06/11/16 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Прокуратурата разследва "Булброкърс" на Прокопиев за злоупотреба с доверие

 Неговата "Алфа Финанс" напуска капиталовия пазар заради натиск

Софийска градска прокуратура е привлякла като обвиняем изпълнителния директор на инвестиционния посредник “Булброкърс” Радослав Рачев.

Това съобщи за “24 часа” говорителят на прокуратурата Павел Панов. Разследването е образувано по сигнал на Комисията за финансов надзор, уточни той. Обвинението е за престъпление по чл. 217, ал. 4 от Наказателния кодекс - за злоупотреба с доверие.

 

Наказанието е

до 5 години

затвор и глоба

от 100 до 300 лв., обясни Панов. Той отказа повече подробности, тъй като разследването продължавало.

Сигналът на КФН, по който е образувано делото, е за сделка с 33% от капитала на “ЕВН България - Електроснабдяване” и ”ЕВН България Електроразпределение”. Тя бе направена в края на 2011 г. през Българската фондова борса При продажбата на държавния дял “Булброкърс” е действал като консултант и представител на държавата в лицето на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Едновременно с това

посредникът е

представлявал

и мажоритарния

акционер

в двете дружества EVN AG”, пише в сигнала на комисията до прокуратурата. И също, че“има основателни съмнения за незаконосъобразно протичане на приватизацията на 33% от капитала на енергодружествата, за извършени злоупотреби в тази връзка и за нанесена щета на държавния бюджет в огромен размер”.

Сметките на финансовия регулатор

показват щета

на бюджета

за 87 млн.лв.”,

твърдят от регулатора. Те са убедени, че “тази щета следва непосредствено от действията на инвестиционния посредник “Булброкърс”, организиращ продажбата на държавния дял от капитала на двете посочени дружества.

“Оценяваме обвиненията към мениджмънта на “Булброкърс” като абсурдни и напълно безпочвени. Те са построени върху сигнал на Стоян Мавродиев и почиват върху многократно опровергавани неверни допускания и твърдения”, контрираха пред “24 часа” от “Булброкърс”. Оттам припомнят също, че Административен съд - София - град, в окончателните си решения по същия казус, посочва, че не може да става дума за каквото и да е ощетяване на държавата, за конфликт на интереси или пазарни манипулации”.

Стоян Мавродиев СНИМКА: 24 часа
От посредника твърдят още, че

 

сделката е

извършена по

цени с 1/3 над

минималната.

И добавят, че ще “използват всички законови среддтва за да защитят своя и на клиентите си интерес”.

Подозренията на шефа на комисията Стоян Мавродиев пък надхвърлят преките вини на мениджмънта на посредника. Той твърди, че въпросната сделка е ощетила бюджета и че е била осъществена от “приятелския кръг Дянков - Трайков - Прокопиев”. Името на собственика на “Икономедия” - Иво Прокопиев е намесено, тъй като според Търговския регистър, чрез “Алфа финанс холдинг” АД и “Финансиа груп” АД той е собственик и на посредника “Булброкърс”. 

“Алфа Финанс” напуска финансовия пазар заради натиск

На 10 юни “Алфа Финанс Холдинг” АД извърши пълно предсрочно погасяване на остатъка по облигационния си заем в размер на 2,845 млн. евро, включващ главница, лихви и допълнителни плащания, се казва в официална позиция на дружеството.

Първоначалният размер на облигационната емисия беше в размер на 8 млн. евро. Решението за предсрочното погасяване е вследствие на стратегията на групата за оптимизиране на финансовите задължения и оттегляне от капиталовия пазар поради безпрецедентния системен административен натиск и тормоз, налагани през последните години от страна на Комисията за финансов надзор (КФН).

За седемте години от емитирането на облигационната емисия през 2009 г. до момента срещу “Алфа Финанс Холдинг” АД и мениджмънта ѝ са издадени 95 акта, 93 наказателни постановления, над 25 принудителни административни мерки, както и над 100 писма с искане за информация, често в невъзможно кратки срокове. Много от тези мерки са успешно оборени по съдебен път, а за част от тях процесите продължават.

Важно е да се отбележи, че почти всички наказателни производства са започнали след февруари 2013 г., когато във в. “Капитал” излиза информацията, че председателят на КФН г-н Стоян Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари, придобити от наркотрафик, известно като делото “Брендо”.

Издател на в. “Капитал” е Иво Прокопиев, мажоритарен акционер и главен изпълнителен директор на “Алфа Финанс Холдинг” АД.

Формалното основание на КФН за административните мерки срещу “Алфа Финанс Холдинг” АД беше качеството му на емитент на публично търгувани инструменти (облигации) и “потенциалната възможност да бъдат увредени интересите на облигационерите на холдинга”.

Предсрочно погасяване на облигационния заем в пълен размер фактически доказва безпочвеността и липсата на основание за действията на КФН.

“Алфа Финанс Холдинг” АД е водеща българска финансова, инвестиционна и икономическа група с над 15-годишен успешен опит в инвестиране, управление, преструктуриране, развитие и продажба на различни компании и проекти.

Групата притежава значителен експертен и мениджърски опит в секторите индустрия, финанси и банково дело, енергетика, недвижими имоти. Екипът на “Алфа Финанс Холдинг” АД е участвал в успешното реализиране на множество инвестиционни проекти и управление на дейности в страни от Европейския съюз, Македония, Сърбия, Турция и Украйна, както и в Югоизточна Азия. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване