06/10/16 07:48
(http://www.klassa.bg/)

1,2 млрд. лв. влизат във Фонда за гарантиране на влоговете

 1,2 млрд. лв. заеми влизат във Фонда за гарантиране на влоговете от Европейската банка за възстановяване и развитие и от Международната банка за възстановяване и развитие. Гаранционните споразумения бяха одобрени от парламента днес.

Парите, които ще предостави ЕБВР са в размер на 600 млн. лв. С тези средства ще се попълнят резервите на Фонда за гарантиране на влоговете и ще се подпомогне оптимизирането на структурата му на финансиране. Изплащането на заема ще бъде на четири еднакви годишни вноски, започващи на 17 юни 2022 г. и приключващи на 17 юни 2025 г.

Още толкова са и средствата, които ще се вземат от МБВР. Те ще бъде в допълнение на заема от ЕБВР и ще допринесе за попълване на резервите на Фонда за гарантиране на влоговете. Предвижда се погасяването на главницата да се извършва на годишни вноски по схема - с първа вноска на 15 юни 2022 г. и последна вноска на 15 юни 2026 година.

„Заемът, който ще влезе във фонда за гарантиране на влоговете е превантивно действие. То няма да струва нищо на на българския данъкоплатец. Това е едно добро решение, което ще даде възможност финансовата система да бъде укрепена”, категоричен бе министърът на финансите Владислав Горанов по време на дебатите в НС при гласуването на споразумението . Според него спекулацията, че през 2022 и 2025 година държавният бюджет ще трябва да връща нещо, е невярна.”Говорим за банкова гаранция, която няма нищо общо с държавен дълг", обясни още Горанов

Той добави, че в българската банкова система има 46 млрд. лв. гарантирани влогове, а в момента след фалита на КТБ във фонда има малко под половин милиард лева. “Ако имахме работещи механизми в законодателството, когато се случи КТБ нямаше да водим този разговор сега”, каза още министърът на финансите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване