07/29/16 07:49
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ назначи контрольори на дружества без конкурс

 За непрозрачен начин за назначаване на контрольори на две търговски общински дружества и на няколко лечебни заведения в София алармираха вчера общинските съветници от БСП. Лявата съветничка Милка Христова сигнализира, че над 20 контрольори са избрани без публичен подбор, а на съветниците е предоставен само списък с имена за гласуване. Не е ясно какви са тези хора, нямаме никакви данни за тях, а те имат важната задача да следят финансовите показатели на дружествата, заяви Христова. Тя припомни, че в момента всеки, който има висше образование и 5-годишен стаж в която и да е област, може да стане контрольор.
Според нея докладът е незаконосъобразен, тъй като според наредба на общината за двете дружества "Географска информационна система-София" и "Софиинвест" е трябвало да има конкурс. В другата наредба, която засяга контрола на лечебните заведения, действително има пропуск и там не е отбелязано, че трябва да има подбор, стана ясно от думите на общинарката.
Контрольорите получават възнаграждения в размер на 50 на сто от заплатите на управителите на дружествата, а видяхме наскоро от отчетите им, че не са си свършили работата, коментира Христова. Тя запита и защо на председателски съвет е било решено докладът да бъде отложен, а междувременно се вкарва в дневния ред на СОС. Това е христоматиен пример как не трябва да се вършат нещата в общината, пример за липсата на прозрачност, категорична бе Христова.
След дълъг спор между съветниците от ГЕРБ бяха принудени да приемат предложението на БСП за добавяне на текст, който предвижда сегашните назначения да бъдат временни, до организирането на конкурс. Конкретен срок за него обаче не бе записан.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване