07/08/16 05:51
(http://www.klassa.bg/)

Фонд „Козлодуй“ отпуска над 140 млн. лв. за хранилището за радиоактивни отпадъци

 Германо-български консорциум, в състав от немската „Нюкем Текнолъджи” (Nukem Technologies”) и четири български компании, ще изгражда първия етап от Националното хранилище за радиоактивни отпадъци (НХРАО). Това стана ясно от подписания договор между Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ и представители от консорциума.

Сумата за строителството на първия етап от хранилището е в размер на близо 72 млн. евро. Проектът се финансира безвъзмездно от Международен фонд „Козлодуй”, а средствата по грантовото споразумение се администрират от Европейската банка за възстановяване и развитие, която, съвместно с представители на ЕК, извършва перманентен мониторинг за усвояването им и управлението на проекта.

Съгласно подписаното споразумение ще бъдат финансирани строителството на първия модул за погребване на радиоактивни отпадъци, независимият строителен надзор и супервизия за изграждането на първия етап, както и ще бъдат разработени лицензионни документи за въвеждане в експлоатация и получаване на лицензия в съответствие с ядреното законодателство. Очаква се хранилището да влезе в експлоатация през 2021 г.

Националното хранилище представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Площадка „Радиана” се намира в 3-километровата контролирана зона на АЕЦ „Козлодуй“. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни конструкции, разделени от вътрешни преградни стени на камери. Планирано е хранилището постепенно да се запълва в следващите 60 години.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване