06/14/16 19:32
(http://www.klassa.bg/)

"ИНИЦИАТИВА ЗА МЛАДЕЖКА ЗАЕТОСТ" ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ 2014-2020Г."

Сдружение ЦМДС ще предостави интегриран пакет от активни услуги на пазара на труда насочени към икономически неактивни младежи от сегрегираната ромска и турска общност в гр. Кърджали. За ефективно противодействие на високата младежка безработица в гр. Кърджали, бенефициента ще реализира следните ключови проектни дейности: услуги по идентифициране, активиране, обучения по професионална квалификация и осигуряване на трудова заетост.                

Включените в проектното предложение ключови мерки и дейности ще допринесат за подобряване на професионалните знания и умения на идентифицираните младежи и за устойчивото им интегриране и социално приобщаване чрез активиране и заетост. С осъществяването на проекта ще се даде шанс за успешна трудова реализация и социална интеграция на неактивни младежи от сегрегираната ромска и турска общност в гр. Кърджали. Мотивирането и активирането на пазара на труда на младежите от целевата група по проекта ще допринесе за ръст на местната икономика и намаляване на социалната тежест на обществото.  

Предложения интегриран пакет от активни услуги на пазара на труда за насърчаване на заетостта на икономически неактивните младежи ще надгради осъществяваните досега мерки за борба с младежката безработица. Осигуряването на трудова заетост на идентифицираните младежи ще допринесе за намаляване на социалната криза сред младите хора от сегрегираната ромска и турска общност и за увеличаване на социалния капитал в гр. Кърджали. Основните резултати от проекта са насочени към удовлетворяване на нуждите и потребностите на идентифицираните младежи, чрез ефективно партньорство и взаимодействие на неправителствени организации и бизнеса при решаването на ключови обществени проблеми.

Целевата група по проекта са 75 младежи от ромски и турски етнос (живеещи в сегрегирани квартали и махали в град Кърджали), на възраст от 16 до 29 години включително, които са икономически неактивни, и не са в образование и обучение. 

Допълнителни критерии, които квалифицират младежите към целевата група са те да за били извън заетост и извън образователната система за период от минимум 4 месеца преди включването в проекта, както и да не са били регистрирани в дирекция „Бюро по труда“ през предходните 12 месеца. 

Общата цел на проекта е „Активиране и интегриране, чрез заетост на икономически неактивни младежи в гр. Кърджали“. В проекта са заложени и следните специфични цели:

1) Подобряване на знанията и уменията на икономически неактивни младежи за успешна реализация на пазара на труда;
2) Активиране на пазара на труда на икономически неактивните младежи от сегрегираната ромска и турска общност в гр. Кърджали;
3) Подобряване на социалния капитал в гр. Кърджали, чрез предоставяне на активни услуги за младежи на пазара на труда;
4) Социално приобщаване и интегриране, чрез заетост на неактивни младежи живеещи в сегрегирани общности.

Планирано е осъществяването на следните проектни дейности:
1. Идентифицирането и активиране на икономически неактивни младежи
2. Мотивационни обучения
3. Обучения за придобиване на професионална квалификация
4. Наемане на младежи придобили професионална квалификация
5. Организация и управление
6. Информация и публичност

С осъществяването на проекта ще се постигнат следните резултати:

1.  75 неактивни участници от ромски и турски етнос (на възраст от 16 до 29г. вкл.) извън обучение или образование, са идентифицирани и включени в проектните дейности;
2. 60 неактивни участници от ромски и турски етнос (на възраст до 29г. вкл.)  са придобили професионална квалификация;
3.  48 неактивни участници от ромски и турски етнос (на възраст до 29г. вкл.) имат работа.

Всички желаещи от целевите групи, които искат да се включат в проектните дейности, могат да заявят участие, като се свържат с екипа по проекта на тел: 0889417371 или на e-mail: cmd_sofia@abv.bg

Проект № BG05M9OP001-1.002-0035 „Активни услуги за младежи на пазара на труда“ се осъществява от сдружение “Център за младежки дейности “София”(ЦМДС) с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020г.“, съфинансирана от ИМЗ (Инициативата за младежка заетост) на Европейския съюз. Общата стойност на проекта е 322 153,73 лв., от които 296 027,06 лв. европейско и 26 126,67 лв. национално съфинансиране. Финансовата подкрепа по линия на ИМЗ е предоставена чрез финансиране от Европейския социален фонд и специално разпределените средства за ИМЗ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване