07/10/16 19:00
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ все пак реши да смени Мавродиев бързо

 Процедурата за избор на председател на Комисията за финансов надзор (КФН) започва и целта е да завърши до края на месеца, съобщиха за "Капитал" финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Правилата ще бъдат обсъдени в бюджетната комисия най-вероятно в сряда и веднага след това ще бъдат гледани и в зала. Вече има събрано мнозинство и затова е много вероятно регулаторът да има нов председател до края на месеца.

Ако планът бъде изпълнен, това ще е добра новина по няколко линии. От една страна, законово и морално ще отпаднат съмненията за легитимност на решенията на комисията, която по закон е от петима членове, но в момента само двама от тях са в мандата си. Шестгодишният срок на сегашния председател Стоян Мавродиев изтече на 18 юни, а по закон наследникът трябваше да се одобри от депутатите най-късно месец по-рано. Освен това при компрометираното управление на Мавродиев е необходимо започващите след седмица проверки в пенсионния и застрахователния сектор да се извършат начисто, а не да се замитат следи и да се работи за оттегляне от поста с почести. През последните седмици имаше натиск смяната да бъде отложена за септември или дори за края на годината именно с аргументи сегашният състав да довърши започнатото и да не се налага нови членове да влизат летящо в проверките.

Притиснати от времето

Решението на ГЕРБ да форсира избора ще предполага доста натоварена програма за трите седмици, които остават до началото на август, когато депутатите излизат в едномесечна ваканция. Ако следващата седмица в парламентарната бюджетна комисия бъде одобрена процедура и още в същата седмица мине и през гласуване в пленарната зала, тя ще трябва скоростно да бъде обнародвана в Държавен вестник, за да влезе в сила. Обичайно процедурите за изборни позиции досега даваха поне седмица срок за номинации, а след това и още седмица за тях да подготвят представяне на концепцията си, както и за въпроси към кандидатите от медии и обществени организации. Ако тези срокове се запазят, това вероятно ще означава избор буквално в последните дни преди лятното разпускане на парламента. Ако пък се съкратят, това може да засили обвиненията в предизвестен избор и липса на време да се номинират конкуренти. Макар да няма официално обявени имена, вече в медиите като най-вероятен кандидат на управляващата ГЕРБ беше посочен зам.-министърът на финансите Карина Караиванова.

Заради забавянето на депутатите до края на юли едва ли ще има време за избор и на заместници на новия председател. Единият такъв пост (на отговарящ за инвестиционния надзор) е вакантен от година и половина, а другият (на пенсионния надзор) е заеман от близкия до Мавродиев Ангел Джалъзов, чийто мандат е изтекъл от две години. По закон новите заместници се предлагат от председателя, така че преди да се стигне до тях, ще трябва да приключи процедурата и избраникът да е положил клетва пред Народното събрание. Така вероятно комисията все пак ще остане непълна поне до септември. А проверката в единия сектор ще бъде стартирана от Джалъзов, чиято оставка беше поискана през 2015 г. от всичките девет компании в сектора.

В оставащите три седмици има и неща, които настоящият състав на комисията трябва да свърши. Например за няколко застрахователя все още няма одобрени проверители за прегледите, които стартират от 15 юли. Освен това КФН не е разрешила и казуса с това дали в обхвата на проверката трябва да попаднат и застрахователните групи - нещо, което беше в първоначалния план, но беше обжалвано от част от участниците на пазара. Ако тези казуси не бъдат спешно изчистени, има опасност процедурата да започне с фалстарт и наследникът на Мавродиев да трябва да се оправя с юридическа каша.

Изненадващ обрат

Решението да се ускори процедурата идва само седмица след като лидерът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви публично, че изборът на наследник на Стоян Мавродиев ще се отложи за след августовската парламентарна ваканция. Точката, която предвиждаше обсъждане на процедурата в бюджетната комисия, присъстваше в дневния ред за кратко, но беше премахната. Аргументът на Цветанов срещу бързането (което от законова гледна точка е забавяне и дори закъснение) беше "натоварената законодателна програма на парламента през юли и липсата на технологично време за избора".

Сега обаче нещата явно са се променили. "Решението за започване беше взето във вторник и вече съм го консултирал с останалите парламентарни групи, като почти всички го подкрепят", каза пред "Капитал" Цветан Цветанов. Това бе потвърдено пред вестника от друг участник в тези разговори. По неговите думи именно председателят на ГЕРБ е трябвало да бъде убеден за необходимостта изборът да се случи преди предстоящата мащабна проверка на активите във финансовата система.

Пред БНР Менда Стоянова заяви, че не вижда проблем смяната да става насред проверката, тъй като одиторите вече са избрани, а председателят на КФН е само един от участниците в управляващия комитет, където има представители на европейски организации, финансовото министерство и БНБ. Тя отказа да се ангажира с оценка на управлението на Мавродиев, като каза, че такава може да се даде, когато се разглежда отчетът на КФН.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване