06/04/16 07:37
(http://www.klassa.bg/)

Кои са основните двигатели на пазара на офиси в София?

 Предстоящи подновявания на изтичащи договори с големи наематели, както и приключването на наемни сделки с голям мащаб с компании, които се разрастват, ще са двигателите на наемния пазар в сегмента на офис площите в София през следващите тримесечия. Това прогнозират от инвестиционната компания Arco Real Estate.

Основни за активността на сегмента остават секторите IT и аутсорсинг (компании за изнесенибизнес услуги). По данни, базирани на сключените сделки, компаниите от тези сектори заемат повече от 50% дял от пазара на офис площите клас А. Най-голям дял от сключените договори за наем на офиси са на разрастващи се и консолидиращи бизнеса си фирми.

От друга страна в ситуацията на завишено търсене и множество сключени договори през 2015 г. на преден план излиза недостигът на качествено предлагане. Това се дължи на ниския инвеститорски интерес за строеж на нови проекти клас А в годините преди 2015 г. Данните за първите месеци от 2016 г. показват, че делът на свободните площи в 10-те най-качествени офис сгради в София се движи трайно около 3%, което е под здравословния минимум за пазара.

Това е причината за продължаващия лек ръст на наемите на първокласни офис площи. В началото на 2016 г. те се увеличават с 4% и достигат 13 евро за кв. м край големите булеварди. С това цените на офис площите в тези райони вече се изравняват с централната част на София, докато в покрайнините на града първокласни офис площи могат да се наемат за 10-10,5 евро за кв.м.
Пълният текст на статията от Тук

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване