06/01/16 07:12
(http://www.klassa.bg/)

Косово става част от ракетния щит на САЩ в Европа

 САЩ имат големи планове за Балканите, включващи не само политическо, а и военно присъствие в определени части на полуострова, смята руският политически анализатор Пьотър Искендеров, цитиран от информационния сайт МКД.

Искендеров вярва, че Косово ще стане част от противоракетния щит на САЩ в Европа. Той изтъква за агенция Спутник, че НАТО и особено САЩ искат да поставят Косово в центъра на своите политически и военни планове заради отличното му местоположение.

Алиансът става все по-активен в източната и южната част на Европа, позовавайки се на

предполагаема опасност от Русия и неотдавна прие в редиците си Черна гора, отбелязва Спутник, като добавя, че няма да е изненадващо, ако САЩ осъществят плановете си за Косово.

Ако това стане, Косово може да се превърне в един от важните възли в ракетния щит на Вашингтон в Европа, който за Москва представлява заплаха за сигурността, посочва агенцията.

"Вашингтон иска да превърне този регион в свой трамплин за развитие на военната инфраструктура. Например те могат да поставят там своите радари или система за противоракетна отбрана", смята Искендеров.

Междувременно стана ясно, че НАТО ще засили своето присъствие в Полша след срещата на организацията, която ще се състои във Варшава през юли. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда във Варшава.

„Договорихме се да активизираме нашето присъствие в източните части на алианса. Това ще бъде международно присъствие“, заяви Столтенбрг. „Ние обсъждаме точните цифри и места за това увеличение на войските на НАТО. Ще вземем окончателно решение след срещата във Варшава“, сподели той.

„Позволете ми да бъда ясен: ще има повече войски на НАТО в Полша, за да се изпрати недвусмислен сигнал, че нападение на Полша ще се счита за нападение над целия алианс

добави той.

Разходите за отбрана на европейските страни от НАТО ще отбележат ръст за първи път от близо десетилетие на фона на страховете от агресия на Русия и мигрантската криза в Средиземно море, пише в. "Файненшъл таймс"

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг предупреди обаче в интервю за вестника, че евентуално гласуване във Великобритания за излизане от ЕС може да осуети този обрат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване