07/01/16 06:25
(http://www.klassa.bg/)

Сделката за продажбата на пристанище Пирея пред провал

 Сделката по продажбата на 67 на сто от акциите на компанията, управляваща гръцкото пристанище Пирея, увисна във въздуха, след като китайският гигант „Коско” е констатирал, че от ратификационния закон в последния момент са били махнати възлови елементи, които са били договорени и подписани с гръцката държава, съобщават местните вестници, цитирани от БТА.

В. "Катимерини" пише, че „Коско” очаква от правителството в Атина и гръцката агенция за приватизация да приложат споразумението така, както то е било подписано на 8 април в присъствието на гръцкия премиер. Отбелязва се, че по въпроса за тази сделка е бил уведомен Пекин, който се готви утре да приеме министър-председателя Алексис Ципрас. Китайското посолство в Атина очаква реакцията на Ципрас за това, което се е случило и ще информира китайското външно министерство, за да бъдат взети необходимите решения, посочва вестникът.

В свое писмо до гръцката страна „Коско” настоява внесеният ратификационен закон да включва всичко, което е било договорено между двете страни, без никакви поправки в него.

В. "Нафтемборики" посочва, че до това се е стигнало, след като министърът на мореплаването в отговор на писмо на китайския гигант обявил за намерението на правителството да внесе корекции в ратификационния закон по споразумението за отдаване на концесия на пристанище Пирея на компанията „Коско”.

Гръцки докери от месеци протестират срещу сделката, тъй като се страхуват от съкращения.

До подписването на споразумението през април се стигна, след като сегашното коалиционно правителство продължи търговете, започнати от предишните управляващи, за разпродажба на контролния пакет от акции на пристанищата Пирея и Солун, въпреки поетите от него предизборни и следизборни ангажименти, че това няма да се случи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване