщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Имаме единодушно споразумение между всички държавни и правителствени глави от ЕС и турския премиер Ахмет Давутоглу, написа в Туитър Туск. Споразумението цели да спре потока от мигранти от Турция през Егейско море в ЕС. То предвижда връщане на незаконно пристигналите мигранти от гръцките егейски острови в Турция и включва механизъм "един за един": за един върнат от егейските острови в Турция сирийски бежанец, от Турция в страна от ЕС ще бъде пренастанен друг сирийски бежанец. Предвижда се ускоряването на либерализацията на европейските визи за турски граждани и допълнителна помощ за Турция заради бежанската криза. Съгласно споразумението от неделя всички мигранти, които дойдат през Егейско море от Турция, ще бъдат връщани обратно, посочи Туск. Европейците се надяват, че тази схема ще пресече безконтролния приток на мигранти през границите и ще ги задържи на турска земя. Ето и основните точки в споразумението, както ги представя агенция Ройтерс. С цел да бъде прекъснат бизнес моделът на трафикантите на хора и да предложат на имигрантите алтернатива, за да не излагат живота си на риск, двете страни решиха да сложат край на незаконната миграция от Турция към ЕС, се посочва в текста. За да се постигне тази цел, те са се споразумяха за следните действия: Всички нови нелегални мигранти, преминаващи от Турция към гръцките острови, считано от 20 март ще бъдат връщани на турска територия. Това ще става в пълно съответствие с правото на ЕС и с международното право, като така се изключва всякакъв вид колективно депортиране. Всички мигранти ще бъдат защитени в съответствие с международните стандарти и по отношение на принципа на забрана за връщане. Това ще бъде временна и извънредна мярка, която е необходима, за да се сложи край на човешкото страдание и да се възстанови общественият ред, се казва в документа. Мигрантите, които пристигат в гръцките острови ще бъдат регистрирани и всяка, подадена от тях, молба за убежище ще бъде обработена индивидуално от гръцките власти в съответствие с европейската директива за предоставяне на убежище и в сътрудничество с Върховния комисариат за бежанците на ООН. Мигрантите, които не търсят убежище, или чието искане за предоставяне на убежище е неоснователно или недопустимо в съответствие с тази директива, ще бъдат връщани в Турция. Турция и Гърция ще предприемат необходимите стъпки, за да приемат всички необходими двустранни споразумения, включително за присъствието на турски официални представители на гръцките острови и на гръцки официални представители в Турция, считано от 20 март, за да се гарантира връзка и да се улесни гладкото функциониране на тези договорености. Разходите по връщането на незаконните мигранти ще бъдат покрити от ЕС. Срещу всеки върнат в Турция, нелегално стигнал до ЕС, сириец, друг сирийски бежанец ще бъде преместван в държавите членки директно от Турция легално и безопасно. Членовете на уязвими групи измежду бежанците (непридружени деца, жени и възрастни) ще са с приоритет. Първи ще получат шанс онези, които не са правили опити за нелегално стигане до гръцките брегове. За настаняването на тези хора в ЕС ще се имат предвид най-напред ангажиментите, поети от държавите членки през юли миналата година. По тази схема има още 18 хиляди свободни места. При нужда по-нататък ще се търси подобно доброволно споразумение до още максимум 54 хиляди души. Турция ще предприеме всички необходими мерки за предотвратяване на нови морски или сухопътни маршрути за незаконна миграцията от своя територия към ЕС, и ще си сътрудничи със съседните държави, както и с ЕС в тази насока. След като нелегалният поток между Турция и ЕС спре или поне бъде намален значително и трайно, ще се активира доброволна схема за хуманитарен прием. Приносът на държавите членки към тази схема ще е на доброволна основа. Изпълнението на пътната карта за либерализиране на визовия режим за Турция ще се ускори, с оглед премахването на изискванията за визи за турски граждани най-късно до края на юни 2016 г., при условие обаче, че всички 72 критерии за това са изпълнени. За тази цел Турция ще предприеме необходимите стъпки, за да отговари на оставащите изисквания. Ако това стане, Комисията след оценка на съответствието с критериите ще направи до края на април съответното предложение, въз основа на което Европейският парламент и Европейският съвет да вземат окончателно решение. ЕС ще ускори отпускането на вече договорените 3 милиарда евро за бежанците в Турция, като до в рамките на една седмица ще бъде представен първият списък с конкретни проекти - най-вече в областта на здравеопазването, образованието, инфраструктурата, прехраната и и други необходими за живота на бежанците разходи. Когато наближи изразходването на първите 3 милиар и при условие, че са изпълнени поетите в това споразумение ангажименти, ЕС ще мобилизира допълнително 3 милиарда евро до края на 2018 година. ЕС и Турция потвърждават ангажимента си да ускорят процеса на присъединяване на Анкара към съюза. Те приветстват отварянето на преговорната глава 17 през декември и приемат като следваща стъпка отварянето на глава 33 ("Бюджет и финансови въпроси") още по време на председателството на Холандия през първата половина на тази година. Комисията ще направи съответното предложение през април. Подготвителната работа за откриване на други глави ще продължи с ускорени темпове, без да се засягат позициите на държавите-членки в съответствие с действащите правила, се посочва в документа. Този текст съдържа компромиса, чрез който е бил преодоляна една от основните спънки на днешните преговори. Турция искаше конкретно повторното отваряне на главите за енергетика, правосъдие и основни права, справедливост, свобода и сигурност, образование и култура и външни политики и политика за сигурност и отбрана. Именно тези глави бяха замразени от Кипър през 2009 г., след като Турция отказа да включи островната държава в споразумението за свободен внос и износ на митническия съюз с ЕС, като добави специален протокол към споразумението, посочващ, че Анкара не признава Кипър. В навечмерието на преговорите кипърският президент Никос Анастасиадис заплаши с вето, ако споразумението предвижда отварянето на някоя от тези пет глави. Пречката очевидно е заобиколена, като за отваряне е предвидена глава извън списъка на Никозия, а за останалите се говори просто за „ускоряване”. В последния параграф от споразумението е записано, че ЕС и страните членки ще работят с Турция за подобряване на хуманитарни условия вътре в Сирия, по-специално в някои райони в близост до границата с Турция, което ще даде възможност за местното население и бежанците да живеят в по-сигурни и безопасни условия. Очаквайте подробности.

Споразумението между ЕС и Турция е факт, влиза в сила от неделя

http://www.mediapool.bg/sporazumenieto-mezhdu-es-i-turtsiya-e-fakt-vliza-v-sila-ot-nedelya-news246880.html

Европейският съюз и Турция приеха споразумението за миграцията, съъбщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Имаме единодушно споразумение между всички държавни и правителствени глави от ЕС и турския премиер Ахмет Давутоглу, написа в Туитър Туск. Споразумението цели да спре потока от мигранти от Турция през Егейско море в ЕС. То предвижда връщане на незаконно пристигналите мигранти от гръцките егейски острови в Турция и включва механизъм "един за един": за един върнат от егейските острови в Турция сирийски бежанец, от Турция в страна от ЕС ще бъде пренастанен друг сирийски бежанец. Предвижда се ускоряването на либерализацията на европейските визи за турски граждани и допълнителна помощ за Турция заради бежанската криза. Съгласно споразумението от неделя всички мигранти, които дойдат през Егейско море от Турция, ще бъдат връщани обратно, посочи Туск. Европейците се надяват, че тази схема ще пресече безконтролния приток на мигранти през границите и ще ги задържи на турска земя. Ето и основните точки в споразумението, както ги представя агенция Ройтерс. С цел да бъде прекъснат бизнес моделът на трафикантите на хора и да предложат на имигрантите алтернатива, за да не излагат живота си на риск, двете страни решиха да сложат край на незаконната миграция от Турция към ЕС, се посочва в текста. За да се постигне тази цел, те са се споразумяха за следните действия: Всички нови нелегални мигранти, преминаващи от Турция към гръцките острови, считано от 20 март ще бъдат връщани на турска територия. Това ще става в пълно съответствие с правото на ЕС и с международното право, като така се изключва всякакъв вид колективно депортиране. Всички мигранти ще бъдат защитени в съответствие с международните стандарти и по отношение на принципа на забрана за връщане. Това ще бъде временна и извънредна мярка, която е необходима, за да се сложи край на човешкото страдание и да се възстанови общественият ред, се казва в документа. Мигрантите, които пристигат в гръцките острови ще бъдат регистрирани и всяка, подадена от тях, молба за убежище ще бъде обработена индивидуално от гръцките власти в съответствие с европейската директива за предоставяне на убежище и в сътрудничество с Върховния комисариат за бежанците на ООН. Мигрантите, които не търсят убежище, или чието искане за предоставяне на убежище е неоснователно или недопустимо в съответствие с тази директива, ще бъдат връщани в Турция. Турция и Гърция ще предприемат необходимите стъпки, за да приемат всички необходими двустранни споразумения, включително за присъствието на турски официални представители на гръцките острови и на гръцки официални представители в Турция, считано от 20 март, за да се гарантира връзка и да се улесни гладкото функциониране на тези договорености. Разходите по връщането на незаконните мигранти ще бъдат покрити от ЕС. Срещу всеки върнат в Турция, нелегално стигнал до ЕС, сириец, друг сирийски бежанец ще бъде преместван в държавите членки директно от Турция легално и безопасно. Членовете на уязвими групи измежду бежанците (непридружени деца, жени и възрастни) ще са с приоритет. Първи ще получат шанс онези, които не са правили опити за нелегално стигане до гръцките брегове. За настаняването на тези хора в ЕС ще се имат предвид най-напред ангажиментите, поети от държавите членки през юли миналата година. По тази схема има още 18 хиляди свободни места. При нужда по-нататък ще се търси подобно доброволно споразумение до още максимум 54 хиляди души. Турция ще предприеме всички необходими мерки за предотвратяване на нови морски или сухопътни маршрути за незаконна миграцията от своя територия към ЕС, и ще си сътрудничи със съседните държави, както и с ЕС в тази насока. След като нелегалният поток между Турция и ЕС спре или поне бъде намален значително и трайно, ще се активира доброволна схема за хуманитарен прием. Приносът на държавите членки към тази схема ще е на доброволна основа. Изпълнението на пътната карта за либерализиране на визовия режим за Турция ще се ускори, с оглед премахването на изискванията за визи за турски граждани най-късно до края на юни 2016 г., при условие обаче, че всички 72 критерии за това са изпълнени. За тази цел Турция ще предприеме необходимите стъпки, за да отговари на оставащите изисквания. Ако това стане, Комисията след оценка на съответствието с критериите ще направи до края на април съответното предложение, въз основа на което Европейският парламент и Европейският съвет да вземат окончателно решение. ЕС ще ускори отпускането на вече договорените 3 милиарда евро за бежанците в Турция, като до в рамките на една седмица ще бъде представен първият списък с конкретни проекти - най-вече в областта на здравеопазването, образованието, инфраструктурата, прехраната и и други необходими за живота на бежанците разходи. Когато наближи изразходването на първите 3 милиар и при условие, че са изпълнени поетите в това споразумение ангажименти, ЕС ще мобилизира допълнително 3 милиарда евро до края на 2018 година. ЕС и Турция потвърждават ангажимента си да ускорят процеса на присъединяване на Анкара към съюза. Те приветстват отварянето на преговорната глава 17 през декември и приемат като следваща стъпка отварянето на глава 33 ("Бюджет и финансови въпроси") още по време на председателството на Холандия през първата половина на тази година. Комисията ще направи съответното предложение през април. Подготвителната работа за откриване на други глави ще продължи с ускорени темпове, без да се засягат позициите на държавите-членки в съответствие с действащите правила, се посочва в документа. Този текст съдържа компромиса, чрез който е бил преодоляна една от основните спънки на днешните преговори. Турция искаше конкретно повторното отваряне на главите за енергетика, правосъдие и основни права, справедливост, свобода и сигурност, образование и култура и външни политики и политика за сигурност и отбрана. Именно тези глави бяха замразени от Кипър през 2009 г., след като Турция отказа да включи островната държава в споразумението за свободен внос и износ на митническия съюз с ЕС, като добави специален протокол към споразумението, посочващ, че Анкара не признава Кипър. В навечмерието на преговорите кипърският президент Никос Анастасиадис заплаши с вето, ако споразумението предвижда отварянето на някоя от тези пет глави. Пречката очевидно е заобиколена, като за отваряне е предвидена глава извън списъка на Никозия, а за останалите се говори просто за „ускоряване”. В последния параграф от споразумението е записано, че ЕС и страните членки ще работят с Турция за подобряване на хуманитарни условия вътре в Сирия, по-специално в някои райони в близост до границата с Турция, което ще даде възможност за местното население и бежанците да живеят в по-сигурни и безопасни условия. Очаквайте подробности.

28-те лидери от ЕС одобриха споразумението с Турция, очаква се последната дума на Давутоглу

http://www.mediapool.bg/28-te-lideri-ot-es-odobriha-sporazumenieto-s-turtsiya-ochakva-se-poslednata-duma-na-davutoglu-news246880.html

Лидерите на 28-те страни в Европейския съюз одобриха новото споразумение с Турция за овладяване на миграцията, което очаква окончателно одобрение и от турския премиер Ахмет Давутоглу, предаде ДПА, като цитира източник от ЕС. „Споразумението с Турция е утвърдено. Всички нелегални мигранти, които пристигат в Гърция от Турция от 20 март ще бъдат връщани обратно”, написа чешкият премиер Бохуслав Соботка в Туитър, цитиран от Ройтерс. По-рано Франс прес и Ройтерс съобщиха, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск е препоръчал на 28-те лидери да одобрят преработен проект за споразумение с Турция за овладяване на мигрантския наплив към бреговете на Гърция. "Доналд Туск представи на 28-те преработен проект за споразумение и им препоръча да го одобрят, след като цяла сутрин преговаря в Брюксел с турския премиер Ахмет Давутоглу ", казал източник на Франс прес. Преговарящите от ЕС и и Турция постигнаха междинно споразумение в петък, за да се спре нелегалната миграция към Европа и председателят на Европейския съвет Доналд Туск препоръча на 28-те лидери да одобрят текста без промени, предаде Ройтерс. Според източника на тази агенция Давутоглу е посочил, че Анкара ще приеме предложението, ако лидерите на ЕС го одобрят. Засега не е ясно какво съдържа „преработеният” проект на споразумение. На работната си вечеря снощи лидерите на 28-те страни постигнаха само обща принципна позиция за основните му положения. Именно тази позиция Туск заедно с холандския премиер Марк Рюте, председателстващ в момента ЕС, и с председателя на ЕК Жан-Клод  Юнкер представиха на турския премиер. "В зависимост от хода на тези преговори след тази среща могат да последват нови преговори в тесен или широк състав, които вероятно ще продължат до вечерта. Ще бъде дълъг ден", отбеляза по-рано белгийският премиер Шарл Мишел. Съгласуваният снощи план според АП по същество "аутсорсва" (прехвърля) на Турция тежестта да се справи с извънредната бежанска криза. Лидерите на ЕС са дали мандат на преговарящите да сключат споразумение с Турция, според което ЕС ще плаща за връщането обратно в Турция на пристигащите в Гърция нови мигранти, които не отговарят на условията за предоставяне на убежище. За всеки върнат мигрант ЕС ще приема по един сирийски бежанец, като пристигащите ще бъдат разпределяни между европейските страни. Ще бъдат ускорени преговорите за членство на Турция в ЕС и ще се работи над схема за безвизово пътуване на турците в Европа. След като бъдат изчерпани обещаните 3 милиарда евро хуманитарна помощ за бежанците, Брюксел се ангажира да плати още 3 милиарда до края на 2018 г. Европейците се надяват, че тази схема ще пресече безконтролния приток на мигранти през границите и ще ги задържи на турска земя. Очаквайте подробности.

Преговарящите от ЕС и Давутоглу постигнаха споразумение, Туск препоръча на 28-те да го приемат

http://www.mediapool.bg/pregovaryashtite-ot-es-i-davutoglu-postignaha-sporazumenie-tusk-preporacha-na-28-te-da-go-priemat-news246880.html

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск препоръча на лидерите на 28-те страни от Европейския съюз да одобрят преработен проект за споразумение с Турция за овладяване на мигрантския наплив към бреговете на Гърция, предаде Франс прес, като се позова на европейски източник. "Доналд Туск представи на 28-те преработен проект за споразумение и им препоръча да го одобрят", каза източникът. Туск представи проекта след като цяла сутрин преговаря в Брюксел с турския премиер Ахмет Давутоглу. Преговарящите от ЕС и и Турция постигнаха междинно споразумение в петък, за да се спре нелегалната миграция към Европа и председателят на Европейския съвет Доналд Туск препоръча на 28-те лидери да одобрят текста без промени, предаде Ройтерс. "Туск е готов да сложи текст на масата за всички лидери на ЕС и препоръча приемането му на базата на преговори с Турция за една нощ и днес", допълни източникът на агенцията. Според него Давутоглу е посочил, че Анкара ще приеме предложението, ако лидерите на ЕС го одобрят. Чешкият премиер Бохуслав Соботка написа в Туитър от залата, където заседават европейските лидери: "Налице е силна воля за сключване на сделката." Обаквайте подробности.

Давутоглу сигурен в споразумението с ЕС, евролидерите - предпазливи

http://www.mediapool.bg/davutoglu-siguren-v-sporazumenieto-s-es-evroliderite---predpazlivi-news246880.html

Турският министър-председател Ахмег Давутоглу повиши надеждите, че в петък ще се стигне до сделка с лидерите на ЕС, която да сложи край на миграционната криза в Европа в замяна на финансови и политически отстъпки. Самите европейски лидери обаче са далеч по-предпазливи и от изявленията им става ясно, че започналата снощи среща на върха в Брюксел ще приключи с успех. След като снощи на работна вечеря лидерите на 28-те постигнаха съгласие за общата си позиция в преговорите, тази сутрин Давутоглу пристигна, за да се срещне най-напред с председателстващия съюза премиер на Холандия Марк Рюте и с председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Разбира се, ЕС и Турция имат една и съща цел – да помогнем на сирийските бежанци да имат ново бъдеще на нашия континент. Аз съм сигурен, че ние ще постигнем тази цел”, каза турският премиер, цитиран от Ройтерс. "Случващото се показва, че отношенията между Турция и ЕС са важни не само за Турция и ЕС, но и за всички международни въпроси. Тук в Брюксел ние работим по хуманитарни въпроси. За нас, за Турция, хуманитараните въпроси не са обект на пазарлъци", добави Давутоглу.И припомни, че Турция е приютила 2,7 милиона бежанци, без да получи съществена помощ отникъде. Преговорите няма да бъдат никак леки, заяви късно в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел.  „На прав път сме, но все още не сме постигнали целта”, заяви френският президент Франсоа Оланд. "Не мога да ви гарантира щастлив край", добави той пред репортери. Дори и възможните турски възражения да могат да бъдат преодоляни, дискусията в четвъртък показа, че сред самите европейски лидери има силни съмнения, дали може да се постигне сделка, която да е едновременно отговаряща на международното право и работеща, отбелязва Ройтерс. На работната си вечеря лидерите на 28-те страни не подготвиха текст на споразумение с Турция за ограничаването на миграцията, а постигнаха само обща принципна позиция за основните му положения. Именно тази позиция Рюте, Туск и Юнкер представят на турския премиер. След това, около 13 ч. местно време (14 ч. българско), ще започне срещата на лидерите на 28-те страни. "В зависимост от хода на тези преговори след тази среща могат да последват нови преговори в тесен или широк състав, които вероятно ще продължат до вечерта. Ще бъде дълъг ден", отбеляза белгийският премиер Шарл Мишел. Съгласуваният снощи план според АП по същество "аутсорсва" (прехвърля) на Турция тежестта да се справи с извънредната бежанска криза. Лидерите на ЕС са дали мандат на преговарящите да сключат споразумение с Турция, според което ЕС ще плаща за връщането обратно в Турция на пристигащите в Гърция нови мигранти, които не отговарят на условията за предоставяне на убежище. За всеки върнат мигрант ЕС ще приема по един сирийски бежанец, като пристигащите ще бъдат разпределяни между европейските страни. Ще бъдат ускорени преговорите за членство на Турция в ЕС и ще се работи над схема за безвизово пътуване на турците в Европа.След като бъдат изчерпани обещаните 3 милиарда евро хуманитарна помощ за бежанците, Брюксел се ангажира да плати още 3 милиарда до края на 2018 г. Европейците се надяват, че тази схема ще пресече безконтролния приток на мигранти през границите и ще ги задържи на турска земя. Остава неизвестно, обаче дали президентът на Кипър ще наложи вето на тази точка от плана. "Много е лесно, ако Турция изпълни задължението си съгласно Анкарския протокол, няма да има проблем. Но без него, ние нищо не можем да направим", заяви Никос Анастасиадис, президент на Кипър. Протоколът изисква Турция да признае кипърското правителство и да допусне кораби под кипърски флаг в своите пристанища. Агенциите цитират неназован европейски източник, според когото някои въпроси в проекта за документ остават неприемливи за някои страни членки. Ангела Меркел настоя бързо да започне процесът на връщане на мигрантите от Гърция в Турция. "Ние не определихме точна дата, но Анкара очаква няколко дни след началото на връщанията да започне и прехвърлянето на сирийски бежанци от Турция в Европа", каза канцлерът. Меркел посочи, че предложението на Анкара за слагане край на нелегалната миграция чрез връщане на бежанците от гръцките острови обратно в Турция е добра възможност за пресичане на дейността на каналджиите и трафикантите на хора, обаче това трябва да става на ясна правова основа. Именно това е отнело доста време от снощната дискусия между лидерите. "Трябва да се разбере, че за въвеждането на безвизов режим, какъвто Турция иска да получи в скоро време, трябва да бъдат изпълнени международните норми в областта на защитата на бежанците. Стремежът към безвизов режим едновременно означава спазване на международните правови норми", добави тя. "Процедурата на връщането "трябва да се провежда в индивидуален порядък за всеки отделен мигрант, което е сложно от логистична гледна точка", отбеляза тя. "Ние се договорихме също да не изпускаме от поглед и алтернативните маршрути, използвани от бежанците, включително и през Италия", подчерта канцлерът. Френският президент Франсоа Оланд подчерта, че Турция трябва да изпълни в пълен обем всички свои задължения по съкращаване на миграционния поток към ЕС.Относно плана за либерализация на визовия режим между ЕС и Турция Оланд посочи, че това няма да стане, преди Анкара да изпълни всичките 72 изисквания, съгласувани с Брюксел по въпроса. А що се отнася до първите 3 милиарда евро за Турция като помощ за издръжката на бежанците, ЕС смята да ускори тяхното предоставяне, отбеляза Оланд.

Лидерите на ЕС с обща позиция в преговорите с Турция, споразумението обаче не е сигурно

http://www.mediapool.bg/liderite-na-es-s-obshta-pozitsiya-v-pregovorite-s-turtsiya-sporazumenieto-obache-ne-e-sigurno-news246880.html

Лидерите на Европейския съюз ще се опитат да убедят в петък Турция да помогне за слагане на края на миграционната криза в Европа в замяна на финансови и политически отстъпки. Все още обаче далеч не е сигурно, че започналата снощи среща на върха в Брюксел ще приключи със сделка между двете страни. Преговорите няма да бъдат никак леки, заяви късно в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел, след като на обща работна вечеря лидерите на държавите членки се споразумяха за обща позиция.  "На прав път сме, но все още не сме постигнали целта”, заяви френският президент Франсоа Оланд. "Не мога да ви гарантира щастлив край", добави той пред репортери. Дори и възможните турски възражения да могат да бъдат преодоляни, дискусията в четвъртък показа, че сред самите европейски лидери има силни съмнения, дали може да се постигне сделка, която да е едновременно отговаряща на международното право и рабонеща, отбелязва Ройтерс. На работната си вечеря лидерите на 28-те страни не подготвиха текст на споразумение с Турция за ограничаването на миграцията, а постигнаха само обща принципна позиция за основните му положения. Днес техните предложения ще бъдат представени на турския премиер Ахмет Давутоглу. Преговорите ще започнат сутринта с разговори в тесен състав между Давутоглу, от една страна, и лидерите на ЕС - Доналд Туск (председател на Европейския съвет), Жан-Клод Юнкер (председател на Европейската комисия) и холандският премиер Марк Рюте като председателстващ в ЕС. След това, около 13 ч. местно време (14 ч. българско), ще започне срещата на лидерите на 28-те страни. "В зависимост от хода на тези преговори след тази среща могат да последват нови преговори в тесен или широк състав, които вероятно ще продължат до вечерта. Ще бъде дълъг ден", отбеляза на брифинг снощи белгийският премиер Шарл Мишел. На работната си вечеря Туск, Юнкер и Рюте са получили мандат да преговарят за споразумение с Турция, което предвижда Турция да приема обратно всички мигранти, които пътуват с лодки от турския бряг до островите в Гърция. Анкара трябва да вземе всички необходими мерки, за да пресече отварянето на нови морски или сухопътни маршрути на нелегална имиграция към границите на ЕС, в това число и българската. За всеки сириец, върнат в Турция от гръцките острови, друг сириец ще бъде преместван от Турция в ЕС. 18 хиляди места в Европа ще се разкрият за доброволно заселване на сирийци по квотна схема, одобрена през лятото на 2015 г. Ако капацитетът се изчерпа, ЕС предлага резерв от още 54 хиляди места за разпределяне на бежанци. Европейците се надяват, че тази схема ще пресече безконтролния приток на мигранти през границите и ще ги задържи на турска земя. В замяна ЕС обещава да премахне визите за турски граждани не по-късно от края на юни. Това ще стане при условие, че Анкара изпълни всички 72 формални критерии, които вече са заложени. След като бъдат изчерпани обещаните 3 милиарда евро хуманитарна помощ за бежанците, Брюксел се ангажира да плати още 3 милиарда до края на 2018 г. На турските власти се обещава отварянето на нови преговорни глави за членство "възможно най-скоро". Остава неизвестно, обаче дали президентът на Кипър ще наложи вето на тази точка от плана. "Много е лесно, ако Турция изпълни задължението си съгласно Анкарския протокол, няма да има проблем. Но без него, ние нищо не можем да направим", заяви Никос Анастасиадис, президент на Кипър. Протоколът изисква Турция да признае кипърското правителство и да допусне кораби под кипърски флаг в своите пристанища. Българският премиер Бойко Борисов готви своя план Б, ако няма споразумение. "Затова харча толкова пари за ограждения и за армия, за техника, за жандармерия и за тези всички мерки, които сме предприели на границата. За да има план Б", каза Борисов. Турция не се отказва да настоява пред европейските лидери за продължаване на преговорите за присъединяване към ЕС, съобщи сътрудник на турския премиер часове преди започването на турско-европейската среща в Брюксел. По думите му Анкара вече е изпълнила критериите за много от преговорните глави. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Европейският съюз трябва да започне да връща мигранти в Турция възможно по-скоро, за да избегне по-голям наплив към своите граници. Според нея разселването на мигранти от турска територия може да започне броени дни след първите депортирания от Гърция. Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче посочи, че страната му се нуждае поне от няколко седмици за да се подготви. Високопоставен представител на ЕС посочи като основен проблем пред планираните депортации липсата на правни гаранции в Турция за статута на мигрантите, които не са сирийци. Меркел поиска от Анкара да изпълни международните стандарти за закрила на тези хора. Според президента на Литва Далия Грибаускайте планът за връщане на хора в Турция е "на ръба на международното право" и е трудно изпълним. Бъдещите договорки между ЕС и Турция по миграцията, включително либерализацията на визовия режим, трябва да се съпровождат от постоянен мониторинг и от механизъм за тяхната отмяна при неизпълнение на поетите задължения, каза премиерът на Белгия Шарл Мишел.

Лидерите на ЕС с обща позиция за мигрантската сделка с Турция

http://www.mediapool.bg/liderite-na-es-s-obshta-pozitsiya-za-migrantskata-sdelka-s-turtsiya-news246880.html

Лидерите на Европейския съюз се договориха за единна позиция по миграционната сделка с Турция, предадоха агенциите. Те ще представят предложенията си на турския премиер Ахмет Давудоглу за окончателно подписване на споразумението в петък. Планът предвижда Турция да приема обратно всички мигранти, които пътуват с лодки от турския бряг до островите в Гърция. Анкара трябва да вземе всички необходими мерки, за да пресече отварянето на нови морски или сухопътни маршрути на нелегална имиграция към границите на ЕС, в това число и българската, пише още в проектотекста. За всеки сириец, върнат в Турция от гръцките острови, друг сириец ще бъде преместван от Турция в ЕС. 18 хиляди места в Европа ще се разкрият за доброволно заселване на сирийци по квотна схема, одобрена през лятото на 2015 г. Според нея на България се падат 50 души. Ако капацитетът се изчерпа, ЕС предлага резерв от още 54 хиляди места за разпределяне на бежанци. Европейците се надяват, че тази схема ще пресече безконтролния приток на мигранти през границите и ще ги задържи на турска земя. В замяна ЕС обещава да премахне визите за турски граждани не по-късно от края на юни. Това ще стане при условие, че Анкара изпълни всички 72 формални критерии, които вече са заложени. След като бъдат изчерпани обещаните 3 милиарда евро хуманитарна помощ за бежанците, Брюксел се ангажира да плати още 3 милиарда до края на 2018 г. На турските власти се обещава отварянето на нови преговорни глави за членство "възможно най-скоро". Остава неизвестно, обаче дали президентът на Кипър ще наложи вето на това. "Много е лесно, ако Турция изпълни задължението си съгласно Анкарския протокол, няма да има проблем. Но без него, ние нищо не можем да направим", заяви Никос Анастасиадис, президент на Кипър. Протоколът изисква Турция да признае кипърското правителство и да допусне кораби под кипърски флаг в своите пристанища. Предстои тежък разговор с турския министър-председател Ахмет Давудоглу, който може да продължи през целия втори ден от срещата днес. Не мога да ви гарантирам щастлив завършек, призна френският държавен глава Франсоа Оланд. Българският премиер Бойко Борисов готви своя план Б, ако няма споразумение. "Затова харча толкова пари за ограждения и за армия, за техника, за жандармерия и за тези всички мерки, които сме предприели на границата. За да има план Б", каза Борисов. Турция не се отказва да настоява пред европейските лидери за продължаване на преговорите за присъединяване към ЕС, съобщи сътрудник на турския премиер часове преди започването на турско-европейската среща в Брюксел. По думите му Анкара вече е изпълнила критериите за много от преговорните глави. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Европейският съюз трябва да започне да връща мигранти в Турция възможно по-скоро, за да избегне по-голям наплив към своите граници. Според нея разселването на мигранти от турска територия може да започне броени дни след първите депортирания от Гърция. Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче посочи, че страната му се нуждае поне от няколко седмици за да се подготви. Високопоставен представител на ЕС посочи като основен проблем пред планираните депортации липсата на правни гаранции в Турция за статута на мигрантите, които не са сирийци. Меркел поиска от Анкара да изпълни международните стандарти за закрила на тези хора.

До края на годината Сандански ще има нов резервоар за минерална вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560363

По предложение на кмета на община Сандански Кирил Котев на извънредно заседание на Общинския съвет вчера бе взето решение за изграждане на нов подземен резервоар и помпена станция за минерална вода, информират от пресцентъра на Община Сандански. В момента вместимостта на сегашния такъв резервоар е 70 куб. метра. Новоизграденият ще бъде в пъти по-голям – 370 куб. метра. Неговото изграждане ще позволи по-рационалното използване на минералната вода, тъй като в часовете на по-ниска акумулация и намалена ползваемост, водата ще се акумулира в резерво...

Иранката-християнка Захра остава в България. Засега

http://offnews.bg/news/n_1/n_626005.html

Административният съд в Бургас отмени решението на Агенцията по бежанците, с което на 22-годишната Захра Шахсавани е отказана международна закрила. Според магистратите не са преценени фактите, а е извършена формална преценка на ситуацията в Иран. Съдът посочва, че не са взети под внимание твърденията на Захра, че религиозните малцинства в държавата се преследват и че има опасност за нейния живот, след като е приела християнството. Делото бе образувано след като през ноември 2015 г., иранката пуска молба за предоставяне на закрила по реда на Закона за убежището и бежанците. Такъв статут вече е отказван на Захра още през 2013 г. Представителите на агенцията се мотивират, че в Иран не е имало въоръжени конфликти, а решението й да избяга от страната си „ не е продиктувано от тежки заплахи срещу живота или личността и́ като цивилно лице, поради безогледно насилие в случай на въоръжен международен или вътрешен конфликт “. Самата Захра бяга от Ислямска република Иран през 2012 г. Приема християнството в Турция и влиза нелегално у нас през 2013 г. На следващата година е кръстена от пастор Христо Якимoв от Евангелската петдесятна църква в Несебър. В разказа си, тя е посочила, че е напуснала страната си, след арести на членове от семейството и́. Заявила е, че не е била преследвана от официалните власти в Ислямска република Иран, но се страхува да се завърне страната, тъй като животът и свободата и́ могат да бъдат застрашени, поради променената и́ религиозна принадлежност. Адвокатът на иранката, Ангел Динков, посочи за пример християнски пастор, който е осъден на смърт в държавата, а според доклад на ООН, Иран е водеща по екзекуции. Захра поясни, че в родната й държава, приемането на християнството се наказва именно със смърт. Прокуратурата също подкрепи искането на иранката. Жената живее от няколко години в Несебър, където и работи. Магистратите връщат за ново разглеждане молбата на иранката за закрила, а днешното им решение не подлежи на обжалване.

Моторист се потроши край село Мортагоново! Борят се за живота му!

http://pik.bg/моторист-се-потроши-край-село-мортагоново-борят-се-за-живота-му-news503741.html

Моторист се потроши край село Мортагоново! Борят се за живота му!

22-годишен мъж катастрофира с мотор на около километър преди разградското село Мортагоново, съобщиха от полицията. Инцидентът станал вчера около 18.20 часа.

На прав участък С.С. изгубил контрол над управлявания от него мотоциклет „Сузуки” и паднал извън пътното платно по посока на движението си. При извършената проверка е установено, че младият мъж не притежава съответната категория за управление на мотор.

Настанен е в ОАИЛ с фрактура на лява ръка, спукани прешлени на гръбначния стълб, фрактура на три ребра и травма на белия дроб, с опасност за живота. Образувано е досъдебно производство по чл.343, ал.1 от НК.

Варненец изкара яда си от пътен инцидент на охранител

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560357

За проява на дребно хулиганство Варненският районен съд наложи глоба в минимален размер на 40-годишен мъж, съобщиха от пресслужбата на съда. Проблемната ситуация възникнала в ранния следобед на 16 март на публично място - край служебния паркинг на кметство „Приморски". В нетрезво състояние, 40-годишният П. Добрев започнал да буйства, да крещи и блъска по тялото и краката лице, което изпълнявало задължения като невъоръжена охрана в кметството. С тези си действия мъжът предизвикал смут и възмущение у намиращите се наоколо много граждани. Пред съд...

И автомобилното хулиганство в Наказателния кодекс

https://www.24chasa.bg/Article/5372302

И автомобилното хулиганство в  Наказателния кодексЕлектронно издължаване на глобите ще улесни събираемостта ДА се криминализира ли превишението на скоростта с повече от 60 км/ч над позволената? Аз съм “за”. Колегите от Съюза на автомобилистите в България дават много примери какво се случва при превишена скорост в различни държави. Практиките в Канада и САЩ например са от конфискуване на

Топалов с ново реми в Москва

http://www.cross.bg/topalov-pretendentite-tyrnira-1502050.html

/КРОСС/Българският гросмайстор Веселин Топалов завърши реми с Аниш Гири /Холандия/ в партия от шестия кръг на турнира на претендентите за световната титла по шахмат за мъже в Москва. Бившият световен шампион Веселин Топалов, който игра с белите фигури, се съгласи на реми на 68-ия ход с 21-годишния холандски гросмайстор Аниш Гири, който е роден в Санкт Петербург от майка-рускиня и баща-индиец. Веселин Топалов след шест кръга има актив от 2 точки /4 ремита и 2 загуби/ и е на предпоследното, 7-мо място във временното класиране. На 8-мо място е Хикару Накамура /САЩ/, който също има 2 точки, но по-лоши допълнителни показатели от Топалов. Лидер е Сергей Карякин /Русия/ с 4 точки, следван от Левон Аронян /Армения/ - 4 точки, Вишванатан Ананд /Индия/ - 3,5 точки. Днес е почивен ден на турнира, а в събота Веселин Топалов в партия от 7-ия кръг ще играе с черните фигури срещу Хикару Накамура /САЩ/. Наградният фонд на турнира на претендентите е 420 000 евро, като победителят ще получи 95 000 евро, вторият - 88 000 евро, третият - 75 000 евро. Турнирът на претендентите ще се проведе в 14 кръга /всеки срещу всеки по две партии с разменен цвят на фигурите/, като партиите ще се играят от 11 до 28 март, а при необходимост ще се играят плейофи на 29 март

Глобиха 40-годишен варненец за дребно хулиганство

http://www.moreto.net/novini.php?n=316069

За проява на дребно хулиганство, Районен съд - Варна наложи глоба в минимален размер на 40-годишен мъж, научи Moreto.net. Проблемната ситуация възникнала в ранния следобед на 16 март т.год. на публично място – край служебния паркинг на административната сграда на район „Приморски“ във Варна.

„Ботев“ ще играе за победа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560361

„Ботев” излиза за задължителна победа в неделя, когато посреща „Янтра” в мач от 19-ия кръг на северозападната „В” АФГ. Двубоят е от 14.30 часа на стадион „Христо Ботев” във Враца. Съдийска бригада от Ловеч ще ръководи срещата – главен арбитър е Ивайло Петров, ще му помагат Пламен Георгиев и Калин Сирашки. За ІV рефер е назначен Николай Щирков от Видин, делегат е съгражданинът му Еней Кузманов. „Нямаме притеснения от противника, тъй като познаваме добре играта му. Очаквам „Янтра” да се затвори и да опита да ни изненада на контраатаки. Ще бъдем п...

Български берачи на малини мизерстват в Португалия, нямат работа и спят по 40 души в стая

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5372831

Българи, заминали да берат малини, се оплакват от мизерните условия, които са им предоставени в Португалия, разказа Нова тв. Няколко дни след пристигането си в Португалия част от берачите се оплакват, че са били излъгани - и за парите, и за условията, които са им били предоставени на място. 150 българи са в местността Тавира, настанени в три ферми.

„Примите на операта" излизат на сцената с български дизайнерски тоалети

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560358

Примите от Ла Скала Габриела Мориджи и Алиса Зиновиева ще пеят в Зала 1 на НДК в специалното събитие "Примите на операта" на 29-ти март. Световните солистки и българските оперни звезди Цветелина Малджанска и Мария Цветкова ще изпълнят най-любимите теми от света на операта в акомпанимент на симфоничния оркестър на русенска опера с диригент Найден Тодоров. Организаторите от Монте Мюзик имат амбицията "Примите на операта" да се превърне в истински празник за почитателите на класическата музика, погрижили са се за специалната атмосфера на сцената, ...

Провежда се национално състезание по математика

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560355

От днес  до 20 март Тетевен е домакин на национално състезание по математика за учениците от профилирани гимназии и паралелки на средни общообразователни училища с чуждоезиков профил, съобщи Еленко Начев, началник на Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч. Състезанието ще бъде открито в 18.30 ч. от заместник просветния министър Диян Стаматов.   По-рано през деня Стаматов ще проведе срещи с кмета на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, директори и учители от общината и колективите на НУ „Хаджи Генчо" и СОУ „Георги Бенковски". Непосредствено...

Електронната декларация пести данъци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560356

Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2016 г. До края на февруари 2016 г. от цялата страна в НАП са изпратени 121 400 декларации за облагане с корпоративни данъци, като 78% от тях са подадени по електронен път. В този период в офиса на НАП в Русе са подадени 3 447 бр. декларации  за облагане с корпоративни данъци по чл. 92 от ЗКПО, от ...

Кърджалийски ходжа: Защо аз получавам 500 лева, а командированият имам от Турция – 3500? Молитвите ни са еднакви

http://pik.bg/кърджалийски-ходжа-защо-аз-получавам-500-лева-а-командированият-имам-от-турция-–-3500-моли-news503736.html

Кърджалийски ходжа: Защо аз получавам 500 лева, а командированият имам от Турция – 3500? Молитвите ни са еднакви

„Защо аз получавам 500 лева, а командированият в съседното село имам от Турция взема 3500? Правим едно и също, отслужваме молитви по един и същи начин", обясни на колегите си пред джамията в Кърджали имам, който участваше в мюсюлманска конференция. Той отказа да посочи пред 24rodopi.com селото, в което служи най-скъпо платеният имам у нас, но каза „Поровете се малко, той не е единствен".
 
„Само Главното мюфтийство ползва кадри, обучени в други държави. Това отново доказва справедливото ни искане абсолвентите на Висшия мюсюлмански институт да получат равни права с останалите. Този институт съществува от 1998 г.,но дипломите се признават само в рамките на мюсюлманското вероизповедание. От това губи държавата, губи и духовенството, а в сложната международна обстановка държавата има остра нужда от подготовката на мюсюлмански проповедници в страната, а не извън нея", заяви главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи.
 
Проектозаконът на Георги Кадиев за вероизповеданията и заложените в него рестриктивни мерки при подбора на духовни лица е насочен изключително срещу мюсюлманското вероизповедание в страната, твърди цитирания от Бгнес Хаджи.
 
Политическата пропаганда в джамиите е забранена, а мюсюлманските духовници трябва да се подготвят у нас, а не в чужбина, твърди главният мюфтия.
 
„Ние сме религиозна организация и няма да допуснем да се повтори случаят от неотдавна, предупредили сме имамите. Ако допуснат пропаганда, ще действаме според нашия устав и ще има санкции. Отделно действията им подлежат на отговорност пред действащото законодателство", подчерта духовният водач.
 
Той се включи в четвъртък в работата на конференцията за избор на районен мюфтия на Кърджали. Както вече 24rodopi.com писа, очаквано досегашният районен мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед (на снимката), който е родом от Търговищко, бе преизбран за нов мандат. Той получи 99 гласа в своя подкрепа на мюсюлманската конференция срещу едва два за опонента му Фикри Сали.
 
Фикри Сали пък е първият мюсюлмански духовник, който още през 2001 г. постави претенцията на местното джамийско настоятелство за собствеността върху сградата на Историческия музей. Тогава той беше районен мюфтия и по време на посещението на премиера Симеон Сакскобургготски вграда го пресрещна на улицата и му връчи папки с документи за това.
 

Спортните клубове ще се включат в програми за заетост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560359

Спортните клубове ще могат да се възползват от програмите за заетост и обучение при наемането на персонал. Те ще имат възможността да обучават кадри, които после да останат на работа. По програмите ще се наемат младежи до 29 години, хора с увреждания, както и кандидати без стаж, които ще бъдат назначени на различни дейности - треньори, аниматори, персонал за поддръжка на терени, съоръжения и др. Програмата възстановява разходите на работодателите за заплати и осигуровки за срока, предвиден в програмите. Всички възможности по проекта бяха предст...

Константин показа записи от побоя в дискотека в Студентски град (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5372988

Константин показа записи от побоя в дискотека в Студентски град (Видео)Фолк певецът Константин проговори за първи път за екшъна, който се разигра в негова дискотека в Студентски град. 23-годишният Кирил Тодоров изпадна в кома, след побой в нощното заведение на фолк певеца Константин. Според разказите на неговите близки, той е бил ударен с метален бокс по главата от охранителите на дискотеката.

Президентът: Стабилността не е цел, а средство. Трябват реформи

http://offnews.bg/news/n_1/n_626004.html

"Политическата стабилност е важна предпоставка за провеждането на реформите и за подобряването на икономическата среда. Стабилността обаче не е цел, а средство. Нашата цел е прогрес и развитие. Затова трябват реформи и няма друга алтернатива. Политическата стабилност не е важна сама за себе си, нито е призвана да осигури комфорта на политиците".  Това каза президентът Росен Плевнелиев пред депутатите в парламента след края на месеца на политическите консултации. Плевнелиев подчерта, че стабилността не е призвана да осигури комфорта на политиците, а е нужна, за да се подобри живота на хората. Държавният глава подчерта, че съдебната реформа е "в центъра на всичко". "Тя е задължителна, само чрез нея можем да подобрим демокрацията и да върнем доверието на гражданите. Народът очаква дълбока реформа в правосъдието и реална борба с корупцията по високите етажи на властта", обясни той. Той каза още, че се надява предстоящите президентски избори да са единствените през годината. Плевнелиев подчерта, че предишните ни национални цели, които са били членство в ЕС, НАТО и изграждане на пазарна икономика, вече са постигнати. Той обясни, че нови такива могат да са изграждането на социално отговорна икономика, елиминирането на бедността и социалното изключване, целенасочената подкрепа на изостаналите региони, ускоряването модернизацията на страната, пълноправното членство в Шенген, влизането в Еврозоната. Според президента ще е мъдро през тази година да започне дебата и началото на подготовката за Националната програма за развитие „България 2030“. "Няма да се съглася с всички, които поставят под въпрос европейските ценности и търсят някакъв нов, подготвен в познатите политически лаборатории национален идеал, а после се прекланят пред портрета на Апостола, който ни завеща всъщност да постигнем равенство с другите европейски народи", каза още той. Той каза още, че България работи за европейското единство, защото ЕС е преди всичко съюз за мир и правила, а не за тяснонационални интереси и милиардни еврофондове. Публикуваме пълната реч на президента: По добра традиция правя това обръщение към Народното събрание след приключилия месец на политическите консултации. Тази инициатива на президентската институция, която проведохме за пета поредна година, се превърна в работеща платформа за ползотворен междуинституционален дебат. Благодаря на всички парламентарни групи за конструктивния диалог и отговорен подход, който демонстрирахте по време на разговорите. Вярвам, че въпреки политическите различия, институционалното уважение е здрава основа за надграждане на държавния ред. Обсъдихме актуалната политическа ситуация в страната, реформите на дневен ред, но и отправихме поглед напред - към хоризонт 2030. Благодаря за постигнатото пълно съгласие по Националната програма за развитие „България 2020“, която изковахме в президентската институция. Това е безспорно постижение на българската държавност. Вече пето правителство работи по нейното изпълнение, а през тази година можем да започнем дебата и началото на подготовката за „България 2030“. Страната ни има уникалния шанс да подходи амбициозно и да постави пред себе си ясни, дългосрочни, стратегически цели за развитие. Такава възможност ни предоставят и две световни събития от историческа значимост, за които България също даде своя принос. Всички държави членки на ООН приеха с пълно съгласие през годината 17-те глобални Цели за устойчиво развитие на планетата до 2030 г. В Париж 195 държави приеха с консенсус Парижкото споразумение за климата, с ясни цели и ангажименти до 2100 г. и напълно в интерес на следващите поколения. Поставих акцент върху стратегическото планиране по време на консултациите, защото примерите от историята показват, че успешните държави са тези, които имат идеал, но и план за действие и където политическият елит е обединен около националните приоритети. Това е начинът да преодолеем политическото противопоставяне на всяка цена, да спрем процесите на нарастващо недоверие на гражданите към политиците и институциите. Трябва да покажем, че независимо от идеологическите различия, ние сме в състояние да се обединим по националните приоритети, да работим последователно, да покажем приемственост. В годините на прехода и особено след 1997 г. България имаше и постигна своите стратегически цели за членство в ЕС и НАТО и за въвеждане на пазарна икономика. Трябва да гледаме напред и да формираме нови национални цели, които да мобилизират българските институции и общество. Такива цели могат да бъдат: изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността и социалното изключване, целенасочена подкрепа на изостаналите региони, ускоряване модернизацията на страната, пълноправно членство в Шенген, влизане в Еврозоната, задействане на Европейския енергиен съюз на Балканите и други. Стартирането на нови интеграционни проекти и поставянето на амбициозни, но постижими цели за българската държава, е от изключителна важност, още повече в трудни времена. Когато е трудно, ще покажем, че имаме план. Сега имаме историческия шанс да обвържем глобалните цели за устойчиво развитие с нашите цели и приоритети към хоризонт „2030“. Ще постъпим мъдро, ако още през тази година започнем дебата и началото на подготовката за Националната програма за развитие „България 2030“. Уважаеми народни представители, Сложната и несигурна геополитическа обстановка в света изисква в страната да има стабилност, да има сигурност, да има предсказуемост. Политическа стабилност означава отговорно действие от всеки. Диалогът в 43-то Народно събрание днес е по-конструктивен, отколкото в 42-то НС и аз ви благодаря за това. Политическата стабилност е важна предпоставка за провеждането на реформите и за подобряването на икономическата среда. Стабилността обаче не е цел, а средство. Нашата цел е прогрес и развитие. Затова трябват реформи и няма друга алтернатива. Политическата стабилност не е важна сама за себе си, нито е призвана да осигури комфорта на политиците. Тя е нужна като фактор за инвестиции и развитие, за да подобрим живота на хората. Дебатирахме заедно за научените уроци от двете години на извънредна политическа нестабилност, в които се смениха пет правителства и три парламента. Даваме си сметка, че сблъсъкът на идеи е полезен, но безсмисленото противопоставяне е пагубно. Това е отговорност, както на партиите, които подкрепят правителството, така и на демократичната опозиция. През 2015 г. бе направено не малко в редица сектори. След 25 години „на тъмно“ българските служби най-накрая имат ясна законодателна рамка, по която да работят. Благодаря на народните представители, че приеха пакета закони в сектор „Сигурност“, по който бе постигнат консенсус на Консултативния съвет за национална сигурност през 2012 г. В режим на широко представителен и конструктивен диалог бе усъвършенстван пенсионният модел в посока на финансово стабилизиране на пенсионната система и подобряване адекватността на пенсиите в дългосрочен план. За пръв път Здравната каса не е на минус, а НЕК видимо се оздравява. Чрез промените в Закона за предучилищното и училищното образование бе подкрепен най-смисленият национален приоритет - образованието, с акцент върху професионалното образование и въвеждане на дуална система на обучение за изграждане на връзката образование-бизнес, с цел намаляване на младежката безработица и възраждане на професионалните училища. През годината бе направен решителен прелом в енергетиката. Работим ефективно по зададените национални приоритети за енергийна ефективност, диверсификация и либерализация. Законодателната и изпълнителната власт предприеха решителни стъпки, които вече дават резултати. Либерализацията на електроенергийния пазар в страната се случва с бързи темпове. Над 250 000 българи се включиха в Националната програма за енергийна ефективност, а хиляди граждани вече усещат реалния ефект чрез значително по-ниските сметки за ток. Благодарение на Националната програма за енергийна ефективност, за пръв път в българската енергетика, ще спечелят не олигарсите, а стотици хиляди българи, на които сметките за ток ще паднат двойно, а имотите им ще увеличат стойността си. Надявам се от тази изключително смислена национална програма да се възползват и най-изостаналите региони на България, като апелирам да се предвиди специален механизъм за тях. Комисията за енергийно и водно регулиране за първи път бе пряко избрана от парламента и днес виждаме като резултат един по-добре работещ и независим регулатор. Всички подкрепихме междусистемните връзки и разработването на наши собствени находища на газ. Това са много смислени действия, в защита на енергийната сигурност на нацията. Всички тези позитивни примери показват, че когато се действа конструктивно и национално отговорно, можем да постигаме добри резултати. Тези успехи трябва да ни амбицират, за да продължим с реформите с още по-бързи темпове. През изминалата година бяха направени редица позитивни стъпки с приемането на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт. Извършените промени в Конституцията са полезни и правилни. Те са важна, но недостатъчна стъпка напред. По време на консултациите всички парламентарно представени политически сили единодушно се обединиха за изключителната важност на реформата в правосъдието и борбата с корупцията. Тук времето на декларациите отдавна отмина, трябват решителни действия. Говорим, че ефективното правосъдие и борбата с корупцията е национален приоритет, но видими резултати все още няма. Имаме изключително ниско доверие на гражданите в системата – над 90% от българите нямат доверие в правоохранителните органи. През последните години реформата в правосъдието бе сведена основно до писане на мерки и отчети в отговор на препоръки на Европейската комисия. Ако виждането ни за съдебната реформа е отиграване на ситуации от доклад на доклад, няма да постигнем резултати. Националната цел е независимо и ефективно правораздаване в интерес не на отделни, а на всички граждани. Доколко силна е волята за реформи ще проличи при приемането на предстоящите промени в Закона за съдебната власт, процесуалните закони, антикорупционното законодателство. Необходими са промени в посока по-бързо и ефективно съдопроизводство, по-голяма отчетност на прокуратурата, изработване на обективни правила и критерии за кариерно развитие на магистратите и случайно, а не манипулирано разпределение на делата. Съдебната реформа е тази област, която най-ясно ни показва колко е важно законодателните и изпълнителните решения да бъдат взимани чрез интегриран подход. Равенството на всеки пред закона не може да бъде постигнато само с промените на няколко закона, дори и на Конституцията. Въздаването на справедливост не е отговорност единствено на съда и прокуратурата. Системата на магистратурата е неразривно свързана в своята работа с тази на МВР, с контролните, данъчните и митнически органи. Надявам се именно сега, когато предстои приемането на няколко изключително важни закона – устройствени и процесуални, да създадем тези механизми, които да осигурят ефективност на изпълнението, чрез интегриран подход, а не институциите да си прехвърлят отговорността и да се обвиняват взаимно. Всички декларират воля за борбата с корупцията. Това иска и народът. Вместо да чакаме поредния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, който да констатира отново, че няма напредък, сега е времето за решителен обрат с приемането на силно антикорупционно законодателство. Като президент ще продължа да отстоявам позицията, че съдебната реформа е в центъра на всичко. Тя е задължителна, само чрез нея можем да подобрим демокрацията и да върнем доверието на гражданите. Народът очаква дълбока реформа в правосъдието и реална борба с корупцията по високите етажи на властта. Постигането на широко политическо съгласие за дълбока съдебна реформа и смело антикорупционно законодателство ще бъде силен знак към българското общество за политическа воля за промяна. Предстоят президентски избори. Надявам се това да са единствените избори през годината, които да проведем по един цивилизован начин. Без популизъм, без безпринципно противопоставяне. Нека да има колкото може повече кандидати, идеи, решения – народът ще избере най-добрите от тях. Уважаеми дами и господа, Нормализацията и успокояването на политическата ситуация в страната след две години на извънредна нестабилност дават вече своите резултати. Икономическата среда в страната се подобрява. Всички основни показатели за 2015 г. показват, че икономиката е в подем. Постигнахме добър растеж от 3%. Експортът се повиши с 12%. Отчетохме 40% ръст на чуждестранните инвестиции. Отбелязахме увеличаване на приходите в бюджета в размер на 2,8 млрд. лв. Безработица спадна до 9,2%. В процеса на усвояване на средствата от европейските фондове през 2015 г. беше постигнат най-добрият резултат. Балансът за България от първия програмен период е повече от позитивен, като усвоихме 96% от еврофондовете и сме на плюс от над 17 млрд. лева. Това трябва да се помни и да се знае. В новия програмен период се надявам да бъдем още по-амбициозни и ефективни. Предпоставка за това е силната политическа воля за модернизация, за коректно планиране и управление на държавните и европейските средства. Административната реформа и електронното управление са тема в месеца на политическите консултации вече пета година. На всички е ясно, че тази реформа ще спомогне за рязко подобряване на бизнес средата и за ускореното икономическо развитие в страната. Електронното управление е решителен фактор за повишаване доверието на гражданите и инвеститорите. Обща е оценката, че една от основните пречки пред бизнеса са административните трудности. Само за едно строително разрешение принуждаваме гражданите да се молят на десетки институции и гишета. 2016 година е решителна за въвеждането на електронното управление. Вярвам, че народните представители ще подходят отговорно към приемането на Закона за електронна идентификация. Той предлага множество иновации по отношение на въвеждането на електронно управление, а и ще улесни изграждането на надеждна система за електронно дистанционно гласуване. Поставихме на дневен ред въпроса за създаване на икономически стимули в подкрепа на малките и средни предприятия. Разумни политики в подкрепа на малките фермери и земеделските производители, както и инвестиции в продукция с висока добавена стойност ще променят България за добро. Във фокуса на разговорите бе и реформата в МВР. Готвените промени в Закона за МВР са добра възможност за засилване капацитета на всички звена в системата. Съдът и полицията, институциите като цяло, са пазители на реда. Няма ли независим съд, няма ли полицаи, които да носят с чест униформата, няма ли независими регулатори, работещи с лице към хората – няма как да вървим напред. Една от най-належащите и приоритетни реформи е здравната. В момента нито лекарите, нито пациентите са доволни от системата, а всяка година обществените средства, заделяни за нея, значително нарастват. В последните години, това е реформата, която довеждаше твърде често до остър политически сблъсък. Когато става въпрос за здравето на хората, добре е да не политизираме излишно, а да подходим експертно. Здравето няма цена. Длъжници сме на народа, защото системата не работи достатъчно ефективно, а гражданите не получават желания достъп до качествено здравеопазване. Това трябва и може да се промени чрез мъдри законодателни решения. Демографската криза в страната е огромно предизвикателство пред нацията в средносрочен и дългосрочен план. Решението на демографския проблем минава през образователна и здравна реформа, както и през активни политики за българите в чужбина. Трябва да използваме потенциала на българските общности зад граница. По темите демография и киберсигурност планирам да свикам Консултативен съвет за национална сигурност. Изразихме общата си загриженост от задълбочаващите се дисбаланси в развитието на определени региони в страната. Тези региони имат нужда от програми за целенасочена подкрепа. Трябва да работим за свързаност, защото най-бедните български региони са тези, които са най-изолирани. И обратното - в Южна България наблюдаваме повече туристи, ръст на инвестициите, увеличаване на доходите и заетостта по пътя на новоизградените магистрали. Растеж може да бъде постигнат във всяка среда, но прогрес, който да е осезаем за всеки член на обществото, е възможен само чрез правила и институции, гарантиращи прилагането им. Затова отказах да наложа вето върху забраната за дивото къмпингуване, като призовах отговорните органи да предприемат последващи действия, които да гарантират в максимална степен запазването на цялостния облик на плажовете за природосъобразен туризъм. Призовах за цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване. Аз съм за ясни и демократични правила, отчитащи интересите на всички граждани. С удовлетворение виждам, че има нов законопроект, който да отмени абсолютната забрана, но да въведе правила. Надявам се тези правила да бъдат публично обсъдени и да се търси консенсус. Неведнъж апелирах да се прекрати порочната практика за внасяне в последния момент и без предварително обсъждане на съществени законодателни промени. Благодаря ви, че чухте моя призив за разглеждане на промените в Закона за нормативните актове, за да се въведе задължителна оценка на въздействието. Само чрез публичност, прозрачност и ясни мотиви на предложенията можем да убедим българските граждани, че законодателната власт отчита техните интереси и търси разумния баланс в държавното управление. Благодаря на Народното събрание, че постъпи отговорно, като подкрепи резултата от референдума за въвеждането на електронното дистанционно гласуване. Предстоящите изменения в Изборния кодекс трябва да дадат адекватно решение за реалното му въвеждане. Намирането на техническо решение за гарантиране тайната на вота не би следвало да бъде оправдание за неопределеното му отлагане във времето. Гражданите вече се произнесоха. Ако сега не се създадат принципните правила с ясни срокове за експерименталното електронно гласуване и за реалната възможност за въвеждането му, това би подменило вота на близо 2 милиона българи. Въвеждането на задължително гласуване бе един от въпросите, по които аз поисках да бъде проведен референдум. За съжаление това не се случи и сега сме изправени пред поредни законодателни промени, които изразяват волята на една част от парламентарните сили. Точно това се опитах да преодолея с идеята за референдум. Защото допитването до народа ни дава най-точния отговор кой е прав и кой не – дава ни волята на суверена. Регламентирането на основополагащи за демократичното функциониране на държавата въпроси, може да бъде устойчиво само когато е съобразено с волята на народа. Обратното - законодателни промени, които следващото мнозинство променя в собствена изгода, го наблюдаваме вече 25 години. Това подклажда несигурност и недоверие. Демократичната държавност е невъзможна без изграждането на силни регулаторни органи. КЕВР бе заздравен, сега е ред на Комисията за регулиране на съобщенията, на Съвета за електронни медии, на Комисията за финансов надзор, на Комисията за защита на конкуренцията и други. Парламентът трябва спешно да посочи своите представители, които да заемат места в тези ключови регулатори. Противното ги обрича на институционална криза и ги поставя в невъзможност да изпълняват мисията, за която са призвани. Това се отразява негативно не просто върху работата на регулаторите, а и върху авторитета и легитимността на техните решения, а предстоят много важни такива. Ситуацията в медийната среда днес повече от всякога показва необходимостта от силен и ефективен регулатор. Уважаеми народни представители, Споделяме общата загриженост от рязкото влошаване на международната среда за сигурност. Преминаваме през период на световни турбуленции и рекорден брой кризи, a взаимодействието между тях правят международната среда несигурна и непредсказуема. Обща е тревогата относно миграционната криза в близост до нашите граници. България вече трета година демонстрира отговорен подход и е единствената държава в региона, която спазва правилата. Доказахме, че можем да пазим много по-добре външните граници на ЕС, в сравнение с много държави от Шенгенското пространство. В кризата с мигрантите едностранните решения не работят и водят само до усложняване на обстановката - доказателство, за това са събитията от последните месеци по така наречения „Балкански маршрут“. Нужно е общоевропейско решение и това е единственият път за намиране на устойчив и траен отговор. Солидарни сме с хората, бягащи от войната, но същевременно трябва да правим ясно разграничение между бежанци и икономически мигранти, на които да кажем честно, че не можем да осигурим мечтаното бъдеще за всеки. Удовлетворен съм, че политическите партии са обединени в оценката си за рисковете, които води след себе си мигрантската криза и не търсят тяснопартийни дивиденти. Българските институции следят развитието на ситуацията в близост до нашите граници, взети са допълнителни мерки за реакция при усложняване на обстановката. Съзнаваме изключителната динамичност на процесите, които наблюдаваме и ще продължим да работим в режим на институционален диалог и сътрудничество за гарантиране сигурността на българските граждани. Променената среда за сигурност увеличава рисковете и заплахите в глобален и в регионален план. Конвенционалните и хибридни войни, замразените конфликти, терористичните атаки правят международния ред все по-нестабилен. България като страна членка на НАТО изпълнява отговорно своите съюзнически ангажименти. Инвестициите в отбраната и националната сигурност трябва да бъдат насочвани разумно и ефективно в приоритетни сектори. Кибератаките в деня на изборите миналата година потвърдиха необходимостта от изработване на Национална стратегия за киберсигурност, но и за обезпечаване на ресурс за изграждане на адекватни способности за киберзащита. България е добре позиционирана в международните отношения. Водим принципна и балансирана външна политика. Оглавихме ротационното председателството на Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа и то в юбилейната 20-та година, което открива нови възможности да затвърдим ролята си на ключов фактор на Балканите, която се признава от всички. България днес е председател и на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това издига още повече авторитета на страната ни в международен план. Активната и принципна външна политика, която водим дава своите плодове. За последните 4 години износът ни към страните в Югоизточна Европа се увеличи с 50% - до 9 млрд. евро. Никога досега добросъседството и сътрудничеството между държавите в региона не са били толкова решаващ фактор за положителното развитие. Търговският обмен между България и Румъния се увеличи 10 пъти, между България и Сърбия се увеличи 3 пъти, с Гърция се увеличи 6 пъти, а с Турция - двукратно. Петте най-големи експортни пазара на България днес са Германия, Италия и три наши съседни държави - Турция, Гърция и Румъния. Днес все по-често наблюдаваме завръщане към геополитически похвати и идеи от миналото. Предизвикателствата, пред които сме изправени, навяват спомени за отминали времена, в които не принципите, а интересите определяха действията на международната сцена. България, Балканите и Европа като цяло платиха много висока цена за това. В 21 век трябват нови идеи, базирани на научените уроци от историята. Днес някои политици в България казват: какви са тези европейски ценности, важни са националните интереси. Европейските ценности са мир, върховенство на закона, човешки права и свободи. Това са и нашите, български, ценности. Искаме мир, но траен мир е възможен само чрез върховенство на правото, не на интересите. Траен мир е възможен, когато всеки допринася за него, и силния и слабия, и големия и малкия, и богатия и бедния, а не когато велики сили си разпределят сфери на влияние. Траен мир е постижим, когато народите не се изолират зад огради и стени, а постигнат такова ниво на сътрудничество и интеграция, което да направи бъдеща война невъзможна. Именно затова България като председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа зададе приоритетите свързаност, сигурност и подкрепа на активните граждански общества за заздравяване устоите на демократичната държавност. Като председател на Процеса България днес води всички 13 държави в региона, участващи в процеса. Така действаме и в качеството си на председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, където водим 47 държави. България получи и огромно международно признание като бе поканена за член на групата „Арайолуш“ и получи домакинството на срещата през 2016 г. В Пловдив и София през септември президентите на Германия, Италия, Австрия, Полша, Португалия, Естония, Унгария, България и много други европейски лидери ще търсят заедно решения как да повишим доверието в ЕС в период на нарастващи рискове и нестабилен международен ред. Защото на наш гръб се пада отговорността да възродим доверието в европейските институции, да укрепим устоите на европейския проект. България работи за европейското единство, защото ЕС е преди всичко съюз за мир и правила, а не за тяснонационални интереси и милиардни еврофондове. Уважаеми дами и господа народни представители, Важно е, когато гледаме напред, да не забравяме възрожденските и просветителски идеи за демокрация, равенство пред закона и лична свобода за всеки, заложени в основите на нашия национален идеал и Третата българска държава. Когато говорим за освободители и поробители, трябва да освободим и себе си от догми и предразсъдъци, да повярваме в силата си на свободни хора, да повдигнем националното ни самочувствие на народ, създал една от първите държавности в Европа и дал много на света. Необходимо е да работим заедно напред за общия национален идеал и интерес. Нека винаги помним и следваме Апостола на свободата, който искаше да се освободим сами, а не някой друг да идва да ни освобождава, защото „който ни освободи, той ще ни пороби“. Левски се пожертва за отечеството и за свободата, като създаваше търпеливо и всеотдайно тайни комитети, за да изгради способността на българите за целенасочено и добре организирано общо действие. Той мечтаеше за чиста и свята република на законността и правилата, в която всички хора имат равни права, независимо от етническа и верска принадлежност. Днес обаче в България, Европа и по света набират скорост ксенофобията, езикът на омразата, крайният популизъм и национализъм, изразени най-вече в омраза и страх от чужденците и малцинствата. А ни трябва модерен патриотизъм, просветен национализъм, стъпил здраво на любовта към родината и уважението към различния. Светът ще ни уважава за това, че българите са толерантни, просветени, почтени хора, създали правова държава, в която властват законът, човешките права и свободи. България няма как да просперира в режим на популизъм, краен национализъм, олигархия и задкулисни зависимости в политиката, икономиката и медиите. Инвеститорите в такава държава просто няма да дойдат. Апелирам всеки да даде своя решителен принос за социално отговорна икономика, работеща демокрация и равенство пред закона за всички. Днес се издигат идеи за писане на нови национални доктрини, чуват се гласове, че ни липсва идеал и посока. Това изглежда е удобна някому теза, но тя е дълбоко невярна. Имаме и идеал, и посока, зададени от нашите възрожденци. Техните думи не са просто романтична част от учебниците по история, те имат своя съвременен прочит. Длъжни сме да следваме завета им. Няма да се съглася с всички, които поставят под въпрос европейските ценности и търсят някакъв нов, подготвен в познатите политически лаборатории национален идеал, а после се прекланят пред портрета на Апостола, който ни завеща всъщност да постигнем равенство с другите европейски народи. Кога сме искрени – когато изразяваме своята признателност пред Левски или когато работим в посока различна от тази, завещана от него. Идеалът за чистата и свята република, за социална и правова държава не е реализиран. Трябват действия, не думи. Доказали сме като държава и нация, че тогава когато сме обединени и следваме националния идеал, постигаме резултати. Вярвам, че с общи усилия и съгласие, ще успеем.

“Нувел ваг” идват с две вокалистки за френския фестивал в Благоевград

https://www.24chasa.bg/Article/5372260

“Нувел ваг” идват с две вокалистки за френския фестивал в БлагоевградМалко преди Заз да се качи на сцената на площада в Благоевград на тазгодишното издание на фестивала “Франкофолис”, там ще пеят музикантите от “Нувел ваг”. Те пристигат за втория ден на феста - на 18 юни, с вокалистките си Лизет Алие и Мелани Пейн. Характерно за групата е, че няма постоянни вокали. Българското издание на фестивала за съвременна

И новата отсечка на магистрала "Струма" се напука край Благоевград

http://www.mediapool.bg/i-novata-otsechka-na-magistrala-struma-se-napuka-krai-blagoevgrad-news246879.html

И новата отсечка на магистрала "Струма" в района на Благоевград не издържа след първата зима и се напука. За това сигнализира лидерът на ДСБ и общински съветник в Благоевград Калоян Ханджийски, който качи снимки в социалните мрежи. В момента тече ремонт за сметка на изпълнителя, казаха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Дефектът на участъка от магистралата, открит през октомври 2015 г., е на отбивката за село Зелен дол. Той не е на основното трасе, а на отвеждащата връзка от пътния възел "Благоевград" към третокласния път Благоевград - Станке Лисичково, уточниха от АПИ. Изпълнител на участъка Дупница - Благоевград е консорциум "Струма - Лот 2", в който участват италианското дружество "Импреза" и българските "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Пътстрой 92". Договорът за близо 38 км беше за 360 млн. лв., а гаранциите са до 10 години. Участъкът беше изпълнен със средства по оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Това е поредния проблем с нов магистрален участък. През февруари "стандартно" пропадна отсечка от новата магистрала "Марица". Преди това се напука и магистрала "Струма" край Дупница, година и половина след пускането на отсечката. Коловози има и по новата част на магистрала "Тракия" в участъка от Оризово до Стара Загора, за които държавата трябва да плати 50 млн. лв., за да бъдат отстранени. "Неравности" по магистрала "Тракия" има и в участъка между Стара Загора и Нова Загора. Два тунела на магистрала "Люлин" също протекоха скоро след пускането и се наложи да бъдат ремонтирани.

Решават днес за бияча от "Черни връх"

http://www.cross.bg/hristov-zadurzhane-cherni-1502049.html

/КРОСС/Софийската районна прокуратура ще поиска постоянното задържане на Симеон Христов, който преби шофьора Георги Милев на столичния булевард "Черни връх" преди 2 дни. Днес изтича мярката за неотклонение задържане под стража за 72 часа на Христов. Срещу 35-годишния мъж започна досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда при саморазправа. Христов е заплашен от до 3 години лишаване от свобода. Назначена е обаче психологична експертиза, която трябва да установи дали Христов е действал в състояние на афект. Ако това се докаже, наказанието му ще бъде смекчено.  

За ъглите на триъгълника в Банско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5372420

Отдавна обществото ни чакаше публична позиция, отчитаща политическата реалност и тихо призоваваща към дипломатическа мъдрост, без да изоставя принципите си. Хора като мен, странични наблюдатели на спора за лифтовете в Банско, я намерихме в статията на Владислав Панев („Стратегията на Борисов за Банско“, в. „Дневник“, 15.03.
Отдавна обществото ни чакаше публична позиция, отчитаща политическата реалност и тихо призоваваща към дипломатическа мъдрост, без да изоставя принципите си. Хора като мен, странични наблюдатели на спора за лифтовете в Банско, я намерихме в статията на Владислав Панев („Стратегията на Борисов за Банско“, в. „Дневник“, 15.03.

Засмените гъбари в росни дъбрави и опушените пчелари с кехлибарени буркани

http://offnews.bg/news/n_1/n_625991.html

Гледали ли ли сте документален филм за Индия, Сингапур, Испания, Колумбия, по време на който да си кажете: "Ебаси яките страни, искам да отида там, искам да живея там"? Сто процента. Истината, която тези филми показват, обаче е само наполовина - и в тях има бедност, и в тях има грозни гета и градове, и в тях има всичко лошо, което присъства в България. И в България има всичко хубаво, което виждаме по екраните. Като на филм, 'дето има една приказка. А "Глобалната ферма" е именно приказка, която задължително трябва да гледате. Продукцията на режисьора Андрю Феърбанк, продуцирана от "Ню Бояна" и "Милениум Филмс", е документална поредица, целяща да запознае публиката с трудностите при производството на екологично чиста храна в различните държави, плюсовете и минусите на този тип изхранване. В него градската фермерка от Лос Анджелис Кортни Гера обикаля из различни малки частни ферми и предприятия, за да даде гласност на хората, на земеделците, на животновъдите, които не могат да си позволят тъпи реклами по телевизията за промоция през уикенда на два чифта боксерки и 2 кила домати на цената на половин килограм картофи и един чорап. Филмът разглежда България отстрани, през погледа на една американка, показвайки ни най-красивото и достойното от родината ни, което ако бъде видяно от всеки от нас, ще остави Гърция, Испания и Малайзия без нито един български турист. "Глобалната ферма" показва красота и емоция, които не могат да бъдат описани с думи. Разходката из страната ни води сред засмени гъбари в росни дъбрави, опушени пчелари с кехлибарени буркани, розови алхимици с уханни градини и отрудени животновъди с рогати другари . Всички до един се опитват да оцеляват, като произвеждат своя собствен продукт напук на слабата подкрепа от държата и смачкващата конкуренция на пропитата с химия и консерванти индустрия. Но някои от тях не успяват. Част от продукцията на производителите, донесена и продавана лично от тях след прожекцията. Розова козметика, направо от производителя. Производителите продават своите продукти и разговарят с хората за тях. След края на прожекцията пред публиката излязоха всички герои, които видяхме на големия екран, с широки усмивки и застанаха гордо с лицето си зад своите усилия, мечти и продукти - мед, чай, зеленчуци, сладко, розова козметика, и публиката дълго им ръкопляска за смелостта и труда им. Те накараха голяма част от гостите, сред които и мен, да си зададем въпроса: Мислите ли, че собствениците на големите хранителни вериги консумират това, което продават? Знаете ли какво съдържа кашкавалът, който купувате, как е произведен, в какви условия е живяла кравата, дала млякото си за него и с какво е била... подсилвана. Не, не, не и не. Едно от основните послания на филма е, че храната е ключова за нашето здраве и щастлив начин на живот, а ние оставяме този ключ в ръцете на напълно непознати компании със съмнителни намерения. "Има едни т.нар. „западни болести“ като рак, диабет, сърдечни болести и т.н., чиято връзка с лошата храна е доказана. Дори да си спестим малко пари от храна сега, като си купим по-евтина неекологична такава, здравната система ще вземе тези пари от нас в пъти повече, когато вторичните последствия от консумацията ѝ си проличат. Диабетът е директно свързан с нивото на захар в храната ни, а ние сме пристрастени към захарта, която е навсякъде в храните ни. Когато ядеш хубава храна, пълна с хранителни вещества, ти се засищаш, но когато ядеш лоша храна с малко хранителни вещества, те все не ти стигат и затова ядеш още и още . Затова е по-евтино да ядеш хубава храна, тялото ти се засища от по-малко", заяви пред OFFNews Ярив Лернер, директорът на "Ню Бояна", откъдето продуцират лентата. Ярив Лернер. Екологичен судент чай. Кортни Гера. Той обясни, че предстои да се заснемат още части на "Глобалната ферма", които най-вероятно ще са на Канарските острови и Гърция. За сегашната серия се водят преговори с различни разпространителски агенции, които да я покажат пред света чрез различни фестивали и видео платформи. В България също все още не е възможно лентата да се види на друго място, но веднага щом стане, от "Ню Бояна" обещаха да ни съобщят. Лернер също така разкри, че преди време се е натъкнал на стара оранжерия в киноцентъра, която е стегнал с помощта на Кортни, и вече произвежда собствени домати "Биволско сърце" и др. зеленчуци, има си и кокошки. Производството им все още не може да изхранва целия екип на студиото, но се работи за развитие в тази насока. Лернер и Гера бяха единодушни, че всеки иска да яде хубава храна и да живее в хубава страна, но това зависи не от някой друг, а от всеки един от нас. Решението да изберем продукт от доверен производител и да го подкрепим - е наш. Когато има търсене, ще има и предлагане. А когато няма търсене, производителите малко по малко ще загинат. Аз и вие притежаваме силата да изберем на кого да дадем живот и съотвено той нас нас също - на големите и бездушни индустриализирани компании, или на хората, които тази вечер ще седнат да вечерят у дома си със същата храна, каквато днес са ви продали, докато са ви гледали в очите .

Виреят ли маслини у дома?

https://www.24chasa.bg/Article/5371766

Виреят ли маслини у дома?Маслината е топлолюбиво и сухоустойчиво дръвче. Тя може да се отглежда в дома, но основното условие е температурата да не е минусова, защото маслиновото дръвче няма да издържи на силно застудяване. Това е единственият фактор, който може да ви попречи да отглежданите маслини в домашни условия. Затова може би е най-добре да ги отглеждате в саксии и

Снимката, за която цял свят говори днес! Колко момичета виждате на кадъра?

http://petel.bg/Snimkata--za-koyato-tsyal-svyat-govori-dnes--Kolko-momicheta-vizhdate-na-kadara-__149377

На пръв поглед може да помислите, че виждате цяла група момичета, но когато се вгледате ще установите, че между тях има прилика... Снимкат...

Бъчварова: Винаги има възможност за предсрочни парламентарни избори, но в момента не

http://petel.bg/Bachvarova--Vinagi-ima-vazmozhnost-za-predsrochni-parlamentarni-izbori--no-v-momenta-ne__149378

Снимка: Булфото Винаги има възможност за предсрочни парламентарни избори, но в момента мисля, че не. Това каза пред журналисти Румяна Бъ...

Пиян младеж видя на паркинг "Рено" с ключове на таблото! Подкара го, но на излизане...

http://petel.bg/Piyan-mladezh-vidya-na-parking-Reno-s-klyuchove-na-tabloto--Podkara-go--no-na-izlizane---__149379

Снимка: Булфото, архив 23-годишния Е. Атанасов в нетрезво състояние на 27 ноември 2015 година е минал през паркинг на търговска верига в цент...

Плевнелиев: Новите ни цели са елиминиране на бедността и членство в Шенген

http://www.moreto.net/novini.php?n=316068

Трябва да гледаме напред и да формираме нови национални цели, които да мобилизират българските институции и общество. Това каза от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев, в обръщение към 43-ото Народно събрание по повод резултатите от приключилия традиционен месец на политическите консултации с парламентарно представените политически партии, предаде репортер на Агенция „Фокус” .

Ловец гръмна лопатар и остана без пушка, разрешително и на минус 1000 лева

http://pik.bg/ловец-гръмна-лопатар-и-остана-без-пушка-разрешително-и-на-минус-1000-лева-news503735.html

Ловец гръмна лопатар и остана без пушка, разрешително и на минус 1000 лева

Ловец остана без пушка и разрешително да практикува хобито си, след като не устоял на желанието си и отстрелял елен лопатар в землището на село Калоянци, 24rodopi.com.
 
Съдът в Кърджали призна за виновен трапера и го наказа с глоба от 1000 лева. Р.Х. няма да може да излезе на ловен излет в рамките на една година. Той ще плати и разноски в размер на 375 лева по сметката на Областната дирекция на МВР в Кърджали.
 

Ангел Симеонов: ЕСЕННА ТЪГА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265766_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%95%D0%A1%D0%95%D0%9D%D0%9D%D0%90+%D0%A2%D0%AA%D0%93%D0%90


Помниш ли, помниш ли морския бряг –
с небето от яростни бури разкъсано?
Помниш ли вятъра – луд северняк,
подгонил вълните в морето навъсено?

А белокрилите тъжни ята,
над скали и бездни безумно политнали?
Помниш ли колко печал и тъга –
с тях отлетяха мечтите несбъднати!

 

 

k_6

Плевнелиев: Съдебната реформа е в центъра на всичко (пълен текст)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/18/2725501_plevneliev_sudebnata_reforma_e_v_centura_na_vsichko/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев направи традиционното си обръщение пред 43-ото Народно събрание, в което обобщи разговорите си с всички парламентарни сили в месеца на политическите консултации. "Дневник" публикува пълния текст на обръщението:

Уважаема госпожо председател на Народното събрание,
Уважаеми народни представители,

По добра традиция правя това обръщение към Народното събрание след приключилия месец на политическите консултации. Тази инициатива на президентската...

България и Унгария подписаха споразумение за икономическо сътрудничество

http://econ.bg/Новини/България-и-Унгария-подписаха-споразумение-за-икономическо-сътрудничество_l.a_i.717482_at.1.html

България и Унгария, представени от министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на външите работи и търговията на Унгария Петер Сиярто...

Мозъкът зад най-посещаваното парти в Лондон гостува на YALTA CLUB

http://music.actualno.com/mozykyt-zad-naj-poseshtavanoto-parti-v-london-gostuva-na-yalta-club-news_529500.html

Тази събота, 19 март, ще посрещнем легендата на лондонската клубна сцена ЕNZO SIRAGUSA. За една нощ YALTA CLUB ще се превърне във FUSE – едно от най-известните партита в английската столица. Заедно с него в събота ще чуем и диджеите от TAKEOVER – LIUBO URSINY, VALDY и PHILIP CHERNIKOV. За Enzo Siragusa може да се каже много, но едно е сигурно – ъндърграунд резюмето му е толкова добро, че само говори за себе си. Той е мозъкът зад най-посещаваното парти в Лондон под името FUSE.

Протестиращите учители от Художествената гимназия в Сливен с отворено писмо заради конфликта директор-учители

http://sliven.actualno.com/protestirashtite-uchiteli-ot-hudojestvenata-gimnazija-v-sliven-s-otvoreno-pismo-zaradi-konflikta-direktor-uchiteli-news_529502.html

Протестиращите учители от НХГ "Димитър Добрович" в Сливен изпратиха открито писмо до медиите, чрез което отново изразяват несъгласието си с назначението и изявленията на директора на гимназията. Конфликтът между директор и преподаватели в специализираното училище се задълбочава. Търсейки начин за решение, протестиращите чрез средствата за масова информация, изнасят своята гледната точка на проблема, пише Topnovini.bg. В писмото се казва: "Кого „спасяваше" Пенка Кушкиева Или как да сп

Официално: Кралете на леда ще се състои

http://art.actualno.com/oficialno-kralete-na-leda-shte-se-systoi-news_529503.html

Плюшченко потвърди звезден състав от спортисти за шоуто в Арена Армеец. Актуалният световен шампион идва!!! Двадесетте и един топ фигуристи потвърдиха участието си в шоуто Кралете на леда в София. Актуалните олимпийски и световни шампиони ще излязат за първи път един до друг в едно единствено шоу в подкрепа на руската легенда Евгени Плюшченко, който беше застигнат от нова коварна травма на гърба. След няколко консултации с личните си лекари, Плюшченко получи забрана да излиза на леда в следващи

Въпреки мерките, броят на мигрантите от Гърция и Турция не намалява

http://asia.actualno.com/vypreki-merkite-brojat-na-migrantite-ot-gyrcija-i-turcija-ne-namaljava-news_529504.html

Броят на мигрантите, пристигащи в ЕС през Гърция и Турция, не е намалял, въпреки мерките, предприети от общността, заяви Дора Шафрин, представител на ЕК по въпросите на предоставянето на убежище. „Въпреки всички усилия, броят на мигрантите, идващи през Гърция и Турция, не намалява”, каза тя, отбелязвайки, че ЕС е готов да направи всичко по силите си, за да спре притока на бежанци. Според данни на ЕС, през 2015 г. повече от 1 милион души са подали молби за убежище. Около 800

Властите в Турция предотвратиха нов голям атентат

http://asia.actualno.com/vlastite-v-turcija-predotvratiha-nov-goljam-atentat-news_529507.html

Силите за сигурност предотвратиха голям атентат в югоизточния турски град Хани. Експерти са обезвредили тази нощ 150 килограма експлозив, заложен в автомобил край сградата на местната администрация, съобщи Ройтерс. Хани се намира в населената предимно с кюрди област Диарбекир. Опасността от атентати остава висока пет дни след самоубийственото нападение в Анкара, при което загинаха 37 души, посочва още БНР. Американското посолство в Турция се присъедини към предупрежденията на германския външ

Дупница се включва в "Часът на Земята"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560352

Във връзка с участието на Община Дупница в осмото издание на глобалната инициатива "Часът на Земята" 2016 г., подета от международната природозащитна организация WWF (World Wildlife Fund), която тази година е под надслов: «Насочи светлина към климата - активирай социалните си мрежи», ще бъдат раздадени информационно -образователни брошури на 18.03 и 19.03.2016 г. на пл. «Свобода». На 19.03.2016г. (събота) от 20:30 до 21:30 часа, Община Дупница приканва всички граждани да изгасят осветлението в домовете си, в знак на съпричастност към благородна...

Синя и Зелена зона прибрали над 22,5 млн. лв. за година

http://www.cross.bg/zona-leva-sinyata-1502048.html

/КРОСС/22,531 млн. лева са платили софиянци за паркиране в синя и зелена зона през 2014 г. За миналата година все още няма данни, тъй като към този момент финансовият отчет на Центъра за градска мобилност не е заверен от одитора. Това стана ясно от отговор на кмета Йорданка Фандъкова на питане на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера по време на вчерашното заседание на Столичния общински съвет, пише вестник Монитор. Изпратените SMS-и от 2 лева за спиране в синята зона в идеалния център през 2014 г. са на стойност 4,505 млн. лева. С половин милион по-малко са приходите от SMS-и от левче за зелена зона, обхващаща по-широкия център - 4,060 млн. лв. Глобите, които са платили столичани, след като са им поставени скоби или са били вдигнати от паяк, възлизат на 4,624 млн. лв. Постъпленията от служебен абонамент пък са 5,281 млн. лв. Местата за платено паркиране в центъра на София към края на миналата година са били общо 16 782. Тези в зелена зона са над два пъти повече, отколкото в синята - съответно 11 742 и 5040. Издадените стикери за преференциално паркиране, полагащо се на хората, живеещи в зоните, са се увеличили от 9600 през 2014 г. на 10 494 през 2015 г. Това означава, че местата, полагащи се на жители на центъра, са около две трети от всички паркоместа в синята и зелената зона. Междувременно общинарите в Пловдив решиха да вдигнат с 50 стотинки цената на паркирането в центъра на града. От 1 май SMS-ът вече ще струва 1,50 лева вместо левче

Бузлуджа - любена и отричана, днес се руши

http://pik.bg/бузлуджа---любена-и-отричана-днес-се-руши-news503734.html

Бузлуджа - любена и отричана, днес се руши

Бузлуджа - любена и отричана, днес се руши. Паметникът на Бузлуджа е популярното име на най-големия идеологически монумент в България. Издигнат е през 1981 г. на връх Хаджи Димитър, повече известен със старото му име (до 1942 г.) връх Бузлуджа, в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891 г.

Решение за изграждане на Дом-паметник на партията се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971. Строежът му започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв. Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 г.

Днес - 30 години след неговото откриване, той е тотално закрит. Разпадащ се покрив, потрошена вътрешност, течове има от тавана до мазето, това са само част от проблемите на монумента. От години в него е забранено влизането и бяха поставени препятствия към подстъпите му. 

Въпреки това там се стичат стотици хора от България и света, любопитни да видят това величие на инженерната мисъл за онова време. Паметникът попадна в десетки филми, клипове на музиканти, дори сватбени тържества. 

Хасково се размина с 600 бона заради парк "Арменци"

http://pik.bg/хасково-се-размина-с-600-бона-заради-парк-арменци-news503726.html

Хасково се размина с 600 бона заради парк "Арменци"

С поне 300 000 евро се размина община Хасково заради бойкота на Анкара на програмата за Трансгранично сътрудничество, съобщиха за Haskovo.info от хасковското кметство.

Haskovo.info припомня, че турските общини получиха забрана от Анкара да си партнират с Хасково заради признаването на Арменския геноцид и именуването на парк "Арменци". Забраната е още за Свиленград и Бургас.

Хасково е имал подготвен проект за 600 000 евро, които да бъдат поделени с някоя от граничните турски общини. Проектът е бил за справяне с бедствия и аварии.

Той предвиждал закупуването на оборудване за общинското предприятие "Екопрогрес" - вишка, снегорин, камиони и машина за пълнене на чували с пясък, които да се използват при покачването на речните нива. Крайният срок за подаването на проектите обаче е бил 16 март.

Захра остава в България, чака ново решение на Агенцията по бежанците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560353

Административен съд - Бургас отмени решението на интервюиращ орган в Държавна агенция за бежанците в село Баня, с което е отхвърлена молбата на иранката Захра Шах Савани от Несебър за предоставяне на международна закрила. Съдът е приел, че при издаване на обжалвания административен акт са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила, тъй като не са преценени относимите факти, с оглед конкретната бежанска история на търсещото закрила лице, а е извършена формална преценка на ситуацията в държавата по произход. Съдът е п...

Биляна Йотовска - красивото лице на бодибилдинга

http://www.vesti.bg/istorii-koito-spodeliate/interviu/biliana-iotovska-krasivoto-lice-na-bodibildinga-6051468

Биляна Йотовска разказва за спортната си кариера, победите и ролята ѝ на майка в специално интервю за Vesti.bg

Ще санират още един жилищен блок в Генерал Тошево по националната програма

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560351

Община Генерал Тошево подписа договор за "Инженеринг - проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни работи" по „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради". По нея ще бъде изцяло санирана многофамилна жилищна сграда на ул."Станьо Милев" - блок "Александър Димитров" 1. Сградата е преминала през всички необходими по закон процедури по обследване за установяване на техническите характеристики, обследване на енергийна ефективност и изготвяне на технически паспорт. В ход са подготвителните дейност...

Депутатите на ДСБ и ГЕРБ в нова фаза, чакат Борисов в парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/18/2725513_deputatite_na_dsb_i_gerb_v_nova_faza_chakat_borisov_v/?ref=rss


Депутатите и на ГЕРБ, и на ДСБ очакват премиера Бойко Борисов в парламента другата седмица, след като са вече в нова фаза на коалиционните си отношения.

Това се разбра от сблъсъка в ефир по Нова тв между зам.-председателя на ПГ на управляващите Цвета Караянчева и преминалия в ясна опозиция по думите му Атанас Атанасов от ДСБ.

Атанасов обясни, че още когато си е подал оставката като председател на вътрешната комисия е показал, че е в опозиция. Повод за спора с Караянчева бе...

Депутатите на ДСБ и ГЕРБ чакат Борисов в парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/18/2725513_deputatite_na_dsb_i_gerb_chakat_borisov_v_parlamenta/?ref=rss


Депутатите и на ГЕРБ, и на ДСБ очакват премиера Бойко Борисов в парламента другата седмица, след като са вече в нова фаза на коалиционните си отношения.

Това се разбра от сблъсъка в ефир по Нова тв между зам.-председателя на ПГ на управляващите Цвета Караянчева и преминалия в ясна опозиция по думите му Атанас Атанасов от ДСБ.

Атанасов обясни, че още когато си е подал оставката като председател на вътрешната комисия е показал, че е в опозиция. Повод за спора бе с Караянчева...

Подписка в защита на освободения секретар на кметството в Ресилово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560350

Жители на сапаревобанското село Ресилово започнаха подписка в подкрепа на освободената от длъжност „технически секретар" в кметството, Мариана Доцина. Преди няколко седмици тя е освободена от заеманата позиция. Според жителите на селото, секретарят се е справял с работата си, която изпълняваше и в предишният мандат на кмета Силвия Гладникова. Те не разбират какво е наложило смяната на секретаря, но настояват тя да бъде възстановена на работа. Подписката ще бъде входирана в Общинска администрация Сапарева баня....

Дронове наблюдават популацията на животните

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560349

Еколозите имат ново средство за защита на околната среда и наблюдаване на промените в нея - дроновете. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на австралийско изследване. Автоматичните летателни апарати са по-точни от традиционните средства за проследяване на промените в животинските популации и в околната среда. Учени от университета Монаш стигнаха до този извод, като сравниха въздушни снимки, направени с дронове над тропически и субантарктически острови, със събирана от хора на земята информация за птичи популации.

Плевнелиев опроверга Попова за идеите й за нови национални доктрини (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/18/2725500_plevneliev_oproverga_popova_za_ideite_i_za_novi/?ref=rss


Днес се издигат идеи за писане на нови национални доктрини, чуват се гласове, че ни липсва идеал и посока. Това изглежда е удобна някому теза, но тя е дълбоко невярна. Имаме идеал и посока, зададен от нашите възрожденци. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към 43-ото Народно събрание и задочно отговори на критиките на вицепрезидента, че имаме нужда от национална доктрина, а не от европейски ценности.

Няма да се съглася с всички, които поставят под въпрос...

Константин проговори за боя в дискотеката му в Студентски град, показа видео от мелето

http://pik.bg/константин-проговори-за-боя-в-дискотеката-му-в-студентски-град-показа-видео-от-мелето-news503724.html

Константин проговори за боя в дискотеката му в Студентски град, показа видео от мелето

Фолк певецът Константин проговори за първи път за екшъна, който се разигра в негова дискотека в Студентски град. Той показа и видео от охранителните камери, заснели мелето.

Припомняме, че 23-годишният Кирил Тодоров изпадна в кома, след побой в нощното заведение на Коцето. Според разказите на неговите близки, той е бил ударен с метален бокс по главата от охранителите на дискотеката.

"Направих си лично разследване. Въпросният Кирил се появява отнякъде, той е викнат с цел да нанесе ударите по няколко момчета, които се забавляват. Нашата охрана го хваща с типична хватка и го изкарва от заведението", разкри той.

 "Охраната го е изкарала, той е изпаднал в несвяст и управителят му е извадил езика, след което са повикали бърза помощ. Всъщност става въпрос за една цицина, а не както се говори за кома и черепно-мозъчна травма", допълни фолк певецът.

Плевнелиев опроверга Попова за идеите й за писане на нови национални доктрини

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/18/2725500_plevneliev_oproverga_popova_za_ideite_i_za_pisane_na/?ref=rss


.Днес се издигат идеи за писане на нови национални доктрини, чуват се гласове, че ни липсва идеал и посока. Това изглежда е удобна някому теза, но тя е дълбоко невярна. Имаме идеал и посока, зададен от нашите възрожденци. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към 43-ото Народно събрание и задочно отговори на критиките на вицепрезидента, че имаме нужда от национална доктрина, а не от европейски ценности.

Няма да се съглася с всички, които поставят под въпрос...

България е сред най-търсените дестинации за летен туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=316067

България е една от най-популярните страни за летен туризъм през тази година. Това заяви Мариан Шандернагор - директор на световното туристическо изложение в Париж, на което са представени 500 туристически дестинации, предаде Le Télégramme.

Неизвестни откраднаха дебитни карти и изтеглиха 400 лева от тях

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560348

Неизвестни апаши откраднаха дебитни карти от дома на 91-годишен мъж в Нова Загора и изтеглиха 400 лева от тях, съобщиха от полицията в Сливен. От извършения разпит на свидетел е установено, че за времето от 14,00 часа на 16 март до 08,00 часа на 17 март неизвестен извършител, след като проникнал в жилището на потърпевшия и е извършил кражба на две дебитни карти. Полицейски служители работят по установяване на извършителя. Образувано е досъдебно производство.  ...

Бензема е разпитван като свидетел в дело за трафик на наркотици и пране на пари

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/18/2725517_benzema_e_razpitvan_kato_svidetel_v_delo_za_trafik_na/?ref=rss


Нападателят на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема е бил привикан като свидетел по дело за трафик на наркотици и пране на пари, съобщава "Либерасион". Според изданието французинът е разпитван преди малко повече от два месеца.

Близки на Бензема твърдят, че той е потърпевш в случая. "Карим изгуби много пари в цялото това нещо", твърдели те.

Съдията по делото Рено ван Рюбеке преценил, че футболистът няма пряка отговорност и не е директно свързан със случая. Медиите във Франция...

Община Варна започна ремонт на четири пешеходни подлеза

http://web.barometar.net/84061/

Община Варна ремонтира четири основни пешеходни подлеза, съобщи Тихомир Тимов, началник-отдел в дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Това са централният подлез на бул. „Владислав Варненчик“ и този на кръстовището на булеварда с ул. „Георги Бенковски“ до Образцов дом, подлезите на бул. „Христо Ботев“ до Юнашкия салон и пред пощенски клон №23 на територията на район […]

Остъкляваме балконите само с разрешение на общината

http://www.cross.bg/sobstvenost-etazhnata-sgradata-1502047.html

/КРОСС/Собствениците на апартаменти ще могат да остъкляват балконите си или да санират жилищата си само със съгласието на 51% от етажната собственост или с разрешението на общината. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за етажната собственост. В него е записано, че те не могат да "извършват дейности в общите части на сградата, включително и по фасадата, които нарушават тяхната цялост и архитектурен вид, носимостта, устойчивостта на строителната конструкция или безопасното ползване на сградата." Вече остъклените балкони и направените изолации няма да бъдат премахвани. С промените се предвиждат и глоби при неизвършен неотложен ремонт на сградата. За домоуправителите санкцията ще е в размер от 500 до 1000 лв., а за кмета на общината или района - от 300 до 700 лв. В закона е записано, че нововъзникнала етажна собственост трябва да избере управителен съвет (управител) в срок от 6 месеца. Предвидена е възможност правомощията на управителя/управителния съвет да се възлагат на юридически лица за срок от две години. При промяна на собствеността върху самостоятелен обект, членството в сдружението ще може да се прехвърля на новия собственик. Но за задълженията към сдружението ще отговаря старият собственик, се казва още в закона. Собствениците, които не живеят в имотите си, ще са длъжни да оставят телефон за връзка и имейл за да могат да бъдат уведомени за свикване на общо събрание

Наказаха ученик с обществено порицание за унизителна гавра с връстник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5372980


Тийнейджър беше наказан с обществено порицание от Районния съд в Русе след признанията му за унизителна гавра и причинена лека телесна повреда на връстник. Присъдата му, която може да се обжалва, трябва да се прочете по радиовъзела в село Тетово.
Пиянската история прераснала в грозно издевателство след рязане на дърва в селото.
Тийнейджър беше наказан с обществено порицание от Районния съд в Русе след признанията му за унизителна гавра и причинена лека телесна повреда на връстник. Присъдата му, която може да се обжалва, трябва да се прочете по радиовъзела в село Тетово. Пиянската история прераснала в грозно издевателство след рязане на дърва в селото.

Близо 20 000 къса контрабандни цигари са иззети при акция в Сливен

http://pik.bg/близо-20-000-къса-контрабандни-цигари-са-иззети-при-акция-в-сливен-news503723.html

Близо 20 000 къса контрабандни цигари са иззети при акция в Сливен

Близо 20 000 къса контрабандни цигари са иззети при акция на икономическа полиция в сливенския квартал „Надежда”, съобщиха от ОД на МВР-Сливен.

Вчера е извършена проверка в имот на ул. „Бършен”. В хода на осъществените процесуално-следствени действия в жилището е установена 43-годишна жена с инициали З.Х., която държи близо 20 000 къса цигари без акцизен бандерол. Срещу З.Х. е започнато бързо производство.

Операциите по пресичане и разкриване на престъпления против данъчната система на територията на ОДМВР-Сливен продължават.

Вятърна мелница за сол ще бъде новата атракция на Поморие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560347

Община Поморие кандидатства с три проектни предложения по Програма за трансгранично сътрудничество България -Турция. Проектите на Поморие включват изграждане на културен център в сградата на бившия Пионерски дом, изграждане на нова атракция - вятърна мелница за сол в Поморие и на нови спортни площадки в училищните дворове на с. Дъбник, с. Бата и с. Гълъбец .Най-атрактивен е проектът за изграждане на вятърна мелница за сол в района на Музея на солта, който включва и оформяне на изкуствен плаж на дървени платформи. Сградата на вятърната мелница ...

Изпълнителният директор на фирма „Пазари“ направи изявление до медиите

http://web.barometar.net/84059/

На редакционната поща на www.barometar.net бе получено изявление от новоизбрания изпълнителен директор на дружеството Недко Радев, което публикуваме без редакционна намеса: „Във връзка с опита да бъде възпрепятстван достъпа на легитимното ръководство на „Пазари“ ЕАД гр. Варна, представям на вашето внимание, позиция на Съвета на директорите на дружеството: С решение на Общинския съвет на Варна […]

Лидерите от ЕС договориха обща позиция за споразумението с Турция

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/03/18/2725512_liderite_ot_es_dogovoriha_obshta_poziciia_za/?ref=rss


Лидерите на страните членки в Европейския съюз постигнаха обща позиция за споразумение с Турция за овладяване на мигрантската криза, съобщи премиерът на Люксембург, цитиран от Би Би Си.

Ксавие Бетел допълни, че общата позиция ще бъде представена на турската страна в петък сутринта.

Предложението предвижда всички мигранти, пътуващи от Турция към Гърция, да бъдат връщани обратно. Смята се, че в замяна ЕС ще предложи на Анкара финансова помощ и безвизово пътуване до страните...

Община Ловеч иска собствеността върху къща на съратник на Левски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560345

Община Ловеч ще стартира процедура за придобиване на собственост върху къщата на Христо Цонев - Латинеца, съратник на Васил Левски, съобщи кметът Корнелия Маринова.Оказва се, че къщата няма акт за собственост и че не е държавна. Далечните родственици на революционера нямат претенции към имота. До 1986 г. сградата е ползвана от музея, после е изоставена. Къщата на Христо Цонев - Латинеца се намира на ул. „Мадара" 14 в кв. „Вароша". Тя фигурира в общинските скици от 1965 и 1986 г. През 1965 г. там е имало само две къщи, а през 1986 г. се появяват...

Гергов: В БСП има страх, който мачка всички

http://www.cross.bg/gergov-georgi-vodesht-1502057.html

/КРОСС/Водещ: „Тази сутрин" продължава със специален гост, който пристигна от Пловдив - Георги Гергов е при мен, добро утро.                  Георги Гергов: Добро утро. Водещ: Г-н Гергов, ще се кандидатирате ли за председател на БСП?         Георги Гергов: Ако бъда номиниран. Водещ: А призовавате ли да Ви номинират изобщо? Имате ли такова желание? Георги Гергов: Не. Нито съм призовавал да ме номинират, нито съм давал насоки кой да номинират. Водещ: Питам не за друго, а защото Корнелия Нинова във вторник каза в предаването, че ще се кандидатира, приема номинациите. Георги Гергов: Много силно беше, аз  го гледах. Няма лошо, трябва да има промяна в БСП. БСП трябва да застане и най-после да изпие това хапче и да го преглътне, истината трябва да се каже. Водещ: Промяната в БСП означава ли смяна на лидера - Михаил Миков? Георги Гергов: Разбира се, разбира се, разбира се. Това беше една полукрачка, която тогава трябваше да направим. Той е от старото ръководство и той, и Янаки Стоилов са в четворката, която управляваха партията. Ако искаме да имаме генерална промяна и да бъдем тези, които трябва да бъдем,  а не с 40 депутати трябва да има смяна на ръководството, а съвсем друг курс, а истината трябва да излезе най-после

Ди Каприо благодари за якутския Оскар (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5372876

Ди Каприо благодари за якутския Оскар (Видео)Холивудската звезда Леонардо ди Каприо благодари на жителите на Якутия, които го дариха със сребърна статуетка, наподобяваща тази на наградите „Оскар", посочи той на страницата си в Instagram.  Актьорът бе удостоен тази година и с Оскар за най-добър актьор от Американската филмова академия, но не пропусна да благодари и на хората от Сибир.

3160 мигранти търсили закрила у нас

http://www.cross.bg/statyt-afganistan-pakistan-1502044.html

/КРОСС/3160 мигранти са потърсили закрила на територията на България през месеците януари и февруари на 2016 г. Това се посочва в справка на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. На 137 лица е предоставен статут на бежанец, а на 73 такъв статут е отказан. Според данните на ДАБ най-голям е броят на мигрантите от Ирак - 1719, от Афганистан са 917, от Сирия 359, от Пакистан 94, а от Иран само 8. По-голямата част от тях вече са напуснали територията на страната по посока Западна Европа. 507 лица са обвиняеми за каналджийска дейност през 2015 г. Това пък посочва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на депутатски въпрос. Общо 4 954 граждани на чужди държави са задържани при опит за незаконно превеждане през границата на страната през миналата година. Най-много - 2029 са сирийци, 1718 са иракчани, 1069 са от Афганистан, 59 са от Пакистан и др. "Гранична полиция" е регистрирала 569 случая на каналджийска дейност за 2015 г.  

Напред към България 2030, призова Плевнелиев

http://www.cross.bg/durzhavniyat-plevneliev-glava-1502046.html

/КРОСС/Да се преодолее политическото противопоставяне на всяка цена и недоверието към политиците. Както и да се покаже приемственост За това настоя държавният глава Росен Плевнелиев в обръщението си към парламента след политическите консултации с парламентарно представените партии. Той посочи, че инициативата му за срещи с политическите партии се провежда за пета поредна година и тя се е доказала като платформа за работещ между институциите диалог. Въпреки политическите различия, формациите са се обединили, че институционалното уважение е основа за изграждането на държавния ред. Отправихме поглед напред към хоризонт 2030, посочи още държавният глава и настоя още в началото на обърщението си да се започне подготовката за хоризонт България 2030. Именно сега можело да се поставят основите на икономическото развитие и растеж. Това трябва да е хоризонтът за действие, подчерта държавният глава.Успешните държави са тези, които имат идеал, но и план за действие, заяви още Росен Плевнелиев. Трябва да гледаме напред и да формираме нови национални цели, посочи той. Такива цели, по думите му, можели да са изграждане на социално отговорна икономика, справяне с бедността, Шенген, членство в Еврозоната, изграждането на енергиен съюз на Балканите. „Когато е трудно ще покажем, че имаме план", категоричен бе Плевнелиев. По думите му сложната и несигурна обстановка в света налагала политическа стабилност у нас

Представят Анелия Гешева и нейния творчески свят

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560346

Авторката Анелия Гешева гостува в Добрич по покана на Сдружението на писателите. От 18.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе" ще бъдат представени две от последните й книги - стихосбирката "Зимна градина" и сборника с разкази "Още едно копче надолу". Анелия Гешева е родена във Видин през 1968 г., по образование е филолог, работи като медиен експерт в СЕМ. Издала е 7 книги: "Да пожелая бездната" (стихове), 1997 г., изд. "Захарий Стоянов" - София; "Моноспектакъл за провинциална госпожица" (разкази), 2000 г., изд. "Сиби" - София; "Жената на Ниц...

Спипаха 150 литра ракия без акцизен бандерол в Кърджали

http://pik.bg/спипаха-150-литра-ракия-без-акцизен-бандерол-в-кърджали-news503718.html

Спипаха 150 литра ракия без акцизен бандерол в Кърджали

150 литра ракия без акцизен бандерол са били открити при специализирана операция за противодействие на контрабандата на територията на РУ-Кърджали. Това съобщиха от ОД на МВР.

Тази нощ е бил проверен товарен „Мерцедес” на паркинг на бул.”България” и в него е открит наливният алкохол. При проведените издирвателни действия е установена съпричастността към случая на лица с инициали А.М. на 65 години и М.Б. на 46 години. Двамата са задържани в полицейското управление в Кърджали. Образувано е досъдебно производство.

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

Любопитни факти за музиката

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560343

"Без музика животът щеше да е една грешка." Това са думи на Фридрих Ницше. От дълбока древност хората имат нужда от музиката. Тя управлява техните емоции и настроения, а често влияе и на начина им на мислене. Много от нас не могат да си представят живота си без музика. Вижте някои любопитни факти за музиката, които може би не знаете Всеки път преди да седне и да пише музика, Бетовен потапял главата си в голям леген, пълен с ледена вода. Този метод дотолкова се превърнал в навик за великия композитор, че той не можел да се откаже от него до кра...

"168 часа": 16 фирми отглеждат легално марихуана

https://www.24chasa.bg/Article/5372877

"168 часа": 16 фирми отглеждат легално марихуанаРегистърът с компаниите е тайна, бум на желаещи да садят трева от 2015 г. 16 фирми притежават официално разрешение да отглеждат в България канабис и подобни растения със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол. Има и две фирми, които внасят семена, непредназначени за посев, показват данни до края на 2015 г.

Ще имаме право на допълнителни медицински изследвания от април

http://pik.bg/ще-имаме-право-на-допълнителни-медицински-изследвания-от-април-news503716.html

Ще имаме право на допълнителни медицински изследвания от април

От първи април здравноосигурените пациенти ще имат достъп до допълнителни медицински изследвания.

Това заяви в директорът на дирекция "Извънболнична помощ" в здравната каса д-р- Галя Йорданова пред БНТ.

Тя допълни, че с новия рамков договор пациентите ще могат да се възползват от още сърдечно-съдови изследвания, както и за холестерол и диабет. 

Предстои Здравната каса да сключи договор за внедряването на софтуера, който ще се използва за пръстовия идентификатор, с който ще се регистрираме в болниците и ще купуваме лекарства в аптеките.

Благодарение на идентификатора пациентите ще могат да контролират медицинските услуги, които получават.

Георги Гергов: Аристокрацията в БСП трябва да изчезне. Нужен е нов лидер

http://petel.bg/Georgi-Gergov--Aristokratsiyata-v-BSP-tryabva-da-izchezne--Nuzhen-e-nov-lider__149372

Tрябва промяна в БСП – аристокрацията трябва да изчезне. Трябва и нов лидер. Михаил Миков и Янаки Стоилов са от старото ръководство. Това з...

Британският медиен регулатор: Няма нарушения във филма на "Ал Джазира" "България – моята земя”

http://petel.bg/Britanskiyat-medien-regulator--Nyama-narusheniya-vav-filma-na-Al-Dzhazira-Balgariya-----moyata-zemya---__149373

Британският медиен регулатор „Офком”  не вижда нарушение в разпространеното съдържание в станалия скандален филм „България – моята з...

Шоколадов мус с млечен шоколад

http://petel.bg/SHokoladov-mus-s-mlechen-shokolad__149337

Необходими продукти: яйца - 2 белтъка + 2 жълтъка шоколад - 1 млечен Начин на приготвяне: Яйцата трябва да са на стайна температура. Р...

Таланти от Варна с медали от държавно по спортна стрелба (снимка)

http://petel.bg/Talanti-ot-Varna-s-medali-ot-darzhavno-po-sportna-strelba--snimka-__149376

Силно се представиха варненските таланти от СК „Стрелба“ на държавното първенство за момчета и момичета в стрелба с пневматично оръжие ...

ВКС решава до месец присъдата на Ахмед Муса Ахмед

https://www.24chasa.bg/Article/5372855

ВКС решава до месец присъдата на Ахмед Муса АхмедДо месец ВКС трябва да се произнесе за една от присъдите на пазараджишкия имам Ахмед Муса Ахмед. Той е осъден на две години затвор за насаждане на радикален ислям, престъпление спрямо републиката и насаждане на антидемократична идеология.  Освен него условни присъди са получили още 12 души, предимно имами по делото,

Варненци пишат графити послания за Часът на Земята

http://www.moreto.net/novini.php?n=316048

За поредна година във Варна са организирани редица прояви на открито за Часът на Земята на 19 март, научи Moreto.net. От 20 часа, на входа на Морската градина ще започне огненото шоу на трупа "Огнем" под звуците на автентична етно и дръм музика, осигурена от група Zora, Буна Померанца и Кобо от PIZZA - skacore band.

Учени: Идеалният секс трае точно 20 минути

https://www.24chasa.bg/Article/5372863

Учени: Идеалният секс трае точно 20 минутиУчени проведоха редица допитвания, за да изяснят каква е продължителността на идеалния секс. И хронометърът на отговорите спря в интервала от 15-20 минути, макар че много жени не са съгласни с научното заключение, съобщава БГНЕС. В последното допитване по въпроса участваха 15 000 мъже и жени. От тях 89% бяха хетеросексуални.

Кмет иска танк и БТР, за да пази границата с доброволци

http://offnews.bg/news/n_1/n_626003.html

Доброволни отряди за опазване на реда по границата иска кметът на Тополовград. С писмо до министър Бъчварова той предлага те да се обучават в изоставени казарми, за чийто ремонт ще плати кметството.  "Да патрулират да си сътрудничат с гранична полиция и МВР. И като видят непознати в района, да ги задържат или да ги преведат до граничен пункт", предлага кметът Божин Божинов, съобщи бТВ.  Идеята е три пъти годишно доброволците да минават обучение: "От МВР ще искаме две застави, които са на територията на общината, да ни ги прехвърлят. Ще искаме от министъра военна техника – два БТР-а и един военен танк, и два бордови ЗИЛ, с които да извозваме хората", обяснява кметът.  Според Божинов 200 мъже от града и близките села вече са готови да се включат в доброволните отряди.

Още 12 шофьори ще бъдат глобени, защото са минали през "зелените" трамвайни релси

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/18/2725507_oshte_12_shofyori_shte_budat_globeni_zashtoto_sa/?ref=rss


До момента са установени десет шофори, които са минали с автомобилите си през зелените площи на трамвайните релси на Руски паметник в София, на 12 пък са изпратени призовки и те също ще бъдат глобени. Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия комисар Тенчо Тенев, началник на Отдел "Пътна полиция" към СДВР.

Санкцията за такова нарушение е 30 лв. С толкова ще бъдат глобени и уволненият вече заради това главен секретар на Министерството на външните работи Стоян Тодоров, и шофьорът...

Плевнелиев: Реформите нямат алтернатива

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-reformite-niamat-alternativa-6051494

„Сложната геополитическа обстановка в света изисква в България да има стабилност”, каза държавният глава в изявление пред 43-то Народно събрание след месеца на политическите консултации на парламентарно представените партии

Разколът в ГЕРБ - пълни глупости или слаб театър

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/razkolyt-v-gerb-pylni-gluposti-ili-slab-teatyr-6051493

„Ние подкрепяме правителството, подкрепяме премиера”, заяви депутатът от управляващата партия Цвета Караянчева

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване