06/04/16 21:31
(http://www.klassa.bg/)

Пеевски ще печели, без да плаща данъци

 Делян Пеевски постигна целта си. Първо убеди обществото, че осветлява бизнеса си, като купи редица български и офшорни фирми, най-вече от майка си. После направи внушения, че се оттегля и дори напуска България, като за целта поразпродаде някои от придобитите активи. Но в действителност нищо подобно не се случва. Нито бизнесът на Пеевски излезе на светло, нито депутатът се отказва от играта. Просто иска хората да си мислят така. Проблемът е, че заради тази прищявка се нарушават закони, някои от които писани дори от самия Пеевски, а регулатори като Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор мълчат.

 

 

Едва ли са много тези, които разбират какви точно схеми върти Делян Пеевски и какво става в действителност. Което е обяснимо. Въпреки демонстрираното материално благосъстояние и реплики като "моите медии", до средата на 2015-а депутатът от ДПС официално не притежаваше нищо. Освен един стар "Опел". И за да обясни богатството си, предприе сложна поредица от маневри, обявявайки, че е станал собственик на няколко фирми, а други е получил като подарък от майка си Ирена Кръстева. Така - без да харчи пари, Пеевски изведнъж се оказа имотен, но не и паралия. За да се случи последното, бе предприета ударна разпродажба на току-що придобитите компании. Най-скандалното обаче е, че купувачът е самият Пеевски, само че скрит зад офшорни дружества. При това не става дума за някакви догадки и предположения, а за конкретни факти, разкрити, волно или неволно, отново от самия него. 

 

 

Именно Делян Пеевски ни осведоми в средата на май, че е станал едноличен собственик на "Балканска медийна компания", на "Био уотър", на "Био уотър Инвестмънт" и на "НСН Инвестмънт". От декларацията по Закона за предотвратяване на конфликт на интереси разбрахме, че той е придобил новите дялове от майка си - по 50% от първите три фирми и 10% от последната. Тази седмица пък, пак от декларация пред парламента, научихме, че депутатът е продал изцяло "Био уотър", "Био уотър Инвестмънт" и "НСН Инвестмънт". Но от подадените към Търговския регистър документи се вижда, че всъщност първо "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт" са продадени на "НСН инвестмънт". Сделките са от 27 май и са станали по номиналната стойност на дяловете, което означава, че "НСН Инвестмънт" (все още собственост на Пеевски) е платила на продавача Пеевски по 10 хил. лв. за двете дружества. Веднага след това е сключен и още един договор, по силата който "НСН инвестмънт" е продадено на Intrust Limited. В този случай депутатът също продава сам на себе си, тъй като Intrust Limited е компания, която (с декларация от 27 ноември 2015-а) Пеевски обяви, че е придобил, и никога не е казвал, че я е продал. От информацията в Търговския регистър става ясно още, че директор на регистрираната в Дубай Intrust е индийският гражданин Танвеер Мохамед Асгар Шакх. Любопитна подробност е, че фирма с името Intrust Limited фигурира и в документите Panama papaers, но там няма преки връзки към българския народен представител.

 

 

"Био уотър" и "Био уотър инвестмънт" са сравнително нови дружества и все още не е известно дали работят реално. Затова пък предметът им на дейност е твърде широк - производство и търговия със стоки, търговско представителство и посредничество, консултантски услуги, сделки с интелектуална собственост, комисионни сделки, внос и износ и всичко, незабранено от закона. 

 

 

Много по-интересна е историята около "НСН инвестмънт". Тази компания бе създадена в средата на миналата година, но бързо се превърна в център на редица ключови сделки. В края на август 2015-а точно тя придоби 5% от капитала на "Булгартабак" от дубайската офшорка "Дженерейшън Интернешънъл Инвестмънт Лимитед", представлявана от оръжейния бос Петър Манджуков. Веднага след това Ирена Кръстева дари 90% от "НСН инвестмънт" на Делян Пеевски. По-късно, през ноември, Пеевски и майка му наляха 900 хил. лв. за увеличаване на капитала на съвместното им дружество до над 1 млн. лева. Предполага се, че тези средства са били използвани за придобиването на 18% от производителя на опаковки за цигарената индустрия "Юрий Гагарин". Отделно фирмата е 100% собственик на "Десентиа България", която е кредитор на "Юрий Гагарин". А в началото на 2016-а "НСН инвестмънт" купи и 50-процентен дял в "Техномаркет".

 

 

Преди да прехвърли "НСН инвестмънт" на офшрката си Intrust Limited, Пеевски продаде апетитните дялове в "Булгартабак" и "Юрий Гагарин БТ". Купувач на акциите (18%) в завода за цигарени гилзи стана регистрираното на Британските Вирджински острови дружество Doreco Limited. Негов агент е "Мосак Фонсека" - същата фирма, заради която гръмна скандалът Panama Papers. Нещо повече - има достатъчно основания да се смята, че офшорката Doreco също е свързана с Делян Пеевски и той отново е продал акциите сам на себе си. Както впрочем се твърди, че е станало и с петпроцентния дял от "Булгартабак", чийто купувач бе дубайското TGI Middle East FZE. Никак не е случайно и че на 4 април Doreco Limited продаде българската си фирма "БГ бизнес солюшънс" на сингапурското BG Business Solutions PTE, чийто собственик е... TGI Middle East FZE. С други думи, двете офшорки не са непознати една на друга. Или по-скоро зад тях стои едно и също лице, което пренарежда бизнеса си в България.

 

 

Въпросът е защо всички тези сделки се случват при пълното безразличие на контролните органи? Все пак не става дума за някакви си дребни фирмички, а за структуроопределящи предприятия и такива със сериозен пазарен дял в сектора, в който оперират. А и нали имаме Закон за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици? Той трябваше да сложи бариера пред офшорките, за да не могат да правят бизнес в страната. Сега обаче какво се получава - вносителят на този норматив Делян Пеевски сам продава фирмите си на сенчести компании. И вместо да се запита дали така не се укриват данъци, премиерът Бойко Борисов охотно обяснява как "очерненият" депутат се отказвал от бизнеса си и напускал държавата. 

 

 

На практика единственият, който напуска, поне на документи, е майката на Пеевски. Ирена Кръстева постепенно прехвърли всички свои бизнеси на сина си. Последната стъпка в тази посока бе освобождаването й като изпълнителен директор и член на борда на "Нова българска медийна група холдинг", издател на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика днес", "Меридиан мач" и други. За шеф на въпросната фирма преди дни бе назначен 74-годишният Александър Георгиев. Същият човек е управител и на другите три дружества - "НСН инвестмънт", "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт", които Кръстева основа миналото лято и впоследствие дари на Пеевски, а той сега препродаде на себе си.

 

 

Общо взето, постановката дотук е такава. Ясни са и сценаристите, които уж нямат нищо общо, но говорят и действат в синхрон. Остава само да видим какъв ще е завършекът и откъде ще дойдат аплодисментите. Защото на публиката определено й е дошло до гуша. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хронология на събитията

 

 

17 август 2015 г. - Компанията на Ирена Кръстева "НСН инвестмънт" купува 100% от дяловете в "Табако инвестмънт", чийто собственик през дубайско дружество беше Петър Манджуков, и по този начин придобива 5% от "Булгартабак Холдинг". 

 

 

21 август 2015 г. - Делян Пеевски придобива по 50% от "Био Уотър", "Био Уотър Инвестмънт" и "Балканска медийна компания", както и 90% от "НСН Инвестмънт". Дяловете са подарък от майка му Ирена Кръстева.

 

 

27 октомври 2015 г. - Депутатът обявява, че е станал собственик на офшорките Intrust Limited, Redwood Capital, Uno de Senso Group. Информация за регистрацията и предмета на дейност на тези обаче дружества няма.

 

 

15 декември 2015 г. - "НСН инвестмънт" купува "Комсо табако" - втория по големина акционер (18%) в пловдивската фабрика "Юрий Гагарин".

 

 

6 януари 2016 г. - В декларация до Народното събрание Пеевски заявява, че е придобил още една анонимна офшорна фирма - Richi International.

 

 

26 януари 2016 г. - Комисията за защита на конкуренцията разрешава на "НСН инвестмънт" да купи 50% от търговската верига "Техномаркет".

 

 

20 март 2016 г. - "НСН инвестмънт" продава на извънборсовия пазар, при завишена цена, 5-те си процента в "Булгартабак". Купувач е дубайската офшорка TGI Middle East FZE, също свързана с Пеевски.

 

 

20 април 2016 г. - "НСН инвестмънт" продава дела си в "Юрий Гагарин" на свързаната с Пеевски и регистрирана от "Мосак Фонсека" офшорка Doreco Limited.

 

 

28 април 2016 г. - Започват продажбите: депутатът се разделя с Richi International, Redwood Capital и Uno de Senso Group. Така и не става ясно дали тези дружества реално са извършвали някаква дейност.

 

 

12 май 2016 г. - Делян Пеевски получава от майка си останалите 50% от "Био Уотър" и "Био Уотър Инвестмънт", както и 10 на сто от капитала на "НСН Инвестмънт".

 

 

15 май 2016 г. - Прехвърлени са и 50-те процента от  "Балканска медийна компания", с което Пеевски става едноличен собственик на медийната империя, включваща вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика днес", "Меридиан мач" и други.

 

 

27 май 2016 г. - Пеевски продава "Био Уотър",  "Био Уотър Инвестмънт" и "НСН Инвестмънт" на офшорката си Intrust Limited.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване