06/07/16 06:42
(http://www.klassa.bg/)

Вкарват в регистър частните съдилища

 

Оказаха се 45 в страната, един от арбитражите – с над 102 000 дела на година

Частните арбитражни съдилища да бъдат описани в регистър. Това предвижда пакет от законодателни промени, изготвен от работна група към омбудсмана Мая Манолова, който ще бъде официално представен утре. В него ще залегне и вече обявената от „Монитор“ мярка новоизлюпените „магистрати“ да не могат да гледат никакви дела срещу потребители – т.е. да не се занимават със спорове за неплатени комунални услуги като ток, вода, телефон, както и теглени бързи кредити.
До изработването му се стигна, след като бе залята с хиляди жалби от попарени потребители, осъдени от въпросните арбитражи. Заради лавината от сигнали тя сформира работна група, в която влизат юристи, съдии от Върховния касационен и Софийския градски съд, както и прокурори.
Както „Монитор“ първи алармира, в последните години частните арбитражни съдилища никнат като гъби без обаче да има какъвто и да било контрол над дейността им. В момента единствените претенции, които не могат да гледат, са за владение върху недвижим имот, издръжка или права по трудово правоотношение. Ползата на търговците от новоизлюпените „магистрати“ е, че минали веднъж през тях, делата приключват без право на обжалване и доста често нищо неподозиращи хора се оказват със запорирано имущество без въобще да са участвали в съдебен процес. Именно такава е съдбата на 5700 длъжници, срещу които е поискано да бъдат издадени изпълнителни листове само за последната 2015 година. Част от тях са разбрали, че е имало дело, чак когато са получили поканите за доброволно изпълнение. Едва една шеста са жалили – вероятно защото само толкова са запознати с процедурата, и в крайна сметка само 650 от решенията на арбитражните съдилища са били променени. Още по-абсурдното е, че реално почти всеки пълнолетен гражданин може да е медиатор в арбитражен процес, контрол има само върху изпълнителните листове, издадени въз основа на решенията на т. нар. съдилища, а бройката им е абсолютно неясна, защото няма регистър. А такъв няма, защото реално до момента не са длъжни да се регистрират.
Именно заради липсата на регистър доскоро не се знаеше дори колко са въпросните арбитражи. Проучването на омбудсмана обаче показало, че са 45 на брой.
Само един от тях за последната година е разгледал над 102 000 дела. Процесите са срещу потребители с неплатени сметки, а исковете достигат общо до милион. За сравнение единственият търговски арбитражен съд – този към Българската търговско-промишлена палата, е разгледал 500 дела за миналата година.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване