08/03/16 05:39
(http://www.klassa.bg/)

Банките завихриха буря на европейските пазари

 Европейските индекси приключиха сесията със силни спадове заради подновени опасения за икономическия растеж, съобщава CNBC.

Основен източник на напрежение на пазарите са банковите акции след стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), които някои инвеститори смятат за безполезни и безсмислени.

Регионалният Stoxx Europe 600 изтри 1,3% до 335 пункта със солидни загуби на всички индустриални групи в състава му. В Германия DAX 30 записа спад от 1,8% до 10 144 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,7% до 6 645 пункта, а във Франция САС 40 отписа 1,84% до 4 327 пункта.

Водещият индекс на борсата в Милано FTSE MIB отчете понижение от 2,76% до 16 098 пункта, а в Испания IBEX 35 спадна с 2,77% до 8 277 пункта.

Банковият сектор отново е в полезрението на инвеститорите заради заключенията от стрес тестовете на ЕЦБ. В интервю за CNBC премиерът на Италия Матео Ренци коментира, че Италия е решила проблемите на кредиторите и че инвеститорите вероятно ще се фокусират върху проблемите на сектора другаде в Европа.

Barclays, BBVA, Commerzbank, HSBC и Societe Generale се включиха консорциум, който записа акции от увеличението на капитала на Banca Monte dei Paschi di Siena – най-затрудненият кредитор на Италия, съобщава в. Il Sole 24 Ore. Акциите на финансовата институция бяха спрени от търговия за кратко, след като изгубиха над 16 на сто за кратко време.

Акциите на италианската Unicredit поевтиняха с над 7 на сто и също бяха спрени от търговия през деня заради опасения за проблемните й активи и капиталовата позиция.

Същевременно Commerzbank намали очакванията си за печалбата за цялата 2016 г. заради свиването на бизнеса й и средата на ниски лихви. Това доведе до спад на пазарната оценка на банката от над 9 на сто.

Швейцарската банка UBS приключи сесията със спад н цената на акциите от 6 на сто, след като местното издание Sonntagszeitung писа, че UBS and Credit Suisse се изправят пред глоби за общо 2 млрд. евро в САЩ заради злоупотреби с търговията на секюритизиран ипотечен дълг.

Сезонът на отчетите също продължава да поддържа вниманието на инвеститорите. Въпреки че германският производител на автомобили BMW отчете ръст на печалбата, акциите на компанията поевтиняха с 2%. Като цяло акциите на автомобилния сектор поевтиняха със средно почти 3%, като книжата на Volkswagen, Fiat и Porsche поевтиняха с по над 4 на сто.

Германският превозвач Lufthansa предупреди, че очаква по-тежка втора половина на годината, заради което акциите й поевтиняха с над 3 на сто.

InterContinental Hotels Group увеличи с 3% пазарната си оценка заради по-добри от очакваното финансови резултати. Direct Line се представи най-добре в състава на Stoxx 600 с ръст на акциите от 12,6% също заради по-добри резултати от очакваното.

Акциите на германския ритейлър Metro поевтиняха с почти 9 на сто заради изненадващолошите финансови резултати на компанията. 

По статията работи: Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване