06/09/16 21:51
(http://www.klassa.bg/)

МЗ шикалкави за заплатата на Пенка

 Вместо допълнителен отпуск чиновничката получила 6095 лв.

Депутати питат как е формирано възнаграждението на шефа на Инспектората в здравното ведомство

 

Близо 10 бона заплата на шефката на инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева възмути депутатите. Това стана ясно от въпросите, които народни представители от различни парламентарни групи отправиха вчера към министър Петър Москов. Явор Хайтов от БДЦ пита как е формирано възнаграждението на Пенка Белева, а Емил Райнов и Георги Свиленски настояват да получат справка за парите, които всеки месец в продължение на година получават чиновниците в здравното министерство.

На 2 юни “Труд” съобщи за рекордното възнаграждение на Пенка Белева за март. Оказа се, че чиновничката е положила над 100 часа извънреден труд, който е вписан в три отделни графи- първата за 87, 27 часа, за които са й начислени 3210 лв, втората за 13,11 часа оценени на 551 лева, и още 984 лв., без да е посочено за колко часа са изработени.

Ден след публикацията на “Труд” министър Петър Москов защити шефката на инспектората със следното обяснение: “Министерството на здравеопазването в последната година и половина има между 20 и 25 души, които стоят общо взето денонощно и вършат работата на няколко други институции с хиляди служители.” Той обеща да каже какви са заплатите на тези денонощно работещи чиновници.

На 6 юни МЗ даде брифинг, а главният секретар на ведомството Пламен Кенаров увери, че не е допуснал “нито една запетайка да бъде нарушена”. Той прехвърли топката в полето на Бойко Борисов, обяснявайки, че Белева и още петима служители на МЗ работели денонощно, защото по искане на премиера правели преглед на всички обществени поръчки.

В Закона за държавния служител е записано, че изпълняването на задължения в извънработното време може да се компенсира само с допълнителен платен годишен отпуск - до 12 дни. Понятието “извънреден труд” е регламентирано в наредба за заплатите на служителите в държавната администрация. Там е посочено, че този вид труд в работни дни се заплаща 50 на сто, в почивни - 75 на сто и само на национални празници 100%. Това означава, че няма как през март Пенка Белева да си е докарала 6095 лв. над основната заплата от 3700 лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване