06/05/16 12:36
(http://www.klassa.bg/)

Поглед отгоре, поглед отвътре

"Винаги когато снимам, около мен се събират хора и започват да разпитват за дрона – веднага им прави впечатление. Толкова пъти съм обяснявал спецификациите му, че спокойно мога да съм рекламен представител на компанията", казва фотографът от FrameForce Стефан Сърмабоджов. Снима от четири години, от една – с дрон, с който прави панорамни снимки над София, повечето т.нар. забележителности: "Александър Невски", Народната библиотека, Софийския университет, Народния театър, НДК. Но най-важното е да са сгради, които имат интересна архитектура. "Ако имат и добро фасадно осветление, са още по-атрактивни."

Стефан и колегите му са като посланици на красивия град и изграждат изцяло нов имидж на България, който привлича повече туристи. "Гледам да представя това, което снимам, във възможно най-добрата му светлина. Реално нямам наблюдение как реагират туристите. Имам последователи на страницата чужденци, които са впечатлени от снимките. Предполагам, че ако те достигнат до повече хора извън страната, биха събудили интереса им да посетят София", казва Стефан.

Прави му впечатление, че и повечето българи, които коментират, винаги казват, че София не е красив град, а снимките са обработени наPhotoshop. "Единствените корекции, които правя, са по цветовете на кадрите."

 
© Стефан Сърмабоджов / FrameForce

© Стефан Сърмабоджов / FrameForce

 

Кадър на "Александър Невски", заснет няколко часа преди залез слънце, води рекордите за момента с над 9700 харесвания и над 1300 споделяния във Facebook. Стефан забелязва, че и други страници с повече последователи качват кадрите му. "Виждал съм снимките си с над 15-16 хиляди харесвания и стотици коментари. На мен лично снимки с много по-малко харесвания ми харесват повече. Трудно е да се предвиди какво ще харесат хората."

Другата любима техника за снимане на градски пейзажи е таймлапс – при нея се снимат много кадри през зададен от фотографа интервал от време в продължение на няколко часа. След това на компютър се събират във видеоклип и резултатът е, че за десет секунди виждаме как минават три-четири часа. "Така виждаме неща, които обикновено не виждаме - как облаците се движат или как слънцето залязва над града и настъпва нощ." Десетте секунди са само пример – всичко зависи от това колко кадъра са заснети.

 
© Ясен Джабиров / MaxMedia

© Ясен Джабиров / MaxMedia

 

Инфографика

© Галя Йотова

Увеличаване


Стефан съветва любителите, които искат да направят добри снимки, да приемат дрона насериозно. "Повечето хора го гледат и му се радват като на играчка, дори пускат децата си близо до него, без да мислят колко опасни са перките, които могат да доведат до сериозни травми."

За да снимаш с дрон, трябва да се съобразяваш със заобикалящата, особено градска, среда – има много паразитни сигнали, които драстично скъсяват обхвата на дрона; той може да се блъсне в сграда, дърво или жици, големите групи хора също трябва да се избягват. С времето човек си изгражда "виждане" за интересни композиции и локации. Ако се занимава достатъчно дълго, може да прецени дали дадено място ще изглежда добре от въздуха или не.

За Ясен Джабиров заснемането с дрон е и единственият начин да представи най-интересните за него части от София. Проектът на MaxMedia "16 софийски храма", показва църквите, джамията и синагогата от птичи поглед и се носеше през Facebook с невероятен успех. "Това са най-интересните сгради в града, с най-много детайли – представят културата, историята и етапите, през които е преминал градът", казва Ясен, от когото съвсем скоро може да очакваме и още един нов проект, свързан с покривните пространства.

 
© Галя Йотова

© Галя Йотова

 

Инфографика

© Галя Йотова / "Една седмица в София"

Увеличаване

Инфографика

© Галя Йотова / "Една седмица в София"

Увеличаване


Но нестандартен поглед към града може да има не само отвисоко. Фотографката Галя Йотова години наред снима за кориците на "Една седмица в София" и споделя своите любими кътчета с всички.

Да припомним, в концепцията на безплатното седмично списание беше залегнала идеята всяка корица да бъде кадър от София, но такъв, какъвто никой не очаква и никой, или поне никой, не е виждал.

Галя снима вътрешните дворове, малките улици, рубриката "Къде в София е това", "Къщата с ягодите" на ул. "Сан Стефано" и още много други. Някои от тях – като скулптурната композиция на Далчев "Семейство" в квартал "Дружба", си остана само в нейните снимки. "Преди две години композицията се разпадна и окончателно изчезна. Метафорично, нали?"

През последните две-три години Галя обаче се ограничава да снима София. "Все едно съм на диета или съм като изоставена от града. Преживявам загубата на връзката си с него, както и изчезването на посредника между нас – "Една седмица в София".

Въпреки невероятните си кадри Галя казва, че няма любими. "Имам само влюбвания – моментни, моментални. А моментните ни влюбвания живеят в нечии други любови."

http://frameforce.net/
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване