06/02/16 07:22
(http://www.klassa.bg/)

Северна Корея подкрепя Доналд Тръмп за президент на САЩ

 Северна Корея подкрепя Доналд Тръмп и го смята за „мъдър” и „далновиден кандидат за президент” на САЩ, предадоха АП и Ройтерс.

В широко цитиран от международните агенции редакторски коментар в държавната медия „КНДР Днес” (DPRK Today)

В материала, публикуван на www.dprktoday.com, Тръмп е определен като далновиден кандидат за президент на САЩ, който може да освободи американците, живеещи в ежедневен страх, да не бъдат нападнати с ядрено оръжие от Пхенян.

В статията милиардерът републиканец е наречен мъдър политик. Тръмп е квалифициран като правилния избор за американските гласоподаватели на президентските избори през ноември. Тръмп е определян също така като човека, който може да обедини Корейския полуостров.

По-рано този месец кандидатът-милиардер заяви, че би провел преки разговори с диктатора Ким Чен Ун.

„Личното ми мнение е, че „провокаторските” политики на Тръмп имат много позитивни аспекти”, смята Хан Йон Мок, университетски преподавател и автор на коментара. Той визира изказването на Тръмп, че Северна и Южна Корея трябва сами да решат проблемите си без намесата на САЩ. Южна Корея и Япония трябва да се въоръжат сами, което да намали ролята на САЩ при евентуална агресия от страна на Северна Корея, заяви Тръмп през март. Мнението му беше приветствано от Пхенян.

„Денят, в който лозунгът „Янки, вървете си” (Yankee go home) се сбъдне, ще е денят на корейското обединение”, твърди Хан.

В статията се казва още, че предложението на Тръмп да бъдат изтеглени американските войски от Южна Корея, докато Сеул не започне да плаща за своята отбрана, е правилният път към обединяването на Корейския полуостров.

В коментара вероятният кандидат на демократите и бивш държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън е определяна

като тъпа и дебелоглава. Тя е критикувана за „адаптирането на иранския модел към разрешаването ядрените въпроси на Корейския полуостров”, с което вероятно се визира налагането на системата на международни санкции заради ядрената програма на КНДР.

Скорошно проучване показа, че до този момент Русия беше единствената страна, която на държавно ниво декларира по-голяма подкрепа за Тръмп, отколкото за Клинтън.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване