06/26/16 05:14
(http://www.klassa.bg/)

Министър зажъна със сърп и паламарка в Тракия

 

Очакват се над 5 млн. тона пшеница, производителите недоволни от ниската изкупна цена

Със сърп и паламарка под съпровод на народна песен в землището на радневското село Тихомирово министърът на земеделието и храните Десислава Танева даде старт на жътвената кампания. Минути по-късно три мощни нови комбайна, следвани от сламопресовъчни машини навлязоха в един от блоковете на арендатора Георги Балев, член на националния съюз на зърнопроизводителите, който тази година е засял около 8000 дка с пшеница.

Според данните на МЗХ през 2016 г. на територията на България има засети общо 11 млн. дка с хлебна и фуражна пшеница, от които се очаква добив малко на 5 млн. тона. Министър Танева е спокойна за хляба на българите – в складовете имало голямо количество останала от предната годна пшеница. Тя се надява и на по-голям от традиционните 65 на сто износ, макар да призна, че изкупната цена не я радва. През последните няколко месеца цените са паднали средно със 17 на сто спрямо предходната 2015 година.

„Държавата по никакъв начин не може да влияе на цената, тя се определя на световните борси. Очакваме средна реколта от над 430 т./дка от пшеницата, макар да е все още рано да се говори с конкретика. При ечемика, където са пожънати над 40 на сто от посевите, добивът е в рамките на 450 кг/дка, което е по-добро в сравнение с предходната кампания“, коментира Танева.

Според нея по-голямата част от нивите са засети с хлебна пшеница, на обратното мнение е председателят на националната асоциация Светослав Русалов. Причината според него към засяване на повече фуражната пшеница била в малката разлика между изкупните цени: 270 лв./т. при хлебната и 250 лв./т. при фуражната.

По предварителни данни от мониторонга на площите само в 14 на сто от пшеничните масиви били увредени от лошите метеорологични условия.

В момента се подготвят наредбата за реда, по който ще става връщането на част от акциза за горивата, използвани в селското стопанство, очаквам съвсем скоро стопаните да могат да си получат парите, уточни министър Десислава Танева. По последните данни от директните плащания 114 000 са били бенефициентите, от тях 263 са получили максимума от по 150 000 евро.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване