06/15/16 18:40
(http://www.klassa.bg/)

Информация във връзка с проекта за изработване на Общ устройствен план на Община Бяла

 Не отговаря на истината твърдението, че предстои подписване на заповед за допускане изработването на Общ устройствен план на Община Бяла. Разпространената информация е невярна и манипулативна.

 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството многократно е изразявало принципната си позиция, че е наложително общините на територията на страната да разполагат с актуални общи устройствени планове /ОУП/, които да определят устройствената политика  за развитие на територията в дългосрочен период – с хоризонт 20-25 г., като гарантират опазването на природната среда и съхраняват недвижимите културни ценности. Министерството подпомага финансово общините при изработването на ОУП.

Съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ и Закона за устройство на територията /ЗУТ/, министърът на регионалното развитие и благоустройството допуска изработването на ОУП, като с акта за допускане одобрява и заданието за изработване на проекта.

За община Бяла е осигурено финансиране за изработване на ОУП за цялата територия на общината. От общината е изготвено задание за проектиране, което е прието с Решение на Общинския съвет от 13.02.2014 г. Заданието е внесено в Министерството на околната среда и водите, което се е произнесло по него със становище №04-00-734/17.03.2014г., че проектът подлежи на задължителна екологична оценка съгласно чл.85, ал.1 от Закона за опазване на околната среда и на оценка за съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитените зони по реда на чл.31, ал.4 във вр. с ал.1 от Закона за биологичното разнообразие. Задължително условие за одобряване на ОУП е наличието на положително становище от МОСВ по реда на ЗООС и ЗБР.

Съгласно ЗУТ и Закона за културното наследство, заданието за проектиране задължително се съгласува с Министерство на културата, преди неговото одобряване. МК е съгласувало заданието с писмо №04-01-1234/4/ от 03.05.2016 г., като предоставя информация и данни за допълване на заданието и изисква допълнителна информация от община Бяла, за което кмета на общината е уведомен с писмо №91-00-15/02.06.2016 г.

След допълване на заданието за проектиране с изисканата информация от общината в МРРБ ще бъдат разгледани и отразени всички бележки и препоръки по становищата на МОСВ и МК преди неговото одобряване.

Задължително изискване на МРРБ при изработването и приемането на ОУП на Черноморските общини е съобразяването им с приетите специализирани карти и отразяване на границите на морските плажове. Морските плажове са изключителна държавна собственост и върху тях не се допуска застрояване. Такова изискване към ОУП ще бъде включено в заданието за проектиране преди неговото одобряване от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

ЗУТ дава възможност за ревизиране на действащите ПУП и непотвърждаване на техните предвиждания в ОУП, ако същите противоречат на екологичните изисквания съгласно екологичната оценка към плана. Съгласно чл. 103а, ал. 1 от ЗУТ в проекта за общ устройствен план се съобразяват предвижданията на заварените подробни устройствени планове, одобрени до датата на издаването на разрешенията по чл. 124. Промяна на предназначението, начина и характера на застрояване на поземлените имоти, за които е налице одобрен подробен устройствен план, се допуска само за изграждането на обекти - публична държавна собственост или публична общинска собственост, както и с цел защита на обществени интереси - опазване на околната среда и на човешкото здраве, опазване на земеделски, горски и защитени територии и защитени зони.

Въпреки наличието на ясна законова разпоредба това изискване ще бъде включено в заданието за проектиране.

Одобряването на ОУП на община Бяла, който предстои да бъде възложен, ще бъде извършено след провеждане на консултации и обществени обсъждания. Проектът ще бъде публикуван на интернет страницата на МРРБ и на общината.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване