07/09/16 09:33
(http://www.klassa.bg/)

Край на вечните концесии, НС решава за над 50-годишните

 Възможността за „вечни“ концесии бе пресечена от НС, след като депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за концесиите с 75 ”за”, 38 ”против”и 27 ”въздържал се”, въпреки че законопроектът бе отхвърлен от редица парламентарни комисии.
В него е заложено всяка концесия да е за определен срок, като конкретната му продължителност се посочва в процедурата за определяне на концесионер и не може да бъде по-голяма от максималния срок, който се определя при откриването на процедурата с решението на концедента. Ако евентуално определеният от концедента максимален срок надвишава 50 години се предвижда намесата на Народното събрание, което ще гласува дали да разреши концесията или не.
Полемика предизвика и мярката концесиите да се възлагат само от министрите и кметовете на общини, а Министерският съвет и общинските съвети да запазят правомощията си да одобряват предварително определени решения. При общинските концесии, когато максималният срок е над 25 години, одобряването ще се взима с мнозинство 2/3 от общинските съветници, а когато срокът е над 50 години, освен общинския съвет, ще бъдат запитани за разрешение депутатите в НС. Според шефът на икономическата комисия Петър Кънев, който бе сред най-големите противници за проекта, тази сериозна децентрализация създава рискове за нарушения.
Заложено е и разширяване на публичността, като в Националният концесионен регистър ще се публикува както информация относно изпълнението на договорите, така и информация относно провеждането на процедурите за възлагане на концесии. Също така се предвижда офертите и заявленията да се подават като електронни документи с цел по-плавно преминаване към електронни услуги.
В подкрепа на законопроекта скочиха вносителят на закона, вицепремиерът Томислав Дончев. „Този закон не само транспонира приложимото европейско законодателство, не само отваря нови възможности в сферата на публично-частното партньорство, а то е важно, защото то може да осигури икономически изгодно ползване на държавните активи, да доведе до по-качествени услуги на по-ниска цена, както и да доведе до нови инвестиции“, заяви той и добави, че промените са най-близки до нуждите на институциите.
Несъгласни с него бяха БСП. Социалистът Румен Гечев се възмути, че законът е изработен от адвокатска кантора, която обслужва концесионери. Според него не било нормално да се плаща на десетки прависти в държавната администрация, а законът за концесии да се изработва от адвокатска кантора. Депутатът Иван Иванов от АБВ пък обяви, че чрез този закон ще продължи практиката на разграбването на държавните богатства за жълти стотинки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване