06/06/16 07:55
(http://www.klassa.bg/)

Очакваният бум от втечнен природен газ в Европа се отлага

 Вносът на втечнен природен газ (LNG) на един от терминалите в Европа е спаднал до най-ниските си нива от осем години, докато регионът очаква бум, който може да накара танкерите да се наредят акостирали по бреговете, коментира Bloomberg.

Терминалът Zeebrugge по белгийските брегове на Северно море миналия месец е поел само един товар от LNG, което е най-ниското ниво от март 2008 г. Доставките за износ пък са били две, използвайки гориво от резервоарите за съхранение, сочат данни на оператора Fluxys Belgium.

Това показва еволюиращата роля на терминала в момент, в който доставчиците в Европа се борят за пазарен дял, твърди Зак Алън, председател на Pan Eurasian Enterprises, консултантска компания, която след товарите през Zeebrugge от 2006 г. насам.

20-те терминала за LNG на Европейския съюз (ЕС) до голяма степен са създадени, за да позволят на блока да доставя газ от страни от Катар до Тринидад и Тобаго, намалявайки зависимостта си от доставки от руската "Газпром" и норвежката Statoil. Двете компании заявиха, че ще могат да се конкурират на фона на рекордния ръст на глобалния капацитет от втечнен природен газ, включително от САЩ.

„Макар че оригиналната идея за терминала вероятно е била за внасяне на LNG, замествайки доставките по тръбопроводи от Русия, Норвегия и холандско и британско Северно море, тази роля явно се променя“, казва Алън. „Предвид очевидната борба за завземане и запазване на дял от западноевропейския пазар между Катар, Газпром и Норвегия, ролята на Zeebrugge е еволюирала от доставчик на природен газ до хъб за търговия на LNG”.

Fluxys отказва коментар по причините за спада на вноса. Регионалното търсене, например в Южна Америка, отнема доставките на LNG от Европа на фона на по-ниските цени в северозападните европейски хъбове, заяви говорителят на компанията Лоран Реми.

Природният газ в Title Transfer Facility в Холандия – един от големите хъбове за търговия наLNG в континентална Европа, средно е струвал 4,30 долара за 1 млн. брит. терм. единици през май спрямо 4,02 долара за руски природен газ в края на април, сочат последните данни на Международния валутен фонд.

Износът от белгийския терминал е подкрепен от нарастващите малки LNG операциинапример засиленото използване на горива в корабоплаването с цел намаляване на замърсяването на околната среда. Миналата година доставките за износ терминала са се увеличили с 47% до 28, докато разтоварванията са нараснали с 21% до 41. Имало е 17 малки по мащаб и 11 конвенционални товари през 2015 г. спрямо 19 през 2014 г., всичките от които конвенционални, показват данните на Fluxys.

Все пак обаче втечненият природен газ ще се насочи към Европа заради ролята ѝ на място за „стоварване“ на големи обеми, като европейският вносен обем ще нараства с 11% годишно до 2020 г., сочат оценки на Societe Generale.

Междувременно Русия и Норвегия, които контролират над половината от европейските доставки, доставят рекордни количества газ към региона по газопроводи.

„Тъй като търсенето е все още слабо в Европа, ако вносът по газопроводи е висок, то ще се нуждаем от по-малко LNG", казва Тиери Бро, базиран в Париж анализатор в Societe Generale. “Единственият начин да се увеличи LNG е търсенето да нарасне, но това може да се случи само с по-ниски цени“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване