06/03/16 06:05
(http://www.klassa.bg/)

Русия може да проспи световното развитие на алтернативната енергетика

 Миналата година инвестициите във възобновимата енергетика в световен мащаб двойно превишиха тези в традиционната. Лидери по обеми на инвестициите във възобновимите енергийни източници станаха Китай, САЩ и Индия. Русия рискува да изпусне световния тренд. Сред основните сдържащи фактори на развитието на алтернативната енергетика в страната е недостатъкът на инвестиционните средства, излишъкът на енергийни мощности и ниските цени на енергоносителите, пише„Коммерстант“.
Заместник министърът на енергетиката на Русия Александър Митрейкин по време на обсъждане първоначално обяви възобновимите източници на енергия „оръжие на Запада срещу Русия“, но в последствие призна, че алтернативната енергетика е започнала да влияе на световната енергийна политика. „В началото на XXI век ние проспахме темата за втечнения газ и с възобновимите източници може да се случи същото“, заяви той. 
Според председателя на научния съвет на РАН по възобновимите енергийни източници Олег Попел сумарната мощност на този тип източници без големите ВЕЦ в света вече тройно е превишила тази на всички електростанции в Русия, а към 2030 г. делът им ще достигне до 32% от добиваната енергия по света. 
Сред ключовите проблеми на развитието на сектора на възобновимите източници на енергия в Русия са недостатъкът на инвестиционни средства, ниските цени на традиционните енергийни носители, а също така и излишъкът на енергийни мощности, заради което възобновимите енергийни източници трудно могат да бъдат конкурентноспособни. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване