Съдят варненец, насякъл с брадва германец на Златните, за да заживее с жена му

https://www.24chasa.bg/novini/article/5617515

Съдят варненец, насякъл с брадва германец на Златните, за да заживее с жена муВарненецът Андрей Цв., който уби с 52 удара с брадва немския турист Волфхард в стаята му хотел „Магнолия“ в курорта Златни пясъци, ще бъде изправен пред съда в германския град Аахен. Това съобщиха от Апелативна прокуратура Варна. Местната прокуратура е внесла обвинителен акт срещу 42-годишния българин за това, че на 4 септември 2015 год.

Самолет Ил-76 падна в Русия

http://www.cross.bg/samolet-il-rysiya-1513248.html

/КРОСС/ Самолет Ил-76 падна в Иркутска област в Русия. Летателният апарат е бил изпратен за гасенето на горските пожари в района. На борда му е имало 10 души, съобщи ТАСС, предаде Нова телевизия. Организирана е мащабна операция по издирването му. Засега не е известно мястото, на което е паднала машината.  

1 % от циганчетата, започнали 1-ви клас, стигат до 12-ти

http://www.moreto.net/novini.php?n=325079

От започналите 1-ви клас ромски деца в 5-ти клас достигат 12%, а до 12-ти клас достигат 1% от тях. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на днешния парламентарен контрол. Според Кунева това ранно отпадане на практика обрича семействата на тези деца.

Затварят участък от столичния бул."Черни връх" заради разширението му

http://www.mediapool.bg/zatvaryat-uchastak-ot-stolichniya-bulcherni-vrah-zaradi-razshirenieto-mu-news251148.html

Участък от столичния булевард "Черни връх" се затваря за движение заради разширението му, съобщи пресцентърът на Столична община. Достъпът на автомобили в отсечката между улиците "Тодор Каблешков" и "Акад. Иван Буреш" се забранява от 6 юли – сряда до 20 декември 2016 г. Шофьорите ще могат да ползват обходни маршрути през Зоологическата градина. Променят се и маршрутите на автобусните линии с номера 66, 93, 98 и 122. Автобус номер 64 ще се движи от кв. "Драгалевци", по ул. "Папрат", бул. "Черни връх" скъсена до кръговото на околовръстния път и обратно по същия маршрут. Маршрутът на автобус номер 66 е от кв. "Драгалевци", надясно по ул. "Папрат", бул. "Черни връх", наляво по околовръстния път, надясно по бул. "България", надясно по ул. "Тодор Каблешков" до обръщателно ухо в ж.к. "Гоце Делчев" и обратно по маршрута. Автобус номер 93 ще се движи от кв. "Драгалевци", надясно по ул. "Папрат", бул. "Черни връх", наляво по околовръстния път, надясно по бул. "България", надясно по ул. "Тодор Каблешков" до обръщателно ухо в ж.к. "Гоце Делчев" и обратно по маршрута. Маршрутът на автобус номер 98 е по ул. "Папрат", продължава по бул. "Черни връх", надясно по околовръстния път, наляво по бул. "Симеоновско шосе", по ул. "Стоян Михайловски", площад "Велчова завера", бул. "Свети Наум", наляво по бул. "Черни връх", наляво по бул. "Никола Вапцаров", по бул. "Пейо Яворов", надясно по бул. "Стоян Михайловски", бул. "Симеоновско шосе" и обратно по маршрута си. Автобус номер 122 ще се движи от обръщателно ухо в ж.к. "Гоце Делчев" по ул. "Тодор Каблешков", наляво по бул. "България", наляво по околовръстния път, надясно до лифта в Симеоново и обратно по маршрута. Автобусите ще спират на всички съществуващи спирки с изключение на автобусите от линия № 66. Те ще спират на спирки с код: 1456 "Разклона за кв. Драгалевци", с код: 2597 "ж.к. Водолей" и на кодове: 0599 и 0600 "ж.к. Гоце Делчев" в променения участък. Плановете са разширението на бул."Черни връх" от бул."Тодор Каблешков" до околовръстното шосе да приключи до края на годината. Отпуснатите от държавата средства са в размер на 7 млн. лв. за близо 2 км път. След реконструкцията ще има по две ленти за движение във всяка посока плюс една средна за левите завои.

Осъдиха на 8 години шофьора, прегазил деца край Лесидрен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617507

На осем години лишаване от свобода при строг режим и лишаване от правоуправление за срок от десет години е осъден шофьорът, който причини катастрофата край Лесидрен, съобщават от Окръжната прокуратура в Ловеч.
При катастрофата загинаха две деца.
По обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч, съдът призна за виновен Филип М. за това, че на 11.08.
На осем години лишаване от свобода при строг режим и лишаване от правоуправление за срок от десет години е осъден шофьорът, който причини катастрофата край Лесидрен, съобщават от Окръжната прокуратура в Ловеч. При катастрофата загинаха две деца. По обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч, съдът призна за виновен Филип М. за това, че на 11.08.

Борисов пред германски компании: Целта ни са ясни правила и сигурност на инвестициите

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/07/01/2788312_borisov_pred_germanski_kompanii_celta_ni_sa_iasni/?ref=rss


Близо 30 представители на големи семейни компании от Германия са на посещение в България, за да проучат възможностите за инвестиции в секторите текстилна индустрия, селско стопанство, строителство и недвижими имоти, корпоративни инвестиции, производство на индустриални минерали, електротехника, хранително-вкусова промишленост, корабоплаване, химическа промишленост.

Днес делегацията, която е в България по покана на министъра на икономиката Божидар Лукарски, се е срещнала с премиера...

Между Русия и Турция ще бъде установена координация относно Сирия

http://www.cross.bg/sreshtata-tyrtziya-pytin-1513247.html

/КРОСС/ Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се е срещнал със своя руски колега Сергей Лавров в Сочи по време на срещата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Това е първата среща на високопоставени държавни служители от двете страни от началото на кризата със сваления изтребител, пише Daily Sabah. video:https://www.youtube.com/watch?v=FcKCxPdcvuY Чавушоглу заяви, че между Русия и Турция ще бъде установена координация относно Сирия. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с руския президент Владимир Путин през август, отново в Сочи, съобщи той. „Надяваме се, че срещата ще постави правилен тон за нормализация на отношенията", заяви Лавров. Междувременно прессекретарят на Пентагона Дмитрий Песков заяви, че срещата между министрите се очаква да положи пътя към срещата между Путин и Ердоган преди срещата на високо равнище на Г-20 в Китай през септември.

"Изчезналото" 9- годишно момче е намерено на тавански етаж в къщата, в която живее

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588469

Полицаи от РУ Дупница са намерили 9- годишното момче от с. Самораново, което майка му вчера обяви „за изчезнало или отвлечено", в добро здравословно състояние, на таванския етаж на къщата, в която живее с майка си и роднини. Детето бе издирвано от няколко екипа служители на РУ Дупница, проверяваха се съобщаваните версии от майката, както и бившият й приятел в гр. Сандански. За предприетите действия от полицията по издирването на обявеното за изчезнало дете бе уведомен дежурен прокурор. Служителите на реда са предали детето на социалните служ...

Следващият Андроид ще се казва "Nougat"

http://www.mediapool.bg/sledvashtiyat-android-shte-se-kazva-nougat-news251147.html

Технологичната компания Гугъл, която финансира разработката на уникс базираната операционна система за смартфони Андроид, обяви в своя Тутър анакунт и официалното име на следващата версия – "Нуга". До избора на това име се стигна след като от Търсачката се обърнаха към потребителите със специален сайт, на който всеки можеше да даде своето предложение за това как да се нарече следващият Андроид. След "Нуга" по популярност се нареждат "Начос", "Палачинка" и "Нектар". Разработчиците вече имат достъп до ранна версия на операционната система с цел да оптимизират своите приложения. Останалите потребители ще трябва да почакат най-малко няколко месеца, когато се очаква успоредно с пускането на следващия "Нексус" да бъде дадена зелена светлина и за финална версия на "Нуга".

Следващият Андроид ще се казва "Нуга"

http://www.mediapool.bg/sledvashtiyat-android-shte-se-kazva-nuga-news251147.html

Технологичната компания Гугъл, която финансира разработката на уникс базираната операционна система за смартфони Андроид, обяви в своя Тутър анакунт и официалното име на следващата версия – "Нуга". До избора на това име се стигна след като от Търсачката се обърнаха към потребителите със специален сайт, на който всеки можеше да даде своето предложение за това как да се нарече следващият Андроид. След "Нуга" по популярност се нареждат "Начос", "Палачинка" и "Нектар". Разработчиците вече имат достъп до ранна версия на операционната система с цел да оптимизират своите приложения. Останалите потребители ще трябва да почакат най-малко няколко месеца, когато се очаква успоредно с пускането на следващия "Нексус" да бъде дадена зелена светлина и за финална версия на "Нуга".

"Нощните вълци": Не сме политици, случилото се в Бургас ни огорчи

http://offnews.bg/news/n_1/n_632047.html

Ние не сме политици. Не преследваме политически цели. Това заяви Андрей Бобровский от "Нощните вълци", които пристигнаха в България в рамките на мотопохода "Славянски марш 2016".  Ние сме против агресията и войните. Опитват се да ни разделят и да пренаписват историята, да се счупи славянското дърво. Целта ни е хората да се обединят, да се видим очи в очи, без посредничеството на телевизор или радио, допълни Бобровский.  Бобровский посвети мотопохода на двете си дъщери - на 10 и 1 години. Участвам, защото не искам един ден да ме питат защо не съм направил нещо, за да живеем по-мирно с всички славянски народи, отбеляза той.  Знам, че ни свързват с Путин. Можем само да се гордеем с това, ние сме патриоти. Той е първият президент, който започна да управлява не за себе си. Преминахме 6000 км, за да стигнем дотук. Не съм човек, който би тръгнал за каквито и да е пари, ако не обичах пътя, подчерта Бобровский.  На въпрос за това дали походът е получил държавно финансиране той отговори, че действително в Русия има програми, по които може да се кандидатства за финансиране, но тази година не са успели да подадат документи, но следващата година непременно ще го направят, тъй като пътуването им излиза скъпо. Тази година за пътуването е помогнал техният фонд "Дорога победы".  В отговор на журналистически въпрос Андрей Бобровский призна, че е ходил в Донбас по време на размириците там, но не е участвал в боевете.  В мотопохода участват четирима руснаци. Освен тях в състава му има още българи, словаци и др. Аз съм за първи път в България. Огорчи ме инцидентът в Бургас, не знам кой е участвал в него. Повечето хора ни посрещат позитивно, с хляб и сол и искат да си говорят с нас, каза руснакът.  Съорганизаторът на похода Денчо Златанов уточни, че участниците в мотопохода не са били в Бургас, когато е станал боят между протестиращите срещу тяхното пристигане в България и прокремълска агидка от т.нар. Воински съюз "Васил Левски".  В България казваме, че всеки трябва да посади поне едно дърво в живота си, ние посадихме две досега. За някои това може и да е лошо, каза Златанов.  На въпроса защо в някои от страните по пътя на мотопохода им е отказан достъп, какъвто е случаят с Полша, Андрей Бобровский отговори, че хората обикновено се плашат от две неща - от оръжия и от истината. Ние нямаме оръжия, затова мисля, че просто се плашат, че ще чуят истината, неполитизираната истина, посочи той. 

Задържаха 59-годишен мъж за опит за убийство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588470

Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо Иван М., на 59 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за опит за убийство - престъпление по чл.115 във връзка с чл. 18 ал. 1 от Наказателния кодекс. До момента е установено, че на 29 юни 2016 г. в с. Хрищени, обвиняемият нанесъл два удара с нож на 62-годишна жена. Пострадалата е била откарана в болницата с наранявания в корема и предмишницата, и е претърпяла операция. Вероятната причина за извършеното деяние е имотен спор. Продължават процесуално-следствените дейс...

Двама пострадали след удар между трактор и микробус до Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617504

Двама души пострадаха, след като микробус се удари в ремаркето на тежката машина, съобщи БТВ. 
Сблъсъкът е станал по обед малко преди разклона за село Писанец. Тракторът е бил натоварен със зърно и е излизал от черен път. Той не е успял да ускори достатъчно и е бил засечен от товарен микробус от Разград.
Двама души пострадаха, след като микробус се удари в ремаркето на тежката машина, съобщи БТВ.  Сблъсъкът е станал по обед малко преди разклона за село Писанец. Тракторът е бил натоварен със зърно и е излизал от черен път. Той не е успял да ускори достатъчно и е бил засечен от товарен микробус от Разград.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2016/07/01/2788287_video_drugite_novini/?ref=rss


Wеb новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди".
Ето и акцентите от емисията в 17 часа:

- Предсрочно завършиха аварийния ремонт на магистрала "Тракия" на 20-ти км.- Исландия се готви за историческия четвъртфинал в неделя.
- След къщите от пластмасови бутилки ще се появи "бутилков" град.- Британското мото Keep calm and carry on става все по-актуално.
- Уилям Дефо ще получи почетната награда на фестивала в...

МВР: За шеста поредна година стартира работата на съвместните българо-румънски патрули

http://www.cross.bg/politziya-patryli-sekretar-1513246.html

/КРОСС/ За шеста поредна година стартира работата на съвместните българо-румънски патрули, съобщиха от пресцентъра на МВР.Главен комисар Георги Костов и директорът на дирекция „Охранителна полиция" в Генералния инспекторат на румънската полиция оцениха споразумението между двете страни в сферата на сигурността като категоричен успех.„Варна е пример и доказателство за това, че добрата комуникация между местната и изпълнителната власт е ключова за подобряване на услугата сигурност", посочи главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов и изказа благодарност към областния управител на Варна Стоян Пасев и към кмета на общината Иван Портних за оказаната подкрепа. Главен комисар Костов подчерта ползите от сътрудничеството с чужди полицейски сили на територията на страната. Съвместните патрули започват работа от 1 юли. Общо 16 служители на румънската полиция ще се присъединят към българските екипи на ротационен принцип - разясни главният секретар на МВР. Той наблегна на развитието на отношенията със съседните страни и взаимодействието с полицейските сили на всяка от тях, в резултат на което присъствие на чуждестранни полицейски служители има не само в летните, но и в зимните ни курорти. В този контекст главният секретар на МВР обяви създаването на съвместни гранични патрули, които ще работят по българо-румънската граница в петъчните и неделните дни през летния сезон

Мълния предизвика пожар, а той ПТП на Самоковско шосе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588468

Пожар и катастрофа на Самоковско шосе този следобед, близо до летището край Сапарева баня. Тир и микробус са се сблъскали на пътя, който беше затворен, а движението пренасочено през летището. По непотвърдена информация, по пътя не е имало видимост, заради плътна пелена от възникнал пожар в житни масиви край пътя. Направен е оглед на мястото, причините за инцидента са в процес на изясняване. Пострадал е шофьорът на микробуса, закаран е за преглед от Спешна помощ в Дупница. В пожарът, който е в непосредствена близост до пътния инцидент са изгорел...

Излъчват последните мачове от Евро 2016 на улични екрани

http://www.moreto.net/novini.php?n=325075

Срещите от Европейското първенство по футбол се излъчват на eкрани, с размери 7 на 4 метра, с прожекционна и озвучителна система, на входа на Морската градина и на пешеходната зона на Пристанище Варна, съобщиха от дирекция "Спорт" в Община Варна за Moreto.

Морските звезди влияят върху биоразнообразието

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588031

Учените едва сега разбират последствията върху околната среда от масовата смърт на морски звезди край тихоокеанския бряг на Северна Америка през 2013 г., съобщи ЮПИ. Въпросната смъртност сред вида вследствие на опустошително заболяване край западния бряг на Северна Америка е сред най-големите през последните няколко десетилетия. Ново изследване на учени от университета "Саймън Фрейзър" в Британска Колумбия навежда на мисълта, че събитието е било свързано с екологичен домино ефект върху биоразнообразието и изобилието от видове в местните екосист...

Гръм падна и предизвика катастрофа

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/grym-padna-i-predizvika-katastrofa-6055779

37-годишен мъж е пострадал при инцидента, който е станал край Сапарева баня

Тежко е състоянието на детето, паднало от въжения атракцион в парк "Бачиново"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5617497

Тежко е състоянието на детето, паднало от въжения атракцион в парк "Бачиново"Тежко е състоянието на 8-годишното дете, което падна от въжения атракцион в парк „Бачиново“. Това каза за „Фокус” говорителят на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” Мария Пойразова. Тя обясни, че детето е с тежка черепно-мозъчна травма и остава в неврохирургията за активно наблюдение и лечение, като състоянието му е сериозно.

Бурята в Австрия не попречи на Розберг и Хамилтън да са на върха в тренировките

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/01/2788216_buriata_v_avstriia_ne_poprechi_na_rozberg_i_hamiltun/?ref=rss


Водачът във Формула 1 Нико Розберг постигна най-доброто време в първите две тренировки преди Гран при на Австрия. Германецът отново се оказа пред съотборника си в "Мерцедес" Люис Хамилтън.

Двамата единствени слязоха под 1:08 мин. във втората тренировка за деня. Заниманието беше прекъснато заради буря, след като пороят наводни пистата и се наложи пилотите да изчакат.

Розберг записа най-бърза обиколка с 1:07,967. Световният шампион Хамилтън изостана с 0,019 сек. Третото...

Пл. Орешарски: С темповете, с които расте дългът засега, навлизаме в дългова спирала

http://www.cross.bg/velikobritaniya-oresharski-evroto-1513245.html

/КРОСС/ Решението на Standard and Poor`s да понижи кредитния рейтинг на ЕС означава понижена кредитна репутация на институциите на ЕС - нещо, което не е изненада. Както Великобритания, така и ЕС губят от протичащите процеси на излизане на Обединеното кралство, точно защото намаляват кредитната репутация и на Великобритания, и на ЕС. Не бих се изненадал и на Великобритания да бъде намален. Лоша новина е, като цяло, каза за предаването „Хоризонт за вас" бившият премиер Пламен Орешарски, който изтъкна, че намаленият рейтинг е знак за влошаване на инвестиционния климат в Европа. Орешарски заяви, че не е убеден, че Брекзит ще се реализира. Мисля, че Обединеното кралство ще се опита да забави по всякакъв начин процедурата. Виждаме, че премиерът Дейвид Камерън подаде оставка и анонсира, че поне няколко месеца няма да се говори по тези въпроси. Вероятно разговори ще започнат след избирането на новия премиер. Много е важно кой ще бъде новият премиер и какви възгледи ще изповядва. Още по-важно е настроението в британския парламент, който все пак трябва да вземе решението преди ЕС да бъде уведомен съгласно чл. 50. Ако Великобритания напусне ЕС, това ще намали възможностите на Съюза да субсидира по-малките и неразвити икономики като българската, изтъкна финансистът и прогнозира: Вероятно ще бъде редуцирано финансирането по фондовете

Откриха богато погребение на тракийска принцеса в Родопите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588466

Изключително богато погребение на тракийска принцеса от елистичния период - втората половина на IV век преди Христа, разкри край кирковското село Бенковски археологът от Националния археологически музей при БАН Любен Лещаков. Тялото на принцесата е разчленено, което е част от тракийските ритуали при знатни особи от орфическата епоха. Знае се, че тялото на самия Орфей е разчленено и частите му пуснати във водите на река Марица. Светилище на нимф...

Осем години затвор за шофьора, убил две деца край Лесидрен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588467

Осем години затвор постанови съдия Йовка Казанджиева за шофьора убиец от Лесидрен Филип Михайлов. Освен това 28-годишният водач няма право да управлява автомобил през следващите десет години. „Съжалявам. Не съм людоед, че да искам да убия толкова хора", бяха последните думи пред съда на Филип. Присъдата на Ловешкия окръжен съд може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд - Велико Търново. На 11 август м.г. шофьорът връхлетя и уби с колата си две деца - 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов. Година по-малката Петя Божкова...

Фиксинг на БНБ, петък, 1 юли

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-петък-1-юли_l.a_i.725399_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за петък, 1 юли, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Гугъл планира "умно" детско креватче

http://www.mediapool.bg/gugal-planira-umno-detsko-krevatche-news251146.html

Гугъл (Google) планира да инсталира колкото се може повече устройства за наблюдение в детско креватче, информира Си Ен Ен на сайта си. Компанията вчера публикува патент, представящ плановете й за "умно" детско легло. Според описанието най-различни сензори и камери ще бъдат монтирани в различни части на креватчето, за да се следи теглото и движенията на детето, както и температурата в стаята или равнищата на въглероден оксид. Микрофони на леглото ще позволяват на родителите или детегледачите да чуват плача на бебето. Родителите ще могат да сложат на креватчето "развлекателно устройство" и да го програмират да свири музика или да прожектира анимационно филмче на тавана, когато устройството "чуе", че детето плаче, посочват от компанията. Патентът е внесен в края на 2014 година преди Гугъл да бъде преструктуриран като Алфабет (Alphabet). Вероятно сега с проекта ще се занимава Нест (Nest), подразделението за "умни" устройства за дома.

8 години затвор за шофьора, убил две деца край Лесидрен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5617486

8 години затвор за шофьора, убил две деца край ЛесидренНа осем години лишаване от свобода при строг режим и лишаване от правоуправление за срок от десет години е осъден шофьорът, който причини катастрофата край Лесидрен, при която причини смъртта на две деца. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Велико Търново. По обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч, съдът,

По-висока цена на тока от днес, парното поевтинява

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588465

От днес всички битови клиенти на ЕВН ще плащат по-скъп ток, стана ясно от решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишаването на цените е сравнително малко - с 0.83%. За абонатите на другите електроразпределителни дружества ще има незначително намаляване на цените или стойностите ще се запазят - за новия регулаторен период няма да има промяна на цената на тока за клиентите на ЧЕЗ в Западна България, а за тези на Енерго Про намалението е с 0.88%. Цените влизат в сила от днес - 1-ви юли, и приключват на 30 юни 2017 г. Това обаче не...

Световни музикални звезди с петиция до ЕС

https://www.actualno.com/showbusiness/svetovni-muzikalni-zvezdi-s-peticija-do-es--news_548406.html

Лейди Гага, сър Пол Маккартни, сър Елтън Джон и редица други известни имена от шоубизнеса подписаха петиция, с която призовават европейските лидери да променят законодателството в ЕС, засягащо авторските права в сайта за видеоклипове YouTube. Писмото е адресирано директно до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и в него се иска лидерите на съюза да въведат по-стриктни правила за авторско право за музика, споделена от потребители на сайтове от типа на YouTube. Текстът също така посочва, че

Спецсъдът остави в ареста задържаните за стрелбата в Слънчев бряг

https://www.actualno.com/crime/specsydyt-ostavi-v-aresta-zadyrjanite-za-strelbata-v-slynchev-brjag-news_548407.html

Специализираният съд остави зад решетките задържаните в Бургас в началото на седмицата 7 души. Те бяха арестувани изненадващо по време на следствен експеримент в заведението, където стана покушението срещу Димитър Желязков-Очите. На арестуваните, както и на още трима души, които са в неизвестност, бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение, изнудване, трафик на имигранти, палежи и побои, предаде "Дарик". Според разпространената преди дни от прок

Наградиха журналисти с уроци по голф

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617480

С безплатен урок по голф бяха наградени всички журналисти, които участваха в мини турнира, организиран от Българския олимпийски комитет и Българската голф асоциация край „София ринг мол”.
 Надпреварата отбеляза 112 г. от завръщането на този аристократичен спорт в олимпийската програма.
 Уменията си демонстрира и волейболната легенда Борислав
С безплатен урок по голф бяха наградени всички журналисти, които участваха в мини турнира, организиран от Българския олимпийски комитет и Българската голф асоциация край „София ринг мол”. Надпреварата отбеляза 112 г. от завръщането на този аристократичен спорт в олимпийската програма. Уменията си демонстрира и волейболната легенда Борислав

Майкъл Гоув: Следващият премиер на Великобритания трябва да е про-брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=325074

„Следващият премиер трябва да е човек, подкрепил кампанията за излизане от Европейския съюз”, заяви британският министър на правосъдието Майкъл Гоув, който се включи в надпреварата за премиерския пост в страната. „Обещанието да напуснем ЕС, за да се измъкнем от диктата им и да си върнем контрола над нашата демокрация, ако аз бъда избран залидер, ще бъде изпълнено”, допълни още той.

Над 0,5 млрд. лв. е печалбата на банките в края на май, сочат данните на БНБ.

http://www.cross.bg/bankite-knizha-yvelichavat-1513244.html

/КРОСС/ Печалбата на банките се увеличава с 55 млн. лева спрямо първите пет месеца на миналата година. Кредитният портфейл обаче се свива с 0,1 на сто. От една страна заемите за домакинствата се увеличават, но кредитите за фирмите намаляват, което допринася за общия спад на този показател. Депозитите на домакинствата продължават да се увеличават, макар и с по-бавни темпове. В системата има високо ниво на ликвидни активи. Това се дължи на разплащателните сметки на други банки и на междубанковите депозити до седем дни. Увеличава се делът на дълговите ценни книжа в портфейла на банките. Ценните книжа са считани за много сигурна инвестиция.  

Над 310 000 лева допълнително получава Община В. Търново за образование

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588464

Над 310 000 лева допълнително получава Община Велико Търново от Министерството на образованието и науката. Средствата са част от допълнителните трансфери към бюджетите на общините, които бяха одобрени с три постановления на Министерски съвет през миналата седмица. С тях ще се финансират четири дейности в сферата на образованието.   С малко над 189 000 лева ще бъдат закупени учебници, учебни помагала и познавателни книжки. Те ще бъдат предоставени за безвъзмездно ползване на учениците от I до VII клас, както и на децата ...

Виена натиснала София да не праща Ахмед Чатаев в Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617384

Натиск от австрийското Външно министерство е спрял екстрадицията на Ахмед Чатаев от България за Русия, предаде Deutsche Welle.
Според адвокат Веселин Георгиев, който е защитавал подозирания за терористичния акт на летище „Ататюрк“ в Истанбул Ахмед Чатаев, австрийското МВнР през 2011 г. е изпращало на България протестна нота срещу заподозрения,
Натиск от австрийското Външно министерство е спрял екстрадицията на Ахмед Чатаев от България за Русия, предаде Deutsche Welle. Според адвокат Веселин Георгиев, който е защитавал подозирания за терористичния акт на летище „Ататюрк“ в Истанбул Ахмед Чатаев, австрийското МВнР през 2011 г. е изпращало на България протестна нота срещу заподозрения,

Наш тенисист ще е спаринг партньор на „Уимбълдън”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617476

Леонид Шейнгезихт, шампион да България до 16 г., замина за „Уимбълдън”, за да е спаринг партньор на Алберт Рамос. Испанецът, който стигна до четвъртфиналите на „Ролан Гарос”, има две победи в Лондон до момента, а двамата имат и общ треньор - Хосе Мария Диас.
„За да станеш №1 и в следващото стъпало - до 18 години,
Леонид Шейнгезихт, шампион да България до 16 г., замина за „Уимбълдън”, за да е спаринг партньор на Алберт Рамос. Испанецът, който стигна до четвъртфиналите на „Ролан Гарос”, има две победи в Лондон до момента, а двамата имат и общ треньор - Хосе Мария Диас. „За да станеш №1 и в следващото стъпало - до 18 години,

Поредна тапа очаква шофьорите в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588471

Поредна тапа за шофьорите в София от утре. Този път блокадата ще бъде по бул. „Витоша", тъй като това лято от Столична община възнамеряват да приключат цялостното обновление на участъка. Кои улици и булеварди ще се ремонтират в София това лято? До края на юли се забранява влизането на пътни превозни средства по западното пътно на бул. „Витоша" между бул. „България" и ул. „Бяла черква". Движението ще се извършва в източната част. "Това е първият етап. Започва реконстр...

Тръгва българско лятно кино по кварталите

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/07/01/2788195_trugva_bulgarsko_liatno_kino_po_kvartalite/?ref=rss


Различни места из кварталите на София отново ще бъдат преобразени в локации за кинопрожекции. Между 12 юли и 12 август 20 съвременни български филма ще бъдат прожектирани под открито небе за поредното издание на фестивал "Блок Кино".

Проектът "Блок Кино" превръща открити пространства в квартали извън центъра на София в места за гледане на филми в летните вечери. В програмата тази година влизат 20 български игрални филма, сред които "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев, "Зад...

Пожар остави без нито една лодка гребен клуб

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617470

Късо съединение в електрическата инсталация на хангар №8 на гребния канал в Пловдив остави без нито една лодка един от водещите клубове в този спорт у нас - „Черпоков”. Сигналът за огнената стихия е бил подаден на спешния телефон 112 около 3 часа след полунощ в петък, а изпратените на мястото 2 екипа на пожарната са успели да загасят пламъците и
Късо съединение в електрическата инсталация на хангар №8 на гребния канал в Пловдив остави без нито една лодка един от водещите клубове в този спорт у нас - „Черпоков”. Сигналът за огнената стихия е бил подаден на спешния телефон 112 около 3 часа след полунощ в петък, а изпратените на мястото 2 екипа на пожарната са успели да загасят пламъците и

Р. Кънев: Внесохме предложения за промени в ЗСВ по румънския антикорупционен модел

http://www.cross.bg/model-reforma-rymunskiya-1513243.html

/КРОСС/ Депутатите от ДСБ и Гражданския съвет на Реформаторския блок внесоха предложение за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат създаване на институцията независим заместник-главен прокурор с антикорупционно звено към него, т.е. пряко въвеждане на румънския антикорупционен модел в нашето правосъдие. Съпредседателят на ПГ на Блока, Радан Кънев, заяви: Многократно сме заявявали, че няма да допуснем замитане на темата за реформа на българската прокуратура под килима и няма да изоставим тази тема, както и че ще бъдем напълно градивни, конструктивни, отворени за всякакъв диалог и за създаване на необходимите мнозинства за постигане на такава реформа. Внасяме предложения, които да въведат същинска радикална промяна на прокуратурата.    

Задържаха трима с наркотици при полицейска акция в Албена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588463

Двама мъже са задържани от полицията за съхранение на наркотици при специализирана полицейска операция в Албена. Единият от задържаните е непълнолетен – на 15 години от Балчик. В него са намерени седем полиетиленови пликчета с бяло вещество и едно полиетиленово пликче с два броя  жълти хапчета с общо тегло 3,6 гр., реагиращо на метамфетамин. Другият задържан е 35-годишен жител на село Оброчище, в когото са открити едно полиетиленово пликче с бяло вещество и четири броя хапчета с общо тегло 2,4 гр., реагиращи на метамфетамин. Двамата са задържан...

Първият фатален инцидент с кола на автопилот се случи с Tesla - S

http://www.mediapool.bg/parviyat-fatalen-intsident-s-kola-na-avtopilot-se-sluchi-s-tesla---s-news251145.html

Американските власти започнаха разследване доколко безопасни са новите автомобили в режим на "автопилот", след като на 7 май във Уилистън, Флорида мъж загина зад волана на своя електромобил "Tesla – S". Компанията Tesla Motros разкри смъртния случай в четвъртък, ден след като бе съобщено, че федералните регулатори разследват каква е ролята на технологията за инцидента. Tesla се стреми да отхвърли вината от своята технология за модула "автопилот", която е най-напредналата и бе пусната миналия октомври. Компанията твърди, че катастрофата е станала при изключително необичайни обстоятелства, като нито водачът на автомобила, нито технологията са успели да засекат непосредствената опасност на пътя точно преди да се случи инцидентът. В същото време не се дава обяснение как са стигнали до този извод или какво разследване правят самите те. При всички случаи, първият известен смъртен случай, станал в момент, когато колата е изцяло на автопилот, поставя в нова ситуация технологичните и автомобилните компании, които настояват регулаторите да позволят по пътищата да се движат коли изцяло под автономен контрол. Случаят освен това повдига въпроси за начина, по който Tesla избра да внедри технологията си, особено като се имат предвид критиките, че компанията е поставила прекалени претенции за настоящото състояние на технологията автопилот. До катастрофата се стигнало след като сензорите на колата не успели да разпознаят бяло ремарке на камион, завиващо напречно на пътя. Разследващите смятат, че белият цвят и яркото слънце са основна причина за софтуерната грешка, довела до смъртта на Джошуа. Илон Мъск, основателят на Tesla Motros, изрази в Туитър съжаление за случилото се. В свое изявление, компанията припомня на своите клиенти, че модулът "автопилот" е в режим на бета-тестване (предварително) и те са дали съгласие шофьорите да я използват, само ако ръцете им винаги са на волана и с готовност за спиране всеки момент. Според американската преса загиналият водач е 40 -годишният Джошуа Браун от Охайо, който в миналото си е бил част от елитните морски тюлени на военноморските сили на САЩ, а понастоящем се е занимавал с разработване на компютърни мрежи и системи за наблюдение. На негово име е открит профил във Ю Тюб, който показва клип със ситуация сходна с фаталната. Там за малко не се стига до сблъсък след като камион отнема предимството му и се пристроява без да спази дистанция в неговата лента.

Видео: Един ден на "Нощни вълци" в София

http://www.dnevnik.bg/video/2016/07/01/2788263_video_edin_den_na_noshtni_vulci_v_sofiia/?ref=rss


Посещението на руската прокремълска рокерска организация "Нощни вълци" в София предизвика напрежение в центъра на столицата още преди мотористите да са пристигнали.

Вчера шествието тръгна от Бургас след сбиване, при което представители на националистическата паравоенна формация "Български войнски съюз" нападнаха протестиращите срещу преминаването. Днес около час и половина преди пристигането на шествието в София също имаше напрежение.

Рокерското шествие пристигна на...

Прокуратурата е залята от жалби на вложители в „Дупнишката популярна каса”

http://www.cross.bg/kasa-zhalbi-popylyarna-1513242.html

/КРОСС/ Прокуратурата в Дупница е залята от сигнали на граждани, които са имали високолихвени депозити в Кредитно-спестовна кооперация, известна като "Дупнишка популярна каса". В жалбите са посочени суми от 10 хиляди до 200 хиляди лева. Повече от месец офисът на Популярната каса е затворен, а на вратата има съобщение, което информира клиентите, че поради предприети процесуални действия на членове на касата Кредитно-спестовната кооперация няма да работи до изясняване на случая, като е посочена и дата - 15 септември. Обявен е и телефон, на който обаче никой не отговаря. По информация, която все още не е потвърдена официално от разследващите органи, управителят на "Дупнишката популярна каса" Георги Близнаков е обявил несъстоятелност на финансовото дружество. Десетки хора са били привлечени като вложители заради високите лихви по депозити, вариращи от 9 до 14 процента. Повечето от тях са отчаяни, че няма да си върнат парите, тъй като има наложен запор и на други обекти, собственост на управителя Георги Близнаков - хотел в Сапарева баня и валутни магазини. Говорителят на Районната прокуратура в Дупница Емил Павлов уточни пред "Хоризонт", че първият сигнал срещу Популярната каса е подаден преди три месеца: Има над 38 жалби във връзка с това, че е затворено. На служебните телефони никой не отговаря и съответно не могат да получат парите, които са вложили там

Френската гимназия обясни, че пропускателният режим с дебитни карти е само допълнителна възможност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/01/2788261_frenskata_gimnaziia_obiasni_che_propuskatelniiat_rejim/?ref=rss


Френската гимназия в столицата "Алфонс дьо Ламартин" съобщи, че въвеждането на пропускателен режим се прави по множество препоръки на институции и идеи на родителите. От 15 септември влизането в училището ще се осъществява с магнитна карта, а ползването на дебитни карти е само допълнителна възможност, се казва в уточнение, публикувано на сайта на гимназията.

В четвъртък лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че ще внесе въпрос до просветния министър Меглена Кунева дали е допустимо...

Австрия била срещу преследването на Ахмед Чатаев в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5617433

Австрия била срещу преследването на Ахмед Чатаев в БългарияАвстрийското МВнР през 2011 г. е изпратило на България протестна нота срещу Ахмед Чатаев. Това твърди адвокат Веселин Георгиев, който е защитавал подозирания за терористичния акт на летище „Ататюрк“ в Истанбул, предаде Deutsche Welle. „Министерството на външните работи на Австрия изпрати протестна нота и още два-три документа“,

Безработицата в ЕС и у нас достигна 7-годишно дъно

http://econ.bg/Новини/Безработицата-в-ЕС-и-у-нас-достигна-7-годишно-дъно_l.a_i.725394_at.1.html

Безработицата в Европейския съюз, включително и в България, през май е достигнала до 7-годишно дъно. В ЕС тя е 8,6 на сто, а у нас – 7,1 процента,...

Комисар Костов във Варна: Засилват мерките за сигурност у нас след атентата в Истанбул

http://www.moreto.net/novini.php?n=325069

Осигурено е засилено полицейско присъствие при влизане в обектите на критичната инфраструктура у нас. Това обяви във Варна главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов във връзка с терористичния акт в Истанбул. По думите му в момента има повишен риск на територията на целия Европейски съюз.

Чешкият президент поиска референдум за ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617443

Държавният глава на Чешката република Милош Земан призова в страната да бъде проведен референдум за членството в Европейския съюз и дори в НАТО, макар че той подрепя оставането в двата блока, предаде "Ройтерс".
„Не съм съгласен с тези, които са за напускане на ЕС. Но ще направя всичко, за да имат те референдум, на който да може да се изразят.
Държавният глава на Чешката република Милош Земан призова в страната да бъде проведен референдум за членството в Европейския съюз и дори в НАТО, макар че той подрепя оставането в двата блока, предаде "Ройтерс". „Не съм съгласен с тези, които са за напускане на ЕС. Но ще направя всичко, за да имат те референдум, на който да може да се изразят.

Юнкер очаква срещата на ЕС в Братислава да бъде историческа

http://www.mediapool.bg/yunker-ochakva-sreshtata-na-es-v-bratislava-da-bade-istoricheska-news251144.html

Изнесеното заседание на Европейския съвет във формат от 27 държави (без Великобритания) през септември в Братислава може да бъде историческа среща. Това заяви на пресконференция в Брюксел председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран в петък от БТА. Той отбеляза, че досега Европейският съвет е заседавал извън Брюксел само веднъж - в Испания, през 1995 година. Имаме нужда да можем да разговаряме свободно, без одобряването на решения и без да даваме обяснение за какво сме говорили, посочи словашкият премиер Роберт Фицо, чиято държава поема от днес председателството на Съвета на ЕС. По думите на Фицо европейските лидери искат да разговарят през септември много открито за бъдещето на европейския проект. Не може да импровизираме в тази предстояща дискусия. Някои очакват да продължим, както досега. Според други има нужда от дълбоки промени в ЕС, отбеляза словашкият премиер. Не искаме радикални стъпки, но не може да продължим, като че ли нищо не се е променило, посочи той по повод британския референдум. Трябва да подобрим комуникацията, да "продаваме" по-добре европейския проект на гражданите, заяви Фицо. Той изрази очакване септемврийската среща да доведе до пробив в търсенето на изход от референдума. Съгласни сме, че не може да има дори предварителни преговори с Лондон преди подаването на заявление за напускането на ЕС, добави Фицо. Няма да има никакви преговори с Лондон преди подаване на заявлението, посочи за пореден път Юнкер. Нямаме време за губене, добави той. Неволно вместо "словашкото председателство", той произнесе "британското председателство", като сам определи грешката си за "шегата на деня", макар засега Великобритания да остава в графика за оглавяване на Съвета на ЕС догодина. Съществена част от британците гласуваха за оставане в ЕС. Основният проблем за онези, които подкрепиха напускането на Великобритания, беше свободното движение на работна ръка. Това няма да променим, свободата на движение на хора е в основата на ЕС. Ако искаш достъп до вътрешния пазар, приемаш тази свобода. Не мога да отстъпя по този въпрос, заяви Юнкер. Всички казват, че искат реформи, без да посочват какво да се промени в ЕС. Не казвам, че нищо не се нуждае от промяна, поясни председателят на ЕК.

БФБ изпраща горещ юни

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-izprashta-goresht-iuni-220016/

Първото полугодие бе белязано от добри финансови резултати и дивидентния сезон. Оптимист съм за второто, коментира Стоян Николов от ПФБК

Горещи футболни емоции в Sofia Ring Mall

http://www.cross.bg/ring-sofia-mall-1513241.html

/КРОСС/ Футболните емоции завладяха и Sofia Ring Mall! Специално за своите посетители молът е организирал кът, където те могат да гледат всички мачове от Европейското първенство в комфортна и луксозна обстановка. И това не е всичко - в Cine Grand те могат да съпреживеят на голям киноекран и в удобни кресла двубоите между най-добрите отбори на Стария континент! Европа е футбол и това е поводът Sofia Ring Mall да създаде изключително комфортния кът до магазин notosgalleries, ниво 1, където по цял ден - на живо и на запис, феновете на най-великата игра могат да гледат всички мачове от първенството. Двубоите между най-добрите от най-добрите тимове на Стария континент се излъчват на голям 80-инчов телевизор, предоставен от Samsung. Футболният кът в Sofia Ring Mall е достъпен и след 22 ч., когато е началният час на мачовете. А заведенията, откъдето феновете могат да си вземат разхлаждащи напитки, работят до полунощ. И това не е всичко - решаващите битки кой ще вдигне купата на UEFA могат да се гледат и на екраните на кино Cine Grand в Sofia Ring Mall. Там, само срещу 3 лв., ви очакват изключителни емоции - финалните двубои с брилянтни картина и звук, „гарнирани" със студена бира, пуканки и пиперлив начос

Здравното министерство купува изкуствено сърце за болница "Св. Екатерина“

http://www.mediapool.bg/zdravnoto-ministerstvo-kupuva-izkustveno-sartse-za-bolnitsa-sv-ekaterina-news251143.html

Здравното министерство финансира спешното купуване на изкуствено сърце за пациент на университетската болница “Света Екатерина“по молба на изпълнителния директор на болницата проф. Генчо Начев. В момента в “Св. Екатерина“ са приети двама пациенти с диагноза дилатативна кардиомиопатия- терминален стадий. За двамата пациенти няма подходящи донори, а болницата разполага само с една система за подпомагане на системната циркулация – тип INCOR, която представлява изкуствено сърце. Начев многократно е сигнализирал през последните години, че поставянето на изкуствено сърце струва 200 000 лева, а здравната каса плаща на болницата 50 000 за медицинския консуматив. Освен това са предвидени срества едва за един-два случая годишно.

Чешкият президент иска референдум за ЕС и НАТО

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588458

Президентът на Чехия Милош Земан призова за референдум за членството на страната в ЕС и НАТО. Пред граждани той заяви, че такъв вот трябва да има, независимо, че лично той подкрепя оставането на Чехия в двете организации. Земан е първият държавен глава, която обявява официално, че иска в страната му да има такъв референдум. На среща с жители в източния град Велке Мезиржици чешкият президент Милош Земан заяви, че не е съгласен с искащите излизане от ЕС, към който Прага се присъедини през 2004 г., но чешките граждани имат право да се изкажат „за"...

Мъжът, намушкал кмета на Кьолн с нож, беше осъден на 14 години затвор

http://www.mediapool.bg/mazhat-namushkal-kmeta-na-kyoln-s-nozh-beshe-osaden-na-14-godini-zatvor-news251142.html

Германски съд постанови 14-годишна присъда затвор за мъжа, намушкал с нож във врата политика Хенриете Рекер заради пробежанската й позиция, ден преди тя да бъде избрана за кмет на Кьолн, предаде ДПА. Франк С., 44-годишен, беше признат за виновен в опит за убийство от съда в Дюселдорф, който не удовлетвори искането на прокуратурата за доживотна присъда. На 17 октомври мъжът се приближи до Хенриете Рекер - тогава независим кандидат за кмет - и я намушка във врата с ловджийски нож. Той направи самопризнание за нападението, като заяви, че го е извършил заради пробежанската й позиция, но отрече да е имал каквото и да било намерение да я убива.

Борисов: България остава икономически стабилна на фона на региона

http://www.moreto.net/novini.php?n=325071

„България винаги е била добре настроена към коректния бизнес, а германските компании, които работят в страната ни, са доказали това и ние като правителство сме готови да съдействаме на всеки инвеститор от Германия“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с официална делегация на немската Фондация за фамилен бизнес, която е на посещение у нас по покана на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Аспарухов: Наивно е да вярваме, че ИД няма клетки в България

https://www.actualno.com/society/asparuhov-naivno-e-da-vjarvame-che-id-njama-kletki-v-bylgarija-news_548403.html

Наивно е да смятаме, че у нас няма клетки на „Ислямска държава”. Такова мнение изрази ген. Бриго Аспарухов, бивш шеф на Националната разузнавателна служба и член на изпълнителното бюро на БСП. По думите му досега България не е била мишена на терористичната групировка, защото нямат полза. Според него Турция става мишена на терористите, защото ИДИЛ се страхува, че нейното поле за действие ще бъде изместено от Ердоган. „Турция се ислямизира, а Ердоган се стреми към това и към ед

S&P's понижи прогнозата си за растежа на американската икономика

https://www.actualno.com/america/sampps-poniji-prognozata-si-za-rasteja-na-amerikanskata-ikonomika-news_548404.html

Рейтинговата агенция Standard and Poor's намали своите прогнози за растежа на американската икономика, цитирайки потенциалното негативно влияние от гласуването на британците през миналата седмица за напускане на Европейския съюз. Според кредитната агенция БВП на САЩ ще нарасне през настоящата година с 2,0% и с 2,4% през 2017-а година при предишни прогнози за икономически растеж съответно с 2,3% и с 2,5 на сто, съобщава националното радио. "Ние очакваме последиците от Brexit да окажат известен

Областният управител и неговият екип поздравиха новия председател на окръг Гюргево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588460

Днес в Окръжен съвет Гюргево се проведе среща по повод избирането на г-н Мариан Мина за председател на Окръжен съвет Гюргево, след провелите се на 05.06.2016 г. местни избори в съседна Румъния. От българска страна в официалното посещение взеха участие доц.д-р Стефко Бурджиев – областен управител на област Русе, двамата му заместници г-н Станимир Станчев и г-н Валентин Колев и г-жа Лили Ганчева – изпълнителен директор на Асоциация Еврорегион Данубиус. В началото на визитата г-н Мина представи г-н Ръзван Кук – нов...

Пенсионер върти частно зеленчуково стопанство до панелка в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/5617416

Пенсионер върти частно зеленчуково стопанство до панелка в ПловдивКогато 80-годишният бай Гено излезе на западната тераса, е гражданин. Погледне ли от източния балкон, в нозете му се ширват лехи с чушки и домати досущ като на село. Вече 25 години мъжът обитава панелка на първия етаж на улица „Златорог” на ръба между квартал „Изгрев” и индустриалната зона на Пловдив.

"Левски" осъди остро изказването на Венцислав Стефанов за сините фенове

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/01/2788258_levski_osudi_ostro_izkazvaneto_na_vencislav_stefanov/?ref=rss


"Левски" реагира с недоволство на изказването на Венцислав Стефанов по адрес на сините фенове. Президентът на "Славия" и член на изпълнителния комитет на БФС заяви, че би одобрил евентуалното излизане на "Левски" от Първа лига и че така "ще има 5-6000 наркомана по-малко по трибуните и улиците".

Председателят на УС на сините Николай Илиев излезе с обръщение в сайта на клуба, като най-напред поздрави "Славия" за победата с 1:0 срещу "Заглембие" в Лига Европа.

"Клубът ни...

Мая Манолова: Всеки три от четири деца са склонни да дадат лична информация в интернет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617404

Всеки три от четири деца са склонни да дадат лична информация в интернет. Близо 90 на сто от сексуалните предложения към деца се правят в мрежата, а едва една четвърт от засегнатите споделят това със своите родители. Това каза омбудсмана Мая Манолова на конференция по темата в Асеновград.
Манолова допълни,
Всеки три от четири деца са склонни да дадат лична информация в интернет. Близо 90 на сто от сексуалните предложения към деца се правят в мрежата, а едва една четвърт от засегнатите споделят това със своите родители. Това каза омбудсмана Мая Манолова на конференция по темата в Асеновград. Манолова допълни,

Борисов поставил задача на Митов да нормализира отношенията с Русия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588462

Премиерът Бойко Борисов е поставил задача на външния министър Даниел Митов за срещата в Сочи - да нормализира крайно острата позиция на Русия към България. Това коментира Борисов пред журналисти в парламента. Министър Даниел Митов е на среща на външните министри на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Сочи и в рамките на форума ще има двустранна среща с руския си колега Сергей Лавров. Министър Митов се надява да обсъди "Южен поток" със Сер...

ЕС продължи икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2017

http://www.mediapool.bg/es-prodalzhi-ikonomicheskite-sanktsii-sreshtu-rusiya-do-31-yanuari-2017-news251141.html

Европейският съюз продължи до края на януари икономическите санкции срещу Русия заради намесата й в конфликта в Украйна, съобщиха световните агенции.    "След като направи оценка на изпълнението на споразуменията от Минск, Европейският съвет реши да поднови санкциите с още шест месеца, до 31 януари 2017 г.", се казва в решението на ЕС.   ЕС и САЩ наложиха санкции върху отбранителния, енергийния и финансовия сектор в Русия през юли 2014 г. заради подкрепата й за сепаратистките бунтовници в Източна Украйна.    В отговор Москва, която отрича обвинението, забрани вноса на селскостопански продукти от ЕС.    В петък от руското външно министерство коментираха, че "тези наказателни действия няма да накарат Русия да промени външнополитическия си курс".    Външното министерство на Русия обяви в официално заявление, че гледа на действието като на "продължение на късогледата политика на Брюксел" и че е "абсурдно Русия да бъде свързвана с провала на постигането на прогрес при сключването на споразумение за приключване на бойните действия в Източна Украйна". 

Зърнобаза с капацитет близо 10 хиляди тона бе открита в Търновца, община Търговище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588455

Областният управител на Търговище Светлин Бонев и кметът на общината д-р Дарин Димитров официално откриха база за почистване, сушене и съхранение на зърно в село Търновца. Тя е с приблизителен капацитет 10 хиляди тона, с възможност за разширение. Към момента в зърнената база са изградени три силоза и високотехнологична лаборатория за изследване качеството на продукцията. Очаква се инвестицията, която е в размер на 4.5 млн.лв. да допринесе за бързото развитие на зърнообработването в района, каза Светлин Бонев по време на откриването. Пред събр...

Пешеходният подлез под Орлов мост в София ще бъде затворен временно в събота

http://www.mediapool.bg/peshehodniyat-podlez-pod-orlov-most-v-sofiya-shte-bade-zatvoren-vremenno-v-sabota-news251140.html

Заради строителството на метрото достъпът до подлеза на Орлов мост ще бъде временно ограничен в събота – 2 юни. "С цел сигурност, достъпът до подлеза ще бъде ограничен временно след обяд в интервал до 30 минути", се казва в съобщението на Столична община. Ограничението се налага заради изграждането на бъдещата станция на метрото при Орлов мост от третия лъч.  

Осъдиха 17-годишен, принуждавал непълнолетен да извършва сексуални услуги

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588456

Районна прокуратура - Стара Загора постигна осъдителна присъда спрямо 17-годишния И. К. от гр. Стара Загора за това, че от месец януари 2016 г. до месец февруари 2016 г., набрал отделно непълнолетно лице, с цел да бъде използвано за развратни действия независимо от съгласието му, като деянието е извършено спрямо лице ненавършило 18 години и чрез обещаване и даване на облаги, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си - престъпление по чл.159а ал.2 т.1 и т.6 във връзка с ал.1 в...

Четирима румънски полицаи следят за реда на „Златни пясъци“ това лято

http://www.moreto.net/novini.php?n=325067

Четирима полицаи от Румъния ще следят за сигурността на туристите в курорта „Златни пясъци“ съвместно с българските си колеги. През юли и август в „Албена“, Балчик и „Слънчев бряг“ също ще бъдат командировани по четирима униформени от Северната ни съседка.

"Марибор" загря за "Левски" с джаги

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617376

Съперникът на "Левски" в Лига Европа - "Марибор" се срещна със своите фенове преди старта на футболния сезон в Словения. Двата тима се срещат на 14-ти юли в първи мач от втория по сила клубен турнир на Стария континент. "Марибор" загря за "Левски" с турнир по джаги, като играчите на словенския тим премериха сили със свои фенове.
Съперникът на "Левски" в Лига Европа - "Марибор" се срещна със своите фенове преди старта на футболния сезон в Словения. Двата тима се срещат на 14-ти юли в първи мач от втория по сила клубен турнир на Стария континент. "Марибор" загря за "Левски" с турнир по джаги, като играчите на словенския тим премериха сили със свои фенове.

Съдят в Аахен варненец, убил с брадва германец в Златни пясъци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617359

Българинът Андрей Цв. от Варна, който уби с 52 посечни удара с брадва немския турист Волфхард Ш. в стаята му в хотел „Магнолия“ в курорта Златни пясъци, ще бъде изправен пред Камарата на областния съд в германския град Аахен с участие на съдебни заседатели, която разглежда дела за особено тежки престъпления.
Българинът Андрей Цв. от Варна, който уби с 52 посечни удара с брадва немския турист Волфхард Ш. в стаята му в хотел „Магнолия“ в курорта Златни пясъци, ще бъде изправен пред Камарата на областния съд в германския град Аахен с участие на съдебни заседатели, която разглежда дела за особено тежки престъпления.

Премиерът обяви, че България ще въведе еврото, но възможно най-късно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/01/2788236_premierut_obiavi_che_bulgariia_shte_vuvede_evroto_no/?ref=rss


България ще въведе еврото, но възможно най-късно. Това се разбра от изказване на премиера Бойко Борисов в парламента днес.

"Въвеждането на еврото не е "искаш или не искаш" - в присъединителните договори ние сме поели ангажимент да го въведем. Това, че не въвеждаме еврото, е защото има доста допълнителни изисквания по въпроса и към момента можем да си позволим да се забавим", разясни Борисов. По думите му във въвеждането на еврото "няма нищо трагично, а напротив".

"Никой...

Арестуваха рецидивист за кражба на две коли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617363

Рецидивист, излязъл от затвора тази пролет, е задържан отново зад решетките след като отмъкна два автомобила за една нощ в Шуменско. Алекси Х./34г./ от град Девня отключил двете возила миналата събота. Той първо подкарал "Пежо 106" от паркинг пред блок в Шумен, а когато горивото му свършило в село Тодор Икономово, се принудил да открадне и ВАЗ.
Рецидивист, излязъл от затвора тази пролет, е задържан отново зад решетките след като отмъкна два автомобила за една нощ в Шуменско. Алекси Х./34г./ от град Девня отключил двете возила миналата събота. Той първо подкарал "Пежо 106" от паркинг пред блок в Шумен, а когато горивото му свършило в село Тодор Икономово, се принудил да открадне и ВАЗ.

Още една обновена сграда в центъра на Любимец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588453

Една от административните сгради на пл. „Трети март“ в Любимец вече е с нов облик. Това е сградата, в която се намират звена и отдели на общинската администрация: Техническа служба, Общински съвет, Общински горски фонд и отдел „Общинска собственост, стопански, хуманитарни дейности, екология и управление на отпадъците“. Тук се помещава и Дирекция „Бюро по труда“, както и офиси на счетоводни фирми. Общинска администрация и партньорите от частния сектор, със съвместни усилия осъществиха ремонта, който включва топло и хидроизолация на покрива, смян...

Няколко медицински дружества са галеници на фармацевтичната индустрия

http://www.mediapool.bg/nyakolko-meditsinski-druzhestva-sa-galenitsi-na-farmatsevtichnata-industriya-news251139.html

Фармацевтичната индустрия спонсорира голям брой лекари у нас, повечето с малки суми за участие в конгреси и регистрации, вариращи между няколокостотин до 3000-4000 лева в масовия случай, като максимумът, който са получили единици лекари е около 15 000 лева. Наред с това десетки и дори стотици хиляди левове фармацевтичната индустрия е наляла в здравни организации като различни медицински дружества и дори съсловната лекарска организация Български лекарски съюз (БЛС). Впечатление прави, че галеници на фармацевтичните фирми са няколко медицински дружества в специалности, известни с високия разход за лекарства, който генерират от бюджета на здравната каса. Това ставя ясно от първото оповестяване на спонсорствата на фармацевтичната индустрия към медицинското съсловие, произтичащо от приетия през 2013 година Кодекс за оповестяване, който цели по-голяма прозрачност на връзките между медиците и фирмите. Преди дни от бранша обявиха, че през миналата година компаниите са дали 21 милиона лева за спонсорство на лекарите, още 150 млн. лева са отишли в съсловието чрез финансиране на клинични изпитания. Вероятно около една трета от действащите лекари у нас или около 10 000 души са били подпомогнати по един или друг начин, но точният им брой не е ясен, тъй като един лекар може да е в списъците на по няколко компании, какъвто е примерът с медицинските дружества. Какво обаче се крие зад обобщените данни? До 15 000 лева стигат сумите за един лекар Най-щедрите суми за пътувания и хонорари на един лекар идват от компаниите "Астра Зенека" (15 444 лева), "Новартис"(15 242 лева); (12 511 лева). По-често спонсорството за командировки е от порядъка на 3000-4000 лева, като най-много лекари са подпомогнати с до 1000 лева, показват справките на компаниите. Тези данни обаче са валидни за 60% от спонсорираните лекари, които са се съгласили имената им да бъдат оповестени. Когато лекар откаже името му да бъде публикувано, компанията обявява само обобщени суми. Пари при пари отиват Големите суми обаче отиват при медицинските дружества, които впоследствие разпределят средствата между свои представители и тепърва предстои да се повдигне завесата за какво се изразходват. От отчетите на компаниите става ясно, че има дружества любимци на по няколко компании, които са прибрали за миналата година над 150 000 лева. Такъв е примерът с Дружеството по неврология, което се спонсорира едновременно от поне четири компании - “Мерк“ (Merck) - 18 842 лева, “Санофи“ - 42 930, “Пфайзер“ - 58 674, “Байер“ -31 782. Щедрото финансиране от индустрията обяснява и притесненията на Дружеството по неврология, изразени по-рано в писмо до Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България , че обществото ни не е узряло да получи тази информация. Друг фаворит на фармацевтичната индустрия е Дружеството по ревматология – специалност, в която в последните години навлизат нови и скъпи биологични медикаменти, които все по-масово се изписват от лекарите за сметка на старите и по-евтини терапии. Разходите на здравната каса за лечение на ревматологични заболявания са нараснали шест пъти от 2012 година насам. Същевременно експерти изразяват сериозни съмнения, че не винаги скъпите медикаменти се предписват при необходимите показания. На този фон Дружеството по ревматология, обединяващо лекарите от тази специалност, е получило над 220 000 лева от поне четири компании: “ГлаксоСмитКлайн“ - 64 800 лева; “Абви“ - 91 663 лева; “Рош“ - 42 758 и “Пфайзер“ - 23 460. Слабост на фармацевтичните компании са и множеството медицински дружества в областта на кардиологията. Така например през миналата година “Мерк“ е дарила 163 780 лева на Фондация академия кардиология. Освен това от различни компании с по няколко десетки хиляди левове са спонсорирани Дружеството на кардиолозите и Дружеството по интервенционална кардиология. Фирмите са спонсорирали още болници, местни сдружения на общопрактикуващи лекари, лаборатории и други здравни организации. Така например “Рош“ е дарила 241 000 на лаборатория "Цибалаб", а “Новартис“ е дарила 259 772 лева на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ). Според всички действащи морално-етични кодекси спонсорството на фармацевтичните компании е безвъзмездно и няма обвързване с изписването на конкретно лекарство от страна на лекарите, но участници в системата свидетелстват неофициално, че неетични практики има. И Лекарският съюз разчита на помощи от индустрията Няма как да не направи впечатление, че на спонсорството на фармацевтичния бранш разчитат и съсловните организации на лекарите и фармацевтите – Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз. През миналата година БЛС е получил 25 500 от “ГлаксоСмитКлайн“ и 65 000 от "Новартис", с които финансира стипендиите на млади лекари. Отделен въпрос е дали организацията, която се издържа от членския внос на близо 30 000 лекари, се нуждае от допълнителни донори, още повече, че дори тях не изразходва прозрачно. Българският фармацевтичен съюз се радва на по-скромна подкрепа, като през миналата година е получил 16 820 лева от “Санофи“. Председателят на Лекарския съюз Венцислав Грозев вече коментира при представянето на обобщените данни, че във взаимодействието между индустрията и лекарите няма “нищо лошо, срамно и комерсиално“. Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров коментира, че е нормално медицинските събития да имат спонсори в лицето на индустрията. “Няма скъпи, няма евтини лекарства – има такива, които помагат. Това обаче се обсъжда с пациента. Ако знам, че пациент не може да си купи лекарство, дори да е най-хубавото на света, как да го предпиша“, коментира той.

Арестуваха българи в Италия при опит да прехвърлят нелегални имигранти във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5617353

Арестуваха българи в Италия при опит да прехвърлят нелегални имигранти във ФранцияДвама българи са били арестувани в Италия при опит да прехвърлят нелегални имигранти във Франция, информира Нова тв. Българите са били засечени на френско-италианската граница във Вентимиля с 19 нелегални мигранти, между които четири жени и две деца. Повечето са от Судан и Нигерия. Цената за прехвърлянето била по 100 евро на човек.

Ломоносовци тържествено приключиха учебната година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588452

Тържество по повод приключване на учебната година се състоя в Професионалната гимназия по механотехника и електротехника „М. В. Ломоносов”, съобщиха от училището. Гост на тържеството бе доц. д-р Радко Михайлов, директор на „Добруджански технологичен колеж” – Добрич. Той пожела на учениците весело и отморяващо лято, а на дванадесетокласниците – да продължат да доказват придобитите знания и умения във висшите учебни заведения. Помощник-директорът инж. Ваня Тонева изрази удовлетворение от приключването на една успешна учебна година, като подчерта,...

Гръм падна край Сапарева баня и предизвика пожар и катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588454

Гръм падна край Сапарева баня и предизвика пожар и катастрофа, съобщава Нова телевизия. Два тира са се ударили челно, има ранени хора. От Агенция "Пътна инфраструктура" информират, че движението по пътя Дупница-Самоков, в района на разклона за Сапарева баня, се извършва в ...

Самолет Ил-76 падна в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5617217

Самолет Ил-76 падна в Русия Самолет Ил-76 падна в Иркутската област в Русия. Летателният апарат е бил изпратен за гасенето на горските пожари в района. На борда му е имало 10 души, съобщи ТАСС, предаде Нова телевизия. Организирана е мащабна операция по издирването му. Засега не е известно мястото, на което е паднала машината.

Откриха четвъртия по големина висящ мост в света в Измитския залив в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=325036

В Измитския залив в Турция беше открит четвъртият по големина висящ мост в света. На церемонията присъстваха президентът и премиерът на страната. Четвъртият по големина висящ мост в света в Измитския залив беше открит от турския президент Реджеп Ердоган.

СДС няма да издига кандидати за президент и вицепрезидент на Реформаторския блок

http://www.cross.bg/blok-reformatorskiya-suvet-1513240.html

/КРОСС/ На проведеното на 1 юли 2016 г. заседание на Националния изпълнителен съвет на СДС е решено, че партията няма да издига кандидати за президент и вицепрезидент на Реформаторския блок. Съюзът на демократичните сили предлага номинациите да бъдат излъчени от Гражданския съвет на Реформаторския блок и те да са съобразени с профила, одобрен от контактната група на РБ, създадена с тази цел.

Възраждат курорт Върбица със спортен комплекс за 5 млн. лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617317

Многофункционален спортен комплекс "Герлово" беше открит официално за посетители в петък в община Върбица.
Спортна зала за волейбол, баскетбол и футбол, външни игрища, съблекални, бар и два басейна са вече на разположение на посетители в известния с минералната си вода още от соца курортен комплекс.
Новата придобивка върху 16 дка е за 5,3 млн.лв.
Многофункционален спортен комплекс "Герлово" беше открит официално за посетители в петък в община Върбица. Спортна зала за волейбол, баскетбол и футбол, външни игрища, съблекални, бар и два басейна са вече на разположение на посетители в известния с минералната си вода още от соца курортен комплекс. Новата придобивка върху 16 дка е за 5,3 млн.лв.

Върховният касационен съд се постави извън дебата за съдебната реформа

http://www.mediapool.bg/varhovniyat-kasatsionen-sad-se-postavi-izvan-debata-za-sadebnata-reforma-news251138.html

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) отказа да излезе с официална позиция по повод втория пакет от съдебната реформа, който предстои да бъде разгледан на второ четене в парламента. В петък 45 от върховните съдии са гласували "против" изпращането на позиция до Народното събрание, докато 30 съдии са били "за". Така от ВКС остана валидна само позицията на неговия председател Лозан Панов, който разкритикува твърде голямото разширяване на съдийското самоуправление. Официални аргументи няма, но по информация на Mediapool върховните съдии са отказали да изпратят позиция до парламента, защото промените в Закона за съдебната власт вече са приети на първо четене. Магистратите смятат, че могат да се изказват само по принципни въпроси от реформата, а след като проектът вече е приет "по принцип", то няма смисъл от тяхното мнение. Ключовите въпроси в законопроекта са три и засега изглежда, че по никой от тях не се събира убедително мнозинство в парламента. По отношение на съда в проекта се предвижда значително демократизиране на управлението на съдилищата. Предлага се общите събрания на съдиите, включително Пленумът на ВКС, да могат да вземат редица решения, които сега са в ръцете само на техните шефове. Редовите съдии ще могат да издигат и свои колеги за началници, а ВСС няма да има право да игнорира предложенията им. Това би променило сериозно играта за съдебната номенклатура и лобитата, които владеят системата от нейното конструиране през 1991 година. Шефът на ВКС Лозан Панов обаче смята, че въвеждането на твърде разширено самоуправление би направило системата много трудна за управление. Той предупреждава, че общите събрания на съдиите няма как да носят отговорност за решенията си, както това прави председателят. Той призовава да се намери точен баланс. Неговият колега от Върховния административен съд Георги Колев е много по-критичен към съдийското самоуправление и допуска редовите съдии само да предлагат кой да ги ръководи. Преди месец Висшият съдебен съвет без аргументи по същество за пореден път застана против реформата и отказа да съгласува промените в закона. Цялото натрупване на съпротива в съдебната система дава в ръцете на противниците на реформата солидни аргументи за осакатяване на съдебния закон. По принцип ВКС е най-реформаторски настроената институция в съдебната власт и мълчанието му по толкова важен въпрос може да се разтълкува като глас "против". По отношение абсолютната власт на главния прокурор законопроектът предлага премахване на формулата, че прокуратурата е единна и централизирана под контрола на един човек. В същото време обвинител №1 би запазил правомощията си да заповядва в писмен вид на всеки прокурор през неговия пряк шеф. За сметка на това има съществени предложения за въвеждане на реален парламентарен контрол върху безотчетния шеф на държавното обвинение. Главния прокурор Сотир Цацаров "безусловно" подкрепи промените, но има твърде много знаци, че става дума за двойна игра. Първо мнозинството във ВСС е "против" закона, а то никога не е против Цацаров. После и в парламента партиите, които защитиха властта на Цацаров през конституцията, сега са готови да го защитават от промени в съдебния закон. Третият голям политически въпрос е за това как точно съдебния инспекторат ще извършва възложените му с конституцията имуществени и етични проверки на магистратите. Засега единствена сериозна опозиция по тази част идва от самия съдебен инспекторат, който смята, че някои от дефинициите биха засегнати съдийската независимост, а за други има съмнения за противоконституционност.

3 км колона автомобили на ГКПП Кулата, силен дъжд в Благоевградско затруднява движението

https://www.24chasa.bg/region/article/5617355

3 км колона автомобили на ГКПП Кулата, силен дъжд в Благоевградско затруднява движениетоБлизо 3-километрово колона от чакащи автомобили се е образувала на ГКПП Кулата. Опашката е основно от леки коли, които искат да излязат от страната. Още в ранния следобед движението към Гърция започна да става все по-интензивно, на шофьори и пътници се налага да чакат по около час, докато преминат през пункта.

Станишев: Кандидатът за президент трябва да мобилизира левицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5617346

Станишев: Кандидатът за президент трябва да мобилизира левицата„Кандидат-президентската двойка на БСП трябва да бъде от личности с ярък профил, които са заемали и отстоявали позиции - и политически и обществени, които са готови да водят активна кампания с ясна алтернатива и ясни идеи. Тази личност трябва да бъде мобилизираща за левицата, но и да привлече и хора, които са извън БСП”.

С. Станишев: Кандидатът за президент трябва да мобилизира левицата, но да привлече и хора извън БСП

http://www.cross.bg/liderut-levitzata-privleche-1513239.html

/КРОСС/ „Кандидатпрезидентската двойка на БСП трябва да бъде от личности с ярък профил, които са заемали и отстоявали позиции - и политически и обществени, които са готови да водят активна кампания с ясна алтернатива и ясни идеи. Тази личност трябва да бъде мобилизираща за левицата, но и да привлече и хора, които са извън БСП", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев, след като упражни своя вот на вътрешнопартийното допитване. По повод самото допитване, лидерът на европейските социалисти обясни, че е хубаво да се знае мнението и нагласите на членовете в партията. Той изрази надежда, че в скоро време ще се премине към етап на издигане на кандидатурата на БСП за предстоящите избори. „Надявам се процесът да се ускори и очаквам на Бузлуджа да видя нашия кандидат", каза още той.

Рисковете, които крие интимното обезкосмяване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588449

В разгара на летния сезон повечето жени полагат грижи за поддържането на "интимните си градинки". Дамите обаче трябва да помислят още веднъж, преди да посегнат към лентите за обезкосмяване или самобръсначката - резултатите от ново проучване, обхванало 3000 участнички, разкриват рисковете от лишаването от естествена "растителност", съобщават Ройтерс и в. "Дейли експрес". Авторите му от Калифорнийския университет са установили, че обезкосмяването на интимната област, към което се придържат повече жени от всякога, крие рискове от травми и дори от ...

АЦБ обмисля облекчаване на капиталовите изисквания за банките

http://www.investor.bg/evropa/334/a/acb-obmislia-oblekchavane-na-kapitalovite-iziskvaniia-za-bankite-220018/

Комисията по финансова политика планира да отмени решение от март, с което беше повишен антицикличният капиталов буфер от 0 до 0,5%

Митов: Енергийните проекти между ЕС и Русия ще се реализират по европейски правила

https://www.actualno.com/politics/mitov-energijnite-proekti-mejdu-es-i-rusija-shte-se-realizirat-po-evropejski-pravila-news_548398.html

Енергийните проекти между ЕС и Русия ще се развиват по европейските правила. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов след двустранната среща с руския си колега Сергей Лавров. Срещата се проведе в Сочи и бе по повод края на руското председателство на ЧИС (Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) – Organization for Black Sea Economic Cooperation (BSEC). Митов проведе още и две двустранни срещи с турския и молдовския външни министри Мевлют Чавушоглу и Андр

Няма да има промяна на свободното движение на хора, категоричен е Юнкер

https://www.actualno.com/europe/njama-da-ima-promjana-na-svobodnoto-dvijenie-na-hora-kategorichen-e-unker-news_548401.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща свободното движение на хора в ЕС да остане непроменено, тъй като това е основно право в ЕС. „Няма да променя това (свободното движение – бел. ред.), тъй като това е основна свобода в Европейския съюз“, посочи Юнкер по време на посещение в Словакия, която поема от днес председателството на ЕС. По време на своето изказване той също така призова британските власти да „изяснят своите намерения“ след реф

Превратът срещу Борис Джонсън е като по сценарий на "Къща от карти"

http://www.mediapool.bg/prevratat-sreshtu-boris-dzhonsan-e-kato-po-stsenariy-na-kashta-ot-karti-news251137.html

Борис Джонсън избра лондонския хотел "St. Ermin's" за събитието, на което възнамеряваше да обяви старта на кампанията си за лидер на Консервативната партия, заради паралела с неговия кумир Уинстън Чърчил, който именно тук създава военновременния екип за специални операции на Великобритания. Но когато се появи, Джонсън не отправи чърчиловия призив "на оръжие", а развя бялото знаме, пише "Файненшъл таймс", разкривайки как се стигна дотук. На пресконференцията в четвъртък се бяха събрали около 25 депутати от Консервативната партия, за да го приветстват, но придобиваха все -по-тревожен вид, тъй като кандидатът им не се появяваше. Когато Джонсън се появи, първоначално звучеше така, че ще се заяви за министър-председател. Тогава последва бомбата. Под погледа на съпругата си Марина бившият кмет на Лондон декларира: "С оглед на обстоятелствата в парламента, тази личност не мога да бъда аз". Залата изпадна в мълчание. Няколко минути по-късно Джонсън си тръгна без да отговаря на въпроси, но забележителната история зад треакторията му от фаворит на букмейкърите до неучастващ в лидерската битка вече бе ясна. Възмездието на Джонсън е министърът на правосъдието Майкъл Гоув, който оглавяваше неговата кампания за лидерския пост. Откакто двамата се споразумяха да поведат кампанията за излизане от ЕС – на маса с бавно сготвено агнешко в дома на бившия кмет през февруари – приятелството им изглеждаше силно. Но в следобеда преди да бъде обявена декларацията, Гоув е премислил. Неговите съюзници казват, че опитите на Джонсън да събере подкрепа за лидерското място са били "хаотични" и ключови хора са отказали подкрепа. "Майкъл усещаше, че той няма хватката и фокуса, които са нужни, за да бъде министър-председател. Ако не можеш да събереш отбор, тогава това е сериозен проблем", казва приятел на правосъдния министър. Гоув твърди, че в стремежа си да гради мостове Джонсън е предложил висш пост на министъра на финансите Джордж Осбърн, който подкрепяше оставането на Великобритания в ЕС. В събота вечерта бившият лондонски кмет се е съгласил Осбърн да си остане финансов министър. С напредването на уикенда започва да се говори, че Джонсън не е присъствал на среща с около 50 депутати консерватори, поддържащи оставането на страната в ЕС. Ключови фигури като известната министърка Андреа Лийдсъм, която бе в лагера "Брекзит", отказа да даде подкрепа за Джонсън. Приятели на Майкъл Гоув твърдят, че увъртяната статия в "Дейли Телеграф", написана от Джонсън в понеделник, е задълбочила притесненията на депутатите от партията му за неговите лидерски качества. От екипа на Джонсън казват, че са имали подписите на 81 депутати в негова подкрепа и броят им продължавал да расте. Сега летят взаимни обвинения. Приятелите на Джонсън казват, че статията му в "Телеграф" била доредактирана от Майкъл Гоув, а хаосът в ръководството на кампанията се дължал основно на Гоув, който я е оглавявал. В сряда през нощта дойде и зловредното изтичане на имейла, написан от съпругата на Гоув Сара Вйан, която е коментатор в "Дейли Мейл". В този мейл тя повдига въпроса за характера на Борис Джонсън и доверието към него в партията, както и от страна на медийния магнат Рупърт Мърдок и главния редактор на "Дейли Мейл" Пол Дакр. Имейлът е бил изпратен от г-жа Вайн до г-н Гоув и двама медийни помощници, но бе обяснено, че по грешка е копиран и до външен човек, който го изпратил в "Скай Нюз". "Той беше написан, за да изтече публично", твърди привърженик на Джонсън. Екипът на Гоув отрича това. Каквато и да е истината, имейлът имаше силно разрушителни последици и се появи на първите страници на няколко вестника в деня, в който бе планирано Джонсън да обяви старта на кампанията си за премиер. Някои съзират намесата на Доминик Къмингс, находчивия съюзник на Гоув, който режисира кампанията за Брекзит. Гоув искаше Джонсън да му осигури ключова длъжност на "Даунинг стрийт" 10, ако стане министър-председател, но той е отказал. Превратът на Гоув срещу Джонсън финално бе реализиран в четвъртък рано сутринта. Министърът на правосъдието реши да се кандидатира срещу него, поставяйки под въпрос лидерските му качества. Това стана в комюнике до медиите, пуснато малко след 9 сутринта. Майкъл Гоув е разкрил плановете си в телефонен разговор с Линтън Кросби, австралийски политически стратег, който е бил привлечен да помага Джонсън да стане министър-председател, така, както му помогна да стане кмет на Лондон. Това телефонно обаждане се е случило около 8.30 сутринта в четвъртък. Екипът на Гоув казва, че той се опитал да се обади на Джонсън да му съобщи лично новината, но не могъл да се свърже. От екипа на Джонсън твърдят, че той няма никакви пропуснати обаждания. Според някои от тях Гоув, който се чувствал виновен за ролята при свалянето на Дейвид Камерън, е решил да се присъедини към инициативата за премиер да бъде издигнат "всеки друг, но не и Борис", която се води от привърженици на министър-председателя. Някои подозират, че Осбърн е въвлечен в преврата на Гоув, макар че все още не е заявил публично подкрепата си за него. Привържениците на Джонсън са бесни. Депутатът Надин Дорис го е нападнала, когато той е влязъл в чайната на парламента. Колегата й Джеймс Клевърли е казал: Някои хора изглежда мислят, че "Къща от карти" е наръчник за обучение". Присъстващите залата на хотел St Ermin’s политици и журналисти бяха в шок, макар че и едните, и другите, свикнаха на необичайните политически обрати в последните дни. Марк Фийлд, който е активист на проевропейската кампания на лондонското сити и смяташе да подкрепи Джонсън, коментира с мрачен хумор: Това показва най-малкото, че не само Лейбъристката партия е способна да изпадне в пълна бъркотия. Майкъл Гоув – осиновено дете на производител на риба в Абърдийн, винаги е порицавал склонността питомците на Итън да заемат висшите постове в политиката. За броени дни той помогна да приключи кариерата на двама от тях – миналата седмица изведе от "Даунинг стрийт" своя стар приятел Камерън, а сега разби шансовете на Джонсън да го наследи. В интервю за "Файненшъл таймс" през 2014 г. Гоув казва, че не храни амбиции да става министър-председател, признавайки, че няма качествата, които се изискват за това. Сега екипът му твърди, че е ревизирал позицията си и вече определено става за премиер.

Блъснаха велосипедист в Дряново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588448

В Дряново 48-годишен мъж, управлявайки л.а. Сеат Кордоба, блъснал 23-годишен велосипедист /и двамата от гр. Дряново/. В резултат на ПТП младежът е настанен в болница с фрактура на лява глезенна става. Водачите са изпробвани за употреба на алкохол, като дрегерът е отчел нулеви резултати. По случая в РУ Дряново е образувано досъдебно производство.  ...

Премиерът Борисов се срещна с представители на големия германски фамилен бизнес

http://www.cross.bg/biznes-stranata-bulgariya-1513238.html

/КРОСС/ „България винаги е била добре настроена към коректния бизнес, а германските компании, които работят в страната ни, са доказали това и ние като правителство сме готови да съдействаме на всеки инвеститор от Германия", заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с официална делегация на немската Фондация за фамилен бизнес, която е на посещение у нас по покана на министъра на икономиката Божидар Лукарски. В делегацията са включени близо 30 представители на крупни немски семейни компании в секторите текстилна индустрия, селско стопанство, строителство и недвижими имоти, корпоративни инвестиции, производство на индустриални минерали, електротехника, хранително-вкусова промишленост, корабоплаване, химическа промишленост. Фондацията обединява 400 големи семейни дружества от Германия, с годишен оборот от над 50 млн. евро и среден оборот от около 1,4 млрд. евро, като всяка от компаниите има средно по 6 хиляди работници, съобщава пресцентърът на МС. Премиерът изтъкна, че на фона на региона България остава икономически стабилна, спазва стриктна фискална и финансова дисциплина и предприема мерки против контрабандата и за реформа в съдебната система, насочени срещу корупцията. Той посочи, че страната ни е успяла да задържи бюджетния дефицит под 2% и да повиши бюджетните приходи с над 3,6 млрд. лв. благодарение на борбата със сивия сектор

Индийски йога майстор ще преподава в Албена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588447

Индийският йога учител Сандип Кумар за поредна година е в Албена и през месеците юли и август ще преподава йога, съобщиха от курорта. Заниманията започват от 4 юли - понеделник и ще са с продължителност 75 минути. Ще се провеждат от понеделник до събота, от 07:30 и от 18:00 часа, на плажа до Бийч Клуб Ганвие, а при дъждовно време – в зала „Лори” на хотел „Фламинго”. Почивен ден ще е неделя. Сандип Кумар смесва различни техники на дишане, силова йога и асани, като включва и смехотерапия. Неговата основна философия е търсене на баланс. Сандип Кум...

Заловиха крадец на пари и цигари от магазин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588446

Заловиха крадец на пари и цигари от магазин. В началото на април 50-годишният жител на търновското село Момин сбор счупил прозорец на обекта, разположен на ул. "Ангел Кънчев" в Трявна, вмъкнал се вътре и задигнал цигари за 1790 лв. и сумата от 90 лева. Днес от полицията обявиха, че лицето отговорно за обира е установено....

Димитър Рочата пред съда на 20 юли, въоръжен с мачете, ругал полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5617188

Димитър Рочата пред съда на 20 юли, въоръжен с мачете, ругал полицаиРайонна прокуратура - Бургас за два месеца приключи разследването и внесе в съда обвинителен акт срещу 26-годишен мъж за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на власт и извършено с изключителен цинизъм и дързост, съобщиха от институцията. Извършител на престъплението е Димитър Хараламбиев - Рочата.

Областният управител на Монтана срещна Джулая на Маньо бърдо

https://www.24chasa.bg/novini/article/5617305

Областният управител на Монтана срещна Джулая на Маньо бърдоОбластният управител на Монтана Ивайло Петров срещна изгрева на Маньо бърдо в първото информационно село Песочница. Звуците на хита "Джулай морнинг" на "Юрая хийп" прозвучаха точно в 5 часа и 51 минути. IT - специалистите продължиха купона с много веселие и звън на

Вижте албанската статуя на Хилари Клинтън

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/vizhte-albanskata-statuia-na-hilari-klintyn-6055773

Кандидатът за президент е сред малкото, които получават паметник още докато са живи

Организация на движението за рехабилитация на бул. „Витоша” от ул. „Гургулят” до ул. „Бяла черква”

http://www.cross.bg/dvyposochno-vitosha-cherkva-1513237.html

/КРОСС/ От 00 ч. на 2.07.2016 г. до 24 ч. на 31.07.2016 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по западното пътно платно на бул. „Витоша" между бул. „България" и ул. „Бяла черква". Движението ще се извършва двупосочно в източното пътно платно на бул. „Витоша" в същия участък. Забранява се и движение по трамвайното трасе в същия участък на булеварда, но се пропуска напречното движение през булеварда на кръстовищата ул. „Д-р Стефан Сарафов" и с ул. „Янко Забунов". От 2.07.2016 г. до 24 ч. на 31.07.2016 г. се закриват местата за почасово платено паркиране двустранно по бул. „Витоша" между бул. „България" и ул. „Бяла черква". Променя се и движението на трамвайни маршрути № 1 и 6, както следва: Трамвай №1: - от надлез „Надежда" до ж.к. „Борово" (крайна станция на трамвайна линия № 7) двупосочно. Трамвай № 6 - от ж.к. „Обеля 2" до Съдебна палата двупосочно. Осигуряват се временни автобусни линии № 6-Т1 и № 6-Т2. Създават се временните спирките срещу съществуващите.  

5 изгаряния на слънце удвояват риска за меланом

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5617278

5 изгаряния на слънце удвояват риска за меланомНай-уязвими сме до 18 г., дотогава сме натрупали 80% от времето под лъчите за целия си живот. Слънчевото изгаряне е най-бързото и очевидно доказателство за щетите от ултравиолетовата радиация. Така мислим днес. Първите предположения на медицината от миналото били, че зачервяването и изгарянето се причиняват от топлината на слънцето.

Борисов се срещна с представители на големия германски фамилен бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5617307

Борисов се срещна с представители на големия германски фамилен бизнес„България винаги е била добре настроена към коректния бизнес, а германските компании, които работят в страната ни, са доказали това и ние като правителство сме готови да съдействаме на всеки инвеститор от Германия“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с официална делегация на немската Фондация за фамилен бизнес,

Слънчево време ни очаква и утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=325048

През нощта ще бъде ясно. По Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали. След пладне ще духа характерният морски бриз. Максималните температури ще са 28° - 30°.

Излъчват последните мачове от Евро 2016 на улични екрани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588445

Срещите от Европейското първенство по футбол се излъчват на eкрани с размери 7 на 4 метра на входа на Морската градина и на пешеходната зона на Пристанище Варна, съобщиха от дирекция "Спорт" в Община Варна. Феновете могат да гледа оставащите срещи от турнира, като двубоите, заложени в телевизионната програма, са с начален час 22.00 ч., а футболните студия - започват в 21.30 ч. Графикът е следният: До входа на Морската градина /НОАП Н. Коперник“ 01.07.2016 г – петък – Четвърт финал 2 – начален час 21.30 ч. ; 02.07.2016 г – събота – Четвърт финал...

Видео: Ударът на деня, с който Димитров напомни за себе си

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/01/2788212_video_udarut_na_denia_s_koito_dimitrov_napomni_za_sebe/?ref=rss




Българският тенисист Григор Димитров напомни за най-добрите си дни. Освен с победата си срещу традиционно неудобния си съперник Жил Симон на "Уимбълдън", той го направи и с впечатляващ удар.

Организаторите отличиха изпълнението на българина, като го поставиха в рубриката 'Play of the day' (Отиграване на деня).

След продължително разиграване в средата на втория сет с много техничен удар Димитров направи решителна точка. То прати топката близо до мрежата и я...

Трите елемента на привличането са...

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/trite-elementa-na-privlichaneto-sa-6055685

Има различни типове привлекателност и начините, по които всеки от нас решава и умее да постигне това, зависят от собствения му характер и от типа връзка, която търси

Оставиха в ареста рецидивист за опит за кражба на кабели

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588450

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо Пеньо И. на 56 години, от гр. Стара Загора, привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че в условията на опасен рецидив направил опит да отнеме чужди движими вещи от владението и без съгласието на собственика с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е останало недовършено, поради независещи от дееца причини - престъпление по чл.196 ал.1 т.1 във връзка с чл.194 ал.1 във връзка с чл.18 ал.1 във връзка с чл.29 ал...

10 полезни съвета как да се справим с жегата

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/10-polezni-syveta-kak-da-se-spravim-s-zhegata-6055686

В жегите е добре да носим по-леки дрехи, които да не са плътно по тялото ни, за да може кожата ни да диша. Какво още - вижте

Ретропарад в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617283

Колекционери от 7 страни ще се съберат на 9-то издание на изложението за ретро коли и мотоциклети, което ще се проведе в събота в Бургас. Ретро возилата идват от Гърция, Сърбия, Чехия, Русия, Словения, Хърватия и Турция.
Своя дебют на изложението ще направи "Мерцедес 190 Пагода" от 1952 год. Атрактивният автомобил е собственост на колекционера
Колекционери от 7 страни ще се съберат на 9-то издание на изложението за ретро коли и мотоциклети, което ще се проведе в събота в Бургас. Ретро возилата идват от Гърция, Сърбия, Чехия, Русия, Словения, Хърватия и Турция. Своя дебют на изложението ще направи "Мерцедес 190 Пагода" от 1952 год. Атрактивният автомобил е собственост на колекционера

Робот-хирург оперира дистанционно през 5G

http://www.cross.bg/vreme-robotite-distantzionna-1513236.html

/КРОСС/ Мрежовите технологии от пето поколение могат да намерят приложение и в хирургията, стана ясно от демонстрация на шведската компания Ericsson и учени от Лондон по време на конференцията „5G World 2016" в британската столица.Специалистите показаха използване на робот, управляван през 5G, в нискоинвазивната дистанционна хирургия. С помощта на специални ръкавици към робота-хирург се подават тактилни усещания, възприемани от неговите „пръсти". Точното предаване на тези усещания едновременно с видео дава възможност на лекарите в режим на реално време да разглеждат меките тъкани и да разпознават ракови образувания, съобщиха от Ericsson, информира technews.bg. Техническите възможности за предаване на данни и видео с минимално забавяне са обезпечени именно от 5G технологията и софтуерно-конфигурируема мрежа. Внедряването на 5G ще даде тласък в развитието на нискоинвазивната дистанционна хирургия. Достъпът до подобни медицински услуги ще зависи все по-малко от мястото, на което се намира пациентът. Освен това се създават условия за дистанционен обмен на опит, обучение и контрол на операциите от страна на международни специалисти. Хирургията е една от най-перспективните области за приложение на роботите. Според прогнозите, след две-три десетилетия роботите ще усвоят поне половината от професиите на хората, което повдига и тревожни въпроси, но в медицината се очертават само ползи.  

Любими лица от екрана стават гост-водещи

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/liubimi-lica-ot-ekrana-stavat-gost-vodeshti-6055772

Ани Цолова и Виктор Николаев ще си партнират с популярни телевизионни водещи  по време на летните отпуски

Върховният касационен съд отказа да изрази становище по съдебния закон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/01/2788194_vurhovniiat_kasacionen_sud_otkaza_da_izrazi/?ref=rss


Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС), отказаха да изразят мнение за измененията в съдебния закон. С тях се предвиждат по-големи правомощия на общите събрания, процедурите, по които Инспекторатът към ВСС ще извършва проверките на магистратите, и разпоредби, свързани с йерархичността в прокуратурата. След гласуване Пленумът на ВКС реши да не изпраща на Народното събрание, Министерския съвет и министъра на правосъдието становище по проекта на Закона за съдебната власт (ЗСВ), съобщава...

За Кунева учителският събор е ценно събитие, за опозицията - панаир

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/01/2788129_za_kuneva_uchitelskiiat_subor_e_cenno_subitie_za/?ref=rss


Националният учителски събор, който събра 12 хил. учители от цялата страна на концерт и разяснения по просветната реформа в столичната зала "Арена Армеец" през юни, получи противоречиви оценки от управляващи и опозиция.

По време на парламентарния контрол днес просветният министър Меглена Кунева заяви, че ценността на събитието се вижда и от мненията на учители, а депутатът от БСП Стоян Мирчев сравни събора с панаир. Миналата седмица независимият народен представител Георги Кадиев пък...

Spotify обвини Apple в умишлено спиране на конкуренцията

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/07/01/2787856_spotify_obvini_apple_v_umishleno_spirane_na/?ref=rss


Spotify обвини Apple в умишлено спиране на конкуренцията. Според стрийминг услугата Apple нарочно забавя одобряването на новата версия на приложението й за iOS, защото не иска конкуренция за своята услуга Apple Music, съобщава онлайн изданието Re/Code.

Spotify е изпратила писмо до главния адвокат на Apple, в което заявява, че действията на компанията вредят както на Spotify, така и на нейните клиенти. Според стрийминг услугата новата версия на приложението й за iOS е била отхвърлена...

Наши сънародници създадоха Brexit игра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588444

Двама наши сънародници създадоха игра за мобилни устройства, която се шегува с посланията на евроскептиците във Великобритания. „Brexit The Game" има четири нива. Във всяко от тях характерен за Острова двуетажен автобус трябва да премине трасе, обстрелван от символични евромонети. Ако автобусът оцелее по целия маршрут, печели 350 млн. британски паунда. Забавната страна на Брекзит е в Twitter (СНИМКИ/ВИДЕО) Сумата не е случайно избрана, обясниха за Нова авторите на проекта Ал...

Затвор и глоба за пиян шофьор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588442

Районна прокуратура - Севлиево постигна осъдителна присъда от една година лишаване от свобода, при строг режим и глоба 200 лева по бързо производство срещу 25-годишен мъж, който шофирал лек автомобил след употреба на алкохол. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Велико Търново. Данаил М. е признат за виновен за това, че на 20 май тази година около 00.01 ч. в Севлиево в ж.к."Митко Палаузов" до блок №5, управлявал лек автомобил „Фолксваген", с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда - 1.69 на хиляда, установено по надлежния ре...

България е предложила на Брюксел "две-три алтернативи" на приватизацията на "Булгартрансгаз"

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-predlozhila-na-bryuksel-dve-tri-alternativi-na-privatizatsiyata-na-bulgartransgaz-news251136.html

България е предложила две-три алтернативни решения на Европейската комисия вместо исканата от Брюксел приватизация на "Булгартрансгаз", съобщи премиерът Бойко Борисов в петък. "Да разделим самия оператор от собствеността, надявам се да го приемат", обясни Борисов. По-рано тази седмица стана ясно, че Европейската комисия е поискала от България да продаде част от газовия си оператор "Булгартрансгаз" на стратегически инвеститор, за да се увеличи конкуренцията на българския газов пазар. Това ще позволи да се прекрати наказателна процедура срещу "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) за злоупотреба с монополното положение на дъщерните й "Булгартрансгаз" и доставчика "Булгаргаз". В противен случай санкцията може да достигне 300 млн. евро. "Очаквам идеите ни да бъдат приети, с което да ограничим максимално възможностите страната ни да бъде поставена в рискови ситуации или ощетена", коментира Борисов пред журналисти. По думите му от "дълго време в Европа тече процедура да се раздържавяват всички тези компании с различни оператори". "На комисаря Маргрете Вестегер (бел.ред. - еврокомисарят, който отговаря за конкуренцията) доста обстойно й обяснихме защо в България това не искаме да се случи и защо е опасно за страната ни", каза Борисов. Той съобщи, че е обяснил това и на Жан-Клод Юнкер и на Доналд Туск. По думите му вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова водят активна преписка по тази тема.

51 разградски полицаи с похвали и повишения за 5 юли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588439

Общо 51 служители на ОДМВР-Разград получават  похвала или повишение в навечерието на 5 юли – Професионалния празник на служителите в МВР – съобщават от пресцентъра на разградската дирекция. С писмена похвала от министъра на вътрешните работи е награден Константин Костов, началник група "Криминална полиция" в РУ-Исперих. От зам.-министър са отличени Стефан Бойков от сектор "Пътна полиция" и разследващ полицай Татяна Атанасова. Писмена похвала от главния секретар на МВР получават Синан Тахсинов от отдел "Охранителна полиция" и Теодор Милков от се...

Озоновата дупка над Антарктида се смалява

http://www.moreto.net/novini.php?n=325032

Учени са установили първите ясни доказателства, че изтъняващият озонен слой над Антарктида е започнал да се възстановява, съобщава БиБиСи. Според изследователите през септември 2015 г. озоновата дупка е била около 4 млн. кв. км по-малка в сравнение с размерите ѝ през 2000 г.

Възрастен мъж застреля жена си и се самоуби

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588440

69-годишен мъж застреля жена си и се самоуби. Инцидентът е станал тази сутрин в столицата. От полицията съобщиха за Дарик, че около 10:00 ч. е получен сигнал от очевидец, който съобщил, че възрастен мъж заплашил да се застреля в автосервиз в ж.к. „Обеля", като малко преди това признал, че е застрелял и 67-годишната си съпруга. След като сигналът е подаден, на мястото пристигнали екипи на СДВР, които установили смъртта на мъжа. Жена му все още е била жива и била откарана по спешност във ВМА, където обаче по-късно издъхнала. По случая се води раз...

Засечена контрабанда на Лесово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1588443

14 000 къса контрабандни цигари заловиха митничарите на Лесово при проверка на ирански камион. Контрабандните цигари "Victory slims deluxe" без акцизен бандерол били скрити в пригоден тайник към леглото в шофьорската кабина. Камионът „Волво" пътувал от Иран за България, шофьорът зцаявил, че няма нищо за деклариране. Служителите се усъмнили, че леглото е различен от стандартния модел за марката и към него с болтове са добавени допълнителни приспособления. След разглобяването те открили, че металната кутия под матрака е пълна със 700 кутии цига...

Тереса Мей с все по-големи шансове за премиер на Великобритания

http://www.cross.bg/teresa-podkrepa-printzip-1513235.html

/КРОСС/ Шансовете на Тереса Мей да оглави Консервативната партия значително се увеличиха след като още двама авторитетни членове на кабинета обявиха подкрепа за нейната кандидатура. Министърът на отбраната Майкъл Фалън заяви, че вътрешният министър е човекът, способен да изведе страната извън ЕС, като се намали емиграцията и се възвърне суверенитета, докато се защитава постигнатия с много труд икономически растеж. А министърът на транспорта Патрик Маклафлин изтъкна, че практиката показва, че когато Тереса Мей говори в Брюксел, нейният глас се чува. Вестник „Дейл мейл" също обяви подкрепа за Мей, пишейки на първа страница: „При положение, че Уестминстър все повече започва да прилича на лудница, това, от което страната се нуждае най-много, е твърда ръка на кормилото". Основният съперник на Тереса Мей в надпреварата, Майкъл Гоув, който изненадващо се кандидатира вчера след още по-изненадващото оттегляне на Борис Джонсън, днес ще държи първата си реч в кампанията за лидерския пост на торите. Другите номинирани са Лиъм Фокс, Стивън Краб и Андреа Лийдсъм. Петимата кандидати разполагат с време до вторник да съберат максимална подкрепа сред общо 329-те депутати от Консервативната партия преди първото гласуване. Кандидатът с най-малко гласове ще отпадне, а останалите ще продължат с елиминация на същия принцип, докато останат само двама. Тогава ще бъде проведено гласуване на по-широк партиен принцип. Победителят ще бъде обявен на 9 септември

Повишени мерки за сигурност в страната след атентата на летище "Ататюрк"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5617266

"Мерките за сигурност в България са повишени след атентатите на летище „Ататюрк" в Истанбул. Причината е, че има повишен риск на територията на целия Европейски съюз." Това каза във Варна главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.
Той беше категоричен , че за страната ни обаче няма регистрирана конкретна заплаха.
"Мерките за сигурност в България са повишени след атентатите на летище „Ататюрк" в Истанбул. Причината е, че има повишен риск на територията на целия Европейски съюз." Това каза във Варна главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Той беше категоричен , че за страната ни обаче няма регистрирана конкретна заплаха.

8-годишно дете падна от въжен мост в местността "Бачиново“ край Благоевград

http://offnews.bg/news/n_1/n_632045.html

Дете падна във въжен мост в местността "Бачиново“ край Благоевград. 8-годишното момиченце е било с майка си и редовно е посещавало въжения парк. Инструкторите познават добре семейството, както и физическите качества на момиченцето. То не веднъж е било инструктирано. Първоначално е имало съмнения за скъсани въжета. Проверката обаче показва, че няма никакво физическо дефектиране на елементите. Според свидетели детето е свалило обезопасителния колан, без никой да забележи това. При падането е наранило главата си. Има травма и на гърдите, но тя не е опасна. Детето е било контактно при идването на спешния екип. Направената снимка на скенер обаче показала кръвоизлив в главата. Момиченцето е транспортирано към болница "Пирогов“. Инцидентът е станал в ранния следобед. Полицията прави оглед на мястото, където е паднало детето, разпитват се свидетели на инцидента. В парка "Коколандия“ работят шестима специалисти, които провеждат инструктажите на децата и родителите, преди да ползват съоръжението. Всяко дете има обезопасителен колан, така че да се предотврати падането му. В някои участъци въжените елементи са на височина около четири-пет метра. Въжената атракция за децата бе изградена преди две години в крайградския парк Бачиново, който се посещава от хиляди жители на Благоевград. През лятото "Коколандия“ е любимо място за децата, които безплатно могат да се забавляват и спортуват. Кметът на Благоевград А. Камбитов беше категоричен, че от началото досега не е имало инциденти и не е допуснато занижение на контрола по безопасността на въжения парк, който се проверява ежемесечно. По повод инцидента в 16.30 часа Общината ще даде извънреден брифинг.

Хърватия прие първата си група бежанци

https://www.actualno.com/balkani/hyrvatija-prie-pyrvata-si-grupa-bejanci--news_548392.html

Днес в рамките на европейската програма за разселване на бежанците Хърватия е приела първата група мигранти. Става дума за четирима мигранти от Еритрея, предаде Regnum. „Ние ще направим всичко възможно, за да направим вашия живот по-прост и да ви избавим от проблемите, заради които сте се подложили на това пътуване“, заяви вътрешният министър на страната Влахо Орепич на мигрантите по време на пристигането им. Последните ще бъдат временно разположени в център за прием на лица, търсещ

14 години затвор за мъжа, намушкал кмета на Кьолн

https://www.actualno.com/europe/14-godini-zatvor-za-myja-namushkal-kmeta-na-kioln-news_548394.html

Мъжът, намушкал с нож във врата Хенриете Рекер ден преди тя да бъде избрана за кмет на Кьолн, беше осъден на 14 години затвор, предаде DPA. 44-годишният Франк С. беше признат за виновен в опит за убийство от съда в Дюселдорф. Магистратите обаче не удовлетвориха искането на прокуратурата за доживотна присъда. На 17 октомври Франк С. се приближи до Хенриете Рекер – тогава независим кандидат за кмет, и я намушка във врата с ловджийски нож. Той направи самопризнание за нападението, като за

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване