08/05/16 06:36
(http://www.klassa.bg/)

Наш мед ще е със защитено наименование в ЕС

 „Процедурата по изготвяне на Защитеното наименование за произход „Странджански манов мед“ в най-скоро ще бъде изпратена в ЕК за вписване в европейския регистър“, съобщи днес земеделският Десислава Танева в Царево.

По време на ХIII Фестивал на странджанския манов мед, тя посочи, че сектор „Пчеларство“ е изключително експортно ориентиран отрасъл, в най-голяма степен от всички сектори в земеделието. Производството на пчелен мед за страната през 2015 г. е било около 11 400 тона, от които 9400 тона са отишли за износ.

Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., за първи път ще се осигури директна подкрепа за мобилното пчеларство по мярка „Агроекология и климат“ за осигуряване на разнообразна паша на пчелите. „Тази мярка бе приета с различни условия, с изискване за мобилни пчелини в територии, които са защитени в „Натура 2000“ и в териториите на планинските и други райони, с различни природни ограничения. Има и срокове, в които мобилните пчелини трябва да пашуват на тези места“, поясни министърът. Тя информира, че плащането, което ще се получи е на стойност 15.37 евро на пчелно семейство.

Министърът на земеделието отбеляза още, че тази година България ще има рекордна реколта от пшеница и е увеличила производството си във всички категории животни. „Отчитаме най-големият ръст в областта на зеленчукопроизводството и се регистрира най-големият процент на площите с трайни насаждения, благодарение на обвързаната подкрепа”, съобщи още Танева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване