Тъмната страна на японската порноиндустрия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586430

Японската порнографска индустрия, която има приходи за милиарди долари, разпространи официално извинение след обвинения, че няколко жени са били принуждавани да участват във филми за възрастни. Любителите на софт порнo имат по-лошо отношение към жените Този месец бяха арестувани трима „ловци на таланти", обвинени, че са принуждавали жена да участва в повече от 100 порнофилма в продължение на няколко години. Актрисата била заплашвана, че ако ...

Опасностите, които крие взирането в смартфона на тъмно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586432

Имате навика да се взирате в телефона си на тъмно, докато вечер лежите в леглото? Ако отговорът е "Да", трябва да знаете, че тази практика може да причини проблеми със зрението, предупреждават британски експерти, цитирани от Асошиейтед прес. С подробното описание на два случая на жени, които временно са загубили зрението си заради редовно взиране в смартфони на тъмно, лекарите искат да отправят предупреждение към останалите за необичайния феномен. Двата случая са описани в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин". Жените, чиито имена не се споменава...

Даниел Асенов взе първа квота в мъжкия бокс за Рио 2016

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/23/2782678_daniel_asenov_vze_purva_kvota_v_mujkiia_boks_za_rio/?ref=rss


Българският боксьор Даниел Асенов спечели олимпийска квота в категория до 52 кг на квалификационния турнир в Баку (Азербайджан).

Асенов, известен с прякора Тайсъна, се класира за полуфиналите, след като победи по точки с 3:0 съдийски гласа французина Ели Конки.

С това той си осигури класиране за Рио 2016, тъй като от категорията първите петима получават визи за игрите. Това е първа квота в мъжкия бокс за България за олимпиадата.

Във вечерната сесия днес на ринга...

Корнелия Нинова отива в Москва по покана на "Единна Русия"

http://offnews.bg/news/n_1/n_631558.html

Новоизбраният председател на БСП Корнелия Нинова заминава за Москва по покана на управляващата в Русия партия "Единна Русия".  От пресцентъра на БСП съобщиха, че до Нинова е отправена покана да посети Москва в периода 26-27 юни 2016 г. и да вземе участие във второто заседание на XV Конгрес на „Единна Русия“. Изпълнителното бюро на БСП реши делегация от партията, водена от Корнелия Нинова, да се включи в работата на Конгреса и в кръгла маса „Светът 2016. Предизвикателства и заплахи“.

Николай Расторгуев: Мразя да пея на трапеза

http://www.cross.bg/horata-nikolaii-rastorgyev-1512242.html

/КРОСС/ Ругатнята е част от руския фолклор, споделя фронтменът на “Любэ” Николай Расторгуев е роден на 21 февруари 1957 г. в семейство на шофьор и шивачка. Родителите му и досега живеят с дъщеря си в китното градче Лъткарино. Дядо му е бил известен потомствен ковач. Като дете Николай не е бил отличник, но пък става страстен фен на “Бийтълс”. Именно техните хитове са го тласнали към музиката. Фронтменът на “Любэ” обича билярда, гледа много филми, пуши лула и ароматни пури. Постоянно слуша “Бийтълс”, Чайковский и Рахманинов. Народен артист на Русия от 2002-а. Член е на партията “Единна Росия” от 2006-а. Солистът на група “Любэ” Николай Расторгуев определено не обича да разкрива детайли от личния си живот. Не защото е “затворен”, а защото времето не му стига. “Стандарт” успя да го разговори след репетицията в Ямбол преди страхотния концерт там, който премина при жега от 39 градуса. Фронтменът запали цигара на сянка и коментира изтощен от горещината: “Ето ти слънчева България!”. За Деня на победата Расторгуев показа по кината в руската столица филма “72 часа”, направен по реални събития от Великата отечествена война – за дейността на младежка организация под прикритие, действаща в окупираната от немците територия Людиново, Калужска област

Сценарият "Брекзит": Какво се случва през първите 7 дни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/23/2782272_scenariiat_brekzit_kakvo_se_sluchva_prez_purvite_7_dni/?ref=rss


Бюлетините са пуснати, британците са се произнесли за напускане на ЕС. Алистър Макдоналд описва за "Ройтерс" какво би станало в първите часове след тази промяна, която повечето политици в Европа разчитат да не се осъществи.

Това е приблизителна карта на събитията, които ще настъпят след 23 юни, основаваща се на разговори с много дипломати и правителствени представители, малцина от които говорят публично от страх да не разпалят допълнително дебата във Великобритания.

Тайни...

Ученици от В. Търново, дарени от Цветанов, го посетиха в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598786

Ученици от В. Търново, дарени от Цветанов, го посетиха в парламентаученици от седем великотърновски училища, сред които ПМГ „Васил Друмев“, ЕГ „Проф. Асен Златаров“, Старопрестолната гимназия по икономика, Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов“ и ПГСАГ „Ангел Попов“ посетиха зам.-председателя на ГЕРБ и лидер на депутатите на партията Цветан Цветанов.

Как да изберем грим, прическа и тоалет за музикален фест?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586426

Лятото тепърва започва, а с него и много музикални фестивали на открито. Те отдавна не са просто двучасови концерти, а целодневни забавления и станаха супер популярни у нас. Но как да изберем подходящия грим, прическа и удобен тоалет за любимия си фестивал или концерт? Нека разберем: Грим След като изравним кожата с фон дьо тен, поставяне на основа за сенки, която ще прикрие веничките по клепачите и ще изравни иначе полупрозрачната кожа. После фиксираме с малко полупрозрачна пудра.Изрисуваме плътна черна очна линия, която покрива голяма част от...

Русия е готова да проведе преговори с турския външен министър в Сочи

http://www.cross.bg/ministri-ministur-sochi-1512241.html

/КРОСС/ Русия е готова да проведе двустранни преговори с турския външен министър, ако той отговори утвърдително на поканата да участва в съвещанието на външните министри на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) в Сочи. Това заяви в четвъртък пред РИА Новости зам.-външният министър на РФ Василий Небензя. „Ние сме поканили всички министри и ги очакваме, включително и на Турция и Украйна. Засега обаче, нямаме отговор. Смятам, че тази седмица или максимум в началото на следващата ще бъде ясно кой ще участва“, заяви Небензя. Той поясни, че форматът на съвета на външните министри на ОЧИС не предполага провеждането на двустранни срещи, защото това е многостранна площадка. В същото време той предположи, че ако турският министър се появи на съвещанието в Сочи, то „той ще поиска да разговаря с нашия министър“. „И ще има такава възможност – ние не бягаме от никого, не се крием. Разговаряме с всички и в този смисъл сме отворени за всякакви разговори“, добави Небензя, цитиран от Газета.ру. В ОЧИС влизат страните от региона на Черно море и Балканския полуостров. Съвещанието на външните министри ще се проведе на 1 юли в Сочи. По-рано представителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че в ситуацията със сваления през есента миналата година руски военен самолет Су-24 не се обсъжда поднасянето на извинения или компенсации.

Морето изхвърли 10 мъртви делфина край Бургас тази година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586431

10 мъртви делфина изхвърли морето по Южното Черноморие от началото на годината до момента. Данните съобщи главният експерт от Регионалната инспекция на околната среда и водите в Бургас Таня Манолова. Преброиха делфините в Черно море Бозайниците са от вида муткур, по-известен като морска свиня, който по думите на експертите е изключително лаком. Делфинът влиза в пасажите, оплита се в рибарските мрежи, а след като 15 минути не може да изплува над водата и умира. За да ...

Brexit: Как биха гласували другите страни, ако са на мястото на британците?

http://offnews.bg/news/n_1/n_631557.html

Както сте забелязали, от няколко дни под всяка статия в OFFNews има анкета, която ви пита какво бихте избрали, ако можехте да гласувате на британския референдум. Тази анкета се излъчва във всички европейски страни. Тя няма претенции за представителност, но тъй като е публикувана в доста от най-големите сайтове на всички европейски страни, дава известна представа какво би направил всеки народ, ако е на мястото на британците по време на референдума, на който трябва да изберат дали да останат в Европейския съюз или да го напуснат. Съотношението във всяка страна можете да видите, ако натиснете бутона 'Showt' в анкетния панел. От гласуването досега става ясно, че България е една от най-силно подкрепящите оставането на Великобритания в Европейския съюз. По-голяма подкрепа за тази кауза има само в Малта, а почти като нас смятат ирландците. На другия полюс са словаците и гърците. Ако те бяха на мястото на британците, интрига нямаше да има - над 70% са за напускане на Съюза. Какво мислят самите британци? Според резултатите от анкетата драма няма - привържениците на оставането в ЕС са 59% срещу само 41%, които искат напускане. Този резултат значително се различава от прогнозите на социолозите. Почти всички от тях също предвещават победа на проевропейската кауза, но с доста по-малък процент, който варира между 1 и 8. Кой е познал най-точно ще разберем утре около полунощ, когато се очакват първите резултати от съдбоносния за бъдещето на Европа референдум.

Оled телевизори на LG ще представят Северното сияние в Исландия

http://www.cross.bg/oled-reiikyavik-siyanie-1512235.html

/КРОСС/LG Electronics (LG) стартира кампания, която да направи Северното сияние, познато като Aurora Borealis, видимо за зрителите по целия свят. Идеята ще бъде реализирана по възможно най-впечатляващия начин - чрез спиращите дъха HDR технологии в 4K OLED телевизорите на LG. Компанията ще излъчи OLED Aurora Borealis на 20-и юли на специално събитие-концерт в Рейкявик, Исландия. В него участие ще вземат исландската банда Of Monsters and Men и ще бъде последвано от 4-месечна фотоизложба, представяща красотата на Исландия посредством OLED телевизори от LG. Северното сияние не може да бъде наблюдавано в Исландия от месец април до август. Причината за това е среднощното слънце, заради което държавата е огрята от светлина почти 24 часа в денонощието. Ето защо, за да предостави на туристите и жителите в страната единствената по рода си възможност да видят Северното сияние през летните месеци, LG канят близо хиляда гости на концерта по наслов „the Lights Out, Stars On", на който ще се изяви бандата-домакин Of Monsters and Men. В една от нощите, върху спечелилата множество награди концертна зала Harpa в Рейкявик ще бъдат включени 40 големи OLED телевизора, монтирани в масив върху стъклените панели на сградата, наподобяващи елегантния Picture-on-Glass дизайн на LG SIGNATURE OLED

Графика на деня: На колко възлиза личното богатство в света?

http://www.investor.bg/drugi/338/a/grafika-na-denia-na-kolko-vyzliza-lichnoto-bogatstvo-v-sveta-219458/

Личното благосъстояние в Азиатско-тихоокеанския регион е задминало това на Северна Америка за пръв път през миналата година

Премиера на книгата "Убийството на Ботев" в клуб "Перото" на НДК в петък

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598809

Премиера на книгата "Убийството на Ботев" в клуб "Перото" на НДК в петъкКнигоиздателска къща "Труд" и в. "24 часа" избраха най-актуалното книжовно средище в НДК - литературния клуб "Перото",  за да представят книгата сензация "Убийството на Ботев" на разследващия журналист Росен Тахов. Премиерата е на 24 юни, петък, от 18,30 ч. Книгата ще бъде представена от поета Румен Леонидов.

Плевнелиев: Ако ЕС се разпадне, ще има война

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-ako-es-se-razpadne-shte-ima-vojna-6055412

Подобно предупреждение отправи и британският премиер Дейвид Камерън още през месец май

Джейми Варди подписа за още 4 години с "Лестър"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/23/2782668_djeimi_vardi_podpisa_za_oshte_4_godini_s_lestur/?ref=rss


Нападателят Джейми Варди се разбра за нов четиригодишен договор с английския футболен шампион "Лестър сити", обявиха от клуба.

С това се слага край на спекулациите за негов трансфер. След месец на слухове за бъдещето му той е отхвърлил офертата на "Арсенал", който беше готов да задейства клаузата за откупуване от 20 милиона паунда.

"Лестър сити" днес се договори с представителите на Джейми Варди за удължаване на контракта на английския национал за още четири години. Двете...

Офицерският плаж във Варна вече има наемател, а водата е годна за къпане

http://www.moreto.net/novini.php?n=324345

Качеството и чистотата на водата на Офицерския плаж е в нормите, показват последните две проби. Ако и третата се окаже чиста, ивицата ще бъде отворена за къпане в понеделник. Това каза областният управител Стоян Пасев, предаде репортер на Moreto.

Шофьор е със сериозни травми след катастрофа на магистрала „Тракия"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586429

Шофьор е в болница със сериозни травми след катастрофа на магистрала „Тракия". ТИР блъсна „Мерцедес" в отсечката на аутобана между селата Войводино и Труд около 5.30 часа тази сутрин. По първоначални данни ТИР-ът навлязъл в аварийната лента и блъснал отзад спрелия „Мерцедес", който се отместил в лявата лента за движение. Трафикът бе затруднен в продължение на часове заради инцидента. Тир удари мерцедес на АМ Тракия до Пловдив 22-годишният шофьор на автомобила от Асен...

Манолова пита КЕВР защо бави махането на юрисконсултските такси на топлофикациите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598801

Манолова пита КЕВР защо бави махането на юрисконсултските такси на топлофикациитеОмбудсманът Мая Манолова ще участва днес, 23 юни 2016 г., в заседанието на Комисията за наблюдение дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 16.00 часа в зала „Изток“ на пл. „Народно събрание“ №2, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. Темата е „Защита правата на потребителите в отношенията им с топлофикационните дружества“.

Станимир се крил 3 дни от страх - откраднал 2 лв. от къщи, загубил тояга

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598778

Станимир се крил 3 дни от страх - откраднал 2 лв. от къщи, загубил тояга9-годишният Станимир Мичков, който бе намерен снощи след тридневно издирване, се е крил в гората от страх, коментираха разследващите. Както "24 часа" първи съобщи, хлапето бе открито на 7-8 км от с. Богдан, където е живеело. В понеделник, когато изчезна, детето откраднало 2 лв. от къщи и загубило тоягата.

Когато мъртвите гласуват...

http://www.mediapool.bg/kogato-martvite-glasuvat-news250769.html

Колкото и да се иска на едни или да не се иска на други, предстоят избори. Проблемът е, че дори тези 59% от нашите съграждани, твърдо решили (според изследването на "Алфа рисърч”) да гласуват за президент, не знаят за кого.   Първа специфика на тези избори: липсата на кандидатури до последния момент, което не е политическа неразбория, а умисъл. По този начин демократичната процедура се изпразва от съдържание, а институцията олеква.   Замислете се какво се получава тогава: ще гласуват малко над половината от българските граждани, от които двете основни президентски двойки ще съберат най-много по една трета от гласовете. Накрая новият български президент (който и да е той), ще бъде избран реално от около 15% от населението: политическите клиентели на подкрепящите го партии, заедно с контролираната от тях администрация и корпоративния вот, без да изключваме, разбира се, шепата негови симпатизанти. Да не говорим за референдума (каквито и както и да са формулирани въпросите в него), който е малко вероятно да събере 3 млн. гласове.   Перспектива не е сияйна и няма как да ни радва. Така се стига до онова, което още в зората на ХХ в. Шарл Пеги бе нарекъл карнавала на властта: „правителството прави изборите, а изборите правят правителството… Населението гледа, а страната е приканена да плати.” Звучи до болка познато.   Втората специфика на тези избори е също добре позната: наложените ограничения върху гласуването в чужбина и "мъртвите души” в избирателните списъци. По тях много се изписа и изговори, тъй че няма да се спирам отново на това.   По-важното според мен е какво следва след президентските избори наесен. Не само по отношение на избора на нов държавен глава (който е от съществено значение в създалата се ситуация в България), но и на гражданската активност, доста позамряла от началото на годината.   Политически задънената улица, в която се озовахме, донякъде се дължи и на пасивността на гражданите. Сякаш забравихме уроците от лятото на 2013 г. Тогава политиката се коригираше от колективното гражданско действие, нещо което нарекох тогава "хоризонтална гражданственост”, покриваща случващото се в най-широк периметър. От изразяването на критически глас на протестите чак до отдръпването или безразличието (както е показано и в класическата творба на Албърт Хиршман Exit, Voice and Loyality, 1970).   Сега е друго, във времето на апатията сме, в съчетание с политическия популизъм, който ни залива отвсякъде. Пълно политическо мъртвило. Вождове, полу-вождове и четвърт-вождове, пишман патриоти и "руски копанки” (както ги е наричал Захари Стоянов), са навред в очакване откъде ще капне нещо. А в същото това време доверието на гражданите намалява, пропорционално на желанието им да не гласуват. Което, според теорията на демокрацията, е условие за злоупотреба с власт. Огюст Конт го е формулирал отдавна: народната мощ се проявява най-вече в порицанието. Сиреч управляващият народ е недоверчивият към властта народ.   А какъв е бездействащият народ, всеки сам да си отговори.   Въпросът днес е: как отново да върнем хората в политиката?   Изборите, каквито и да са те, са само една от формите на демократичната активност. Политическото не се изчерпва с еднократното заставане пред урните. Да, гласуването е от съществено значение (важно е да се гласува, но и да има за кого да се гласува). Това е демокрацията на изразяването. Не по-малко важни обаче са и други форми на общото ни живеене, каквито са включването и намесата, които френският политолог Пиер Розанвалон нарича "истинските моменти на обществения живот. А тъкмо те се поизгубиха в днешната българската политика, сведена до партийните си активи и до медийното отразяване на поредните премъдрости на вождовете. И тъй като от изток подухват променливи ветрове, не е все едно как гражданите ще се включат и по какви подводни камъни стъпваме. Как изглежда карнавалът на българската политика днес е въпросът на въпросите. Засега той изглежда рестриктивен и изключващ: няма да дадем, няма да позволим на други (разни българи в чужбина) да определят управлението на страната, по какви правила и как ще живеем тук. Боя се обаче, че това е само първата стъпка. Втората винаги идва с внасянето на опит отнякъде. И тъй като на част от българите им е писнало, а на останалите е попречено да гласуват, ще трябва да се изнамери нещо стъписващо ново. А тъкмо в Путинова Русия се случват умонепостижими неща, до които нашенските русофили тепърва ще трябва да дорастват. Така например около 24 май на организирания от Кремъл Антикризисен форум в Александро-Невската лавра в Петербург бе лансирана следната зашеметяваща идея за демокрацията: руският академик Александър Агеев, директор на Института за икономически стратегии към РАН, заяви, че се обмисля възможността да се предоставят избирателни права на …27 млн. загинали в хода на Великата отечествена война… Да, няма грешка, не мислете, че сте схванали погрешно. Просто сме в прякото продължение на Гоголевите "Мъртви души”: "Е, да, не за живите иде реч; Бог с тях. За мъртвите питам…”. Идеята на академик Агеев (член на авторитетния "Изборски форум”, заедно с кремълските евразийци акад. Сергей Глазев, проф. Александър Дугин и Александър Проханов) е съвсем конкретна: щом "Великата отечествена война е точката на консолидация на руското общество, редно е да се даде възможност на загиналите 27 млн. руски граждани да влияят на текущата политика на Русия, за чието развитие и спасение те са имали непосредствен принос”. А как на практика може да стане това? И тук академик Агеев има повече от конкретно предложение, обсъждано в кремълските среди: от тяхно име да гласуват специално упълномощените им потомци, избрани по подобие на инициативата "Безсмъртният полк”. Ето няколко думи за нея. От година насам по идея на Путин стотици хиляди руснаци излизат на 9 май, а и на други национални празници, с портретите на загиналите си във войната родственици. Акция, която изисква размисъл. Макар и да се представя като спонтанна инициатива от низините, "Безсмъртният полк” е гигантска пиар-акция на Кремъл, целяща да покаже, че Русия не е само "ресурсна държава” (петрол, газ и ядрени ракети), а нещо като "патриархат” с родовоплеменни корени, което прави толкова важни фигурата на Ветерана и обобщения образ на Дядото-Герой. Езикът на акцията е смайващо елементарен: "Воювали сме! Победили сме! И пак ще победим! Влезли сме във Варшава и Берлин и отново ще влезем там…”. Но не това е най-главното. Руски журналисти пишат, че истинските ветерани от Втората световна се броят на пръсти (повечето, вследствие на раните си, са се споминали на 60-70 години), а вместо тях на обществото се представят техни връстници, накичени с медали. И друго, което е още по-стъписващо – пълната карнавалност на това начинание. Войната е трагедия, скръб, оголена памет.   В акцията "Безсмъртният полк” няма нищо такова. Пълно отсъствие на семейна памет и лични истории. Стотици хиляди хора, фанатизирани от страната си и нейното историческо минало, дефилират широко усмихнати, със съветски знамена и портрети в ръце. И което е още по-стряскащото – настоящето е вместено по доста уродлив начин в тази карнавалност на Победата: децата шестват заедно с родителите си, облечени във военни униформи и накичени с медали; пуснати са в продажба специални детски колички във формата на танкове и самолети. А мнозина руснаци слагат по колите си надписи: "Към Берлин” и "Отивам за немкини”… Тъкмо в този контекст идва и предложението на акад. Александър Агеев 27 млн. загинали по време на Втората световна война да гласуват, представлявани със специални удостоверения от своите потомци. При това, допълва той, "редно е да се даде такова право и на други поколения загинали граждани на Русия (какви и колко академикът обаче не уточнява). Идеята е повече от стъписваща. Тя има толкова общо със съвременната изборна система, колкото Путин с демокрацията. В Русия така и така "гласуват” милиони "мъртви души”, та никой няма съмнение, че Путин ще се удържи пожизнено на трона. Кому тогава е потребно подобно политическо зомбиране? Целта е явно по-глобална: да се уверят руснаците, че властта в Русия е самодържавна и сакрална, а репресиите също имат сакрална природа – така че Иван Грозни и Сталин (заслужаващи скорошна канонизация) да си подадат днес ръце, държейки в тях бюлетини с името на Владимир Владимирович Путин. Изглежда, че все пак властта в Русия не се доверява напълно на живите, щом решава да принуди и "мъртвите да гласуват”.   "Зомби-инициативата” на Агеев предизвика истински взрив в руските социални мрежи. Едни пускат карикатури на Александър Матросов, който вместо на амбразурата, посмъртно щял да скочи върху изборната урна, други твърдят, че самият Владимир Владимирович бил загинал още през 1945 г. в Берлин в пиянска свада със сержантите Егоров и Кантария кой пръв да забие червения флаг върху Райхстага, а Русия се управлява от синклит от негови двойници или от неговия призрак, натъпкан с ботокс, силикон и формалин, който за по-сигурно нощем преспива в мавзолея на Ленин. Само представете си как това избирателно право може да се разшири и към предишните поколения. В туитър попаднах на предложения да се гласува и от името на Иван Сусанин, на Минин и Пожарски, както и на победените поляци. Други се питат кога ще приключат изборите, докато се извървят всички воини от Куликовската битка или Чудското езело и какво ще правят живите, докато гласът на Левитан (прочутият говорител на Московското радио), извиква поименно полковете още от Гражданската война… Някои негодуват, че раздигат костите на загиналите в ГУЛАГ, в подземията на Лубянка и на Бутовския полигон, които едва ли биха били щастливи да пуснат гласа си за чекиста Путин. А най-големите шегаджии иронично питат дали на покойниците няма да бъдат делегирани и пълни избирателни права – не само да избират, но и да бъдат избирани. Както е в Северна Корея, където Ким Ир Сен отдавна е мъртъв, но длъжността президент му е закрепена посмъртно, така че той продължава да управлява, а народът е повече от доволен. Някои пък предлагат гласовете да брои покойната българска гледачка баба Ванга, тъй популярна в Русия. На нея май щяло да й се получи. Спирам дотук с този невероятен руски принос към световната изборна система, питайки се няма ли у нас той да намери своите адепти, предвид на сегашната политическа криза. Колко му е Божидар Димитров, след като надстрои Голямата базилика в Плиска, да поиска изборни права за Аспаруховите българи (представлявани чрез генетична карта от своите потомци). А сетне и за Кубратовите или Алцековите българи. А още по-сетне и за тези от държавата на цар Иван-Асен II, простираща се от Струмица до Яш и от Оршова до Одрин (с възторжената подкрепа на ВМРО и ПФ). Тогава ще се приеме истинският български Изборен кодекс, който ще е за чудо и приказ, не като сегашния. В него само "най-истинските българи” (от хан Аспарух до Тодор Живков, сиреч на чиито паметници политиците поднасят цветя) ще имат право на глас.   А живите просто ще пускат от тяхно име бюлетини. Все едно за кого.   *Коментара на Тони Николов публикуваме от "Портал Култура" 

АБРО в спор със СЕМ за случая с Цвети

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/abro-v-spor-sys-sem-za-sluchaia-s-cveti-6055410

Журналистите не могат да получават инструкции и указания за упражняването на тяхната дейност

Алекси Сокачев пасти да яде - коментатор полудява на победния гол на Исландия (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_631556.html

Исландски футболен коментатор обра точките с емоционалните си викове при късната победа на Исландия срещу Австрия с гол в 90-тата минута. Разпространените кадри от исландската телевизия показват момента, в който Исландия отбелязва победния си гол. Още преди топката да е влязла във вратата, коментаторът вече е започнал да крещи неистово. За българския фен все още са пресни спомените от двубоя на Лудогорец срещу румънския Стяуа, в който защитникът на "зелените" Козмин Моци стана герой на Разград и класира отбора в групите на Шампионска лига. Името на футболиста бе повторено множество пъти от коментатора на bTV Алекси Сокачев и от този двубой насам сред феновете на футбола името на Моци се произнася крещейки и то няколко пъти. Алекси Сокачев:  Исландският коментатор: 

13 000 лв. броиха пловдивчанки на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/region/article/5598692

13 000 лв. броиха пловдивчанки на телефонни измамнициБлизо 13000 лева дадоха две възрастни пловдивчанки на телефонни измамници. Вчера по обяд на ул. “Христо Г. Данов” 76-годишна жена броила 5890 лева на непознат. Преди това пенсионерката била заблудена по телефона, че племенницата й спешно се нуждае от ваксина против свински грип. По същото време престъпниците взели 7000 лева от друга пловдивчанка

Красен Кралев се надява ЦСКА да внесе оздравителен план

https://www.actualno.com/bgfootball/krasen-kralev-se-nadjava-cska-da-vnese-ozdravitelen-plan-news_546780.html

Още чакаме документите за оздравителния план на ЦСКА. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев, предаде БГНЕС. Спортният министър коментира щекотливия казус, след като вече стана ясно, че като нищо в началото на следващия сезон може да има два "ЦСКА". „Не е добре да има дублиращи с клубове. Може би има пропуски в наредби и законодателство, които трябва да се изчистят и всичко ще си дойде на мястото. Нека всяка институция се произнесе по темата за ЦСКА и Литекс, след това

ДПС вдигна четири пъти таксите за тротоарното право в Кърджали

https://www.actualno.com/kardjali/dps-vdigna-chetiri-pyti-taksite-za-trotoarnoto-pravo-v-kyrdjali-news_546788.html

С решение на Общинския съвет в Кърджали таксата за тротоарното право се повишава 4 пъти, като това засяга главно собственици на кафенета и търговци, предаде БГНЕС. Поскъпването бе подкрепено от мнозинството на ДПС в местния парламент след предложението на кмета Хасан Азис за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните данъци, такси и цени на услугите на територията на общината. Да се увеличат приходите и да станат съизмерими с тези на други областни центрове,

Служители на летище София и синдикати протестираха срещу концесията на аерогарата

https://www.actualno.com/sofia/slujiteli-na-letishte-sofija-i-sindikati-protestiraha-sreshtu-koncesijata-na-aerogarata-news_546783.html

Синдикалисти и служители на летище София протестираха срещу плановете за концесия на аерогарата. Те направиха символична обиколка пред Терминал 1 на столичния аеропорт. Според недоволните, ако бъде под частно управление летището ще печели по-малко, отколкото сега. "Опитът в България показва точно това, една успешна концесия няма, няма запазено предприятие в целостта, в която е било. Това, което най-много ни притеснява е, че ще ни бъдат орязани всички социални придобивки. Както е тръгнало в ско

Джамбазки ще е в комисията на ЕП, разследваща Panama Papers

https://www.actualno.com/europe/djambazki-shte-e-v-komisijata-na-ep-razsledvashta-panama-papers-news_546784.html

Европейският парламент одобри списъка с 65 членове на анкетната комисия за Panama Papers ("Панамските документи"). От българските депутати е включен Ангел Джамбазки, става ясно от съобщение на ЕП. Комисията ще разследва избягване на данъци и пране на пари. Мандатът ѝ беше одобрен на 8 юни, а абревиатура ѝ ще бъде ПАНА (PANA). Пълният списък на членовете можете да видите тук.  По време на първото заседание ще бъде избран председател и най-много четирима заместник-председатели. Европейски

СОС официално призна, че градският транспорт се е подобрявал финансово преди да поскъпне билета

https://www.actualno.com/sofia/sos-oficialno-prizna-che-gradskijat-transport-se-e-podobrjaval-finansovo-predi-da-poskypne-bileta-news_546739.html

Столичният общински съвет прие доклад, внесен от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов за приемане на годишните финансови отчети за 2015 година на общинските еднолични дружества с ограничена отговорност и едноличните акционерни дружества. Най-важното, което стана ясно от докладите, е, че има 50% намаление на дълговете на общинските си транспортни дружества на годишна база. Именно дупка от 15 млн. лева във финансите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) беше основанието за вдигане на цената на

R-Design пакет за флагманите на Volvo

https://www.actualno.com/cars/r-design-paket-za-flagmanite-na-volvo--news_546683.html

Компанията Volvo представи нови модификации на фламаните си – седана S90 и комбито V90, които са получили допълнителен спортен пакет R-Design. От стандартните автомобили те се отличават по екстериора и интериора, както и по преработеното окачване.Седанът и комбито от серия 90 са получили нови предни брони със спойлер и увеличени въздухозаборници, различна решетка на радиатора, ексклузивни 5-спицеви джанти и сребристи корпуси на външните огледала. В салона са поставени спортни кресла, нов в

Огнян Донев: Конкуренцията, а не регулацията сваля цените на лекарствата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ognian-donev-konkurenciiata-a-ne-regulaciiata-svalia-cenite-na-lekarstvata-219472/

Диференцирана ставка на ДДС върху лекарствата би било положително за пациентите и за здравния фонд, каза предприемачът

Конкуренция при лекарствата, не регулация

http://www.cross.bg/donev-toest-biznesmenut-1512232.html

/КРОСС/Лекарствата, купувани от НЗОК, да бъдат без данък, предлагат фармацевтични компании и омбудсманът Мая Манолова. От гледна точка на пациентите това ще е положително, коментира бизнесменът Огнян Донев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. "По този начин ще се освободи един ресурс в размер на ДДС, който в момента НЗОК плаща, купувайки медикаменти, без да може да си възстанови това ДДС. Тоест тези 20% от 120 е точната цифра на икономията, която ще се реализира. Икономия не е необходима. НЗОК е обществен фонд, тези 20% могат да повишат качеството на Здравната каса към нас пациентите", обясни Донев. България е в челната редица на най-високо плащащите ДДС на лекарства, потвърди Донев. По думите му това предложение е добро за потребителите и за здравната каса. "От друга страна с парите, които ние осигуряващите се наемни служители или работодатели внасяме, захранваме с пари Здравната каса и сега с тези пари ще може да се даде една по-добра услуга към потребителя, а в случая всички ние сме пациенти", добави Донев. Говори се за въвеждане и на "ценови тунел" - това е тунел, в който ти можеш да бъдеш реимбурсиран с някакво лекарство, ако си до еди колко си процента от най-ниската цена, коментира още бизнесменът. "Тоест ако аз като производител предложа тройно по-висока цена, не би трябвало да да разчитам, че лекарството ще бъде реимбурсирано. Ако то не бъде реимбурсирано, пазарните позиции са незначителни или нулеви

Гърция губи до 16 млрд. евро годишно заради "бягство от данъци"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/06/23/2782628_gurciia_gubi_do_16_mlrd_evro_godishno_zaradi_biagstvo/?ref=rss


Гръцката държава губи до 16 млрд. евро годишно заради "бягство от данъци", съобщава организацията за изследвания "диаНЕОсис", като обръща внимание, че в същото време се харчат 28 млрд. евро за пенсии, 15 млрд. за заплати в държавния сектор, а 12 млрд. евро на година е обслужването на дълга.

Анализаторите на "диаНЕОсис" са си поставили за цел да изследват проблема с неплащането на данъци и да предложат решения, тъй като от 1975 г. насам в страната били гласувани 250 данъчни...

Осем водолази търсят изчезналия Петър в река Марица (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598713

Осем водолази търсят изчезналия Петър в река Марица (Снимки)Осем водолази от пловдивската пожарна търсят вече втори ден 19-годишния Петър от Гимназията по електроника и електротехника в града, който изчезна вчера около 18 ч. в река Марица. В акцията участват доброволци, както и съученици на младежа. Ученикът се разхождал по брега заедно с приятелката си Десислава, която учи в същата гимназия.

Елизабет Хърли захвърли дрехите в подкрепа за "Брекзит"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5598617

Актрисата Елизабет Хърли гордо показа дългите си крака в закачлива снимка, публикувана в профилите й в Туитър и Инстаграм, пише Dailystar.
51-годишната Хърли показа пределно ясно какъв ще бъде вотът й на референдума и призова последователите си задължително да гласуват, независимо дали са "за" или "против".
Актрисата Елизабет Хърли гордо показа дългите си крака в закачлива снимка, публикувана в профилите й в Туитър и Инстаграм, пише Dailystar. 51-годишната Хърли показа пределно ясно какъв ще бъде вотът й на референдума и призова последователите си задължително да гласуват, независимо дали са "за" или "против".

Скандал в ефира заради рокерите на Путин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5598780

Руските рокери „Нощните вълци“ тръгват днес към Европа, а една от спирките им е ѝ България. Много от критиците на "вълците" ги определят като „петата колона“ на Путин, която сее проруска пропаганда из Европа. Идването им в България предизвика ожесточен дебат в ефира на БТВ между Магдалена Ташева от "Атака", и Иван Сотиров от СДС.
Руските рокери „Нощните вълци“ тръгват днес към Европа, а една от спирките им е ѝ България. Много от критиците на "вълците" ги определят като „петата колона“ на Путин, която сее проруска пропаганда из Европа. Идването им в България предизвика ожесточен дебат в ефира на БТВ между Магдалена Ташева от "Атака", и Иван Сотиров от СДС.

Дрънкане на оръжия

http://www.cross.bg/voiina-rysiya-vreme-1512240.html

/КРОСС/ На 22 юни 1941 г. започва Втората световна война – дотолкова, доколкото въпреки победоносния марш на Третия райх, все още страната, която беше различна, стоеше настрани от този конфликт. Идеята, че пактът “Молотов – Рибентроп” е началото на войната, е доста комична. Много историци забравят, че дълго преди пакта “Молотов – Рибентроп” има много други съглашения, преговори, споразумения – включително конкордата през 1933 г. на Хитлер с папата, които нагнетяват облаците на войната над континента и света. С 22 юни всъщност се осъществява една историческа логика, при която двете страни са приемани години наред много повече като противници, отколкото като съюзници, и това личи от всякаква историческа документация. Пактът “Молотов – Рибентроп” е изключение. Не случайно английските вестници пишат за шок от този пакт. За да има шок, по това време Германия и СССР са се приемали, както е и било, като два стратегически и идейни противника, които временно сключват споразумение. Без него може би щеше да падне Ленинград. И ходът на Втората световна война би се развил в съвсем друга посока. Има мнение, че пактът е подписан от Молотов с цел да се предотврати войната. Някои твърдят, че това е най-мъдрата постъпка на Сталин, която дава време за превъоръжаване, за определяне на пространства, към които евентуално да се отстъпи

Росен Плевнелиев: Ако се разпадне ЕС, следва война

http://www.moreto.net/novini.php?n=324340

От тоталната омраза и жестоката война създадоха проекта за мир. Аз съм сигурен, че цялото прогресивно човечество си дава сметка за уникалността на този проект за мир, който е важен не само за страните от Европа, но и за света, посочи президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос по време на дискусия с президента на Германия Йоахим Гаук, предаде репортер на БГНЕС.

Кметът обеща: Площадки за стрийт фитнес във всеки варненски район

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586428

Във всички райони на Варна догодина ще бъдат изградени площадки за стрийт фитнес. За целта се разработва общинска програма, чиято стойност все още не е ясна, съобщи кметът на морската столица Иван Портних. Вече е готова първата подобна площадка. Тя се намира във „Възраждане" и е първа част от проекта за новия парк в квартала. Осигурени са възможно най-съвременните уреди, след съгласуване с неправителствени организации, уточни кметът при откриването. Новият спортен комплекс във „Възраждане" включва още едно фу...

Дервишки танц и електронен звук се смесват на сцената на Народния театър

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/06/23/2782161_dervishki_tanc_i_elektronen_zvuk_se_smesvat_na_scenata/?ref=rss




Мултимедиен танцов спектакъл с участието на Валентин Ганев, многоликият диджей и музикант Иван Шопов, световно признатият танцьор и хореограф Зия Азази ще представи магията на дервишкия танц в Народен театър "Иван Вазов". Neo Dervish ще има две представления на голямата сцена на 26 и 27 юни от 20 ч. съобщават от театъра.

В главната роля е известният дервиш Зия Азази, изнесъл над 450 представления в повече от 40 държави по света и обявен за най-добър танцьор в Австрия в...

Лиз Хърли се съблече гола заради Брекзит (снимка)

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/liz-hyrli-se-sybleche-gola-zaradi-brekzit-snimka-6055408

Въпреки заявената позиция в подкрепа на напускането на Великобритания, Елизабет Хърли отправя призив към сънародниците си да гласуват, независимо от възгледите си

Лиз Хърли се съблече гола заради Брекзит (снимка)

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/liz-hyrli-se-sybleche-gola-zaradi-brekzit-snimka-6055408

Въпреки заявената позиция в подкрепа на напускането на Великобритания, Елизабет Хърли отправя призив към сънародниците си да гласуват, независимо от възгледите си

Сериозно пострадал е единият шофьор от катастрофата на АМ Тракия, оперират го

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586427

Със сериозни травми - счупено бедро и контузия на гръдния кош е 22-годишният водач на мерцеса, който тази сутрин беше блъснат от ТИР на АМ Тракия в отсечката между с. Войводино и с. Труд до Пловдив. Това съобщиха за Дарик от УМБАЛ „Свети Георги“, където пострадалият беше откаран след катастрофата. От лечебното заведение заявиха още, че младежът е в операционна зала. Движението в района на инцидента вече е възстановено, съобщиха от АПИ. Катастрофата между лек автомобил „Мерцедес“  и ТИР стана на 132 км от АМ Тракия в отсечката между с. Войводино...

На круиз до Северния полюс с атомен ледоразбивач

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5598777

Руският атомен ледоразбивач "50 години от победата" започна поредната си круизна обиколка до Северния полюс. Корабът е нает от трима туроператори и на него ще се возят 132 туристи от Азия и Европа, предава БНТ. Продължителността на обиколката е 11 дни, а цената на пътуването излиза между 25 000 - 27 000 евро.
Руският атомен ледоразбивач "50 години от победата" започна поредната си круизна обиколка до Северния полюс. Корабът е нает от трима туроператори и на него ще се возят 132 туристи от Азия и Европа, предава БНТ. Продължителността на обиколката е 11 дни, а цената на пътуването излиза между 25 000 - 27 000 евро.

Има ли светлина в тунела за топлофикациите?

http://offnews.bg/news/n_1/n_631554.html

Доскоро Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) почти винаги се изживяваше като някаква кръстоска между енергийно и социално министерство. В крайна сметка, уж „независимата“ КЕВР се беше превърнала в един от най-политически зависимите органи в държавата, като всяко правителство „шушнеше“ на ухото на шефа на КЕВР да намалява цени на ток, вода и парно, за да бъдат щастливи избирателите. А някои избиратели, най-често в ромските гета, ако може пък изобщо да не плащат – те, като най-лоялни, следва да бъдат и най-щастливи. В интерес на истината сегашното ръководство на КЕВР даде сигнали с някои свои решения, че обективизмът ще надделее над популизма в работата на комисията. Амин! Лошият край в тази история е отдавна предречен от Маргарет Тачър – проблемът със социализма е, че рано или късно чуждите пари свършват. Това вече се случи с електроенергийния сектор – популизмът на гърба на ЕРП-тата (в които остава не повече от 5% от сметката за ток) работеше, докато чуждестранните инвеститори в сектора (две чешки и една австрийска компания) можеха да правят инвестиции с надеждата, че някога българските политици ще се осъзнаят и ще спрат с плоския популизъм. Преди около две години обаче инвеститорите в този сектор почнаха един по един да вдигат ръце. EоN директно се изтегли – като една от най-големите енергийни компании в Европа, немците прецениха, че циркът у нас ще има прекалено тежки последствия за репутацията им. Активите на EоN в България бяха продадена на загуба. Те бяха заместени от чешкия инвестиционен фонд Енерго Про, който е специалист по високо рискови инвестиции в енергийния сектор. Липсата на т.н. „стратегически купувач” беше логично следствие от загубите на EоN в България – когато един от най-добрите в света стратегически инвеститори се оттегля, няма как да очакваш да дойде подобен тип инвеститор. Същото се случи и с ТЕЦ Марица Изток 3, където италианската компания ЕНЕЛ, една от най-големите в Европа електрически компании, продадоха мажоритарния си дял на инвестиционния фонд КонтурГлобал, а не успяха да продадат дела си на подобен на тях стратегически инвеститор. Междувременно ЧЕЗ също неофициално вдигнаха ръце и компанията започна да се оглежда за купувач на активите им в България. Чехите закриха и ТЕЦ "Варна", поради невъзможността тя да работи непрекъснато на загуба. Интересът на инвеститорите във ВЕИ прекъсна напълно. Всичко това не премина и без солидно недоволство сред дипломатическия корпус – не един и два посланика се питаха публично докога ще продължава безумният популизъм в енергийния сектор. Европейската Комисия стартира и наказателна процедура срещу България за нарушения в газовия сектор. А чешката “Енерго про” и австрийската ЕВН започнаха дела срещу България в международния арбитраж към Световната Банка във Вашингтон, твърдейки, че КЕВР през периода 2010-2013 г. е причинила загуби на притежаваните от тях електроразпределителни и електроснабдителни чрез водената от нея регулаторна политика за цените на електроенергията. Е, след като ножът опря до кокала, политиците май дадоха зелена светлина на КЕВР да проведе нужните реформи. Макар и ненапълно все още, новият председател Иван Иванов се справи с това – пазарът на електроенергия е либерализиран, макар и все още съществуването на регулирана тарифна опция да обезсмисля конкуренцията при битовите потребители. При бизнеса обаче функциониращият пазар до голяма степен е факт. В обозримо бъдеще цялата търговия с ток ще минава през новосъздадената с помощта на скандинавски експерти енергийна борса. Такава зелена светлина за реформи обаче все още не е дадена изцяло за топлофикационния сектор. Там популизмът продължава с пълна сила, като надеждите, че чуждите пари няма да свършат, са все така живи. Топлофикациите в България устойчиво генерират между 40 и 100 милиона лева загуби на година, като най-голям дял има общинската "Топлофикация София". При нея загубите традиционно се поемат от данъкоплатеца – а неговият джоб се смята за бездънен. Към момента "Топлофикация София" е де факто в технически фалит, защото текущите ѝ задължения надхвърлят текущите ѝ вземания, машинната ѝ база не се обновява в степента, в която е необходимо – амортизациите надхвърлят новите инвестиции, а количеството просрочени над 3 години сметки вероятно е рекордно за целия свят (следствие на дълги години „добро“ отношение към клиента от някои от управляващите я чиновници в миналото, които бяха по-заети с оборудване на кабинетите си с джакузита). При останалите топлофикации положението не е особено по-различно. Дори в добре функциониращите топлофикации Варна (френската Далкиа) и Пловдив (австрийската EVN) се трупат загуби, въпреки че потребителите са доволни и броят просрочени над 3 години сметки е несъществен. През пролетта на миналата година предрекох, че ако КЕВР не започне да се държи адекватно и не предприеме спешни мерки, това лято ще се окаже, че половината топлофикации в България ще са пред фалит и отоплителен сезон 2016/2017 ще се посреща с Бог знае какво отопление. Гигантската годишна загуба от 100 милиона наистина докара топлофикациите до де факто фалит, макар и хлопването на кепенците все още да се чака. Всичко това беше ясно и предварително предвидимо. Неясното в случая е кога българските политици ще позволят на КЕВР да проведе адекватните реформи в сектора. Ножът е опрял вече до кокала, така че заравянето на главата в пясъка вече е излишно. КЕВР показа склонност към реформи с последните си решения в сектора, но все още има какво да се желае – например, крайно време е да се премине към одобрението на по-дългосрочни (3-5 годишни минимум) инвестиционни програми и тарифи в сектора. Трябва да се вземе ясно политическо решение - дали докато цените на горивото падат и даже в топла съседна Гърция се строят нови топлофикационни системи, в България, под натиска на популизма и некомпетентността, политиците ще фалират местните топлофикационни дружества? Или КЕВР ще последва добрите международни практики? Близкото бъдеще ще покаже.

Standard&Poor's ще намали кредитния рейтинг на Великобритания

http://econ.bg/Новини/Standard-Poor-s-ще-намали-кредитния-рейтинг-на-Великобритания_l.a_i.724822_at.1.html

Рейтинговата агенция Standard&Poor's вероятно ще понижи кредитния рейтинг на Великобритания от сегашния най-висок „ААА”. Това ще се случи, ако...

БСП- Лясковец изразиха тревога за финансовото състояние на Общината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586425

Социалистите в Лясковец излязоха вчера със своя декларация по повод финансовото състояние на Общината. В позицията си те обвиняват местната управа в „некомпетентно управление на публичните финанси”. „Ако след местни избори 2007, новото ръководство завари общинските финанси с над 1 000 000 лв. налични средства по сметките на Общината и без нито 1 лев неразплатени средства, то сега се стигна до невероятния размер от близо 1 000 000 лв. на неразплатените средства към 31.12.2015 г. и още толкова от заеми", пише в декларацията. Червените цитир...

Кафето предпазва черния дроб от болести

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586424

Голямо британско изследване установи, че кафето предпазва черния дроб от много болести, включително от омазняване, фиброза и цироза, съобщи в. "Дейли мейл". До неотдавна специалистите предупреждаваха да не се прекалява с кафето, защото то може да причинява рак. Миналата седмица обаче Световната здравна организация изтегли предишното си предупреждение за връзка между кафето и рак на пикочния мехур и каза, че ароматната напитка всъщност може да предпазва от някои видове рак на матката и черния дроб.

Ще промени ли продажбата на "Лукойл България" пазара на горива у нас

http://www.mediapool.bg/shte-promeni-li-prodazhbata-na-lukoil-bulgaria-pazara-na-goriva-u-nas-news250768.html

Появиха се не един и два коментара, свързани с информацията относно намерението на руската нефтена компания "Лукойл" да отдели или продаде свои активи в Италия, Холандия, Румъния и България, съобщена лично от шефа на руския гигант Вагит Алекперов в интервю за Ройтерс. Някои охарактеризираха това като похвално и че мениджмънтът на компанията знае какво прави, други пък видяха едва ли не краха на "Лукойл". "Лукойл" добива дневно около 2 млн. барела суров петрол. Притежава 13 % от находищата в Иран и съответно добива им. Не едно и две са притежаваните от компанията находища и в Русия. Причината за преструктурирането, според  Алекперов, е само и единствено желанието за концентриране най-вече в проучването и добива на нефт и газ. По думите му такъв тип преструктуриране са направили и други водещи компании в бранша като "КонокоФилипс" (ConocoPhillips), "Шеврон" (Chevron), "Шел" (Shell) и това едва ли не е модна тенденция в отрасъла. Какво обаче направиха водещите компании, за които говори Алекперов? "Шеврон" и Шел" обявиха за продажба свои малки рафинерии в желанието си да се освободят от активи със сравнително по-нисък марж на печалби. Става въпрос за рафинерии, работещи в региони на Щатите, където  лекият (шистов) суров петрол е в изобилие и насрещните ветрове от нарастващите цените на суровия петрол би ги поставило в още по-тежко положение. Докато "Лукойл" обявява за продан рафинерии и вериги бензиностанции в четири европейски държави. "Шеврон" и "Шел", заедно с "ЕксънМобил" (ExxonMobil) и "БиПи" (BP), обаче все още притежават в Щатите достатъчно капацитет за рафиниране на около 4.7 милиона барела на ден. Да, маржовете на печалба при рафиниране на суров петрол са се отдалечили вече от върховете, наблюдавани през 2015 г. Продължава да витае и страхът, че тъй като цените на нефта се възстановят от двугодишен разгром, рафинериите ще бъдат изцедени като поскъпването на петрола ще изпревари значително това на бензина и дизела. (Странно e, че у нас наблюдаваме точно обратна тенденция!?) Продажба на активи от рода на рафинерии и бензиностанции, докато маржовете са все още сравнително високи, позволява на компаниите да излизат на плюс в балансите си. Не знам за рафинериите в останалите страни, споменати за продажба от "Лукойл", но "Нефтохим Бургас" работи с така наречения кисел нефт и при пазарното изобилие на суровина с по-високо качество като сорта "Брент" и сравнително ниските му цени, нашата рафинерия не е в най-изгодната си позиция. Изумително беше и решението за направената инвестиция в "Нефтохим" от 1.5 млрд. долара за нова инсталация за преработка на нефт с високо съдържание на сяра (така наречения кисел нефт). Няма съмнение, че двугодишният разгром при цената на суровия петрол доведе проучването и добива до незапомнено изтощение, а от там и до свръхвисоки дефицити в касите на петролните компании и съответно мотивация да продават. В това отношение "Лукойл" по нищо не се различава от останалите. Двете западни компании обаче са инвестирали в други области на бизнеса си - "Шел"l похарчи 53 млрд. долара, за да купят "БеГе Груп" (BG Group) по-рано тази година, докато "Шеврон" изразходва сериозни средства до голяма степен в мащабни проекти за втечнен природен газ. Днес успешно работят големите рафинерии, които са добре интегрирани с техните производствени активи, т.е. нефтените полета, от които се осъществява добива на суровината, както и опериране на нефтохимическите заводи, които произвеждат много печеливши нефтопродукти. Вероятно при рафинериите на "Лукойл" нещата не изглеждат точно така и в този ред на мисли, продажбата на тези активи наистина е едно добро решение от страна на мениджмънта. Изтеглянето на обвиняваната за високите цени на горивата у нас "Лукойл" от българския пазар може да хвърли светлина дали руската компания  е истинската причина за скъпите бензини и дизел, но все пак това ще зависи от следващия собственик на рафинерията. За българските потребители точно това е най-важно – дали статуквото ще бъде запазено или ще бъде разрушен сегашният модел, властващ на българския пазар на горива.

Цветанов: Бъчварова полага максимални усилия, оценката я дава премиерът

http://www.cross.bg/tzvetanov-buchvarova-zasedanie-1512239.html

/КРОСС/Част от политическата реторика на опозицията е да иска постоянно политически оставки. Това каза пред журналисти в парламента председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, помолен за коментар за исканата от левицата оставка на МВР шефката Румяна Бъчварова. Цветанов припомни, че вчера по време на заседание на вътрешната комисия е имало възможност колегите му от всички парламентарни групи да зададат своите въпроси към вътрешния министър. „Смятам, че имаше достатъчно добри отговори, които бяха дадени. Имаше и въпроси, които не получиха отговори, които се очакваха", коментира обаче Цветанов вчерашното изслушване. Той изрази увереност, че с новите промени в Закона за МВР ще се разширят правомощията на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" и ще се даде по-добра основа за работа. Цветан Цветанов заяви, че има резон във всяка една критика, включително и в тази на опозицията. Той призна, че остава усещането, че не е приведен в известност целият криминален контингент. „Има много оперативна работа, която трябва да се свърши", коментира още Цветанов

Германският президент продължава натиска за съдебна реформа у нас

http://www.mediapool.bg/germanskiyat-prezident-prodalzhava-natiska-za-sadebna-reforma-u-nas-news250767.html

"Най-важно в България е да се продължи работата по законодателството, свързано със съдебната реформа и борбата с корупцията", заяви президентът на Германия Йоахим Гаук в четвъртък.   Той обсъди с председателя на парламента Цецка Цачева реформата в съдебната власт, въпросите с миграцията, борбата с корупцията, след като в сряда вечерта бе приет от държавния глава Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.    Добрите взаимоотношения с България са изключително важни за Германия, посочи Йоахим Гаук, цитиран от пресцентъра на Народното събрание.    Германия има нужда от надеждни и сигурни партньори, не от слаби и несигурни, заяви той и подчерта, че вътрешната стабилност и сигурност на държавите има ключова роля за това.    След срещата с Плевнелиев в сряда вечерта Гаук посочи, че ЕС очаква прогрес в структурите на правовата държава. Така ще бъдат налице съответните изисквания и предпоставки за едно пълноправно членство на България в Шенген.   Ние не виждаме никакви нерешими проблеми, даже Германия трябва да се справя с редица проблеми, това важи за всички европейски страни, допълни още той.   Президентът Плевнелиев отбеляза също сътрудничеството с Германия в правосъдието, вътрешния ред и борбата с корупцията, изграждането и укрепването на правовата държава у нас.    Реформата е в ход, проблемите не се крият, искаме да видим прогрес и смела реформа в българския парламент, каза Плевнелиев. 

Труп на мъж изплува в Осъм край Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598747

Труп на мъж изплува в Осъм край ЛовечТрупът на 28-годишния Ш.Ш. от с. Славяни, изплува в близост до бента на река Осъм в землището на Ловеч. Зловещата находка била забелязана около 16 часа от преминаващ гражданин, който сигнализирал полицията. При първоначалния оглед видими следи от насилие не са открити. Тябото е откарано за аутопсия в МБАЛ-Ловеч,

Гръцката банкова система с голяма стъпка към реабилитацията си

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gryckata-bankova-sistema-s-goliama-stypka-kym-reabilitaciiata-si-219444/

ЕЦБ разреши гръцките облигации да бъдат ползвани като обезпечение за заеми от банката въпреки статута им "junk"

Откриха модерен спортен комплекс във варненския квартал „Възраждане" (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=324338

Модерен спортен комплекс в квартал „Възраждане" откриха днес кметът на града Иван Портних и регионалния министър Лиляна Павлова. Съоръженията на открито включват футболно игрище и многофункционално игрище, както и площадка с фитнес на открито.

"Етър" направи трансферен удар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586423

Трансферен удар направи „Етър“, привличайки един от най-титулованите играещи в момента български футболисти – Станислав Генчев. Халфът досега бе в „Монтана“, но приключва отношенията си с клуба и вече е част от „виолетовия“ клуб, съобщи "Велико Търново спорт". На практика Генчев се завръща там, откъдето тръгна към големия футбол. Той е роден на 20 март 1981 г. в Дряново и е възпитаник на спортното училище „Г. С. Раковски“ във Велико Търново, като играе в юношите на „Етър“ под ръководството на треньорите Петко Цанев и Васил Матев. Едва 16-годиш...

Украйна изпадна в шок от предложението на немски журналист Крим да бъде признат за руски

http://www.cross.bg/krim-melnik-zhyrnalist-1512238.html

/КРОСС/ Украинският посланик в Германия Андрей Мелник е крайно възмутен от публикацията в немското издание Die Zeit, в която журналистът съветва германските власти да признаят Крим за руска територия, пише РИА Новости. На 21 юни немското издание публикува статия, в която бившият главен редактор Тео Зомер пише, че е съгласен с външния министър на страната Франк-Валтер Щайнмайер за това, че НАТО „дрънка с оръжие“ в близост до руските граници и призовава да се помисли върху признаването на Крим за част от Русия. Немският журналист подчертава, че нито ЕС, нито Германия до момента са предложили „смела“ дипломатическа инициатива, способна да помогне за подобряването на отношенията с руската страна. Той добавя, че Западът има „коз“: той може да признае Крим за руски, ако Москва „предложи достатъчно неща в замяна“. „Нито един кремълски политик няма да даде Крим, дори и ако Западът удължи санкциите с още 50 години“, отбелязва анализаторът. На свой ред украинският посланик в Германия Андрей Мелник подложи на критика призивите на журналиста, като го обвини в опит да намери в историята „повод за промяна на границите“ и добави, че полуостровът е бил присъединен към РФ „по силов път“

136 465 са чиновниците у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598712

136 465 са чиновниците у насДържавната и общинската администрация наброява 136 465 души. Това заявява вицепремиерът по административната реформа и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС. Вицепремиерът уверява, че от 2012 г. заради действието на “административен борд” броят на чиновниците не расте.

След катастрофа и екшън със стрелба, задържаха габровец с 16 регистрации

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586420

29-годишен мъж от Габрово с „актив" от 16 криминалистически регистрации е задържан от троянски полицаи след катастрофа, последвала екшън гонка и стрелба. За това информират от пресцентъра на Областната дирекция на МВР - Ловеч. Апашът бил спипан при пътен инцидент на пътя за с. Орешак в сряда по обед. Той управлявал лек автомобил „Рено 11", но поради неспазване на дистанция не успял да спре и блъснал движещото се пред него „Ауди А4".На място незабавно пристигнал полицейски екип. Минути преди това габровецът побягнал към близкото дере. След кратк...

Изложбата "Венеция се оглежда" ще гостува във В. Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586422

Във Велико Търново предстои откриването на уникалната фото изложба „Венеция се оглежда“. Събитието е насрочено за 21 юли в Изложбените зали "Рафаел Михайлов", където експозицията ще остане до 2 август. Престижното културно събитие ще бъде продължение на успешното сътрудничество на Община Велико Търново с Италианския културен институт в София. Фотографиите са част от колекция от над 1000 снимки, реализирани между 2004 и 2006г. Те представят една непозната Венеция, ефимерна и едновременно вечна, която се оглежда в стъклата на собствените си прозо...

Киносалони под открито небе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586408

От 12 юли до 12 август, всеки вторник и четвъртък междублоковите пространства на десет квартала в София се превръщат в киносалони под открито небе. Основната програма Блок Игрално Кино включва десет безплатни прожекции на 20 страхотни нови български пълнометражни и късометражни филми. Миналото лято Блок Кино доказа, че силна селекция нови български филми, прохладна лятна вечер и екран в градинката пред блока могат да бъдат страхотна комбинация. Тази година събитието се превръща в пълнокръвен фестивал за ново българско кино с три панела - анимац...

Употребата на хероин в САЩ - с размерите на епидемия, смъртните случаи се увеличават

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598729

Употребата на хероин в САЩ - с размерите на епидемия, смъртните случаи се увеличаватЕпидемия от хероин е обхванала САЩ, където лесното сдобиване с наркотици е помогнало за увеличаване броя на употребяващите ги до най-високото ниво от 20 години насам, посочва доклад на ООН, цитиран от Ройтерс и "Фокус". Броят на смъртните случа от употреба на наркотици в САЩ също се е увеличил. Броят на употребяващите хероин в САЩ е достигнал

Пенсионерът, който дари 4000 лева на болни деца, никога не е ходил на море

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5597586

Бай Георги е изградил четири къщи за близките си и сега помага на непознати
Бай Георги - пенсионерът, който дари 4000 лева, спестени от него, за лечение на болни деца, живее в малък рай, потънал в цветя и зеленина. От портата му в квартал „Заножене” във Вършец плисва море от здравец, рози и декоративни храсти, сред които се издига двуетажна къща,
Бай Георги е изградил четири къщи за близките си и сега помага на непознати Бай Георги - пенсионерът, който дари 4000 лева, спестени от него, за лечение на болни деца, живее в малък рай, потънал в цветя и зеленина. От портата му в квартал „Заножене” във Вършец плисва море от здравец, рози и декоративни храсти, сред които се издига двуетажна къща,

Празник на минералната вода, здравето и плодородието организират в Баня

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5598727

Празник на минералната вода, здравето и плодородието ще се проведе тази събота в пазарджишкото село Баня (община Панагюрище). Той ще започне в 11 часа в местността Манастирчето, където ще бъде представен спектакълът "Съветът на боговете на здравето".
Празничната програма ще продължи с изпълнения на самодейци от селата Баня и Бъта и на фолклорен
Празник на минералната вода, здравето и плодородието ще се проведе тази събота в пазарджишкото село Баня (община Панагюрище). Той ще започне в 11 часа в местността Манастирчето, където ще бъде представен спектакълът "Съветът на боговете на здравето". Празничната програма ще продължи с изпълнения на самодейци от селата Баня и Бъта и на фолклорен

Фотогалерия: Да ти се усмихне щастието - футболната приказка на Ирландия и Исландия

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/23/2782429_fotogaleriia_da_ti_se_usmihne_shtastieto_-_futbolnata/?ref=rss


Груповата фаза на Евро 2016 приключи с четири вълнуващи мача. Дебютантът Исландия затвърди добрите впечатления и е осминафиналист, а триумф постигна и Ирландия. В най-резултатния двубой на цялото европейско до момента Португалия стигна до 3:3 срещу Унгария и се класира за следващата фаза.

Скандал във ВСС, Цацаров шумно напусна заседанието

http://www.cross.bg/kolegiya-naiidenova-tzatzarov-1512233.html

/КРОСС/Соня Найденова от съдийската колегия вбеси днес главния прокурор Сотир Цацаров със свои заблежки към предложението му да се създаде извънредна работна група към ВСС, която спешно да командирова прокурори и съдии по граничните съдилища. Обвинител № 1 дръпна 5-минутна реч, в която обвини на няколко пъти съдийката, че живее в свой свят, каза че го нападат лично, прати я в районен съд да изгледа 30 заседания, определи, че всичко това е твърде низко, че Найденова има "лични и семейни причини" за решенията си... След което си оттегли точката, взе си сакото и си тръгна от заседанието на ВСС, тръшкайки звучно вратата. Всъщност Найденова заяви, че не е против попълването с нови бройки, но по новия Закон за съдебната власт ВСС е разделен на две колегии и пленум и е ясно как всяка колегия да иска допълнителни щатове или командировки. Тя дори обяви, че тяхната (на съдийската колегия) комисия за Съдебна карта и натовареност е събрала базисни данни за натовареността и до другата седмица ще излязат с предложение от какви размествания има нужда. Тя напомни, че по закон, след като всяка колегия направи свой анализ, Пленумът е този, който пък ще реши бюджетната страна на въпроса. Найденова допълни, че доколкото знае, в Унгария е имало такъв проблем, но е решен и даде пример, че при нас ще идват полски сили на реда, които да облекчат работата. Смятам, че нарочна работна група не е необходима

Трето денонощие няма следа от изчезналото тригодишно дете

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586419

Трето денонощие продължава издирването на изчезналото край Смирненски тригодишно дете. Все още няма следа от малкия Димо. Поредният обход на гората започна рано сутринта. Все по-малки са шансовете Димо да бъде намерен, но роднини, полиция, пожарна и доброволци не се отказват. До момента е претърсен районът в радиус от 3 километра от мястото, където е изчезнал.   Местните се притесняват, че гората не е безопасна. Според местни ловджии в гората има вълци, както и големи кучета. Роднините на детето все повече губят надежда. Засега обаче ник...

Глоба до 30 хил. лв. за паметници без съгласуване

http://www.moreto.net/novini.php?n=324336

С глоба от 5 до 10 хил. лева ще се наказва поставянето на паметници без съгласуване с министъра на културата. Предвидената санкция за едноличен търговец и юридическо лице е в размер от 15 000 до 30 000 лв. Това реши парламентът при приемане на Закона за културното наследство на второ четене.

Строшиха от бой ръцете на мъж от пловдивското село Браниполе

https://www.24chasa.bg/region/article/5598665

Строшиха от бой ръцете на мъж от пловдивското село БраниполеЖител на пловдивското село Браниполе е с фрактури на двете ръце и контузни рани по главата и тялото, след като станал жертва на побой. Пострадалият, който е на 66 г., бил приет вчера сутринта в болница. Пред разследващите разказал, че е бил нападнат от непознат в землището на селото и му нанесъл удари с твърд предмет.

Ирина Бокова с почетната награда на Международната асоциация на жените юристи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5598748

Ирина Бокова с почетната награда на Международната асоциация на жените юристиГенералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе удостоена с почетната награда на Международната асоциация на жените юристи като признание за постиженията й в борбата за постигане на равенство на половете. Събитието бе организирано на 21 юни в централата на ООН в Ню Йорк със съдействието на офиса на световната организация по партньорствата и с

МЗХ съветва да се въздържаме от палене на огън сред природата

https://www.actualno.com/society/mzh-syvetva-da-se-vyzdyrjame-ot-palene-na-ogyn-sred-prirodata--news_546776.html

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) призовават всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън сред природата, включително и в земеделски земи, където паленето на огън е абсолютно забранено. Това се налага заради високите температури на територията на страната и свързания с това висок риск от възникване на горски пожари, съобщиха от МЗХ. От началото на тази година до момента на територията на страната са регист

Започна историческият референдум за Брекзит

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586416

Съдбовен ден за Великобритания и ЕС. Обединеното кралство провежда историческия референдум за Брекзит. Въпросът да остане ли страната в ЕС или да го напусне очаква отговора на милиони избиратели. От тяхното „да" ии „не" зависи не само бъдещето на Великобритания, но и на ЕС, на световната икономика и на отношенията между Запада и Русия в критичен за международната сигурност момент. Допитването е историческо, защото Великобритания може да се превърне в първата в историята на ЕС държава членка, напуснала Общността. Началото на историческия референ...

Марк Зукърбърг е скрил с лепенки уебкамерата и микрофона на лаптопа си

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/06/23/2782531_mark_zukurburg_e_skril_s_lepenki_uebkamerata_i/?ref=rss


Има доста истории за способностите на хакерите да получават пълен контрол над компютрите на неподозиращи потребители. Включително и възможност да включват камерата и микрофона на лаптопа, без да има индикации за това.

Подобни възможности, изглежда, притесняват и основателя на Facebook Марк Зукърбърг. Бдителни интернет потребители забелязаха, че той е блокирал с лепенки уебкамерата и микрофона на своя лаптоп.

Зукърбърг публикува своя снимка, с която благодари за достигането...

Съвременна поморийска художничка представя “Старомодна живопис” в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rn77pHF5I5Y/

Plakat (2)“Старомодна живопис” ще бъде представена в галерията на Дружеството на художниците – Бургас от 01 до 13 юли 2016г. Така е озаглавена самостоятелната изложба на Нели Тодорова – изцяло различна по тематика и жанр този път. Експозицията включва близо четиридесет платна, обединени от портретно – фигуративната нишка и класическата живописна стилистика. “Аз съм българче”, “Домочадието на баба”, “Един със всички, всички със един”, “Пътувай, лодчице моя”, “Коледа 2016”, “Поморие мое”, “Той ще дойде”, “На път за надежда”, “Решителна среща в 12” са част от картинните заглавия, загатващи тематичните вълнения на авторката. Поетът Недялко Йорданов, който през 2014г. връчи на художничката наградата “Рицар на четката”, ще открие изложбата в 18.00ч. на 01 юли. Канят се всички ценители на изкуството да съпреживеят на чаша вино един различен усет, нетипичен за забързаното и модерно време.

АБРО не се съгласи със СЕМ за отразяването на случая с Цвети Стоянова

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586421

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) с позиция срещу становището на СЕМ за отразяването на случая с гимнастичката Цвети Стоянова. От АБРО заявиха, че категорично не споделят становището, че Нова телевизия и bTV са нарушили закона и Етичния кодекс на българските медии. "Журналистите не могат да получават инструкции и указания за упражняването на тяхната дейност", припомнят от АБРО, цитирайки закона. "Медиите имат задължението да разпространяват информация по всички въпроси от обществен интерес", се казва в позицията ...

Плевнелиев: Ако се разпадне ЕС, следва война

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598726

Плевнелиев: Ако се разпадне ЕС, следва войнаОт тоталната омраза и жестоката война създадоха проекта за мир. Аз съм сигурен, че цялото прогресивно човечество си дава сметка за уникалността на този проект за мир, който е важен не само за страните от Европа, но и за света, посочи президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос по време на дискусия с президента на Германия Йоахим Гаук,

България е основен източник на жертви на трафика на хора в Европейския съюз

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586417

България е основен източник на жертви на трафика на хора в Европейския съюз и заедно с Румъния е с най-голям брой трафикирани в Европа. Тази стряскаща статистика представиха по време на среща, организирана от  Местната комисия за борба с трафика на хора - Пловдив и Фондация „Кампания А21“. В световен мащаб страната ни е в първата десетка, като тук на първи позиции са Китай и Нигерия. Трафикът на хора непрекъснато расте до степен, че днес има над 27 милиона жертви  по света, като 80% от тях са жени и деца. 0800 20 100 е телефонът на националната...

Каракачанов: Радикалният ислям е факт, трябва да бъде ясно дефиниран и да се преследва от закона

http://www.cross.bg/islyam-radikalen-karakachanov-1512234.html

/КРОСС/Проблемът с радикалния ислям е факт в България, той трябва да бъде ясно дефиниран и инкриминиран. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на ПФ и председател на ВМРО Красимир Каракачанов във връзка с промените Наказателния кодекс, с които се предлага проповядването на радикален ислям да се наказва със затвор до 3 години, предаде агенция „Фокус". По думите му основните мотиви на предложенията са, че такива промени в НК се налагат заради положението с радикалния ислям по целия свят. „Не би следвало да чакаме да се случат неща, като в други западноевропейски държави. Проблемът с радикалния ислям е факт и в България. Подобни прояви и структури се финансират от външни фактори и е редно в НК да се дефинира какво е това радикален ислям и да се криминализира, за да могат хората, които проповядват такова деяние да бъдат санкционирани", каза още депутатът. Според председателя на ВМРО в Наказателния кодекс в момента няма такова определение и даде за пример случая с имамите в Пазарджик, чието обвинение е за антидемократично поведение. „Антидемократична идеология е едно, а проявите на радикален ислям и свързаните с него тероризъм и екстремизъм са по-различни. За това е хубаво да се дефинира и да е ясно и по-лесно на цялата правосъдна система и цялото българско общество да се бори с радикален ислям", поясни още Каракачанов

Кой срещу кого на осминафиналите и по-нататък

http://www.mediapool.bg/koi-sreshtu-kogo-na-osminafinalite-i-po-natatak-news250766.html

Първите два отбора от всяка от предварителните групи и четирите най-добри трети в класирането в групите оформят осминафиналните двойки на Европейското първенство по футбол във Франция.   Като се има предвид схемата на турнира, прави впечатление, че отсега почти всички отбори, сочени предварително като фаворити за титлата, се паднаха в един поток, определян от експертите като "поток на смъртта". Това означава, че тези отбори - Испания, Италия, Франция, Англия, Германия - ще се елиминират взаимно още преди финалния мач на 10 юли.   Така още на осминафинала един срещу друг ще се изправят Испания и Италия, а победителят ще отиде на четвъртфинал най-вероятно срещу Германия. В друг четвъртфинал пък, ако няма още някоя голяма изненада, ще се срещнат Франция и Англия.   В другата част от схемата изпъква осминафиналният сблъсък между Хърватия и Португалия, победителят от който ще срещне спечелилия мача между Полша и Швейцария. На полуфинал най-добрият от тази четворка ще се изправи срещу оцелелия в елиминациите измежду Уелс/Северна Ирландия и Унгария/Белгия.   Ето и програмата на започващите в събота мачове от фазата на елиминациите в турнира:   Осминафинали:   25 юни (събота) 16,00 ч.: Швейцария - Полша 19,00 ч.: Уелс - Северна Ирландия 22,00 ч.: Хърватия - Португалия   26 юни (неделя) 16,00 ч.: Франция - Ейре 19,00 ч.: Германия - Словакия 22,00 ч.: Унгария - Белгия   27 юни (понеделник) 19,00 ч.: Италия - Испания 22,00 ч.: Англия - Исландия   Четвъртфинали:   30 юни в Марсилия: Швейцария/Полша - Хърватия/Португалия   1 юли в Лил: Уелс/Сев.Ирландия - Унгария/Белгия   2 юли в Бордо: Германия/Словакия - Италия/Испания   3 юли в Сен Дени: Франция/Ирландия – Англия/Исландия   Полуфинали:   6 юли в Лион: Победителите от първите два четвъртфинални мача в Марсилия и Лил   7 юли в Марсилия: Победителите в третия и четвъртия четвъртфинал в Бордо и Сен Дени

Бургас отбелязва 68 години от рождението на Емил Чакъров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586413

През последните дни на юни Бургас отбелязва рождението на емблематичния диригент Емил Чакъров. Програмата стартира на 26 юни от 21 часа в Летния театърВ събитието ще участват солитите Весела Коршутова, Галя Димитрова, Михаела Тенев - Мишел, Стефан Якимов, Кристиян Кънев, Иво Василев, Александър Стаматов и Иво Гичев. Концертът под режисурата на Христо Симеонов е озаглавен „Непреходното". В спектакъла ще се включат и децата от специалност „Актьорско майсторство" и Класически балет към гимназия „Проф. Панчо Владигеров". В програмата на концерта ...

Колко са чиновниците у нас?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586414

Държавната и общинската администрация наброява 136 465 души. Това заяви вицепремиерът, който отговаря за административната реформа и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС. Бъчварова увери, че от 2012 г. заради действието на "административен борд" броят на чиновниците не расте. "Увеличаването на числеността на дадена административна структура може да бъде извършвано само чрез компенсирани промени", посочва Бъчварова. В централната администрация работят 95 623 служители, от тях над 51 000 са заети в министерствата и админи...

Баща и син се биха с ножове и чукове

https://www.24chasa.bg/region/article/5598687

Баща и син се биха с ножове и чуковеМедицинска помощ е оказана на баща и син от Кричим, които са пострадали след семеен скандал, придружен с бой. Минути преди 1 часа вчера полиция била извикана на адреса на семейството. 67-годишният родител имал порезни рани от нож в областта на гърба и корема. Той пък ударил с чук по главата сина си.

Две кражби в Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586409

2000 лева са откраднати от фирмен склад, намиращ се на ул."Цар Иван Шишман" в Стара Загора. Неизвестен извършител, след като демонтирал преграда на прозорец, проникнал в складовото помещение и отнел сумата от около 2000 лв. на монети и DVR-устройство. Образувано е досъдебно производство. За още една кражба информират от пресцентъра на полицията. 61-годишен старозагорец се е оплакал, че неизвестно лице е извършило кражба на чанта, с намиращите се в нея лични и фирмени документи, както и сумата от 1340 лв. Кражбата е извършена от лек автомобил, п...

Летището във Франкфурт добавя места за йога

http://www.investor.bg/na-pyt/349/a/letishteto-vyv-frankfurt-dobavia-mesta-za-ioga-219466/

То се опитва да стане още по-приятно място за туристите, инвестирайки милиони в нови локации за забавление и почивка

Дъжд и градушки поразили 32 000 декара земеделска земя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586410

32 000 декара земеделски земи са пострадали от градушки и проливни дъждове. Това обаче няма да се отрази на общия баланс на произведената продукция, обяви във Варна министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя уточни, че ще пострадат фермерите, чийто площи попаднаха под ударите на градушките или проливните дъждове. Те са в пъти повече от 2014 г., която беше рекордна в това отношение. Обемът на използваните противоградови ракети тази година е близо три пъти над средните равнища на защита, разкри още земеделският министър. В момента в...

Уредникът на Етнографския музей във Варна: Обредът „Еньова буля” се среща в тракийски райони

http://www.moreto.net/novini.php?n=324337

Обредът „Еньова буля” се среща в южнобългарските и тракийски райони на Бургаско, Старозагорско в Родопската област и Странжда. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Диана Тодорова, уредник на Етнографския музей във Варна. По думите й на еньова буля всички моми се събират в една къща и там обличат около 5 – годишно момиченце като булка в червена дреха и червено було.

Водолази претърсват 7-метрова речна яма заради потънал в Марица младеж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586412

Четирима водолази от аварийно-спасителния отряд на пловдивската пожарна продължават издирването на 19-годишния Петър, който изчезна снощи в река Марица край Гребната база в Пловдив. Водите на Марица отсели тийнейджъра снощи, след като той и негова приятелка влезли да се къпят в реката и попаднали в яма. Момичето успяло да излезе и подало сигнал на телефон 112. 19-годишно момче изчезна във водите на река Марица В акцията участват спасители, полиция, служители на общин...

От Стрелча започва ваксинацията срещу син език

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586415

От община Стрелча ще започне ваксинирането на домашните животни срещу син език, съобщават от дирекцията на Агенцията по храните в Пазарджик. Оттам тръгна и имунизирането срещу заразен нодуларен дерматит, а след поставянето на първата ваксина трябва да минат 28 дни, които са изтекли на 20 юни. Осигурени са 74 000 дози, като 22 500 са за едри преживни животни, а останалите – за овце и кози. В Пазарджишко продължава и ваксинирането срещу нодуларен дерматит. Обхваната е почти цялата област с изключение на общините Велинград и Ракитово, където това ...

Паундът поскъпна до рекордно ниво за годината

http://www.cross.bg/dolara-poskupna-paynd-1512231.html

/КРОСС/Британският паунд поскъпна до най-високите си нива от началото на годината в деня на референдума за еврочленството, съобщи Bloomberg. Лирата поскъпва втори пореден ден, след като редица социологически проучвания показаха, че надпреварата ще бъде оспорвана. Валутата се засили спрямо 16 свои конкуренти и към 10:05 часа българско време (8:05 часа местно в Лондон) се обменя с 0,33% ръст до 1,4752 долара. По-рано валутният курс достигна 1,4826 долара за паунд, което е най-високото ниво от началото на годината. „Все още има много голяма вероятност за колебания, какъвто и да е резултатът", казва Рей Атрил, глобален съпредседател на звеното за форекс стратегии National Bank Australia в Сидни. През изминалата седмица британският паунд поскъпна с 4,2% спрямо долара, като се представи по-добре от всички останали валути от развитите пазари. Междувременно пред много обменни бюра на Острова се извиха опашки, защото мнозина се опасяват, че при евентуален Brexit лирата ще се обезцени сериозно, а те ще обеднеят. "Кой знае, може би ще се събудим в петък и внезапно ще сме с 20% по-бедни", казва пожелал анонимност банкер от Ситито пред германския Handelsblatt. Опасенията му намират подплата в опашките пред по-известните обменни бюра в столицата

ИКЕА България изтегля от пазара опасни предпазни прегради

http://offnews.bg/news/n_1/n_631553.html

ИКЕА България изтегля от пазара предпазни прегради PATRULL, PATRULL KLÄMMA и PATRULL FAST, съобщиха от компанията.  ИКЕА приканва клиентите, закупили предпазна преграда PATRULL, да преустановят употребата ѝ и да я върнат в магазина, където средствата за закупуване на стоката ще им бъдат възстановени в пълен размер. Отзоваването е превантивна мярка в резултат на сигнали извън рамките на България, че предпазните прегради могат да се отворят неочаквано и да предизвикат инциденти като падания на деца. Проучване, направено от независима организация, показва, че въпреки одобрените тестове, в съответствие с приложимите стандарти, механизмът на заключване не е надежден. „В ИКЕА имаме нулева толерантност по отношение на безопасността на децата. Нашата цел е да предлагаме безопасни и здравословни продукти и смятаме, че децата са най-важните в света. При най-малкия сигнал за проблем относно безопасността на наш продукт, реагираме на момента. Не приемаме дори най-малкия риск по време на игра и затова отзоваваме всички предпазни прегради PATRULL като превантивна мярка“, заяви Maria Thörn, ръководител на отдел ИКЕА за деца. Повече информация можете да получите на www.ikea.bg или на безплатния телефон 0800 45 800. ИКЕА се извинява за евентуалното неудобство.

След скандал Цацаров напусна ВСС с тръшкане на врата

http://offnews.bg/news/n_1/n_631552.html

След скандал на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), главният прокурор Сотир Цацаров оттегли предложението си за увеличаване на бюджета и броя на магистратите в пограничните съдилища и прокуратури и напусна заседанието на Съвета. Преди дни той направи предложение на пленума на ВСС за отпускане на допълнителни средства за работата на магистратите, които са натоварени заради бежанския натиск по границата. Той поиска работна група да направи анализ на натоварването на тези райони и предложението му беше внесено днес като извънредна точка в дневния ред на ВСС. Соня Найденова обаче се противопостави на това предложение с мотива, че създаването на работна група не е необходимо. Тя изрази мнение, че всяка съдийската и прокурорската колегия в Съвета трябва по отделно да взема своите решения.  Тя цитира данни, според които през първото тримесечие на тази година мигрантският поток е намалял с 20 на сто. След казаното от Найденова, Цацаров реагира с думите, че проблемът "не е съдийската, прокурорската колегия, проблемът Ви е, че предложението е направено от мен и касае съдилищата". Според него изказването на Найденова  е свързано с личен мотив "защото имате лични семейни причини за това, защото трябва да развиете тезата, че главният прокурор се намесва в работата на съдилищата." След тези думи Цацаров напусна заседанието на съвета като тръшна вратата след себе си, а преди това заяви, че оттегля предложението си. Найденова реагира със съжаление, че Цацаров "прехвърля лични антипатии". На свой ред колегата ѝ Калин Калпакчиев я защити с думите, че поведението на Цацаров е неприемливо и не може да си позволи такова лично отношение.

Роналдо стана първият играч, вкарал на четири европейски първенства

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/23/2782563_ronaldo_stana_purviiat_igrach_vkaral_na_chetiri/?ref=rss


That Ronaldo flick...#Euro2016 #HUNPORhttps://t.co/AmflbS6S9Q
— TAB (@tabcomau) June 23, 2016
Звездата на Португалия и световния футбол Кристиано Роналдо записа историческо постижение с головете си срещу Унгария (3:3). Нападателят стана първият футболист, вкарал на четири европейски първенства.

Първият му гол беше в мача на откриването срещу Гърция на Евро 2004, на което иберийците бяха домакини. След това той отбеляза в турнирите през 2008 и 2012 г.

С двете си...

Пращат в затвора шофьор, хванат с 1.95 промила алкохол в Търновско

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598690

Пращат в затвора шофьор, хванат с 1.95 промила алкохол в ТърновскоЕдна година и осем месеца лишаване от свобода, 600 лева глоба и две години лишаване от право да управлява МПС дава Районният съд в Търново на 42-годишен шофьор, пипнат солидно почерпен зад волана. На 13 октомври 2015 г. около 22.50 ч. Красимир И. управлявал лек автомобил "Опел Вектра" в с. Беляковец.

Катастрофа между линейка и мотопед в Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586406

Линейка и мотопед катастрофираха в Стара Загора. По ул."Генерал Делчев" се движил специален автомобил (линейка) „Ситроен Джъмпер", с включена светлинна и без включена звукова сигнализации. На кръстовището с ул."Капитан Петко Войвода", след маневра „завой на ляво", автомобилът навлязъл в кръстовището и настъпил сблъсък с движещия се по път с предимство мотопед, управляван от 33-годишен старозагорец. В следствие на настъпилото ПТП, 29-годишният водач на линейката е получил мозъчно сътресение, а водачът на мотопеда - мозъчно сътресение и разкъсно-...

Откриха 3 тона нелегален алкохол в манастира в Поморие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586405

Незаконна дестилерия и близо 3 тона нелегален алкохол разкри мобилна митническа група в манастира „Свети Георги" в Поморие вчера. По случая е сезирана прокуратурата, образувано е досъдебно производство. В светата обител проверяващият екип извършил под чужда самоличност контролна покупка, при която на митничаря била продадена бутилка от 700 милилитра алкохол без български акцизен бандерол. При последвалата проверка служителите открили в помещение на манастира, пригодено за търговия, 281 бутилки с поморийска отлежала гроздова ракия и 2450 литра н...

Референдумът за "Брекзит" (какво се случва днес)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/23/2782311_referendumut_za_brekzit_kakvo_se_sluchva_dnes/?ref=rss


Днес британците отговарят на въпроса: "Трябва ли Великобритания да остане част от Европейския съюз, или да напусне Европейския съюз?". "Дневник" следи последните новини около референдума на живо. За всички информации и анализи следете метатемата Великобритания и ЕС.

12:47 - "Букмейкърите обикновено познават. Обаче миналата година сгрешиха много за мен, нали?", коментира лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин на излизане от избирателната секция. Корбин спечели изненадващо ръководния...

Общините ще отговарят за сградите паметници на културата

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/obshtinite-shte-otgovariat-za-sgradite-pametnici-na-kulturata-219467/

Създават се специални звена за опазване на културното наследство в шестте икономически района на страната

Мислят план за превенция на престъпността до 2018 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586401

Изготвянето на Областен план за превенция на престъпността за периода 2016-2018 г. стартира днес на работна среща между представители на държавни институции и местната власт в Лудогорието. Неин домакин бе областният управител Манол Кившанов. Той и директорът на ОДМВР-Разград комисар Ивайло Йовчев представиха Методологията за изготвянето на Областния план в съответствие с Плана за изпълнение на приоритетите и постигане на целите на Националния съвет по превенция на престъпността за периода 2016-2018 г. В националния план предвидените мерки са 11...

Джанет Йелън не е насрочила специални срещи в случай на Brexit

http://www.investor.bg/sasht/337/a/djanet-ielyn-ne-e-nasrochila-specialni-sreshti-v-sluchai-na-brexit-219448/

По време на изслушването си пред Бюджетната комисия на Белия дом председателят на Фед засегна и неравенството в САЩ

С над 1250 лв. заплата започва работа лекар в Спешната помощ

http://www.cross.bg/lekar-leva-gelev-1512229.html

/КРОСС/Начинаещ лекар в Центъра за Спешна медицинска помощ започва със заплата от 1260 лв. След една година работа възнаграждението му се увеличава на 1370 лв. С тези цифри директорът на Спешната помощ в София Георги Гелев отхвърли обвиненията за несправедливото увеличение на заплатите в Центъра. По данни на ръководителя лекар с една специалност получава 1470 лв., а лекар с две специалности - 1500 лева. Завеждащият получава 1680 лева основна заплата. Д-р Гелев заяви, че до 2014 година, преди започването на работа на този екип на министерството, заплатите са били 600-700 лева. Вчера Нова телевизия съобщи, позовавайки се на документ от Центъра, че при медицинския персонал средното увеличение на заплатите е 9,2%, а за административните длъжности ще е 16,2%. С най-много се вдигала заплатата на „завеждащия архиво-хранилището" - 35,4%. Така неговото възнаграждение е по-високо от това на старша сестра. Коментарът на Гелев за високото увеличение на заплащането на администрацията е, че в този център работят 900 човека, а цитираните 4-5 административни длъжности се заемат хора с висше образование. Той напълно отхвърли обвиненията, че е обиждал подчинените си, както и че е наказвал хора за монотонно говорене.  

Цветанов: Оценката за дейността на Бъчварова я дава премиерът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/23/2782603_cvetanov_ocenkata_za_deinostta_na_buchvarova_ia_dava/?ref=rss


Ще бъде спекулативно, ако се дават оценки за работата на вътрешния министър. Оценката за дейността на вицепремера Румяна Бъчварова я дава премиерът на страната, който я е предложил за поста преди година. Така председателят на групата на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов коментира исканата по-рано днес от БСП оставка на министър Бъчварова.

Вицепремиерът полага максимални усилия да се справи с това предизвикателство. Затова искаме и ние да подпогнем от...

Слаби онлайн продажби намалиха приходите на Barnes & Noble

http://www.investor.bg/novini/346/a/slabi-onlain-prodajbi-namaliha-prihodite-na-barnes--noble-219445/

Компанията отчита загуба от 30,6 млн. долара, а приходите намаляват с 3,7% до 876,7 млн. долара през тримесечието

Aston Martin увеличава мощността на Vanquish

https://www.actualno.com/cars/aston-martin-uvelichava-moshtnostta-na-vanquish-news_546691.html

Гамата двигатели на новото поколение на купето Aston Martin Vanquish ще бъде попълнена с 5,2-литров V12 двигател с 2 турбини. Същият мотор бе представен прем март тази година на суперколата DB11.Специално за новия Vanquish мощността на агрегата ще бъде увеличена от сегашните 600 на поне 700 к.с., твърди Auto Exprees, като цитира един от инженерите, работещи по проекта. По неговите думи проведените изпитания са показали, че моторът може да достигне дори 830 к.с.Премиерата на следващата генерация

Проф. Георги Фотев за "Човешката несигурност"

https://www.actualno.com/books/prof-georgi-fotev-za-choveshkata-nesigurnost-news_546771.html

В новото издание на ИК „Изток-Запад“видният социолог проф. Фотев разглежда екзистенциалната, социалната, политическата, икономическата, глобалната и други основни разновидности на „Човешката несигурност“ „Човешката несигурност“ съдържа статии, които имат проблемно-тематична свързаност. Авторът изследва фундаментални условия на човешката несигурност и главни форми на нейната проява и преживяване. Феноменът се разглежда в светлината на новата наука за хаоса и

Депутатите решиха: До 3 години затвор или 5000 лв. глоба за проповядване на джихад

https://www.actualno.com/politics/deputatite-reshiha-do-3-godini-zatvor-ili-5000-lv-globa-za-propovjadvane-na-djihad-news_546764.html

Народното събрание прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, според които човек, проповядващ радикален ислям, ще се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5 000 лева. Депутатите одобриха предложението на Патриотичния фронт със 106 гласа "за", три "против" и 10 "въздържал се". ДПС взе участие в гласуването. Новият текст идва само седмица след като депутатите одобриха на първо четене и забраната за забулване на обществени места. Според новите текстове радикален ислям

Тимошенко призна, че иска гибелта на Русия

https://www.actualno.com/europe/timoshenko-prizna-che-iska-gibelta-na-rusija-news_546775.html

Лидерът на украинската партия “Баткившчина” Юлия Тимошенко призова „многократно да се усилят санкциите, за да не може Русия да оцелее“, предаде „Интерфакс“. „Санкциите по отношение на Руската федерация трябва да се усилят многократно. Те трябва с всеки път да стават все по-строги и по-строги, за да няма тази страна никакъв шанс да оцелее“, казва Тимошенко. По думите й, ако Крим не бъде върнат на Украйна, то санкциите срещу Русия трябва да бъдат о

БСК за Закона за адвокатурата: Под натиск от една гилдия се ограничават конституционните права

https://www.actualno.com/society/bsk-za-zakona-za-advokaturata-pod-natisk-ot-edna-gildija-se-ogranichavat-konstitucionnite-prava-news_546777.html

Приетият от Комисията по правни въпроси Закона за адвокатурата ограничава конституционно гарантирани права. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара (БСК), подписана от председателя й Божидар Данев. Вчера, 22 юни 2016 г., под натиска на адвокатски „протести”, Комисията по правни въпроси при Народното събрание прие на първо четене Закон за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, смятат от БСК. Според Камарата законопроектът ограничава конституционно гарантир

Скандал на заседанието на ВСС, Цацаров оттегли свое предложение

http://www.moreto.net/novini.php?n=324335

След скандал на заседанието на Висшия съдебен съвет, главният прокурор оттегли предложението си за увеличаване на бюджета и броя на магистратите в пограничните съдилища и прокуратури. Преди няколко дни Цацаров предложи на пленума на ВСС да се формира работна група от представители на всяка от колегиите, която да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността на районните прокуратури и съдилища, подложени на силно натоварване с наказателни дела поради миграционния натиск по южната ни граница с Турция и Гърция.

Мъж се удави в река Осъм край Ловеч

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586402

Удавен мъж е намерен в сряда следобед в река Осъм край Ловеч, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. При първоначалния оглед видими следи от насилие не са открити. Удавникът е 28-годишен мъж от с. Славяни. Трупът е откаран за аутопсия в ловешката болница.  ...

Офицерският плаж с наемател и без забрана за къпане от понеделник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586400

Забраната за къпане на Офицерския плаж вероятно ще бъде отменена в понеделник. Втора поред проба показва, че качеството на морската вода там е в нормите. Ще се изчака това да се потвърди и от трета поред проба, резултатите от която ще станат ясни в понеделник, съобщи областният управител Стоян Пасев. Къпането на Офицерския плаж е опасно, забраниха го Вече има избран наемател за част от Офицерския плаж. Варненска фирма ще стопанисва Офицерски плаж-Изток срещу сумата от 26 000 лева без ДДС. В понеделник наемателят щ...

Цветелина Стоянова е претърпяла успешна операция на гръбнака

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586404

Световната шампионка от ансамбъла ни по художествена гимнастика Цветелина Стоянова е претърпяла операция на гръбнака вчера, което е минала успешно, съобщават от Федерацията в пост във Фейсбук. Ансамбълът на крака при Цвети в Пирогов, занесе й медала Интервенцията е продължила повече от 4 часа. В болницата са били бабата, бащата, братът, лелята и вуйчото на Цвети заедно с Илиана Раева. Неворхирургът проф. Николай Габровски е запознал близките на Цветелина Стоянова съ...

Забележка в съдебния съвет изкара Цацаров извън нерви и от залата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/23/2782495_zabelejka_v_sudebniia_suvet_izkara_cacarov_izvun_nervi/?ref=rss


Предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за повече прокурори и съдии в граничните райони предизвика бурен скандал на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет. Разразилите се близо два часа дебати извадиха наяве колко обтегнати са отношенията между членовете на съвета и как те надделяват над професионализма. Стигна се до лични нападки и обиди и до демонстративното напускане първо на Цацаров, а след това и на други членове от съвета.

След представяне на предложението Соня...

Още 3 млн. евро и 44 одобрени проекта по първата покана за ТГС България- Македония

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586399

Още 3 млн. евро за финансиране на проекти по първата покана от програмата за ТГС България- Македония се очаква да одобри днес в Кюстендил, Съвместния комитет за наблюдение на програмата. Към момента за финансиране са класирани 28 проекта, на стойност 6, 5 млн. евро. С допълнителния бюджет ще можем да финансираме още 16 проекта, каза заместник- министърът на регионалното развитие и съпредседател на Комитета Деница Николова. Осем от проектите са по приоритетната ос-„Околна среда" и по 10 ...

Пилософ: Нормално е във всеки момент 200 деца да чакат за одобрение на лечението им

http://www.mediapool.bg/pilosof-normalno-e-vav-vseki-moment-200-detsa-da-chakat-za-odobrenie-na-lechenieto-im-news250765.html

Всеки ден във Фонда за лечение на деца постъпват между 6 и 7 заявления за лечение в чужбина или в България, а предвиденият в правилника срок за придвижване на един случай, е около 40 дни. Простата сметка показва, че винаги, по всяко време ще има около 200 случая, които са в движение и които чакат. Това обясни в четвъртък пред бТВ директорът на фонда проф. Владимир Пилософ, отричайки обвиненията, че новата администрация на фонда не се справя с работата и това води до натрупване на случаи. Справка в регистъра на фонда от миналата седмица показа, че от края на март досега над 190 деца чакат първоначални медицински становища, за да могат случаите им да бъдат подложени на гласуване и съответно да получат или не финансиране от фонда. Отделно чакаха и 30 деца, чиито случаи бяха отложени за разглеждане от предишни заседания и насочени за допълнителни медицински становища и лекарски консилиуми. На вчерашното заседание на Обществения съвет бяха одобрени за финансиране 50 деца, сред които 7 от въпросните забавени 30 случая, а останалите остават висящи. Според представители на обществения съвет на фонда струпването на чакащи придвижване на случаите им деца е голямо, тъй като по-рано документите са били придвижвани по-бързо, а не е чакан максималния срок. Пилософ обаче е на мнение, че това е нормално. Той дори упрекна представители на неправителствените организации в Обществения съвет, че по време на заседания не повдигат проблема, а след това коментират, че има забавяне. Според него нормалното би било да му предложат помощ. Пилософ съобщи, че договорът за ползвания апартамент в Париж се преразглежда. Той твърди, че договорът за наем на жилището предвижда 60 евро на човек на вечер, т.е. 120 евро за двама души. Собственичката на апартамента Маргарита Мунос обаче твърди, че става въпрос за 60 евро на вечер за стая, като в тази сума е включена и логистика като превод и транспорт. Пилософ съобщи, че в момента в Париж има едно дете, а майката е настанена в общежитието на съответната болница, като наемът, който плаща там е 35 евро на вечер.

Задържаха седем души за побоя над мъж заради забележка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586397

Седем души са задържани в Русе заради побоя над мъж заради забележка, съобщават от МВР. Преди дни 28-годишен русенец бе пребит заради забележка за бране на сливи. Антон Спасов бе настанен в болницата с множество травми след побоя в дома му в един от крайните квартали на Русе. Пред Дарик Антон разказа, че извършителите са младежи от ромски произход, някои от които познава. Той им разрешавал да берат плодове от овошката в дома му, но по светло, за да може да си почива. В полицейския арест са задържани до 24 часа седмина участници в групата на въз...

Путин: Присъединяването на Индия и Пакистан ще направи ШОС по-мощно обединение

http://www.cross.bg/pytin-organizatziya-strani-1512230.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин счита, че присъединяването на Индия и Пакистан към Шанхайската организация за сътрудничество ще я направи по-мощно, авторитетно и популярно обединение в региона и в света, предаде ТАСС. „Разширяването на сферите, с които се занимава Шанхайската организация за сътрудничество и увеличаването на броя на членовете със страни, като тези, които току-що назовах (Индия и Пакистан), разбира се, правят тази организация изключително мощно международно обединение, авторитетно и популярно в региона, а и в целия свят“, заяви руският президент в интервю за агенция „Синхуа“ в навечерието на посещението си в Китай. Путин припомни, че решението за присъединяването в ШОС на тези две страни бе прието на миналогодишната среща на върха в Уфа. „На предстоящата среща в Ташкент ние трябва да закрепим това решение. Ще обсъдим и намерението на други страни да се присъединят към работата ни“, отбеляза той. „Международната ситуация е сложна и многообразна и присъединяването към нашата организация на страни с различни подходи и възгледи върху едни или други международни проблеми, разбира се, не решава проблеми, но създава условия за решаването им. Ние много разчитаме на това“, каза Путин.

Райкмет брои 100 000 лева за детски център до Френската гимназия в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/5598685

Райкмет брои 100 000 лева за детски център до Френската гимназия в ПловдивДетски център на открито с площ от 300 кв. метра е гвоздеят в строителната програма на пловдивския район "Северен". Инвестицията е за 100 000 лева, обяви кметът Ральо Ралев. Съоръженията за игра ще бъдат разположени до Френската гимназия между улиците "Филипово", "Поп Грую" и "Вук Караджич". Наблизо е жилището на бившия премиер Жан Виденов.

Морето изхвърли 10 мъртви делфина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586396

10 мъртви делфина изхвърли морето по Южното Черноморие от началото на годината до момента. Данните съобщи днес Таня Манолова, главен експерт в Регионалната инспекция на околната среда и водите. Бозайниците са от вида муткур, по-известен като морска свиня, който по думите на експертите е изключително лаком. Делфинът влиза в пасажите, оплита се в рибарските мрежи, а след като 15 минути не може да изплува над водата, умира. За да се освободят от тях, рибарите режат перките или главите. Според специалистите, съвместните разследвания с полицията пок...

Протест срещу концесията на Летище София, според синдикати е неизгодно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586403

Протест на синдикатите на Летище София започна точно в 12:00 ч. на обяд. Повече от 70 души се събраха пред Терминал 1 на Летище София. Те изразяват своето недоволство от концесията на летището. Протестът е организиран от синдикалните организации и на него има служители на летището, които се притесняват какво ще се случи с тях при една евентуална концесия. Концесията на Летище "София" била неизгодна за държавата? Причините за днешния протест са няколк...

Ток удари крадец на кабел край ловешко село

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598666

Ток удари крадец на кабел край ловешко селоУчастник в кражба на кабел сам сигнализира полицията, че ток е треснал сина му край село Торос в сряда. В 10.10 часа 53-годишен, криминално проявен мъж от същото село, позвънил в РУ-Луковит, че синът му на 30 години, също добре известен на полицията, пострадал докато двамата се опитвали да изкопаят проводник в близост до бивше военно поделение

Три тона нелегален алкохол в манастира в Поморие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586395

Незаконна дестилерия и близо 3 тона нелегален алкохол разкри мобилна митническа група в манастира „Свети Георги" в Поморие. По случая е сезирана прокуратурата, образувано е досъдебно производство. В светата обител проверяващият екип извършил под чужда самоличност контролна покупка, при която на митничаря била продадена бутилка от 700 милилитра алкохол без български акцизен бандерол. При последвалата проверка служителите открили в помещение на манастира, пригодено за търговия, 281 бутилки с поморийска отлежала гроздова ракия и 2 450 литра наливе...

НЕК, а не българите, ще плати парите за Белене, уверяват от КЕВР

http://www.cross.bg/evro-ivanov-plati-1512228.html

/КРОСС/Българските граждани няма да платят изработеното от „Атомстройекспорт" оборудване. Това увери пред журналисти председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след заседание на регулатора. Припомняме, Международният Арбитражен съд осъди Националната електрическа компания (НЕК) да плати 620 млн. евро на „Атомстройекспорт" под формата на изкупуване на поръчания от нас реактор заради спирането на „Белене". „Атомстройекспорт" бе завела иск в общ размер на 1,2 млрд. евро. Арбитражът е взел решение и е присъдил почти половината от предявения иск. Енергийната министърка Теменужка Петкова обяви, че страната ни ще трябва да плати 550 млн. евро. „Росатом" пък твърди, че ще платим 620 млн. евро. Точният размер на сумата все още не е ясен. По думите на Иванов, НЕК плаща за оборудване. Така, както има стари задължения за „Цанков камък", по същия начин има и за „Белене". Това са задължения, които НЕК трябва да плаща от своята печалба, а не чрез цената на тока, коментира Иванов. По думите му средствата няма да бъдат включени като разходи при ценообразуването.  

Европейските фондови пазари бележат ръст докато британците гласуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598659

Европейските фондови пазари бележат ръст докато британците гласуватОсновните фондови пазари в Европа се повишиха с началото на търговията в четвъртък, докато британците гласуват на референдум за членството им в ЕС, предаде АФП, цитирана от Фокус. В Лондон индексът FTSE 100 се покачи с 0,5% до 6,294.74 пункта. Във Франкфурт индексът DAX 30 същи се повиши с 0,5% до 10,122.

Елизабет Хърли се съблече, за да подкрепи напускането на Великобритания от ЕС

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5598618

Елизабет Хърли се съблече, за да подкрепи напускането на Великобритания от ЕСДен преди референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, актрисата Елизабет Хърли се съблече в подкрепа на напускането на страната, съобщава "Дейли стар", цитиран от БНТ. 51-годишната звезда от филмите "Шеметна сделка" и "Остин Пауърс" е публикувала своя разголена снимка в профилите си в туитър и инстаграм.

Откриха официално новата отсечка от бул. „Трети март“

http://www.moreto.net/novini.php?n=324333

Обновената отсечка от бул. „Трети март“ между бул. „Република“ и кръстовището с ул. „Вяра“ бе официално открита днес от кмета на града Иван Портних и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, предаде репортер на Moreto.net.

Жени ГЕРБ - Плевен проведе среща „Тайната на здравето ни"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586398

Жени ГЕРБ - Плевен организира и проведе среща на тема „Тайната на здравето ни". По покана на общинския клубен ръководител на дамската структура на партията Петя Василева, представители на китайска корпорация презентираха на вниманието на дамите произхода на традиционната китайска медицина. „Според китайците, тайната на здравето ни се крие вътре в нас и в околната среда. По този начин китайската медицина обръща внимание не само на здравето на човек, но също и на неговото психическо и физическо състояние, както и на неговото хранене. Нейното фунд...

Цветанов: Оценката за дейността на вътрешния министър я дава премиерът

https://www.24chasa.bg/novini/article/5598638

Цветанов: Оценката за дейността на вътрешния министър я дава премиерътОценката за дейността на вътрешния министър я дава премиерът, министър Румяна Бъчварова полага максимални усилия. Това каза пред журналисти председателят на Вътрешна комисия и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос как оценява работата на МВР, съобщи „Фокус“. Цветанов посочи, че ще бъде спекулативно ако се дават оценки,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване