06/02/16 07:33
(http://www.klassa.bg/)

КЗК ще проверява още три вериги за картел

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи, че ще провери и търговските вериги "Т маркет", "Фантастико" и ЦБА за установяване на евентуално забранено споразумение и/или съгласувана практика. Комисията се самосезирала и ще проверява дали със собствените си марки търговските компании не увреждат интересите на производителите.
 
Още разследвани
 
Решението от сряда идва, след като през миналата седмица регулаторът обяви, че започва разследване за картел между четирите германски компании в страната - "Кауфланд България ЕООД енд ко" КД, "Лидл България ЕООД енд ко" КД, "Билла България" ЕООД и "Метро кеш енд кери България" ЕООД. Сега към тях се добавят още три, защото в рамките на проучването по преписката било установено, че има и други вериги, които също предлагат значителен асортимент от стоки със собствени марки, се посочва в решението.
 
Конкуренти или не
 
Собствените марки (Prvate Labels) сe отнасят за продукти, поръчани на производител, но носещи бранд на веригата. Обикновено те са в ниския ценови клас, като често са и най-евтини, най-малко защото няма маркетингови разходи. Според КЗК с тях веригите се явяват конкуренти на своите доставчици, а освен това имат и силата да определят цените както на собствените, така и на чуждите марки. Затова комисията ще проверява дали е налице "незаконосъобразно съгласуване между водещите търговски вериги, което цели да осигури благоприятна среда за налагането на собствени марки чрез фиксиране на ценови нива на стоки с марки на производителите. Наличието на подобно съгласуване би имало антиконкурентни последици върху процесите на ценообразуване при доставката и реализацията на дребно на храни и други бързооборотни стоки в големите търговски вериги", се казва в решението за образуване на производство.
 
Германските вериги от години работят по този модел в Европа - те предлагат много стоки под собствени марки и няма информация това да е било санкционирано от друг регулатор. Веригите са сред най-често глобяваните от КЗК дружества. Регулаторът обикновено ги санкционира за нелоялна практика, за която налага гигантска глоба, тъй като наказанието е процент от оборотите на компаниите, а те са високи. Българската комисия по закон има повече права от европейските си аналози - освен за картели и злоупотреба с монопол тя има правомощия и за санкции при нелоялна конкуренция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване