06/29/16 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът: И утре да кажат, поемаме председателството на ЕС, какво толкова

 „С председателството всеки се е справял. И утре да кажат, ще се справим. Какво толкова има - имаме хотели, зали, наемат се на лизинг коли и ще се направи председателството. Това да ни е проблемът.“ Така премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел въпроса с очертаващите се неясноти за периода на българското председателство на ЕС след Brexit. По принцип България трябва да поеме тази функция през втората половина на 2018 година, но излизането на Великобритания може да го изтегли за по-рано. Премиерът подчерта, че няма какво толкова да кипят приготовления, като посочи, че точно това е един от проблемите на ЕС – бюрокрацията и огромната администрация.

„Приготовления, за да похарчим стотици милиони“, направи равносметка Борисов. По думите му няма място за тревоги и ако се наложи точно по време на нашето председателство да се водят преговорите по конкретните параметри за излизането на Великобритания от ЕС. „Имаме прекрасни дипломати, Цанчев къде е, може да води преговорите.“, заяви премиерът по адрес на постоянния представител на България към ЕС.

От дистанцията на отминалите събития Борисов направи положителна равносметка и за реакцията си при офертата от Румъния за повече кораби в Черно море с Турция, Украйна и Грузия. „Много се радвам за позицията си за флотилията, като чувам сега какви сигнали идват от Турция и Русия“, подчерта той затоплянето на отношенията между двете страни. Някак преди една седмица се говореше едно, сега друго, след две седмици сигурно ще е трето, посочи Борисов динамиката в процесите.

Визирайки Brexit, премиерът демонстрира чувство за хумор пред журналистите преди започващото заседание на Европейския съвет с думите: "Отивам, защото може да си помислят, че и ние сме напуснали, ако се забавя още малко...".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване