06/07/16 07:32
(http://www.klassa.bg/)

"Юнкер" отхвърли пътните проекти София – Калотина, София – Видин, София през Велико Търново до Русе

 По плана "Юнкер" не бяха одобрени предложените проекти за пътища – за направленията София – Калотина, София – Видин, София през Велико Търново до Русе, които са ключови транзитни европейски коридори в България. Причината е в това, че тези проекти не генерират приходи.
Това съобщи преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Затова усилията ни трябва да се насочат към инвестиции, свързани с финансовия инженеринг, който трябва да бъде развит с финансиране по оперативните програми. Регионалният министър припомни, че се планира създаването на шест фонда - фонд за водна инфраструктура, три фонда за градско развитие – за София, за Северна България и за Южна България, фонд за туристическа инфраструктура и един гаранционен фонд. Инвестициите по тези фондове ще бъдат по-малки в сравнение с тези по плана Юнкер, посочи министър Павлова.

На дневен ред остава въпросът с финансирането на големите инфраструктурни проекти, като не трябва да бъдат забравяни малките общински пътища и градската инфраструктура. За съжаление Европа ни дава все по малко пари за глобалната и местна пътна инфраструктура и това е голямото ни предизвикателство.
Надявам се, съвместно с бизнеса да намерим възможности за публично-частно партньорство, предстои скоро да бъде приет нов закон, синхронизиращ европейската директива и създаващ нов ред за концесиите и публично-частното партньорство, посочи министър Павлова.

Според Павлова през предходния програмен период са инвестирани 2 млрд. лв. в стратегически пътни проекти, 3 млрд.лв. в общинска градска инфраструктура и свързаност на населените места. За новия период 2014 – 2020 инвестициите в базисна инфраструктура и в пътища са все по-малко, като тези за локална свързаност са почти нулеви. Ако преди имахме 2 млрд. за пътища, сега имаме 1 млрд., средствата за рехабилитация на пътната мрежа са наполовина. Затова е предизвикателство да намерим нов модел за финансиране, коментира регионалният министър. Тя поясни, че една от стъпките е чрез промяна на модела за заплащане на пътищата – чрез въвеждане на тол такси за изминато разстояние, така че който руши повече, да плаща повече. По този начин от по-голямата събираемост на приходите ще има възможност да бъде ремонтирана пътната инфраструктура, а в бъдеще и да се строи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване