08/02/16 06:54
(http://www.klassa.bg/)

Парите за втора пенсия с 1,5% лихва за година

 

Над 3,7 млн. българи се осигуряват задължително

Парите за втора пенсия в най-масовите фондове – универсалните са били олихвени с 1,5% за година. Тези в професионалните фондове – с 2 на сто, а в доброволните, в които осигуряването е по желание – с 2,4%. Това показват изчисленията на „Монитор“ на база официалните данни на Комисията за финансов надзор за стойността на един дял. Промяната в стойността на един дял отразява дохода от управлението на активите на фонда.

Дяловете бяха въведени през 2004 г.

и тяхната стойност се обявява ежедневно, за да могат хората да проследяват какво се случва с парите им за втора и трета пенсия. Стойността на един дял се получава като всички пари на осигурените в съответния вид фонд (след като им са удържани таксите) се раздели на броя на дяловете. През 2004 г., когато се въведоха дяловете стойността на 1 дял беше 1 лев, тоест ако сте имали 100 лв., сте имали и 100 дяла.

В сравнение с десет години – края на юли 2005 г. по-рано все пак стойността на дяла се е повишила чувствително. Индексът, чрез който се усреднява стойността на дяловете на универсалните пенсионни фондове се е повишил с близо 38% за последните десет години. На този, който мери същото, но за професионалните фондове – с 31%, а на доброволните – с 41 на сто.

От Комисията за финансов надзор изчисляват доходността, постигната от пенсионните фондове за две годишен период. Последно обявените данни са към 30 юни тази година и са доста сходни с тези, сметнати само за година назад. Според тях

средната доходност на универсалните фондове

спрямо 30 юни 2014 г., но изчислена на годишна база е 1,77%, а минималната, която всеки фонд трябва да осигури е минус 1,23 на сто. С резултат под нулата е само един пенсионен фонд, но и той е над минималната доходност. При професионалните фондове доходността е средно 2,08%, а при доброволните – 2,43%.

Според последните данни на КФН към края на март

 

клиентите на универсалните фондове

наброяват 3 521 851 души

 

В такива фондове се осигуряват всички българи, родени след 31 декември 1959 г., които работят на трудов договор. С промяната на социалния кодекс от началото на годината осигурените вече могат многократно да избират къде да се осигуряват – в частен пенсионен фонд или в общественото осигуряване. Те имат по партидите си 2224 лв.

Осигурените в професионалните фондове, пак към средата на годината, са 267 320, като средната сума по партида е в размер на 3168 лв. В доброволните фондове за трета пенсия са осигурени 598 786 българи.

На пазара у нас в момента работят девет пенсионни компании, всяка от които управлява и от трите вида фондове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване