06/24/16 21:21
(http://www.klassa.bg/)

Brexit - катализатор за задълбочаване на сегрегацията на Острова

 След като Шотландия днес даде заявка, че ще проведе нов референдум за отделянето си от Обединеното кралство, недоволни от резултата на допитването за членството на страната в Европейския съюз (ЕС) лондончани поискаха с петиция също да се отделят и да се присъединят ЕС, пише британският в. Independent.
 
По време на вчерашното гласуване мнозинството от жителите на Лондон поискаха да останат част от блока. В някои части на града гласовете в подкрепата на членството в ЕС достигнаха 70%.
 
Това разделение между столицата и останалата част на страната подтикна към предложението Лондон да кандидатства за член на ЕС като град.
 
„Лондон е международен град, а ние искаме да останем в сърцето на Европа“, гласи петицията на хората.
 
„Нека си го кажем – останалата част от страната не е съгласна, така че нека официално се разделим и да се преместим при нашите приятели от континента“, призовават лондончани.
 
В петицията си те се обръщат към кмета на града Садик Хан с молба да обяви независимост и да кандидатства за независимо присъединяване на града към ЕС, включително и за членство в Шенгенската зона. 
 
Петицията вече е подписана от повече от 28 хил. души.
 
Във Великобритания вече тръгна и друга петиция с искане за провеждане на повторен референдум за членството на страната в ЕС. Документът е подписан от 100 хил. души, което означава, че искането ще влезе за обсъждане в парламента.
 
От своя страна кметът на британската столица настоя, че „няма нужда от паника“ и успокои европейците, които живеят в Лондон. „Вие сте добре дошли тук. Ние ценим огромния ви принос за нашия град и това няма да се промени в резултат на този референдум“, заяви Хан.
 
Същевременно и правителството на Каталуния обяви, че пак ще се търси независимост от Испания след резултатие от британския референдум. Според лидерите на провинцията независимост може да бъде обявена и без да се търси одобрението на Мадрид, след като Великобритания може да напусне ЕС без одобрението на останалите държави членки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване