"Музика по звездите" - 6 нощни концерта в парка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1592870

6 нощни концерта под открито небе в разгара на лятото. Това предстои да се случи в парк "Пети октомври". Иначе мащабното събитие носи обикновено име - „Музика под звездите". Всички концерти стартират точно в 21:00 часа и представят музика от различни стилове: рок, поп, джаз, фънк, соул, етно, както и съвременна българска авторска музика. Проектът е с участието на предимно млади български музиканти и е насочен към младата аудитория на Стара Загора. „Музика под звездите" стартира на 22 юли петък с проекта Fromabove. Кваретът (вокал, пиано, бас, б...

Tumblr препъна Yahoo

http://www.investor.bg/web/456/a/tumblr-prepyna-yahoo-221068/

Интернет ветеранът отписа 480 млн. долара от блог платформата

От 9.00 ч. до 13.00 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание по път I-6 София – Перник при входа на Перник откъм София поради профилактика на трафик броячи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270265_%D0%9E%D1%82+9.00+%D1%87.+%D0%B4%D0%BE+13.00+%D1%87.+%D1%88%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%

  На 19 юли (вторник) от 9.00 ч. до 13.00 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание по път I-6 София – Перник при входа на Перник откъм София, поради извършване на профилактика и допълнителни настройки на трафик броячи. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". От 9.00 ч. до 11.00 ч. ще бъде ограничено движението по дясната лента на път I-6 в посока Перник, като движението ще се осъществява в изпреварващата лента. От 11.00 ч. до 13.00 ч. ще бъде ограничено движението по дясната лента в посока София, като движението ще се осъществява в изпреварващата лента. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Германец е най-бързият европеец с Кубчето на Рубик

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5655825

Германец е най-бързият европеец с Кубчето на РубикГерманецът Филип Вайер спечели европейската титла по бързо нареждане на Кубчето на Рубик, след като успя да го подреди за 7.88 секунди. Вайер всъщност зае второ място в подреждането, след световният шампион от Австралия Феликс Земдегс, успял да завърши заданието за 7.07 секунди. Резултатът на Земдегс, който до скоро бе и притежател на рекорда от 5.

Русия и Турция няма да възобновят чартърните полети през тази година

http://www.cross.bg/tyrtziya-ryskite-rysiya-1514959.html

/КРОСС/ Русия и Турция няма да възобновят чартърните превози през тази година, съобщи в. „Известия“, позовавайки се на изказване на изпълнителния директор на асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) Майя Ломидзе. На провелата се на 14 юли среща на турската делегация с ръководството на руските ведомства са били повдигнати въпросите, отнасящи се до сигурността на руските туристи в курортите в Турция. В резултат на това страните стигнали до решение турската страна да предостави списък с местата, които биха могли да бъдат опасни за почиващите, поясни Ломидзе. „Изискванията на Русия и реакцията им от страна на Турция работната група свежда до един документ, който трябва да бъде обсъден и внедрен“, съобщи още директорът на АТОР. Ломидзе добави, че търсенето на почивки в Турция сред руските граждани се е понижило. По думите й, това е свързано с неотдавнашния опит за военен преврат в страната. Въпреки това, според нея, руснаците, които вече са резервирали почивките си в Турция, не се отказват от тях.

Дъщерята на Митьо Очите е била задържана

http://www.moreto.net/novini.php?n=326398

Дъщерята на Димитър Желязков – Митьо Очите – 24-годишната Станислава Желязкова и 27-годишният й приятел Велислав Попов са били извикани в понеделник в полицейското управление в Несебър, за да дадат обяснения за дейността на таксиметровите фирми, работещи на територията на общината.

Републиканците признават общите цели на САЩ и Русия, но критикуват политиката на Москва

http://www.cross.bg/rysiya-repyblikantzite-nie-1514937.html

/КРОСС/ Републиканците признават наличието на общи цели на САЩ и Русия, но критикуват политиката на руските власти. Това се казва в приетата в понеделник програма на Републиканската партия, предаде РИА Новости. „Ние потвърждаваме пред руския народ уважението и готовността си да поддържаме дружбата, въпреки тези, които искат да ни разделят. Ние имаме общи задачи: да поставим край на тероризма, да се борим с ядреното разпространение, да развиваме търговията и т.н. Ние също така имаме общ проблем в лицето на продължаващото се намаляване на личните и фундаменталните свободи при днешните официални лица в Кремъл“, се казва в програмата на републиканците. Те обвиняват Русия за това, че представлява заплаха според тях за съседните й страни от постсъветското пространство. „Ние срещаме завръщане на войнствена Русия със същата решимост, която доведе до разпадането на Съветския съюз“, заявяват републиканците, като добавят, че се обявяват против всяка „силова промяна на границите“ в Европа.

Пловдивският митрополит Николай навършва 47 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270264_%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80%D

 Българският митрополит, управляващ най-голямата ни епархия, Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, навършва днес 47 години. Митрополит Николай е роден на 19 юли 1969 г. в София. Завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия в столицата. През 1990 г. е подстриган за монах във Враца от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник. През 1993 г. е ръкоположен за йеромонах от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Известно време служи като ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”. На 29 юни 1993 г. е възведен в архимандритско достойнство и става протосингел на Софийската Света митрополия. През 2001 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски” и изпълнява функциите на викарий на Софийския митрополит Светейшия Български патриарх Максим. През 2007г. година Знеполският епископ Николай е избран за Пловдивски митрополит с убедителна преднина както при епархийския избор в град Пловдив, така и от членовете на Светия Синод на Българската православна църква. 
Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай е известен с последователното отстояване на позициите на светото православие и дълги години, въпреки своята младост, беше непримирим борец срещу разкола в Българска православна църква. Сега е един от най-активните архиереи в Светия Синод на Българската православна църква. 


Никола ПЕТКОВ 

Международна надпревара по свирене с уста се проведе в Япония

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593101

В Япония организираха международна надпревара по свирене с уста. Над 50 участници от 6 държави демонстрираха уменията си в концертната зала на град Кавасаки. Как музиката определя какви сме? Някои използваха музика като акомпанимент. А други разчитаха изцяло на уменията си да свирят с уста. Нямаше ограничение в музикалния стил, но изпълнението трябваше да е между 2 и 5 минути.

10 eмблематични американски автомобила

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/10-emblematichni-amerikanski-avtomobila-6056473

На 15 юли се навършиха 75 години от раждането на една автомобилна икона, дала името си на цял един клас. Това ни накара да се замислим за американското автомобилостроене и 43-те милиона янки, които ежедневно използват предимно автомобила като средство за предвижване.

Депутатите приеха парламентарния контрол върху главния прокурор

http://www.mediapool.bg/deputatite-prieha-parlamentarniya-kontrol-varhu-glavniya-prokuror-news251782.html

  Да има парламентарен контрол върху дейността на главния прокурор и частична децентрализация на държавното обвинение. Това прие във вторник правната комисия в Народното събрание, която вече трето заседание обсъжда ключовия проект за промени в Закона за съдебната власт.   Депутатите гласуваха почти без забележки всички важни предложения на Министерството на правосъдието. По отношение абсолютната власт на главния прокурор законопроектът предлага премахване на формулата, че прокуратурата е единна и централизирана под контрола на един човек, а всички прокурори и следователи са му "подчинени". Прякото подчинение отпада, но обвинител №1 ще запази правомощията си да заповядва в писмен вид на всеки прокурор през неговия пряк шеф.   На този фон голямата промяна е въвеждане на правото на Народното събрание да изисква доклади по всякакви въпроси от Сотир Цацаров, стига да не се разкрива тайната на разследването. Досега народните представители се задоволяваха с изслушването на един годишен доклад за дейността на обвинението. В повечето случаи тези изслушвания преминаваха формално и без да се влиза в дебати по конкретни проблеми. Сега парламентът ще може да оказва по-активен контрол и да вдига за обсъждане важни теми, ако има политическа воля за това.   Единственият депутат, който не подкрепи реформата в прокуратура бе Чавдар Георгиев (БСП). Депутати от ДПС, които са против голяма част от промените в съдебния закон, не присъстваха на заседанието на правната комисия.   Преди месец самият Сотир Цацаров обяви, че подкрепя напълно предложенията на правосъдното министерство. Той разказа, че те са съобразени със забележките на прокуратурата, а някои от текстовете са по предложение на прокурорите.   Във вторник депутатите очаквано отхвърлиха предложението на лидера на ДСБ Радан Кънев за създаване на независима прокуратура по румънски модел. За това не липсваха основания. Първо, Кънев не присъства на комисията, за да защити идеите си. Второ, неговите предложения очевидно са били писани набързо с идеята, че така или иначе ще бъдат отхвърлени.   Той предлагаше шефът на независимата прокуратура да бъде заместник-главен прокурор, който да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет. Кънев не бе съобразил последните изменения в конституцията, които дават изключително правомощие на прокурорската колегия да избира прокурори, а не Пленума на ВСС. Тази забележка бе направена от бившия конституционен съдия Благовест Пунев, който иначе е настроен прореформаторски. Пунев каза, че в този вид текстовете са противоконституционни.   След това Кънев не бе изброил детайлно какви точно "корупционни" престъпления би трябвало да разследвана независимата прокуратура. Това бе напомнено от заместник-главния прокурор Пенка Богданова.   Дори и текстовете на Радан Кънев да бяха идеални, мнозинството в парламента на няколко пъти показа, че не би подкрепило съществена реформа на прокуратурата. Знак за това даде Явор Хайтов (БДЦ), който разказа как обвинението било похвалено в последния доклад на Европейската комисия. В този доклад пише, че България все още не е постигнала резултати в борбата с корупцията по върховете на властта.   Емил Димитров – Ревизоро (Патриотичен фронт) добави, че няма нужда от промяна на структурата на прокуратурата, защото сегашната си е добре.   Извън промените в държавното обвинение, парламентът продължи да подкрепя и идеите за съдийското самоуправление на правосъдното министерство. Депутатите приеха, че върховните съдии могат сами да издигат кандидати за шефове на Върховния касационен и Върховния административен съд.   Правната комисия подкрепи и редица други предложения, които биха дали на редовите съдии известен контрол върху разпределението на делата, натовареността и отчетите на съдилищата.

Правната комисия продължава с разглеждането на Закона за съдебната власт

http://www.mediapool.bg/pravnata-komisiya-prodalzhava-s-razglezhdaneto-na-zakona-za-sadebnata-vlast-news251782.html

Правната комисия в парламента ще продължи във вторник с разглеждането на второ четене на проекта за промени в закона за съдебната власт. Разпоредбите ще бъдат обсъдени и гласувани на извънредно заседание. Миналата седмица комисията успя да приеме  едва около 30 параграфа от над 240, които се съдържат в ЗСВ. Желанието на министъра на правосъдието е проектът да бъде приет и от Народното събрание преди лятната ваканция на депутатите. Това е вторият пакет промени в закона за съдебната власт, с който се предлага по-големи правомощия на общите събрания на съдиите, промяна на начина на командироване на съдии, различен начин на работа на прокуратурата. Съпротивата срещу текстовете е най-силна от ДПС и БСП. Те са подкрепяни на моменти и от Патриотичния фронт. Координирана беше атаката срещу съдийското самоуправление. От Реформаторския блок също се включиха с предложение, с което увеличаването на правомощията на общите събрания на съдилищата бе сведено само до възможност. Така след редакциите общите събрания могат да правят предложения за назначаване на председател на съответния съд и могат да изслушват всички кандидати, но не и да изразяват становища.

Продават къща на ужасите, използвана от "Наглите" за мъчения

http://offnews.bg/news/n_1/n_632914.html

Къщата ужасите в софийското село Кокаляне, в която „Наглите” са измъчвали жертвите си, се продава. Частен съдебен изпълнител е обявил на търг мястото, където неизвестен брой хора са държани в плен, съобщи бТВ.  Поне 12 отвличания се приписват на тази група. Мястото е избрано и оборудвано така, че да не привлича вниманието на външния свят. Разопакованите и неизпити хапчета успокоителни вътре подсказват за събитията, които пазят стените. В хода на разследването са открити няколко къщи, в които похитителите са държали жертвите си, докато получат откупа за свободата им. Групата вече е арестувана, когато през 2012-а ГДБОП започва да проучва какво се е случвало на улица „Ралица” 4 в Кокаляне. Първият етаж на къщата по нищо издава, че тук са държани хора против волята им и измъчвани. Помещенията приличат на баня и тоалетна на стара и отдавна неподдържана къща. На втория и третия етаж обаче стоят свидетелствата за зверства.  В стаите на къщата има телбод и по стените, и по тавана, от него висят куки и винтове за закачване на жертвите.  В столичния квартал „Дружба” живее собственикът на къщата. От него се опитваме да разберем за какво е използвано всяко от приспособленията. Той определи като пълни глупости твърденията, че в къщата са държани и измъчвани хора. Не обясни обаче защо къщата е оборудвана с приспособления. По думите му от две години в тази къща никой не е стъпвал.  В една от стаите се вижда, че циментът е бил излят допълнително върху пода – явно за да се оформи наклон, необходим за по-лесното измиване на помещенията. В банята на първия етаж е монтирана допълнителна тръба, която отклонява вода за почистването и измиването на помещенията на втория и третия етаж.  Рязането на пръсти е само пример за мъченията, на които са били подлагани някои от жертвите. Предполага се, че в тази къща с били държани студентът Румен Гунински и бизнесменът Вене Сотиров. Сотиров и до днес се води в неизвестност. За отвличането на Гунински пък виновни няма.  Всяко стъкло в къщата, дори и матираното на вътрешна врата, е било допълнително покривано с плътни материи, за да може всякаква възможност за видимост към външния свят да бъде ограничена. По всичко личи, че първият етаж е бил използван от охранителите на похитените. Дори непредвиден посетител да отвори входната врата, зад нея е щял да види обичайната за всеки дом обстановка.  Още стоят неизмитите чинии и следи от приготвена храна на пазачите.  Екипът на bTV откри и зловеща находка - вестник от момента, в който полицията все още е по следите им. Похителите са следели в пресата как е вървяло разследването. Три пъти се проваля предаването на откупа. От кантората на частния съдебен изпълнител, който продава имота, категорично отказаха коментар. Психолог: За насилниците мъченията са "просто бизнес" Някои хора успяват дори да бъдат и по-зрели и по-силни след такива ситуации. За други просто връщането към обичайното им състояние е успех, а за трети има и по-лошо функциониране. Това е огромна травма”, обяснява психологът Росен Йорданов. В съзнанието на извършителите на мъченията това е просто демонстрация на решимост. Аз показвам агресивно действие не защото мразя този човек или имам нещо лично срещу него, а просто защото моят бизнес е такъв. Голяма част от насилниците може би никога няма да навлязат толкова надълбоко в чувствата си и да кажат: Аз извърших нещо ужасно, нещо антихуманно”, отбеляза психологът. „Травмите са сериозни, опитите човек да изглежда нормално и незасегнат от това, което се е случило, са много силни, но са видими. Сред симптомите са опитите да се възстанови контролът върху емоционалното състояние, тоест да изглеждаш, че можеш отново да си господар на живота си, на волята си”, допълни Йорданов.

Съпругата на Доналд Тръмп ще смекчава образа му на конгреса на Републиканската партия на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270263_+%D0%A1%D1%8A%D0%BF%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BA%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%

  Съпругата на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп Мелания изнесе първата си политическа реч в понеделник, показвайки съпруга си като талантлив, съчувстващ и непреклонен водач, който ще успее да обедини страната , ако стане президент, предаде Reuters.
Роденият в Словения дизайнер и бивш модел говори по време на конгреса на Републиканската партия в Кливлънд, щата Охайо, след като бе представена от съпруга си. „Съпруга съм на Доналд от 18 години и познавам любовта му към тази страна, откакто се запознахме. Той е твърд, когато трябва, но той е учтив, честен и грижовен“, заяви потенциалната първа дама. „Доналд Тръмп иска просперитет за всички американци“, заяви тя. 
Нейните думи са опит за смекчаване на образа на нюйоркския бизнесмен-политик, който е обвиняван в фанатизъм и безсърдечие заради призивите си да се спре миграцията на мюсюлмани в страната. 

Трябва ни президент, който да води балансирана външна политика, а ГЕРБ да поеме отговорност за действията на сегашния

http://www.cross.bg/tyrtziya-prezident-tazi-1514958.html

/КРОСС/ Евгени Кирилов, бивш депутат, евронаблюдател от България в периода 2005 - 2006, евродепутат от 2007 до 2014 година, в интервю за КРОСС Г-н Кирилов, след опита за атентат в съседна Турция, официалната информацията за това какво се случва ще бъде дадена едва днес от службите, МВнР и МВР. Посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски заяви, че е получила изрична забрана от министъра на външните работи Даниел Митов да не дава публични изявления, заради което бяха отправени призиви за оставка на министър Митов и за отзоваването на посланик Нейнски. Логична ли е липсата на официална информация в тази ситуация?   В общи линии струва ми се, че позицията беше нормална за тази ситуация в Турция. Лично мен ме изненада тази забрана нашият посланик в Анкара да прави каквито и да е изявления. По същество всеки един посланик би трябвало да има този капацитет да се ориентира в ситуацията и аз мисля, че г-жа Нейнски, още повече и като бивш министър, притежава този капацитет. За мен е много непрофесионално и паническо да се забранява всякакъв контакт с медиите. Трудно разбираемо е и това показва класата на нашия външен министър. и призивите за оставка ми се струват логични

Как "дете блъсна джип" и защо свидетелите на случая получили амнезия? (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593100

Разследващи твърдят, че шестгодишно дете само се е ударило в джипа на кмета на Трън Станислав Николов. На 13 ноември м.г. малкият Ивайло отивал на училище в Трън. Деляла го една пряка от класната стая.Ивайло тръгнал да пресича, но не успял да стъпи на отсрещния тротоар, разказва

Роми обсадиха Спешното отделение в Благоевград заради починал пациент

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593099

Трудно дежурство са имали спешните медици в Благоевград тази нощ, след като група мъже и жени от ромски произход ги заплашили със саморазправа. "Не се е стигнало до сблъсъци или нарушаване на обществения ред, но така или иначе се е наложило да бъдат изпратени патрулни екипи", съобщи Йони Гатовска от пресцентъра на ОД МВР. Струпването на хора е станало около 23 часа. Малко по-рано 50-годишен мъж от ромски произход се почувствал зле и роднините му позвънили на телефон 112. Според близките на пациента линейката доста се забавила. В крайна сметка м...

Турският посланик Гьокче: 10 000 са замесени в опита за преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/5655819

Турският посланик Гьокче: 10 000 са замесени в опита за превратТова не беше организирано в Генералния щаб, а бе един класически пуч. Носят се слухове, но не мисля,че е възможно за втори опит за преврат. Винаги съществува риск, а някои хора липсват, изчезнаха. Липсва един специален ескадрон, който е бил изпратен да залови или убие президента. И в други части на въоръжението част има липси.

Обсъждат номинациите за почетен гражданин на Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593098

Шест личности, свързани с Варна, са номинирани за почетни граждани на града. За званието, което по традиция се присъжда в навечерието на празника на морската столица 15 август, са предложени проф. д-р Артур Кордон, Димчо Димов, Керан Михалев, маестро Борислав Иванов, Маруся Чакърова и Радко Мурзов. Техните имена са издигнати от обществени организации, институции и инициативни комитети, а общественото обсъждане на кандидатурите им е насрочено за днес от 17 ч. в зала „Пленарна” на общината. 65-годишният проф. Артур Кордон е номиниран заради прино...

В. Симеонов поиска засилване охраната на границата и разположение на ракети с обсег до Истанбул

http://www.cross.bg/tyrtziya-simeonov-raketi-1514966.html

/КРОСС/ Ако имаме добра армия и ракети, никой няма да тръгне да предприема каквито и да било експерименти към България", заяви пред Нова телевизия съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов по повод събитията в Турция от последната седмица. Ние трябва да очакваме във всеки момент всичко от всекиго. В един период от време Турция ще се занимава със своите вътрешни проблеми. Улиците и площадите на Турция са пълни и хората не викат: "Турция акбар", а "Аллах акбар". Страхувам се, че скоро ще граничим с ислямска държава. Делото и заветите на Ататюрк вече са подменени и особено с последната крачка на ликвидиране на всяка опозиция нещата стават неконтролируеми. Искам да поздравя тези мъже, които опитаха да върнат Турция на пътя на светската държава, коментира Симеонов.  Той поиска засилване охраната на границата, възстановяване на ракетните войски и разположение на ракети с обсег до Истанбул. "Пропагандната машина на Турция в момента ни залива с лъжи. Големият "победител" е един страхливец, който се качи на вертолета и тръгна да бяга за Германия. Голямата грешка на метежниците е, че не са имали мащабите на операцията, която стана през 70-те години. Но те са имали куража да го направят", каза още Симеонов. Той беше категоричен: "В Турция отдавна няма демокрация. А изборите там бяха като от времето на Тодор Живков". Според Симеонов сега е моментът да се преразгледа въпросът с двойното гражданство

Група роми обсадиха Спешното в болницата в Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593094

Група разярени роми обсади тази нощ Спешното отделение на многопрофилната болница в Благоевград заради пациент в тежко състояние. Отделението беше блокирано от полиция - четири патрулки, три коли на СОТ и жива верига от полицаи се събра да охранява входа на болницата.Групата пристигнала към 23.15 ч., докарвайки пациент, за когото не е пристигнала повикана от тях линейка. В 23.12 ч. е подаден сигнал за мъж на 55 години, който се задушава. Той имал сърдечни проблеми и поставени три стента. В 23.13 ч., тъкмо когато линейката тръгвала, отзовавайки ...

Френските служби предотвратили голям атентат преди Евро 2016?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593095

Френските власти са успели да предотвратят сериозен терористичен атентат непосредствено преди Европейското първенство по футбол, съобщи премиерът Манюел Валс. "Ние предотвратихме редица други атентати през последните месеци. Един от тях - непосредствено преди Евро 2016, като той можеше да се окаже особено смъртоносен", каза Валс на съвещание, посветено на ситуацията в страната след атаката в Ница на 14 юли. Европейското първенство по футбол се проведе в десет френски града, включително Париж от 10 юни до 10 юли. По време на провеждането му в ст...

Публично обсъждат днес новите почетни граждани на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=326393

Шест предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна" ще бъдат подложени на публично обсъждане днес в морската столица, научи Moreto.net. Сред номинираните са Радко Мурзов, Димчо Димов, Маруся Чакърова, Керан Михалев, проф.

Виваком – прекалено голяма хапка за алчната паст на Пеевски

http://www.cross.bg/peevski-miliona-vivakom-1514957.html

/КРОСС/ Тъмнокафявият сайт на Бозукова изплака болката на нейния ментор - ненаситният Пеевски, че сделката за Виваком или по-скоро „отредените" му 33% от телефонния оператор му се изплъзват. Разбираемо е изнервянето на „бизнесмена", след като „перлата" му Булгартабак е със затихващи функции, а системата му за източване на фондове чрез строителни компании „пощенски кутии" беше осветена. Виваком и Дунарит останаха последните му надежди. А може би и единствен начин да откупи благоволението на своите господари, уверили се в неговата непочтеност. Стилът е типичен за съответното същество, кой знае защо припознато от някои като „национално богатство". Под мотото за защита на обществения интерес (пази, боже) недосегаемият господин се опитва да отклони вниманието от наглата кражба, наречена нескромно търг за продажба на необслужван заем от компания-майка на Виваком. Естествено с крайна цел да се добере до това, което му отказах през 2014 г. Но понеже апетитът му очевидно се е увеличил, злите езици говорят, че е спазарил 33% от баницата за себе си и още някои фактори. Говорят още, че очаква от това не по-малко от 100 милиона евро

Службите информират за събитията в Турция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593105

Три дни след опита за военен преврат в Турция, българските служби ще информират депутатите за ситуацията в южната ни съседка. В 15.00 ч. днес съвместно ще заседават комисиите по външна политика и по вътрешна сигурност.Ръководителите на специализираните служби и ръководствата на Министерството на външните работи и на Министерството на вътрешните работи ще бъдат изслушани относно ситуацията в Турция. Фокусът на съвместното заседание на двете комисии е Турция, но се очаква службите и депутатите да обсъдят и другата гореща тема от последните дни - ...

Над 1 милион лева приходи от нощувки през май

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1592873

През месец май в област Стара Загора са функционирали 54 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 1 902, а на леглата - 3 694. В сравнение с май 2015 г., общият брой на местата за настаняване (функционирали в областта през периода) намалява с 8.5%, ана леглата в тях - с 1.7%. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през май 2016 г. в областта е 31 519, или с 6.4% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най...

Социален експеримент: Какво е отношението на хората към бедните деца? (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5655765

Социален експеримент: Какво е отношението на хората към бедните деца? (Видео)Какво е отношението на възрастните хора към едно добре облечено дете и какво е към едно бедно? На този въпрос отговор потърси УНИЦЕФ. От организацията направиха социален експеримент, а резултатите са показателни. „Всички ми казваха да се махам”. Така 6-годишната Анано, която е актриса, обясни какво ѝ се е случило,

Infiniti готви цяла гама спортни коли

https://www.actualno.com/cars/infiniti-gotvi-cjala-gama-sportni-koli-news_551266.html

Компанията Infiniti подготвя напълно нова линия спортни модели, които ще получат добавка S към имената си. Това съобщава изданието Auto Express, което цитира президента на производителя на луксозни автомобили Роланд Крюгер.Марката вече разполага с два нови модела с обозначението S в названията си. Това са седанът Q50 и купето Q60, които дебютираха пред публика в началото на тази година по време на автосалона в Детройт. И двете машини са оборудвани с 3,0-литров V6 туин-турбо мотор, развиващ 405 к

Капанът, в който падна България

https://www.actualno.com/viewpoint/kapanyt-v-kojto-padna-bylgarija-news_551493.html

Сигурно сте се питали защо от няколко седмици насам българският премиер като самотен борец за мир, изправен срещу армия от "ястреби"-войнолюбци, започна с повод и без повод, щом види микрофон или камера, да повтаря, че "добра война няма", че "няма да допусне военен конфликт", че е против "дрънкането на оръжие" и "черноморски фронт срещу Русия" и че, ако народът не го харесва, ще си избере някой "смел, голям боец, който да налита с крилати ракети и да пребива руснаци". Как така изведнъж прозря, ч

Над сто души са задържани след акцията срещу нелегални мигранти в София

https://www.actualno.com/sofia/nad-sto-dushi-sa-zadyrjani-sled-akcijata-sreshtu-nelegalni-migranti-v-sofija-news_551494.html

Около 100 човека са задържаните при акцията срещу нелегални мигранти в столицата към момента, проверките продължават по адреси. Това каза старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР, във връзка с акцията срещу нелегални мигранти в столицата, която започна вчера. "Акцията продължава и към момента. Задържаните към момента са към 100 човека, но бройката им ще нарасне", съобщи той и допълни, че след края на операцията ще бъде дадена официална информация за резултатите от нея. Комисар Маринов у

Предстои появата на новия хит на Ян Гиу - "Вендета"

https://www.actualno.com/books/predstoi-pojavata-na-novija-hit-na-jan-giu---vendeta-news_551497.html

В края на тази седмица в книжарниците ще се появи „Вендета” (изд. “Персей”) - новият роман от най-успешната шведска поредица шпионски трилъри. Авторът е Ян Гиу, най-експортният шведски писател в световен мащаб, получил конкуренция единствено в лицето на Стиг Ларшон. Подобно „Волво” и „АББА” от години името му е запазена марка на шведския успех. Романите му са многократно филмирани и са в челото на световните класации за бестселъри. Тотален хит и в

Вътрешната комисия ще изслуша представители на службите за събитията в Турция

http://www.mediapool.bg/vatreshnata-komisiya-shte-izslusha-predstaviteli-na-sluzhbite-za-sabitiyata-v-turtsiya-news251781.html

На извънредно заседание във вторник парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред  ще изслуша представителите на службите за сигурност, както и на Министерствата на вътрешните и външните работи във връзка с актуалната ситуация в Турция, след опита за военен преврат в нощта на петък срещу събота. В петък група военни се опитаха да свалят президента Реджем Тайип Ердоган и правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието. След метежите, при които загинаха над 200 души, последва мащабна чистка в редиците на полицията, армията и съдебната система. До момента са отстранени близо 3 000 съдии и още толкова военни. Като причина за тези рокади се посочват предполагаемите връзки на отстранените с проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара смята за организатор на неслучилия се преврат.  В понеделник министър-председателят Бойко Борисов изрази силното си притеснение от ескалацията на реваншизъм и нарастващото насилие в Турция и изрази надежда, че тези събития ще послужат за пример от какво трябва да се пазим в България. От вътрешното министерство изтъкнаха, че Сърбия няма от какво да се притеснява, след като през уикенда сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин обвини България, че не пази границите си от миграционния поток, освен това Сърбия командирова допълнителни сили по граница с България

Кр. Вигенин: Пред Ердоган има два пътя - концентрация на власт или развитие на демокрацията

http://www.cross.bg/vigenin-durzhava-prezident-1514956.html

/КРОСС/ „Пред турския президент Реджеп Ердоган има два пътя - първи в посока концентрация на власт и авторитаризъм, и втори, опитът за преврат може да бъде и шанс заедно с опозиционните сили да се намери друга посока за развитие на държавата, а именно повече демокрация, повече свобода и споделяне на отговорности". Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и бивш външен министър Кристиан Вигенин по БНТ. По думите му предстои един период на нестабилност в Турция. „Президентът Ердоган вероятно ще концентрира повече власт в ръцете си и вероятно авторитарните тенденции, които виждахме преди, е възможно да бъдат засилени, като са възможни и контрареакции", смята Вигенин.Според него трябва да се проследи какво се случва в тази държава по-време на преврата, веднага след него и сега. „Страните от ЕС трябва внимателно да следят какво се случва в съседната ни страна. Всичко трябва да се случва според законите, така, както би трябвало да бъде в една правова държава", коментира Вигенин събитията след опита за преврат.Бившият външен министър смята, че притесненията след случая остават, защото Турция има важно значение за овладяване на бежанския поток. „Тя има важна роля за овладяване на конфликтите в Близкия Изток. Нестабилността в съседната ни държава е тревога за нас, представлява проблем и за ЕС и за НАТО", каза също той, след което коментира и предстоящите президентски избори в България

Къщата на "Наглите": Как изглежда мястото, в което са измъчвали жертвите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5655807

Къщата на "Наглите": Как изглежда мястото, в което са измъчвали жертвите сиКак изглежда къщата, където групата на "Наглите" е измъчвала своите жертви? Тя се намира в Кокаляне, на ул. "Ралица" 4. Къщата е обявена за продан 132 360 лева от частен съдебен изпълнител, а собственик е Мирослав Димов, показва репортаж на bTV. Поне 12 са отвличанията, приписани на групата на "Наглите",

Босът на "Атлетико": Близо сме да си върнем Диего Коста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5655810

Преезидентът на "Атлетико Мадрид" Енрике Сересо обяви, че клубът е много близо до това да си върне услугите на Диего Коста.
Нападателят играе за "Челси", но направи име в Европа именно с екипа на "дюшекчиите", между 2010 и 2014.
"Карлос Бака е добър нападател, но няма да го купуваме. Знаем на какво е способен той,
Преезидентът на "Атлетико Мадрид" Енрике Сересо обяви, че клубът е много близо до това да си върне услугите на Диего Коста. Нападателят играе за "Челси", но направи име в Европа именно с екипа на "дюшекчиите", между 2010 и 2014. "Карлос Бака е добър нападател, но няма да го купуваме. Знаем на какво е способен той,

Брюксел е одобрил мерките за разхлабване на капиталовия контрол в Гърция

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/briuksel-e-odobril-merkite-za-razhlabvane-na-kapitaloviia-kontrol-v-gyrciia-221067/

Атина планира да разреши теглене на 840 евро на всеки две седмици и неограничено теглене на пари в брой от нови влогове, захранвани с пари от чужбина

Тони Димитрова пее с “Легендите”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5655087

Тони Димитрова пее с “Легендите” Йордан Караджов от “Сигнал”, Константин Цеков от ФСБ, Митко Кърнев от D2, Любо Киров, Константин Марков и Стенли от “Тангра” ще гостуват за втори път в Бургас. Концертът е на 28 август в Летния театър. С “Легендите” на сцената ще излезе този път и певицата Тони

Русия тества в Сирия дронове с водородно гориво

http://www.cross.bg/gorivo-vodorodno-rysiya-1514936.html

/КРОСС/ По време на операцията на Въздушно-космическите сили в Сирия Русия е тествала нови дронове с водородно гориво. Това заяви пред РИА Новости високопоставен представител на руския военнопромишлен комплекс. „Дроновете, които бяха използвани в Сирия, не всички, но достатъчно много, са на водородно гориво. Тоест те могат доста дълго да летят във въздуха, изработвайки постоянно водород, захранвайки двигателя с енергия“, каза събеседникът на агенцията. По думите му, всички тези дронове благополучно са били върнати в Русия. В момента се провеждат изследвания на това как техниката се е държала в условията на горещия климат и пясъчните бури.

Стрелецът от Алмати заяви, че имал да отмъщава на полицаите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593097

Руският печат съобщава подробности за вчерашното нападение срещу служители на реда в казахстанския град Алмати. По различни данни в престрелката са пострадали от 5 до 10 души; най-малко четирима, включително трима полицаи, са починали от раните си, отбелязва сп. "Новое время". Източник от местна болница съобщи вчера за шестима убити.Един от извършителите е заловен, другият се издирва, посочиха вчера властите, обявявайки приключването на антитерористичната операция в Алмати. Арестуваният заяви, че е извършил престъплението, за да отмъсти на хора...

Променлива облачност днес, максималните температури ще са между 25° и 30°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270262_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%2C+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8

 Днес облачността ще е променлива, над Източна България по-често значителна. На отделни места, главно в планинските райони ще има слаби превалявания от дъжд. Ще духа умерен северозападен, в Източна България - север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 25° и 30°. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Над Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа до умерен северозападен вятър, който по южното крайбрежие постепенно ще се ориентира от изток-югоизток. Максимални температури 25°-28°, на морската вода 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.Над планините ще е предимно облачно и на отделни места ще превали дъжд. Ще духа умерен северен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 19°, на 2000 метра – около 11°.

Морската фаза на ученията на НАТО Sea Breeze се отлага заради Украйна

http://www.cross.bg/koraba-faza-otlaga-1514933.html

/КРОСС/ Морската фаза на международните военноморски учения Sea Breeze-2016 се отлага заради неготовността на украинската страна, съобщи пред РИА Новости военно-дипломатически източник. „Поради техническата липса на готовност от страна на украинския флагман „Гетман Сагайдачни“ морската фаза на ученията се отлага за неопределен срок“, заяви събеседникът на агенцията, като отбеляза, че става дума за неизправност в силовата установка на кораба. Той съобщи още, че корабът на ВМС на САЩ, чието участие също е било планирано в ученията, все още не е преминал Босфора. „Групировката от пет кораба на страните-членки на НАТО: два кораба от ВМС на Румъния и по един кораб от ВМС на България, Турция и Испания се намират в момента в северозападната част на Черно море, в района на румънското пристанище Констанца“, добави източникът.

Спорт по тв днес: реванш на "Лудогорец" в Подгорица, Григор играе във Вашингтон и дартс

https://www.24chasa.bg/sport/article/5655224

Спорт по тв днес: реванш на "Лудогорец" в Подгорица, Григор играе във Вашингтон и дартс                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Цветлин Йовчев: Във война сме, губим я, ако не пазим свободите си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5655264

- Г-н Йовчев, като че лудна светът? Международни лидери побързаха да подкрепят диктатора Ердоган като пазител на демокрацията - този Ердоган, който арестуваше журналисти преди преврата, а след него уволни 2470 съдии за час и побърза да върне смъртното наказание? С вашия опит в политиката и контраразузнаването, сигурно сте по-ориентирани от нас?
- Г-н Йовчев, като че лудна светът? Международни лидери побързаха да подкрепят диктатора Ердоган като пазител на демокрацията - този Ердоган, който арестуваше журналисти преди преврата, а след него уволни 2470 съдии за час и побърза да върне смъртното наказание? С вашия опит в политиката и контраразузнаването, сигурно сте по-ориентирани от нас?

Дневният хороскоп на Диляна Костова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5655212

Вестоносецът Меркурий заема приятелска позиция спрямо консервативния Сатурн, който освен неприятности, носи устойчивост и сигурност. Лесно се правят планове и се създават стабилни търговски отношения. Денят е подходящ за кореспонденция и уреждане на дела с държавни институции. Успешно се оформят документи, особено свързани със строителство и имоти.
Вестоносецът Меркурий заема приятелска позиция спрямо консервативния Сатурн, който освен неприятности, носи устойчивост и сигурност. Лесно се правят планове и се създават стабилни търговски отношения. Денят е подходящ за кореспонденция и уреждане на дела с държавни институции. Успешно се оформят документи, особено свързани със строителство и имоти.

Монасите маратонци от планината Хией (откъс)

http://www.dnevnik.bg/na_put/2016/07/19/2797029_monasite_maratonci_ot_planinata_hiei_otkus/?ref=rss


Най-великите атлети в съвременния свят не са нито олимпийските шампиони, нито звездите на професионалните спортове, а монасите маратонци от свещената японска планина Хией. В студ и пек те безспирно кръстосват каменистите склонове, преодолявайки физическо и психическо изтощение отвъд предела на човешките възможности. За седемгодишния си период на обучение измъчваните от глад, жажда и безсъние монаси изминават със сламените си сандали разстояние, съответстващо на една пълна обиколка на Екватора....

Борисов вече е миротворец

http://bulgarski.pogled.info/news/75506/Borisov-veche-e-mirotvorets

/Поглед.инфо/ Борисов все повече започва да ми импонира. Вчера искаше да демилитаризира Черно море, днес изразява балансирана позиция за преврата и контра-преврата в Турция.

България ще получи близо 6 млн. евро за подпомагане в сектор „Мляко”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270261_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE+6+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%

 България ще получи 5.8 млн. евро за подпомагане в сектор „Мляко“ от Европейската комисия. Това бе съобщено от европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган по време на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в град Брюксел, Белгия.

Европейската комисия предоставя на страните членки пакет от 500 млн. евро за справяне с кризата в сектор „Мляко”.

„150 млн. евро от помощта ще бъдат изплатени на фермерите, които заявят намаление на производството на сурово мляко, като отчетният период ще бъде последното тримесечие на 2016 г. спрямо предходното на 2015 г. Останалите средства от 350 млн. евро ще бъдат разпределени аналогично на пакета от есента на 2015 г., който бе предоставен от Комисията”, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Брюксел. Тя припомни, че тогава страната ни получи от ЕК 6 млн. евро.

Относно новата финансова подкрепа в размер на 5,8 млн. евро, Танева коментира, че това е 5 пъти по-висок дял, отколкото е производството на сурово мляко у нас от общото производство на ЕС.

„България получава 1.6% от финансовия пакет, а произвеждаме 0.33 % от млякото в ЕС”, допълни министърът. Тя подчерта, че предстои да бъде решено как ще бъдат разпределени средства. „ЕК ще инициира законодателни изменения, които са планирани да приключат през септември месец. След това всяка страна-членка ще може да нотифицира националните схеми, по които ще бъдат разпределени средствата”, обясни министърът на земеделието и храните. Тя допълни, че разпределението на помощта ще бъде обсъдено с представителите на земеделския бранш у нас.

По думите й, в трудната за сектора ситуация, тази финансова подкрепа е очаквана от фермерската общност. Според Танева, трябва ясно да се дефинират условията, при които пакетът ще се прилага, за да бъде успешно усвоен. „Финансовият инструмент ще подкрепи ликвидността на фермерите, но той трябва да доведе до структурни промени, така че да се възстанови баланса между производството и потреблението, а от тук и цената“, посочи министър Танева. Тя призова за единен подход и постигане на еднакви цели за Общността след прилагането на пакета.

Министърът на земеделието каза още, че трябва подходът да разграничава страни, които не допринасят за увеличението на производство на сурово мляко в ЕС и страни, които са причината за увеличаване на това производство.

Тя благодари на евкомисарите Кристалина Георгиева и Фил Хоган за усилията, които са положили за осъществяване на допълнителната финансова помощ.

Точки вместо оценки за учениците

https://www.24chasa.bg/novini/article/5655780

Точки вместо оценки за ученицитеОт новата учебна година влиза в действие точковата оценка за учениците от 4-и и 7-и клас, обяви по BTV зам-министърът на образованието Диян Стаматов. "Според нас тя е много по-справедлив вариант за оценяване на учениците, каза Стаматов и уточни, че това е регламентирано според разпоредбите на новия закон за образованието,

27 професионални приемни семейства към община Кюстендил гледат 33 деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593092

Изпълнението на Плана за развитие на услугата „приемна грижа" на територията на Община Кюстендил продължава до 31 октомври 2016 г., става ясно от писмо на ръководителя на проект „Приеми ме 2015". Във връзка с това ще бъдат актуализирани договорите на социалните работници от екипа по приемна грижа и на членовете на екипа за управление на проекта на общинско ниво. Акцент е поставен върху развитието на специализирана приемна грижа за деца с увреждания; деца, жертви на насилие или трафик; деца, които са непридружени бежанци. Специален фокус се по...

Диян Стаматов: Според новия закон за образованието VIII масов клас няма да има

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5655783

 "Според новия закон за образованието VIII масов клас няма да съществува”. Това каза пред БТВ зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.
"В момента имаме завършващи ученици, които в VII клас се явяват на изпити. Едната част имат добри оценки, други имат ниска резултати. Според сегашния закон всички ученици продължават ако преминат успешно
 "Според новия закон за образованието VIII масов клас няма да съществува”. Това каза пред БТВ зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. "В момента имаме завършващи ученици, които в VII клас се явяват на изпити. Едната част имат добри оценки, други имат ниска резултати. Според сегашния закон всички ученици продължават ако преминат успешно

Разследват наркомрежа в ДАНС-Велико Търново

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270260_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0+%D0%B2+%D0%94%D0%90%D0%9D%D0%A1-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE+%D0%A2%D1%8A%D1%80

 Разследват двама служители от ДАНС във Велико Търново за участие в търговия с наркотици, съобщи в. "Труд". 

Според мълвата наркомрежата в службата била разбита лично от нейния началник Тихомир Солаков. След това замесените в пласирането на дрога специални агенти били наблюдавани и подслушвани в продължение на месеци.

В установяване участието им в наркоканали били ангажирани служители от Дирекция "Вътрешна сигурност" на ДАНС. След като били събрани достатъчно доказателства, на двамата агенти бил отнет допускът им за работа със секретна информация. Те не са арестувани, но тепърва вероятно ще бъдат дисциплинарно уволнени.

Гимназиите в Разлог сформираха паралелките за прием

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593093

СОУ „Братя Каназиреви", ПГТХТ „Никола Стойчев" и Професионалната гимназия по транспорт сформираха планираните за прием паралелки. В СОУ „Братя Каназиреви" са сформирани паралелките „Чуждоезиков профил" и "Технологичен профил" , като в първата броят на желаещите е по-голям и паралелката е напълно запълнена. Във втората паралелка все още има пет свободни места. В ПГТХТ „Никола Стойчев" също са сформирани две паралелки. Това са „Икономическа информатика" и „ Организация на производството". Засега те не са запълнени с максималния брой ученици, н...

17-годишен афганистанец нападна с брадва и нож пътниците на влак в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=326403

Нападение във влак с брадва и нож близо до германския град Вюрцбург в Германия. Нападателят е 17 годишен афганистанец, който е бил застрелян от полицията. Ранени са 3-ма души, но 14 са в болница в шок от случилото се. След нападението железопътният участък между Вюрцбург и Охзенфурт беше затворен.

В сряда ще бъде свикан съвета за национална сигурност на Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5655781

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че в сряда ще бъде свикан съвета за национална сигурност, предаде Anadolu Agency.
„Правителството ни води важна подготовка и се надяваме да свикаме съвета за национална сигурност в сряда“, заяви Ердоган в Истанбул. „След срещата министрите, участващи в съвета,
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че в сряда ще бъде свикан съвета за национална сигурност, предаде Anadolu Agency. „Правителството ни води важна подготовка и се надяваме да свикаме съвета за национална сигурност в сряда“, заяви Ердоган в Истанбул. „След срещата министрите, участващи в съвета,

Кметът подписва договор за образователен проект в помощ на деца в неравностойно положение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593012

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров ще подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедураBG05M2OP001-3.001 "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение" по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж". Срокът за изпълнение на проекта е 28 месеца, а бюджетът на проекта е 479 424 лв. Подписването на договора ще се извърши в Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми" при Министерството на образованието и науката, която е и...

Арестуваха дъщерята на Митьо Очите

http://www.vesti.bg/bulgaria/arestuvaha-dyshteriata-na-mitio-ochite-6056472

24-годишната Станислава и приятелят й са били извикани, за да дадат обяснения за дейността на таксиметровите фирми в общината

ГЕРБ се прави на ни Плевнелиев мирисали, ни президент избирали

http://bulgarski.pogled.info/news/75505/GERB-se-pravi-na-ni-Plevneliev-mirisali-ni-prezident-izbirali

/Поглед.инфо/ Г-н Пленелиев беше министър на ГЕРБ, после издигнат и избран от ГЕРБ за президент. Неговият провал е провал на ГЕРБ, а не личен провал.

Нападателят от Ница е бил поклонник на секса и наркотиците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593090

Мохамед Булел, който връхлетя с камион хората в Деня на Бастилията в Ница, е бил дребен престъпник, който е пиел, взимал е наркотици и имал "разюздан" сексуален живот допреди няколко месеца.31-годишният тунизиец, баща на три деца, започнал едва отскоро да търси в интернет публикации на Ислямска държава и снимки на трупове, заявиха следователи. Атентаторът от Ница бил вербуван за каузата на ислямизма дни преди атаката? Прокурорът на Париж Франсоа Молинс каза, че познати на Булел ...

Част от Враца - без вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593089

Във връзка с планирани строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, днес 19.07.2016г. водоподаването ще бъде спряно от 09:00ч до 17:00ч в района на ул."Ген. Леонов" в частта от ул."Екзарх Йосиф" до пл. Васил Левски. ...

Приемат проекти за преработка на риба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270259_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B0

 Стартира приемът на заявления по мярка 5.4 “Преработване на продуктите от риболов и аквакултури” от Програмата за морско дело и рибарство. Одобреният бюджет на безвъзмездната помощ е 10 млн. лв., съобщи земеделското министерство.

За субсидията могат да кандидатстват еднолични търговци или юридически лица, които отговарят на изискванията за микро-, малки или средни предприятия.

 

Минималният размер на помощта е 20 000 лв., а максималният - 1 млн. лв. За целия програмен период по мярката един бенефициент и свързаните с него лица могат да получат максимум 1,4 млн. лв.

По отворения прием проектните предложения ще могат да се подават изцяло по електронен път чрез системата ИСУН 2020. Пълният пакет документи за кандидатстване са публикувани на сайта на земеделското министерство. Крайният срок за подаване на проектите е 17 ч на 16 октомври.

Разследващите подозират връзка между нападенията над младежи в София

http://www.mediapool.bg/razsledvashtite-podozirat-vrazka-mezhdu-napadeniyata-nad-mladezhi-v-sofiya-news251780.html

Разследващите проверяват версията за евентуална връзка между нападенията над младежи в София, съобщи във вторник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Едното момче е било намушкано на спирка на градския транспорт, а неговият връстник е бил пребит и също наръган на метри от Първо полицейско управление.   За нападението над 17-годишното момче са задържани петима души, като у тях са открити брадви със засъхнала кръв. Образуваното досъдебно производство е за опит за убийство, съобщи Арнаудова.   "По принцип, не дават повод на подобни реплики за агресия, но разминали са се двете групи младежи. Пострадалият и неговият спътник са се движили в междублоково пространство близо до МОЛ-а на булевард "Стамболийски", а пет лица, може би има и още от другата група, са извикали подир тях: "Само ЦСКА" и, при положителен отговор от страна на спътника на пострадалия: "Да, само ЦСКА" , те са ги подгонили, настигнали са ги много бързо. Едно от лицата е успяло да избяга, но 17-годишният младеж, който в момента се намира в "Пирогов", е бил пребит жестоко", информира тя.   Четирима от задържаните са с дълги криминални досиета, въпреки, че най-малкият от тях е на 16 години, обясни директорът на СДВР Младен Маринов.   "Колкото и полиция да изкараме винаги има места, където няма как да присъстват навсякъде полицаи. Факт е, че се случва, факт е, че в обществото има агресия, която избива в различни проявления. За нас е важно да имаме бърза реакция, да задържим извършителите и, съответно, те да получат възмездие, за да нямат възможност да ги вършат тези неща отново", коментира шефът на столичната полиция.   Двамата пребити 17-годишни младежи бяха настанени в "Пирогов" в понеделник вечерта. Състоянието и на двамата е стабилно, без непосредствена опасност за живота към момента. Единият пациент е с две порезни рани в областта на гърба, охлузни рани в областта на едната ръка и едното коляно. Екип на Детска хирургия е обработил раните в операционната тази нощ и момчето е оставено в лечебното заведения.

Скинари наръгаха ученик в София заради футболно спречкване

http://www.mediapool.bg/skinari-naragaha-uchenik-v-sofiya-zaradi-futbolno-sprechkvane-news251780.html

Младеж е наръган с нож в центъра на София в понеделник вечер от скинарска група, предаде репортер на бТВ.  Инцидентът е станал на кръстовището на бул. “Ал. Стамболийски” и ул. “Одрин”. Задържани са четирима мъже, в които са открити хладни оръжия. Раненият е Атанас Велинов на 17 години. Той е намушкан в гърба, има рани по ръцете и главата. Приет е в шоковата зала на “Пирогов”. Цитиран от бТВ раненият разказва, че групата е вървяла зад гърба му и е скандирала: “ЦСКА”. Той им се е изсмял и те го нападнали. Полицията веднага загради местопроизшествието и започна оглед. На мястото обаче се събра и група роми, която разказа пред меията, че за последния месец това е 15-тото нападение от една и съща група, която тероризира целия квартал.

Симеонов: България да обмисли въпроса с двойното гражданство на нашите изселници в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5655777

Симеонов: България да обмисли въпроса с двойното гражданство на нашите изселници в ТурцияБългария трябва много сериозно да обмисли въпроса с двойното гражданство. Това призова съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов в коментар на събитията в Турция пред Нова телевизия. Голяма част от нашите изселници там ще тръгнат да се връщат към България, тъй като са повече привърженици на светското и на проевропейското развитие на

60% от производителите на плодове и зеленчуци работят в сивия сектор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593091

85% от пазара на плодове и зеленчуци не се осчетоводява, а 60% от производителите у нас работят в сивия сектор, твърдят браншови организации на производители. Те предупреждават, че ако не се промени ситуацията, скоро на пазара няма да има български плодове и зеленчуци.Пресните плодове и зеленчуци служат повече за ощетяване на бюджета с ДДС, отколкото за приход в него, твърди Слави Трифонов от Съюза на градинарите. Европа яде най-много ябълки от Полша, домати от Италия и крас...

На 86-годишна възраст си отиде публицистът Дейвид Хоровиц

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593088

Холивудският публицист Дейвид Хоровиц, сред чиито клиенти са Барбара Стрейзънд и бившият президент на САЩ Бил Клинтън, почина в неделя на 86-годишна възраст.Започва дългата си история със Стрейзънд през 1968 г. покрай емблематичния й филм "Забавно момиче". Съвместната им работа продължава във филмите "Здравей, Доли!" и "Какво става, докторе?".Активист е по въпросите на гражданските права и след убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 г., той ангажира Стрейзънд като една от водещите изпълнители на благотворителния концерт на Конференцията на х...

Шест страни конролират половината БВП в света, но приемат само 9% от бежанците

http://svetoven.pogled.info/news/75504/SHest-strani-konrolirat-polovinata-BVP-v-sveta-no-priemat-samo-9-ot-bezhantsite

/Поглед.инфо/ Оксфам: Шест страни конролират половината БВП в света, но приемат само 9% отг бежанците. Това са САЩ, Китай, Япония, Германия, Франция и ВБ.

МОН изпитва кандидат-директори за 152 училища

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593087

Първият етап от конкурса за длъжността "директор" на общински и държавни училища, насрочен за днес, ще се проведе в четири областни града - София, Плевен, Шумен и Хасково.В зала 272 на Софийския университет "Св. Климент Охридски" трябва да се явят кандидатите от София-град, София-област, Перник и Благоевград.В Медицинския университет в Плевен - зала "Асклепий" и зала "Авицена" ще се проведе тестът за кандидатите от Плевен, Габрово, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.В Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" ще пишат кандидатите за дире...

Къде няма да има вода днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593086

Няколко района във Варна ще останат без вода във вторник, предупреждават от Вик. Абонатите на улиците около улиците „Маркови кули”, „Камчия” и „Дедеагач” в квартал „Аспарухово” ще имат режим до 14 ч. Живущите на ул. „Ружа” в блок 6 няма да имат вода до 16 ч. ...

Мая Манолова: С отпадането на ДДС за дарените храни се цели благотворителността да стане честа практика за хранителния бранш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5655770

С отпадането на ДДС за дарените храни се цели благотворителността да стане честа практика за хранителния бранш. Това каза „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова. По думите й в срок до 30 юли по искане на финансовия министър трябва да се предложат работещи законодателни промени, които да ограничат данъчни злоупотреби при даряването на храни.
С отпадането на ДДС за дарените храни се цели благотворителността да стане честа практика за хранителния бранш. Това каза „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова. По думите й в срок до 30 юли по искане на финансовия министър трябва да се предложат работещи законодателни промени, които да ограничат данъчни злоупотреби при даряването на храни.

НС дава 1,4 млн. лв. за депутатите да летят по света

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593085

Народното събрание обяви обществена поръчка за самолетен превоз на пътници и багаж. Стойността на услугата е до 1 400 000 лв.Разходите ще покриват самолетни билети при служебни командировки на народните представители и администрацията на парламента, става ясно още от заданието на обществената поръчка. Омари и екзотични плодове - в полетите на властта от години Срокът за подаване на оферти е 18 август, а сумата ще покрие разходите за самолетни би...

Рисунка на Едгар Дега продадена на търг за 462 500 евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270258_%D0%A0%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B4%D0%B3%D0%B0%D1%80+%D0%94%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3+%D0%

 Рисунка на Едгар Дега, която е била конфискувана от нацистите по време на Втората световна война, е продадена на търг за 462 500 евро.

Италиански колекционер купил произведението "Три танцьорки" по телефона. 

Първоначалната цена на картината е възлизала на 350,000 евро. 

Рисунката е с въглен върху хартия и на нея са изобразени три балерини.

Нацистите я конфискуват през 1940 г. от парижкия дом на лекаря евреин Морис Дрейфюс, който години наред по-късно я издирва. Чак през 1951 г. рисунката е намерена на тавана на германско посолство, но не е идентифицирана като издирваната от лекаря творба.

Цели 65 години по-късно творбата е върната на семейството. Тъй като наследниците на Дрейфюс не могли да се разберат за собствеността, решили да предложат безценната рисунка на търг.

Няма данни 17-годишният атентатор с брадва в Германия да е свързан с ИД

http://www.mediapool.bg/nyama-danni-17-godishniyat-atentator-s-bradva-v-germaniya-da-e-svarzan-s-id-news251779.html

Афганистанският тийнейджър, който атакува с брадва и нож пътници във влак в Германия, явно е възприел радикална ислямистка идеология без да е част от терористична мрежа, заяви баварският вътрешен министър Йоахим Херман във вторник. Редица медии коментират, че германските служби за сигурност може да бъдат принудени да преразгледат контратерористичната си стратегия, след като експерти определят случая като първо нападение, извършено от търсещ убежище "вълк единак" на германска територия. Във вторник вечерта 17-годишен афганистанец нападна пътници във влака за баварския град Вюрцбург, а впоследствие бе застрелян от полицията. Той крещял "Аллах е велик" и всеки, който му се изпречи пред очите, разказва свидетел. Министърът съобщи, че двама от ранените във влака са в критично състояние, а сред 15-те пострадали има китайско семейство туристи. Засега няма доказателства за връзки с ислямистки мрежи Министър Херман съобщи, че в стаята на младежа е открит ръчно рисуван флаг на "Ислямска държава" (ИД), както и текст, писан на пущу, който може да се разглежда като писмо до баща му, в което се отравят призиви мюсюлманите да въстанат в самозащита. "Това е още едно свидетелство, че става въпрос за човек, който може да се е радикализирал в последно време", заяви министърът на пресконференция. Разследването засега не е открило никакви доказателства, че младежът има връзки с ислямистки мрежи, макар че е действал с такива подбуди. Всичко това трябва да се събере заедно в голяма мозайка, за да се види какви са били мотивите и до каква степен той може да бъде смятан за ислямист, или до каква степен се е радикализирал в последно време, каза баварският вътрешен министър. Младежът е влязъл в Германия преди около две години като непридружен бежанец. Първоначално е бил настанен в близкия град Охзенфурт, а съвсем от скоро е бил поверен на грижите на приемно семейство. Той е бил кандидат за германско гражданство, каза министърът. Младежът е започнал да напада пътниците с брадва и нож, докато влакът е наближавал последната спирка – Вюрцбург. Той е успял да избяга, след като е задействана аварийната спирачка, но полицията го е преследвала и впоследствие застреляла, след като той се опитал да атакува и неин служител. Нападателят е действал сам "Ислямска държава" побърза да поеме отговорността за нападението с изявление, че нападателят е боец на "Ислямска държава", извършил операцията в отговор на призивите да се нападат страните, участващи в коалицията, която се бори срещу групировката, съобщи свързаната с джихадистката организация агенция Амак, цитирана от Ройтерс и ДПА. Няма обаче доказателства, че атаката е организирана или координирана пряко от ИД. "Наясно сме с твърдението за поемане на отговорност от "Ислямска държава", но... досега разследването не е установило доказателства, които да сочат, че този млад мъж е бил част от ислямистка мрежа", каза Херман и посочи, че в Бавария ще бъдат засилени мерките за сигурност. Германският правосъден министър Хайко Маас осъди нападението, но отбеляза, че подобни случаи е трудно да бъдат предотвратени: "Трудно е да бъдат спрени самостоятелно действащи извършители, които не съгласуват (действията си) с трети страни." Майкъл Ортман, експерт по тероризъм в германската медийна група RTL, коментира, че изявлението на ИД звучи като неин пиар. Прилича на начина, по който ИД заявява "собственост" върху атака без признаци да знае нещо конкретно за инцидента, коментира той, цитиран от "Гардиан". Нападението във Вюрцбург става дни след като французин, роден в Тунис, уби 84 човека във френския град Ница, като се вряза с 19-тонен камион в празнуващо националния празник множество. Младежът работел пекарна и не е проявявал радикални възгледи Последният случай вероятно ще задълбочи опасенията в Европа, че освен познатите досега организирани терористични нападения зачестяват и тези, извършвани от "самотни вълци", което ще засили антиимигрантските настроения. Директорът на приюта за бежанци в Охзенфурт, където е бил настанен 17-годишният афганистанец, коментира пред "Шпигел": "Тук никога не е имало подобни инциденти. Хората се отнасят един към друг спокойно и мирно, затова сега са тъжни и шокирани." В Охзенфурт има около 250 бежанци, 60 от тях са непридружени малолетни. ДПА съобщава, че тийнейджърът е бил настанен на работен стаж в местна пекарна и получавал помощи от германското социално министерство. Той е описван като много спокоен и уравновесен, каза министър Херман. Младежът посещавал джамия за важни празници, но не всяка седмица. Бил е вярващ мюсюлманин, но не се е проявявал като радикален или фанатизиран с хората, които са имали контакти с него. Нападението несъмнено ще възпали допълнително дебата в цяла Европа за имиграцията, исляма и как да се реагира спрямо стотиците хиляди хора от Близкия Изток и Африка, които търсят убежище на континента. "Алтернатива за Германия": Смятате ли, че това няма нищо общо с исляма? Смятате ли, че това няма нищо общо с исляма, се казва в изявление във Фейсбук на германската антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" по повод атаките във Вюрцбург, Ница, Орландо, Париж и на други места. "Какво още трябва да се случи преди политиците да се събудят и да спрат да говорят за "объркани самотни нападатели", вместо най-накрая да назоват проблема с истинското му име", се казва в позицията. Ренате Кюнаст, известен член на Зелената партия и бивш земеделски министър, си навлече гняв и критики, след като запита в Тиутър защо полицията е застреляла момчето, вместо просто да го парализира. Ако мотивите за извършеното от 17-годишния афагнистанец нападение се потвърдят, това ще е първата значима атака от този род в Германия от 2011 г., когато косовар уби двама американски военнослужещи. Германия, за разлика от съседните Франция и Белгия, в последните години не е била обект на сериозна терористична атака с жертви от страна на ислямисти, но службите за сигурност твърдят, че са успели да осуетят такива заговори. През 2015 г. Германия посрещна над 1 милион мигранти, сред които почти 15 000 са били непълнолетни и са пътували без законен настойник от конфликтни зони като Афганистан, Сирия и Ирак. Според "Саут Чайна морнинг пост" при атаката във влака за Вюрцбург е пострадало семейство от Хонг Конг - 62-годишният глава на семейството, 58-годишната му съпруга, дъщеря им на 27 и нейният приятел на 31 години. Седемнайсетгодишният син останал невредим. Ръководителят на хонконгското правителство Лян Чунин решително осъди кръвопролитното нападение.

Флаг на ИД е намерен у 17-годишния атентатор с брадва в Германия

http://www.mediapool.bg/flag-na-id-e-nameren-u-17-godishniya-atentator-s-bradva-v-germaniya-news251779.html

Ръчно рисуван флаг на "Ислямска държава" е открит в стаята на 17-годишния афганистанец, който нападна с брадва и нож пътници във влак в северна Бавария, а впоследствие бе застрелян от полицията. Той крещял "Аллах е велик" и удрял с брадвата, всеки който му се изпречи пред очите, разказва свидетел. Четирима от петимата пострадали са тежко ранени. Групировката "Ислямска държава" пое отговорността за нападението, извършено в понеделник вечерта, съобщи свързаната с джихадистката организация агенция Амак, цитирана от Ройтерс и ДПА.   В изявлението се казва, че нападателят е боец на "Ислямска държава", извършил операцията в отговор на призивите да се нападат страните, участващи в коалицията, която се бори срещу групировката.   Нападението в баварския град Вюрцбург става дни след като французин, роден в Тунис, уби 84 човека във френския град Ница, като се вряза с 19-тонен камион в празнуващо националния празник множество.   Последният случай вероятно ще задълбочи опасенията в Европа, че освен познатите досега организирани терористични нападения зачестяват и тези, извършвани от "единични вълци", което ще засили антиимигрантските настроения. Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман заяви във вторник, че е твърде рано да се каже дали афганистанският младеж е бил член на "Ислямска държава", която пое отговорност и за атаката във Франция, или на друга военизирана група. Министърът съобщи, че двама от ранените във влака са в критично състояние, а сред останалите пострадали има китайско семейство.   17-годишен афганистанец е влязъл в Германия преди около две години като непридружен бежанец. Първоначално е бил настанен в близкия град Охзенфурт, а съвсем от скоро е бил поверен на грижите на приемно семейство. Той е бил кандидат за германско гражданство, каза министърът.   Всичко това трябва да се събере заедно в голяма мозайка, за да се види какви са били мотивите и до каква степен той може да бъде смятан за ислямист, или до каква степен се е радикализирал в последно време, каза Херман. Младежът е започнал да напада пътниците с брадва и нож, докато влакът е наближавал последната спирка – Вюрцбург. Той е успял да избяга, след като е задействана аварийната спирачка, но полицията го е преследвала и впоследствие застреляла, след като той се опитал да атакува и неин служител.   Според "Саут Чайна морнинг пост" при атаката е пострадало семейство от Хонг Конг - 62-годишният глава на семейството, 58-годишната му съпруга, дъщеря им на 27 и нейният приятел на 31 години. Седемнайсетгодишният син останал невредим. Ръководителят на хонконгското правителство Лян Чунин решително осъди кръвопролитното нападение. Германия, за разлика от съседните Франция и Белгия, в последните години не е била обект на сериозна терористична атака от страна на ислямисти, но службите за сигурност твърдят, че са успели да осуетят такива заговори. През 2015 г. Германия посрещна около 1 милион мигранти, бягащи от войните в Сирия, Ирак и Афганистан, сред които хиляди непридружени непълнолетни.  

Над 15 души са ранени при атентат с брадва в германската желензица

http://www.mediapool.bg/nad-15-dushi-sa-raneni-pri-atentat-s-bradva-v-germanskata-zhelenzitsa-news251779.html

Германската полиция застреля 17-годишен афганистанец, който нападна с брадва и нож пътници в регионален влак, пътуващ за баварския град Вюрцбург. Той крещял "Аллах е велик" и удрял с брадвата, всеки който му се изпречи пред очите. След атаката, която според властите в Мюнхен „вероятно“ е ислямистка, трима души са в тежко състояние от получените рани, а най-малко 15 са с различни прорезни рани. Голяма част от пътниците са в психологичен шок. Престъпникът е убит от полицията при опит за бягство, съобщиха органите на реда.  Министърът на вътрешните работи на федералната провинция Бавария Йоахим Херман съобщи, че нападателят е 17-годишен афганистанец, който е влязал в Германия като непридружен бежанец. Първоначално е бил настанен в близкия град Охзенфурт, а съвсем от скоро е бил поверен на грижите на приемно семейство. Той е кандидат за германско гражданство. Вътрешното министерство на Бавария обяви по-късно, че нападението вероятно е ислямистки атентат, съобщи Франс прес. "Доста е вероятно да става дума за ислямистки атентат", заяви говорител на министерството и добави, че атентаторът крещял "Аллах акбар" (Бог е велик), докато нападал пътниците. Вътрешният министър на Бавария Херман каза пред обществената телевизия А Ер Де, че непълнолетният афганистанец изглежда е стигнал до Германия непридружен и живеел в град Охсенфурт. На въпрос дали може да се говори за ислямистка атака, баварският вътрешен министър заяви, че това може да е само “предварителна оценка“ и предстои да бъде проверена. Херман допусна възможна връзка с последния атентат в югоизточния френски град Ница. Инцидентът е станал около 21:15 ч. местно време между гарите Вюрцбург-Хайдингсфелд и Охсенфурт, в централната част на страната. Нападателят е убит при опит да избяга, съобщиха властите.

Мъж с брадва рани над 20 души във влак в Германия

http://www.mediapool.bg/mazh-s-bradva-rani-nad-20-dushi-vav-vlak-v-germaniya-news251779.html

Мъж нападна с брадва и нож пътници във влак в Германия, ранявайки мнозина, предаде Би Би Си, позовавайки се на местните медии. Първоначалните съобщения бяха за 21 ранени. Впоследствие се появиха данни за по-малък брой пострадали. Според Би Би Си повече от 20 души са получили медицинска помощ, включително хора в шок. Инцидентът е станал около 21:15 ч. местно време между гарите Вюрцбург-Хайдингсфелд и Охсенфурт, в централната част на страната. Нападателят е убит при опит да избяга, съобщиха властите. Според „Дойче веле“ той е 17-годишен афганистанец. Мотивите му все още са неизвестни. Влаковата линия между Вюрцбург и Охсенфурт е затворена. Четирима от пострадалите са в тежко състояние. 

Най- студено тази сутрин е било в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593084

Кюстендил е най- студеният град в България тази сутрин. В 06, 00 ч., измерената температура е 13 градуса, информират от НИМХ. Термометрите вече показват 16- 17 градуса. Най- топло е било в Ахтопол- 22 градуса, 20 градуса са измерени в Бургас, Пловдив, Русе, Враца.Днес облачността ще е променлива, над Източна България по-често значителна. На отделни места, главно в планинските райони ще има слаби превалявания от дъжд. Ще духа умерен северозападен, в Източна България - север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 25° и 30°. За ...

След имотите норвежкият държавен инвестиционен фонд атакува и инфраструктурата

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/sled-imotite-norvejkiiat-dyrjaven-investicionen-fond-atakuva-i-infrastrukturata-221065/

До края на годината ще стане ясно дали фондът ще засили инвестициите си в непублични инфраструктурни проекти в търсене на доходност

Язък за Турция или viva Ердоган

http://svetoven.pogled.info/news/75503/YAzak-za-Turtsiya-ili-viva-Erdogan

/Поглед.инфо/ Представете си за момент кощунствената мисъл, че опитът за преврат в Турция бе успял. Тогава нямаше ли наистина тези, които сега нападат „Мехметчик“ /популярно нарицателно за турския войник/, да му поднасят цветя? Дали тогава медии и особено дадени журналисти, които след злополучния опит за смяна на властта в Анкара надават радостни възгласи с „Демокрацията е спасена“, нямаше да скандират нещо от рода на „Армията ни спаси и извади страната от блатото“? И такива въпроси има в някои турски медии, защото все още ситуацията никак не е избистрена и всеки търси своите отговори след „пишман преврата“, както казват при съседите.

Бъчварова обсъди с директора на ФБР сигурността и противодействието на тероризма

https://www.actualno.com/society/bychvarova-obsydi-s-direktora-na-fbr-sigurnostta-i-protivodejstvieto-na-terorizma-news_551487.html

Mинистърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е на работно посещение в САЩ, където с директорът на ФБР Джеймс Коуми обсъдиха средата за сигурност и противодействието на тероризма, съобщи пресцентъртът на МВР. Тема на посещението е и организираната престъпност, нелегалната миграция и трафикът на наркотици. Тя се е срещнала с Коуми в началото на посещението си в Америка като са обсъдили актуалната среда за сигурност и последните терористични атаки в Европа и САЩ. И двете страни са препотвърдил

КТ „Подкрепа” не приема концесия на летище София

https://www.actualno.com/business/kt-podkrepa-ne-priema-koncesija-na-letishte-sofija-news_551491.html

Конфедерация на труда "Подкрепа" категорично не приема предвижданата от правителството концесия на летище София ЕАД. „Позовавайки се на нашия опит от предишни концесии на различни предприятия, считаме, че това ще доведе до финансови загуби за стотици милиони лева на българската държава, редуциране на персонала, занижаване на качеството на предлаганите услуги и най-вече на мерките за сигурност, нещо което в момента представлява пряка заплаха за сигурността на страната, имайки предвид атент

Асоциацията на прокурорите предлагат да се премахне задочната форма на обучение в юридическите факултети

https://www.actualno.com/education/asociacijata-na-prokurorite-predlagat-da-se-premahne-zadochnata-forma-na-obuchenie-v-uridicheskite-fakulteti-news_551492.html

От Асоциацията на прокурорите предлагат да се премахне задочната форма на обучение в юридическите факултети, да има единен държавен изпит за всички студенти, завършващи "Право", и по-сериозен подход към свободно избираемите дисциплини, за предстоящата промяна на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността право и професионална квалификация "юрист". Становището на съсловната организация е било изпратено на министерството на правосъдието, пише Sta

Путин: "Допинговият скандал" е инструмент за геополитически натиск

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270257_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%22%D0%94%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%22+%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%

 „Допинговият скандал“ е опасен рецидив на намеса на политиката в спорта." Това заяви руският президент Владимир Путин.

„В момента наблюдаваме опасен рецидив на намеса на политиката в спорта. Да, формата на тази намеса се е променила, но по своето същество си остава същата: да се превърне спорта в инструмент за геополитически натиск, да се създаде негативен образ на страните и народите. Олимпийското движение, което играе колосална обединяваща роля за човечеството, отново може да се окаже на ръба на разкола. Днес в ход са пуснати така наречените „допингови скандали“, предприемането на опити санкциите за разкритите случаи на допинг да бъдат разпространени върху всички, включително и върху „чистите“ спортисти“, се казва в изявление на руския държавен глава, разпространено от пресслужбата на Кремъл.

Путин отбелязва, че днес, за разлика от 80-те години на миналия век, спортистите преминават през жесток тотален антидопингов контрол както по време на състезанията, така и по време на целия тренировъчен цикъл.

„А през последните години по препоръка на WADА всички руски спортисти са преминали антидопингова проверка под контрола на британската антидопингова агенция и в чуждестранни антидопингови лаборатории“, подчертава руският президент. Според него последните събития неволно напомнят ситуацията от началото на 80-те години на миналия век.

„Тогава много западни страни, позовавайки се на вкарването на съветските войски в Афганистан, бойкотираха Олимпиадата в Москва. А четири години по-късно Съветският съюз за отмъщение бойкотира игрите в Лос Анджелис под предлог липсата на достатъчна сигурност за съветските спортисти. В резултат на това много съветски, американски и чуждестранни спортисти се лишиха от възможността да запишат своето име в световната спортна история. Олимпийското движение се сблъска със сериозна криза, беше разделено. По-късно някои политически лидери от онова време и от двете страни признаха, че това е било грешка“, заявява президентът Владимир Путин.

Разследват наркомрежа в ДАНС-Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/5655396

Разследват наркомрежа в ДАНС-Велико ТърновоРазследват двама служители от ДАНС във Велико Търново за участие в търговия с наркотици, съобщи в. "Труд".  Според мълвата наркомрежата в службата била разбита лично от нейния началник Тихомир Солаков. След това замесените в пласирането на дрога специални агенти били наблюдавани и подслушвани в продължение на месеци.

За първи път от две години по-малко нови пенсионери

http://www.moreto.net/novini.php?n=326394

По-малко нови пенсионери за осигурителен стаж и възраст за първи път от две години отчете Националният осигурителен институт (НОИ) за първото полугодие на т.г. От 1 януари влезе в сила покачването на възрастта за пенсия, докато стане 65 години и за мъжете, и за жените.

Британският премиер: Готова съм да натисна копчето и да разреша ядрен удар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270256_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%3A+%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1

 След повече от пет часа дебати британският парламент гласува в подкрепа на модернизацията на ядрената система „Трайдънт“, съобщава The Guardian. Предложението беше одобрено от почти всички членове на Консервативната партия и повече от половината лейбъристи.

Новият министър-председател Тереза Мей заяви, че ще бъде готова да натисне копчето и да разреши ядрен удар, който може да убие 100 хил. души, ако това е необходимо.

Предложението за модернизиране на ядрения арсенал срещна съпротивата на всички шотландски партии в британския парламент, на либералните демократи и на лейбъристкия лидер Джереми Корбин.


http://www.trud.bg/

Учени съобщиха за откриването на 104 нови планети

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593083

Международен екип от изследователи съобщиха за откриването на 104 нови планети извън Слънчевата система, предава АФП.Сред тях има четири, които може би са подобни на Земята, допълва Фокус. Телескопът "Кеплер" откри 1284 нови планети Учените са открили екзопланетите, използвайки космическия телескоп "Кеплер", както и чрез наземни наблюдения от базирани на земята телескопи.

Правната комисия продължава със закона за съдебната власт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/07/19/2797406_pravnata_komisiia_produljava_sus_zakona_za_sudebnata/?ref=rss


Правната комисия в парламента ще продължи разглеждането на второ четене на проекта за промени в закона за съдебната власт. Разпоредбите ще бъдат обсъдени и гласувани на извънредно заседание. Миналата седмица комисията успя да напредве едва с около 30 параграфа от над 240. Желанието на министъра на правосъдието е проектът да бъде приет и от Народното събрание преди лятната ваканция на депутатите.

Това е вторият пакет промени в закона за съдебната власт, с който се предлага по-големи...

Недим Гюрсел: Турция вече не е правова държава

http://svetoven.pogled.info/news/75502/Nedim-Gyursel-Turtsiya-veche-ne-e-pravova-darzhava

/Поглед.инфо/ “Това правителство и този президент са законни, но аз виждам, че те отдалечават всекидневно Турция от Европейския съюз, от демокрацията”.

Съмнения, че фенове на „Левски“ пребили учениците

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/symneniia-che-fenove-na-levski-prebili-uchenicite-6056471

Тийнейджърите са приети в спешното отделение на „Пирогов” с множество рани и са оперирани, след като бяха пребити в столицата

Фенове на „Левски“ пребили учениците в София?

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/fenove-na-levski-prebili-uchenicite-v-sofiia-6056471

Тийнейджърите са приети в спешното отделение на „Пирогов” с множество рани и са оперирани

С литийно шествие и вечерна служба Стара Загора отбелязва 19 юли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1592304

По традиция в Стара Загора 19 юли се отбелязва като Ден на възпоменание на жертвите - православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г. От 17.00 часа ще започне Вечерна служба в енорийски храм „Света Троица", а в 17.30 часа оттам ще тръгне литийно шествие, което ще приключи при Мавзолей-костница „19 юлий 1877". От 18.00 часа, свещеници от „Света Троица" ще отслужат Заупокойна молитва в памет на загиналите при опожаряването на града старозагорци през 1877 г.  ...

Кандидат за убежище афганистанец е нападателят във влака в Германия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/19/2797408_kandidat_za_ubejishte_afganistanec_e_napadateliat_vuv/?ref=rss


Мъжът, който нападна с брадва и нож пътници във влак близо до Вюрцбург, в южната германска провинция Бавария, е 17-годишен афганистанец, предаде ДПА, като цитира баварския вътрешен министър Йоахим Херман.

Нападателят бе застрелян от полицията. Трима души са тежко ранени, добавя ДПА.

Вътрешното министерство на Бавария обяви по-късно, че нападението вероятно е ислямистки атентат, съобщи Франс прес.

"Доста е вероятно да става дума за ислямистки атентат", заяви...

Ердоган: Ако се бях забавил в хотела с 10 минути, щяха да ме убият

http://www.cross.bg/erdogan-marmaris-minyti-1514932.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е щял да бъде убит по време на опита за държавен преврат, ако се е бил забавил с 10-15 минути в хотела в Мармарис, където е бил отседнал, предаде РИА Новости. „В Мармарис се проведе операция срещу мен. Двама от моите охранители бяха убити. Ако се бях забавил с още 10-15 минути, щяха да ме убият или вземат в плен“, коментира турският лидер пред телевизия CNN. Ердоган разказа също, че е бил в Мармарис на почивка със семейството си. „На 15-ти бях в Мармарис, имахме пет дневен отпуск. Към 10 ч. вечерта ми предадоха новините и ми разказаха какво се случва – че в Анкара, Истанбул и другите места се случва така нареченото движение… Ние решихме да напуснем хотела“, разказа Ердоган. След това, по думите му, той се обърнал към нацията посредством видео връзка пред телефона с призив към хората да излязат на улицата.

WADA призова ФИФА да разследва руския спортен министър Мутко

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/07/19/2797418_wada_prizova_fifa_da_razsledva_ruskiia_sporten/?ref=rss


Световната антидопингова агенция (WADA) призова ФИФА да разследва руския спортен министър Виталий Мутко за евентуални злоупотреби във футбола. В понеделник организацията публикува доклад, в който твърди, че в Русия е имало държавно организирана схема за прикриване на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014.

Според доклада в основата на манипулирането на пробите на състезателите е било спортното министерство. Не са посочени доказателства, че самият Мутко е...

Експерт: Турция ще се стреми към скорошно нормализиране на отношенията с Русия

http://www.cross.bg/otnosheniyata-rysiya-tyrtziya-1514935.html

/КРОСС/ След опита за държавен преврат Турция се нуждае от външни опорни точки, затова президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган ще се стреми към скорошно нормализиране на отношенията с Русия. Такова мнение изрази пред журналисти директорът на Института за Каспийско сътрудничество Сергей Михеев на кръгла маса, посветена на възможните последствия от държавния преврат в Турция, предаде ТАСС. „Според мен, Ердоган още преди държавния преврат разбра, че е вдигнал прекалено висока летва в конфронтацията с Русия. Той разбра, че в ситуация, когато Турция има доста сложни отношения със САЩ и Европа и сериозни проблеми в Сирия, такава дълбока криза в отношенията с Русия просто не му е нужна“, каза експертът. „Днес на Турция са й необходими някакви външни опорни точки, затова Ердоган ще върви по пътя на нормализирането на отношенията с Русия. А доколко тя ще бъде динамична, зависи от Москва“, заяви още Михеев. По думите му, Русия не трябва да бърза за нормализирането на отношенията с Турция. „Струва ми се, че дори в случай на победа на пучистите, отношенията между Москва и Анкара щяха да се развиват горе-долу по същия начин“, заяви политологът.

Цветан Василев: Vivacom е твърде голяма хапка за алчния Пеевски

http://offnews.bg/news/n_1/n_632912.html

Цветан Василев публикува статия под заглавието "Хапката Виваком - прекалено голяма за алчната паст на Пеевски" в личния си сайт днес. В нея мажоритарният собственик на фалираната КТБ коментира какво се случва с компаниите, свързвани с бившия му ортак Делян Пеевски, с медии и "обслужващи го" държавни структури като Комисията за защита на конкуренцията. Публикуваме текста без редакторска намеса. Тъмнокафявият сайт на Бозукова изплака болката на нейния ментор – ненаситния Пеевски, че сделката за Виваком или по-скоро „отредените“ му 33% от телефонния оператор му се изплъзват. Разбираемо е изнервянето на „бизнесмена“, след като „перлата“ му Булгартабак е със затихващи функции, а системата му за източване на фондове чрез строителни компании „пощенски кутии“ беше осветена. Виваком и Дунарит останаха последните му надежди. А може би и единствен начин да откупи благоволението на своите господари, уверили се в неговата непочтеност. Стилът е типичен за съответното същество, кой знае защо припознато от някои като „национално богатство“. Под мотото за защита на обществения интерес (пази, боже) недосегаемият господин се опитва да отклони вниманието от наглата кражба, наречена нескромно търг за продажба на необслужван заем от компания-майка на Виваком. Естествено с крайна цел да се добере до това, което му отказах през 2014 г. Но понеже апетитът му очевидно се е увеличил, злите езици говорят, че е спазарил 33% от баницата за себе си и още някои фактори. Говорят още, че очаква от това не по-малко от 100 милиона евро. Какъв борец за защита на обществения интерес! А и как да не е, когато има поддръжката на цялата държавна машина – най-вече на изпълнителната власт, защото машинациите му продължават да минават, но и на репресивната, тъй като тя му е основното оръжие срещу политическите и икономическите му противници. Малко предистория Следните факти свидетелстват до каква степен Фондът за гарантиране на влоговете на гражданите, който е подопечен на финансовия министър, за който отдавна е известно, че е пионка на Пеевски, е защитил интересите на кредиторите на КТБ: Пеевски придоби Техномаркет, без да влезе и лев в КТБ. Причината – квесторите, синдиците и държавните институции позволиха делът на основния акционер да падне на 15% след фиктивно увеличение на капитала за сметка на оборотния капитал. Загубата за КТБ от това е над 50 милиона лева. В обезпечение на ангажименти на Водстрой 98 към ПИБ след машинации на измамника и доверено лице на Пеевски и лично подчинената му прокуратура Бисер Лазов попадна сградата на София Прес. Пряката загуба за КТБ от това е 20 милиона лева. Прокуратурата и БНБ са уведомени. Познайте каква е реакцията?... Проспано е ограбването на активите на стъкларския завод Рубин в Плевен от партньора на Пеевски по кражби и изнудване Александър Сталийски, въпреки че 80% от акциите на завода са заложени в КТБ. Загубата за КТБ от това е 70 милиона лева. Тандемът Веселин Бушев (по стечение на обстоятелствата свидетел по зашеметяващия доклад на Аликс Патнерс…чудя се защо ли?) – Бисер Лазов източи под носа на синдиците и прокуратурата активи на ИПС, включително и вземания от АПИ, за над 50 милиона лева. Вездесъщият и готов на всичко измамник Бисер Лазов успя да окраде чрез фиктивни цесии централата на КТБ, 50% от две газови компании, редица имоти в Обзор, Разлог, Горна Оряховица, Велико Търново и София на реална стойност над 100 милиона лева. За всичко това прокуратурата и синдиците са сигнализирани. Няма смисъл да коментирам липсата на реакция от тяхна страна. Позволиха на Пеевски да си спести 80 милиона лева, които дължеше на КТБ за изграждането на неговото печатарско бижу – новата му печатница. Няма да се учудя, ако сега я придобие чрез някой от камикадзетата ЧСИ (Якимов, Бъзински) на 10-15% от цената. Докато Пеевски си разиграваше спокойно с помощта на небезизвестния Петър Манджуков операции по доказване на доходи чрез акциите на Булгартабак, въпросните защитници на интересите на банката (синдици) отказаха да гласуват срещу мениджмънта на Булгартабак, номиниран от Пеевски и работещ в ущърб на миноритарните акционери, каквато е и КТБ. Загубата за КТБ от това се измерва с над 40 милиона лева. Селективният престъпен подход към атакуването на цесиите цели само едно – контрол от страна на Пеевски на всичко и респективно осребряване на заслугите му по сриването на КТБ. Как иначе да си обясним двойния аршин, прилаган в редица фрапантни случаи, като например цесията на ПИБ, освен с интересите на Пеевски и голямата грижа на управляващите да не се гътне „перфектната“ банка. Само от неадекватните действия и липсата на стратегия за максимизиране на стойността на активите на КТБ (каквато предложих през есента на 2015 г. в последен опит да отворя очите на правителството на Борисов) са загубени над 600 милиона лева от фирми, преминали в ръцете на други кредитори (Петрол, ХК Костенец, Телиш). В същото време с лека ръка се разграбват или се позволява разграбването на активи от фирми, несвързани с КТБ за над 150 милиона лева – Оранжерии Петрич (може би заради близостта на собственика им Велин Георгиев с Бисер Лазов), Генимекс, Интерхотели – Велико Търново, Странд Бургас и други. Междувременно единственото добре усвоено от Пеевски и компания упражнение – безцеремонните кражби, се практикуват при и без това „постната“ маса на несъстоятелността. От нея, по неофициални данни, чрез подставени юридически кантори под контрола на бившата касичка на Владимира Янева – Момчил Мондешки и неговия приятел Матей Матев, приближен до Позитано, досега са източени над 120 милиона лева за правни услуги. Казват, че 75% от тях се връщали в брой на Пеевски и сие. Ако някой се интересуваше, щеше досега да провери случая след толкова сигнали. Вярвам, че тези, от които зависи това, не са заинтересовани. Защо ли? За едни месечни абонаменти говоря, господа от прокуратурата, ДАНС и НАП! Мога да продължа с изброяването, но и това би трябвало да е достатъчно да предизвика интереса и на обществото в държава-членка на Европейския съюз. За жалост, при нас това не е така. Очевидно, за всички е много по-лесно да хвърлят вината върху мене. Това, че парите няма да се върнат, не ги интересува. Цинизъм е, че точно тези, които са клекнали в неприлична поза на Пеевски и компания, трябва да защитават интереса на обществото! Да се върнем на „Бозукините вълнения" Що се отнася до активите, които оплакват Бозукова и Крачунов, те са единствените, които ще могат да се осребрят относително добре. Причината е една-единствена: не преминаха през месомелачката на Пеевски, независимо от непрекъснатите опити за това. На широката публика сигурно не е известно, че от няколко месеца контролираната от Пеевски КЗК (преди чрез Петко Николов, а сега чрез Юлия Ненкова) не разрешава увеличение на капитала на Дунарит с 60 милиона лева, предназначени за погасяване на задълженията на Хедж Инвестмънт – компания, която е записана на моя сметка. Компания, която беше спасена през 2014 г. от лапите на Пеевски и Сталийски, които опитаха чрез Лазов да наложат лица от техния кръг, и по-специално Мирослав Миленов (за бизнес историята на този герой ще говорим в друг формат, когато му дойде времето), за изпълнителен член на борда с цел овладяване на Дунарит и Авионамс. В същото време и правителството, и прокуратурата си затварят очите пред поредния опит на Пеевски да овладее Дунарит чрез никому неизвестната фирма Виафот от Вирджинските острови, откупила вземанията на Едуардо Миролио. Фактът, че компания с 500 лева капитал има претенции за десетки милиони към предприятие от отбранителната промишленост, не смущава иначе бдителните държавни институции. Министър Лукарски беше готов да отнеме лиценза на предприятието заради „заплаха за националната сигурност“ от мене и да го постави в зависимост от Пеевски и мераклията Петър Манджуков. Това е „държавническо“ мислене! Сега, обаче, всички удобно мълчат. Както мълчат по отношение на безобразното източване на Булгартабак чрез знайни и незнайни фирми на Пеевски, известни и на ДАНС, и на НАП, и на прокуратурата. За да им освежа паметта, ще им припомня част от тях – Булгартабак Трейд Дубай, Тобако ЕМЕА, Ти Джи Ай Мидъл Ийст. Там въобще не става въпрос за пране на пари в огромни мащаби. И там въобще не са намесени марионетките на Пеевски Александър Ангелов и Венцислав Чолаков. Случаят Авионамс пък от своя страна е еманация на цинизма и шизофренията в поведението на държавните институции. Хем държавата тържествено обяви, че го е придобила, хем КОНПИ го търси от мене. Решението на правителството да закупи Авионамс за 28 милиона лева е добро само за държавата и по-скоро за тези, които са си я приватизирали, тъй като само печалбата от договора с НАТО, който бе подписан през 2014 г., въпреки усилията на всички да го спрат, ще донесе над 50 милиона лева печалба. Отсега бих могъл да предположа в чий джоб ще отиде лъвският пай от това. И за чия сметка ще бъде! Само да припомня, че същата тази компания беше закупена от държавата за повече от 70 милиона лева без никакъв потенциал, без лицензи и договори. За Виваком Случаят Виваком представлява особен раздел от сагата КТБ. Виваком беше не просто най-големият актив, придобит чрез финансиране от банката – той беше и най-желаната хапка за ненаситния Пеевски и неговите ментори. След като с лека ръка правителствата на Плевнелиев (уж Близнашки), а след това и на Борисов, отхвърлиха предложението за възстановяване на КТБ, включващо естествено всички активи (и Виваком), започна масовото им разграбване от кликата на Пеевски с помощта на подопечните им квестори и синдици, под благия поглед на институциите, призвани да защитават обществения интерес. Овладяването на мениджмънта на Виваком от владеещите несобственици Велчеви-Пеевски очевидно не представляваше трудност при наличието на готовия на всяко подчинение само и само да защити личния си интерес Атанас Добрев. Естествено, в източването беше включен веднага Телелинк на Любомир Минчев (какво стечение на обстоятелствата: хем партньор на Спас Русев, хем бивш собственик на Канал 3), както и много други знайни и незнайни герои, уредени на вимето на Виваком от Велчеви и Пеевски. За да стигнем и до отбора на народа, щедро финансиран от компанията без никаква логика (за да зарадват Пеевски и Сталийски). Неприлично наведеният тогавашен Председател на КЗК разреши сделка, която бе в ущърб на кредиторите на КТБ, и допусна последващо акциониране на ВТБ при положение, че ВТБ е в списъка за санкции на САЩ и ЕС. Истината е, че единствената спирачка за тази безобразна кражба от страна на кликата Велчеви-Пеевски с помощта на руската банка се оказа Дмитрий Косарев. Той, разбира се, има ангажимент да възстанови финансирането от КТБ за придобиването на този актив. Това финансиране надхвърля значително размера на компенсацията, определена предварително при сделката на Спас Русев в размер на около 115 милиона евро, която е очевидно одобрена от правителството. За разликата до 500 милиона евро, колкото е реалната стойност на пакета, финансиран от КТБ, отговорни са българските държавни институции, срещу които ще предявя поредния иск в Страсбург. В тази сметка не включвам пазарната стойност на НУРТС, придобит от Виваком на смешна цена и служещ сега като разменна монета на лакомниците, управляващи Виваком, при оттъргуването на безобразната кражба на Виваком с т. нар. държава. Естествено, за моя сметка и за сметка на кредиторите на КТБ. Едва ли на широката публика е известно, че „обективната“ БНТ се излъчва безплатно в продължение на повече от 2 години с щедрото спонсориране на Виваком. В ущърб на НУРТС и на Виваком. Задълженията са за повече от 30 милиона лева, но какво от това! Нали журналисти на БНТ лапат кебапчета в Белград на държавна софра, за да отразяват обективно процеса на века. А групата от златотърсачи-престъпници, вкл. Велчеви – Пеевски – правителство, ще се компенсира от печалбата от препродажбата на телекома, която се оценява скептично на повече от 300 милиона евро!  Засега, обаче, голямото плюскане се отлага. Благодарение на Косарев. И на мене. А дотогава, в един по-добър свят, НАП и прокуратурата биха потърсили отговорност от ГМ Прес, Стандарт и Блиц, излизащи благодарение на десетки милиони левове неразплатени задължения на техния „гуру“ към банката. Ако не друго – поне да спрат да излизат още две тъмнокафяви медии на Пеевски! Едва ли някой би загубил нещо от това!...

Ердоган: Ако се бях забавил с 10-15 минути в хотела в Мармарис, щях да бъда убит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270255_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D1%8F%D1%85+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB+%D1%81+10-15+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D1%85%D0%BE

 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е щял да бъде убит в хода на опита за държавен преврат, ако се е бил забавил с 10-15 минути в хотела в Мармарис, където е бил отседнал, предава РИА Новости.

„В Мармарис се проведе операция срещу мен. Двама от моите охранители бяха убити. Ако се бях забавил с още 10-15 минути, щяха да ме убият или вземат в плен“, коментира държавният глава на Турция в ефира на телевизионния канал CNN.

Ердоган разказа, че е бил на почивка със семейството си.

Сбъркан пуч

http://svetoven.pogled.info/news/75501/Sbarkan-puch

/Поглед.инфо/ Турция преживя опит за странен военен преврат. Ако превратът през 1997 г. остана в историята с името „постмодерен”, то на този трябва да му дадат не по-малко гръмко наименование, свързано със симулация и имитация, но и с огромно количество жертви.

Във Великобритания гласуваха за обновяване на ядрените си оръжия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593082

Британският парламент гласува с 472 срещу 117 гласа за обновяване на остарелите ядрени оръжия на Великобритания, предаде Ройтерс.Проектът за милиарди лири за модернизиране на системата Трайдънт е ключов за поддържане на статута на Великобритания като световна сила след референдума, на който британците се произнесоха за излизане от Европейския съюз, добавя Ройтерс.Парламентът взе принципно решение през 2007 г. за модернизиране на британските ядрени възпиращи сили. Гласуването днес потвърждава решението да бъдат построени четири подводници, въоръ...

Deutsche Welle: Пет причини за провала на преврата в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5655752

Deutsche Welle: Пет причини за провала на преврата в ТурцияВ съвременната си история Турция е преживяла редица военни преврати. Но последният опит от нощта на 15 срещу 16 юли се отличава от предходните по няколко показатели, които заслужено му слагат етикета "нестандартен", коментира Deutsche Welle. Сблъсъците между метежниците и правителствените сили продължиха няколко напрегнати часа,

Дъщерята на Митьо Очите в ареста за 24 часа

http://offnews.bg/news/n_1/n_632911.html

Дъщерята на Димитър Желязков - Митьо Очите - Станислава, и приятелят й Велислав Попов са били задържани за 24 часа в полицейското управление в Несебър. Те са били извикани, за да дадат обяснения за дейността на таксиметровите фирми на територията на общината, съобщи Нова телевизия. По неофициална информация 24-годишната Станислава и приятелят й вече са освободени. От полицията отказват коментар по случая. Досега се смяташе, че таксиметровата компания, свързана с Димитър Желязков е една и се води на името на майка му – Станка Желязкова. На практика обаче се оказва, че Община Несебър издава разрешения за таксиметрова дейност на територията на „Слънчев бряг” и Несебър на максимум три автомобила от една фирма. Така ако един бизнесмен иска повече негови таксита да работят в общината, трябва да регистрира повече фирми. По неофициална информация таксиметровите компании, свързани с Митьо Очите са 12 или 13. 

Кр. Каракачанов: Опитът за преврат даде повод на Ердоган да прочиства противници

http://www.cross.bg/karakachanov-erdogan-granitzata-1514955.html

/КРОСС/ Осуетеният опит за преврат даде повод на турския президент Реджеп Ердоган тотално да прочисти всички свои противници, каза пред bTV лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той припомни и коментарите, включително на турски наблюдатели, че случилото се всъщност е доста лоша инсценировка на преврат. На другата сутрин Ердоган направи най-генералната чистка в турската държава за последните 2 века, подчерта Каракачанов. По думите му се наблюдава изчистване на системата от всички неудобни и нехаресващи политиката на Ердоган. „Ердоган не го интересува членството в ЕС. Кандидатстването му е в ЕС е възможност да пристиска Брюксел и да получава икономически и политически дивиденти. Членството му в НАТО е стратегическа позиция, от която той доста по-свободно оперира в Близкия изток", посочи още лидерът на ВМРО. Според него целта на Ердоган е еднолично управление. Сърбия иска да разположи военни части по границата, за да се предпази от евентуална вълна, ако проблемите в Турция се задълбочат, отбеляза още Каракачанов. Българската граница не е пропусклива. Охраната по границата ни е засилена, включително с допълнителни военни. Въпросът е доколко българското правителство ще има кураж да разпореди твърд отпор, ако тръгне подобна вълна, смята той

Службите ще докладват в НС за събитията в Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5655753

Комисията по външна политика и Комисията по вътрешна сигурност ще проведат съвместно заседание. Ръководителите на специализираните служби и ръководствата на Министерството на външните работи и на Министерството на вътрешните работи ще бъдат изслушани относно ситуацията в Турция.
По думите на главния секретар на МВР Георги Костов не се наблюдава
Комисията по външна политика и Комисията по вътрешна сигурност ще проведат съвместно заседание. Ръководителите на специализираните служби и ръководствата на Министерството на външните работи и на Министерството на вътрешните работи ще бъдат изслушани относно ситуацията в Турция. По думите на главния секретар на МВР Георги Костов не се наблюдава

На "Капитан Андреево" има 4-километрова опашка от тирове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270254_%D0%9D%D0%B0+%22%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%BE%22+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+4-%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%

 Към 06.00 часа има 4 км опашка от товарни автомобили на изход на ГКПП "Капитан Андреево". Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". На ГКПП "Дунав мост - Видин" има натрупване от 2 км товарни автомобили на изход. На българо-гръцката граница на ГКПП - Кулата трафикът е интензивен. На всички ГКПП-та на границита със Сърбия и Македония трафикът е нормален.

Четири квартала, две села и Северна индустриална зона без вода до 17:00 ч. днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593081

За извършване на аварийни ремонти без вода от 09:00 до 17:00 ч. ще останат кварталите Сирмани, Велчевци, Чехлевци, Славовци, селата Врабци и Ясени и Северна индустриална зона. Във връзка с основния ремонт в к-кс "Христо Ботев", с нарушено водоподаване от 9:00 до 17:00 ч. ще са улиците "Патриарх Евтимий", "Александър Стамболийски", "Шейново", "Сан Стефано" и "Преслав"....

Започва конкурсът за директори на 152 училища

http://www.cross.bg/pozitziya-godini-stamatov-1514948.html

/КРОСС/ Първият етап от конкурса за директори на 152 държавни и общински училища ще се състои днес. Общо 480 кандидати ще решават тест по нормативните документи в сферата на средното образование, Кодекса на труда и Закона за обществените поръчки. Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, който дълги години е бил училищен директор, обясни пред "Хоризонт", че директорската позиция е изключително трудна и много динамична. Един директор трябва да познава не само законодателството на средното образование, трябва да познава перфектно трудовото, социалното пенсионното законодателство, провеждането на търгове, свързани с обществени поръчки. Този човек, като позиция, е много трудно да се квалифицира на едно изключително съвременно ниво. Притесненията ми през последните години са, че съвсем скоро ще имаме липса на хора, които да се кандидатират на тази позиция, заради многото ангажименти, които се възлагат на тях, обясни Стаматов.  Резултатите от теста ще станат ясни до края на деня. Следващият етап от конкурса е събеседване с петчленна комисия.  

Зелени релси от “Руски паметник” до “Македония”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270253_%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%E2%80%9C%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%E2%80%9D+%D0%B4%D0%BE+%E2%80%9C%D0%9C%D

 През следващата година ще има зелени релси от пл. “Руски паметник” до бул. “Цар Борис III”. Ще бъде обновен и участъкът от пл. “Руски паметник” до площад “Македония”, където релсите ще са зелени, както е в кръговото при същия паметник.

Средствата идват по линия на втората фаза на европроекта “Интегриран градски транспорт”, като 107 млн. лв. от тях са безвъзмездни, а останалите местната управа отделя от бюджета си.

“С тях визията ще се промени изцяло, ще изглежда много по-добре”, коментира зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов. Той обясни, че не се очакват по-солени санкции за шофьори, които преминават през зелените релси. “Глоби и сега има. Нужно е хората да са по-съвестни и да свикнат”, каза още той.

През следващата година 13 чисто нови трамвая ще тръгнат из София върху ремонтирано релсово трасе. Планира се те да обслужват линия номер 5 по бул. “Цар Борис III”. Със 124 млн. лв. Столичната община ще купи новите железници и ще ремонтира близо 20 км релси, с които движението на мотрисите ще бъде значително по-безшумно.

Илиян Василев: Турция влиза в период на остра конфронтация

http://www.cross.bg/erdogan-vasilev-period-1514954.html

/КРОСС/ Като видите кои са арестувани и профила на участващите в преврата, тръгваме в разсъжденията, че всичко е било планирано и част от сегашния контрапуч, който направи Ердоган, заяви пред Нова телевизия бившият дипломат Илиян Василев. В последните години Ердоган беше недоволен от съдебната система, сметна като заплаха за личната си власт разкритията, които се направиха, включително и с участие на неговия син.Тези списъци са подготвени отдавна, не са от вчера и от днес, но те не му даваха възможност да махне държавни служители, военни, трябваше му извънредна ситуация. Сега вече има възможност да направи неща, които иначе не би могъл. въпросът винаги е кой има интерес, добави Василев. Ердоган знаеше от месеци за този преврат, наблюдаваше тези, които го подготвят, американците са го предупредили още от март. Французите затвориха посолството си седмица по-рано. Тук въпросът е за подкрепата, каза журналистът Мохамед Халаф. Опозиционните партии не подкрепиха Ердоган, а демокрацията, защото са против военните. Дали обаче Ердоган ще започне чистка и сред опозицията, ще видим, но той е ислямист и трудно ще тръгне по друг път, предвиди Халаф. Голямата битка на Ердоган е срещу Гюллен, каза Василев. Турция влиза в период на остра конфронтация на различни сегменти в обществото, в период на власт на тълпата. Той сега държи хората навън, докато си свърши чистката и арестите

Български деца летяха до Марс в симулация на НАСА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5655748

Ученичката от русенската Математическа гимназия Симона Тодорова се завърна от пилотирана мисия до Марс, предаде БНТ. Макар и само като симулация, тя сбъдна една от мечтите си - да лети в Космоса.
Това се случи в Международния космически лагер в Алабама, където беше заедно с Антон Узунов, ученик от Националната природо-математическа гимназия в
Ученичката от русенската Математическа гимназия Симона Тодорова се завърна от пилотирана мисия до Марс, предаде БНТ. Макар и само като симулация, тя сбъдна една от мечтите си - да лети в Космоса. Това се случи в Международния космически лагер в Алабама, където беше заедно с Антон Узунов, ученик от Националната природо-математическа гимназия в

Преглед на варненския печат - 19 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=326400

„В три варненски района вече чистят новите фирми”, е заглавие от първа страница в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. “В три варненски района – “Приморски”, “Одесос”, “Аспарухово” със с. Звездица вече встъпиха във функциите си новите изпълнители на услугата сметосъбиране и сметоизвозване.

Десислава Минчева: Във Франция има данни за 12 000 души с връзки с терористи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5655744

„Във Франция има данни за 12 000 души с връзки с терористични организации”, поясни репортерът Десислава Минчева, която ни направи съпричастни с терористичните нападения във Франция както в Париж, така и при последното нападение в Ница.
„Мохамед Булел е много различен от останалите терористи. Този човек е страстен във всички смисъли на думата.
„Във Франция има данни за 12 000 души с връзки с терористични организации”, поясни репортерът Десислава Минчева, която ни направи съпричастни с терористичните нападения във Франция както в Париж, така и при последното нападение в Ница. „Мохамед Булел е много различен от останалите терористи. Този човек е страстен във всички смисъли на думата.

Прогнозата за времето: променлива облачност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593080

Днес облачността ще е променлива, над Източна България по-често значителна. На отделни места, главно в планинските райони ще има слаби превалявания от дъжд. През нощта вятърът ще отслабне и във вторник през деня ще е умерен от северозапад, в Източна България от север-северозапад. Максималните температури ще са между 25 и 30 градуса. Над Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа до умерен северозападен вятър, който по южното крайбрежие постепенно ще се ориентира от изток-югоизток. Максимални температури 25-28 градуса, на морската вода 26...

Тайфур Хюсеин: Ердоган е бил подготвен за опита за преврат

http://svetoven.pogled.info/news/75500/Taifur-Hyusein-Erdogan-e-bil-podgotven-za-opita-za-prevrat

/Поглед.инфо/ Интервю на Десислава Пътева с Тайфур Хюсеин, заместник-главен редактор на „Заман – България”

Проучване на „Тренд“: 60% от българите харесват Русия, 36% – САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270252_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A2%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%E2%80%9C%3A+60%25+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%85%D0%B0%D1

 60% от българите имат „по-скоро положително“ отношение към Русия, 25 на сто – „нито положително, нито отрицателно“ и едва 9% „по-скоро отрицателно“, без мнение са 6%.

Отношението към САЩ е поляризирано – 36% положително, 29%  – неутрално и 30 на сто отрицателно, без мнение са 5%.

Това сочат данните от проучване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1000 пълнолетни български граждани чрез лични стандартизирани интервюта в периода между 2 и 11 юли 2016 г.

Най-сериозни симпатии сред българите събира Германия, като 65% от всички изразяват по-скоро положително отношение към тази страна, а само 6% изразяват по-скоро отрицателно мнение, сочат още данните.

„Исторически са причините за подчертано негативните нагласи към Турция, като близо половината от запитаните декларират по-скоро отрицателно отношение, а само една пета изразяват положително отношение към съседката ни“, коментират изследователите.

„Въпреки множеството проблеми и кризи, които сполетяха Европейския съюз, високите стойности на положително отношение към него се запазват (68%), като само една десета са на обратното мнение. Положителното отношение (44%) към НАТО има превес над отрицателното (19%), като тук се проявяват по-нюансирани нагласи, в сравнение с ЕС по различни демографски критерии“, сочат от „Тренд“.

Според проучването българите да смятат, че страната ни по-скоро печели (60%), отколкото губи (22%) от членството си в ЕС.

Терористичните атентати, радикалният ислям и бежанците са трите най-големи заплахи, смятат анкетираните.

Източник: trud.bg

Фехтуллах Гюлен не се притеснява от екстрадиция в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/07/19/2797405_fehtullah_gjulen_ne_se_pritesniava_ot_ekstradiciia_v/?ref=rss


Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, който е опонент на режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви снощи, че не изпитва тревоги от евентуална екстрадиция в Турция, предаде Франс прес.

Ердоган поиска САЩ да го екстрадират заради ролята му в осуетения опит за преврат в Турция.
"Нямам никакви лични тревоги", каза той пред журналисти в имението си в Сейлърсбърг, в щата Пенсилвания, където живее от 1999 г.

Гюлен напомни, че турското правителство напразно...

Абитуриенти от Русенско декларират здравното си осигуряване

https://www.actualno.com/ruse/abiturienti-ot-rusensko-deklarirat-zdravnoto-si-osigurjavane-news_551484.html

Около 1500 младежи, които тази година са завършили средното си образование в Русенския регион трябва до 25 юли да подадат в офиса на НАП в Русе декларация образец 7 за своето здравно осигуряване. Младежите трябва да плащат само здравните си осигуровки до постъпването на работа, а бъдещите студенти до записване във висше учебно заведение, редовна форма на обучение в страната или чужбина, съобщават от НАП- Русе. До 25 август те следва да внесат първата си вноска за месец юли в размер на 16,80 лв

Излезе "Другото лице" на Тод Голдбърг

https://www.actualno.com/books/izleze-drugoto-lice-na-tod-goldbyrg-news_551363.html

„Остър като бръснач! Но доста по-забавен.“ Лий Чайлд   Италианската Коза Ностра и американските гангстери са образ, добре познат от холивудското кино и криминалната литература. Мафиотският епос на Марио Пузо, гангстерските романи на Джеймс Елрой и Реймънд Чандлър са се превърнали в модерна класика. „Другото лице“ на Тод Голдбърг е роман в най-добрите традиции на криминалния noir жанр, но премесен с агресията и безскрупулността на новото хилядолетие. След п

В Сливен откриват Национална изложба с комикси

https://www.actualno.com/sliven/v-sliven-otkrivat-nacionalna-izlojba-s-komiksi--news_551486.html

„Национална изложба с комикси“, която е част от Националната кампания за толерантност „Аз съм тук и мога да ти бъда приятел“, ще бъде експонирана в Художествена галерия „Димитър Добрович“ в Сливен, съобщиха организаторите от Фондация “Милосърдие“ и Дневен център за възрастни хора с психични увреждания в Сливен. Днес в 12:00 часа ще бъде открита изложбата и ще може да се види до 29 юли, съобщи Агенция „Фокус“. Целите на кампанията са съ

Гафовете на Доналд Тръмп нямат значение, хората са разгневени

https://www.actualno.com/actualno/gafovete-na-donald-trymp-njamat-znachenie-horata-sa-razgneveni-news_551488.html

Президентските избори в САЩ са в разгара си и почти на финалната права. След очаквано дълга кампания двете основни партии на републиканците и демократите останаха с по един кандидат за президент - Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън. Коментар на редактора Тръмп и Клинтън сега влизат в заключителната фаза на битката, като ще се опитат да съберат гласовете и на тези, които по принцип не биха гласували за тях. В момента в САЩ се случва нещо сравнително интересно и донякъде не толкова режисарано (според

Нападението в германския влак вероятно е ислямистки атентат?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593079

Нападението с брадва и нож, извършено късно снощи в регионален влак близо до южния германски град Вюрцбург, вероятно е ислямистки атентат, съобщи вътрешното министерство на Бавария, цитирано от АФП."Доста е вероятно да става дума за ислямистки атентат", заяви говорител на министерството. 17-годишен бежанец нападна с брадва пътниците във влак в Германия Той потвърди, че нападателят, който бе застрелян от полицията, е 17-годишен ...

Как социалните мрежи повлияха на случилото се в Турция?

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/kak-socialnite-mreji-povliiaha-na-sluchiloto-se-v-turciia-221011/

Окупирането на традиционните медии от бунтовниците не се оказа достатъчно, за да им помогне да изпълнят мисията си, коментира Ел-Ериан

Красимир Каракачанов: Опитът за преврат даде повод на Ердоган да прочиства противници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5655742

"Осуетеният опит за преврат даде повод на турския президент Реджеп Ердоган тотално да прочисти всички свои противници", каза пред БТВ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
Той припомни и коментарите, включително на турски наблюдатели, че случилото се всъщност е доста лоша инсценировка на преврат. На другата сутрин Ердоган направи най-генералната
"Осуетеният опит за преврат даде повод на турския президент Реджеп Ердоган тотално да прочисти всички свои противници", каза пред БТВ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той припомни и коментарите, включително на турски наблюдатели, че случилото се всъщност е доста лоша инсценировка на преврат. На другата сутрин Ердоган направи най-генералната

Ердоган за смъртното наказание: Защо да ги храня в затвора, казват хората

http://www.moreto.net/novini.php?n=326396

Турският президент Реджеп Ердоган отказа да изключи възможността за смъртно наказание за хилядите хора, арестувани след неуспешeн военен преврат в петък, предаде Си Ен Ен. "Съвсем ясно е, че е извършено престъплението измяна, каза президентът Ердоган, говорейки чрез преводача си в ексклузивно интервю за Беки Андерсън от Си Ен Ен, дадено в президентския му дворец в Истанбул, Турция.

Мохамед Халаф: Ердоган е знаел за преврата от месеци

https://www.24chasa.bg/novini/article/5655740

Мохамед Халаф: Ердоган е знаел за преврата от месециТурският президент Реджеп Ердоган не е организирал този преврат, но той знаеше за него от месеци и наблюдаваше добре тези, които го готвят. Това заяви журналистът Мохамед Халлаф пред Нова телевизия. Той обясни, че турският президент е имал информация за подготовка за преврат, обаче не е знаел за кога се готви той.

Турция може да застраши членството си в НАТО, предупреди Джон Кери

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270251_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%

 Турция може да загуби членството си във военния съюз на Запада, ако не успее да се придържа към принципите на демокрация след опита за държавен преврат в страната. Това предупреди държавният секретар на Съединените американски щати Джон Кери, който завършва европейската си обиколка с двудневно посещение във Великобритания, пише вестник The Independent, цитиран от "Фокус".

Турското правителство бе призовано да подкрепи "демократичното управление" в своя отговор на опита за преврат, който разтревожи както САЩ, така и държавите-членки на Европейския съюз.

На съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини, американският държавен секретар заяви, че Вашингтон стои "категорично на страната на избраното ръководство в Турция", но "ние призоваваме правителството на Турция да поддържа най-високата стандарти за зачитане на демократичните институции и върховенството на закона".

 

И докато Могерини предупреди, че страните, които прилагат смъртното наказание, не може да се надяват на членство в Общността, Кери добави, че "НАТО също има изисквания по отношение на демокрацията".

САЩ "със сигурност ще подкрепят подвеждането на извършителите на преврата под отговорност", увери американският държавен секретар, подчертавайки, че всяко действие на турските власти отвъд тази граница ще е неприемливо. Кери припомни още веднъж, че демократичното върховенство в страната трябва да бъде уважавано.

Службите, МВнР и МВР информират за Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-slyzhbi-granitzite-1514952.html

/КРОСС/ Три дни след опита за военен преврат в Турция и медиен спор кой трябва да информира и коментира събитията, българските служби ще информират народните представители за ситуацията в южната ни съседка. В 15.00 часа днес съвместно ще заседават комисиите по външна политика и по вътрешна сигурност. Ще бъдат изслушани ръководителите на специализираните служби и ръководствата на Министерството на външните работи и на Министерството на вътрешните работи. Акцент на съвместното заседание на двете комисии е Турция, но се очаква службите и депутатите да обсъдят и другата гореща тема - миграционните процеси, след като сръбското правителство реши да изпрати съвместни военни и полицейски екипи по границите с България и Македония с цел спиране на нелегалните мигранти. Властите в съседна Република Македония също взеха решение за увеличаване на полицейските и военните патрули по границите с цел да се предотврати една евентуална нова мигрантска вълна.  

Дула за кураж

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/07/19/2797393_dula_za_kuraj/?ref=rss

Редакцията препечатва статията от 2012 г., като част от проекта "Начинаещи родители", посветен на хората, на които скоро им предстои да станат родители или вече имат малки деца.

"Тя беше подготвила шалове, ароматерапия и алтернативни методи за облекчаване на болката, но на мен ми стигаше, че беше до мен, че не съм сама, че има кой да държи ръката ми и да подкрепя гърба ми по време на най-интензивните контракции, че има кой да ми подаде вода. Така се бях вглъбила в себе си и се бях...

Руснаците временно няма да могат да пътуват до Турция

http://svetoven.pogled.info/russia/news/75499/Rusnatsite-vremenno-nyama-da-mogat-da-patuvat-do-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Руснаците временно са лишени от възможността да пътуват със самолет до Турция след опита за държавен преврат, извършен в петък в Анкара и Истанбул, съобщи вицепрезидентът на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) Дмитрий Горин, съобщи „Взгляд“ в понеделник (18 юли).

Северна Корея изстреля три балистични ракети към Японско море

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1593078

Северна Корея изстреля днес три балистични ракети към Японско море, предадоха Ройтерс и АФП, като цитираха южнокорейската армия. Северна Корея изстреля неуспешно балистична ракета от подводница Ракетите, изстреляни рано днес близо до град Хванчжу, са прелетели на изток между 500 и 600 км към японско море, съобщи Съветът на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили. В техния обсег е била цялата територия на Южна Корея, посочва Ройтерс.Преди малко повече от седмица Пхенян...

Учени съобщиха за откриването на 104 нови планети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270250_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+104+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%

 Международен екип от изследователи съобщиха за откриването на 104 нови планети извън Слънчевата система, предава AFP, цитира "Фокус".

Сред тях има четири, които може би са подобни на Земята.

Учените са открили екзопланетите, използвайки космическия телескоп „Кеплер“, както и чрез наземни наблюдения от базирани на земята телескопи. Мисията на „Кеплер“, която струва над 600 млн. долара, помогна на изследователите да открият повече от 4,6 хил. планети от 2009 г. насам.

 

„Откриването на планети е поразително“, заяви астрономът от Хавайския университет Евън Синукоф.

Русия пред пълна забрана за участие в Рио 2016

http://offnews.bg/news/n_1/n_632910.html

Русия трябва да получи пълна забрана за участие в Летните олимпийски и параолимпийски игри в Рио де Жанейро през август, след като бяха открити доказателства за 4-годишна допингова програма, финансирана от държавата, обяви Световната антидопингова агенция (WADA). Докладът на WADA показва, че пробите от урина на много голям брой руски състезатели по летни и зимни олимпийски спортове са били манипулирани в периода от края на 2011 до август 2015 г. Международният олимпийски комитет ще реши днес дали да забрани участието на Русия в Олимпийските игри в Рио, които започват на 5 август. Президентът на МОК Томас Бах обеща "възможно най-строгите санкции" и определи разкритията като "шокираща и безпрецедентна атака към честността на спорта и олимпийските игри".

Световноизвестният виртуоз на цигулката Марио Хосен през ноември в Зала 1 на НДК

http://www.cross.bg/hosen-mario-paganini-1514950.html

/КРОСС/ Неповторим концерт-спектакъл ще поднесе световноизвестният виртуоз на цигулката Марио Хосен на 3 ноември (четвъртък) от 20:00 ч. в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК). "Духът на Паганини" ще оживее в най-голямата зала в Двореца, благодарение на оригиналната програма, която е подготвил Марио Хосен. Тя включва любими арии и увертюри от Лудвиг ван Бетовен, Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Джоакино Росини и Лео Делиб. Любопитен факт е, че това е и програмата, която самият Паганини е обичал да изпълнява по време на своите концерти, жънещи огромен успех в цяла Европа.Диригент ще бъде мексиканецът Феликс Караско, а за първи път в България ще чуем сопрано от далечна Исландия - Лилия Гудмундсдотир. Освен виртуозни изпълнения от най-високо ниво, за още по-пълноценно изживяване на зрителите, в спектакъла ще може да се види специално подготвено мултимедийно осветление и впечатляваща сценография.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване