08/05/16 06:35
(http://www.klassa.bg/)

Bank of England понижи основната лихва до рекордните 0,25%

 Английската централна банка Bank of England понижи основната си лихва за първи път от 2009 г. с 25 базисни пункта до рекордните 0,25%, за да даде тласък на икономиката след решението за Brexit.

Централната банка също така разширява програмата си за стимулиране, като ще налее в икономиката допълнителни 60 милиарда британски лири. По този начин Bank of England вече ще може да изкупува активи за 435 милиарда британски лири. Финансовата институция използва тези средства, за да купува британски държавни облигации на пазара с цел да поддържа цената им и да запази доходността по тях на ниско равнище.

След обявяването на решението на банката курсът на британската лира спрямо долара се понижи с 1,2 процента до 1,316 долара за лира.

Решението е показателно за притесненията на банката за икономическото развитие на страната след Brexit. Показателите, отчетени след референдума на 23 юни, сочат, че икономиката се е свила с най-бързото си темпо след 2009 г. Централната банка прогнозира стагнация на икономиката през останалата част на годината и слаб растеж през идната година. Гуверньорът на Bank of England Марк Карни заяви, че обявените мерки за стимулиране могат да бъдат увеличени при нужда.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване