06/02/16 21:16
(http://www.klassa.bg/)

Над 1200 младежи обхващат проектите на Мтел еко грант 2016

 Повече от 1200 деца и младежи ще участват в петте екологични проекта, които получиха финансиране от Мтел еко грант през 2016 година. Грантът е част от програмата за социална отговорност на компанията „Природа с бъдеще“. Общата сума, която  програмата отпусна тази година, е 22 000 лева, като максималната стойност на средствата за един проект беше до 5 000 лева.

Сред спечелилите и тази година отново са проекти на организациите „Зелени Балкани“ и Сдружение за дива природа „Балкани“. „Зелени Балкани“ получиха финансиране от Мтел еко грант и през 2012-а за проект за опазване на белошипата ветрушка. Благодарение на проекта популацията на този вид беше възстановена в България, а организацията получи специално признание от Европейската комисия през май тази година. В сегашното издание „Зелени Балкани“ спечелиха грант с проект за живо излъчване на операции на диви животни във ветеринарни техникуми в страната.

Сдружение за дива природа „Балкани“ получиха финансиране през 2014-а за проект за предпазването на делфините в Черно море от оплитане в рибарски мрежи чрез специална звукова система. Сегашният им печеливш проект е за разработването на учебна програма за деца в детски градини, която дава практически насоки за опазването на природата.

Между останалите спечелили грант е и Обществен център за околна среда и устойчиво развитие с проект за проучване и информационна кампания по темата кои перилни препарати в нашия бит вредят на природата и кои са екологично чисти. Общинският ученически клуб „Екология и опазване на околната среда” в Лом пък спечели с проект за обучения в пет детски градини в града за насърчаване на доброволческите дейности сред децата и създаване на интерактивна методика за обучения. Последният проект, на който беше даден грант тази година, е на фондация "Екообщност" и включва информационна кампания за биологичното разнообразие в зоните от Натура 2000 „Врачански Балкан“ и „Западна Стара планина и Предбалкан“, както и създаването на маршрут „Пътят на лешояда”, по който ще се наблюдават тези редки птици.

Инициативите бяха оценени от Камелия Колева, началник на отдел в дирекция „Достъп до образование и подкрепа за развитието” в Министерството на образованието и науката, Стефан Аврамов, еколог от Българска фондация Биоразнообразие, Елена Ганчева, ръководител на дарителската програма на WWF България, Николаос Цитиридис, журналист от „Офнюз“, Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „Помощ за благотворителността в България“ и Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел.

Милан Залетел, главен финансов директор на Мтел, и представители на организациите, които ще реализират инициативите през следващите седем месеца, подписаха днес договорите за спонсорство в централата на телекома в София.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване