07/22/16 09:54
(http://www.klassa.bg/)

Петър Стоянов и Георги Първанов отново да се явят на избори, както преди 14 години

 Двама български президенти чакат знак от партиите, за да се втурнат в надпревара за връщане на "Дондуков" 2 след президентските избори наесен.
 

Докато политиците обмислят стратегии, а българите броят десетки имена на политици втора ръка, подхвърлени за кандидати в лятната скука, Петър Стоянов и Георги Първанов могат да раздвижат замрелия политически дебат в България веднага. Ако ги посочат.

И двамата се гордеят с успешни мандати. И двамата вярват, че са утвърдени лидери. И двамата мечтаят да бъдат обединители - на все по-дребната десница и на все по-безперспективната левица.

В СДС обмислят кандидатурата на Петър Стоянов за президент, твърдят източници от старата синя партия. За хората на Лукарски именно “истинският седесар” е най-успешният политик на десницата от началото на прехода.

Петър Стоянов е една от идеалните кандидатури, но не е лоялно да го обсъждаме, без дори да сме говорили той има ли желание. Така лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира преди време вероятността той да е кандидат на реформаторите за президент. Заместникът му Костадин Марков е на същото мнение, макар да признава, че преговори не се водят.

Стоянов от години мечтае да обедини десницата, запознат е с идеята, но

никога няма да е инициатор

на разговорите,

казват близки до семейството в Пловдив.

Възходът на РБ може да започне само ако намерят кандидат, който да изиграе ролята на ракета носител. Иначе ще остане само споменът и за СДС, и за ДСБ , и за хората на Кунева, казват в Реформаторския блок. Прераждането на СДС тръгна, след като през 1996 г. спечелиха президентските избори.

Стоянов стана кандидат на СДС след предварителни избори в самия съюз, на които той спечели срещу действащия държавен глава Желю Желев. Обединените усилия на 15-те дребни партии му помогнаха да пребори убедително отбора на Иван Маразов и Ирина Бокова, издигнати от БСП.

Може ли Стоянов отново да е спасител - на теория да. Всички крила сред реформаторите знаят, че Стоянов има много по-големи шансове да привлече избиратели от всички изброени досега кандидати, взети заедно - Гроздан Караджов, Найден Зеленогорски и Трайчо Трайков.

Стоянов веднага би получил подкрепата на старите седесари, вероятно на хората на Кунева, но никога

няма бъде приет от ДСБ

Не само защото наследниците на Иван Костов не забравят публичната неприязън между бившия премиер и президента, а и защото самият Стоянов не пропуска да обясни, че ДСБ са виновни за състоянието на десницата.

“Мислех, че няма да доживея левицата да се разцепи и десницата да се обедини и бях много радостен, случиха се два факта едновременно - казва Стоянов, но веднага припомня: “ДСБ има историческа отговорност към десницата. Преди 12 г. нанесоха удар, от който СДС никога не се съвзе, но никога не станаха фактор в дясното.”

Не получи ли подкрепата на целия Реформаторски блок, Стоянов никога не би се втурнал в играта. Получи ли я, ще има още по-големи претенции - да е кандидат не на обединения РБ, а на цялата десница.

Ако ГЕРБ застане зад него, е сигурно, че България ще има десен президент, познат и в Европа, и в Америка. Тогава няма да има нужда Бойко Борисов да плаши, че ако загуби президентските избори, ще подаде оставка и ще иска предсрочни избори.

Стоянов би бил по-успешен кандидат и от спряганите в ГЕРБ - по-разпознаваем и по-обигран политик е от Цецка Цачева.

Ако той е претендент, ще има истински дебат на ценности. Няма да има по-силен от него срещу на левицата, която гледа все по-често към Москва, убедени са политическите наблюдатели. Според тях партията няма да направи никакъв компромис, защото като послания и поведение Стоянов е много близък до сегашния президент Росен Плевнелиев. Те двамата се харесваха. Стоянов наскоро дори оцени сегашния държавен глава и каза: “Плевнелиев е европейски тип политик, това е важно за България. Стратегически той не е допуснал нито една грешка. Казват, бил евроатлантик и привърженик на НАТО – той е изразител на неговото поколение.”

А за евроатлантическата позиция на България Стоянов има с какво да се похвали - именно през мандата му България подава официално молба за членство в НАТО и играе важна роля в разрешаването на косовската криза, като споделя отговорността на правителството и България не дава въздушно пространство на Русия и подкрепя алианса. По негово време България започва активни преговори за присъединяване към ЕС, които са ключови за последващото приемане на страната.

Вероятно

плюсовете за Стоянов

ще останат на хартия,

защото неотдавна Бойко Борисов отсече: Той не е нашият кандидат.

А президентът би бил силен играч особено ако трябва да потърси реванш за загубата през 2002 г. от тогавашния лидер на БСП Георги Първанов.

Ако Стоянов има теоретичен вариант да е възродителят на десницата, Георги Първанов със сигурност може да е спасителят на левицата.

Той също има с какво да се гордее - даже с два президентски мандата. Спихналата се след управлянието на Виденов БСП именно чрез него се върна във властта.

За разлика от Стоянов Първанов не крие, че може да се кандидатира сега.

“Аз мога да бъда успешен

президент, както съм бил

Имам това самочувствие, че съм бил успешен президент два мандата”, често казва лидерът на АБВ.

Дори леко да бъде изнасилена конституцията, която не дава никой “да бъде преизбиран” за повече от два мандата, Първанов всеки път демонстрира самочувствието, че може да бие всеки десен кандидат.

Лидерът на АБВ обаче знае, че успехът му е гарантиран само ако събере зад себе си широка подкрепа. Защото АБВ няма сили само̀ въпреки признатите експертни качества на Ивайло Калфин и организаторските умения на Румен Петков.

Нужна му е БСП

Вярно, че социалистите посочиха именно АБВ като най-желан коалиционен партньор, но ръководството им и новият лидер Корнелия Нинова изтриха Първанов от имената на кандидатите, за които се преговаря.

Дори в БСП да си дават сметка, че Първанов може да бъде по-успешен общ кандидат на левицата (при положение че Стефан Данаилов едва ли би се кандидатирал), те никога няма да го преглътнат. Предателството не се прощава.

Вярно - това е най-елегантният начин левицата отново да се обедини, но ще означава столетницата да признае превъзходството на чуждия лидер. Не само елитът на БСП ще бъде недоволен. Има редови социалисти, на които беше вменено, че АБВ са ренегати.

Нали Първанов обясняваше как БСП е пропаднала по времето на Сергей Станишев и се предала в ръцете на ДПС. Нали до онзиден АБВ бяха в коалиция с ГЕРБ и Бойко Борисов, обясняват противниците на Първанов.

Той е за Русия, той направи Станишев лидер, направи и правителство, така че Доган и царят да се съобразяват с нас” , скачат привържениците. Самият Първанов има самочувствието, че може да спечели лидерска битка срещу Бойко Борисов.

Остават 3 месеца до изборите. Кандидати няма. Президентите Първанов и Стоянов могат да чакат до септември. Засега спасението на издъхващите десница и левица се отлага. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване