08/03/16 07:00
(http://www.klassa.bg/)

Един уикенд бонус за джаз феновете в Банско

 

Без Нада, но с Джос Стоун за десерт на меломаните

Осем, а не традиционните шест дни ще продължи тазгодишният 19-и Международен джаз фестивал в Банско: за да могат ценителите да се насладят до насита на качествени изпълнители от цял свят, организаторите са предвидили един уикенд бонус за тях – 6 и 7 август. Удълженото времетраене на класното удоволствие, което предлага най-добрият летен музикален форум не само в България, но може би и в региона, е прелюдия към идеята на създателя д-р Емил Илиев в обозримо бъдеще събитието да се простре в цели две седмици.

Преди официалното откриване на 5 август, петък, неостаряващата Йорданка Христова и Биг бенд „Благоевград“ с диригент Борис Янев ще изнесат подгряващ концерт в грандхотел "Банско". Единствено за него входът ще бъде с билети (на цени от 20 и от 35 лв. за ВИП места); иначе по традиция всички изяви на централния площад в планинския курорт са безплатни. Но Йорданка ще пее и там на 6 август. Вечерта след нея и концерта на „австрийската

Даяна Крол“ Сузана Савоф и нейното трио на подиума ще излязат „Голдън Буда джаз груп“ от Китай, които освен с пиано и електрически бас ще очароват публиката с традиционни китайски китара и флейта. Изобщо китайските джаз музиканти ще са сензацията на следващите години, предполага д-р Илиев, тъй като преподаватели от легендарния колеж „Бъркли“ в САЩ подготвят в техните консерватории млади изпълнители.

Сред акцентите в програмата са концертът на „българския Франк Синатра“ Васил Петров със Станислав Арабаджиев трио (7 август), нашата вокалистка Маги Алексиева-Мей, която ще пее с „Берте трио“ от Франция, където живее и работи (9 август), както и сънародничката ни с португалска биография Силвия Митева (10 август), която е в Топ 10 на фадо изпълнителите там наред с Мариза, Мизия, Дулсе Понтеш... И още: на 8 август студентите от катедра „Поп и джаз изкуство“ на Музикалната академия в София ще демонстрират какво е мюзикъл в джаза, същата вечер Гоце Стевковски септет от Македония ще свирят традиционен джаз с гостуващия тромпет на нашия виртуоз Мишо Йосифов, а на 11 август ще се представят майсторът на буги-вуги Аксел Цвингенбергер (Германия) с японския пианист Кейто Сайто, след тях пък - неостаряващите"Шакатак" от Великобритания, майстори на световни хитове.

Най-интересното, естествено, е за десерт. Там има една добра и една още по-добра новина. Добрата е, че вместо победителката от Сан Ремо`72 Нада, която в последния момент се отказа от участие, ще пее изгряващата Алфина Скорца. Стилът на младата италианска певица е микс между джаз, поп и етно със средиземноморско звучене, повлияно от музиката на родното й Чиленто, Кампания, близо до Неапол. Концертът на Алфина Скорца е на 12 август. Струва си. По-добрата новина е, че на самия финал на джазфеста – на 13 август, на сцената наистина ще излезе добилата култов статус 29-годишна британка Джос Стоун. След повече от 12 милиона продадени албума, две музикални награди „Брит” и едно „Грами”, миналото лято тя пусна своя седми албум Water For Your Soul („Вода за твоята душа”) с реге, хип-хоп и соул вдъхновения, плод на 4-годишното й пътешествие с кемпер из Европа. И гостите на форума ще имат възможност да я видят как изпълнява новите си парчета както обикновено – боса...

Мюзикъл на Уебър ще украси Опера фест

За седма поредна година под звездите на Пирин ще се състои Банско Опера Фест. От 25-до 27 август на централния площад в курортното градче ще бъдат представени три световни класически произведения. По традиция фестивалът ще бъде открит с балетна постановка, последвана от класическа оперна продукция, а специален подарък за зрителите ще бъде мюзикълът на Андрю Лойд Уебър “Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”.

Първата фестивална вечер зрителите ще гледат балетна постановка в две части – „Ромео и Жулиета“ и “Откровения“. В 20-минутната музика на Чайковски, вдъхновена от безсмъртната Шекспирова трагедия, хореографът Силвия Томова ще се опита да отговори чрез танца на вечния въпрос какво е любовта. На следващата вечер Държавна опера – Русе, ще покаже едноактната опера „Селска чест“ от Пиетро Маскани, красива трагедия за семейната чест, любовта и отмъщението. Диригент ще е Найден Тодоров. За пръв път в програмата на събитието ще има и мюзикъл. В последната вечер Държавна опера – Варна, ще представи „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ на прочутия Ендрю Лойд Уебър. Това е едно от първите произведения на световноизвестния композитор, в което основното послание е младите хора да се борят за своите мечти.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване