06/30/16 08:22
(http://www.klassa.bg/)

Войната на санкции между Запада и Русия продължава

 Франция иска санкциите срещу Русия да бъдат отменени възможно най-скоро, но този процес е свързан с изпълнението на договореностите от Минск. Русия трябва да изиграе своята позитивна роля за това, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от ТАСС, след разговори в Париж с руския си колега Сергей Лавров. Предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава не бива да става място на конфронтация. Искаме сътрудничество с Русия, отбеляза Еро. Разговаряхме за ситуацията в отношенията между Русия и НАТО, за възможностите за провеждане на Съвета Русия-НАТО на равнище постоянни представители в Брюксел. Ние, разбира се, ще следим как ще тръгне дискусията на срещата на върха във Варшава през юли, преди всичко предвид запазващата се тенденция за засилване на военната активност на алианса, на военното му присъствие край границите ни, каза Лавров.

Междувременно руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се продължава хранителното ембарго срещу Запада с година и половина до 31 декември 2017 година, предадоха световните агенции.

Русия забрани вноса на храни от 28-членния Европейски съюз, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия през 2014 година в отговор на западните санкции срещу Москва заради ролята й в украинската криза.

В документа, публикуван на официалния сайт за правна информация, е посочено, че от 6 август 2016 година се удължава до 31 декември 2017 година действието на отделните специални икономически мерки, предвидени в указа на президента от 6 август 2014 година и продължени с указ от 24 юни 2015 година, уточнява ТАСС.

Указът влиза в сила в деня на подписването му.

През май премиерът Дмитрий Медведев нареди да бъде подготвен текст, предвиждащ продължение на хранителното ембарго до края на 2017 година. В края на май вицепремиерът Аркадий Дворкович заяви, че предложенията вече са готови.

На 6 август 2014 година Путин подписа указ за приемане на отделни специални икономически мерки с цел осигуряване безопасността на Руската федерация в отговор на западните санкции и за подкрепа на местните производители.

На следващия ден правителството въведе със свое постановление едногодишна забрана за внос на говеждо, свинско и птиче месо, плодове и зеленчуци, риба, сирене, мляко и млечни продукти от САЩ, Европейския съюз, Канада, Австралия и Норвегия. Впоследствие Русия трябваше да противодейства на реекспорта на забранена европейска продукция, въвеждайки ограничения за вноса от Беларус и Сърбия, припомня ТАСС.

Удължаването на действието на санкциите срещу Русия, въведени заради ситуацията в Украйна, е необходимо, заяви германският канцлер Ангела Меркел след приключване на първия ден от срещата на върха на ЕС, предаде ТАСС.

Меркел каза, че е разговаряла с президента на Франция Франсоа Оланд за реализацията на минските договорености за изход от украинската криза. Двамата са стигнали до извода, че предвид степента на реализация на тези споразумения, удължаването на санкциите е необходимо.

Същевременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск е казал, че ЕС ще обсъди през октомври отношенията си с Русия, предаде ТАСС, като се позова на европейски дипломатически източник.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване