06/04/16 07:04
(http://www.klassa.bg/)

Малко на Запад, много напред

 Докато в София все още отшумяват редовните скандали покрай матурите, почти военното положение, което този път ги обграждаше, и фиксирането върху броя двойки и шестици (вижте повече в текста Fast food изпитване - fast food резултати), на няколкостотин километра на запад десетки хиляди хора протестираха.

Централният площад в Загреб се изпълни с хървати, които казаха гласно и ясно на правителството си, че искат образователна реформа, която да не е зависима от политиката. И която да превърне децата им в хора, годни да се справят с модерния свят, да мислят и анализират, да придобиват умения, не само да зубрят дати.

Поводът беше оставката на експертната група, назначена от предишното правителство, която заяви, че новите управляващи им се бъркат в работата.

Паралелът с България е необходим. Тук протест в образованието се прави или когато учителите искат повече пари, или когато в някой абсурден сайт се появи твърдение, че "махат робството", "махат Ботев" или някаква друга ключова дума, целяща да накара хората сляпо да споделят линкове.

Идеята, че образованието трябва да се промени, за да отговори на нуждите на съвременния свят, непрекъснато се повтаря, без да се случва нищо.

Тези, които наистина променят системата, го правят отвън и въпреки отпора на държавните институции - отделни директори и учители, граждански организации, частни компании, алтернативни училища и детски градини. Това обаче не е достатъчно. Нужна е такава критична маса хора, каквато се събра в Загреб тази седмица.

Иначе преди време Бойко Борисов казваше на хърватите, че живеем много добре, дори под мониторинг. После те влязоха в ЕС, без мониторинг. И очевидно ще живеят по-добре.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване