07/09/16 09:29
(http://www.klassa.bg/)

Дончев: Няма да приватизираме „Булгартрансгаз“

 Държавата няма да приватизира „Булгартрансгаз“. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът Томислав Дончев на депутатско питане. По неговите думи България няма да се съгласи с искането на Европейската комисия, тъй като тя настоява за раздържавяването на компанията с цел да се постигне либерализация на газовия пазар. В противен случай сме заплашени от глоба в размер на 300 млн. евро.

„Моето становище е не, а и не само моето, а и на правителството“, бе категоричен Дончев. Българската работна група, която е заседавала в Брюксел тази седмица, е получила еднозначен инструктаж за своята позиция по проблема, добави той.

В отговора си вицепремиерът посочи още, че към момента са приватизирани 66% от всички дълготрайни държавни активи, като индустриалните са приватизирани почти на 100%. В сключените приватизационни договори от началото на процеса е договорено извършването на инвестиции в размер на 7 милиарда лева. „Те можеха да бъдат много повече“, обясни Дончев.

Той отбеляза, че от влизането в сила на Закона за приватизация и следприватизационен контрол през 2002 г. към настоящия момент в резултат на осъществен контрол са постъпили 489 млн. лв.

„Действията по следприватизационния контрол имат положително въздействие“, каза Томислав Дончев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване