06/03/16 20:56
(http://www.klassa.bg/)

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ празнува петата годишнина от началото на успешната си експлоатация в България

 ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, най-модерната топлоелектрическа централа в България и Източна Европа, празнува петата годишнина от началото на успешната си експлоатация в страната. Централата принадлежи на корпорация ЕЙ И ЕС, която осъществява търговска дейност в 17 страни по света. 
„Ние сме убедени, че ЕЙ И ЕС допринася за модернизацията на българската енергетика. Когато започнахме търговска експлоатация през 2011г., „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ беше най-големият инвеститор на зелено в България от 1989 г. насам, като днес сме най-големия инвеститор в страната с около 1,6 милиарда евро, вложени в енергийния сектор“, заяви Оливие Маркет, изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България. Той подчерта, че ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” допринася за стабилността на електрическата система и за енергийната независимост на страната“.
Изпълнителният директор „Експлоатация“ на ЕЙ И ЕС България Тодор Бележков допълни, че „600-мегаватовата централа, разположенa в близост до град Гълъбово в Южна България, произвежда електричество изцяло от местни лигнитни въглища от Маришкия басейн. Тя осигурява около 5% от инсталираната енергийна мощност на страната, подпомага местната икономика и създава над 350 директни и над 2000 непреки работни места. В продължение на пет години търговска експлоатация на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ са произведени 16,6 TWh електроенергия, използвани са 24 милиона тона въглища и са депонирани 10 милиона тона пепелина и гипс. Средногодишната търговска разполагаемост е 98%, а еквивалентният фактор за аварийност е 0,4%.“
Като най-новата и най-модерната централа в своя клас в Югоизточна Европа, в производствения си процес тя използва най-добрите налични технологии в света, които гарантират оптималното управление на водите, качеството на въздуха, безопасното съхранение на отпадъците, опазването на почвите и подземните води в пълно съответствие с изискванията на директивите на Европейския съюз и националното законодателство.
През тези пет години ЕЙ И ЕС разработи цялостна програма за корпоративна социална отговорност (КСО) в България. Досега, ЕЙ И ЕС е инвестирала 3,3 милиона евро в дейности на корпоративна социална отговорност, свързани с проекта „ЕЙ И ЕС Гълъбово“.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване