06/04/16 07:05
(http://www.klassa.bg/)

Да броим катарзиса за неуспешен

 Въпреки че изборът на нов състав на КЗК ще се случи след около две седмици, резултатът от него изглежда ясен. Вече няколко месеца в парламента се обсъждат имена, а не идеи за подобряване на работата на ключовия регулатор.
 
Дори не се чува (с малко изключение - на двама депутати от РБ) равносметка за извършеното от досегашния състав на комисията (вижте повече в темата на броя: Търговия с влияние без конкуренция).
 
Имената в комисията ще се сменят, но тя едва ли ще се превърне в този независим регулатор, за който всички да са сигурни, че ще защитава важните принципи на честната конкуренция.
 
Единственият резултат сега може би ще е, че тя ще бъде отвоювана от влиянието на Пеевски, но само за да влезе под силния контрол на ГЕРБ. Това може и да изглежда като някакъв успех, но всъщност е запазване на сегашното положение. Ако колата ти е развалена, а ти я боядисаш, тя пак няма да върви.
 
Това е поредният пример за не особено продуктивния катарзис на ГЕРБ отпреди няколко месеца. Голяма част от обществените поръчки, които бяха спрени тогава, тръгнаха отново при подобни условия. Сега може и да не ги спечели Пеевски, но няма никакви гаранции, че те ще се проведат така, че някой да спечели честно и почтено.
 
Истинската промяна може да дойде след анализ на проблемите, които са довели до това Пеевски да се разрасне толкова много, а после да се предложи как да се оправят дефектите. Дотогава всичко ще си е същото. Само Пеевски няма да се вижда толкова много.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване