07/05/16 05:52
(http://www.klassa.bg/)

Над 2 пъти са поскъпнали храните в света от 2000 г. насам

 

В следващото десетилетие се очаква поевтиняване

Цените на храните в света са се увеличили над 2 пъти заедно с ръста на населението и на доходите в развиващите се държави, които са увеличили търсенето, пише в доклад, цитиран от Bloomberg.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН прогнозират, че цените на храните в световен мащаб ще падат през следващото десетилетие заради спад в темпа на прираст на населението, както и забавяне в ръста на доходите в развиващите се икономики.

В доклада се казва още, че цените на храните ще се стабилизират на нива малко над тези от годините преди финансовата криза през 2007 и 2008 г., прогнозират от организацията.

Освен спада на темпа на увеличаване на населението и на ръста на доходите в развиващите се икономики има и други причини за очакванията на организациите. Една от тях е, че потребителите в развитите икономики показват все по-малка склонност да харчат допълнителните си доходи за храна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване